標題: 請教師兄郵寄澳大利亞疑問 [打印本頁]

作者: vidone    時間: 6-4-2018 14:43     標題: 請教師兄郵寄澳大利亞疑問

請教師兄,呢種槍模型槍仔可以寄澳大利亞嗎

圖片附件: IMG_8122.JPG (6-4-2018 14:43, 116.54 KB) / 該附件被下載次數 148

作者: rho837    時間: 6-4-2018 15:22

你講澳大利亞即係國內班人! NO! 千期唔好寄澳洲! 澳洲槍例極嚴! Miniture Firearms (Under the Imitation Firearms Control)一樣照捉!

作者: loveless    時間: 6-4-2018 15:34

99%屎上身 on so many levels
作者: jn_jona    時間: 6-4-2018 16:02

我有個fd係澳洲讀書
佢d澳洲仔fd係會偷偷地收埋氣槍玩
仲叫我個fd幫佢地係香港入貨 緊係睬佢都傻啦
作者: walther    時間: 6-4-2018 16:04

澳洲係唔反得槍的.
作者: cyl198911    時間: 6-4-2018 16:39

澳洲玩具槍牌對上一次發係1978年,槍牌日日都出,你諗下
作者: cyl198911    時間: 6-4-2018 16:39

作者: 48191    時間: 6-4-2018 19:38

澳洲、馬來西亞禁玩具槍也不是第一天的事。而且罰則頗重。
引用:
原帖由 cyl198911 於 6-4-2018 16:39 發表

作者: rho837    時間: 6-4-2018 21:19

係Melbourne係要申請牌照玩一小部分類别dummy guns! 但係澳洲洗乜玩玩具槍! 玩真鐡啦! 只要身家清白入手槍槍會就可以申請手槍載翻屋企擺! 長槍只可以買Over/Under同Bolt-Action! 要合法玩半自動AR-15都有辦法只不過要求多多限制多多麻煩申請(唔咪一般有槍牌人仕申請得到)! 如果有大把錢就直程申請armour牌照出collector firarms license就什麼槍都可以申請入口纸出牌不過只作收藏用途不可發射任何子彈及blank彈!

最平方法就入ARMY! Service 6年及入ARMY槍會! ARMY射AUG; M249; SR25; .50CAL M2! 其實重有AR15; M16; M4; FAL; MP5; M85有機會玩到! 子彈唔洗錢任射! 不過入到ARMY就係找機會射支Javelin!
作者: rho837    時間: 7-4-2018 00:30

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-4-2018 16:02 發表
我有個fd係澳洲讀書
佢d澳洲仔fd係會偷偷地收埋氣槍玩
仲叫我個fd幫佢地係香港入貨 緊係睬佢都傻啦
捉到坐十年!
作者: tinyau1134    時間: 7-4-2018 00:38

https://www.homeaffairs.gov.au/busi/impo/proh/firearms-and-weapons/imitation-firearms
引用:
Importing imitation firearms

The importation of imitation firearms is controlled under the Customs (Prohibited Imports) Regulations 1956 (the Regulations). Importers must obtain permission before bringing firearms into Australia.

The maximum penalty for importing these goods without the relevant import permission is a penalty not exceeding Australian dollar 450,000, imprisonment for 10 years, or both.

作者: b9296    時間: 7-4-2018 00:54

http://www.firearmownersunited.c ... rm-appearance-laws/

紐省(NSW)仲衰...似既就當真:已發展國家嚟講無邊度賤格得過澳洲
作者: kornhill401    時間: 7-4-2018 12:04

咁細支的模型槍都唔得? 估唔到比大陸仲嚴格 Thx for sharing.
作者: rho837    時間: 7-4-2018 14:20

引用:
原帖由 b9296 於 7-4-2018 00:54 發表
http://www.firearmownersunited.c ... rm-appearance-laws/

紐省(NSW)仲衰...似既就當真:已發展國家嚟講無邊度賤格得過澳洲
New South Wales 係最嚴格! 以前有個澳洲及香港射手載了一對.22LR比赛槍木柄過雪梨機場關時搜到出來冇申報! 罰款坐监唔在講及一生取消澳洲槍牌!

新聞都有講有條友比警察入屋搜到一個鋸短左鳥槍柄一樣當非法配件處理! 照坐幾碌!

有個大陸仔提供虛假資料申請槍牌之后比警察發現一樣照坐兩碌!

地方大要執行非法槍械管制唔殺一警百唔掂!

作者: b9296    時間: 7-4-2018 15:09

引用:
原帖由 rho837 於 7-4-2018 14:20 發表

New South Wales 係最嚴格! 以前有個澳洲及香港射手載了一對.22LR比赛槍木柄過雪梨機場關時搜到出來冇申報! 罰款坐监唔在講及一生取消澳洲槍牌!

新聞都有講有條友比警察入屋搜到一個鋸短左鳥槍柄 ...
所以我03年畢業兼因為Monash而要被強制buy-back啲手槍後就回流無回頭:頂唔順呢啲國家...

呢排又一單:http://www.guns.com/2018/03/14/b ... too-assaulty-video/

點樣跟住遊戲規則玩都無用:因為政府龍門任搬...

順帶一提:而家水彈槍都由海關Border Control出面禁禁禁!真係可以話衰過大陸
作者: b9296    時間: 7-4-2018 15:14

引用:
原帖由 kornhill401 於 7-4-2018 12:04 發表
咁細支的模型槍都唔得? 估唔到比大陸仲嚴格 Thx for sharing.
澳洲既Border Control好比而家香港既選舉主任 ...被賜予無上權力出面做啲7事
作者: rho837    時間: 8-4-2018 00:03

Australia Border Security請左班退休SAS同4RAR翻工! 好似打仗咁款! 澳洲政府唔怕班偷渡客載非法槍械入境! 最怕載啲Invadsive Specise動稙物入境內放生! 載一條大肚生魚入境放生慘過恐襲!

作者: jeltoulo    時間: 9-4-2018 23:12

有無師兄知道tactical gear 比唔比入?e.g. LBX vest, HSGI pouches
作者: b9296    時間: 10-4-2018 00:14

引用:
原帖由 jeltoulo 於 9-4-2018 23:12 發表
有無師兄知道tactical gear 比唔比入?e.g. LBX vest, HSGI pouches
https://les-australia.myshopify. ... nylon/load-carriage

澳洲有得賣...建議系嗰邊買因為查唔到由至可一搜到只要有可疑就一律沒收(就算無事都可玩你一大餐)
作者: rho837    時間: 10-4-2018 11:25

Army uniforms 同 tactical gears, 一般軍刀及電筒之類係可以載入去澳洲! 最掔要係清潔冇泥土及種子之類粘貼在gear上面!

但係Night vision & thermal optics / Laser designators / 軍用 Radios / Kevlar helmets / 手套 (包括任何有關accessories及mounts) 就一定要有入口纸申報(即係唔載得入境)!

有NSN spec. 鏡及Mounts都要申報(當然唔好講NSN级别, 但好似可以入境)!

一般武術用刀例如東洋刀只要申報就可以入境!
作者: 罪與佛    時間: 15-4-2018 18:47

澳洲係唯有等下先, 世界上最後一個仲禁airsoft既先進國家
搞到d澳洲仔要放假去旁邊紐西蘭玩
作者: FAFner    時間: 15-4-2018 22:48

以我係澳洲燒左2年半槍既聽返黎既事係:

係澳洲Queensland 申請槍牌係唔難, 只要有錢 有一定既英文能力就可以玩到真鐵.
holster, pouch, Belt,果D so far 係完全無問題. 果陣我玩 NRA match, 好多新人都對我 set belt 有興趣, 因為好平.
我有好多好young既槍友都成日好想知我打game 點玩點玩, 因為澳洲係完全禁game, 但我已知 Queensland 果班好積極去同當地政府溝通點樣去比玩 Airsoft.
作者: rho837    時間: 16-4-2018 11:19

引用:
原帖由 FAFner 於 15-4-2018 22:48 發表
以我係澳洲燒左2年半槍既聽返黎既事係:

係澳洲Queensland 申請槍牌係唔難, 只要有錢 有一定既英文能力就可以玩到真鐵.
holster, pouch, Belt,果D so far 係完全無問題. 果陣我玩 NRA match, 好多新人都對我 set ...
以前Queensland什槍都可以即日買到! 當年朋友上去開餐館有哂香港人最中意長槍: Type56 SKS; Type56大陸AK-47(改單發); AR-15 A2 Sporter H-BAR; Ruger Mini-14; M1A Sporter H-BAR; FAL; G3(用單發機板)唔咪HK91; MP5 & UZI(改單發)唔咪長管9mm rifle! 但86年政府buy back哂!

澳洲有Airsoft機會等如零! 因為以經有Paint ball skirmish好多年! 政府話有skirmish打好足夠! 因為所謂War-game sport目的係玩個過程而唔咪追求支槍像真度(運動器材)! 及膠BB彈損害環境係事實! Airsoft guns用肉眼望落同真槍没有分别對警務上執行有關工作時有一定困難及危險(澳洲警方唔想學美國真假難分之下有機會殺錯用假槍類人)! 反正在澳洲真的想射軍用槍大可以入軍隊, 之后再入軍隊槍會都一樣有機會申請AR-15打比赛用! 平時槍會夠哂真槍比赛打! 所以我都唔介意澳洲冇Airsoft玩!

再加上澳洲近十幾年發哂逹投放200億港元搞生態旅遊, 多左好多Caravan Parks; 特别係發展城市個單車網络, 公路單車及越野單車運動市場發展到好勁! 好多專業Bike Parks! 賽車場都Upgrade哂! 要挣外國人錢! 安全城市! 一路想辦法禁槍係必然!

要玩半自動長槍咪去NZ玩! 冇計!
作者: FAFner    時間: 16-4-2018 13:33

引用:
原帖由 rho837 於 16-4-2018 11:19 發表

以前Queensland什槍都可以即日買到! 當年朋友上去開餐館有哂香港人最中意長槍: Type56 SKS; Type56大陸AK-47(改單發); AR-15 A2 Sporter H-BAR; Ruger Mini-14; M1A Sporter H-BAR; FAL; G3(用單發機板)唔咪HK91 ...
師兄我好想問下 Gold Coast 個槍會 其實有無香港人zzzz
一直都好想知有無香港人玩, 果陣好多時得我一個香港人,又唔熟槍會野 just for Fun. 但又學到幾多英文zz

不過我覺得澳洲真係無咩需要玩 wargame...玩真錢仲平過玩airsoft.而且Queensland 真係發展得幾好,係D巴士 (You know)
作者: rho837    時間: 16-4-2018 14:23

Queensland啲槍會我唔熟悉! 但有Paint Ball彩彈槍場, Skirmish Gold Coast以前我打過! 好好玩! 而家好似可以申請牌照買彩彈槍? 一支彩彈槍power可以有13~19J力水! 係Queensland住就緊係打Golf同踩越野單車啦! 正過玩airsoft!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0