標題: 自製槍燈 [打印本頁]

作者: 20131324    時間: 19-5-2018 00:00     標題: 自製槍燈

無錢買肯定火只好用超火

小弟今日補課放學返到屋企,見枝vp9有滅聲無燈感覺好唔掂,所以手痕用tm嘅sniper scope ring固定咗老豆行山枝電筒,然後再裝上就係咁了

圖片附件: 9D0F3A8A-7069-47CB-96B0-DC86EBD2B4D2.jpeg (19-5-2018 00:00, 33.2 KB) / 該附件被下載次數 156

作者: olw0978    時間: 19-5-2018 00:27

我最初都是這樣玩。。。
作者: gtoray    時間: 19-5-2018 00:44

唔夠型喎
作者: 20131324    時間: 19-5-2018 00:45

引用:
原帖由 gtoray 於 19-5-2018 00:44 發表
唔夠型喎
無$
作者: 新手一隻    時間: 19-5-2018 00:59

作者: jacko    時間: 19-5-2018 01:43

引用:
原帖由 新手一隻 於 19-5-2018 00:59 發表

小弟完全唔同意你的睇法。
土砲、diy能體現個人風格,夠與眾不同,而唔係做 airsoft玩家#9527。
有特色先係有型有格。
我亦完全唔同意你睇法 土炮,DIY的確有個人風格,但有個人風格唔等於"型",各人口味唔同,我都覺得唔夠型,DIY嘅嘢,有批評先有進步
作者: 48191    時間: 19-5-2018 01:48

令我諗起MagLite...
引用:
原帖由 20131324 於 19-5-2018 00:00 發表
無錢買肯定火只好用超火

小弟今日補課放學返到屋企,見枝vp9有滅聲無燈感覺好唔掂,所以手痕用tm嘅sniper scope ring固定咗老豆行山枝電筒,然後再裝上就係咁了

作者: vgrdragon1    時間: 19-5-2018 02:03

引用:
原帖由 48191 於 19-5-2018 01:48 發表
令我諗起MagLite...
圖中SAS早期使用HK頂Mount的電筒是Streamlight,採用了當時新成立的Laser Products(現時Surefire)製造的線控開關。
後來SAS再使用巨型Handguard固定巨型D-Cell Mag-Lite於MP5。
1988年之後LPC才出了現時常見的MP5 Surefire電筒Handguard。
作者: BLSK    時間: 19-5-2018 03:07

支電筒應該夾前少少咁會方便開關
但而家咁應該好重 練臂力
作者: 新手一隻    時間: 19-5-2018 03:10

作者: 48191    時間: 19-5-2018 08:04

頂Mount電筒。點瞄呢又?
引用:
原帖由 vgrdragon1 於 19-5-2018 02:03 發表

圖中SAS早期使用HK頂Mount的電筒是Streamlight,採用了當時新成立的Laser Products(現時Surefire)製造的線控開關。
後來SAS再使用巨型Handguard固定巨型D-Cell Mag-Lite於MP5。
1988年之後LPC才出了現時常見的 ...

作者: Dave    時間: 19-5-2018 08:25

引用:
原帖由 20131324 於 19-5-2018 00:00 發表
無錢買肯定火只好用超火

小弟今日補課放學返到屋企,見枝vp9有滅聲無燈感覺好唔掂,所以手痕用tm Xsniper scope ring固定咗老豆行山枝電筒,然後再裝上就係咁了
如果想平玩,TOBO 有些二百蚊左右的強光電筒有些更有紅LASER ( 可調),裝飾實用兩相宜。
至於這個自製燈,先不論配重,單論外觀都似乎不太好看。長電筒比較岩RIFLE 用,不是論性能,是論外觀,
加了盞電筒,即時提升戰術味。
作者: yiuyiusiu    時間: 19-5-2018 09:06

引用:
原帖由 48191 於 19-5-2018 08:04 發表
頂mount打十零米,照邊打邊,打一兩梳過去其實都差唔多掛
作者: Ben_9413    時間: 19-5-2018 09:15

自己喜歡就好

令你勞力揾$揾upgrade

玩具o黎o既o即

什麼都一步到位少了很多樂趣

支持diy!
作者: jacko    時間: 19-5-2018 09:57

除左外觀,功能上亦未夠好,而家裝呢款電筒,持槍時點開電筒?無理由長開掛
作者: olw0978    時間: 19-5-2018 10:13

引用:
原帖由 48191 於 19-5-2018 08:04 發表
https://www.youtube.com/watch?v=UVz6rqpnMBY (第 30 秒)

不用瞄,"where you point that torch is where the bullets end up"

(Same principle)

作者: kornhill401    時間: 19-5-2018 11:15

我估樓主都唔會拿這樣子上場吧 純粹FUN享吧了. Thx for sharing.
作者: tam_sir    時間: 19-5-2018 11:50

個人喜好,用到就得,平有平玩,貴有貴玩
作者: tam_sir    時間: 19-5-2018 11:51

個人喜好,用到就得,平有平玩,貴有貴玩
作者: loveless    時間: 19-5-2018 11:59

平有平玩, 用到至有用.

圖片附件: HarriesTechnique.jpg (19-5-2018 11:59, 49.51 KB) / 該附件被下載次數 120

圖片附件: JawIndex.jpg (19-5-2018 11:59, 41.75 KB) / 該附件被下載次數 119

圖片附件: FBITechnique.jpg (19-5-2018 11:59, 44.22 KB) / 該附件被下載次數 99

作者: 20131324    時間: 19-5-2018 12:14

真係太重,根本無辦法拿出來打
作者: BLSK    時間: 19-5-2018 12:57     標題: 回覆 20# 的帖子

令我諗起有種方法係正常持手槍但用support hand手指夾住
係咪真係work?定要係電筒到加個圈(指輪咁既物體)
作者: T-800    時間: 19-5-2018 13:09

淘淘舊幾水有支,平靚正!慳番唔洗搞咁多野..得咗

Happy shooting!

圖片附件: 1526706446982.jpg (19-5-2018 13:09, 23.06 KB) / 該附件被下載次數 102

圖片附件: 140639_20.jpg (19-5-2018 13:14, 75.53 KB) / 該附件被下載次數 96

作者: RCOOH    時間: 19-5-2018 13:10

SAS線控大碌棍係墊高左,鐵瞄仍然可以用,而且Maglite電筒非常聚光,十米外個"烘"仍然相對細,大概係一個人心口咁大,可以當CS個虛擬準星咁用。

而家鎗燈全部LED,光度過剩,連SF都痴左亂L咁出,細燈杯強燈光,泛光大聚光弱,一開燈慌死對家唔知有人係度......
作者: RCOOH    時間: 19-5-2018 13:21

引用:
原帖由 BLSK 於 19-5-2018 12:57 發表
令我諗起有種方法係正常持手槍但用support hand手指夾住
果種SF style用SF既Tactical尾掣筒先好用,有相似設計既Inforce筒都用到但勉強d,手指會比較痛。

SF style係輔助手兩隻手指夾筒,grip鎗順便將尾掣推向持鎗手既指骨,"頂著"支筒,純戰術開關先唔會頂過龍變長著,普通N記F記半戰術開關頂太大力就變長著,然後變埋活靶。
作者: BLSK    時間: 19-5-2018 14:29     標題: 回覆 25# 的帖子

如來係咁!學到野了
仲未有錢玩電筒
作者: T-800    時間: 19-5-2018 17:13

引用:
原帖由 BLSK 於 19-5-2018 14:29 發表
如來係咁!學到野了
仲未有錢玩電筒
百幾蚊一支大陸M3玩住先....

圖片附件: 140639_20.jpg (19-5-2018 17:13, 75.53 KB) / 該附件被下載次數 99

作者: T-800    時間: 19-5-2018 17:17

Delete..

作者: T-800    時間: 19-5-2018 17:18

引用:
原帖由 loveless 於 19-5-2018 11:59 發表
FBI 已很少採用图中拿法了,因此法电筒一亮便會把持鎗者的整個人的輪廓暴露出來,而且會影響了射擊的稳定性。。。鎗燈還是set在鎗支上比較好

作者: 20131324    時間: 19-5-2018 19:35

V2

圖片附件: 3BDE5C84-6F32-4FBE-A0BE-39D246970D3A.jpeg (19-5-2018 19:35, 23.51 KB) / 該附件被下載次數 111

作者: cc1590    時間: 19-5-2018 20:27

我自己最初都係就咁掛上去,不過有老鼠尾,
改短條尾用橡筋cool上去

圖片附件: 2018-05-19 09.47.48.png (19-5-2018 20:27, 167.93 KB) / 該附件被下載次數 142

作者: cc1590    時間: 19-5-2018 20:31

之後正正經經買枝手槍燈……
但自己整左個單點尾制
m3+尾制

重點係……半按低亮,全按高亮

圖片附件: 2018-05-19 09.24.29.png (19-5-2018 20:31, 146.11 KB) / 該附件被下載次數 122

作者: BLSK    時間: 19-5-2018 20:33

Btw, 手槍燈有無tactical switch 類似長槍燈咁係有老鼠尾
即係好似x300咁有無得改老鼠尾

玩過手槍燈但要下下用食指開唔太方便
作者: RCOOH    時間: 19-5-2018 20:46

手鎗燈係預你雙手唔係單手用,SF同SL設計已經大致考慮到單手開燈,但真品個flip switch係very L hard,至於真品老鼠尾睇牌子,Armytek超級軟而且無聲,N記so L hard但啪啪聲,SF、Inforce就so L貴冇試過。

老鼠尾方便長鎗擺位,手鎗加條尾會卡自己多d......
作者: Mairon    時間: 20-5-2018 03:06

最緊要玩得開心
我m4都係感裝
作者: vgrdragon1    時間: 20-5-2018 11:08

引用:
原帖由 loveless 於 19-5-2018 11:59 發表
只有哈里斯保持到射擊支架自然,其他兩款多舊魚。
作者: vgrdragon1    時間: 20-5-2018 11:11

引用:
無錯。枝MP5變咗瞄唔到遠,只可以室內近戰腰平位置射擊。所以後來無用。
作者: 48191    時間: 20-5-2018 11:14

在那個年代,並没有太多選擇。有這一種權宜方法,也是可以接受。
引用:
原帖由 vgrdragon1 於 20-5-2018 11:11 發表

無錯。枝MP5變咗瞄唔到遠,只可以室內近戰腰平位置射擊。所以後來無用。

作者: tf141    時間: 20-5-2018 22:42

引用:
Jaw index....我對將枝燈擺係個頭隔離感到好不安
作者: loveless    時間: 21-5-2018 12:24

引用:
原帖由 BLSK 於 19-5-2018 12:57 發表
Costa 當然有ring....

圖片附件: thyrm-switchback-backup-flashlight-ring-[4]-22086-p.jpg (21-5-2018 12:24, 66.92 KB) / 該附件被下載次數 99

作者: loveless    時間: 21-5-2018 12:39

引用:
原帖由 tf141 於 20-5-2018 22:42 發表

Jaw index....我對將枝燈擺係個頭隔離感到好不安
Jaw index 一般好似係夾住另外兩種視乎情況去用, 好少話硬性一招走天涯.
打game同現實有DD唔同, 打game反應快一照到人就當靶打到開花, 係冇程序同法律問題既
作者: m11.man    時間: 21-5-2018 13:10     標題: 回覆 11# 的帖子

你望清楚個mount,唔係密封,可以睇到準星,呢個mount好野黎
作者: RCOOH    時間: 21-5-2018 14:19

引用:
原帖由 loveless 於 21-5-2018 12:24 發表

Costa 當然有ring....
加個洋蔥圈係隻手指度,支筒唔小心大力撞到牆你就知錯,骨都拗斷你。一般品牌電筒有金屬防滾環,一樣可以grip筒,俄軍有用既Armytek仲係更粗壯既橡膠環,超好grip,SF係為左賺多樣錢先搞特規姐
作者: loveless    時間: 21-5-2018 14:35

引用:
原帖由 RCOOH 於 21-5-2018 14:19 發表

加個洋蔥圈係隻手指度,支筒唔小心大力撞到牆你就知錯,骨都拗斷你。一般品牌電筒有金屬防滾環,一樣可以grip筒,俄軍有用既Armytek仲係更粗壯既橡膠環,超好grip,SF係為左賺多樣錢先搞特規姐
但我鐘意睇明星烈日當空用電筒照住前面一覽無遺百九幾米打空氣o阿
作者: kornhill401    時間: 21-5-2018 14:43

引用:
原來電筒和手槍分開用,是這樣子的 .謝謝給分享有關知識.

作者: RCOOH    時間: 21-5-2018 14:43

引用:
原帖由 loveless 於 21-5-2018 14:35 發表

但我鐘意睇明星烈日當空用電筒照住前面一覽無遺百九幾米打空氣o阿
不嬲冇乜點理Magpul d偶像劇,要學野睇Polenar或Larry Vickers或Kyle Lamb好過。

開鎗開到拍AV咁大動作托咩,又蜈蚣彈又飛匣又轉鎗面又殘心勢,真SF Larry Vickers見到CC都黑佢面,Polenar直頭唔客氣,上堂果陣串到M記飛天。

作者: jn_jona    時間: 21-5-2018 18:02

引用:
原帖由 RCOOH 於 21-5-2018 14:43 發表

不嬲冇乜點理Magpul d偶像劇,要學野睇Polenar或Larry Vickers或Kyle Lamb好過。

開鎗開到拍AV咁大動作托咩,又蜈蚣彈又飛匣又轉鎗面又殘心勢,真SF Larry Vickers見到CC都黑佢面,Polenar直頭唔客氣,上堂果 ...
打真軍飛匣 隔離果個多得你唔少
作者: vgrdragon1    時間: 21-5-2018 19:34

CC那些,笑下就算。
作者: tf141    時間: 21-5-2018 20:09

引用:
原帖由 loveless 於 21-5-2018 12:39 發表

Jaw index 一般好似係夾住另外兩種視乎情況去用, 好少話硬性一招走天涯.
打game同現實有DD唔同, 打game反應快一照到人就當靶打到開花, 係冇程序同法律問題既
我對其他方法冇咩意見,只係我覺得人正常反應真係會見光就打埋去
作者: RCOOH    時間: 21-5-2018 20:21

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-5-2018 18:02 發表

打真軍飛匣 隔離果個多得你唔少
一隻KSC或者GHK舊版M4 GBB匣飛過去......

喂,999,呢度有人暈左要叫白車。
作者: RCOOH    時間: 21-5-2018 21:02

我又黎po下我既鎗燈先~

我們支18私加Olight PL1 (真品)

除左Nextorch WL10之外國產第一支賣向外國既鎗燈,但超級惡用,尾掣短到太過分,唔可以係正常姿勢下開熄燈。之後個牌子陸續出PL2、PLM,一樣比人鏟到飛上天際100。

我們XDM加Inforce APL (真品)

APL堅好用架,掣既硬度適中,UI合理,只不過真係Glock ONLY,裝係護圈大既鎗度你需要更長更粗......既手指先得。

馬記角落17加彷品Streamlight TLR1HL,大多你一支俄軍Armytek Predator!

支copy野有驚喜,操作好到冇野好彈,只要換條硬D既尾掣彈弓就非常正,對得住#%)價錢有餘。

作者: kornhill401    時間: 22-5-2018 10:27

回51#
C Hing對槍燈都好有研究和品味, Thx for sharing.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0