標題: 新人,想一步到位,買支全鋼短槍。 [打印本頁]

作者: sea    時間: 20-8-2018 12:28     標題: 新人,想一步到位,買支全鋼短槍。

唔知可唔可行?未入門,乜都唔識,想有支好使好用及耐用的短槍作爲入門,進階,再進階,一支槍搞掂,唔使煩。
各位師兄唔知有咩推介?牌子,邊度買,幾錢,使用難易度。。。
作者: BLSK    時間: 20-8-2018 12:44

電動定氣動
短槍係短rifle,衝鋒槍定手槍?
作者: gtoray    時間: 20-8-2018 12:48

打ipsc?
作者: rho837    時間: 20-8-2018 13:04

感覺好似即係剛剛學識踩單車! 又即時走去學渣電單車! 如果強制試合格的話! 唔好浪費時間即刻走去買㗎忍者H2!
作者: sam524    時間: 20-8-2018 13:11

唔清楚你係想打game 定收藏
但我會覺得無必要全鋼
唔知你鋼定義係 滑架(槍身)? 內膽? 定真係全部係鋼?
宜家鋼槍多數收藏用 說性能好 又說不上 但的確係好玩
不過鋼手槍唔多唔少要識保養 識整 識執位
好唔好用 耐唔耐用睇情況

如果真係要好使好用 又耐用
馬記原裝全膠身幫到你
玩爛有大把零件換 想改款大把套件改

作者: gabriel_wong    時間: 20-8-2018 13:50

要睇埋點用

For 記者寫新聞? 警察釣魚? 定war game?
作者: rho837    時間: 20-8-2018 14:01

廣華醫院附近咁多玩具舖! 逐間行入去問...

作者: laiwangkai    時間: 20-8-2018 15:09

又釣魚
作者: 2slow    時間: 20-8-2018 15:31

咩用途先? 槍街大把啦
作者: Xgun    時間: 20-8-2018 16:33

全鋼短槍好多, 駛唔駛可以輕易改成真槍嗰D呢 ?
作者: ~~方~~    時間: 20-8-2018 17:02

記得我新仔果陣, 腦入面得膠同金屬e 2 個概念, 慢慢先再有abs, 尼龍纖維, 啞鉛, 鋁同鋼, 果時想幫支手槍換鋁滑架已經毛得唔平啦, glock 黎講最平果條pgc 都5 舊水, 已經過左半支槍既價錢...

如果你唔係警察/記者...真係奉勸你一句, 唔好咁敗家住
作者: Dave    時間: 20-8-2018 17:35

引用:
原帖由 sea 於 20-8-2018 12:28 發表
唔知可唔可行?未入門,乜都唔識,想有支好使好用及耐用的短槍作爲入門,進階,再進階,一支槍搞掂,唔使煩。
各位師兄唔知有咩推介?牌子,邊度買,幾錢,使用難易度。。。
MARUI HI CAPA/ GLOCK, 原裝乜都唔好改...夠打30 米 A4 紙 50% 命中UP
作者: rho837    時間: 20-8-2018 18:08

牌子: 行人去廣華醫院附近玩具舖問

邊度買: 廣華醫院附近玩具舖

幾錢: 估計由500港元左右起

使用難易度: 參考有關產品盒內説明書
作者: jn_jona    時間: 20-8-2018 19:51

又有記者朋友?
作者: sea    時間: 20-8-2018 19:53

引用:
原帖由 laiwangkai 於 20-8-2018 15:09 發表
又釣魚
我係真心想問。。。
作者: sea    時間: 20-8-2018 19:57

引用:
原帖由 sam524 於 20-8-2018 13:11 發表
唔清楚你係想打game 定收藏
但我會覺得無必要全鋼
唔知你鋼定義係 滑架(槍身)? 內膽? 定真係全部係鋼?
宜家鋼槍多數收藏用 說性能好 又說不上 但的確係好玩
不過鋼手槍唔多唔少要識保養 識整 識執位
好唔好用 ...
收藏同game war。
作者: sea    時間: 20-8-2018 20:00

引用:
原帖由 BLSK 於 20-8-2018 12:44 發表
電動定氣動
短槍係短rifle,衝鋒槍定手槍?
呢樣真係唔識,我係未入門,見人玩得開心又想學人玩。
作者: Dave    時間: 20-8-2018 20:40

引用:
原帖由 sea 於 20-8-2018 20:00 發表

呢樣真係唔識,我係未入門,見人玩得開心又想學人玩。
打outdoor 買一支長火,玩cqb 買一支短火,join 下鴨仔團先吧。
唔試過實戰唔會知想玩乜。但公柴性能普遍廢,可能玩完會失望,最好一千幾百買支入門槍玩玩先。
唔岩玩拎黎裝飾或放2 手都係蝕幾舊
作者: olw0978    時間: 20-8-2018 21:01

我就真係從未見過有新仔話第一次買槍就話要全鋼,唯一合理解釋是趕稿作假新聞。。。

死 L 左條心吧,全鋼玩具槍是不可能改到打實彈的~~
作者: rho837    時間: 20-8-2018 21:40

如果係香港地求其一個玩具槍友張支Marui Hi-Cappa攺到打380 Super! 咁就真係大新聞! 打到一粒都叫贏!
作者: sea    時間: 20-8-2018 21:43

引用:
原帖由 olw0978 於 20-8-2018 21:01 發表
我就真係從未見過有新仔話第一次買槍就話要全鋼,唯一合理解釋是趕稿作假新聞。。。

死 L 左條心吧,全鋼玩具槍是不可能改到打實彈的~~
不要太敏感啦。
作者: sea    時間: 20-8-2018 21:52

呢度有個師兄出二手:http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D2
對外觀都有興趣,但易用性及性能唔知點?耐用性如何?
作者: sea    時間: 20-8-2018 21:53

係唔係發生過咩事?好多師兄好敏感咁認爲我係記者。
作者: sea    時間: 20-8-2018 22:01

揀全鋼的原因係希望用極都唔會壞,希望耐用性高及仿真度高,真係沒有其他原因呢。
作者: Dave    時間: 20-8-2018 22:14

引用:
原帖由 sea 於 20-8-2018 22:01 發表
揀全鋼的原因係希望用極都唔會壞,希望耐用性高及仿真度高,真係沒有其他原因呢。
全鋼都可以壞
作者: 新手一隻    時間: 20-8-2018 22:16

作者: sam524    時間: 20-8-2018 22:19

引用:
原帖由 Dave 於 20-8-2018 22:14 發表

全鋼都可以壞
全鋼唔識保養 唔識整 感覺上會更易壞
作者: ~~方~~    時間: 20-8-2018 22:37

引用:
原帖由 Dave 於 20-8-2018 22:14 發表

全鋼都可以壞
玩具槍果d"鋼", 有時真係得啖笑...

我買過taitan 果條hk45c slide, 打左幾百飛就斷左粒的

vfc 支hk416a5 個bolt stop 一樣係話自己係鋼, 一樣有人玩斷
作者: ~~方~~    時間: 20-8-2018 22:38

引用:
真鐵世界而家都冇乜邊支槍係全鋼

何以見得全鋼會仿真
作者: hendry9881    時間: 20-8-2018 22:46

vfx……真係想xzzxyz佢
掛牆可以爆bolt

作者: faihk    時間: 20-8-2018 23:58

引用:
全鋼的話, GBB分分鐘一闊三大, AEG既話... 正常人應該唔會想用吧 [s] BTW, 全鋼手槍都應該一樣[/s]
作者: queen    時間: 21-8-2018 03:43

市面上有全鋼嘅手槍應該得1911 同 DE

長嘅就E&L啲AK啦
作者: bennytsang16    時間: 21-8-2018 10:10

全鋼手槍 GBB 可以考慮「井勝」1911A1,但是打 CO2 的。另外,還有 Mafioso Kimber 都不錯。
作者: Xgun    時間: 21-8-2018 10:20

小弟舊年突然想擁有一枝全鋼槍, 揾一輪料發覺都係 FPR 最正, 買咗佢枝 1911 V12, 外觀真係無敵, 做工完美, 但一反落就問題多多.
第一, 所謂全鋼槍並非全鋼, 譬如呢枝槍既飛機座同 hop up  座都係馬記亞鉛品. 佢地有D鋼槍就連司牙等既零件都係亞鉛做 ( 譬如沙鷹, 布朗寧, SIG 等 ) . 我唔敢肯定, 但我估成槍應該冇真正全鋼.
第二, blow back  有問題, 原裝條回膛彈弓太硬, 後座力冇咩 feel, 換過條軟D既彈弓好咗D, 但又輪到另外一條彈弓仔唔夠力, 間中會 blow back 超弱. 揾一輪至搞返掂
第三, 個鋼西同個滑架 fitting 麻麻, 佢要加多口螺絲仔將個西收落隻飛機度, 但因為口螺絲太細, D牙又淺,玩一陣就會震鬆, 結果我要用膠水幫幫至得
第四, 個鋼西入面條彈弓太弱, 個西上面有條 pin 好易震出嚟, 結果我又要換條彈弓.
第五, 因為想噤打D, 自己換咗個 7075 鋁合金做既飛機座, 發覺唔係就咁換落去咁簡單, 佢原裝個飛機座係用馬記既再加工, 結果要執好耐至裝到上去.

皮幾嘢一枝槍要搞咁多嘢我真係事前想象唔到. 就算依家所有問題都解決嗮, 枝槍都係 blow back 唔爽, 因為個鋼滑架實在太重. 反而我另外一枝 WE1911 咩都冇改過就打得爽好多. 力都好D.

兩枝槍相比, 枝全鋼槍唯一既優點就係做工精細, 觀賞價值高, 拉滑架 cock 槍嗰下既金屬撞擊聲似真槍好多,枝槍非常墜手, 感覺似真鐵, 就係咁多.

作者: 2slow    時間: 21-8-2018 10:48

引用:
全鋼都有機會壞的, 其它零件唔配合的話也未必會耐用

另外你試下拎支全鋼槍落場, 例如沙鷹  
包你打一場後手軟放棄

小弟好幾支鋼手槍,
落過場的有USP, M&P, Glock, FNX45, FNS9, VP9等等
可見都係d上身鋼滑架手槍, 因全鋼實在太重了, cycle又慢
其餘多數觀賞用的例如FPR的槍及MK23...
作者: Dave    時間: 21-8-2018 12:16

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 20-8-2018 22:37 發表

玩具槍果d"鋼", 有時真係得啖笑...

我買過taitan 果條hk45c slide, 打左幾百飛就斷左粒的

vfc 支hk416a5 個bolt stop 一樣係話自己係鋼, 一樣有人玩斷
玩具「鋼」料同工業用完全兩個層廁...好多玩具「鋼」料除左加左鐵粉磁得到之外,耐用度有時仲衰過鋅合金或鋁合金...

當well 可以出支 全鋼ak gbb 收 7舊幾...

另一邊箱仍然有人覺得加「鋼」料係高級同誠意...well...

大前題係唔好學某牌子咁打幾匣就又爛膠又甩件又自己撞爛自己先...
作者: horenhim    時間: 21-8-2018 12:31

引用:
原帖由 rho837 於 20-8-2018 21:40 發表
如果係香港地求其一個玩具槍友張支Marui Hi-Cappa攺到打380 Super! 咁就真係大新聞! 打到一粒都叫贏!
唔爆炸先贏
作者: NCP013    時間: 21-8-2018 12:35

引用:
原帖由 Xgun 於 21-8-2018 10:20 發表
小弟舊年突然想擁有一枝全鋼槍, 揾一輪料發覺都係 FPR 最正, 買咗佢枝 1911 V12, 外觀真係無敵, 做工完美, 但一反落就問題多多.
第一, 所謂全鋼槍並非全鋼, 譬如呢枝槍既飛機座同 hop up  座都係馬記亞 ...
因為有些型號係用WE 餡
作者: rho837    時間: 21-8-2018 12:39

引用:
原帖由 horenhim 於 21-8-2018 12:31 發表

唔爆炸先贏
入粒Live round打爆支槍都叫赢 !
作者: kornhill401    時間: 21-8-2018 12:43

An other fisherman?

作者: rho837    時間: 21-8-2018 12:54

聽人吹水! 近日好多玩具店都收到客人質詢呢類問題...

"見"到人玩得好開心! 點解唔真接去問見到過班人而上來問我們班玩具友?

作者: kornhill401    時間: 21-8-2018 13:02

引用:
原帖由 rho837 於 21-8-2018 12:39 發表

可能真係有人以為開把遮,當降落傘用都得.

作者: bennytsang16    時間: 21-8-2018 14:41

FPR真係最正,但亦都係最貴,佢之前出果枝 Browning Hi-Power Mk.III,一枝GBB價格接近「真鐵」的3倍。
引用:
第一, 所謂全鋼槍並非全鋼, 譬如呢枝槍既飛機座同 hop up  座都係馬記亞 ...

作者: 2slow    時間: 21-8-2018 15:12

引用:
原帖由 rho837 於 21-8-2018 12:39 發表

大前提要搵到粒live round 先
作者: rho837    時間: 21-8-2018 15:17

引用:
原帖由 2slow 於 21-8-2018 15:12 發表

大前提要搵到粒live round 先
You Got ME
作者: jn_jona    時間: 21-8-2018 16:09

如果講全鋼 又抵玩既一定係井記1911
3k左右全鋼
但個身比較粗工
好唔好打另一回事
作者: sea    時間: 21-8-2018 20:21

引用:
買槍時應該叫槍舖更換非全鋼的parts,呢間舖如果知道有parts非鋼,應該同你講。
作者: Xgun    時間: 22-8-2018 10:35

引用:
原帖由 sea 於 21-8-2018 20:21 發表

買槍時應該叫槍舖更換非全鋼的parts,呢間舖如果知道有parts非鋼,應該同你講。
依家至知"全鋼"係玩具槍界既定義係所有外觀件係鋼做就叫全鋼.內部用豆腐料做都冇咩所謂.
作者: queen    時間: 22-8-2018 10:38

鋼Slide槍呢我就得三枝,而常用同會落場就係呢枝井記226

Topgas可快扣清匣後定,當然回鏜無鋁slide咁快,但都算唔差,後坐力亦比鋁slide勁...我打室外做Side arms長期抽插CQC,室内直頭係主武,出世至今點都打左過百匣,touch wood都無病無痛

圖片附件: FB_IMG_1534904925836.jpg (22-8-2018 10:38, 244.17 KB) / 該附件被下載次數 113

作者: 2slow    時間: 22-8-2018 10:57

引用:

皮幾嘢一枝槍要搞咁多嘢我真係事前想象唔到. 就算依家所有問題都解決嗮, 枝槍都係 blow back 唔爽, 因為個鋼滑架實在太重. 反而我另外一枝 WE1911 咩都冇改過就打得爽好多. 力都好D.
小弟估計這亦係某的鋼槍用WE系統的原故
作者: kornhill401    時間: 22-8-2018 11:50     標題: 回49#

Queen C Hing呢支槍,grip片都已經咁正. 成支槍,
一定價值連城了. Thx for sharing.
作者: vgrdragon1    時間: 22-8-2018 13:07

一言以蔽之,絕無一步到位,新手更不可能。
最多只可以快步,少走冤枉路。
若以手槍計,秘訣是「馬老二」開始。
長槍系統較多,了解特性後選定一個系統,只要不選VFF就可以了。
作者: queen    時間: 22-8-2018 13:46

引用:
原帖由 kornhill401 於 22-8-2018 11:50 發表
Queen C Hing呢支槍,grip片都已經咁正. 成支槍,
一定價值連城了. Thx for sharing.
有幾貴....宜家幾千蚊手槍仔, 邊敢話貴.....
作者: jn_jona    時間: 22-8-2018 16:23

引用:
原帖由 queen 於 22-8-2018 13:46 發表

有幾貴....宜家幾千蚊手槍仔, 邊敢話貴.....
井記係咪用馬記數飛機?
我見馬記改prime mk25鋼slide都有d吃力
作者: 阿堅    時間: 22-8-2018 17:44

手頭上有三支鋼槍
第一支係vfc hk45ct 改貓香港製鋼slide 。
呢支槍係我暫時最滿意,原裝已經係大直徑飛機
基本上打成匣都唔會腳軟,Slide又係直上,唔洗執。

第二支係marui Glock17
改左吉打套鋼slide 加埋鋼軌。初初用普通飛機打到一半都係有D腳軟
最近換左韓仔套飛機set就好好多,但始終都唔夠支45c爽

第三支係井勝1911 啱啱入手,但支野D氣化真係一般
買左套韓仔飛機set 過幾日裝完睇下點
作者: queen    時間: 22-8-2018 17:51

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-8-2018 16:23 發表

井記係咪用馬記數飛機?
我見馬記改prime mk25鋼slide都有d吃力
飛機....要換的....
作者: jn_jona    時間: 22-8-2018 18:37

引用:
原帖由 阿堅 於 22-8-2018 17:44 發表
手頭上有三支鋼槍

改左吉打套鋼slide 加埋鋼 ...
韓仔套野我裝落prime meu唔岩數 最後都要放棄
想知師兄枝17換左韓仔 續航力有冇差左?
Thx!
作者: 阿堅    時間: 22-8-2018 19:06

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-8-2018 18:37 發表

韓仔套野我裝落prime meu唔岩數 最後都要放棄
想知師兄枝17換左韓仔 續航力有冇差左?
Thx!
韓仔1911飛機座上面可能厚左,所以裝nova 會成個座高左少少
執走D就應該ok
Glock 個套個續航力其實比未用之前好少少,每一槍都實在D唔會好似就斷氣咁,因為用左鋼,一定用多左gas
作者: jn_jona    時間: 22-8-2018 19:38

引用:
原帖由 阿堅 於 22-8-2018 19:06 發表

韓仔1911飛機座上面可能厚左,所以裝nova 會成個座高左少少
執走D就應該ok
Glock 個套個續航力其實比未用之前好少少,每一槍都實在D唔會好似就斷氣咁,因為用左鋼,一定用多左gas
唔該師兄
我本身都冇諗過g17改鋼都夠力推
作者: Xgun    時間: 22-8-2018 19:39

韓仔1911飛機set 姐係邊隻牌子呢 ?同馬記邊方面有分別呢 ?
作者: sea    時間: 22-8-2018 19:51

引用:
原帖由 阿堅 於 22-8-2018 17:44 發表
手頭上有三支鋼槍

改左吉打套鋼slide 加埋鋼 ...
井勝1911係唔係一定係全鋼?及如果井勝1911要打得順係唔係要換一些parts先OK?
作者: sea    時間: 22-8-2018 19:56

其實買槍時順便叫槍舖師傅將支槍較到非常順或比較順係唔係可以?
作者: sea    時間: 22-8-2018 20:00

聼大家咁多意見,暫時來講買支井勝1911都有興趣,首先價格3000蚊,完全可以接受,但唔知井勝1911 一定就係全鋼,擔心俾槍舖老點。
作者: ~~方~~    時間: 22-8-2018 20:11

引用:
原帖由 sea 於 22-8-2018 20:00 發表
聼大家咁多意見,暫時來講買支井勝1911都有興趣,首先價格3000蚊,完全可以接受,但唔知井勝1911 一定就係全鋼,擔心俾槍舖老點。
到冬天你就後悔
作者: sea    時間: 22-8-2018 20:37

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 22-8-2018 20:11 發表

到冬天你就後悔
何解?唔通有熱脹冷縮的毛病?
作者: sam524    時間: 22-8-2018 21:06

想要支好使好用井勝 相信都要花唔少心機執順佢
作者: jn_jona    時間: 22-8-2018 21:15

引用:
原帖由 Xgun 於 22-8-2018 19:39 發表
韓仔1911飛機set 姐係邊隻牌子呢 ?同馬記邊方面有分別呢 ?
Volante Airsoft
作者: jn_jona    時間: 22-8-2018 21:24

井記1911個身係鑄出黎
比較粗工 睇下實物接受到先好買
當然當年二戰真鐵1911都係好粗工

另外全鋼smg的話 we m1a1換 steel kit我諗都應該差不多全鋼了
較現代既槍好少全鋼
作者: 阿堅    時間: 22-8-2018 22:23

井勝支1911雖然係全鋼,但支槍真係比較重
公差又比較大,所以支野D氣化真係一般
同埋支野基本上預你打co2,而一瓶co2你預打40飛左右
如果你打gas匣預10-12飛左右
作者: SSPCHAN    時間: 22-8-2018 22:36

引用:
原帖由 sea 於 22-8-2018 20:00 發表
1911(真槍)係好舊
作者: Xgun    時間: 22-8-2018 22:55

井勝我冇, 唔知操作順唔順, 但肯定睇落唔順眼, grip safety 條罅大到呢 .......  點執 ? 我就諗唔到點執
作者: hykenny    時間: 23-8-2018 00:08

Mafioso Kimber 質量不錯

圖片附件: _20171206_083420~2-772x431.JPG (23-8-2018 00:08, 135.24 KB) / 該附件被下載次數 116

作者: sea    時間: 23-8-2018 07:11

引用:
原帖由 hykenny 於 23-8-2018 00:08 發表
Mafioso Kimber 質量不錯
全不鏽鋼?真係好好款,幾錢?邊度仲有賣?
作者: 48191    時間: 23-8-2018 07:21

井記1911粗工,比較忠於原著。但並不是軍灰色,而是完全染黑。感覺比較奇怪。
我不敢肯定於WW2時期,打Marking嘅方式究竟係點,但佢啲Marking完全唔靚,似就咁扑落去。
引用:
原帖由 jn_jona 於 22-8-2018 21:24 發表
井記1911個身係鑄出黎
比較粗工 睇下實物接受到先好買
當然當年二戰真鐵1911都係好粗工

另外全鋼smg的話 we m1a1換 steel kit我諗都應該差不多全鋼了
較現代既槍好少全鋼

作者: Xgun    時間: 23-8-2018 07:57

引用:
原帖由 sea 於 23-8-2018 07:11 發表

全不鏽鋼?真係好好款,幾錢?邊度仲有賣?
何B CxW 地獄都見過,8 到 10K,「全鋼」槍何B擺出黎最多,任睇任摸的
作者: sea    時間: 23-8-2018 15:38

引用:
原帖由 Xgun 於 23-8-2018 07:57 發表

何B CxW 地獄都見過,8 到 10K,「全鋼」槍何B擺出黎最多,任睇任摸的
何B係指邊間?CXw就知道。
作者: sea    時間: 23-8-2018 15:41

引用:
原帖由 Xgun 於 23-8-2018 07:57 發表

價錢貴井勝1911咁多,除了外觀外性能上好過好井勝1911多?
作者: Xgun    時間: 23-8-2018 15:47

引用:
原帖由 sea 於 23-8-2018 15:41 發表

價錢貴井勝1911咁多,除了外觀外性能上好過好井勝1911多?
反鋼槍主要講 feel, 冇聽過人講性能的 ......
作者: Aki    時間: 23-8-2018 16:14

引用:
原帖由 sea 於 23-8-2018 15:38 發表

依Hobby
作者: jn_jona    時間: 23-8-2018 22:33

引用:
原帖由 48191 於 23-8-2018 07:21 發表
井記1911粗工,比較忠於原著。但並不是軍灰色,而是完全染黑。感覺比較奇怪。
我不敢肯定於WW2時期,打Marking嘅方式究竟係點,但佢啲Marking完全唔靚,似就咁扑落去。
真鐵d字係沖落去都唔奇
但我唔記得左井記1911係黑定灰
真鐵好似係pakerizing finish
作者: 阿堅    時間: 24-8-2018 08:39

軍版1911既marking 係壓字黎
根據唔同廠同年份,表面處理大約幾款
有染黑發藍,而灰色系個堆磷化既表面處理亦至少有深灰色,偏黑色,灰偏綠 三隻色

井勝我見過主要係染黑同灰色磷化。刻字上都應該係laser marking

圖片附件: 511.jpg (24-8-2018 08:55, 358.11 KB) / 該附件被下載次數 121

圖片附件: 3593.jpg (24-8-2018 08:55, 347.98 KB) / 該附件被下載次數 131

圖片附件: 1377.jpg (24-8-2018 08:55, 277.28 KB) / 該附件被下載次數 124

圖片附件: 1452.jpg (24-8-2018 08:56, 341.37 KB) / 該附件被下載次數 140

作者: kornhill401    時間: 24-8-2018 11:05

引用:
原帖由 sea 於 23-8-2018 15:38 發表

本論壇網頁,右上角果一間.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0