標題: 馬記G34改鋼slide後lock 唔到Bolt [打印本頁]

作者: Wopa1969    時間: 24-5-2018 11:13     標題: 馬記G34改鋼slide後lock 唔到Bolt

全槍改動如下
1.馬記G34 Body 除了(整組Hammer & C牙set (換咗吉打鋼Hammer & C牙set) 及換咗鋁Trigger)
2.回唐彈弓換咗 (吉打兩組彈弓set 1for 鋼slide 另1條for 鋁slide 我揀咗用for 鋁slide果條!因鋼slide果彈弓條太勁 )
3.原裝馬記匣入恐龍green gas 14kg(有潤滑個隻)
4.Hop up膠改咗楓葉膠 6.1楓葉管及做密氣
5.台灣TTI 34 鋼slide
6.吉打3代下身

問題:
鋼slide及所有組件,組裝後尚算暢順。上無彈彈匣後上唐可以lock Bolt。入0.2彈後上唐都以lock Bolt。扣雞發射都算正常but打晒所有BB彈後就lock 唔到Bolt。缷匣後再上無彈彈匣又可以lock Bolt! 試咗3匣都係咁。

請各路CHing 賜教賜教感激感激謝謝
作者: 阿堅    時間: 24-5-2018 12:24

Slide 重,自然有機會打既時候行唔曬全行程
我自己有支17 改吉打鋼slide 天氣凍小小打到尾都lock唔到
宜家換左韓國飛機set就完全無問題
*we 膠匣除外,一樣有機會lock唔到
作者: jn_jona    時間: 24-5-2018 12:56

引用:
原帖由 阿堅 於 24-5-2018 12:24 發表
我自己有支17 改吉打鋼slide 天氣凍小小打到尾都lock唔到
We膠匣lock唔到? 請問we膠匣用落除左輕有冇咩唔同?
韓國套飛機係咪真係好得呢?
Thx!
作者: 阿堅    時間: 24-5-2018 13:17

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-5-2018 12:56 發表

We膠匣lock唔到? 請問we膠匣用落除左輕有冇咩唔同?
韓國套飛機係咪真係好得呢?
Thx!
膠匣凍得快,所以扣得快少少到尾就行唔曬全行程
套韓國飛機裝鋼slide真係解決左唔少問題

另外其實隻we膠匣用係一般鋁slide是ok的,係鋼差D
作者: gavin2008hihi    時間: 24-5-2018 13:23

韓國牌子係邊隻呢? 🙏🏼🙏🏼
作者: Wopa1969    時間: 24-5-2018 13:32

引用:
原帖由 阿堅 於 24-5-2018 12:24 發表
請問係咪lee set?

圖片附件: Screen Shot 2018-05-24 at 1.27.57 PM.png (24-5-2018 13:32, 41.88 KB) / 該附件被下載次數 168

作者: 阿堅    時間: 24-5-2018 13:35

引用:
原帖由 Wopa1969 於 24-5-2018 13:32 發表

作者: 2slow    時間: 24-5-2018 13:46

引用:
原帖由 Wopa1969 於 24-5-2018 13:32 發表

咩牌子黎的??
作者: ayaka    時間: 24-5-2018 13:53

韓仔VOLANTE, 個人測試 BLOWBACK大過WE飛機組少少, 唔係太大分別, 但比較耗氣
作者: 2slow    時間: 24-5-2018 14:03

小弟都剛剛砌左把 TTI 鋼34, 同你setting差不多

1.馬記G17 Body 除了 (換咗吉打鋼Hammer & C牙set) 及換咗鋁Trigger)
2.回樘彈弓 用返原裝, 試過吉打鋼slide果彈弓條係lock唔到的
3.原裝馬記匣入恐龍氣及topgas 都試過
4.楓葉Hop up座原裝膠及管及做密氣
5.SAT TTI 34 鋼slide
6.吉打3代下身

樓主試試用返原裝回樘彈弓 ....
另外吉打鋼Chassis組有無執過?
作者: jn_jona    時間: 24-5-2018 14:11

引用:
原帖由 ayaka 於 24-5-2018 13:53 發表
韓仔VOLANTE, 個人測試 BLOWBACK大過WE飛機組少少, 唔係太大分別, 但比較耗氣
咁可能we飛機set加we匣比較抵玩
韓仔套野都4-5百
作者: ayaka    時間: 24-5-2018 14:19     標題: 回覆 11# 的帖子

我買左第一批, 佢改左版免費寄左新HOUSING比我, 不過未得閒試, 可能會有改進
作者: Wopa1969    時間: 24-5-2018 14:24     標題: 回覆 10# 的帖子

無咩執過(只係執滑D邊位同slide位)
作者: 2slow    時間: 24-5-2018 14:29

引用:
原帖由 Wopa1969 於 24-5-2018 14:24 發表

無咩執過(只係執滑D邊位同slide位)
用咩飛機座?
作者: Wopa1969    時間: 24-5-2018 14:57     標題: 回覆 14# 的帖子

原裝馬記飛機座
作者: HkTurTle    時間: 24-5-2018 16:44

韓仔BBU定WE BBU都打過,以下為小弟自己既Setting:
滑架:
台灣WZ Glock 34鋼slide (比樓主個條再重少少少)/吉打新版鋼17 Slide
-楓葉Hop Up總成
-CRX牌G34比賽style回膛桿(34 Slide,用Kp08條回膛彈弓)/吉打回膛總成(17 slide, 套kit跟埋)
下身:
Gun魔Gen3下身
Gun魔Hammer housing
Gun魔17年zero Hammer及sear
Gun魔鋼中身
Gun魔鋁Trigger
其餘原裝XD

以上Setting用we BBU+We匣同韓仔BBU+We匣(換專用出氣膠)既分別係we BBU既Blow Back由頭到尾都比較穩定同均勻,韓仔就一開頭十飛左右大Blowback(比we更大),但去到後面開始Blowback細力左。之前試過17setting加we長匣打,到最後都係We打到又lock到slide既彈數比韓仔多。

如果師兄只玩標準匣又想玩大blow back,韓仔BBu比較可取。
如果師兄想換鋼Slide得泥又想支槍表現比較平穩,禁we BBu會比較好
作者: Wopa1969    時間: 24-5-2018 17:33     標題: 回覆 16# 的帖子

多謝CHing實用意見! 正
作者: walther    時間: 24-5-2018 19:47

樓主既問題係 lock 唔到 slide. 點解講講下會講咗 blow back 力度咁得意既 ?
作者: HkTurTle    時間: 24-5-2018 20:21

引用:
原帖由 walther 於 24-5-2018 19:47 發表
樓主既問題係 lock 唔到 slide. 點解講講下會講咗 blow back 力度咁得意既 ?
抱歉可能小弟講得吾好。因為樓主支G34既setting小弟認為有機係打到最後幾飛吾夠氣打到Lock Slide,而自己用完既感覺係韓仔BBU的確係改善左不少問題,但相比起WE,韓仔BBU既持航力略有不足,因此如果吾貪個大左少少既Blowback , 可能WE BBU會係更好選擇(前題係會用WE匣)
作者: walther    時間: 24-5-2018 22:00

我理解樓主既情況係咁: 打到冇彈唔識 lock slide. 但退隻空匣出嚟再入返去,又冇再差氣, 又冇等佢暖返即情況下開槍就可以 lock slide. 如果呢個理解係冇錯, 就唔關 blow back 力度事, 而係個彈匣粒的頂唔頂到個 slide lock.
作者: Wopa1969    時間: 24-5-2018 22:56     標題: 回覆 20# 的帖子

多謝CHing!
作者: hang2    時間: 24-5-2018 23:07

以前玩玩具鎗都好追求鋼乜鋼物
無錯摸上手質感同外觀都好正
但blow左幾飛後見條slide拖下拖下,死唔斷氣咁 ,就無曬癮!!
作者: Wopa1969    時間: 24-5-2018 23:39

大家槍友互相交流心得同分享,真心覺得十分有用。將把槍左磨右磨,加D減D完成一把自己嘅心頭好Lee D就可能係所謂男人嘅浪漫掛😁
作者: 2slow    時間: 25-5-2018 09:31     標題: 回覆 23# 的帖子

其實之前都有討論過... (搵唔返個post)
換了吉打鋼chassis組之後,
因為個hammer轆仔凸得比較高, 而且hammer彈弓比原裝硬
個轆仔向上頂住飛機座, 所以會加大阻力
一定要執飛機座或轆仔, 另外吉打吉打鋼chassis組兩邊rail底部亦要因應順滑度少執

圖片附件: g17jam03.jpeg (25-5-2018 09:31, 27.96 KB) / 該附件被下載次數 161

作者: Wopa1969    時間: 25-5-2018 10:34

引用:
原帖由 2slow 於 25-5-2018 09:31 發表
因為個hammer轆仔凸得比較高, 而且hammer彈弓比原裝硬
一定要執飛機座或轆仔, 另外吉打吉打鋼chassis組 ...
唔該CHing我check下先!
作者: 48191    時間: 25-5-2018 10:37

換Zero Hammer咪得囉
引用:
原帖由 2slow 於 25-5-2018 09:31 發表
一定要執飛機座或轆仔, 另外吉打吉打鋼chassis組 ...

作者: 2slow    時間: 25-5-2018 11:09

引用:
原帖由 48191 於 25-5-2018 10:37 發表
換Zero Hammer咪得囉
師兄係指GM出果套? 唔知出到咩version呢?
應該可以一試... 唔知裝上吉打鋼火控組有無問題呢
作者: HkTurTle    時間: 25-5-2018 21:46

引用:
原帖由 2slow 於 25-5-2018 11:09 發表

我買左隻17年版Zero Hammer,裝上吾知咩牌子既原裝Hammer housing既時候試過Hammer運行不順要汁(最後眼見housing就快爛,索性換Gun魔鋼Housing)

另外個人感覺Zero Hammer係飛機座向後壓Hammer時,所產生既阻力比滾輪大,所以最理想既方案可能係Zero Housing(可惜我吾想用鋁座加用吾到we飛機

作者: 48191    時間: 25-5-2018 22:25

我冇問題,因為全部以Marui做Base。
引用:
原帖由 2slow 於 25-5-2018 11:09 發表

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0