標題: [GHK] GHK SIG 553 GBB [打印本頁]

作者: matthong    時間: 30-5-2018 21:40     標題: GHK SIG 553 GBB

台灣店家已經有得預訂,預計7月到貨,唔知定價幾多錢呢?睇資料製作得不錯,都很期待
http://www.kui.com.tw/P0A0D29621SO/
作者: JBL    時間: 30-5-2018 21:43

作者: Kwind    時間: 30-5-2018 22:10

引用:
原帖由 JBL 於 30-5-2018 21:43 發表
唔係全行程無性趣了.....
可能遲D又有全行程KIT呢
作者: Opica    時間: 30-5-2018 22:12

聽講好似4千中
作者: JBL    時間: 30-5-2018 22:17

作者: MG-42    時間: 31-5-2018 02:27

作者: 2slow    時間: 31-5-2018 09:23

引用:
原帖由 Opica 於 30-5-2018 22:12 發表
聽講好似4千中
越賣越貴
作者: no-name    時間: 31-5-2018 09:34

引用:
原帖由 Opica 於 30-5-2018 22:12 發表
聽講好似4千中
方仗痴左線呀
作者: Jonny.R    時間: 31-5-2018 10:52

唔知G&G sig550前節岩唔岩用∼
出到4千中,香港人都覺貴時候,
佢地本地市場,台灣人既收入
會唔會有咁多人會買
作者: Dave    時間: 31-5-2018 11:03

引用:
原帖由 2slow 於 31-5-2018 09:23 發表

越賣越貴
可能經過aug 一役 ( 到今日都未撲到水出od 色 ).. 唔敢生產咁多,數量少單價貴
作者: Opica    時間: 31-5-2018 11:19

Ghk 會出551骨

圖片附件: IMG-20180531-WA0011.jpg (31-5-2018 11:24, 187.88 KB) / 該附件被下載次數 227

作者: kornhill401    時間: 31-5-2018 12:16

...99999台灣錢...換算港幣...26XXX元...
係未我計錯左.定係我數錯D數目字?Thx for sharing.
作者: Dave    時間: 31-5-2018 12:19

引用:
原帖由 kornhill401 於 31-5-2018 12:16 發表
...99999台灣錢...換算港幣...26XXX元...
係未我計錯左.定係我數錯D數目字?Thx for sharing.
99999 應該鳩寫的,
「開放預定卡位 不用訂金 售價尚未公布 約7月到貨再通知報價! GHK SIG 553 GBB 瓦斯氣動槍,瓦斯槍,長槍」
作者: matthong    時間: 31-5-2018 12:49     標題: 回覆 11# 的帖子

咁就真係值得玩
作者: ~~方~~    時間: 31-5-2018 14:44

引用:
原帖由 Dave 於 31-5-2018 11:03 發表

可能經過aug 一役 ( 到今日都未撲到水出od 色 ).. 唔敢生產咁多,數量少單價貴
不過今鋪感覺佢想盡地一搏咁, d 件鋼得就鋼, burst 功能, 仲要cerakote 槍身...

希望唔好行aeg 膠
作者: jn_jona    時間: 31-5-2018 14:47

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 31-5-2018 14:44 發表

不過今鋪感覺佢想盡地一搏咁, d 件鋼得就鋼, burst 功能, 仲要cerakote 槍身...

希望唔好行aeg 膠
我睇都唔會轉vsr10膠啦
咁多年了 要轉都轉左sosad
作者: Opica    時間: 31-5-2018 14:59

想佢地出R版。。。可以用AK匣。。。唔駛專登買新匣&匣套
作者: matthong    時間: 31-5-2018 18:20

引用:
原帖由 Opica 於 31-5-2018 14:59 發表
想佢地出R版。。。可以用AK匣。。。唔駛專登買新匣&匣套
有啲咁嘅嘢?可否介紹一下?謝謝
作者: Opica    時間: 31-5-2018 18:28

不過我唔信GHK會出。。。
等匠神之類第三方廠先有可能會出改件。。。

BTW, 別稱"有錢人AK"
http://sig553r.wixsite.com/sig553r
引用:

© 2015 by AK Brotherhood. Proudly created with Wix.com

Check out the AK Brotherhood website at:

http://type56assaultrifle.wix.com/akbrotherhood

The SIG 553R in classic 7.62x39 made by Swiss Arms, formerly known as SIG, definitely is the "Czar of AK's", but has been kept very low profile in the industry and the market so far, the information black-hole quickly becoming a mystique.

Based on the unreached Swiss Arms SG 553 system the 553R (Russian) combines world reknown and life depending Swiss engineering quality with the powefull Russian 7.62 x 39 round, bringing the SIG 55X design full circle back to it's inspirational origins.

At $3300 the 553 is not your burn up and throw away AK, but one of the most expensive variations of the AK design, intended only for decerning operators, that want warfighting quality with clock work precision from the box.

Originally intended for the ex Eastern-Block and emerging Middle East and African markets, at this price numbers so far are small and ownership a privilege for a small exclusive circle that can afford the name of the western worlds most exclusive cornerstone weapons forge and this rare but ultimate AK variant.

...

圖片附件: 8a3981_f66e7fc5491b4c2e9bc6f54e5806c4be.png (31-5-2018 18:28, 300.12 KB) / 該附件被下載次數 225

作者: matthong    時間: 31-5-2018 21:17

謝謝分享
作者: kornhill401    時間: 2-6-2018 12:32

引用:
原帖由 Dave 於 31-5-2018 12:19 發表

99999 應該鳩寫的,
「開放預定卡位 不用訂金 售價尚未公布 約7月到貨再通知報價! GHK SIG 553 GBB 瓦斯氣動槍,瓦斯槍,長槍」
謝謝Dave C Hing給予有關知識, 之前比佢個價錢嚇一嚇.

作者: Opica    時間: 2-6-2018 12:44

圖片附件: IMG-20180601-WA0037.jpg (2-6-2018 12:44, 299.1 KB) / 該附件被下載次數 206

作者: Dave    時間: 2-6-2018 13:36

引用:
原帖由 Opica 於 2-6-2018 12:44 發表
換言之即係無得改全痕程。。。
作者: matthong    時間: 2-6-2018 13:53

引用:
原帖由 Opica 於 2-6-2018 12:44 發表
詳細資料
作者: Opica    時間: 2-6-2018 14:40

另一個話題

SG553個marking點搞?

有冇建議?

圖片附件: sig-553-31.jpg (2-6-2018 14:42, 138.9 KB) / 該附件被下載次數 275

圖片附件: a4765641119d57f0ab995050be0e014e.jpg (2-6-2018 14:42, 183.05 KB) / 該附件被下載次數 192

作者: matthong    時間: 2-6-2018 18:36

引用:
原帖由 Opica 於 2-6-2018 14:40 發表
另一個話題

SG553個marking點搞?

有冇建議?
係咪凈係得啲字?有冇其他?謝謝
作者: stevechau    時間: 6-6-2018 10:30

引用:
原帖由 Dave 於 2-6-2018 13:36 發表

換言之即係無得改全痕程。。。
應該係有得改全行程, 但比你改到都唔會爽JE
作者: JBL    時間: 6-6-2018 10:48

作者: dogjumpjump    時間: 6-6-2018 11:35

全唔全行程, 其實打落都唔太覺, 無所謂
作者: no-name    時間: 6-6-2018 11:39

全唔全行程冇所謂,有冇師奶曲都冇所謂,最重要係個價... 希望出到黎唔好真係 4500...
作者: MG-42    時間: 6-6-2018 22:56

作者: matthong    時間: 7-6-2018 09:01

引用:
原帖由 MG-42 於 6-6-2018 22:56 發表

之前GHK AK就LCT買stamp steel body套野出左咁耐井勝,Guarder,Lct用左咁耐價平... 但553新造都係stamp steel body?? 如果制程一樣新開件造應該不會太平吧
希望定响$4000元樓下啦,如果太貴真係唔考慮
作者: olw0978    時間: 8-6-2018 06:44

沖壓模造價其實不高,要攤銷的價根本不多,跟售價無乜影響
作者: Opica    時間: 20-6-2018 12:58

預售價4200左右(台幣換算)

TAF FB有幾張新相睇
作者: no-name    時間: 20-6-2018 16:00

https://www.facebook.com/TAF.Airsoft/posts/10157430326986521

成匣有成大個 GHK marking....
而加連方仗都聲稱可以用 134 打,真係拭目以待
作者: 2slow    時間: 20-6-2018 16:30

仲有支馬記的89式.....
只可二選一的話點算好呢
作者: Opica    時間: 20-6-2018 17:02

引用:
原帖由 2slow 於 20-6-2018 16:30 發表
只可二選一的話點算好呢
遲下有551 kit

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=1#pid1306147

作者: Ben_9413    時間: 20-6-2018 17:32

引用:
原帖由 2slow 於 2018-6-20 16:30 發表
只可二選一的話點算好呢
個人o黎講553

自己不是日本人無感情加持

日本本土好賣就可以預期, 尤如台仔玩T系列AR...
作者: no-name    時間: 20-6-2018 17:51

引用:
原帖由 2slow 於 20-6-2018 16:30 發表
只可二選一的話點算好呢
其實仲有 K 記 3 支新槍
作者: happypony    時間: 20-6-2018 20:47

如果再出g3真係冇得彈
作者: AF2011    時間: 20-6-2018 21:21

反而對#22 所說, sig553 之後既軍綠色AUG有興趣多d

仲有支冇左影既斯登gbb
作者: Dave    時間: 20-6-2018 22:16

引用:
原帖由 AF2011 於 20-6-2018 21:21 發表
反而對#22 所說, sig553 之後既軍綠色AUG有興趣多d

仲有支冇左影既斯登gbb
無STEN 呀...果支係小比例模型 ( 轉自CRW 圖片 )

作者: 新手一隻    時間: 21-6-2018 02:21

作者: AF2011    時間: 21-6-2018 03:32

引用:
原帖由 新手一隻 於 21-6-2018 02:21 發表
GBB Sten係Northeast Airsoft
果支話2千蚊全鋼,4月出 又冇哂消息
而且d場愈來愈細,一支smg gbb都已經夠玩
作者: MG-42    時間: 21-6-2018 04:04

作者: MG-42    時間: 21-6-2018 04:07

作者: MG-42    時間: 21-6-2018 04:13

作者: olw0978    時間: 21-6-2018 06:21

引用:
原帖由 MG-42 於 21-6-2018 04:04 發表

大量生產不高,但氣槍產量咁少,要造新模具,起碼貴WE果D cheap合金鑄造一截... 鋼沖氣槍新出冇邊枝係平, 而且唔係好大既槍廠邊有錢買機沖壓, 搵人代工成本已經高左一截, 佢D GBB AK都係同LCT拎鋼沖kit比LCT食左一浸 ...
非也,壓鑄模絕對比沖模貴,而且壓鑄生産成本也高,因為 cycle time 長加上後加工的工序多。

而這裡所謂沖模,實則也只不過是屈曲成形及剪切模,造價跟本不高。很粗略的計,要成形 553 的槍身模,港幣五萬圓內必定造到,而且已是非常高質材料才這麽貴。再假設總生産數量是 1000 支(絕對不止吧),每支要攤銷的模具費才 $50!在台灣專造沖壓生產的大有人在,純以鋼製加工就抬高賣價,理據完全不成立。

作者: Dave    時間: 21-6-2018 07:33

引用:
原帖由 MG-42 於 21-6-2018 04:07 發表

呢枝:

https://www.youtube.com/watch?v=zi32RJB2-nA
收到, thz
作者: MG-42    時間: 21-6-2018 10:29

作者: 2slow    時間: 21-6-2018 10:50

引用:
原帖由 Opica 於 20-6-2018 17:02 發表
遲下有551 kit

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=1#pid1306147
套kit係幾吸引, 但complete marking應該仲吸引..
呢把野買返黎如要造齊d字唔知又要洗幾錢
作者: Dave    時間: 21-6-2018 10:51

其實就算 lct ak 電槍成支都係賣緊 2k 左右,
如果單以「鋼製沖壓」= 「好貴」又未必完全說得通。
說到底應是產量少先貴吧。始終sig 步槍雖然經典,但棒場客可能仲不及 aug...
有廠肯出算係咁。
作者: MG-42    時間: 21-6-2018 11:46

作者: AF2011    時間: 21-6-2018 16:42

引用:
原帖由 MG-42 於 21-6-2018 04:13 發表

有排... 前日佢FB先post相話收到鋼沖代工廠D件,未砌未染色...先前又吹3月, 睇個勢10月都未必有, 未計佢D post全部英文...睇落似首輪外銷為主格局
見youtube, CXW話今年7月出 可能又再delay

外銷市場,香港都有份啦

作者: AK-74    時間: 22-6-2018 17:08

作者: olw0978    時間: 24-6-2018 18:54

引用:
原帖由 MG-42 於 21-6-2018 10:29 發表

你說屈曲成形及剪切模只是鋼皮那part,槍不是月餅盒只得個外盒 ,鋼皮與裡面鋼框架焊接或鉚釘,或要鑲鋼片加強肋工序更多吧,下身同trigger group結構組合,鋼barrel座同上身都要焊接,上身裡面有鋼加強肋支持槍機...  ...
多謝上圖,閣下說得對,但加強肋工序及鉚接其實都是簡單工序,cycle time 也短。

另一方面,壓鑄身亦並非 MG 兄說得那麼簡單,先不考慮壓鑄工序的特長 cycle time,壓鑄件出模後其實是極其粗糙,諸多水口及披鋒的,清除水口及披鋒所花的打磨工時也不少,之後才能鑽孔(因為壓鑄出來的孔是不精準的)及其他切削,其後再要做表面鈍化才能做其他表面處理,而表面處理後通常也要執漏(因為壓鑄表面仍有很多細孔,俗稱沙眼),所以壓鑄永遠比沖壓件來得多工序,而且單價也較高。

作者: 2slow    時間: 31-7-2018 10:20

好似有得預訂了, 唔知咩價位
作者: Dave    時間: 31-7-2018 17:09

引用:
原帖由 2slow 於 31-7-2018 10:20 發表
好似有得預訂了, 唔知咩價位
wgc usd$ 525,埋單3 千9 左右
作者: Opica    時間: 31-7-2018 23:03

十二月。。。
作者: matthong    時間: 2-8-2018 21:33

代理已派貨 有冇人已經收咗貨?
作者: no-name    時間: 3-8-2018 10:15

http://www.papagoarms.com.tw/Pro ... tectCookieSupport=1

計返港紙 $3780,咁又唔係貴 wo,全鋼有 C9 曲
但白版點搞?可以去邊刻字
作者: 2slow    時間: 3-8-2018 10:19

台灣P大有review了, 有無師兄買左出個開箱post啦

真品骨直上

http://www.papagoarms.com.tw/Product/Detail/3373
作者: ~~方~~    時間: 3-8-2018 12:40

引用:
原帖由 no-name 於 3-8-2018 10:15 發表
http://www.papagoarms.com.tw/Pro ... tectCookieSupport=1

我諗papago 咁講, 都係想你寄支槍俾佢
作者: kornhill401    時間: 3-8-2018 13:02

引用:
原帖由 no-name 於 3-8-2018 10:15 發表

睇完'白白高'介紹支槍.好似真正係物有所值咁. Thx for sharing.
作者: no-name    時間: 3-8-2018 13:44

https://www.youtube.com/watch?v=qa1MG_SKFr0

睇左幾段片 full 果陣都噴晒氣... 未磨合好...?
作者: ~~方~~    時間: 3-8-2018 13:50

引用:
原帖由 no-name 於 3-8-2018 13:44 發表
https://www.youtube.com/watch?v=qa1MG_SKFr0

睇左幾段片 full 果陣都噴晒氣... 未磨合好...?
gbb gamer 果條試打片一樣係噴哂氣
作者: CLos3r    時間: 3-8-2018 13:55

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 3-8-2018 12:40 發表

我諗papago 咁講, 都係想你寄支槍俾佢
直接搵佢搞完再寄過黎啦
作者: Dave    時間: 3-8-2018 14:19

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 3-8-2018 13:50 發表

今年有兩支 1 - 3 - FULL 的槍出世...
但驚麻果邊似乎比較滿意呢支SIG

作者: no-name    時間: 3-8-2018 14:38

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 3-8-2018 13:50 發表

其實我都係喺果度睇
作者: no-name    時間: 3-8-2018 14:39

引用:
原帖由 CLos3r 於 3-8-2018 13:55 發表

直接搵佢搞完再寄過黎啦
唔知咁搞幾錢呢,同埋成槍咁寄到過黎嗎?
作者: ~~方~~    時間: 3-8-2018 14:50

引用:
原帖由 Dave 於 3-8-2018 14:19 發表

如果俾我揀, 我都會揀553....短小又強悍

但個氣化真係令人好意外

作者: edison0918    時間: 3-8-2018 16:41

Pre-ordered....looking forward to this 553
作者: hendry9881    時間: 3-8-2018 18:10

條珍骨有點貴
作者: no-name    時間: 3-8-2018 18:39     標題: 回覆 73# 的帖子

成支槍咁貴。。。我都係等埋條骨先一次過買,順道睇下評價
作者: matthong    時間: 3-8-2018 18:45

引用:
原帖由 hendry9881 於 3-8-2018 18:10 發表
條珍骨有點貴
哪裡有售?
作者: hendry9881    時間: 3-8-2018 18:47     標題: 回覆 75# 的帖子

us
作者: hendry9881    時間: 3-8-2018 18:49     標題: 回覆 74# 的帖子

今水買唔到……要等下一水……再買珍骨
作者: kornhill401    時間: 4-8-2018 12:37

引用:
原帖由 Dave 於 3-8-2018 14:19 發表

買哂兩支,咁就無左一半工資了. 唔知買那一支先好呢? Thx for sharing.
作者: ladder    時間: 4-8-2018 15:29

看完試槍,預訂了
作者: ken8cherry    時間: 9-8-2018 14:11

今日見到e何b 賣 4千1
作者: jn_jona    時間: 9-8-2018 14:15

引用:
原帖由 ken8cherry 於 9-8-2018 14:11 發表
今日見到e何b 賣 4千1
折左?
作者: ken8cherry    時間: 9-8-2018 14:17     標題: 回覆 81# 的帖子

作者: dogjumpjump    時間: 9-8-2018 14:52

eh個FB話預訂中.
作者: JBL    時間: 9-8-2018 14:57

作者: 2slow    時間: 9-8-2018 14:59

EH新槍唔會有折咁好掛...
作者: no-name    時間: 9-8-2018 16:36

EHB 新槍冇折,416A5 3 月尾出,我 6 月頭惗住去買果陣佢話都仲算係新槍...
作者: MG-42    時間: 10-8-2018 01:54

作者: RCman    時間: 10-8-2018 10:54

引用:
原帖由 no-name 於 9-8-2018 16:36 發表
EHB 新槍冇折,416A5 3 月尾出,我 6 月頭惗住去買果陣佢話都仲算係新槍...
呢兩年EH所謂打折已大不如前,去到呢樣無折果樣話新貨無折,
所以我兩年無幫襯過了,以前仲係長沙灣時,有折就係有折,寫明邊個牌子無折至會無折。
當年AK 105新出,我都係有折買新鎗。
作者: dogjumpjump    時間: 10-8-2018 13:50

引用:
原帖由 RCman 於 10-8-2018 10:54 發表

呢兩年EH所謂打折已大不如前,去到呢樣無折果樣話新貨無折,
所以我兩年無幫襯過了,以前仲係長沙灣時,有折就係有折,寫明邊個牌子無折至會無折。
當年AK 105新出,我都係有折買新鎗。
你見廣華, 執下一間又一間, CA,3軍越縮越細... 環球又無埋.. 變咗賣女人嘢..

而家鋪租係咁上, EH越搬越細, 無拆都好難怪佢

作者: matthong    時間: 10-8-2018 15:58

我都覺得啲產品平均都越賣越貴,以前一條鋼slide大概$2000-2500,依家鋁slide都要呢啲價位,以往啲手槍大多$1000內,現在大部份都過仟,少零件亦加幅起碼有2-30%,以上都可能係受鋪租影響
作者: matthong    時間: 10-8-2018 16:03     標題: 不過553都係要買

[local]1[/local]

作者: no-name    時間: 10-8-2018 16:04

其實呢,有冇師兄入左手可以分享一下
作者: matthong    時間: 10-8-2018 16:16     標題: 回覆 92# 的帖子

入手咗,不過相太大暫時post唔到 ,槍本身好爽,但發射時好多白煙,不過完全唔覺佢有氣化問題,另外槍身造工不算精美,比較粗糙,Cerakote身表面比較嚡,但槍本身雖然全鋼,但不算太重而且非常紮實,手感不錯CQB一流
作者: no-name    時間: 10-8-2018 16:22

白煙似乎支支都有 wo, 但整體都算唔錯 bor!
小弟都係睇中佢短小精幹,摺埋托塞入普通背囊就得!
作者: selvaria    時間: 11-8-2018 22:30

今日有幸可以打到一隻匣,就算噴白煙,BLOW K BACK力水都好似無乜點變,睇下第2水幾時有先
作者: JBL    時間: 11-8-2018 22:50

作者: selvaria    時間: 11-8-2018 22:54

引用:
原帖由 JBL 於 11-8-2018 22:50 發表
入手,3連發好玩,下星期一拎去做雷刻白字,做完如滿意再上圖獻醜.....
師兄知唔知咩火力左右?
作者: matthong    時間: 12-8-2018 01:40

引用:
入手,3連發好玩,下星期一拎去做雷刻白字,做完如滿意再上圖獻醜.....
J大,雷刻地點有冇邊度平靚正介紹?第二係刻咩字最像真?因為網上啲照片顯示各有不同,有白字,又有黑字,有浄係No.有啲又長英文,唔知邊款最正宗?
作者: gtoray    時間: 12-8-2018 01:45

引用:
無限金錢mode?
作者: JBL    時間: 12-8-2018 08:31

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0