標題: WD40 silicone [打印本頁]

作者: yth    時間: 4-8-2018 11:07     標題: WD40 silicone

請教師兄們,(WD40 silicone )用泥噴airsoft  内部作潤滑保養可以嗎?,silicone應吾會傷o ring,同傷膠件?...謝謝
作者: JBL    時間: 4-8-2018 14:42

作者: olw0978    時間: 4-8-2018 15:18

不要舉凡 WD40 就看成洪水猛獸,WD40 防鏽除鏽油會傷橡膠,但 WD40 silicone 不會傷橡膠。。。
作者: Ben_9413    時間: 4-8-2018 16:15

引用:
原帖由 yth 於 2018-8-4 11:07 發表
請教師兄們,(WD40 silicone )用泥噴airsoft  内部作潤滑保養可以嗎?,silicone應吾會傷o ring,同傷膠件?...謝謝
我自己用緊...黃色蓋, 幾乾身噴完無話黏稠稠o甘
作者: lekch    時間: 10-8-2018 21:09

我都有用緊,完全唔覺得會傷膠
香港好難搵,起淘寶買

圖片附件: IMG_0117.JPG (10-8-2018 21:09, 96.34 KB) / 該附件被下載次數 215

作者: olw0978    時間: 10-8-2018 22:08     標題: 回覆 5# 的帖子

鴨街買得到,不難搵呀
作者: yth    時間: 11-8-2018 11:30

Thanks all c hing, 已在鴨記買左,多數賣$60,有一,兩間賣$55、57.
作者: joewongjoe    時間: 26-8-2018 00:55

去開槍街可以去埋油麻地後面新填地街(五金街), 好多舖頭都有放哂出黎, 56~60蚊不等
作者: 48191    時間: 26-8-2018 09:14

百靈牌有個問題,係快乾。如果WD 40的矽油唔咁易乾,理應係好選擇。
引用:
原帖由 JBL 於 4-8-2018 14:42 發表
40會傷膠,用呢支百搭.....

作者: jacko    時間: 26-8-2018 11:14

引用:
原帖由 48191 於 26-8-2018 09:14 發表
百靈牌有個問題,係快乾。如果WD 40的矽油唔咁易乾,理應係好選擇。
百靈快乾,WD40易乾,咁你有咩介紹?(我自己用百靈)
作者: JBL    時間: 26-8-2018 12:38

作者: walther    時間: 26-8-2018 13:01

矽油只適用於膠同膠或膠同金屬既接觸面, 金屬同金屬間係唔太適合的. 我自己就用 PTFE 膏或油
"... should not be used in high load metal-to-metal bearings..."
https://acc-silicones.com/applications/lubrication
作者: Tango1997    時間: 26-8-2018 13:17

引用:
原帖由 JBL 於 4-8-2018 14:42 發表
40會傷膠,用呢支百搭.....

呢一隻好野泥
作者: Tango1997    時間: 26-8-2018 13:17

引用:
原帖由 jacko 於 26-8-2018 11:14 發表

x50
作者: JBL    時間: 26-8-2018 13:33

作者: Tango1997    時間: 26-8-2018 15:17

呢隻嘢可以 但用係 ksc 上旋膠 漲大一倍

作者: 48191    時間: 26-8-2018 20:16

原來WD40仲易乾....
引用:
原帖由 jacko 於 26-8-2018 11:14 發表

作者: kornhill401    時間: 27-8-2018 12:20

引用:
原帖由 Tango1997 於 26-8-2018 15:17 發表
呢隻嘢可以 但用係 ksc 上旋膠 漲大一倍
請教C Hing, 呢隻..所指是邊一隻呢? 謝謝!
作者: yth    時間: 28-8-2018 17:32

試用wD40 silicone效果.
(1)噴在e&l AK鋼身表面,即時立立令,d線條好似出晒泥,但好快就乾晒回復完狀。
(2)噴在s&wM586 co2槍身表面,made in Germany個隻,反而無油潤效果,重一片片白霧,要用番花士令潤番。
當然知道係要用於噴活動内件,但手多一試亦知多少少,分享

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0