標題: [VFC] 今日去槍街準備買416a5 奇遇 [打印本頁]

作者: qqq96591859    時間: 27-3-2018 16:16     標題: 今日去槍街準備買416a5 奇遇

黑色竟然比沙色貴4百................連氣槍都炒價.
作者: 556.300    時間: 27-3-2018 16:17

沙色靚好多 黑色遠睇真係全部ar差唔多
作者: qqq96591859    時間: 27-3-2018 16:31     標題: 回覆 2# 的帖子

但我個人喜歡黑色,但沒理由黑色還貴過沙色. g
作者: BLSK    時間: 27-3-2018 16:42

另類手法去谷沙色
作者: Opica    時間: 27-3-2018 16:52

沙色有D好閃既色
作者: Kwind    時間: 27-3-2018 17:05

等左好耐...好想買416A5沙色...但早幾日去拎過沙色實物上手...之後空手而回

(而家個心諗緊下一水唔知會唔會唔同色...所以冇買到...而家依然爭扎緊買唔買中)
作者: JBL    時間: 27-3-2018 17:07

作者: qqq96591859    時間: 27-3-2018 17:16     標題: 只沙色好難睇

都系黑色好.
作者: rYaN    時間: 27-3-2018 17:21

引用:
原帖由 Kwind 於 27-3-2018 05:05 PM 發表
等左好耐...好想買416A5沙色...但早幾日去拎過沙色實物上手...之後空手而回

(而家個心諗緊下一水唔知會唔會唔同色...所以冇買到...而家依然爭扎緊買唔買中)
你睇下歐版同亞版一樣都知道冇咩機會會換色...
作者: 屈濕    時間: 27-3-2018 17:25

引用:
原帖由 JBL 於 2018-3-27 17:07 發表

同我一樣,接受唔到隻色...
普通沙色/泥色已經好睇,RAL8000不予置評
作者: 2slow    時間: 27-3-2018 17:34

引用:
原帖由 JBL 於 27-3-2018 17:07 發表

同我一樣,接受唔到隻色...
Same here, 希望下水做返好隻色, d閃粉太大粒了

作者: JBL    時間: 27-3-2018 17:34

作者: 2slow    時間: 27-3-2018 17:37

引用:
原帖由 Kwind 於 27-3-2018 17:05 發表

一係自已拎去些那曲
又要洗$$$$
作者: Ben_9413    時間: 27-3-2018 18:05

引用:
原帖由 qqq96591859 於 2018-3-27 17:16 發表
都系黑色好.
都系黑色好 x2

That tan(gold)
作者: no-name    時間: 27-3-2018 18:39

反而 45CT 沙色到今日都係貴過黑色舊幾水,我以為係 V 記有心 set 到非黑即貴 tim
作者: loveless    時間: 27-3-2018 18:43

引用:
原帖由 2slow 於 27-3-2018 17:34 發表

Same here, 希望下水做返好隻色, d閃粉太大粒了
都..幾..bling
作者: MG-42    時間: 27-3-2018 22:43

作者: Kwind    時間: 27-3-2018 23:28

引用:
原帖由 rYaN 於 27-3-2018 17:21 發表

你睇下歐版同亞版一樣都知道冇咩機會會換色...
呢野都真係幾大獲

應該都幾多人望完唔買...見D貨到左咁多日都仲有得賣就知

之前支 416D GEN2...一到貨兩野冇晒
作者: ~~方~~    時間: 28-3-2018 01:02

引用:
原帖由 no-name 於 27-3-2018 18:39 發表
反而 45CT 沙色到今日都係貴過黑色舊幾水,我以為係 V 記有心 set 到非黑即貴 tim
氹人買黑色掛, 沙色已經唔係全真marking
作者: rYaN    時間: 28-3-2018 09:19

引用:
原帖由 Kwind 於 27-3-2018 11:28 PM 發表

呢野都真係幾大獲

應該都幾多人望完唔買...見D貨到左咁多日都仲有得賣就知

之前支 416D GEN2...一到貨兩野冇晒
我都諗緊應該要再CERAKOTE過.....
作者: RCman    時間: 28-3-2018 09:51

引用:
原帖由 rYaN 於 28-3-2018 09:19 發表

我都諗緊應該要再CERAKOTE過.....
再做士拉曲都係一個成本(差不多鎗價一半),仲要重新做過曬D marking..條數...但就會完美D
我都係見到實物後放底左未買。
以價錢計真係算抵買,但要過到"粒粒閃閃"呢一關先
作者: rYaN    時間: 28-3-2018 09:59

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2018 09:51 AM 發表

再做士拉曲都係一個成本(差不多鎗價一半),仲要重新做過曬D marking..條數...但就會完美D
其實都係影相返光先咁突出姐....都係打返排打花左先去做CERAKOTE....雖然係貴D
作者: kornhill401    時間: 28-3-2018 11:39

引用:
原帖由 qqq96591859 於 27-3-2018 16:16 發表
黑色竟然比沙色貴4百................連氣槍都炒價.
唔通廠商都知道,隻色唔會咁多人接受到. Thx for sharing.
作者: Kwind    時間: 28-3-2018 12:37

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2018 09:51 發表

色都算了...係閃0個關最難過
作者: dogjumpjump    時間: 28-3-2018 13:17

除咗PAPAGO 自己做果隻沙色, 真係支支都衰金粉..   聽講陽極沙色要做得啱, 唔係咁易
作者: RCman    時間: 28-3-2018 15:48

論價錢真係抵玩,重有野送添
假話講一千次,一萬次就會成真話......所以包左膠都相信可能沙色會好過D

圖片附件: A5.jpg (28-3-2018 15:48, 63.03 KB) / 該附件被下載次數 139

作者: jn_jona    時間: 28-3-2018 16:11

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 28-3-2018 13:17 發表
除咗PAPAGO 自己做果隻沙色, 真係支支都衰金粉..   聽講陽極沙色要做得啱, 唔係咁易
色係好正 但同時好貴 有枝papago scar h
但呢個416身應該唔係陽極 一般陽極只上到鍛身或擠鋁身
如果講陽極既話我見淘寶都有d sample陽得似scar隻FDE色
玩具可能冇咁多時間整色整水掛 香港都仲有陽極廠遲下整開野問下有冇機會整到scar隻色 想整多枝scar l
作者: MG-42    時間: 28-3-2018 16:31

作者: RCman    時間: 28-3-2018 16:38

引用:
原帖由 MG-42 於 28-3-2018 16:31 發表

http://www.wargamehk.com/cgf/att ... acfsUmSxvcBASO.jpeg
上圖都好似G28甘upper/lower唔同色,
圖紅圈中後Sign及拉桿V記又做左沙金色....真係好亂

圖片附件: img_6898.jpg (28-3-2018 16:38, 238.02 KB) / 該附件被下載次數 129

作者: MG-42    時間: 28-3-2018 16:42

作者: RCman    時間: 28-3-2018 17:20

引用:
原帖由 MG-42 於 28-3-2018 16:42 發表
其實係咪upper同lower物料不同或upper造過強化處理,所以上同一隻色會有色差出入?
但A5有見過上下都好接近色,不像你圖中的色差甘大(雖然都有色差)。
但沙色方面真鐵圖片都有唔同深淺色,可能呢個色對色溫方面好敏感。
唔同色溫影出來的相色差會好大?
但另一方面,我見真鐵的後Sign及拉桿都係黑色,
是否V記今次無果樣整果樣用了同樣的沙色?

圖片附件: P1110133.jpg (28-3-2018 17:20, 196.76 KB) / 該附件被下載次數 127

圖片附件: 20140410-112811.jpg (28-3-2018 17:20, 41.86 KB) / 該附件被下載次數 118

圖片附件: Screen shot 2018-03-28 at 5.16.12 PM.png (28-3-2018 17:20, 176.38 KB) / 該附件被下載次數 129

作者: 2slow    時間: 28-3-2018 17:44

V記果支條骨既色正常好多, 但個身就.....
條骨應該係鋁, 個身係鑄合金?
唔知係咪物料唔同, 所以d色都唔能夠一致
作者: rYaN    時間: 28-3-2018 17:57

引用:
原帖由 2slow 於 28-3-2018 05:44 PM 發表
V記果支條骨既色正常好多, 但個身就.....
條骨應該係鋁, 個身係鑄合金?
唔知係咪物料唔同, 所以d色都唔能夠一致
條骨應該係陽極,個身應該係噴漆身

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0