標題: Novritsch準備出手槍 [打印本頁]

作者: 新手一隻    時間: 11-5-2018 01:59     標題: Novritsch準備出手槍

作者: olw0978    時間: 11-5-2018 03:16

都好難睇得清楚喎。。。
作者: Dave    時間: 11-5-2018 08:06

引用:
原帖由 新手一隻 於 11-5-2018 01:59 發表
去片

唔知呢把又係搵邊個代工呢?多個行頭又賣貴幾多呢?

就咁望,似係kj kp08 slide+kp05中身+kp06 grip同magwell。

冇估錯的話
MODIFY M24 1500 蚊 可以賣到 4500 蚊...
手槍... 二、三千走唔甩吧
作者: olw0978    時間: 11-5-2018 08:29

過千都好難有市場,真係當人水魚?
作者: Dave    時間: 11-5-2018 08:44

引用:
原帖由 olw0978 於 11-5-2018 08:29 發表
過千都好難有市場,真係當人水魚?
我當初都唔想信一支點睇都係MODIFY 24 的槍賣 700 USD 可以有市場...( 「升級」左幾件內件...)
但事實上真是有人「搵」呢支槍...

當然有錢可以任性,但我呢D 窮人真是唔識欣賞
作者: horenhim    時間: 11-5-2018 09:24

幾百蚊KJ過一過網紅變千幾二千
我估係咁
作者: 新手一隻    時間: 11-5-2018 09:53

作者: kornhill401    時間: 11-5-2018 11:43

又幾得意,支槍噴到斑馬咁. Thx for sharing.
作者: BLSK    時間: 11-5-2018 11:54     標題: 回覆 8# 的帖子

佢每次有自己槍出都係咁用斑馬包到佢實一實
之前支狙都係咁
作者: Mairon    時間: 11-5-2018 13:56

幾隻英文字母最貴
The best airsoft sniper/pistol

不過真係有市場,等半年出貨都有人要。
可能啲人唔想自已改掛
作者: no-name    時間: 11-5-2018 15:07

條片一開頭果幕會唔會太... (中段有完整)
6 條友行到去個窗邊,死左 2 件都未知咩事成班企定定比人射,會唔會太肉
作者: Dave    時間: 11-5-2018 18:57

引用:
原帖由 no-name 於 11-5-2018 15:07 發表
條片一開頭果幕會唔會太... (中段有完整)
6 條友行到去個窗邊,死左 2 件都未知咩事成班企定定比人射,會唔會太肉
n 字玩家呢個商機。。。很大程度來自佢係[ top class player ]„
而呢個名頭係靠一場殺十幾廿隻來支撐。。。
如果我係佢經理人。。。我覺得有d 野係值得投資既

yes 我係小人之心
作者: 新手一隻    時間: 11-5-2018 20:03

作者: tinyau1134    時間: 11-5-2018 20:33

我估100 - 120USD 左近

[9UP MODE]有附魔, 係貴D
作者: Dave    時間: 11-5-2018 20:55

引用:
原帖由 新手一隻 於 11-5-2018 20:03 發表

請人係walk in 場排戲打假game,仲要有嗰經理人,我覺得腦洞太大。

不論如何,nov係有生意頭腦,知道自己的audiences係乜的。

我屬於只提供點擊,不提供金錢嗰班。
一個網紅可以自己拍片,自己剪片,一個星期固定兩段長片,唔奇,佢勤力D + 無工番係可以做到。
但自己搵廠出狙擊槍,自己搵廠出豆,自己搵廠出手槍,自己同各廠商商討出貨事宜,分錢,合約等等等等。
你話冇經理人幫手而做到,我只能夠說那個是超人   

至於打假GAME,咁又言重了,但找對手時花少少時間選擇,拍出來的效果應該會好些。
當然我一早已話我是小人之心,可能NOV 真係ONE MAN TEAM,自己跑紅自己,所有對手都是高手強者,但都比佢場場一打十,
世界之大無奇不有,只是不知而已。

不過在下深信,一門商業,尤其是這樣當紅炸子雞,有話題性,自然有人懂聞到錢香,理所當然的事。
也不用甚麼觀眾贊助,只要大家都覺得他很勁,他賣的野都有保證,賣甚麼都有人追棒,當中的利益遠不是一班觀眾得閒身痕捐下錢可以比擬的。

作者: 新手一隻    時間: 12-5-2018 00:21

作者: Mairon    時間: 12-5-2018 00:35

佢之前有介紹過個兄弟,有幫佢手拍片,依家唔見左@@
作者: 新手一隻    時間: 12-5-2018 00:44

作者: Dave    時間: 12-5-2018 01:14

引用:
原帖由 新手一隻 於 12-5-2018 00:21 發表

用稍微搵咗下,nov公司似乎確係有個佔20%股份Commercial Manager,仲有一個30%股份的疑似投資人。
不過公司人數似乎幾細下,好多嘢要自己落手落腳做係必定的。
估計搵乜廠、出乜產品、產品設計(算係 ...
新手兄,你覺得NOV ONE MAN ARMY 由無變有實力打拼,呢個想法絕對係美好同感人的,
人總喜歡沒有靠山,沒有陰謀,神聖地完成各種大事,因為這樣可以讓人毫無懸念地佩服某對像。
但事實上,商業社會,勝利的人品格通常不是最高尚,而且賤人打敗好人的事也常有發生,大家不喜歡,但是事實。
新手兄之前以為是一人團,不知者不罪,也不是甚麼非黑即白一定需要嬴的事,
亦唔洗笑話奇談地說甚麼國家陰謀,意圖將本人的推論無限誇張化,顯得滑稽無理。

找人做媒係很尋常的事,小至街邊日本來佬刀具,找幾個大媽扮買野,或是藝人街邊真人SHOW 故意比記者拍片見報,商業行為,有錢就有鬼。
好像NOV 這段片,窗外數個人行走同一方向,突然槍聲連連,面前兩個隊友被殺,又跑又遮頭非常狼狽,後面三條友仍然慢慢走出來送頭,
莫說GAME 友,正常人聽到響聲+面前有人雞飛狗走,就算不懂找位避,最低限度都會嚇一嚇企定吧...
片中三條友就像爛GAME NPC 一般若無其事地前行,是否NPC 未寫好CODE?不懂反應?還是這次是傷健團全部失聰,不得而知了...

至於NOV 不止一人製作,其實不用查甚麼,幾乎是常識層面的事,本人反駁新手兄不是針對甚麼,純粹是簡單推理。
本身他是拍片GAME 友應該是事實,但當一個人有一定名氣,自然有人會找你傾野,
例如幫你出品牌,或幫你拍好D 片,提供器材等,分番一定佣給支援者,人之常情。
現在NOV 最低限度需要三個部門,其一是幫手剪片的,其二是幫手跟談出槍的去跟進槍支的設定或製作、試辨等,其三是總經理人談跟各品牌或店鋪賣廣告的,當然最重要的是負責分錢,
一個人做得哂當然是很威很勁很值得尊敬,但分工卻可以接更多的工作,傾更多的項目,賺更多的錢。
當然身為一個尋常觀眾,他片拍得好看就夠了,管他賺多少錢。
新槍有人喜歡就好,賣的開心,買的滿足就好,定價從來不是談那件東西值多少,而是談客人願意付多少。

作者: Dave    時間: 12-5-2018 01:31

引用:
原帖由 新手一隻 於 12-5-2018 00:21 發表

買產品,咪係提供金錢囉。都有自己間公司囉,仲去patreon捐咩。

用稍微搵咗下,nov公司似乎確係有個佔20%股份Commercial Manager,仲有一個30%股份的疑似投資人。
不過公司人數似乎幾細下,好多嘢 ...
條片有幾假自己睇...( UTUBE 有慢播功能的說 )
第一個人死完,第二個人望住隻窗咁出...但唔舉槍.. 送頭...

第三、四個人... 前面死左2 件,視線已經望住窗口,即係知有人,但支槍係可以完全唔舉...照行...送頭AGAIN...

到個肥仔死完...後面兩個好朋友淨係笑...完全無打算舉槍...真老友...

我都明...新出支手槍又要實拍KO 到人係難... 但下次可唔可以搵D 演技好少少的...唔做個緊張樣都算...仲忍唔到笑...下次真係無飯盒...

圖片附件: 01 head.jpg (12-5-2018 01:31, 76.17 KB) / 該附件被下載次數 172

圖片附件: 02 HEAD.jpg (12-5-2018 01:31, 68.17 KB) / 該附件被下載次數 177

圖片附件: 03 HEAD.jpg (12-5-2018 01:31, 71.73 KB) / 該附件被下載次數 163

作者: 新手一隻    時間: 12-5-2018 01:38

作者: Dave    時間: 12-5-2018 01:46

引用:
原帖由 新手一隻 於 12-5-2018 01:38 發表

師兄反應過激了。

片中反應,小弟乃正宗chairsofter,甚少落場,冇乜臨場經驗,未閱盡各人反應百態,故不作評論。

我想講的係,我相信nov係生意上應該有相當的主導地位,同時佩服佢今日撈得掂而已。
...
言重了

本身我對NOV 無喜不不喜,有時D 片是幾好睇的 ( 比較喜歡他拿VSR10 那個年代 )

但後來將一碌 MODIFY 24 ( 當年WGC 賣緊HKD 1400 ) ,加幾件件...加幾隻字,
賣到700 USD 一碌,仲拍片講點樣優化...點樣客製...點樣研究出最好成果...那時在下就真的有一點點飽了...
作者: 新手一隻    時間: 12-5-2018 02:29

作者: kornhill401    時間: 12-5-2018 12:24

引用:
原帖由 Dave 於 12-5-2018 01:46 發表

言重了

本身我對NOV 無喜不不喜,有時D 片是幾好睇的 ( 比較喜歡他拿VSR10 那個年代 )

但後來將一碌 MODIFY 24 ( 當年WGC 賣緊HKD 1400 ) ,加幾件件...加幾隻字,
賣到700 USD 一碌,仲拍片講點樣優化...點 ...
佢的手法,同以前果個叫..門神..差唔多. Thx for sharing.
作者: 新手一隻    時間: 12-5-2018 13:11

作者: 罪與佛    時間: 12-5-2018 20:34

以前有睇過下呢位仁兄的VIDEO....
其打game時總有很多對手送頭(總係係毫無防備,無掩護,或者打林場總係色彩鮮明),有如COD一樣好睇

而sell野印象最深是一段,清一條手拉狙的槍管時清出大量漬,然後就講彈差打完一場就搞成咁,要用甚麼靚彈(即係佢賣果d, 500粒一樽收你幾舊那隻)
然而小弟過往即使是用油份最多的GBB,打過幾場忘記清管後再一清,亦從未試過有如此多污物,或者是他國用的bb彈是泥造的,小弟未見識

作者: Mairon    時間: 13-5-2018 02:25

引用:
原帖由 罪與佛 於 12-5-2018 20:34 發表
以前有睇過下呢位仁兄的VIDEO....
其打game時總有很多對手送頭(總係係毫無防備,無掩護,或者打林場總係色彩鮮明),有如COD一樣好睇

而sell野印象最深是一段,清一條手拉狙的槍管時清出大量漬,然後就講彈差打完一場 ...
Bio BB
作者: happypony    時間: 13-5-2018 11:47

如果打100米直我覺得唔貴
https://www.youtube.com/watch?v=NxitAkGm4sc

作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 12:37

作者: tinyau1134    時間: 13-5-2018 12:40     標題: 回覆 29# 的帖子

不能同意更多...
作者: Dave    時間: 13-5-2018 13:58

引用:
原帖由 happypony 於 13-5-2018 11:47 發表
如果打100米直我覺得唔貴
https://www.youtube.com/watch?v=NxitAkGm4sc
乜師兄覺得加幾隻白字加幾件平價補品就可以將MODIFY 24 改到100 米有效射程?
作者: Dave    時間: 13-5-2018 14:25

引用:
原帖由 新手一隻 於 13-5-2018 12:37 發表

首先,片中打的是100碼(yards),即91.4米。
其次,用的是m150+0.46g。

我非否認氣槍膠珠可飛行的距離。事實上係2j以上,在90~100米命中人的例子是有的。
只是就咁用一大舊嘢作目標,overhop開兩槍的片作 ...
M150 + 0.46 ,如果行的是 M24 那種長缸,基本上3 隻走唔甩,4 隻應該有,
都算吧,打得直的話都算是一個賣點。
但目標是那個差不多有半架車咁大的綠色「BOX」,我不知他實際上有多大,但他比後面綠色CIVIC 還要高,即是最少1.5米以上了...
但很可惜,玩具槍的目標是人,成年男性肩寬大概50CM,正常交戰,凸整個人給你打的那叫新手,凸半邊身給你打的叫菜鳥...
一般來說,有個人頭給你打已算十分比面...更多時是只有半邊頭。
一個人頭大概20CM CTC,在下多是以此為標準。寬鬆一點的是A4 紙中左就算了。
中十成當然最好,但最低限度是6 ~ 7 成,如果只有兩三成,那個我不會當做有效射程,不過是運氣。
至於 1.5X 1.5米是多少?
就是 50 張A4 紙咁大,或56 個成年人頭咁大...換言之只要那位置同時有56 個人頭疊在一起,命中率絕對是百分之分
命中這個「區域」根本毫無意義,因為打狙是要打人,除非你那柄狙的定位是反物質或反器械狙擊槍,那麼以汽車來做有效範圍還說的通。

其實賣街的槍,既然要說服別人「這很準」,最低限度要提供幾個數據,
一就是實際距離,二就是CTC,最少3 發,一般來說要十發...
火力,彈重這些最好都要提供,因為弱火跟強火完全是兩個難度。

工具不過是A4 紙,還有測距的工具,最方便的當然是雷射測距好像望遠鏡一般照一照就知距離 ( 逃寶 HKD 400 ),
窮一點的可以買測距輪幾十蚊HKD,再窮的可以去IKEA 拎免費的紙尺,
這些基本中的基本都做不好,不知是甚麼原故,既然店家要推崇其「準度」卻沒有準度的資料,真的想同買家玩「信則有不信則無」的信心測試嗎?
其實這不單是NOV 狙的問題,較早前也有一柄台灣出的416GBB 吹到打百幾米...又是沒有CTC 沒有命中率乜叉都冇...對住個假人開槍,對住棵樹開槍...之後就說好準呀好勁呀不得了...
其實行多一步做認真一點測試真的有那麼難?

作者: BFG001    時間: 13-5-2018 17:01

引用:
原帖由 Dave 於 13-5-2018 14:25 發表

M150 + 0.46 ,如果行的是 M24 那種長缸,基本上3 隻走唔甩,4 隻應該有,
都算吧,打得直的話都算是一個賣點。
但目標是那個差不多有半架車咁大的綠色「BOX」,我不知他實際上有多大,但他比後面綠色CIVIC 還 ...
如果真係認真做測試,咁好多玩具氣槍都收得工,只係真係有心做的人唔多先慘,我諗緊就算唔用狙擊槍,單單原裝M4系GBBR大對決,都係一個好睇的topic
作者: 罪與佛    時間: 13-5-2018 17:21

引用:
原帖由 BFG001 於 13-5-2018 17:01 發表

如果真係認真做測試,咁好多玩具氣槍都收得工,只係真係有心做的人唔多先慘,我諗緊就算唔用狙擊槍,單單原裝M4系GBBR大對決,都係一個好睇的topic
其實有冇咁認真做都唔緊要
普通玩家從來不要求幾百蚊支的WE手槍做甚麼測試, 他正常運作打得出彈無咩病痛就收貨
但如果要講到大師級作品,一支千二蚊VSR經我手會變成0.1MOA精度神器,然後要價5000的話, 就應該會期望有點認真精度測試
作者: BFG001    時間: 13-5-2018 17:26

引用:
原帖由 罪與佛 於 13-5-2018 17:21 發表

其實有冇咁認真做都唔緊要
普通玩家從來不要求幾百蚊支的WE手槍做甚麼測試, 他正常運作打得出彈無咩病痛就收貨
但如果要講到大師級作品,一支千二蚊VSR經我手會變成0.1MOA精度神器,然後要價5000的話, 就應該會期 ...
呢樣更加係,全原裝VSR10 vs SSG24 vs M40A5 (馬記手拉系統大對決) 又係好睇topic
作者: kornhill401    時間: 13-5-2018 17:31

引用:
原帖由 新手一隻 於 12-5-2018 13:11 發表

邊度相同?門神係走私、昆水客帶槍過關再加寄垃圾喎。
Sorry! 我不是指佢走私,是根據Dave C Hing所說,佢以HKD1400買入,再以USD700賣出的手法.
作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 17:41

作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 17:57

作者: tinyau1134    時間: 13-5-2018 18:11     標題: 回覆 34# 的帖子

[我擺明映射]正如一枝三千蚊以上GBB 我會EXPECT 佢係有一定性能...
作者: Dave    時間: 13-5-2018 18:14

引用:
原帖由 新手一隻 於 13-5-2018 17:57 發表

Dave你都講過:水清魚難養。消費者知道產品實際表現,有啲產品就未必有人賣。
從宣傳的角度嚟講,當然係俾嗰"大概很準"的印象就得。你要自己做測試證實,咁至少人地都可以賣多支嘛。

君 ...
「消費者知道產品實際表現,有啲產品就未必有人賣。」
如果那些廠商不靠「搵笨」就做不下去,那麼這些廠請他們快點執粒好了。

其實身為玩家本身就不需要為商人賺不賺錢去勞心,
商人賺錢可以呃呃氹氹,但不是必需要呃呃氹氹,當「老點神物」這支歌仔已經無得唱時,
廠商就要的起心肝做點實事,生產一些真的有用的東西出來。
絲毫不需要擔心廠家會「做不住」而執,市場的基本就是有需求,
即是有人想玩玩具槍,自然有人會生產。

水清魚難養不代表集非成是。
迷信野本身無傷大雅,只要不是傻仔價,又做到基本功能就好,
例如HOP 膠,都是幾草野,哪個牌子好?玩家喜歡就好。
但當迷信迷到變成知識傳播,老一輩的玩家其實有一定責任去正其視聽。

也可以高地一點地說,WARGAME 這發展本身就是要有新血,
當新人花了三四千,四五千,以一門新興趣來說絕對不是一個小數目,
但錢是花了,但買回來的槍五勞七傷,連基本實戰都唔掂,
玩支像真靚皮 GBB 唔知第幾個VERSION ,又說性能點威威,點知打個全自動都噴煙JAM 槍腳仔軟,新手又唔識整...
又或者買支神狙回來說打100 米,實際上根本沒有這個性能,整天下場一味就是打不中人和比人殺,
身為新人,沒有多少人喜歡這樣的體驗吧。

作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 20:07

作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 20:18

作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 20:18

作者: tonyecl    時間: 13-5-2018 20:25

其實係咪打真game 都好啦,我比較好奇有咩傻仔會買,打game 打得好點解等於識set 槍?
根本就唔會有"the best gun", 每個情況下唔同打法就需要唔同setting, 所以先要自己custom, 會因為呢個title 而買玩具既人根本好打有限
作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 20:42

作者: Ben_9413    時間: 13-5-2018 21:30

警世好post

品牌效應

當年 d 乜避震物 cusion籃球鞋 揾 O'NEAL 做代言, 功能點勁點勁, 人人搶住買, 那怕不是著17號鞋, 7呎高 或 有300lb體重
作者: Dave    時間: 13-5-2018 21:48

引用:
原帖由 新手一隻 於 13-5-2018 20:42 發表

title呢家嘢,咪即係生猛包甜呢啲嘢,正常人都會自動過濾。

雖說情況不同可能各有需求,但作為同一種物品,有啲特徵係相通的。
例如玩具槍,準,可靠就係,估計沒有人會對唔準唔可靠的 ...
一開始講槍支硬件設定,師兄就話實射性能,談到實射性能要測CTC,師兄就轉講營銷策略幾咁成功...
總之公你嬴字我輸...勁

一句到尾,賺到錢,發左達,一切都可以合理化,非常易理解。

其實在下改槍放UTUBE,都不少外國人問點改。

最衰在下唔夠紅,如果唔係點佢話改支1J AEP 要200 USD 傻仔餐零件費仲要高超手工先掂,
但事實上我改支1J 快頻 AEP 只係用百幾蚊買條RAVEN 管、40 蚊TOBO 電池同埋新填地35 蚊買條彈弓就改完...
係在下咁無生意頭腦先會寫哂教學講事實...都話在下不是生意材料

作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 21:52

作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 22:19

作者: Ben_9413    時間: 13-5-2018 22:29

引用:
原帖由 新手一隻 於 2018-5-13 21:52 發表

警乜世,
明星、品牌效應已經老土到連講呢兩樣嘢老土都好老土。

然而呢兩樣嘢依然係好work的。
o甘有時劃出腸o甘觀望又另有一番韻味

而且玩具槍界都有o尼o的叫幾有趣, 至少側面反射o尼個玩意未到夕陽
作者: Dave    時間: 13-5-2018 22:39

引用:
原帖由 新手一隻 於 13-5-2018 22:19 發表

Dave兄思維跳脫,小弟甚是佩服。

我開post只講Nov又出新嘢搵錢,Dave兄先是打假game又講SSG再講對市場的期望,
見你有意討論便回覆下,順便表達下對Nov的觀感。
點知咁都俾人話轉進話題,搬龍門,好似我 ...
不如師兄你用你常識回應下20 樓果幾張疑似假波相先,
點解成班對手明知窗入面有人都可以唔舉槍唔開槍唔警戒?有隊友中槍仲識陪笑?
新手兄又揀黎回又話自己少打GAME 唔識分辨是非...頭盔帶到落腳指尾唔知咩玩法...
其實都唔洗咩打GAME 經驗,以一個正常五官反應正常既人類都覺得呢D 反應有問題吧

至於LIKE  唔係我要求的,在下開POST 從來都係一炮過唔會斬件呃LIKE,
早係有「LIKE」之前甚至WGY 年代我已經一直都是咁寫文分享,如果新手兄覺我我會志在呢D LIKE 的話只能說甚麼樣的人看出甚麼樣的事。

不如正經回左我的疑問先,又是師兄你話我腦洞大想像力豐富,不如拆掂左呢個打假波疑問先OK?

作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 22:48

作者: Dave    時間: 13-5-2018 22:52

引用:
原帖由 新手一隻 於 13-5-2018 22:48 發表

我實在不明白為什麼反應不及,或者不知方向可以導出請經理人找人打假game的結論,請進一步說明。

係討論過程中突然大拋自己啲無關光榮事蹟,無私分享偉大云云。
我呢啲市井之徒就真係只 ...
我實在不明白為什麼反應不及 <-- 水平不同,勉強不了,謝謝。

敢問新手兄「偉大」兩隻字在哪個POST ,閣下哪隻眼看見?我用上搜尋功能都看不到,又來亂扣帽子?

亂扣都要有譜,強制引申尚可以呃下人信你,根本連字都沒有請問點跟?

還是新手兄主觀認為我很偉大再強行加入此字? 真是多很謝哂
作者: 天翔翼    時間: 13-5-2018 22:54

做乜講講下又變咗做筆戰.....

NOVRITSCH既新手槍睇個勢似係用HI-CAPA 5.1及同類槍改既居多,個人愚見應該又係搵台仔廠(KJ我估)代整
暫時睇唔太出同HI-CAPA有乜太大分別,SSG24尚且賣唔駛大改可以打大力同遠,如果只係單純HI CAPA唔駛搞氣密似乎唔夠馬記HI CAPA吸引,最慘係可能黎多次SSG果招有件係唔能夠通用既
作者: 新手一隻    時間: 13-5-2018 23:01

作者: horenhim    時間: 14-5-2018 09:32

引用:
原帖由 天翔翼 於 13-5-2018 22:54 發表
做乜講講下又變咗做筆戰.....

NOVRITSCH既新手槍睇個勢似係用HI-CAPA 5.1及同類槍改既居多,個人愚見應該又係搵台仔廠(KJ我估)代整
暫時睇唔太出同HI-CAPA有乜太大分別,SSG24尚且賣唔駛大改可以打大力同遠 ...
Thats why I frigging love CGF

用KJ hi capa的出發點同modify M24一樣呀, 佢可以輕鬆出條tune-up片打50米又可以gas/co2兩用, 一樣大把人買帳
作者: no-name    時間: 14-5-2018 10:34

其實講到最後大家觀點都差唔遠,拗乜鬼

見大家講開 "距離" 小弟又插下咀

我十分同意其中一位師兄講用 A4 紙做標準,Size 適中,容易取得,比賽都常見 (AA 計)
除左樓上師兄們所講既理由之外,惗唔到唔用 A4 紙試既理由

以 Google Map 度返黎既資料,田夫仔既水立方 E 拉黑算係收費場中大果類吧
2 者貼晒邊對角拎盡個距離係 80m 左右, (作為對比生筋個 CQB 車場係 30m 左右)
換言之如果真係咁易打到 80-100m,其實已經係講緊大部份場喺 start point 已可以射到對面
事實上係咪咁易做到?可能小弟見識少,自己做唔到都冇遇過

以自己既垃圾槍黎講,室內無風 30m 1.3j 全中 A4 唔係算難但都幾肯定唔係支支得
而玩開 IPSC 既師兄都知道用 Iron sight 打中 30m target 其實都唔係容易既事 (呢類已經係技術問題)
但睇片既話唔知點解好似個個都好易做到,換粒膠就可以發揮高手既實力云云...

不過小弟搵唔到再長既 range, 所以只能以 30m 作為合格線, 落到場到有信心打到個 40m target 吧
至於有時見到 D 咩 "目測直飛 50m",um... 看看就好
作者: Dave    時間: 14-5-2018 10:47

引用:
原帖由 no-name 於 14-5-2018 10:34 發表
其實講到最後大家觀點都差唔遠,拗乜鬼

見大家講開 "距離" 小弟又插下咀

我十分同意其中一位師兄講用 A4 紙做標準,Size 適中,容易取得,比賽都常見 (AA 計)
除左樓上師兄們所講既理由之外, ...
呢個世界總有人相信一支平平無奇的槍,貼個牌,搵D 網紅拍完片,支槍係會變逸品

做假?一定不會人家那麼紅。

傻仔價? 一定不會人家那麼紅。

劣質? 一定不會人家那麼紅。

當年在下仲係常常蒲機鋪,在荃灣有一家刀削面質素一般,貪佢開得夜又就腳,

當做飯堂。

食了幾年,普普通通唔算很好吃也不算差,唔知攪咩間野被選為米之連一星,

之後晚晚都要排長龍,門口拖男帶女拍住拖食,彷彿好似期待甚麼美味一般。

因為長龍在下都少去,直至有一次,閒日,那時又九時多頗夜先去吃,沒甚麼人,

再吃一次當年飯堂轉為「一星」之後的店...哇...在下真係食唔出一星前後有咩分別...除了價格。

當然如果閣下有的是錢,又追求「一步到位」,又追求「可以輕鬆出條tune-up片打50米」,又深信MARKING 可錫你力量,買吧!

最怕是有些人口中大讚特讚性能優異物超所值,但其實自己連狙擊槍AIRSOFT 都沒玩過...跟這些人談真是孫子教阿爺跳HIGH ( 跳高 )。

至於假波片...有些人少打GAME ,甚至從來唔打GAME 都可以大發妙論...

連基本反應都不知道,談何辨別真偽...

你要談足球打假波,起碼你要識睇波先...你要談打拳有沒放水,起碼你要識睇拳先...常識中常識,腸都畫埋仲要補充?腸入面除了混合物就是屎了...還想補甚麼。

作者: 廢柴    時間: 14-5-2018 11:00

老老實實, 睇佢d片, 最說服到我買既手槍係馬記 MK23
作者: Dave    時間: 14-5-2018 11:19

引用:
原帖由 廢柴 於 14-5-2018 11:00 發表
老老實實, 睇佢d片, 最說服到我買既手槍係馬記 MK23
在下有一柄,topgas + silencer 打到1~1.1j,靜音性絕對是頂級,比手拉狙更靜。
但問題係重雞而且難搵快拔。
作者: 新手一隻    時間: 14-5-2018 12:55

作者: Dave    時間: 14-5-2018 13:14

引用:
原帖由 新手一隻 於 14-5-2018 12:55 發表

既然Dave拒絕正面回覆,只能小學雞般含沙射影,自我安慰,
如此歸師之相,我亦莫追了。
只望Dave能學會正常討論,以理服人,
而非起曬鋼地見人就插。

轉進、打稻草人、訴諸常識、訴諸人身等,罵街爽一時之快 ...
其實我真是唔明新手兄你針對的是甚麼,又轉進又稻草人又盛...

在下只是要求你解答一下那個疑似打假波的反應是否合理,答到而家都仲係未答得出。

其實不打game 的game 友我身邊也有,但更多的是落場打的,

新手上路打幾場便知如何看反應,新手兄一句:「我實在不明白為什麼反應不及,或者不知方向可以導出請經理人找人打假game的結論,請進一步說明。」

師兄要本人慢慢解釋基本知識做義工教你,本人不願,丟出一句水平不同,也是事實,

水平不是人格水平,是實戰經驗水平...

很常識的,一team 人走著,當時非交戰狀態,房內有人開手槍gbb 攻擊,手槍聲音非常響,房間亦很應聲,亦非常好辨認方向,

當時只有一人開火還說不知方向已經頗為難以置信,

但就算聽不到方向仍可以找cover,不找cover 最少都應該舉槍,不舉槍最低限度都要索敵,但片中敵人看著前面死了兩人後仍on 居前行...

這個行為叫做「送頭」,說到這裡還不明白,本人也只可以再說一句:水平不同。

新手兄玻璃心覺得我貶低你,那就當是貶低好了。

本身不打game 沒太大問題,身邊也有人不打game 但買很多槍,

但新手兄一無所知,偏偏要拗,再搬一堆「詞彙」出來兜兜轉轉。

其實中文可以說得簡單易懂一點,多引用幾個「隱喻」不會令你變得高尚。

新手兄的行為頗令我想起小學時的同學,有些肥仔不愛人家說他肥,就四處說人肥仔,

蠢人最愛罵人蠢,醜女最愛罵人豬扒。

新手兄看完20 樓選擇性失明再笠個頭盔說自己少打game ,是為「班師」,

將本人的回應強行加插一句「偉大」,再引申是我自我感覺良好並針對之,是為「打稻草人」,

本人談及狙擊準不準要談ctc ,新手兄就改口話nov 的營商了得,是為「轉進」,

不知算不算賊喊捉賊也。

只望新手兄,能學會正常討論,以理服人,

不要談槍支結構就轉去談實測,談實測就轉談營商,或者你覺得沒人知你在轉口風,
其實眾人只是笑而不語。

作者: Dave    時間: 14-5-2018 14:13

另外先謝謝新手兄,甚麼「轉進」、「班師」、「稻草人」,都是用於辨論或論證的範疇,
本身我是不理解的,新手兄可能平時比較喜歡跟人拗,或者曾經被人相同的字眼批判過,因此知得比較多。
在下的討論多是建基於經驗或實測上,如果一知半解的一般來說就是食花生了事,這樣可以少很多麻煩。
像新手兄一般不了解又要跳出來反對的事本人少做。
免得被質疑時要轉戰人格攻擊。

在下亦留意到新手兄的文章,其實跟閣下ID 相映成趣,
可肯定的是新手兄並非新手。像是之前在下M40 A5 帖,
新手兄提及的原子筆芯加壓點大法,真是歷史悠久,
可想而知新手兄有一定年資,但事實上原子筆心粗幼跟壓點定位不一樣,
切割時也易被壓扁並難以仔細加工長度。
當年沒工具時可以將就著用,但今時今日拿來說真是有點過時了。
但亦可見新手兄應該是老手了。

當然新手兄可能是瞭如指掌只是不說,如是者算在下多口好了。
有心幫助新人總是好的。
作者: 新手一隻    時間: 14-5-2018 20:41

作者: 48191    時間: 14-5-2018 22:33

隻Camo高調到唔知點咁,同又有金又有銀一樣,玩潛真係高調到爆⋯⋯
引用:
原帖由 kornhill401 於 11-5-2018 11:43 發表
又幾得意,支槍噴到斑馬咁. Thx for sharing.

作者: no-name    時間: 15-5-2018 09:18

引用:
原帖由 48191 於 14-5-2018 22:33 發表
隻Camo高調到唔知點咁,同又有金又有銀一樣,玩潛真係高調到爆⋯⋯
小弟估佢係想學人地新車路試時既偽裝,等人睇唔到件野 "倫確" 保持神秘

圖片附件: bmw-z4-spy-01-600x380.jpg (15-5-2018 09:18, 76.51 KB) / 該附件被下載次數 163

作者: Nova_Dust    時間: 15-5-2018 11:12

“…our plan is to fight our way to the enemy respawn then to catch them off guard from a position they don’t expect at all…. This tunnel leads to the building right next to their respawn...”

我個人理解,有些玩家在respawn區的警戒心較低。有時後,到了遊戲進行20~30分鐘之後,甚至是用慢走進入交戰區。如果勝負心不高,反正都被人看到了,中一兩粒手槍bb可能也無所謂。

至於Novr的品牌效應,有些玩家受落,吃他那一套。我對某些物品也有品牌效應的反應,花錢之前,想清楚就好。
作者: no-name    時間: 15-5-2018 12:38

引用:
原帖由 Nova_Dust 於 15-5-2018 11:12 發表
“…our plan is to fight our way to the enemy respawn then to catch them off guard from a position they don’t expect at all…. This tunnel leads to the building right next to their respawn...”

我 ...
其實呢一幕係小弟講起先,段片一開頭頭就擺呢幕出黎,自己第一感覺係好假,但會唔會原來佢係做左 D 咩高明戰術所以有呢個效果呢
然後睇左半條片見到呢幕全相... 真係冇做過咩 wo,咁都放片頭,我個人就覺得好冇品,一係假,一係打鴨仔

小弟個人認為, 奇襲是合理的, 但 D 人既反應就唔太正常
小弟打左差唔多 10 年 game, 打開既都係一幫 hea 慣打不在乎勝敗既人, 偶爾都有新手老手老人家參戰,但咁樣送人頭法真係聞所未聞...
仲要有半打 "勝負心不高" 既人痴埋一齊...

但當然假定鴨仔冇人知,肯定既係呢班唔係正常 Level 既敵人
都唔好話比自己圍內打開既人睇,我比我老婆睇佢都問點解個個望住個窗任人射都唔走...

至於商品既,百客應百客,買得開心就好

PS: 小弟都曾經追過佢 D 片睇,個人覺得佢係 Top Class Player 就肯定的,但佢 D 片經常會出現一堆 "明明左邊成度門,但成班人個個淨係望前邊而比佢 1 個 ko 晒" 既情況,頭幾次就覺得佢熟地形,但愈睇愈多就再冇追佢 D 片了

作者: 罪與佛    時間: 15-5-2018 16:38

到底係nov神乎其技,定係對手是鴨甚至演員,基本上都係無頭公案
有英國留學的朋友,都覺得鬼佬打game能力水平分佈較廣,話唔定部份外國真不如香港game友,至少識搵下cover,比人射左個其他識縮/還火/走佬啦

其實即使真係演員其實亦不成問題, 同電視廣告一樣,都冇必要下下搵真專家同普通用家拍攝。亦同電視廣告一樣, 如果望落好假(即使可能事實唔係),觀眾自會轉台

至於買唔買,錢係買家既,佢覺得冇overprice就完全冇問題

至於Forum看客,有名叫論壇,當然各有自己意見加插解釋兩句
反正當時睇過下nov改狙賣彈的片,自己唔覺值果個價,所以照咁講,而如果有新手睇中佢既產品,我亦會照講,個價錢未必可以為你帶來同等過癮度

作者: boscocheng888    時間: 15-5-2018 17:47

引用:
原帖由 no-name 於 15-5-2018 12:38 發表

其實呢一幕係小弟講起先,段片一開頭頭就擺呢幕出黎,自己第一感覺係好假,但會唔會原來佢係做左 D 咩高明戰術所以有呢個效果呢
然後睇左半條片見到呢幕全相... 真係冇做過咩 wo,咁都放片頭,我個人就覺得 ...
同意, 正常黎講一般見前面有人中槍, 老手會即搵cover還火, 新手會搵地方逃走
但係呢段片入面D人既反應就...

利申: 小弟有追開nov 既channel, 有時無得打game睇片止下痕
作者: toto0321    時間: 16-5-2018 11:23     標題: 回覆 65# 的帖子

師兄文質彬彬,比個讚你
佩服你咁有心機同佢續一講清講楚,但係呢個谷佢地係有佢地自己的天地,所以唔好浪費精力了
作者: loveless    時間: 16-5-2018 12:39

引用:
原帖由 toto0321 於 16-5-2018 11:23 發表
師兄文質彬彬,比個讚你
佩服你咁有心機同佢續一講清講楚,但係呢個谷佢地係有佢地自己的天地,所以唔好浪費精力了
精力應該點運用至唔浪費?
作者: Contingency    時間: 16-5-2018 15:37

啱啱碌到佢地FB講狙的廣告。真係笑出聲
如果有如此的對手,真係爽

作者: horenhim    時間: 16-5-2018 17:07

引用:
原帖由 loveless 於 16-5-2018 12:39 發表

精力應該點運用至唔浪費?
傳說shut up, 扮傻or 講第樣可以省回精力lol
作者: horenhim    時間: 16-5-2018 17:18

引用:
原帖由 boscocheng888 於 15-5-2018 17:47 發表

同意, 正常黎講一般見前面有人中槍, 老手會即搵cover還火, 新手會搵地方逃走
但係呢段片入面D人既反應就...

利申: 小弟有追開nov 既channel, 有時無得打game睇片止下痕
咁平心而論佢做airsoft channel都係想將最好/最有趣的片段呈現比觀眾
出條片rant30分鐘or比人秒殺冇人睇啦, 睇佢屈人機同潛係最好睇既
亦當然有認真鳥的人出現

我覺得佢DIY做多角度cam/介紹自己D槍都唔錯的,
當然唔算非常深入, 但夠速食又叫有趣.
與其分析D木頭人新手不如分析下人地點解咁成功,
你打自己個麥頭賣槍食唔食到咁多水先, 而家有人做到wor.
作者: Dave    時間: 16-5-2018 18:02

引用:
原帖由 horenhim 於 16-5-2018 17:18 發表

咁平心而論佢做airsoft channel都係想將最好/最有趣的片段呈現比觀眾
出條片rant30分鐘or比人秒殺冇人睇啦, 睇佢屈人機同潛係最好睇既
亦當然有認真鳥的人出現

我覺得佢DIY做多角度cam/介紹自己D槍都唔錯 ...
分析完有咩用呢? 跟住做可以複製成功之路?
如是者何不分析標基 ,事實上大部份成功經驗都係不能被複製的。
咁易COPY 的話沒有窮人了是嗎?

其實好簡單,岩睇就睇,覺得D 片無做馬睇得開心就得。
5 K 幾一支MODIFY 覺得準直勁既可以買 ( SORRY 岩岩特價 6 折 三K 幾了 ,頭水哭哭 ),
反正我就是覺得D 片好假 + OVER PRICE 槍/ KIT...
至於那些打8X 米垃圾筒神片...麻煩留意番個火力,
香港不適用,主觀期望香港買支NOV 24 可以做到片中程度,只可自求多福。

至於那些用五千幾字去由自己角度重組整個故事走向的小說家,
再每字每句加上蘋果日報式註解從而送大家一個「真相大白」,除了配服打字數量之外沒甚麼補充。
作者: 48191    時間: 16-5-2018 19:21

用綠色同黑色相間可能會好好多。
引用:
原帖由 no-name 於 15-5-2018 09:18 發表

小弟估佢係想學人地新車路試時既偽裝,等人睇唔到件野 "倫確" 保持神秘

作者: happypony    時間: 16-5-2018 19:42

神片分享。
https://www.youtube.com/watch?v=6LpVYCm1QDY
https://www.youtube.com/watch?v=S-hY8G7qtXw
https://www.youtube.com/watch?v=_sSbMysE2tk
https://www.youtube.com/watch?v=gv_TVRFFi_E
個人對呢支槍冇乜興趣,不過如果,係如果打到100米直我覺得係值既,BTW相信呢到有人會系香港以外打game囉。包括我自己都有唔小人係唔同地方居住。

作者: loveless    時間: 16-5-2018 21:07

引用:
原帖由 horenhim 於 16-5-2018 17:07 發表

傳說shut up, 扮傻or 講第樣可以省回精力lol
適當時候做不當事

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0