標題: [others] 台灣買槍可以空運到香港嗎? [打印本頁]

作者: pac0    時間: 30-3-2018 19:31     標題: 台灣買槍可以空運到香港嗎?

請問各位師兄
我想系台灣的拍賣網買支華山cap槍
無火藥,無發射物,純粹玩操作同收藏
匯錢後對方速遞寄到香港,請問過唔過到海關?
或者如果我親自上去門市買,hand carry上到飛機嗎?
謝謝
作者: T-800    時間: 30-3-2018 19:54

軍醫帶過兩、三次全膠「手拉雞」寄行李,先跟航空公司職員講有支咁野,重主動打開比佢哋檢查,佢地會叫関員來檢查,(其中一支是下圖MP5SD)最後順利放行。。。
但cap鎗咁象真,情況又未必一樣,不過hand carry上飛機就99.99%唔得。。!

圖片附件: IMG_20180330_194631.jpg (30-3-2018 19:54, 38.54 KB) / 該附件被下載次數 177

作者: T-800    時間: 30-3-2018 20:42

至於由店舖寄來港,要問清楚佢哋,如果不是違禁品,而店舖又真係肯做正手續就冇話唔得,(否则鎗街D貨從何而來。。。?)如果他們不確定或不肯幫您搞咁多,就要小心(不過以台灣的作風好多店唔肯同您搞。。。),我最近在台湾某店想訂一個玩具鎗套,佢哋竟然答我以下的說話。。。根本唔想做就真!真吹漲也!
我说:「您們是鎗店。。。?玩具店而已」
最後上淘淘網訂,完全没有問題、再前幾年在加拿大訂某支4.5mm 鋼珠CO2 AIR GUN 的匣 來港亦完全沒問題。。。
Happy shooting!

圖片附件: IMG_20180330_204108.png (30-3-2018 20:42, 198.07 KB) / 該附件被下載次數 205

作者: pac0    時間: 30-3-2018 22:19

引用:
原帖由 T-800 於 30-3-2018 20:42 發表
至於由店舖寄來港,要問清楚佢哋,如果不是違禁品,而店舖又真係肯做正手續就冇話唔得,(否则鎗街D貨從何而來。。。?)如果他們不確定或不肯幫您搞咁多,就要小心(不過以台灣的作風90%唔肯同您搞。。。我 ...
謝謝軍醫!我問過台灣華山玩具,其回覆指可以,不過要請您先匯款後幫您寄出,不過由於各地法規不同,可能有機率被海關攔下來~您也可以請人來收件
作者: walther    時間: 30-3-2018 22:26

hand carry 上飛機百份百唔得,寄過黎百份百得,包裹要寫明係玩具槍,要連說明書係入面,萬一海關檢查,都可以俾佢地有理由放行
作者: T-800    時間: 30-3-2018 22:40

引用:
原帖由 pac0 於 30-3-2018 22:19 發表

謝謝軍醫!我問過台灣華山玩具,其回覆指可以,不過要請您先匯款後幫您寄出,不過由於各地法規不同,可能有機率被海關攔下來~您也可以請人來收件
華山佢哋話得應無問題,香港海関攔下來通常都係檢查一番,如果不涉及違禁品,應該會通知您取回。。。(有時甚至直接再轉寄返比您,係阻遲D時間同埋有時或者會有「海関檢查過」的標簽。。。)

作者: gtoray    時間: 31-3-2018 22:23

引用:
原帖由 T-800 於 30-3-2018 20:42 發表
至於由店舖寄來港,要問清楚佢哋,如果不是違禁品,而店舖又真係肯做正手續就冇話唔得,(否则鎗街D貨從何而來。。。?)如果他們不確定或不肯幫您搞咁多,就要小心(不過以台灣的作風好多店唔肯同您搞。。 ...
唔係咁講,SF係名譽貨運公司,特快清關
自己隔渣仲嚴過海關
佢唔肯收某店既野完全唔出奇
作者: 48191    時間: 31-3-2018 22:31

冇咁煩㗎!一過X-Ray,睇到入面有塑膠飛機同飛機座就唔攔。問題係本身航班會唔會經大陸再將飛機箱落地再轉機。因為台灣往返香港航缐,尤其是順X是經「小三通」先入大陸再將飛機箱轉去往香港航班,又或者響深圳機場用陸路運入香港。所以順X唔做玩具槍就係呢個原因。
引用:
原帖由 T-800 於 30-3-2018 22:40 發表

華山佢哋話得應無問題,香港海関攔下來通常都係檢查一番,如果不涉及違禁品,應該會通知您取回。。。(有時甚至直接再轉寄返比您,係阻遲D時間同埋有時或者會有「海関檢查過」的標簽。。。)
Hap ...

作者: 48191    時間: 31-3-2018 22:37

至於「香港海關檢查」章就更可有可無,原因係機場保安公司先係X-Ray Screener,一發現包裹有問題就即時扣起再通知海關嚟查。當然,海關亦有人企響Belt隔離抽樣執件睇。
而家X-Ray已經好先進,如果Shadow太大,就100%爆開件貨睇,睇完用Tape封番,再打豬仔印咁啫!
引用:
原帖由 T-800 於 30-3-2018 22:40 發表

Hap ...

作者: 48191    時間: 31-3-2018 22:42

至於由台灣寄玩具槍番香港就更加唔會有問題,原因係如果做開香港水嘅台灣廠商,寄貨時會隨貨附上Declaration letter,表示該玩具槍合符香港法律。Key Word係「少於2J」同「合符香港法例」,基本上缺一不可。但係Airgun/ HPA/ CO2直壓之類就唔好搏喇。

作者: 48191    時間: 31-3-2018 22:47

槍街啲貨不論係由日本嚟,又或者係台灣嚟,都係經UPS走,唔信問吓啲店員。
至於你提到的個案,叫對方通知UPS速遞員收件時知會聲係玩具槍套,要走「CC Flight」,唔好走「IA Flight」就乜嘢問題都解決哂,不過個到貨日期會有機會變咗「D+2」,原因係由台灣寄出直飛菲律賓,再轉機到香港,完全避免經大陸。
引用:
至於由店舖寄來港,要問清楚佢哋,如果不是違禁品,而店舖又真係肯做正手續就冇話唔得,(否则鎗街D貨從何而來。。。?)如果他們不確定或不肯幫您搞咁多,就要小心(不過以台灣的作風好多店唔肯同您搞。。 ...
作者: 48191    時間: 31-3-2018 22:51

Cap槍通常係膠做,Check一Check就放行。航空公司地勤並無專業資格去鑑定槍枝真僞,所以明知你枝槍係膠,係玩具。但係手續上一定會叫警察、關員Check。
引用:
原帖由 T-800 於 30-3-2018 19:54 發表
軍醫帶過兩、三次全膠「手拉雞」寄行李,先跟航空公司職員講有支咁野,重主動打開比佢哋檢查,佢地會叫関員來檢查,(其中一支是下圖MP5SD)最後順利放行。。。
但cap鎗咁象真,情況又未必一樣,不過hand ...

作者: 48191    時間: 31-3-2018 22:57

叫對方寄之前問郵局個Flight會唔會經大陸轉運,如果係就一定拒收。走三大速遞公司應該問題不大。
至於Hand Carry就一定冇可能,寄艙可以,不過上機前Check in一定要申報,否則後果一定非常麻煩。
引用:
原帖由 pac0 於 30-3-2018 19:31 發表
請問各位師兄
我想系台灣的拍賣網買支華山cap槍
無火藥,無發射物,純粹玩操作同收藏
匯錢後對方速遞寄到香港,請問過唔過到海關?
或者如果我親自上去門市買,hand carry上到飛機嗎?
謝謝

作者: walther    時間: 1-4-2018 09:56

引用:
原帖由 48191 於 31-3-2018 22:51 發表
Cap槍通常係膠做,Check一Check就放行。航空公司地勤並無專業資格去鑑定槍枝真僞,所以明知你枝槍係膠,係玩具。但係手續上一定會叫警察、關員Check。
冇錯,我有朋友試過D 細路帶水槍上機都唔得
作者: walther    時間: 1-4-2018 10:02

我上次由台灣寄枝 1911 GBB 過黎係用 EMS,tracking record 顯示海關冇截,但試過寄木槍托過黎就俾海關截過,但順利放行
作者: 48191    時間: 1-4-2018 10:12

總之槍型物體不能上機,只能寄艙。
引用:
原帖由 walther 於 1-4-2018 09:56 發表

冇錯,我有朋友試過D 細路帶水槍上機都唔得

作者: kornhill401    時間: 1-4-2018 11:02

如果唔係趕住用,去..統公X..問問,
可唔可以訂購仲好,唔使擔驚受怕.
作者: pac0    時間: 1-4-2018 14:32

引用:
原帖由 48191 於 31-3-2018 22:31 發表
冇咁煩㗎!一過X-Ray,睇到入面有塑膠飛機同飛機座就唔攔。問題係本身航班會唔會經大陸再將飛機箱落地再轉機。因為台灣往返香港航缐,尤其是順X是經「小三通」先入大陸再將飛機箱轉去往香港航班,又或者 ...
多謝師兄詳細解答!!
我想買支華山的m1911 cap槍是全金屬,我會試下叫台灣果邊寄過黎。不過我仲想問多個情況∼ 因為cap槍d 彈殼有分一體/分離。一體果d系入面有火藥,射完即棄。分離果d就可以塞d火藥入去循環再用。如果台灣果邊連埋彈殼寄過黎,海關會唔會分辨到?
作者: pac0    時間: 1-4-2018 14:33

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-4-2018 11:02 發表
如果唔係趕住用,去..統公X..問問,
可唔可以訂購仲好,唔使擔驚受怕.
問過了,無得訂
作者: 48191    時間: 1-4-2018 16:44

你指本身彈殼已經有火藥?一過機,首先會見到彈殼係金屬,已經死一半,支Cap槍本身又金屬,扣硬。再攞去ETD一度,發現有火藥(部機嘅靈敏度去到ppm咁計),你一定俾人上門拘捕。
拉硬嗰喎!
唔好嘗試挑戰機場(不論客運、貨運)的X-Ray Machine。香港機場的X-Ray Machine比你所想像的更先進, Resolution比三年前的更高。
當然,再更詳細的已經不方便透露,原因是我也不想被拘捕。
引用:
原帖由 pac0 於 1-4-2018 14:32 發表

多謝師兄詳細解答!!
我想買支華山的m1911 cap槍是全金屬,我會試下叫台灣果邊寄過黎。不過我仲想問多個情況∼ 因為cap槍d 彈殼有分一體/分離。一體果d系入面有火藥,射完即棄。分離果d就可以塞d火藥入去循環再 ...
作者: T-800    時間: 1-4-2018 18:09

引用:
原帖由 48191 於 1-4-2018 10:12 發表
總之槍型物體不能上機,只能寄艙。
梗唔得,費事你拿出来劫機!一拿出来就好大鑊架啦。。。!

作者: walther    時間: 1-4-2018 18:55

引用:
原帖由 pac0 於 1-4-2018 14:32 發表

多謝師兄詳細解答!!
我想買支華山的m1911 cap槍是全金屬,我會試下叫台灣果邊寄過黎。不過我仲想問多個情況∼ 因為cap槍d 彈殼有分一體/分離。一體果d系入面有火藥,射完即棄。分離果d就可以塞d火藥入去循環再 ...
管有假子彈並不犯法, 我以前問過海關我要點樣證明枝槍係低過 2J, 佢地話有說明書就得. 我估 cap 槍都係同樣處理, 有說明書顯示嗰D係假子彈就得. 最緊要係俾到海關睇所有嘢都係公開透明, 有清楚描述, 如果咩都冇剩係幾粒子彈型物體,就要預咗警察會上門.

作者: T-800    時間: 1-4-2018 20:26

引用:
原帖由 gtoray 於 31-3-2018 22:23 發表

唔係咁講,SF係名譽貨運公司,特快清關
自己隔渣仲嚴過海關
佢唔肯收某店既野完全唔出奇
阿公:講真∼已經試過香港、大陸既SF、UPS都肯收呢類「玩具裝備」,(軍医訂淘淘果個套已經到左TIM..),全無問題,如果真係唔肯收,可能間店之前衰過入左Backlist就真

作者: walther    時間: 1-4-2018 20:42

槍套應該冇問題,但槍就........
我只知道絕打部份日本代購都唔做玩具槍
作者: kornhill401    時間: 2-4-2018 13:25

引用:
原帖由 pac0 於 1-4-2018 14:33 發表

問過了,無得訂
Sorry!我只是見佢鋪頭,間中會有一批新貨show出尼,才有此提議.
作者: T-800    時間: 2-4-2018 14:18

引用:
原帖由 walther 於 1-4-2018 20:42 發表
槍套應該冇問題,但槍就........
我只知道絕打部份日本代購都唔做玩具槍
就是。。玩具鎗套绝對沒問題,除非是戰略物資。。。

作者: Dankumear    時間: 11-4-2018 12:20

唔好意思騎劫下個post。。。。本人可能五月到台北旅遊,想直接同SAT老闆買ppq鋼slide加有牙外管。請問喺咪就咁check in行李便可?或者又要在check in前跟航空公司地勤人員說明?
作者: 48191    時間: 11-4-2018 12:27

有單有據,有完裝Packing,有通知地勤,寄艙冇問題的。
引用:
原帖由 Dankumear 於 11-4-2018 12:20 發表
唔好意思騎劫下個post。。。。本人可能五月到台北旅遊,想直接同SAT老闆買ppq鋼slide加有牙外管。請問喺咪就咁check in行李便可?或者又要在check in前跟航空公司地勤人員說明?

作者: Dankumear    時間: 11-4-2018 12:30

感謝師兄回覆!
作者: ++朗++    時間: 11-4-2018 17:53

引用:
原帖由 T-800 於 1-4-2018 20:26 發表

阿公:講真∼已經試過香港、大陸既SF、UPS都肯收呢類「玩具裝備」,(軍医訂淘淘果個套已經到左TIM..),全無問題,如果真係唔肯收,可能間店之前衰過入左Backlist就真

呢類敏感野
我會話佢肯收係人情
唔收係意料之內

佢咁大間公司唔會想同你搏
佢情願收少幾十蚊

已經試過無數次比SF拒收, 唔單止係war game野
絕對唔關有冇blacklist事
作者: jn_jona    時間: 11-4-2018 17:55

我幾年前係淘佬買左個fma頭盔 店家比錯貨我
我寄返sf比佢 sf要我開箱比佢睇 唔知點解話頭盔係敏感野 加左我40蚊
我果時已經覺得煩 是但照比算
作者: gtoray    時間: 11-4-2018 17:57

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-4-2018 17:55 發表
我寄返sf比佢 sf要我開箱比佢睇 唔知點解話頭盔係敏感野 加左我40蚊
咪好囉,依家香港SF想寄野返上去退貨難過走粉
作者: 48191    時間: 11-4-2018 18:02

佢哋可能由香港飛台灣再轉上海,跟住經陸運去目的地,加四十平咗喇!
引用:
原帖由 jn_jona 於 11-4-2018 17:55 發表

作者: jn_jona    時間: 11-4-2018 18:53

引用:
原帖由 gtoray 於 11-4-2018 17:57 發表

咪好囉,依家香港SF想寄野返上去退貨難過走粉
好彩我呢排都冇咁唔好彩
真係硬食

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0