標題: [VFC] VFC UMP45問題 [打印本頁]

作者: 45控    時間: 8-5-2018 20:11     標題: VFC UMP45問題

各位師兄,小弟近排入手佐一支第一水VFC UMP45...請問咁多位師兄,除佐換鋁bolt之外,UMP45有d咩要汁呢?(室外室內都有打)

作者: Dave    時間: 9-5-2018 00:28

無野執,好很勁,識貨,揀VFC
作者: 紗夢    時間: 9-5-2018 03:11

如果對UMP有性能要求一定係買Marui G36C再買Star套conversion kit改

作者: happypony    時間: 9-5-2018 08:55     標題: 回覆 3# 的帖子

講緊gbb喎,唔通套kit啱gbb用,不過vfc身已經好正。
作者: 2slow    時間: 9-5-2018 09:41

用鋁bolt軟彈弓
彈匣入氣要用stopwatch
買多幾隻彈匣, 因打完一匣要等佢回暖先可再玩
最後, 掛牆時都算穩陣, 因為成支槍算輕

仲有好多野未能盡錄
作者: RCman    時間: 9-5-2018 09:49

想支鎗平衡感好D,可以買支台製鋼外管就好好多,
但玩呢支鎗除了用鋁Bolt, 還要識得修補漏氣問題,
隻匣漏氣係一個問題。
聽聞UMP9匣改進左,但通病都係....重

作者: Dave    時間: 9-5-2018 10:10

引用:
原帖由 2slow 於 9-5-2018 09:41 發表
用鋁bolt軟彈弓
彈匣入氣要用stopwatch
買多幾隻彈匣, 因打完一匣要等佢回暖先可再玩
最後, 掛牆時都算穩陣, 因為成支槍算輕

仲有好多野未能盡錄
我數年前買左dx 版一槍4 匣,到今日仲唔捨得用佢落場
作者: loveless    時間: 9-5-2018 11:13

瞓身推介自high用,
落場要靠佢就應該不及靠用念力同激光劍...
作者: 2slow    時間: 9-5-2018 11:23

引用:
原帖由 Dave 於 9-5-2018 10:10 發表

我數年前買左dx 版一槍4 匣,到今日仲唔捨得用佢落場
其實V記G36都出了第3代, 唔明點解UMP唔去改進下
作者: RCman    時間: 9-5-2018 12:04

能做到如此景界便可

圖片附件: UMP45.jpg (9-5-2018 12:04, 99.03 KB) / 該附件被下載次數 162

作者: 2slow    時間: 9-5-2018 12:18     標題: 回覆 10# 的帖子

一切隨緣   
作者: Jonny.R    時間: 9-5-2018 12:34

引用:
原帖由 紗夢 於 9-5-2018 03:11 發表
如果對UMP有性能要求一定係買Marui G36C再買Star套conversion kit改
呢到gbb區,你走去講aeg 咁有趣既
作者: Dave    時間: 9-5-2018 12:56

引用:
原帖由 RCman 於 9-5-2018 12:04 發表
能做到如此景界便可
人苦皆因有所求
玩ump 必須要看破三苦

怨憎會 - 無論支槍表現如何,都要笑著面對,無欲無求,不可心懷惡意,成故欣然敗亦喜
愛別離 - 需知有生必有死,有gas 必有漏,種因得果,人生如浮云,gas 如朝露,轉眼成空乃是尋常
求不得 - 打game 有所求乃大忌,或生或死,非人力可以控制,哪怕對方近在十餘廿米,hit亦是緣,miss亦是緣。

玩得 ump ,整個人在靈性上的提升不止一個檔次。

作者: RCman    時間: 9-5-2018 13:53

引用:
原帖由 Dave 於 9-5-2018 12:56 發表

人苦皆因有所求
玩ump 必須要看破三苦

怨憎會 - 無論支槍表現如何,都要笑著面對,無欲無求,不可心懷惡意,成故欣然敗亦喜
愛別離 - 需知有生必有死,有gas 必有漏,種因得果,人生如浮云,gas 如朝露,轉 ...
正所謂:本來無一物 何處惹塵埃

伸報:UMP45尾期跟鋁Bolt 時已入手惹塵埃

作者: ~~方~~    時間: 9-5-2018 14:07

所以大家既結論係

擺既留低, 打既買過第枝!?
作者: JBL    時間: 9-5-2018 15:06

作者: 45控    時間: 9-5-2018 18:30

感謝各位師兄提供保貴的意見。另外小弟又有一問,小弟的ump45現時網球拍被bolt撞到整個歪掉,更換鋁bolt即可根治此問題嗎???
作者: secure31    時間: 21-5-2018 14:31

岩岩見E何B話有新VER., 其實有冇解決問題?

New Version Upgraded Internal Parts (Steel)
Adjustable Hop-Up System
Ambidextrous fire selector lever that is user friendly to both left and right handed

https://shop.ehobbyasia.com/umar ... mg-new-version.html

from E何B
作者: loveless    時間: 21-5-2018 14:44

引用:
原帖由 secure31 於 21-5-2018 14:31 發表

New Version Upgraded Internal Parts (Steel)
Ambidextrous fire selector lever that is user friendly to both left and right handed
...
哇正, 好多鋼呀

唔插匣既話一定冇問題要解決
作者: Dave    時間: 21-5-2018 15:50

V 記真是佛心,不停強化旗下產品
作者: secure31    時間: 21-5-2018 16:11

引用:
原帖由 loveless 於 21-5-2018 02:44 PM 發表

哇正, 好多鋼呀

引用:
原帖由 Dave 於 21-5-2018 03:50 PM 發表
V 記真是佛心,不停強化旗下產品
明哂, 多謝CHING解答

阿們~
作者: jn_jona    時間: 21-5-2018 16:59

引用:
原帖由 loveless 於 21-5-2018 14:44 發表

哇正, 好多鋼呀

聽聞上年出左改版?
作者: loveless    時間: 21-5-2018 17:53

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-5-2018 16:59 發表

聽聞上年出左改版?
一早做左駝鳥去保護我弱小既心靈, 乜春都唔知
作者: jn_jona    時間: 21-5-2018 18:01

引用:
原帖由 loveless 於 21-5-2018 17:53 發表

一早做左駝鳥去保護我弱小既心靈, 乜春都唔知
又有d衝動想去做犯賤的事 ump9
作者: Opica    時間: 21-5-2018 21:50

Wgz 有45匣賣~@*%
作者: qqq96591859    時間: 21-5-2018 23:00     標題: 回覆 18# 的帖子

英文唔好求解 thx hop up 更新之外還有什麼更新左??
作者: kornhill401    時間: 22-5-2018 11:17

引用:
原帖由 secure31 於 21-5-2018 14:31 發表

...
好似幾正咁,加左鋼件.可以考慮下. Thx for sharing.
作者: deltaboy    時間: 22-5-2018 13:04

引用:
原帖由 Opica 於 21-5-2018 21:50 發表
Wgz 有45匣賣~@*%
係咪冇改過 仲係漏氣版?
作者: jn_jona    時間: 22-5-2018 13:09

引用:
原帖由 deltaboy 於 22-5-2018 13:04 發表

係咪冇改過 仲係漏氣版?
改左仲有冇漏呢?
作者: 罪與佛    時間: 22-5-2018 13:34

彈匣唔洗諗啦,要用得耐少少而唔漏就用UMP9匣啦, 此外因為成隻係金屬,入滿gas可以打兩匣唔腳軟(前題係你天生神力入得滿30粒,就算用左弱彈弓,入到22,23粒已經差點未整爆入彈器)  
反觀45匣天凍快扣單發打晒25粒都成問題,而且你可以不停整漏

不過,UMP9匣成600g一隻,帶多兩隻可當做gym

hopup,新槍咪冇事囉,好快你就會發現個設計不合理,愈來愈冇HOP
網球拍,唔好諗咁多啦,果粒幼幾米扭入個膠身度, 回膛彈弓又十級硬,始終都係唔得架啦
作者: ~~方~~    時間: 23-5-2018 20:37

有冇買左新版ump.45 既師兄可以開箱, 同埋驗證下係咪真係"steel internal"
作者: 2slow    時間: 23-5-2018 20:57

剛剛睇咗及試咗幾槍
沒有打散只係拆咗下身用磁石試吓
只得網球拍係可以攝到
就咁目測,對比舊版,膠件嘅都係膠,合金件都仲係合金

唯一係彈夾好似有改變,我諗買返新版彈夾比舊版就算了
作者: Dave    時間: 23-5-2018 21:30

引用:
原帖由 2slow 於 23-5-2018 20:57 發表
剛剛睇咗及試咗幾槍
沒有打散只係拆咗下身用磁石試..
請問新版45 匣仲會漏嗎?
作者: jn_jona    時間: 23-5-2018 21:37

引用:
原帖由 2slow 於 23-5-2018 20:57 發表
剛剛睇咗及試咗幾槍
沒有打散只係拆咗下身用磁石試吓
只得網球拍係可以攝到
就咁目測,對比舊版,膠件嘅都係膠,合金件都仲係合金

唯一係彈夾好似有改變,我諗買返新版彈夾比 ...
照咁睇 前面師兄講bolt stop固定方法都冇改善到
作者: no-name    時間: 23-5-2018 21:41

請問一下 45 同 9 個身係咪只有 marking 同 槍口 有不同,其他完全一樣?
聽聞匣都可以互換,同埋好似整體上 9 評價唔差但 45 就 __ 一樣...

作者: 2slow    時間: 23-5-2018 21:45

引用:
原帖由 Dave 於 23-5-2018 21:30 發表

請問新版45 匣仲會漏嗎?
新版45 匣就咁睇只係出氣valve同舊版唔同, 入了氣打了一夾冇咩問題

P.s. 小弟只係到相熟鋪頭試槍, 冇買到, 所以唔能夠拆開打散詳細check清楚
作者: 2slow    時間: 23-5-2018 21:54

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-5-2018 21:37 發表

照咁睇 前面師兄講bolt stop固定方法都冇改善到

呢個真係唔清楚
作者: ~~方~~    時間: 23-5-2018 22:31

New Arrival ~~~ Umarex / VFC UMP45 GBB SMG (2018, New Version)
- New Version Aluminum Bolt Carrier
- New Design Gas Magazine, Better Performance than the old version
- Upgraded Steel Internal Parts  <----

睇到bu__y workshop e 句野仲等我興奮左幾粒鐘, 睇黎steel internal parts 應該都係指bolt stop, 螺絲, pin...

多謝2show 兄解開e 個疑問

作者: johnlam602    時間: 24-5-2018 02:24

仲等我幫支DX版g36期待口左一陣
作者: Opica    時間: 24-5-2018 09:17

G36個hopup仲衰。唔可以微調個hopup
作者: johnlam602    時間: 24-5-2018 10:29

引用:
原帖由 Opica 於 24-5-2018 09:17 發表
G36個hopup仲衰。唔可以微調個hopup
癈到笑,仲有一拆就99.99%爆組件,拆多幾次槍身都收皮

但如果支ump v2係鋼火控,g36都有份嘛
作者: kornhill401    時間: 24-5-2018 12:00

引用:
原帖由 johnlam602 於 24-5-2018 10:29 發表

癈到笑,仲有一拆就99.99%爆組件,拆多幾次槍身都收皮

但如果支ump v2係鋼火控,g36都有份嘛
見到咁多位C Hing對VFX的評語,似乎都係當佢是模型槍收藏算了. Thx for sharing.
作者: Jonny.R    時間: 25-5-2018 13:02

VFC d野廢 大家心照就算
千其唔好話係垃圾,特別係傷左FB group 果班hater個玻璃心 就有排抽你水

作者: no-name    時間: 25-5-2018 14:35

肛湖傳閒,除左有 D 槍本身設計就有問題,新果批設計其實係 OK 的
但因為出既款太多太密,佢自己根本做唔晒,背後就搵左唔同廠代工做零件
結果出黎呢批大 0.5mm,果批又細左 0.5mm,砌埋砌埋就會有 n 個版本
當中就梗係有 D 版本有事有 D 又冇事

利申,真係聽返黎有錯請指正

姑勿論點都好。。。V 記槍係吸引既
但身邊朋友抽到既不下於十支下簽。。。
就星期一已經有支全新原裝 416D v2 打左十匣就 chok 爛左飛機 Oring...
作者: no-name    時間: 25-5-2018 14:39

另外見到有人拍片平反,話原裝打可以即落場打 50m 云云
其實想講 "有效射程" 同 "最大射程" 係 2 樣野,1.5j up 要飛 5,60m 真係好閒

但而加有個好方便地方做 test
去 VV28 試槍區,果度有成 35m 咁長,背貼牆有 38m
版邊係一堆 iPhone plus 咁上下 size 既 target,數下打到幾多槍就知合唔合格
小弟早幾日用 MWS 淨係改左粒紫膠米奇屎 + 4x 鏡,成績就麻麻地 10 中 7 左右 la,同行手拉就 10 中 9 左右 (都係戴返頭盔穩陣 )

作者: Opica    時間: 25-5-2018 15:15

引用:
原帖由 no-name 於 25-5-2018 14:35 發表
肛湖傳閒,除左有 D 槍本身設計就有問題,新果批設計其實係 OK 的
但因為出既款太多太密,佢自己根本做唔晒,背後就搵左唔同廠代工做零件
結果出黎呢批大 0.5mm,果批又細左 0.5mm,砌埋砌埋就會有 n 個版本
當中 ...
就快出V2既 version 2...改hopup座。。。bolt好似都有小改
作者: Dave    時間: 25-5-2018 15:28

引用:
原帖由 Opica 於 25-5-2018 15:15 發表
就快出V2既 version 2...改hopup座。。。bolt好似都有小改
請問V2 不就是VERSION 2 嗎?還是V2 再分VERSION 1 / VERSION 2?
作者: Opica    時間: 25-5-2018 15:38

引用:
原帖由 Dave 於 25-5-2018 15:28 發表

請問V2 不就是VERSION 2 嗎?還是V2 再分VERSION 1 / VERSION 2?
叫佢。。。V2.1
作者: johnlam602    時間: 28-5-2018 01:43

真心
買vfc都係為咗樣,
性能差,貴,打唔響,算啦

但宜家d人都唔知咩心態
一味讚讚
出左唔知幾耐,改咗幾多個ver
就v2就吹到天上有地下無...都唔睇下其他牌子係點

我冇話marui/kwa唔洗執, 佢哋自己都有病痛有野要執
但相較之下就大家都明
作者: MG-42    時間: 28-5-2018 07:27

作者: Opica    時間: 28-5-2018 08:35

引用:
原帖由 MG-42 於 28-5-2018 07:27 發表

如果純粹講打Game效能.... MP7又平又輕有準又直又細枝遠近佳宜, 幾時輪到MWS ?  對不對?
MP7真係好打
加埋range up kit香港收費場基本上夠用

不過我都係逃唔過ump45個魔掌。。。加silencer。。。換14.5"管。。。
作者: stevechau    時間: 28-5-2018 09:40

V記......我得支G19同支所謂新版MK18......
G19拎黎掛牆自HIGH唔計~
其實支MK18我覺得合格, 外觀當然誇啦啦, 唔係做乜會買佢丫~
但講到性能, 我用連射睇氣化/用氣量效果, 換左粒PDI膠睇GROUPING......
只能夠講W28試槍區10中7既GROUPING又唔係難做到既~
其實V記就無坊間講得咁差, 合格都幾肯定有......
除非個合格點係MWS原裝咁, 咁坊間7-9成既槍都唔會PASS性能~
耐用就未能評定, 買左年幾每一兩個月拎落場粗玩一日......SO FAR未有野係打爛左要換咁囉
p.s.我係一個從來唔做咩抹油果D保養既小用家~

我自己都係網上見過咁多人中招, 同時身邊人個個都叫我唔好掂V記, 到最後真金白銀買左返黎, 只能夠講......
算係咁囉、無乜驚、又無乜大喜囉......

他朝有日我有幅牆可以用黎掛槍儲槍......我都會想買支V記UMP45返黎鋪下塵ga~
作者: Dave    時間: 28-5-2018 09:56

引用:
原帖由 MG-42 於 28-5-2018 07:27 發表

如果純粹講打Game效能.... MP7又平又輕有準又直又細枝遠近佳宜, 幾時輪到MWS ?  對不對?
咁呢樣唔反對,純性能來講,馬記mp7 ( sorry 只玩過v 記同 tm ) 性能絕對唔會差過mws,
準度一流,氣耗比mws 更低一點點,超凍時連射性比mws 爽一點點 ( 個位數溫度時 ),
不過係boys size 要心理上接受到,同埋後定因為用番傳統設計所以用久了一樣會蝕。
貼腮就個人喜歡m4 多過mp7 ,因mp7 為輕便只係一條鐵線,唔會舒服。
至於v 記支mp7 ,只能說30 度以上係ok 順 ,真係買外觀同FULL SIZE。
作者: Dave    時間: 28-5-2018 09:57

引用:
原帖由 Opica 於 28-5-2018 08:35 發表

MP7真係好打
加埋range up kit香港收費場基本上夠用

不過我都係逃唔過ump45個魔掌。。。加silencer。。。換14.5"管。。。
早兩日33 度 ( 曬住打支槍可能差不多40 度了 )玩VERSION 1 原裝呂BOLT UMP45,
FULL 係FULL 得哂,但快慢頻,同417 差不多...時快時慢,原因未明。

作者: 2slow    時間: 28-5-2018 10:06

引用:
原帖由 Dave 於 28-5-2018 09:57 發表

早兩日33 度 ( 曬住打支槍可能差不多40 度了 )玩VERSION 1 原裝呂BOLT UMP45,
FULL 係FULL 得哂,但快慢頻,同417 差不多...時快時慢,原因未明。
小弟呢兩日同樣拎支UMP v1 出黎full下,
幾隻匣一樣有漏氣的情況下   都full到清匣, 但感覺無v2咁爽
睇黎v2匣有機會令支UMP番生
作者: no-name    時間: 28-5-2018 10:08

V 記準度真係唔算好差,自己都曾經有支 MP7 Navy,夏天係非常 ok 的
不過因為支槍太 "高" 要趴地唔方便所以放棄左

反而馬記有 D 搞笑,琴日用 MWS 落場,支槍係會熱到中暑,快頻到 jam
室外 35 度 up 第一水 MWS + 0.3g + topgas 可以上到 1.8j...
用 134 冇事,都有 1.2j,我估用 0.2 都會過日本 J 數
而第二水細力版用 134 都有近 1J ,唔通因為咁先有第 2 版
作者: Dave    時間: 28-5-2018 10:16

引用:
原帖由 2slow 於 28-5-2018 10:06 發表

小弟呢兩日同樣拎支UMP v1 出黎full下,
幾隻匣一樣有漏氣的情況下   都full到清匣, 但感覺無v2咁爽
睇黎v2匣有機會令支UMP番生
其實v1 匣後期是有一種「加厚膠」單賣過,在下當年都係14 樓買過2 粒
因為膠厚了,貼實d 隻飛機,少d 漏氣自然少d 動力流失,係爽d 的。
代價係飛機同隻匣貼好實,上匣一定要一野隊上去,否則未必鎖得穩。

新舊膠當年在下都是網上睇文才知有。

v2 應該是新版厚一點點的膠吧。

新版匣... 如果唔漏氣的話真是福音...
不過最好有補品件將舊匣改新吧。
作者: 2slow    時間: 28-5-2018 10:35

引用:
原帖由 Dave 於 28-5-2018 10:16 發表

其實v1 匣後期是有一種「加厚膠」單賣過,在下當年都係14 樓買過2 粒
因為膠厚了,貼實d 隻飛機,少d 漏氣自然少d 動力流失,係爽d 的。
代價係飛機同隻匣貼好實,上匣一定要一野隊上去,否則未必鎖得穩。

...
出過圖中兩款匣底膠, 小弟兩款都有, 兩款裝完一樣漏

有店員話新款v2匣係類似G36新版本的"一體"設計, 小弟未見過唔知新設計係點
作者: Dave    時間: 28-5-2018 10:47

引用:
原帖由 2slow 於 28-5-2018 10:35 發表

出過圖中兩款匣底膠, 小弟兩款都有, 兩款裝完一樣漏

有店員話新款v2匣係類似G36新版本的"一體" ...
sorry 我講果種「加厚膠」係講出氣膠

匣底膠唔洗諗,市面上買到既我都買過,全滅。
作者: 2slow    時間: 28-5-2018 11:10

引用:
原帖由 Dave 於 28-5-2018 10:47 發表

sorry 我講果種「加厚膠」係講出氣膠

匣底膠唔洗諗,市面上買到既我都買過,全滅。
噢, I see...

請問Dave兄用邊隻"爭口膠" ??
作者: Dave    時間: 28-5-2018 11:44

引用:
原帖由 2slow 於 28-5-2018 11:10 發表

噢, I see...

請問Dave兄用邊隻"爭口膠" ??
樂泰 565
不會乾的,唧完都是白膠漿咁,但整左一隻唔漏左半年了,真是WORKS。
昨天三十幾度曬太陽都叉完氣不漏。

鳴謝版主JACKO 兄教路
作者: Kwind    時間: 28-5-2018 23:35

引用:
原帖由 Opica 於 25-5-2018 15:38 發表

叫佢。。。V2.1
咁即係起碼下年買先穩陣係HOPUP & BOLT 升級版啦

但到下年唔知又會唔會小改D乜...真係買好唔買好
作者: Opica    時間: 28-5-2018 23:37

引用:
原帖由 Kwind 於 28-5-2018 23:35 發表

咁即係起碼下年買先穩陣係HOPUP & BOLT 升級版啦

但到下年唔知又會唔會小改D乜...真係買好唔買好
vfc下年仲有冇拉神都係問題
作者: Kwind    時間: 29-5-2018 02:47

引用:
原帖由 Opica 於 28-5-2018 23:37 發表
睇怕U記見VFZ改左咁多版都冇乜突破...所以先走返轉頭搵返KSZ/KWA

真心KSZ/KWA 長槍GBB未玩過...但SMG計...真係冇邊支衰

大路野...細碼MP7...MP9...M11...VZ61...KRISS呢D自己全部都玩過

如果UMP比返KSZ/KWA出...真係有信心
作者: HK416D    時間: 29-5-2018 18:17

VFC UMP45 new version 今日見街了,有無朋友準備入手?
作者: HK416D    時間: 29-5-2018 18:32

VFC UMP45 new version 今日見街了,有無朋友準備入手?
作者: Opica    時間: 29-5-2018 19:48

引用:
原帖由 HK416D 於 29-5-2018 18:32 發表
E興趣半個月前已賣街
朗哥都賣左成個禮拜
作者: deltaboy    時間: 29-5-2018 20:14

引用:
原帖由 Opica 於 28-5-2018 23:37 發表
隨時去咗我們出
作者: Opica    時間: 29-5-2018 21:25

引用:
原帖由 deltaboy 於 29-5-2018 20:14 發表

隨時去咗我們出
Kwa 好惡搞。。。都唔投資下優化個系統。。。
遲D俾埋我們都唔出奇
作者: 2slow    時間: 30-5-2018 09:37

有無師兄入手新UMP, 出個簡單報告都好...
作者: Opica    時間: 30-5-2018 12:12

引用:
原帖由 2slow 於 30-5-2018 09:37 發表
有無師兄入手新UMP, 出個簡單報告都好...
買左
之前得ump9
冇上代ump45所以唔知有咩分別
我覺得性能上和ump9冇分別

45匣一次氣full到2匣
作者: HK416D    時間: 30-5-2018 13:23

引用:
原帖由 Opica 於 29-5-2018 19:48 發表

E興趣半個月前已賣街
朗哥都賣左成個禮拜
原來都賣咗一陣
作者: 2slow    時間: 30-5-2018 13:57

引用:
原帖由 Opica 於 30-5-2018 12:12 發表

買左
之前得ump9
冇上代ump45所以唔知有咩分別
我覺得性能上和ump9冇分別

45匣一次氣full到2匣
好想知隻匣改左d咩? 係咪一體?
作者: Dave    時間: 30-5-2018 14:53

引用:
原帖由 2slow 於 30-5-2018 13:57 發表

呢個問題早一個多月在下都問過人,結果是沒人知亦沒人買入
作者: Opica    時間: 30-5-2018 14:54

引用:
原帖由 2slow 於 30-5-2018 13:57 發表

點樣睇?
作者: Dave    時間: 30-5-2018 14:56

引用:
原帖由 Opica 於 30-5-2018 14:54 發表
點樣睇?
要拆匣底睇下咩結構先

舊款就係一條鐵通下面貼塊穌皮了事...
作者: 2slow    時間: 30-5-2018 15:05

引用:
原帖由 Opica 於 30-5-2018 14:54 發表
點樣睇?
- 拎走底部粒入氣valve
- 推走底部plate
- 睇下有無縲絲? (舊版四方有四粒縲絲) 如無縲絲, 繼續以下

- 拎走出氣valve
- 打走頂部兩條pin
- 折去頂部出氣膠組
- 將氣缸由上至下推出
- 頂部check下有無四粒縲絲?

詳細方法可參考下方...
https://www.youtube.com/watch?v=ykfIFTRbLyQ
作者: 2slow    時間: 30-5-2018 15:09

引用:
原帖由 Dave 於 30-5-2018 14:53 發表

呢個問題早一個多月在下都問過人,結果是沒人知亦沒人買入
昨晚又屎忽痕嘗試修理其中一匣 (頂部漏氣)
一路拆一路XYZ...
好想見下設計呢隻匣個位神人... 比個like佢
作者: RCman    時間: 30-5-2018 15:24

引用:
原帖由 2slow 於 30-5-2018 15:09 發表

昨晚又屎忽痕嘗試修理其中一匣 (頂部漏氣)
一路拆一路XYZ...
好想見下設計呢隻匣個位神人... 比個like佢
一代45匣真係經典得不得了,完全體驗到咩叫做山寨文化
作者: Opica    時間: 30-5-2018 20:39

引用:
原帖由 2slow 於 30-5-2018 15:05 發表

- 拎走底部粒入氣valve
- 推走底部plate
- 睇下有無縲絲? (舊版四方有四粒縲絲) 如無縲絲, 繼續以下

- 拎走出氣valve
- 打走頂部兩條pin
- 折去頂部出氣膠組
- 將氣缸由上至下推出
- 頂部check下有無四 ...
好失望。。。一星期前從wgc購入

圖片附件: IMG-20180530-WA0059.jpg (30-5-2018 20:39, 278.73 KB) / 該附件被下載次數 132

作者: Dave    時間: 30-5-2018 20:45

引用:
原帖由 Opica 於 30-5-2018 20:39 發表

方便既可否扭甩D 螺絲睇下匣底膠? ( 注意此舉可能引起重裝後漏氣,請自行斟酌 )
如果有新型超厚肉匣底膠,也許可以治好長期病患
作者: Opica    時間: 3-6-2018 14:01

Oh sh*t!

我支ump45冇得較力

我三星期前係eho買

以前係用條6角匙申入nozzle入面調較飛標

但我呢個飛標冇6角匙位。。。
作者: Kwind    時間: 4-6-2018 00:05

引用:
原帖由 Opica 於 3-6-2018 14:01 發表
Oh sh*t!

我支ump45冇得較力

我三星期前係eho買

以前係用條6角匙申入nozzle入面調較飛標

但我呢個飛標冇6角匙位。。。
會唔會係0個D所謂[JAPAN VERSION]??
作者: HK416D    時間: 14-6-2018 15:27

我早前都入手咗新version的UMP 45同新45甲,初步係家中試咗,不是科學驗證,只係單純叉滿一甲氣同彈,打完就入彈再打同一甲氣,打左50飛(有full有semi)都仲有力,暫時未漏氣。
等之後下場打CQB再睇下表現如何
Blowback力度非常足夠 據店家所說新甲有改良但建議每次打完game就放返氣不要留
作者: Dave    時間: 19-6-2018 22:10

引用:
原帖由 Opica 於 30-5-2018 20:39 發表

近日拆開UMP 匣底看一下,其實真是睇唔出新舊版有甚麼分別...

圖片附件: WhatsApp Image 2018-06-19 at 22.10.08.jpeg (19-6-2018 22:10, 188.25 KB) / 該附件被下載次數 134

作者: JBL    時間: 19-6-2018 22:19

作者: Dave    時間: 19-6-2018 22:23

引用:
原帖由 JBL 於 19-6-2018 22:19 發表

今日都買左新版彈匣,拆散晒貼埋假彈貼紙上去再合返埋,睇唔出同舊版有乜分別.....
謝 J 兄解話...

我其實期待佢係唔係好似KSC 支M11 咁,改版改到粒底盤像膠是立體,
像膠大部份插入匣身去做到密氣...咁到時舊匣提升氣密換粒膠就得...
而家真係...膠都廢事比...錢買...
作者: JBL    時間: 19-6-2018 22:32

作者: Dave    時間: 20-6-2018 00:47

引用:
原帖由 JBL 於 19-6-2018 22:32 發表

粒底盤像膠係一体的,應該唔會再咁易漏,亦算有插到入匣身去做到密氣,另外感到條上彈彈力硬過舊版好多,所以後定相對確實好多.....
舊版匣如果移了那條限彈條,根本是不夠力後定,在下都換了長硬一點的。

另外想問問新UMP 的膠底跟之前不同嗎?
跟VFC 之前舊版薄的,新版厚的都不同樣嗎?

新版:

作者: JBL    時間: 20-6-2018 07:06

作者: 2slow    時間: 20-6-2018 09:16

引用:
原帖由 JBL 於 19-6-2018 22:19 發表

今日都買左新版彈匣,拆散晒貼埋假彈貼紙上去再合返埋,睇唔出同舊版有乜分別.....
上次到shop試新槍時眼見出氣valve應該唔同左

早期的出氣valve是黑色的,同mp5果款一樣,見新彈匣出氣valve是銀色款

作者: Dave    時間: 20-6-2018 09:25

引用:
原帖由 JBL 於 20-6-2018 07:06 發表

這塊底膠舊版後期形以有出現,所以我有隻舊版匣有存氣放咗成年都未漏過。
至於厚溥就真係無比較過了,感覺上好似係一樣的無分別。
因在下4 隻匣用的已經是新版厚膠... 但都係唔漏一陣又黎料
作者: 2slow    時間: 20-6-2018 10:13

上星期五終於忍唔住拎左支UMP(第一水)落場...
用鋁bolt/軟彈弓,帶了3隻匣 (之前補過爭口膠的)
開始時順順利利打左一節, 每隻匣只入25飛
單/連發、氣化、bolt lock等等都正常

打了3節後其中一隻匣開始漏氣,,打開尾蓋一睇原來尾plate脹了,唉...又要搞過
作者: Dave    時間: 20-6-2018 14:00

引用:
原帖由 2slow 於 20-6-2018 10:13 發表
上星期五終於忍唔住拎左支UMP(第一水)落場...
用鋁bolt/軟彈弓,帶了3隻匣 (之前補過爭口膠的)
開始時順順利利打左一節, 每隻匣只入25飛
單/連發、氣化、bolt lock等等都正常

打了3節後其中一隻匣開始漏氣,,打 ...
we know that feel bros

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0