標題: 國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛2018(香港站) [打印本頁]

作者: T-800    時間: 30-6-2018 20:43     標題: 國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛2018(香港站)

國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛201香港站),世界各國射擊好手雲集九龍湾展貿中心,身為射擊界一份子,軍醫當然要出席,並且親身体驗一番。。。

圖片附件: IMG_20180630_203006.jpg (30-6-2018 20:43, 82.9 KB) / 該附件被下載次數 160

圖片附件: IMG_20180630_202935.jpg (30-6-2018 20:43, 54.65 KB) / 該附件被下載次數 151

圖片附件: IMG_20180630_203034.jpg (30-6-2018 20:43, 79.05 KB) / 該附件被下載次數 166

圖片附件: IMG_20180630_200950_1530362540898.jpg (30-6-2018 20:43, 69.85 KB) / 該附件被下載次數 139

圖片附件: IMG_20180630_204201.jpg (30-6-2018 20:43, 62.08 KB) / 該附件被下載次數 141

圖片附件: IMG_20180630_204211.jpg (30-6-2018 20:43, 67.96 KB) / 該附件被下載次數 159

圖片附件: IMG_20180630_200555_1530362540925.jpg (30-6-2018 20:49, 79.06 KB) / 該附件被下載次數 159

作者: 新手一隻    時間: 30-6-2018 20:54

作者: T-800    時間: 30-6-2018 21:01

引用:
原帖由 新手一隻 於 30-6-2018 20:54 發表
聽講呢次活動有好多射手不滿喎?
任何活動總有不同的聲音吧。。。
軍醫今次只是旁觀者,沒参與大會的内務,所以也不清楚,願聞其详。。。

Happy shooting!

作者: olw0978    時間: 30-6-2018 21:38     標題: 回覆 2# 的帖子

有花生吃?
作者: 新手一隻    時間: 30-6-2018 21:46

作者: gtoray    時間: 30-6-2018 21:51

軍醫真係有星味
作者: rho837    時間: 30-6-2018 22:10

有冇排名磅! 誰拿第一?
作者: TensionZZ    時間: 30-6-2018 23:15

型仔喎…………
作者: BLSK    時間: 30-6-2018 23:17

好型呀軍醫

好似話係standard有啲改裝唔俾比賽用,不過無打ipsc唔熟
作者: RCOOH    時間: 30-6-2018 23:35

下?既然係國際賽咁大單野冇奶油唔事先公佈咩野改裝、咩野鎗款得咩野唔得架?

外國未必下下係馬記既角落或HI-CAPA大改,仲有其他我地可能叫唔出名既廠同鎗款,甚至係各種千奇百趣改件,話明國際賽點會唔協調好架??

用開果支突然間唔比用,打條蕉乎?

作者: T-800    時間: 30-6-2018 23:48

引用:
原帖由 gtoray 於 30-6-2018 21:51 發表
軍醫真係有星味
謝謝。。。阿公見笑了。。

作者: T-800    時間: 30-6-2018 23:49

引用:
原帖由 BLSK 於 30-6-2018 23:17 發表
好型呀軍醫

好似話係standard有啲改裝唔俾比賽用,不過無打ipsc唔熟
謝謝。。

作者: T-800    時間: 30-6-2018 23:49

引用:
原帖由 TensionZZ 於 30-6-2018 23:15 發表
型仔喎…………
謝謝。。

作者: T-800    時間: 30-6-2018 23:57

軍醫諗住入場探下個RO.老友,只係睇左幾個STAGE,有D實力真係好唔錯,(尤其外藉射手),因有其他工作,睇左1個鐘就離開了,其他野冇乜深入留意。。。至於结果如何,且待日後有識之仕分解了。。

作者: magichour    時間: 1-7-2018 01:31

引用:
原帖由 T-800 於 2018-6-30 21:01 發表

任何活動總有不同的聲音吧。。。
軍醫今次只是旁觀者,沒参與大會的内務,所以也不清楚,願聞其详。。。

https://www.facebook.com/hashtag/worldshoot%E8%8A%B1%E7%94%9F?source=feed_text
作者: magichour    時間: 1-7-2018 01:35

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-6-30 23:35 發表
下?既然係國際賽咁大單野冇奶油唔事先公佈咩野改裝、咩野鎗款得咩野唔得架?

外國未必下下係馬記既角落或HI-CAPA大改,仲有其他我地可能叫唔出名既廠同鎗款,甚至係各種千奇百趣改件,話明國際賽點會唔協調好架? ...
我相信班國際 RO 係全部跟實彈例 (或槍款), 但香港有關人士又無事先問清楚.
起碼都寄O的 sample 槍相俾國際 RO confirm 下個槍款有無問題, 或入唔入到 standard division.
作者: magichour    時間: 1-7-2018 01:36

花生 so far

1) 連讚助商支 Tangfo 唔出得賽 #你支野唔安全呀

2) Standard 大部份人都過唔到equipment check可以直接去晚宴

3) 班鬼佬RO話所有龍, sight tracker, sight block 都唔可以打 standard
作者: magichour    時間: 1-7-2018 01:44

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-6-30 23:35 發表

外國未必下下係馬記既角落或HI-CAPA大改,仲有其他我地可能叫唔出名既廠同鎗款,甚至係各種千奇百趣改件,話明國際賽點會唔協調好架? ...
睇怕只能直接去晚宴, 盛惠usd350
作者: Thanato.S    時間: 1-7-2018 01:54

引用:
原帖由 magichour 於 1-7-2018 01:36 發表
花生 so far

2) Standard 大部份人都過唔到equipment check可以直接去晚宴

3) 班鬼佬RO話所有龍, sight tracker, sight block 都唔可以打 standard
做得好!
IPSC 一早成為改槍遊戲
我只敬重production既人
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 07:42

引用:
原帖由 Thanato.S 於 1-7-2018 01:54 發表

做得好!
我鐘意打RE production
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 07:49

引用:
原帖由 magichour 於 1-7-2018 01:36 發表
花生 so far

下?用支龍去打standard?

擺明係open kit wor,成個blowback特性都唔同!支AW龍加二段已經同打AEP冇乜分別,用CNC龍仲顛,比你過骨其他人就真係打屁啦!

作者: TensionZZ    時間: 1-7-2018 08:13     標題: 回覆 19# 的帖子

之前都睇過一篇文章…都係講有一少部份人打IPSC open組改槍係為咗曬命……
作者: olw0978    時間: 1-7-2018 09:23

好奇一問:

到底是考試臨時修改 syllabus? 定係有人考試唔睇 syllabus, 去邊個考場都唔清唔楚?

花生價格指數上升中。。。
作者: selvaria    時間: 1-7-2018 11:06

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-7-2018 07:49 發表

擺明係open kit wor,成個blowback特性都唔同!支AW龍加二段已經同打AEP冇乜分別,用CNC龍仲顛,比你過骨其他人就真係打屁啦!
禁龍我都明 但SIGHT TRACKER都唔比。。。
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 11:18

引用:
原帖由 olw0978 於 1-7-2018 09:23 發表
好奇一問:

到底是考試臨時修改 syllabus? 定係有人考試唔睇 syllabus, 去邊個考場都唔清唔楚?

花生價格指數上升中。。。
Secret度話係外國同香港聯手搞大賽居然冇統一口徑,何謂standard任人搬龍門...
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 11:24

引用:
原帖由 selvaria 於 1-7-2018 11:06 發表

禁龍我都明 但SIGHT TRACKER都唔比。。。
sight tracker都有龍味咁囉,囉。

作者: kornhill401    時間: 1-7-2018 11:43

估唔到,打BB彈的玩具槍,又唔係打真槍,都咁認真去分手槍種類.  Thx for sharing.
作者: keane    時間: 1-7-2018 12:55

要搞公平競賽,不如參加選手,用同一支槍,同一種氣啦 .
不過甘未無得形仔, 無個人收視率羅
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 13:09

引用:
原帖由 keane 於 1-7-2018 12:55 發表
不如搞個STOCK division,搵間公司贊助一批馬記5.1或者Glock,或者用AW,開盒即打,曲直有命,AC由天。

作者: keane    時間: 1-7-2018 13:15

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-7-2018 13:09 發表

不如搞個BOX division,搵間公司贊助一批馬記5.1或者Glock,或者用AW,開盒即打,曲直有命,AC由天。
D 改裝業界,D 高高手,無得SALE野,無得牙擦,同你死過
作者: Ben_9413    時間: 1-7-2018 13:37

引用:
原帖由 Thanato.S 於 2018-7-1 01:54 發表

做得好!
IPSC創辦人都話發展成無限改裝引至軍備競賽已經失去o左"practical"的原意

https://youtu.be/Q9B9FxNVXN8
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 13:51

引用:
原帖由 Ben_9413 於 1-7-2018 13:37 發表

IPSC創辦人都話發展成無限改裝引至軍備競賽已經失去o左"practical"的原意

ImPractical Showing Competition
作者: keane    時間: 1-7-2018 13:53

引用:
原帖由 Ben_9413 於 1-7-2018 13:37 發表

因為[ 屎坑波,架生多 ] 玩家既錢容易揾羅
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 14:58

引用:
原帖由 keane 於 1-7-2018 13:53 發表

除褲,掏出我地條5"龍打Reproduction
作者: rho837    時間: 1-7-2018 15:19

引用:

我以前係本地槍會打IPSC初初用High-End (380 Super)鏡槍打比赛 ! 把鬼香港只得380 Super factory load ammos! 冇得自己玩load子彈, 根本發輝唔到支槍個比赛性能出來! 反而用支Stock CZ75改小小外件用9仔不知幾好!

事實上近20年來所有槍械部件數據以經精準及互相配合直接吏用無需custom fit, 設計改進上又解决了彈夾及feeding問題所以jam槍問題小到近零! 有冲足數據在火藥 vs Comp表現上给大家分享, 新一代Optic價兼物美又輕巧mounting又统一無組化標準, 連Gears配套都係21世紀改良設計, 個眼鏡套衣服又形又輕又舒服連價錢都平過以前! 咁好改進好野! 支槍又點會唔Upgrade到high-end先!

不過對着我打IPSC打到過哂氣既人來說! Club 槍! 一支狗仔; 一支西檸; 算啦!
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 15:31

我初初都係洗個幾月糧砌支超級super全改改改改HI-CAP,到最後都係馬記Glock換個hop up膠,紅點都費事裝,正哂。

手鎗用紅點我完全唔得...都係open西順手。

作者: T-800    時間: 1-7-2018 16:12

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-7-2018 15:31 發表
我初初都係洗個幾月糧砌支超級super全改改改改HI-CAP,到最後都係馬記Glock換個hop up膠,紅點都費事裝,正哂。

手鎗用紅點我完全唔得...都係open西順手。
打open 用open西。。绝對值得敬重!

作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 16:20

引用:
原帖由 T-800 於 1-7-2018 16:12 發表

打open 用open西。。绝對值得敬重!

以上純粹個人意見,並不代表全部事實。

我都相信用慣左手鎗紅點的話一定快過用open西,衷心相信open用open西乃自殺行為。不過我自己用手鎗紅點真係衰過小兒麻痺,如果他日有機會再參與,Production算啦。

作者: T-800    時間: 1-7-2018 16:25

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-7-2018 16:20 發表

我都相信用慣左手鎗紅點的話一定快過用open西,衷心相信opem用open西乃自殺行為。不過我自己用手鎗紅點真係衰過小兒麻痺,如果他日有機會再參與,Production算啦。: ...
練慣open西,功力會好好的
反正打standard都係唔用鏡。。

作者: TensionZZ    時間: 1-7-2018 16:32     標題: 回覆 36# 的帖子

Open西打得好,師兄既基本功強勁……
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 16:43

引用:
原帖由 TensionZZ 於 1-7-2018 16:32 發表
Open西打得好,師兄既基本功強勁……
no,我用步鎗就唔係咁講,極度依賴紅點......單純係唔熟手鎗紅點,並非什麼基本功,呢度有實彈ching,或者可能有M,點敢講咩基本功
作者: T-800    時間: 1-7-2018 16:54

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-7-2018 16:43 發表

no,我用步鎗就唔係咁講,極度依賴紅點......單純係唔熟手鎗紅點,並非什麼基本功,呢度有實彈ching,或者可能有M,點敢講咩基本功
如果軍醫說9mm以下的實彈鎗比BB彈玩具鎗更容易打。。。您會信嗎。。。?

作者: TensionZZ    時間: 1-7-2018 16:57     標題: 回覆 41# 的帖子

我係新手打IPSC,暫時都係練習基本動作加射擊………
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 17:00

引用:
原帖由 T-800 於 1-7-2018 16:54 發表

如果軍醫說9mm以下的實彈鎗比BB彈玩具鎗更容易打。。。您會信嗎。。。?

冒住stove pipe風險加到超過16磅彈弓,我信。
作者: T-800    時間: 1-7-2018 17:09

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-7-2018 17:00 發表

冒住stove pipe風險加到超過16磅彈弓,我信。
不是說IPSC,而是説一般静態射擊。。。起碼一支狀態正常好的.22LR至9mm Full size手鎗比任何6mmBB玩具手鎗準得多,打20m左右距離而言,軍醫瞄準時間(open西)比AIRSOFT GUN用少1/3,(6mmBB要瞄到很定才敢開鎗。。。),但成續(指集彈)绝區真鎗對好得多!當然要習惯了後坐力才可。。。

作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 17:17

secret爆有一隊公然係麥記拎鎗出黎入彈入氣......

有個大型、一樣係國際活動同WS同時,一樣係六日一係九展進行,有大量外地人,嚇親人搞到人地報警或者唔敢黎就真係嘔血......

作者: Ben_9413    時間: 1-7-2018 17:27

引用:
原帖由 keane 於 2018-7-1 13:53 發表

此其一

亦好大原因係因為加入了奬金/品及排名後, 無可避免地變成器材先決的遊戲...為了IPSC規則的遊戲

照Ken伯講, 你永遠不會帶支IPSC競技槍/槍套作防身之用, 而於實戰用上IPSC的肌肉記憶  每射完一個"course"  即上safety及清槍, 同在戰術上自殺無乜分別
作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 17:36

引用:
原帖由 Ben_9413 於 1-7-2018 17:27 發表

此其一

亦好大原因係因為加入了奬金/品及排名後, 無可避免地變成器材先決的遊戲...為了IPSC規則的遊戲

照Ken伯講, 你永遠不會帶支IPSC競技槍/槍套作防身之用, 而於實戰用上IPSC的肌肉記憶  每射完一 ...
IPSC最唔實際既地方係鼓勵人同時一對多,街機早一年有隻鎗game叫Operation GHOSTS,裡面可以體會到IPSC既打法係現實等於自殺。

game裡面如果單打,你就係經常要一對三或四,而且隻game最堅既一點係有需要限時打死,否則扣一格血既目標,可能1秒可能3秒,可能係無限時人群中插1個計時人亦可能同時彈出3個計時人,更PK既係敵人係設定有全套防彈裝備,打頭都要兩三飛......我背哂敵人位置都只可以唔continue打到第二版中間,第二版中期打後既關,係咁出1秒人,靠一條友硬爆真係神仙都死.....(見過有D明顯係game友雙打,第一版半路已經死哂命)

作者: T-800    時間: 1-7-2018 17:40

引用:
原帖由 Ben_9413 於 1-7-2018 17:27 發表

此其一

照Ken伯講, 你永遠不會帶支IPSC競技槍/槍套作防身之用, 而於實戰用上IPSC的肌肉記憶  每射完一 ...
對的,所以另外有IDPA、ppc那些比較實戰化的比賽,而且很受歡迎(尤其IDPA)

作者: RCOOH    時間: 1-7-2018 17:41

引用:
原帖由 T-800 於 1-7-2018 17:40 發表

對的,所有IDPA、ppc那些比較實戰化的比賽,而且很受歡迎(尤其IDPA)

台灣仲有指定負重10公斤再另帶武器既2gun越野賽,睇到都覺正
作者: TensionZZ    時間: 1-7-2018 17:45     標題: 回覆 48# 的帖子

我雖然係新手,但都有網上睇片!依家打IPSC有啲stage真係set 成2,3十個target.如果換成敵人就真係一個打廿幾三十個!
作者: keane    時間: 1-7-2018 17:54

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-7-2018 17:17 發表
secret爆有一隊公然係麥記拎鎗出黎入彈入氣......

有個大型、一樣係國際活動同WS同時,一樣係六日一係九展進行,有大量外地人,嚇親人搞到人地報警或者唔敢黎就真係嘔血......
臨時地下車房?
作者: Ben_9413    時間: 1-7-2018 19:22

引用:
原帖由 T-800 於 2018-7-1 17:40 發表

對的,所以另外有IDPA、ppc那些比較實戰化的比賽,而且很受歡迎(尤其IDPA)

IDPA 就係呢群 IPSC 元老見勢色不對(而且無力回天)而另開山頭砌出o黎o既

只可以講百貨應百客

我本身都係喜愛槍支原本性能o個種
作者: T-800    時間: 1-7-2018 21:12

引用:
原帖由 Ben_9413 於 1-7-2018 19:22 發表

IDPA 就係呢群 IPSC 元老見勢色不對(而且無力回天)而另開山頭砌出o黎o既

只可以講百貨應百客

我本身都係喜愛槍支原本性能o個種
其實軍醫都比較偏向傳统的廠鎗,仲要古舊少少個D,如單排的45系列、s&w59系列、CZ75系列。。。呢類鎗雖然打IPSC可能無咁著数,但比較「貼地」一些,貼近實戰一些,IPSC:普通5寸HI CAPA打standard、Glock17打production已很足夠,無謂大改矣
P's. Glock17系軍醫又愛又恨的一支9仔,講真,個人燒鎗感觉Glock比CZ、S&W、92F、甚至古董P.38都差。。。Glock 21後座力更比1911系列差很多。。。,但不能否認Glock真係幾準下,随便少少瞄,個grouping都唔會太差,難怪咁多執法機構愛用。。。

作者: T-800    時間: 1-7-2018 23:01

軍醫試燒的S&W M915 9仔,也是古老廠鎗了!

happy shooting!

圖片附件: IMG_20180701_225642.jpg (1-7-2018 23:01, 50.66 KB) / 該附件被下載次數 113

圖片附件: 2412508_01_s_w_m915_9mm_w_extra_mag_640.jpg (1-7-2018 23:05, 78.64 KB) / 該附件被下載次數 113

作者: jacko    時間: 2-7-2018 11:45

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-7-2018 17:36 發表

IPSC最唔實際既地方係鼓勵人同時一對多,街機早一年有隻鎗game叫Operation GHOSTS,裡面可以體會到IPSC既打法係現實等於自殺。

game裡面如果單打,你就係經常要一對三或四,而且隻game最堅既一點係有需要限時 ...
IPSC現時發展以運動比賽型式大於實用,作為比賽,其實唔可以以現實爲標準,亦都無謂將運動比賽放喺現實比較,正如賽車,現實中有可能長時間開咁快?有咁好嘅路面情況去楂?IPSC你當佢一個普通運動比賽嚟睇會舒服好多
作者: magichour    時間: 4-7-2018 00:22

引用:
原帖由 Thanato.S 於 2018-7-1 01:54 發表

做得好!
其實 action-air production 都可以作有限度改裝, 或因提高耐用度而作的改裝, 例如換金屬 slide, 換回鏜彈弓, 加少量避震膠, grip 加沙紙, 換鋁飛機座, 換光纖前後準星, 換金屬內/外槍管, 換 hop-up 座等.
而家亦有 production optics, 即係 production 槍可加紅點鏡.

改槍玩邊個 division 都無問題, 想打 open 又得, 想打 classic 又得. 最緊要符合規則就 ok.
我相信真正的槍王打邊個 division 都可以做槍王.
作者: T-800    時間: 4-7-2018 00:30

下星期整支咁野玩下production先....
手感唔錯,應該可以打埋IDPA...?

P's:production optics...就真係有點兒那個。。。

圖片附件: KJWORKS_KP-13C_GBB_PISTOL_001-1138x640.jpg (4-7-2018 00:30, 32 KB) / 該附件被下載次數 102

作者: magichour    時間: 4-7-2018 00:50

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-7-1 07:49 發表

龍係十幾二十年前已經流行. 當時 IPSC 用 WA 槍, 但 WA 槍後座力太勁, 所以好多人都改用龍打 IPSC 比賽. 而 standard 同 open division 都可以用龍.
我用換左金屬 slide 的 WA SV infinity 6 吋打直情讓賽. 以前更加無 "6吋龍唔俾打 standard" 呢回事.

龍可打 standard 的原因係歷史問題.

今次問題出於香港單位同外國單位缺乏溝通, 香港單位應主動向外國單位了解大家對不同 division 的槍的定義是否有差異.
作者: RCOOH    時間: 4-7-2018 00:51

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 00:22 發表

其實 action-air production 都可以作有限度改裝, 或因提高耐用度而作的改裝, 例如換金屬 slide, 換回鏜彈弓, 加少量避震膠, grip 加沙紙, 換鋁飛機座, 換光纖前後準星, 換金屬內/外槍管, 換 hop-up 座等.
而 ...
真鎗冇錯開左紅點裝slide度既組別,好似叫Modified組
作者: RCOOH    時間: 4-7-2018 00:58

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 00:50 發表

龍係十幾二十年前已經流行. 當時 IPSC 用 WA 槍, 但 WA 槍後座力太勁, 所以好多人都改用龍打 IPSC 比賽. 而 standard 同 open division 都可以用龍.
我用換左金屬 slide 的 WA SV infinity 6 吋打直情讓賽. 以前 ...
最爆係今次贊助商之一GSBros支HICAP肉75皮唔比打,另一個贊助Tanfo支75又唔比打......難為GSBros仲開重獎金話用果支合成獸鎗打個冠軍番黎獎2萬....
作者: T-800    時間: 4-7-2018 01:03

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 00:51 發表

真鎗冇錯開左紅點裝slide度既組別,好似叫Modified組
越開越多组别(其實係妥協。。)未必係好事,打production都係open 西有Feel 好多。。

作者: magichour    時間: 4-7-2018 01:03

引用:
原帖由 T-800 於 2018-7-4 00:30 發表
下星期整支咁野玩下production先....
手感唔錯,應該可以打埋IDPA...?

P's:production optics...就真係有點兒那個。。。

T-800 兄, 唔好玩啦
production division 的槍可換金屬 slide, 但只可換與原裝 slide 相同款式的金屬 slide. 呢支開左孔應不是原裝 slide 款, 只可打 standard/open division.
作者: T-800    時間: 4-7-2018 01:05

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 01:03 發表

T-800 兄, 唔好玩啦
production division 的槍可換金屬 slide, 但只可換與原裝 slide 相同款式的金屬 slide. 呢支開左孔應不是原裝 slide 款, 只可打 standard/open division.
唓 ! 偷唔到雞TIM....揾牛皮膠而封住佢又得唔得?
咁打standard囉。。。打open,我玩唔起

作者: magichour    時間: 4-7-2018 01:13

引用:
原帖由 T-800 於 2018-7-4 01:05 發表

唓 ! 偷唔到雞TIM....揾牛皮膠而封住佢又得唔得?
咁打standard囉。。。打open,我玩唔起

得, 如果原裝 slide 都用牛皮膠紙的話
作者: magichour    時間: 4-7-2018 01:26

引用:
原帖由 kornhill401 於 2018-7-1 11:43 發表
估唔到,打BB彈的玩具槍,又唔係打真槍,都咁認真去分手槍種類.  Thx for sharing.
因為要跟真槍例。
例如 production gun list 的 glock 17. 明明 production 唔可以用 sao 的槍, 但 action-air 的glock 17 氣槍係 sao 又可以打 production.
作者: magichour    時間: 4-7-2018 01:32

引用:
原帖由 keane 於 2018-7-1 12:55 發表
但支槍有事邊個負責呢? 你唔俾佢 reahoot 又是否公平呢? 或者佢故意整壞支槍又可否 reshoot 呢?

裝備係 shooter 的, 裝備有問題 shooter 自己負責番
作者: no-name    時間: 4-7-2018 09:49

好奇請教一下,點解龍會叫龍既?
作者: DTX-1000    時間: 4-7-2018 10:16

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 00:58 發表

最爆係今次贊助商之一GSBros支HICAP肉75皮唔比打,另一個贊助Tanfo支75又唔比打......難為GSBros仲開重獎金話用果支合成獸鎗打個冠軍番黎獎2萬....
兩兄弟支Tangfo 因為起唔到半鎚, 被定為不安全。 不過兩兄弟已即日解決左, 已經可以落場打。
作者: Contingency    時間: 4-7-2018 10:32

睇左5頁,但其實大家都係唔知個內幕就發表,意見 ,小弟叫勉強8到的內幕消息,(但其實好多在場射手都知)
詳細就唔太方便講,總之我個人覺得問題唔係HKAPSC & HKPSA到,

利申:受影響STD SHOOTER
作者: RCOOH    時間: 4-7-2018 10:58

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 01:13 發表

得, 如果原裝 slide 都用牛皮膠紙的話
如果同款金架但係上面畫公仔、改色、改marking算唔算Production先?

作者: Contingency    時間: 4-7-2018 11:27     標題: 回覆 71# 的帖子

按例,材料不限,但色唔同已經唔可以當P,即係好耐之前有支粉紅17就唔會比打P
作者: magichour    時間: 4-7-2018 11:32

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-7-1 16:20 發表

我都相信用慣左手鎗紅點的話一定快過用open西,衷心相信open用open西乃自殺行為。不過我自己用手鎗紅點真係衰過小兒麻痺,如果他日有機會再參與,Production算啦。: ...
讓賽者, 唔使死既
實彈ipsc的靶可以去到20米, 打呢種遠靶先發揮到紅點的長處
而氣槍ipsc的靶通常3-7米, 近距離下打 standard 的人係可以打得快過打 open 的人。
作者: magichour    時間: 4-7-2018 13:06

引用:
原帖由 keane 於 2018-7-1 13:53 發表

其實不少男人的興趣都要使唔少錢...
作者: magichour    時間: 4-7-2018 13:14

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-7-1 17:45 發表
我雖然係新手,但都有網上睇片!依家打IPSC有啲stage真係set 成2,3十個target.如果換成敵人就真係一個打廿幾三十個!
例書有講 stage 有分大中小, 就算大 stage 也不可超過 32 槍
作者: magichour    時間: 4-7-2018 13:21

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-7-1 17:36 發表

game裡面如果單打,你就係經常要一對三或四,而且隻game最堅既一點係有需要限時 ...
Ipsc 係 individual sports. 好處是公平。 但只可一個人玩。 如果多於一人 on stage 又用實彈比賽又恐怕會發生危險。

如果要實際, 軍警訓練可能更實際, 但這不是運動。
作者: magichour    時間: 4-7-2018 13:23

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-7-4 00:51 發表

Open division 槍支大小無限制
Modified division 槍枝大小有限制
但兩個都可加紅點鏡
作者: magichour    時間: 4-7-2018 13:28

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-7-4 10:58 發表

如果同款金架但係上面畫公仔、改色、改marking算唔算Production先?
換金屬 slide 的 marking, color 要完全跟原裝一欂
畫左公仔即係同原裝外觀唔一樣啦
作者: magichour    時間: 4-7-2018 13:36

引用:
原帖由 DTX-1000 於 2018-7-4 10:16 發表

兩兄弟支Tangfo 因為起唔到半鎚, 被定為不安全。 不過兩兄弟已即日解決左, 已經可以落場打。
照我所知不少改裝槍都閹左半鎚功能, 咁o個o的參加者咪.........
作者: magichour    時間: 4-7-2018 13:39

引用:
原帖由 no-name 於 2018-7-4 09:49 發表
好奇請教一下,點解龍會叫龍既?
龍係十幾二十年前的槍款, 要問番原設計者.
或者因為"龍咁威"掛
作者: magichour    時間: 4-7-2018 13:41

引用:
原帖由 Contingency 於 2018-7-4 10:32 發表
睇左5頁,但其實大家都係唔知個內幕就發表,意見 ,小弟叫勉強8到的內幕消息,(但其實好多在場射手都知)
詳細就唔太方便講,總之我個人覺得問題唔係HKAPSC & HKPSA到,

利申:受影響STD SHOOTER
如果唔關 hkapsc / hkpsa 事, 唔使伯唔方便講
作者: RCOOH    時間: 4-7-2018 13:48

從好既方面睇,希望經此一役香港同國際方面可以做好協調,統一例書,有清楚規定咩鎗咩改法屬於咩div,否則學CHing話到,我係支pro鎗度畫個麥兜就要打std,std裝個西扑就變open。

個人覺得以當今既例同品牌下龍應該當open,唔影響性能既外觀改裝都足以令p變s,成個後座特性同sight pitcure都唔同左既龍都算s就真係好那個。

d芝士slide偷輕幾多都好,起碼仲係全尺寸slide,而且blowback係成組前後西一齊郁,龍就6"鎗3"、4"slide,而且blowback得後西郁。AW金屬龍已經跳得仲少,速度仲快過馬記膠架,真CNC龍唔知有幾堅呢......芝士slide都始終會昂一昂。

作者: T-800    時間: 4-7-2018 14:28

Delete...

作者: Contingency    時間: 4-7-2018 14:34     標題: 回覆 81# 的帖子

STD個問題係突然有個CRO提出有問題(儘管AA例搵唔到有關限制),之後各執一詞....最後好幾個地區RD要最後玩投票....

最後 N:1 票.....

BTW belt check下午後來係比反sight tracker打std
作者: T-800    時間: 4-7-2018 14:42

照計Air action standard組基本上只要放的下規定的標準盒內(不用上匣),以及槍管無開孔就可以,不是嗎。。。。?

作者: Contingency    時間: 4-7-2018 14:55     標題: 回覆 85# 的帖子

係ar,點知佢地個d咩cro,咩地方例唔比,

有小道傳聞有ro話因為西唔跟滑架郁,會有著數所以唔比....

聽到都1999????,改左唔著數咁改泥做咩?

但最後龍,22,有comp頭都唔比打std,sight tracker 就可以
作者: T-800    時間: 4-7-2018 15:47

引用:
原帖由 Contingency 於 4-7-2018 14:55 發表
係ar,點知佢地個d咩cro,咩地方例唔比,

有小道傳聞有ro話因為西唔跟滑架郁,會有著數所以唔比....

聽到都1999????,改左唔著數咁改泥做咩?

但最後龍,22,有comp頭都唔比打std,sight tracker 就可以
D例唔统一,真係有麻煩。。。。
滑架照计可以通融,不過有comp頭應該真是唔得,因為當作「鎗管開孔」論。。。?

作者: T-800    時間: 4-7-2018 16:19

「西」唔跟滑架郁唔打得Standard?
咁下次我想用古董P.08、P.38、357DE....來「讓賽」係咪都唔打得standard....?

作者: pbay    時間: 4-7-2018 16:26

引用:
原帖由 T-800 於 4-7-2018 16:19 發表
咁下次我想用古董P.08、P.38、357DE....來「讓賽」係咪都唔打得standard....?

又係喎
作者: RCOOH    時間: 4-7-2018 16:32

引用:
原帖由 T-800 於 4-7-2018 16:19 發表

用沙鷹打open,全場至型係你!
作者: T-800    時間: 4-7-2018 16:35

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 16:32 發表

用沙鷹打open,全場至型係你!
都话open玩唔起咯,打standard啦。。

您都咪話唔型!
https://youtu.be/KVXjmMzM3eE

作者: horenhim    時間: 4-7-2018 17:28

小弟參加了這個比賽喔~好累. 我覺得在5樓看跟在3樓打比賽的感覺是不同的~哈哈.

打Open組就好似你問F1賽車能不能在街跑一樣, 是不切實制的, the need for speed 阿, 懂嗎....哈哈. 你可以買架法拉利show off, 但你可以踩爆架車不失控嗎? 那個就是比賽要比的, 技術阿.

不喜歡IPSC不"實用" "戰術"可以去玩IDPA, 但, IDPA沒有氣槍比賽or氣槍世界賽, 大概是氣槍跟self defense搭不上邊吧. 很矛盾吧? 而且IDPA也只是別種的競技, 競技永遠不會跟實況一樣喇, 你還是在打紙皮做的假想敵.

花邊新聞, 看看就好. 足球球證也有好有懷, that's part of the game, 丟完鬧完, 又係一條好漢, 將精神放在比賽中.
作者: pbay    時間: 4-7-2018 17:31

引用:
原帖由 T-800 於 4-7-2018 16:35 發表

都话open玩唔起咯,打standard啦。。

您都咪話唔型!
https://youtu.be/KVXjmMzM3eE
cra9zy...真係要石屎手先頂到幾十槍後座力
作者: T-800    時間: 4-7-2018 17:33

引用:
原帖由 pbay 於 4-7-2018 17:31 發表

cra9zy...真係要石屎手先頂到幾十槍後座力
打357版還好一些。。
作者: pbay    時間: 4-7-2018 17:34

引用:
原帖由 horenhim 於 4-7-2018 17:28 發表
小弟參加了這個比賽喔~好累. 我覺得在5樓看跟在3樓打比賽的感覺是不同的~哈哈.

打Open組就好似你問F1賽車能不能在街跑一樣, 是不切實制的, the need for speed 阿, 懂嗎....哈哈. 你可以買架法拉利show off, 但你 ...
ching厲害
若論親身感受, 外國選手你覺得邊個國家最掂 ?
作者: horenhim    時間: 4-7-2018 17:38

引用:
原帖由 pbay 於 4-7-2018 17:34 發表

ching厲害
若論親身感受, 外國選手你覺得邊個國家最掂 ?
平均氣槍IPSC戰鬥力

香港>=澳門(只輸人數)>台灣>菲律賓>其他國家
俄羅斯今次有很多年青(Junior)選手, 實力不錯~
(以上是個人意見)
作者: Contingency    時間: 4-7-2018 17:42     標題: 回覆 95# 的帖子

http://www.winmss.com/stats/matc ... aee9579d3d9049f589f

可以睇下各組別GE排名

基本上除左個別1,2個,港澳係領先到其他地區見唔到尾燈....

PS,港澳比較特別,好多時香港比賽,馬交朋友都會泥打,技術交流比較多,水平好近...平時CLASS獎都會包埋馬交朋友
作者: horenhim    時間: 4-7-2018 17:51

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 00:58 發表

因為支槍原裝冇half cock被視為不安全, 改了就ok
還是有一堆人即日改了然後參賽, 我覺得廠商是有部份責任喇.
作者: Contingency    時間: 4-7-2018 17:56

粗暴咁用%睇
第一係100%,其他所有地區頭3選手係幾多%
C:7X.....(個幾個"中國隊"其實都係香港人)
O:88,83,80
P:90,83,82
S:85,83,83

除左台灣打開P組有一個上90,基本上其他都係A 至M CLASS之間....
作者: Contingency    時間: 4-7-2018 17:58     標題: 回覆 98# 的帖子

我覺得個問題係,例書有冇寫明要有半槌?

如果冇,咁廠按例書,設計,但突然因為新追加規則而被封殺,咁我覺得係無辜...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0