標題: 請教關於Mk 12 Mod 1的問題 [打印本頁]

作者: 48191    時間: 16-8-2018 07:23     標題: 請教關於Mk 12 Mod 1的問題

今年年尾應該會砌一支Mk-12 Mod 1,但是對於其下身應該用KAC刻印、M16A1還是M4A1下身才算正確不甚了解。故唯有在這𥚃請教。
作者: pmcoperator    時間: 16-8-2018 08:40

軍版M16a1,m4都岩,
kac就一定唔岩,除非你話自己枝槍民板
作者: 48191    時間: 16-8-2018 08:53

謝謝,大概有個方向知點砌。
引用:
原帖由 pmcoperator 於 16-8-2018 08:40 發表
軍版M16a1,m4都岩,
kac就一定唔岩,除非你話自己枝槍民板

作者: pmcoperator    時間: 16-8-2018 09:37

最好跟16a1,我見多數marking都係用16a1
作者: 48191    時間: 16-8-2018 10:32

咁如果內管唔出火帽,咁內管430mm是否剛剛好?
我改的是Marui M4MWS Base。

作者: jn_jona    時間: 16-8-2018 11:12

http://firearmsworld.net/usa/m16/m4/mk12spr.htm
FYI
作者: bennytsang16    時間: 16-8-2018 12:25

軍版多數用 M16A1 下身。

圖片附件: mk_12_mod_1_002-33.jpg (16-8-2018 12:25, 80.66 KB) / 該附件被下載次數 154

圖片附件: mk_12_mod_1_002-33-1.jpg (16-8-2018 12:25, 54.96 KB) / 該附件被下載次數 200

圖片附件: mk_12_mod_1_001-19.jpg (16-8-2018 12:25, 94.43 KB) / 該附件被下載次數 155

圖片附件: mk_12_mod_1_001-20-1.jpg (16-8-2018 12:25, 89.1 KB) / 該附件被下載次數 162

作者: 48191    時間: 16-8-2018 12:41

如果用A1下身就惡搞喇......
作者: bennytsang16    時間: 16-8-2018 13:27

平,可以買 WE M16A1 軍軍軍都有得賣; 貴,可以買「毒蛇」M16A1,可以去鰂魚涌訂。
引用:
原帖由 48191 於 16-8-2018 12:41 發表

作者: 48191    時間: 16-8-2018 14:08

其實我比較信任Marui系統。
WE玩過,比較失望;GHK玩過,俾個Hop Up玩到哭泣....
蛇就算把喇...
睇中咗Z Parts同模動工房套Kit,諗緊邊套好啲。
睇過呢條片,發現其實Marui係可以做得到呢個射程:
https://youtu.be/NyJZqNBSKco
引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-8-2018 13:27 發表
平,可以買 WE M16A1 軍軍軍都有得賣; 貴,可以買「毒蛇」M16A1,可以去鰂魚涌訂。
作者: 小鬼182    時間: 16-8-2018 15:13

引用:
原帖由 48191 於 16-8-2018 12:41 發表
MK12同MK18都一樣吾係公發一整枝槍出黎,而係公發一個上槍身連前節等配件俾部隊既整備部門去砌一枝成槍出黎俾隊員使用....整備部門會用當時現成可用既下槍身黎砌.....所以下槍身係m4a1定m16a1都無問題,會較常見m16a1下身只係因為m16a1存貨多,而現代吾會用到m16a1,所以先會見到m16a1下身既mk18同mk12較多...其實吾好話m16a1...用m16a2下身砌嘅mk12都有聽聞過...當然數量應該係極少......
作者: Dave    時間: 16-8-2018 15:26

引用:
原帖由 48191 於 16-8-2018 14:08 發表
其實我比較信任Marui系統。
WE玩過,比較失望;GHK玩過,俾個Hop Up玩到哭泣....
蛇就算把喇...
睇中咗Z Parts同模動工房套Kit,諗緊邊套好啲。
睇過呢條片,發現其實Marui係可以做得到呢個射程:
...
呢度係成0.5蛋+ 打3j 外國力先做到,
香港合法力1.5 左右做不到90 米有效命中,但在下紀錄所得,1.5~1.6j,打50 米 A2 目標 ( 大概是IPSC 人形紙牌 ),命中率可以一半以上。
作者: pmcoperator    時間: 16-8-2018 15:58

伸縮托配M4 Marking都Make sense嘅
作者: geoprotex    時間: 16-8-2018 17:33

亦見過有軍佬自行換裝整個M4A1 lower, 不失為慳水慳力又符合實況的setting
作者: 48191    時間: 16-8-2018 18:37

真係完全諗唔到AR System 通用到呢個程度。
引用:
原帖由 geoprotex 於 16-8-2018 17:33 發表
亦見過有軍佬自行換裝整個M4A1 lower, 不失為慳水慳力又符合實況的setting

作者: jn_jona    時間: 16-8-2018 19:16

或者會唔會咁講
Sf既mk18想要full auto先用16a1下身
而mk12就係當一份upper咁用

但m4a1都有full auto 應該都會存貨原因
作者: gainax    時間: 16-8-2018 20:13

引用:
原帖由 48191 於 16-8-2018 18:37 發表
真係完全諗唔到AR System 通用到呢個程度。
軍用野奇型怪狀到m4a1 ras用m16a2 upper都有,
如唔係特別喜好唔洗咁執著
作者: 48191    時間: 16-8-2018 21:41

放心哂。
引用:
原帖由 gainax 於 16-8-2018 20:13 發表

軍用野奇型怪狀到m4a1 ras用m16a2 upper都有,
作者: jn_jona    時間: 17-8-2018 00:07

引用:
原帖由 gainax 於 16-8-2018 20:13 發表

咁奇怪
作者: gainax    時間: 17-8-2018 01:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-8-2018 00:07 發表

咁奇怪
我都係第一次見咁裝

見過有d m16a1卡賓用m4a1管,平頂M4上身用A1下身就見唔少,
軍版d野可能用得就用住先冇乜講究,有錢自費用416upper/其他骨前節好似都仲得

圖片附件: M4-3.jpg (17-8-2018 01:18, 142.68 KB) / 該附件被下載次數 141

圖片附件: M4-2.jpg (17-8-2018 01:18, 70.95 KB) / 該附件被下載次數 128

作者: jn_jona    時間: 17-8-2018 01:31

引用:
原帖由 gainax 於 17-8-2018 01:18 發表

我都係第一次見咁裝
見過有d m16a1卡賓用m4a1管,平頂M4上身用A1下身就見唔少,
軍版d野可能用得就用住先冇乜講究,有錢自費用416upper/其他骨前節好似都仲得
真係好奇怪
我個fd既fd係真佬 佢issue果枝m4個lower係90年代既產物
我以前一直以為美佬會不斷買新野 舊野就封存左佢
作者: 罪與佛    時間: 17-8-2018 14:10

聽落軍版野都係

1)你個任務需要某d功能(eg.平頂上身,18吋管upper, full auto下身...etc)
2)於是你問倉管拎個M4 lower, SPR(即係MK12) upper
3)倉管:d M4 lower裝晒係果邊d 陸軍既M4度, A1/A2 lower就倉底大把,你要唔要?
4)你:咁是但啦, M16A1有 AUTO,咁要M16A1架啦
作者: bennytsang16    時間: 17-8-2018 15:02

最難搵都係果 set ARMS #22 high 鏡 mount 。
作者: jn_jona    時間: 17-8-2018 16:10

引用:
原帖由 bennytsang16 於 17-8-2018 15:02 發表
最難搵都係果 set ARMS #22 high 鏡 mount 。
Mk12mod1 最常見應該係#22m
如果改top rail又一舊錢

如果真係要跟足 買埋枝ts30a2

早一兩年好辛苦先搵到隻copy 都要3xx
作者: NathanCPT    時間: 17-8-2018 18:06

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-8-2018 16:10 發表

mod1相對寬容度高點,可用nf代替ts30a2
Ring方面有用nf ring的例子

可參考
https://www.ar15.com/forums/ar-1 ... -Thread/118-520524/
作者: 48191    時間: 17-8-2018 21:13

其實我想落支4X就真。
引用:
原帖由 NathanCPT 於 17-8-2018 18:06 發表

mod1相對寬容度高點,可用nf代替ts30a2
Ring方面有用nf ring的例子

可參考
https://www.ar15.com/forums/ar-1 ... -Thread/118-520524/

作者: Pvt.King    時間: 18-8-2018 21:12

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-8-2018 16:10 發表

Ts30有出過copy? 質素如何?
作者: jn_jona    時間: 18-8-2018 21:31

引用:
原帖由 Pvt.King 於 18-8-2018 21:12 發表

Ts30有出過copy? 質素如何?
No copy
Copy係講arms #22
作者: 48191    時間: 25-8-2018 18:21

MWC Kit入手!

成套Kit唔貴,外觀唔差。等成套腳架同鏡番咗就開工。
作者: jn_jona    時間: 25-8-2018 18:56     標題: 回覆 29# 的帖子

比較想知真既係咪都係咁樣兩節式 定一段過
作者: gainax    時間: 25-8-2018 23:09

呢套kit係味即係v記改出來 遲下馬記有短夾可以完成了
作者: 48191    時間: 26-8-2018 00:14

不像,事實上Marui M4系列的GBB都有一個通病:不論Upper定Lower receiver都做細咗。如果上珍鏡Mount同珍紅點,成份鏡係側咗一邊。我的Marui CQBR Block 1就係裝咗珍Wilcox Mount同Aimpoint M3,以為一定Fit,結果咪側咗一邊。
我玩AR系都4、5年,GHK冇問題,連上珍LMT Crane Stock都冇問題,點知太天真以為Marui應該唔存在呢個問題,結果......
不過話說回來,如果不是CQBR的性能超出預期,我諗我真係直接買V記。但ZET System 真係比較可靠,所以最後選擇用Marui做素材。
再講,就咁睇MWC的廣告,Marui身夾呢套Kit並冇出現「高低級」的情況,故等素材收集完成後一次過慢慢砌。
引用:
原帖由 gainax 於 25-8-2018 23:09 發表
呢套kit係味即係v記改出來 遲下馬記有短夾可以完成了
作者: 48191    時間: 26-8-2018 03:07

由於有些改裝還未有定案,故素材收集上唯有從最基本著手...
上次Upload的影片,台灣那邊是用VSR系統的Hop Up座,再配6.08乜乜管去改裝。但Marui M4MWS本身的Hop Up座其實已經很不錯,所以計劃上,用回原裝哭泣座「理論上」夠用,唯獨是內管比較難搞。
以往曾幫襯過X-Fire.org買PDI產品,他們聲稱是PDI的Distributor,故膽粗粗向他們詢問可否Custom Made一條內管給我砌Mk12,結果他們把我轉介到PDI。
PDI也爽快,我說出所需內管的Spec,他們二話不說就幫我做出來...
Spec:
6.08 bore diameter
Have to fit Tokyo Marui M4 MWS Hop Up Chamber
430mm Long
前天還用香港郵政速遞到我家,由我經EMail接觸PDI到收到貨的時間不出一星期.....

如果砌好之後,發現表現不乎想像。就要再訂6.04試試。

作者: 48191    時間: 26-8-2018 03:31

睇相片同資料,發現Mod 0有分前期型,後期型。
Mod 1就幾款都有....最常見係一截過,亦見過用我呢款骨....有M16A1 Lower,又見有M4A1 Lower;有M16A1梗柄,又有Crane Stock,亂過亂世佳人。
剩係Lone Survivor 入面嗰兩支Mk12 Mod 1嘅分別已經好大。
但Mk12的存在比較短,當Mk17正式被採用後, Mk12這種「拼裝槍」也漸漸被淘汰了。
引用:
原帖由 jn_jona 於 25-8-2018 18:56 發表
比較想知真既係咪都係咁樣兩節式 定一段過
作者: gainax    時間: 26-8-2018 23:25     標題: 回覆 32# 的帖子

玩得馬記盡量唔好對尺吋/細節d野有像真要求就會冇失望感,
之前我想換鋼管結果成份前節連骨都冇得留低。。。
作者: gainax    時間: 26-8-2018 23:33

引用:
原帖由 48191 於 26-8-2018 03:07 發表
由於有些改裝還未有定案,故素材收集上唯有從最基本著手...
上次Upload的影片,台灣那邊是用VSR系統的Hop Up座,再配6.08乜乜管去改裝。但Marui M4MWS本身的Hop Up座其實已經很不錯,所以計劃上,用回原裝哭泣座「理 ...
6.08管對集彈性有提升 如果換左601~603管咁長應該需要降火先落到場 師兄真落本不過馬記系統性能好值得搞一支表現最top玩下射人頭
作者: 48191    時間: 27-8-2018 06:50

馬記M4系GBB的飛機已經改良了很久,過火就應該唔會喇。如果用得6.08,真係唔好寄望有精準表現,但求個Range可以打遠少少已經合格。
引用:
原帖由 gainax 於 26-8-2018 23:33 發表

6.08管對集彈性有提升 如果換左601~603管咁長應該需要降火先落到場 師兄真落本不過馬記系統性能好值得搞一支表現最top玩下射人頭

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0