標題: [others] [個人感想] V 記 416A5 與馬記 MWS 之我見 (用後感) [打印本頁]

作者: no-name    時間: 28-7-2018 00:25     標題: [個人感想] V 記 416A5 與馬記 MWS 之我見 (用後感)

身為一個純 GBB 玩家,心血來潮想分享一下,絕非想撩交嗌。

作為多年純 GBB 玩家,基本上各大廠商、系統小弟都玩過下,第一支係問題多多的 WE SCAR 剛剛出的 Open Bolt 版本,真係整多過玩,次次落場都有問題,冇一次可以打得完一整日,總要留半天在場地整槍… 問題天天都多,依然擺脫不了 Game 友內戲稱的「戰地工程兵」污名… 但久而久之,自己知自己想要乜,亦接受了冇一間廠可以出到完美。

雖然玩左咁多年,但自問技術上唔係高手,整槍絕對是白痴,而且工作關係可以整槍的時間更加是少得可憐。雖然知道 AEG 維修更方便,但除了初玩第一年接觸過 AEG,之後的時間就算即場壞槍都冇再掂過。

時至今日,手上仍有數支不同牌子的 GBBR,但這次特別提的是很多人喜歡拿來比較的牌子… V 記同馬記。

先講馬記,2015 年尾係童工衝左支第一水既 MWS (以下簡稱 MWS)返黎,一用就 3 年,一開始乜都未改已經即時作為主力下場槍,到而加包括 Wargame / 3 Guns 都係用緊同一支。如果問我,係咪開箱即打都 S 級性能呢?其實又未至於;係咪完全冇野要 FIX 呢?如果打 topgas 的話係有的,但只限「換一換零件就解決」的程度。有機會有時間再交流一下小弟對支槍既少少見解。

但以耐用性、準繩度黎講,佢絕對算係我玩過所有 GBB 之中數一數二。空泛既野唔講,以下為 30m 1.2J @ 0.3g 豆成績,只係需要換粒硬身的 hopup 膠和老鼠屎就得。

當然內構極假唔係真數都係佢弱點,一班重視外觀的玩家覺得馬記不入流係可以理解。雖然唔係完全冇野執,但要執既都係手板眼見功夫,花少少錢簡單換 parts 就可以。另外要讚下日本製作的所有組件都做到非常精細準確,從來唔會出現「唔岩數」、「磨合」之類的問題。就算要換 parts,都只係打下 pin,扭下螺絲就完事,唔洗又銼又鑽又磨又成… 自問係這些 diy 苦手,但馬記這槍又非常易養,對新手或者我呢 D diy 低手來說真係好 User Friendly。拎黎落場真係做到一整日不用修理,感覺真的是在打 game 而不再是比槍玩。

至於 V 記,當年第一支是 MP7,見這支 MP7 網上評價不錯,當時也曾開 POST 問其他師兄,多數人都是說正呀正呀無問題… 一野就買左 1 槍 4 匣連 silencer。但可喜可賀,我買到果支同網上拍片的完全是兩回事,只能當自己黑仔中槍王,算數。

相隔數年,見到 416A5 又開始身痕,未見街已一直觀望,又期待又怕再受傷害的感覺…

一開市,先見歐美災情連連,HOPUP pin 斷裂,但後來的亞洲版已經改了鋼 pin, fix 完總算好評。再觀望多幾個月,似乎宜係冇咩 wo,最後都是入左,一不做二不休打孖襯埋支沙 45CT,比錢果下係非常滿足。

先講 45CT,外觀好正,但金身得黎 D 聲係有 D 沉的「拍拍」聲,感覺怪怪,好像外觀是金屬但材質很不似金屬一般。但 V 記的膠料對比馬記 45 下身,小弟非常喜歡V既尼龍質感,而馬記膠料敲起來比較響,一直以黎都唔係我杯茶。

45CT 射擊非常準,網上流傳的三匣爆炸亦沒有發生在小弟身上,暫時冇問題,好滿意,近日更特登上埋 RMR,靚仔度更上一層樓。

416A5 呢,好難形容…

先講外觀,真係冇得輸,亦係 V 記強項,但沙色的金粉真係太勁,遠睇 OK,近觀真係好似笨大 BB 戰士 D 金色塗料。

至於內構呢,自然是有一定水準,但近年 V 記好喜歡搞花臣野,亦有少少向「玩具化」方向走,先唔講未見街的 MP5 捨棄真鐵內構,新版本的扭扭 gas block 雖然係方便,但加多左一條長條去推個 hop,雖然遮遮掩掩唔覺,但都算是結構上的讓步。

最初屋企試槍 (開冷氣 25 度),但打了幾匣,發現唔係 double feed 就 jam 飛機。打開槍身拆份 bolt 一睇,飛機啜到不行,拉出黎半分鐘先縮返入去,唔知是設計問題定用錯 oring。本身以為太乾,但落重油都無補於事。

另外佢個 oring 係好似像筋咁方形的... 又係 D 新奇設計?

當時想拆 Bolt 研究,但 bilt 頂 d 螺絲膠多到好似唔洗錢咁… 想拆都難,加上自己懶,唔理住,由佢原裝狀態。

玩多幾玩,又發覺有新問題,有彈都會後定,上返 cgf 黎請教其他師兄,先知原來漏左後定彈弓... 所以成個後定系統好自由奔放咁彈彈下,時不時活潑得濟會自己彈上黎 lock bolt... 順帶一提條後定 pin 非常之咁鬆,係咪震震下跌左就不得而知了...

非常脫力,咁就入返盒擺左個零星期。

後來拎出去去試槍,室外場地,當日有太陽 32 度左右。係屋企遇既問題好似冇左,正!可以開心玩下。

但打左 10 夾都冇,甩匣時突然有粒野跌出黎… 係一粒方型既「鋼」件。拆槍驗完,發覺呢粒係個 bolt 的後定鋼,本身 1 隻腳加條 pin 固定,而加隻腳斷__左… 殘肢仲插住係 bolt 身入面… 根本冇可能拎番出黎... 真心唔知 V 記設計定佢 D 鋼料問題,總之而加我條 bolt 個 bolt lock 就報消左。

另一個問題係隻匣出氣膠比個 Bolt 批左一大忽,好似比野刨爛咁...

呢 D 係同一日 1 小時內發生既事...仲未提打打下單發會突然瘋狂噴 gas 扮滅火筒,而且係 2 次… 或者又係老問題飛機復唔岩位噴屎。

準度好多人都話 5-60m 打半身人好易中… 但小弟打35m(測距器度,從來唔信肉眼測距),當時火力係 1.7J @ 0.3g 豆,彈道係十分明顯的上下左右炒,打 A4 紙命中 50% 都冇,而且扭扭 gas block 係好難調到一個岩水平的 hopup 強度,已經係好微好微咁扭… 但好多時係前 10 度下墜,扭多 10 度就飛機… 試 hopup 位用左我差不多 200 粒彈。

或者係小弟無知唔識 set hop,如果真是有神人 set 到 30 米入哂 A4 紙,真係跪求賜教,當然最好有片為證... 有的話小弟唔介意比人打臉,真心跪求請教應該點改...

機緣巧合又見到台灣啱 cool 講 M27 苦主文題到 416A5, 先知原來 I am not alone… 雖然唔想接受現實不過小弟似乎又再中多次伏,happy ending...

或者有師覺得係我問題或者抹黑或者其他,但小弟所寫既全部事實,坊間成日話大執小執,小弟一來沒手工二來沒時間,所有「執」對我來說都是麻煩事。常常見到網上話 v 記無事打得好順,執一執可以好準的論調,小弟真是體會唔到。

我買 416A5 唔係因為犯賤,而係真係鐘意 H&K 槍系,而市面又獨家村,再加上不時有人話V 記槍性能合格有餘,但小弟手上係得 HK45 一支手槍係玩得開心,並他長火真係苦多過樂。

突然打呢篇野都係想呻下,小弟亦不會發哂誓話以後唔買 V 記,都係睇槍款同身痕病情,但近年 V 記的可玩性真是已經低到一個警戒線,唔準都或者可以執,但連基本操作都可以爛呢樣果樣,好似唔換件連場都落唔到咁… 迫玩家義工 QC 再回報再自費換野… 呢種營商手法可否長久不知道,但對玩家來說一定不是好事。雖然馬記在性能上係優異,但始終款式少,日本大廠亦很少會做一些冷門難回本的槍款,這些二線槍很多時真是要等台廠出,但最低限度,支槍真係可以「玩到」,而唔係十匣唔夠就爛幾樣野,這樣真是十分脫力。近年急起直上的一定是 WE 莫屬,新槍款式又多又夠獨家,而且性能真是唔差,起碼十匣之內唔會自爆先。

圖片附件: IMG_7247.jpg (28-7-2018 00:25, 54.6 KB) / 該附件被下載次數 314

圖片附件: IMG_7248.JPG (28-7-2018 00:25, 42.58 KB) / 該附件被下載次數 220

圖片附件: IMG_7249.JPG (28-7-2018 00:25, 58.26 KB) / 該附件被下載次數 217

圖片附件: IMG_7251.JPG (28-7-2018 00:25, 37.96 KB) / 該附件被下載次數 223

圖片附件: IMG_7252.JPG (28-7-2018 00:25, 35.22 KB) / 該附件被下載次數 223

圖片附件: IMG_7253.JPG (28-7-2018 00:25, 93.45 KB) / 該附件被下載次數 225

圖片附件: IMG_7254.JPG (28-7-2018 00:25, 38.66 KB) / 該附件被下載次數 229

圖片附件: IMG_7255.JPG (28-7-2018 00:25, 126.11 KB) / 該附件被下載次數 205

圖片附件: IMG_7256.JPG (28-7-2018 00:25, 112.61 KB) / 該附件被下載次數 223

圖片附件: IMG_7259.JPG (28-7-2018 00:25, 51.06 KB) / 該附件被下載次數 235

圖片附件: IMG_7224.JPG (28-7-2018 00:31, 36.68 KB) / 該附件被下載次數 240

作者: Kwind    時間: 28-7-2018 00:42

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 7630&highlight=  

你隻匣出氣膠同上面link位師兄一樣炒到爆晒...個POST入面有解決方法
作者: no-name    時間: 28-7-2018 00:48

引用:
原帖由 Kwind 於 28-7-2018 00:42 發表
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 7630&highlight=  

你隻匣出氣膠同上面link位師兄一樣炒到爆晒...個POST入面有解決方法
呢位師兄仲慘過我... 可惜既係 post title 冇打牌子槍名 miss 左...
Any 肥感謝師兄資料
作者: Polar    時間: 28-7-2018 02:30

我呢家係用緊416 gen2
真心我唔知好運神槍定版本問題
但就真係幾好打 問過幾個gen2玩家番黎都係咁講
就咁睇a5今次都幾多災情

另外係無疑mws真係好正 容易攪
係個膠飛機好易爆
作者: Polar    時間: 28-7-2018 02:43

有機會真係拍拍片再講 眼見真係60米半身 有機會係我睇錯或托槍問題
下次帶個鐵板去再試

內裡改左既係:
370 pdi 6.01
Gbb 9球紫膠 剪左突起左個粒膠 (差手工)
少磨份bolt行得好d

最後係無換到tnt set

作者: xo8816    時間: 28-7-2018 03:13

引用:
原帖由 no-name 於 28-7-2018 00:25 發表
身為一個純 GBB 玩家,心血來潮想分享一下,絕非想撩交嗌。

作為多年純 GBB 玩家,基本上各大廠商、系統小弟都玩過下,第一支係問題多多的 WE SCAR 剛剛出的 Open Bolt 版本,真係整多過玩,次次落場都有問題,冇 ...
本來都被你支416吸引住有點兒衝動,但之後見你set槍真係大開眼界...彈道堅難捉摸,仲勁過我用aps870彈,做你對家30米內如果唔企定定一郁就一定必死無疑

亦好多謝師兄o既體貼,於炎炎夏日為坐響你格離o既我帶來兩匣o既涼快,但諗諗o下當時我嚇到登大對眼望住你o既時候,你當時o既表情話左俾我知你應該係想吹自己但又噴左黎我度,我明白你的無奈的,不過諗極都唔明點解師兄仲抵得住頸拎去返屋企

作者: xo8816    時間: 28-7-2018 03:15

引用:
原帖由 Polar 於 28-7-2018 02:43 發表
有機會真係拍拍片再講 眼見真係60米半身 有機會係我睇錯或托槍問題
下次帶個鐵板去再試

內裡改左既係:
少磨份bolt行得好d

...
期待師兄o既60米半身片 拜住先
作者: Polar    時間: 28-7-2018 06:02     標題: 回覆 7# 的帖子

大家咁話  10發中5已經好好
都唔知邊度黎有60米仲要有鐵靶

作者: gainax    時間: 28-7-2018 08:52

其實馬記都有416 cnc kit, kvva都出416, 落場主力槍都係玩返呢兩個系統少d要動手搞,不過你追求外觀同像真既話始終走唔甩會玩返v記。。
作者: Dave    時間: 28-7-2018 08:58

在下用手拉狙M40A5 打合法力,50 M 都無法百分百命中 半身SIZE...約莫 7~8 成。
如果說 60 米合法力槍 ( 唔理乜槍 ) 可以有8 成命中半身SIZE ...這點在下有點保留。

作者: Ben_9413    時間: 28-7-2018 09:55

深表同情
作者: xo8816    時間: 28-7-2018 12:08

引用:
原帖由 Polar 於 28-7-2018 06:02 發表
大家咁話  10發中5已經好好
都唔知邊度黎有60米仲要有鐵靶
咦?sorry師兄...我話過o的乜?

師兄唔係話已經試過咩?60米除左海邊我暫時諗唔倒邊度有...https://youtu.be/VNpTC7HNzdg?t=1m13s

(不過犯法的千萬唔好試)

作者: tinyau1134    時間: 28-7-2018 12:24

引用:
原帖由 Dave 於 28-7-2018 08:58 發表
在下用手拉狙M40A5 打合法力,50 M 都無法百分百命中 半身SIZE...約莫 7~8 成。
如果說 60 米合法力槍 ( 唔理乜槍 ) 可以有8 成命中半身SIZE ...這點在下有點保留。
85% 有50% 中
作者: no-name    時間: 28-7-2018 12:46

引用:
原帖由 Polar 於 28-7-2018 02:43 發表
下次帶個鐵板去再試

內裡改左既係:
少磨份bolt行得好d

...
可能小弟誤會左師兄意思同埋小弟要求苛刻 d
因為小弟認為
打 stage 用既 target 通常都只係 A4 size,最低限度要打 3 中 2
打 game 既時候都通常只有個頭可以打
所以小弟會認為 A4 grouping 有 8 成以上命中先係「有效射程」

其實師兄有興趣試的話,拎 4 張 A4 紙田字咁排已係 A2 上半身 size 了
作者: no-name    時間: 28-7-2018 12:49

引用:
原帖由 xo8816 於 28-7-2018 03:13 發表

本來都被你支416吸引住有點兒衝動,但之後見你set槍真係大開眼界...彈道堅難捉摸,仲勁過我用aps870彈,做你對家30米內如果唔企定定一郁就一定必死無疑

亦好多謝師兄o既體貼,於炎炎夏日為坐響你格離o既我帶來兩匣 ...
師兄原來係你 XD
顏射左你唔好意思 XD
多謝師兄果日借咁多正野我玩
作者: kornhill401    時間: 28-7-2018 13:02

謝謝樓主,無私的分享,和精美圖片,加上詳盡的文字解釋.
作者: xo8816    時間: 28-7-2018 13:17

引用:
原帖由 no-name 於 28-7-2018 12:49 發表

師兄原來係你 XD
顏射左你唔好意思 XD
多謝師兄果日借咁多正野我玩
客氣了,冇本事玩gbb唯有玩呢o的手槍仔

本身見師兄玩支m4 gbb玩得咁開心過癮吸引左我埋黎諗住學o下野R水吹...點知一轉第支槍就唐老鴨咁...3唔識7又唔知點開口/解...但真係拎我冷卻晒冇晒胃口,師兄真係功德無量
作者: no-name    時間: 28-7-2018 13:28

引用:
原帖由 gainax 於 28-7-2018 08:52 發表
其實馬記都有416 cnc kit, kvva都出416, 落場主力槍都係玩返呢兩個系統少d要動手搞,不過你追求外觀同像真既話始終走唔甩會玩返v記。。
外觀 V 記真係冇得輪,心思都有,但希望佢可以專注反良率問題先...
作者: no-name    時間: 28-7-2018 13:32

引用:
原帖由 xo8816 於 28-7-2018 13:17 發表

客氣了,冇本事玩gbb唯有玩呢o的手槍仔

本身見師兄玩支m4 gbb玩得咁開心過癮吸引左我埋黎諗住學o下野R水吹...點知一轉第支槍就唐老鴨咁...3唔識7又唔知點開口/解...但真係拎我冷卻晒冇晒胃口,師兄真係功德無 ...
我都係專注研究下粒屎先,換完真係反唔到轉頭
作者: gainax    時間: 28-7-2018 15:40     標題: 回覆 18# 的帖子

可能佢造太多產品又要諗新出開發又要顧舊產品未必樣樣穩定到Qc
如果學馬記一年出一支gbbr情況應該有大進步,不過出得咁慢有排等又比玩家吹, 針冇兩頭利唯有當早玩早享受遲玩少動手
作者: Dave    時間: 28-7-2018 17:00

引用:
原帖由 gainax 於 28-7-2018 15:40 發表
可能佢造太多產品又要諗新出開發又要顧舊產品未必樣樣穩定到Qc
如果學馬記一年出一支gbbr情況應該有大進步,不過出得咁慢有排等又比玩家吹, 針冇兩頭利唯有當早玩早享受遲玩少動手
原來產品多可以當做 QC 差的原因,長知識了
作者: Polar    時間: 28-7-2018 20:11     標題: 回覆 14# 的帖子

下次去海灣試試水立方再比個結果大家
作者: Thanato.S    時間: 28-7-2018 20:30

fool me once shame on you
fool me twice shame on me
每買一次VFC就係對你自己既侮辱
同時亦係對你鍾意既槍既侮辱
所以VFC係我永世唔會買既牌子
不可一 不可再
樓主等馬記吧
新出MTR16你睇個下身就知係為416a5而準備

作者: higundamhws    時間: 28-7-2018 20:32

我之前都為左收藏入左支cybergun m4, 雖然話收藏但都想打到下

睇來都係拎出來試試比較好....

馬記M4真係冇得輸,呢支都係我支主力槍,但唔知係咪改左mk12用長管(450mm),個力有d唔太穩定...
作者: Dave    時間: 28-7-2018 20:54

引用:
原帖由 Polar 於 28-7-2018 20:11 發表
下次去海灣試試水立方再比個結果大家
師兄如果以「半身」為準,可以找一些這類靶 ( 自製應該都可 ) ,
一般測試都是用這類的。
A4 紙算是精準測試,如果槍槍都入哂A4,實戰時得個頭都可以有信心開槍。
但實戰來說,以半身做評測都算是合理。

圖片附件: WhatsApp Image 2018-07-28 at 09.06.27.jpeg (28-7-2018 20:54, 20.61 KB) / 該附件被下載次數 161

作者: siriochow    時間: 28-7-2018 22:54

V記就係咁,為改而改,由好又改返壞,其實我覺佢有心,放條水比第三方出補品,一來又可為自己旗下的槍款加強後僅support擴大自己的市場,因現在很多人就是這樣想,補品多後僅好,夠大路,呢個手法直頭照copy十年前wa年代,但自從u記開放比k記開始出hk系槍我覺成件事立體哂
作者: gainax    時間: 28-7-2018 23:43

引用:
原帖由 siriochow 於 28-7-2018 22:54 發表
V記就係咁,為改而改,由好又改返壞,其實我覺佢有心,放條水比第三方出補品,一來又可為自己旗下的槍款加強後僅support擴大自己的市場,因現在很多人就是這樣想,補品多後僅好,夠大路,呢個手法直頭照copy十年前wa ...
有留意佢dM4416佢只係不斷由第一版更改到而家最新版
夾有大改氣化好左好多,但睇返佢個核心系統結構性改動既野其實真係唔大,其實未有馬記之前好多M4系統都係參考wa演變出黎,不過每個系統都經歷左好幾年改動好似得佢未有比人穩定印象表現。。 個人感覺其實只要將WA好似大蛇改份撞針座既設計已經有唔錯進步,其他地方要改不如直接加厚份bolt但改薄上身內徑已經耐用up唔太需要成日改飛機檔片位了,至於hopup簡簡單單參考份補品廠已經有保障唔洗自己開發。。如果肯改埋火控d位唔執著真數個系統可以行得更順, 要改爽個系統其實設計者我認為唔難,如唔係要顧及高程度像真限制左既話
作者: siriochow    時間: 29-7-2018 01:11

毒蛇抄kj m4 tanio koba撞針, 方丈就KSC glock 18,
兩者就緊係後者套火控好用
但V記設計比wa仲柒
作者: no-name    時間: 29-7-2018 12:40

引用:
原帖由 Thanato.S 於 28-7-2018 20:30 發表
fool me once shame on you
fool me twice shame on me
每買一次VFC就係對你自己既侮辱
同時亦係對你鍾意既槍既侮辱
所以VFC係我永世唔會買既牌子
不可一 不可再
樓主等馬記吧
新出MTR16你睇個下身就知 ...
E, 師兄提一提支 MTR 既功能又真係有 D 似 A5 wo,全部雙邊

作者: no-name    時間: 29-7-2018 12:50

引用:
原帖由 Dave 於 28-7-2018 20:54 發表

師兄如果以「半身」為準,可以找一些這類靶 ( 自製應該都可 ) ,
一般測試都是用這類的。
A4 紙算是精準測試,如果槍槍都入哂A4,實戰時得個頭都可以有信心開槍。
但實戰來說,以半身做評測都算是合理。

2 ...
非常同意要有個大概準則先
否則我話射 40m 係射張紙,佢話對 80m 係射巴士,咁真係冇意思
小弟覺得最低限度可以直線打以上半身 Size (A2?) 中到 7 成以上吧
作者: no-name    時間: 29-7-2018 13:02     標題: 回覆 26, 27# 的帖子

V 記係有進步既
但當佢 A 改良到好用時,又會 redesign 返 A 同 B
又或者明明全世界都咁做,佢就鐘意改人少少野

最唔明係粒 hopup 膠,全世界都用手槍膠咪幾好
方仗有佢考量覺得用電槍膠我都覺得正路(需然用普通膠會被抽到反皮)
但 V 記偏偏用手槍膠得黎要切走個荀位...
又唔係冇位開坑,除左方便粒膠自轉四周炒之外惗唔到有乜好處
作者: gainax    時間: 29-7-2018 14:11

引用:
原帖由 no-name 於 29-7-2018 13:02 發表
V 記係有進步既
但當佢 A 改良到好用時,又會 redesign 返 A 同 B

方仗有佢考量覺得用電槍膠我都覺得正路(需然用普 ...
GBB hopup結構睇返經過咁多年演變,由AEG管AEG膠到VSR缺口管手槍膠都係馬記d缺口管+手槍膠最流通又準又穩定

只要跟足設計支槍準唔準就真係主要睇個hopup座做工做成點,做功OK換靚hopup膠加定管表現一定水準冇必要洗錢買補品
不過覺好多時好多GBB唔鎖實nut假組hopup座係正中12點無問題,但m4個d你將HOPUP座套入槍膛因太緊有壓迫&擰實nut個HOPUP膠有機會移位非12點正中+變型打出黎效果實折扣,
新槍通常除非原本彈度滿意,唔係最好自己重裝一次睇睇順便有需要就換野,我諗組裝工人就算真係改槍師父級都唔會將手上一千幾百支SET好哂先出廠...
如果原本彈度唔滿意又懶慢慢set同試,不如一開始買補品set過費事煩, 其實兩間廠比QC QA都唔洗問, 設計方向都有分別, 想穩陣d等下一批/後一代永遠比上一代產品有進步間間都係咁
睇自己接受程度可以等幾耐先入手了
作者: keane    時間: 29-7-2018 17:08

而家落場,  多數系 聯誼吹水GAME,  
曬下 GEAR 防發毛,消下毒, 影下自 HIGH 靚相,
支槍夠滿足要求架啦.
作者: Dave    時間: 29-7-2018 17:29

其實V 記做多D 測試先出街...有問題修正完先賣...已經兩回事。
作者: keane    時間: 29-7-2018 18:09

引用:
原帖由 Dave 於 29-7-2018 17:29 發表
其實V 記做多D 測試先出街...有問題修正完先賣...已經兩回事。
支支有D小問題,
支支要小執,
如一千支要維修, 時間成本, 返執成本, 條數就襟計羅  
作者: Seed    時間: 29-7-2018 19:19

V記上下同寅, 可能以『差不多先生傳』作榜樣
作者: siriochow    時間: 29-7-2018 22:04     標題: 回覆 34# 的帖子

無競爭既情況佢唔會咁做,洩gp
作者: gainax    時間: 29-7-2018 23:42

印象中台灣個邊有工作室專幫你set好改準,我覺得包含個個價錢先係有返落場穩定水準, 所以唔好以為3千鬆d買到又靚又真數又鋼料仲好打既新型號玩具
作者: Dave    時間: 30-7-2018 00:37

引用:
原帖由 gainax 於 29-7-2018 23:42 發表
印象中台灣個邊有工作室專幫你set好改準,我覺得包含個個價錢先係有返落場穩定水準, 所以唔好以為3千鬆d買到又靚又真數又鋼料仲好打既新型號玩具
「唔好以為3千鬆d買到又靚又真數又鋼料仲好打既新型號玩具」

呢句說話絕對認同....
.
.
.
.
套用在V 記的話。

尚記得當年曾為某胸肌不順而興師問罪,時移勢易,今天在卻要求買家花三數千銀買支槍回來有問題都要樂意接受,不加錢不包順云云...此一時彼一時也。

作者: xo8816    時間: 30-7-2018 12:31

權威

如果隻馬係好o既話我深信大把師兄絕對捨得俾草佢吃 , 但唔好話跑 , 行都跛o下跛o下迫佢行多陣又甩蹄鐵又瀨茄就有點兒可惜o羅
作者: horenhim    時間: 1-8-2018 10:51

引用:
原帖由 no-name 於 29-7-2018 13:02 發表
V 記係有進步既

方仗有佢考量覺得用電槍膠我都覺得正路(需然用普 ...
減左粒的
worst design ever
D hopup膠牌子跟埋冇
作者: no-name    時間: 23-8-2018 21:20

https://youtu.be/hzCaGkIJV0I

冇辦法,真係要推一推 post,我估呢位師兄都會睇到

其實我一直有睇開呢位師兄既片,我一樓講既 MP7 都係睇完呢位師兄既片所以買
我唔係窮但都唔會有錢到特登比錢買支 v 記返黎整壞佢,即係都係果樣,我黑仔 lor OK
要整既我唔敢話邊支冇得整,我支馬都比我玩到問題多多
但一直講 v 記最弱係 qc 問題,唔係唔信開箱可以冇病痛,呢度大把師兄唔執都精精神神
但我又偏偏連中兩元,身邊果 d 唔講了,上網搵都唔少,可能出事既師兄都係吹水?

另外我估佢都定義左某 d 人係 fanboy, 其實我既觀點同位師兄係完全一樣
唔會憎牌子,只係憎 fanboy 無視問題,不繼只係話冇野wo冇野wo維穩

不過師兄反正都咁有心機拍條 100 匣片,不要唔爭在拍多條原裝 1.5j 60m 打半身紙靶片 la
既然呢度有d片拍到咁弱雞,順手推翻埋la

作者: Dave    時間: 23-8-2018 22:46

no name 兄.. 有些人的概念是...你們有5 支爛槍...我只需要找10 支好槍出來,就可以證明產品無事、問題不存在似的...算罷啦...
dxwork 出道時在下有留意,都尚算合理亦會談及不少新手需知,當時覺得是難得有本地講AIRSOFT 的TUBER。
後來攪籌旗求贊助已經覺得怪怪地...現在更似乎變左唱好頻道廣告雜誌...在下已經不懂欣賞了。
作者: no-name    時間: 24-8-2018 00:37

在下只係覺得,每個牌子都有長短處,有自己支持既牌子都好正常
片主其實都算係中肯,但我又唔明夾硬話 "我果支冇事 wo 我打到 60m wo" 咁又點...

我係覺得有部份人 (隔離台) 係講得過份差左既,一句 duck 埋去就垃圾,30m 都唔到之類
但 V 記最大問題係黎自 D 奇怪公差定唔知組合,一批掂一批唔掂撞手神
大佬整都要 cost ga,我要 call 返果 3 件零件都係無 la la 跌 2 舊水

我淨係知我買完之後場都未落就放左喺度,一定係我人品太差 la
作者: gainax    時間: 24-8-2018 00:41

引用:
原帖由 no-name 於 23-8-2018 21:20 發表
https://youtu.be/hzCaGkIJV0I

冇辦法,真係要推一推 post,我估呢位師兄都會睇到

其實我一直有睇開呢位師兄既片,我一樓講既 MP7 都係睇完呢位師兄既片所以買
我唔係窮但都唔會有錢到特登比錢買支 v 記返黎整 ...
其實個人玩耐左d玩具已經睇化哂,見到仲有d師兄耐心做研究測試唔知真假不過呢點
因每樣野都有佢長處同短處最緊要了解過先出手,基本上每個牌子做既產品都有佢自己一套風格,其實只要goole都已經略知一二, 可能因為人言可畏而出現都市傳説所以會有一d支持個牌子玩家出來證明一下並非如此,
但其實生產量多就未必一定保證到支支一樣咁完美了,舉個例子大部份人覺得某個牌子一向qc好但係我手上開箱第一夾已經冇左boltlock,
另一件野係另一邊個個讚好既產品係我手上夾實支煲同隻夾上彈夾井要用䭔扑入去先完全上得哂(啱啱專勝夾post話上夾緊少少已經比人彈到要改版)
所以始終自己使用過感受為真實,想玩認為信得過味去馬,認為想睇定d先味等下,總之支持好玩既玩具不分牌子
作者: no-name    時間: 24-8-2018 10:12     標題: 回覆 45# 的帖子

其實唔計 fan 唔 fanboy,有好多野明見人會睇得出
有人明顯係淨 haters,根本槍都冇就鬧
有人成手槍,中晒伏都可以比人話 haters

專勝夾單野,咁人地原裝匣真係冇事,但佢作為副廠出件野貴一倍但實到 hihi (利申: 我冇,朋友買 + 佢自認),反而走去賴人有工差,所以先比人恥笑。就算馬記下身係有問題既,咁都應該根返馬匣個數出吧。PMAG 我就入左幾隻,其實都係實都 hihi,因為 4 邊角做得太方所以磨住匣井,咁我唔知係咪馬記匣井又錯數 la,但少磨返圓個角已好順。

V 記同馬記,喺香港反而係有少少似受害者。其實 2 邊 fanboy 可能都吹得太勁,結果變左 2 個極端,好似而加咁。
又唔見有人話 K / G / W。K 個垃圾哭泣座必換,G... 無視左幾年等我買到支 553 再講,W 明碼實價算係咁 la
V 記講真進步左好多 la,係有 D 神奇設計惗唔明,同硬係同一批有 N 個組合產生既問題。
我都唔明點解我支 A5 個飛機啜到縮唔到 ga,睇片見 100 匣果支都好順,要 fix 知點 fix,只係佢成個煲都係螺絲膠我覺得煩啫...
馬記我都中唔少伏,XDM 斷完 Trigger Bar 再爆下身,MP7 必爆飛機同屎忽,MWS 夏天中暑同 hop 太弱

Wargame 風氣始終係有 D 怪,其實話要 turn 完會點點點,咁係冇問題我都信有 Gunsmith 可以真係 Upgrade 到支槍既,但真係唔好開盒性能真係開盒就知,起碼唔好跟說明書玩都出事先...

BTW V 我就會照買,中招會照鬧,而加反而有動力想搞返好支 A5 睇下咩料
作者: gainax    時間: 24-8-2018 13:59

引用:
原帖由 no-name 於 24-8-2018 10:12 發表

專勝夾單野,咁人地原裝匣真係冇事,但佢作為副廠出件野貴一倍但實到 hihi (利申 ...
認同師兄。
作為普通玩家買件野返來少少鍋氣係免強接受到(例如輕微小量局部打磨/重裝甩漏野)但去到一買開箱即頭痕即件野未有正常水平之運作表現要搞一輪,甚至大執先ok或好快爛野,咁就真係唔知人玩槍定槍玩人係咁既話真係需要改進,
另外設計同用料/製程都有影響個產品鍋氣機會率,氣槍既野好似特別易出問題,換轉返aeg就算平野對比氣動原裝表現覺得少好多,最多射唔準但基本運作係ok,所以設計為穩定優先都係有效減低鍋氣出現,而家唔知係味流行玩馬記同V記,多左支持者好似分左黨派咁就好易有唔妥現象
作者: Thanato.S    時間: 24-8-2018 14:50

引用:
原帖由 no-name 於 24-8-2018 10:12 發表

專勝夾單野,咁人地原裝匣真係冇事,但佢作為副廠出件野貴一倍但實到 hihi (利申 ...
馬記我都中唔少伏,XDM 斷完 Trigger Bar 再爆下身,MP7 必爆飛機同屎忽,MWS 夏天中暑同 hop 太弱
你上面講既馬記
大部份都係因為用左TOG GAS
XDM: VALVE 因為top gas 太硬 好難扑開 變相trigger bar食晒力

MP7: 人地隻飛機預134a 8kg

MWS: 一樣冇預你上咁高初速(人地preset 1J topgas 差唔多 1.5 1.6) 其實係換粒膠同硬老鼠屎就得 會中暑唔明 但因為cycle快左會lock唔到bolt 換個輕量化片就得

馬記好多問題係 因為用左 top gas而黎
預設 8 KG  玩家打 12KG 打爛左係邊個問題?
唔好同我hicapa 個d 好耐用 點解xdm 做唔到
xdm 個triggerbar 係單邊受力 hicapa係trigger ring
人地說明書寫到明係8kg
斷估大多數人都唔會跟說明書玩
作者: BFG001    時間: 24-8-2018 15:25

引用:
原帖由 Thanato.S 於 24-8-2018 14:50 發表

你上面講既馬記
XDM: VALVE 因為top gas 太硬 好難扑開 變相trigger bar食晒力
...
用電腦硬件講法,馬記個個用12kg gas都係超頻0黎用,出事無話講,但V記係連預設模式、預設frequency都可以爆鑊
咁我係準用家,見到用家個個都咁講,我會覺得唔_係掛,買返0黎就咁用都可以出事?

作者: no-name    時間: 24-8-2018 16:04

引用:
原帖由 Thanato.S 於 24-8-2018 14:50 發表

你上面講既馬記
...
我地當然明,不過當埋係伏咁講啫
係聽過 MP7 日本仔用 134 都爆屎忽,不過都要用好一段時間
MWS 中暑咪就係 3x 度 rof 太快,快到飛機連打 semi 都縮唔切,試過同場 3 支一齊咁 jam 死左
最簡單方法係用返 134 即刻冇事,或者改重 buff 或同 dave 兄個教學一樣改強飛機弓等佢縮快 D 都得
但呢 D 都係超頻.. 自己攞黎冇得怪支槍..
反而近派比我裝裝拆拆搞到 bolt lock 失效,未有時間睇,但這是後話..

係可能有人會覺得,喂全世界都用 12KG 你走去寫 8KG, 咁你包晒底 la
但人地設計就係咁,頂到 12KG 係 bonus 唔係老馮
調返轉 12KG 槍入紅氣爆左又會鬧邊個呢

不過小弟都決定左違抗天命繼續開發支 416A5, 就睇下以小弟幼稚園級既手藝可以 range test 打到咩成積
作者: Kwind    時間: 24-8-2018 20:53

引用:

416A5 條新BOLT雖然改進左...但都會產生問題

自己0個支一返黎就爆散晒執過...原本諗住出POST...但小問題越黎越多之下...影相什麼的變相困難...最終放棄出POST念頭

之前唔少師兄支A5有問題我都有解答過修正方法...今次講下條新BOLT吧

佢個設計係改善舊BOLT上面粒[的]成日甩個問題...但新BOLT設計又不太完善

首先...新BOLT頂3粒螺絲&機米...沒有確實扭實左既點...因為自己拆過中過招

拆完裝返...扭極都未實...之後驚滑牙停左手...點知已經太遲...

因為BOLT 既外壁好薄...機粒&螺絲如果冇滑牙的情況越收越入...會頂到內壁凸左出黎...結果隻飛機會作動不順

結果我0個支係用人手+砂紙磨返平滑內壁...但由於螺絲&機米位置較後...手細/手指短既師兄有機會無能為力

呢個可能係新BOLT頂為何要用大量螺絲膠既原因...原廠可能只收入幾下靠螺絲膠痴實...但也有可能裝入時扭多兩圈就令條BOLT內壁變形引至飛機作動不順

另一個原因有可能係因為新飛機尾已加防爆機米的原因...新BOLT飛機導片(唔知係咪咁叫)係一體在BOLT頂推入去...而新飛機尾加左機米防飛機導片撞爆飛機尾

結果機米撞飛機導片...硬撞硬...總有地方會小變形...結果飛機導片內側被機米撞擊處會少變形凸左出黎...刮住隻飛機...可以試試搵下其他師兄D相OR片睇下

我記得有見過有師兄D片/相(唔記得咩POST了)有影到隻飛機...飛機上方已有一條直痕...而條直痕係由飛機導片已小變形刮出黎

以上就係新BOLT有機會出現問題既地方...如果師兄0個條中左其中一樣OR中晒係可以修正得返的...如果兩樣都唔係...其他可能性的話可能要配下ORING/上下油之類吧

作者: Kwind    時間: 24-8-2018 21:02

補返張相...圖中清楚可見飛機頂一大條刮痕

圖片附件: 20180824_210258.jpg (24-8-2018 21:02, 115.03 KB) / 該附件被下載次數 194

作者: JBL    時間: 24-8-2018 21:13

作者: andre_ktss15    時間: 24-8-2018 22:35     標題: 回覆 52# 的帖子

係頂到nozzle guide
條坑唔係應該拉到機米咩
條坑有闊度喎
作者: no-name    時間: 25-8-2018 22:34

引用:
原帖由 Kwind 於 24-8-2018 20:53 發表

416A5 條新BOLT雖然改進左...但都會產生問題

自己0個支一返黎就爆散晒執過...原本諗住出POST...但小問題越黎越多之下...影相什麼的變相困難...最終放棄出POST念頭

之前唔少師兄支A5有問題我都有解答過修 ...
多謝師兄指教!即刻拆條煲出黎睇,條痕一模一樣!但未扭到上面 2 粒機米出黎... 要再買條靚既六角先再試下拆...

另外好好彩!打打下唔覺意 chok 返粒後定鋼粒殘支出黎!雖然唔覺意 lock 左幾次煲而加崩崩地,但淨係買返粒後定就得唔洗換煲!

圖片附件: IMG_7332.JPG (25-8-2018 22:34, 77.12 KB) / 該附件被下載次數 189

圖片附件: IMG_7333.JPG (25-8-2018 22:34, 45.37 KB) / 該附件被下載次數 173

作者: gainax    時間: 26-8-2018 00:35

印象中玩過15版隻v3bolt好似仲少疑團,最多頂粒四方件打耐左鬆但又唔會甩出黎因M4有導氣管座頂住,上返膠就ok,
我估計係佢新版粒機米擰得太深或本身長左少少,或彈夾為增加密氣托高左變頂高左飛機低口先刮到條坑出來?。不過照睇佢d小鍋氣要整應該唔難,
最怕結構性大鍋氣舉例好似豬p啲舊亞鉛煲頭兩邊做短我炒爆過兩支爛埋飛機尾

反而好奇新版rof爽度同氣化有冇改進更加好? 其他野小問題執下應該解決到,,玩過15版覺得原裝blowback爽快度冇乜吸引力, 因似ak。。
作者: swang66    時間: 30-10-2018 15:44

WE 的 scar和 AR 換管和hop on皮,再調整一下小小改良一下50米準度都可以半身靶中70%以上。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0