標題: [Marui] 轉貼,馬記89式新片 [打印本頁]

作者: 紗夢    時間: 10-5-2018 22:39     標題: 轉貼,馬記89式新片

https://www.youtube.com/watch?v=CQK1uf9YDvg
作者: 新手一隻    時間: 11-5-2018 01:16

作者: Dave    時間: 11-5-2018 01:23

現場拆開哂比你睇
作者: jn_jona    時間: 11-5-2018 02:08

之前聽說三連發要用硬彈弓 睇佢拉bolt都好輕手下
作者: kornhill401    時間: 11-5-2018 13:03

睇完條片,真係要讚下..馬記..對製造玩具槍的熱情和認真.
原本都唔打算入呢支玩具槍,因我有一支FNC,現在要重新考慮了. Thx for sharing.
作者: tf141    時間: 11-5-2018 13:22

好似幾正,可惜(好彩)對呢款鎗唔感興趣
作者: Jonny.R    時間: 11-5-2018 13:45

金屬身? 定用返Aeg膠身?

膠身就真係等GHK 553好過
作者: Mairon    時間: 11-5-2018 14:01

引用:
原帖由 Jonny.R 於 11-5-2018 13:45 發表
金屬身? 定用返Aeg膠身?

膠身就真係等GHK 553好過
師兄 mws都金屬些拉曲啦
次世代都金啦
作者: Mairon    時間: 11-5-2018 14:02

啱啱入左貨嚟同我講下個月出,邊玩得切~~
作者: no-name    時間: 11-5-2018 15:10

坐等拆托版!估佢下年實出
作者: don20082000    時間: 11-5-2018 16:20     標題: 回覆 7# 的帖子

馬記M14同89式aeg都係金身la~~~
作者: 新手一隻    時間: 11-5-2018 20:40

作者: Dave    時間: 11-5-2018 21:07

引用:
原帖由 don20082000 於 11-5-2018 16:20 發表
馬記M14同89式aeg都係金身la~~~
長知識了,M14 金身是知道。
但不知89 式原來都是金屬身...
作者: lr8938    時間: 12-5-2018 07:08

因為89式最初係自衛隊訂單用來CQB Training,所以要求有實鎗質惑。因此造了金身
作者: don20082000    時間: 12-5-2018 09:25     標題: 回覆 14# 的帖子

我由馬記famas換佢支89式即刻笑左出黎, 好扎實, btw,好耐之前有師兄話佢俾jgsdf果批仲正好多
作者: sunytwtp    時間: 14-5-2018 04:22

金身已經是gbb基本要求了,
有了應該。

材質至少得鋁,
亞鉛已經是非常要不得得材質。

Marui雖然持續進步,對玩具槍頗有熱忱,
但材質始終不如意。

而升級鋁鋼正確的零件,往往是天價。。。

Mws若升級鋼件與鋁件與body,
不含真品與瞄具,
至少usd2100,,,,,
作者: 罪與佛    時間: 14-5-2018 06:10

唔知鏡mount有冇新款
aeg果隻同槍身唔夠緊,會有少少搖,gbb用的話難放心
作者: Dave    時間: 20-6-2018 10:43

儲定錢了兄弟

64800 日元即次世 416 d 價約hkd 3400

圖片附件: IMG-20180620-WA0018.jpg (20-6-2018 10:43, 330.03 KB) / 該附件被下載次數 157

作者: no-name    時間: 20-6-2018 11:50

https://www.tokyo-marui.co.jp/products/gas/machinegun/452PR/

網站有多 D 資料,之前幾支都唔會咁大篇幅去講分解同用料,似乎佢好有信心做到好真數? (雖然真唔真我都唔會知 XD)
另外唔想做光頭仔要比 2400 yen 買頂骨
作者: kornhill401    時間: 20-6-2018 12:31

引用:
原帖由 no-name 於 20-6-2018 11:50 發表
https://www.tokyo-marui.co.jp/products/gas/machinegun/452PR/

網站有多 D 資料,之前幾支都唔會咁大篇幅去講分解同用料,似乎佢好有信心做到好真數? (雖然真唔真我都唔會知 XD)
另外唔想做光頭仔要比 2400 ye ...
條片好正! 其中一人在換彈匣時,讓彈匣跌在匣套內,
無須比彈匣跌落地下, 又學到野. Thx for sharing.
作者: Opica    時間: 21-6-2018 17:34

Wg屍有preorder
槍500美刀
匣48美刀

匣外觀上同m4差少少野。。。唔知有冇改
作者: AF2011    時間: 21-6-2018 21:36

引用:
原帖由 Opica 於 21-6-2018 17:34 發表
Wg屍有preorder
槍500美刀
匣48美刀

匣外觀上同m4差少少野。。。唔知有冇改
睇相見隻匣多左5,10,15,20既刻字
作者: don20082000    時間: 22-6-2018 08:30     標題: 回覆 21# 的帖子

應該通用M4匣, 真鐵都係咁, 等埋mtr個短匣, 再出折曲銃床式又殺到一頸血
作者: Dave    時間: 22-6-2018 09:57

preorder

隻匣賣48 usd = 380 hkd 左右
槍賣 494 usd = 3900 hkd 左右

當然網購美金價一定貴,如果計番真正市價一匣是 330 hkd 左右 ( 89 匣同 m4 匣同價 )
估計貨源充足的話,按此比率,支槍應該是 $3400 hkd 左右

圖片附件: 22.JPG (22-6-2018 09:57, 62.57 KB) / 該附件被下載次數 135

作者: Dave    時間: 22-6-2018 09:58

引用:
原帖由 don20082000 於 22-6-2018 08:30 發表
應該通用M4匣, 真鐵都係咁, 等埋mtr個短匣, 再出折曲銃床式又殺到一頸血
早期影片有提及 通用m4 mws 匣
作者: 2slow    時間: 22-6-2018 10:59

引用:
原帖由 no-name 於 20-6-2018 11:50 發表

另外唔想做光頭仔要比 2400 ye ...
條片拍得唔錯, 對佢個3連發好有興趣
作者: pbay    時間: 22-6-2018 14:23

引用:
原帖由 lr8938 於 12-5-2018 07:08 發表
因為89式最初係自衛隊訂單用來CQB Training,所以要求有實鎗質惑。因此造了金身
竟然係因為咁 ?
作者: AK-74    時間: 22-6-2018 17:13

作者: Dave    時間: 22-6-2018 17:18

引用:
原帖由 AK-74 於 22-6-2018 17:13 發表
想問彈匣有沒有空槍擊發選擇掣呢?
MARUI M4 MWS 沒有這功能,相信89 式都冇
作者: Opica    時間: 24-6-2018 05:14

西京465美刀。。。都要3700左右。。。
作者: 48191    時間: 24-6-2018 09:49

中校大人你大把貨喇!長嘅Cut短,短嘅焊番長仲要開窿鍍金。
天下一人獨我有,正!
引用:
原帖由 Opica 於 24-6-2018 05:14 發表
西京465美刀。。。都要3700左右。。。

作者: Dave    時間: 28-6-2018 13:47

童工預購價 HKD 3680 , 剛好是 當年 M4 GBB $2980 預購 + 700 蚊 ( 一萬日元 ) ,雖然通常槍街槍價係計 55 算,
但加兩舊嘗鮮亦無不可。

另外專用魚骨方面,有寫明是 GBB 專用,7 月5 日同時發售,似乎不通AEG 那一條。

圖片附件: 未命名.jpg (28-6-2018 13:47, 24.86 KB) / 該附件被下載次數 149

作者: karudo    時間: 5-7-2018 14:32

去緊槍舖攞槍,夜啲想整個開箱文,但係唔識點po相⋯有無師兄可以教教小弟.thx
作者: BFG001    時間: 5-7-2018 14:58

回樓上,可以直接上載,或者使用圖床如Imgur

作者: pmcoperator    時間: 5-7-2018 15:09

等出fnc
作者: no-name    時間: 5-7-2018 15:56

話說惗住個款喺香港算係比較冷門,星期六先斯斯然走去訂
點知一間話收夠數,一間話只受 walkin,一間船貨
作者: karudo    時間: 5-7-2018 16:11     標題: 回覆 36# 的帖子

我係日本都係要訂先有,仲要排隊(好彩訂得早,下一批個店員話未知幾時有
作者: no-name    時間: 5-7-2018 16:13

引用:
原帖由 karudo 於 5-7-2018 16:11 發表
我係日本都係要訂先有,仲要排隊(好彩訂得早,下一批個店員話未知幾時有
師兄喺日本就梗係 la~ 不過 "下一批個店員話未知幾時有" 呢個驚 D,似乎有排都入唔到手住
作者: don20082000    時間: 5-7-2018 18:38     標題: 回覆 36# 的帖子

話冷又冷唔晒, 一套哥斯拉, 一套奇幻自衛隊都搞到陸自曝光率高左
作者: no-name    時間: 5-7-2018 18:47

https://www.youtube.com/watch?v=77KLrNWevPI

止下渴先!
作者: Dave    時間: 5-7-2018 20:10

引用:
原帖由 no-name 於 5-7-2018 16:13 發表

師兄喺日本就梗係 la~ 不過 "下一批個店員話未知幾時有" 呢個驚 D,似乎有排都入唔到手住
最後今天 論

呢次唔洗做 C9 曲...應該唔會再缺貨卦
作者: BLSK    時間: 5-7-2018 20:36     標題: 回覆 41# 的帖子

89式無C9 曲嫁

等短匣加摺托
作者: Dave    時間: 5-7-2018 21:01

引用:
原帖由 BLSK 於 5-7-2018 20:36 發表
89式無C9 曲嫁

等短匣加摺托
沒有寫C9 曲 就應該沒有吧

PS. 已訂
作者: BLSK    時間: 5-7-2018 21:04     標題: 回覆 43# 的帖子

留名睇Dave 兄報告 堺條片越睇越正
作者: TensionZZ    時間: 5-7-2018 21:13

睇完條片,集彈性好差……………
作者: BLSK    時間: 5-7-2018 21:15     標題: 回覆 45# 的帖子

較唔到個準星?

https://www.youtube.com/watch?v=a3WTMwI5j80
呢個又無乜問題喎,兩槍就打斷支粉筆
仲有三連發慢動作
作者: TensionZZ    時間: 5-7-2018 21:22

堺似乎抽到鎗王……
作者: kornhill401    時間: 6-7-2018 12:25

引用:
原帖由 BLSK 於 5-7-2018 21:15 發表
較唔到個準星?

https://www.youtube.com/watch?v=a3WTMwI5j80
呢個又無乜問題喎,兩槍就打斷支粉筆
仲有三連發慢動作
睇條片,尤其係慢動作果PART,全行程...正! Thx for sharing.
作者: no-name    時間: 6-7-2018 12:28

堺抽到果支好似好有問題 wo, 準星又較唔到,打幾粒又有粒暴走彈
佢另外 D 開箱 10m 射紙仔基本係槍槍中,今次馬記咁失威既
作者: no-name    時間: 6-7-2018 14:05

http://www.hyperdouraku.com/airgun/tm_type89gbb/index.html

今次到道樂
作者: Dave    時間: 6-7-2018 14:36

道樂個集彈性好似合理好多... 30 米入 A3 紙
作者: karudo    時間: 6-7-2018 16:50

尋日忙得濟,攞支槍翻屋企都無開⋯今日先有時間玩
講下小弟對呢支槍嘅個人感受啦
優點:1.三連發真係好過癮(可憐日本cqb全部單發game
     2.個人比較鍾意佢隻新匣嘎質感,表面比較‘濘、好似包左層膠咁有少少吮手
     3.成支嘢嘎重量幾平均(前提係你唔好上個半斤有多嘎腳架
     4.呢個係我最鍾意嘎地方!!調hop up終於唔係好似mws咁係啲反人類嘎位
缺點:1.同全新嘎mws比上彈匣無咁順,未知係夾定槍問題,今晚搵返啲m4夾出黎試
     2.用左邊個制調單連發會俾佢個頗為尖嘎角位笃到
     3.個grip對小弟黎講有啲大
     4.trigger大力過mws未係好習慣
屋企細試唔到集彈性如何,不過youtube大把片,相信有興趣嘎師兄一早睇過
暫時嘎感想係得咁多🙏🏻🙏🏻🙏🏻
作者: no-name    時間: 6-7-2018 17:14     標題: 回覆 52# 的帖子

請問師兄 89 後座係咪比 m4 勁?同埋隻匣 D 彈窿係咪冇 function ga? thanks~
作者: BLSK    時間: 6-7-2018 22:04     標題: 回覆 53# 的帖子

無呀,真槍就睇到仲有幾多彈

睇道樂講個身係亜鉛製
作者: Mairon    時間: 10-7-2018 22:29

第一感覺,沒乜特別感覺
係裝左腳架後有時前後鬆鬆嘅感覺~~同埋變左有啲重。個grip有啲大,自問手都唔算細。charging handle 後面穿左個窿 睇倒bolt 尾@@。

好處,有得做架仔 三輕發因爲自己本身未試過覺得幾新奇。

後座力感覺比m4 mws 輕,rwa 開冷氣1.1到1.2左右。

圖得200kb上限,擺唔倒

Update:
啱啱攞嚟打左5個夾左右約15米 0.2g rwa 1.2j
10發單發分佈係7cm直徑內,感覺上,又真係未算好滿意,可能係我問題唔識用腳架
有驚喜嘅係前座力頗大食指一禁完鬆,俾佢撞左幾下有啲麻痹  
好彩沒出現片中暴走彈情況
入彈夾果下有少少唔慣,個距離短過m4。

Upupdate:
3連發手殘11cm ~~
原來一禁即放係會變單發的。
轉頭換粒膠再睇睇結果。

作者: Dave    時間: 10-7-2018 23:39

謝謝分享。

BTW 15 米集彈性 7 CM 唔算差了
作者: no-name    時間: 11-7-2018 09:25

引用:
原帖由 Mairon 於 10-7-2018 22:29 發表
第一感覺,沒乜特別感覺
係裝左腳架後有時前後鬆鬆嘅感覺~~同埋變左有啲重。個grip有啲大,自問手都唔算細。charging handle 後面穿左個窿 睇倒bolt 尾@@。

好處,有得做架仔;b ...
15m 7cm 好不錯 na, 師兄可以試下用 0.3 最少 0.25, grouping 一定有所提升
作者: BFG001    時間: 11-7-2018 11:50

多謝Ching分享
圖片可以放上Imgur,再者表現上應該同MWS差唔多

作者: Mairon    時間: 11-7-2018 22:22

引用:
原帖由 no-name 於 11-7-2018 09:25 發表

15m 7cm 好不錯 na, 師兄可以試下用 0.3 最少 0.25, grouping 一定有所提升
Rwa0.3 平時都打開重彈,mws自制個壓點0.4都飛天 。但係試槍,用平啲~~
作者: Mairon    時間: 11-7-2018 22:28

引用:
原帖由 Dave 於 10-7-2018 23:39 發表
謝謝分享。

BTW 15 米集彈性 7 CM 唔算差了
等d大詳盡開箱 可能玩得手拉多左 7cm哈哈總希望在兩三cm xdd

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0