標題: [WA] 專業贏彈匣 [打印本頁]

作者: alvin155    時間: 22-8-2018 15:22     標題: 專業贏彈匣

請問大家除咗mws系統外,有冇見到或知道専業贏新出比wa嘅m4甲,佢個網站淨係話就快
作者: sam524    時間: 22-8-2018 16:20

果個post唔係十九幾世前嫁啦咩
作者: pmcoperator    時間: 22-8-2018 16:55

其實呢個年代點解D人仲玩WA?
No offence。學術性研究
作者: alvin155    時間: 22-8-2018 21:06

引用:
原帖由 pmcoperator 於 22-8-2018 16:55 發表
其實係唔捨得支井記冇甲玩,其餘ar系統已經全部玩到落到塲
作者: gainax    時間: 22-8-2018 23:18

引用:
原帖由 pmcoperator 於 22-8-2018 16:55 發表
我諗原因不在乎多件多款/有平有貴/玩開又無意欲重新投資轉系統繼續玩等等問題,就好似出左馬記Z系統仍然仲有人投資其他同款舊系統一樣
作者: alvin155    時間: 22-8-2018 23:40

就好似愛快75到而家都仲有人揸緊一樣
作者: C-2-4    時間: 23-8-2018 01:12

引用:
學術性研究要提出自己同過去學者曾經發表
作者: laiwangkai    時間: 23-8-2018 07:26

有d槍款得WA system先有,無得揀
作者: 屈濕    時間: 23-8-2018 09:08

引用:
原帖由 pmcoperator 於 2018-8-22 16:55 發表
整過一次WA匣,想掟隻匣出街
作者: gainax    時間: 23-8-2018 13:16

引用:
原帖由 屈濕 於 23-8-2018 09:08 發表

整過一次WA匣,想掟隻匣出街
而家玩wa系統既應該冇咩人仲想用原裝設計個款
其實WA個系統改裝大蛇份撞針座用方仗夾已經有顯著改進,
再唔係自己車長支撞針令佢唔好90度放hammer都有改進, d夾就唔一定要切氣片了
作者: 等放工    時間: 23-8-2018 17:29

引用:
太多師兄成手WA系統野, 零件款式亦係最多
而且WA系統tune完之後, 性能上都未至於唔用得
作者: gainax    時間: 24-8-2018 15:48

引用:
原帖由 等放工 於 23-8-2018 17:29 發表

太多師兄成手WA系統野, 零件款式亦係最多
而且WA系統tune完之後, 性能上都未至於唔用得
始終新野一定有地方比舊野改進,所以以今時今日角度再入手就未必優先考慮好以WA呢d早期系統係人之常情,不過另一個角度就係佢d野副廠越賣越平又多選擇,二手有時見到d幾抵玩如果你會改裝例如磨煲改彈弓換hopup,咁佢未必比而家新野性能低(馬記呢d出眾性能另計)如果專勝夾有方仗咁上下氣化(其實最好直接加個切氣片)咁樣隨時多返人玩
作者: 屈濕    時間: 24-8-2018 15:56

引用:
原帖由 gainax 於 2018-8-23 13:16 發表

而家玩wa系統既應該冇咩人仲想用原裝設計個款
其實WA個系統改裝大蛇份撞針座用方仗夾已經有顯著改進,
再唔係自己車長支撞針令佢唔好90度放hammer都有改進, d夾就唔一定要切氣片了
隻豬皮匣唔是我的,成隻匣都冇事,就係input valve漏氣,我又未搞過WA系匣
作者: 等放工    時間: 24-8-2018 16:36

引用:
原帖由 gainax 於 24-8-2018 15:48 發表

始終新野一定有地方比舊野改進,所以以今時今日角度再入手就未必優先考慮好以WA呢d早期系統係人之常情,不過另一個角度就係佢d野副廠越賣越平又多選擇,二手有時見到d幾抵玩如果你會改裝例如磨煲改彈弓換hopup,咁佢未 ...
紿終彈夾切氣係好無效率又易壞, 諗計令WA系統用到方仗夾仲簡單, prowin出得, 都唔會平
iron係有出過一隻還OK既WA匣, 外觀上同KA二代好相似,
我果隻試落氣化上係OK, 但入彈嘴/彈弓果度有問題

WA系統依家都係比求真/老手/執抵玩野既玩家多
因為除左外件, 幾乎無抵玩既新品可以買, 唯一仲出好多果個牌子, D野無半價都唔值得買
肯買新野既朋友都係揀方仗/馬記, 仲抵玩仲少鑊氣
作者: gainax    時間: 24-8-2018 18:13

引用:
原帖由 等放工 於 24-8-2018 16:36 發表

紿終彈夾切氣係好無效率又易壞, 諗計令WA系統用到方仗夾仲簡單, prowin出得, 都唔會平
iron係有出過一隻還OK既WA匣, 外觀上同KA二代好相似,
我果隻試落氣化上係OK, 但入彈嘴/彈弓果度有問題

WA系統依家都係比 ...
切氣結構其實唔止WA有用,印象中ksz都有只係做埋份撞針座到
WA直接唔用切氣片都打得,只係因為撞針一扑即縮後冇延長出氣令blowback力度減弱feel落唔夠爽快,
個人改過支大蛇,粗略睇過其實佢只係改左撞針組類似wa系統,但就唔需要切氣結構仍足夠供氣令bolwback爽快,所以只要WA系統跟返佢既撞針組運作方式就一樣可以有咁既表現了,
而WA同大蛇撞針既分別,印象中無記錯既話結構最大分別好似只係加長左,咁既話即係wa系統加長支撞針理論上有同樣效果唔洗用切氣片
直接改大蛇份撞針組去wa系統到其實應該ok,但有機會要用返佢hammer同板機組先fit,因以前舊蛇用wa切氣組升新撞針組要換埋火控,所以又係成本問題當初我冇搞到,或者睇下有冇機會diy車到支加長撞針或直程有廠出套新撞針組再算,現時WA系統用返佢切氣片加落方仗夾應該係快捷又好打過而家d副廠夾了,唯有睇下專業勝利有冇驚喜
作者: 等放工    時間: 25-8-2018 00:10

引用:
原帖由 gainax 於 24-8-2018 18:13 發表

切氣結構其實唔止WA有用,印象中ksz都有只係做埋份撞針座到
WA直接唔用切氣片都打得,只係因為撞針一扑即縮後冇延長出氣令blowback力度減弱feel落唔夠爽快,
個人改過支大蛇,粗略睇過其實佢只係改左撞針組類似wa系統 ...
我意思係切氣做係彈匣上係好多問題, 阻力大又易爛, 成本又高
有切氣系統穩定性上係有好處, 特別係fullauto
但好似方仗咁, 嘩佬超輕, 咪可以用特別輕既hammer spring, 阻力夠細, 只要blowback本身順就可以唔靠額外切氣都OK
我諗PW嘩佬輕呢樣已經唔能夠期待...

反而我覺得, 只要出一條輕磅同埋向前屈, 迫住hammer既hammer spring (好似DIY加磅果種做法)
配合方仗甲(或者嘩佬夠輕), 就已經可以解決八成問題, 撞針組都唔一定要搞
作者: gainax    時間: 25-8-2018 01:26     標題: 回覆 16# 的帖子

印象中好似得方仗設計既夾叉滿氣後嘩佬係易打開,所以可以用細力hammer彈弓減左好多阻力, 其他系統理論上有延長出氣設計(類似鎖撞針功能唔好比hammer一扑撞針就縮得快唔夠氣完成動作blowback,

如果單靠加大力hammer 彈弓頂住撞針延長出氣時間其實又會加大blowback阻力哂氣氣温低d效果就唔好, 以WA系統改造我覺得大蛇個撞針設計都唔錯了,我改過方仗夾落大蛇到用WA系統bolt(掉轉可以講係WA系統用大蛇撞針+方仗夾 )明顯比冇切氣片WA系統+方仗夾blow back感強烈, 咁姐係WA系統去除切氣功能想打得更爽就要係撞針供氣個部分著手改造, 照版煮碗用大蛇個份就ok了,再改就成個系統改哂冇咩人肯科咁多水買成套内構改舊槍
作者: 等放工    時間: 25-8-2018 02:14     標題: 回覆 17# 的帖子

其實個思路係跟方仗個做法, 佢個hammer spring係拍貼hammer, 只要有一條同樣形狀既輕磅hammer spring, 就可以直接靠blowback切氣

有人試過直接改用方仗火控, 唔改撞針座, 就做到個效果
http://www.arms-cool.net/forum/viewthread.php?tid=176420
我都有諗過, 但覺得風險大就無試, 依家係用大陸hammer spring(比較軟)+方仗recoil spring(好軟)+VFC彈弓尾buffer
去達到blowback阻力盡量低, recoil亦唔會太慢既效果

圖片附件: GHK-M4CQBR-13.jpg (25-8-2018 02:14, 92.39 KB) / 該附件被下載次數 196

作者: gainax    時間: 25-8-2018 09:55     標題: 回覆 18# 的帖子

方仗佢個系統支撞針連住hammer走(同樣有類似延長出氣功能,hammer固定撞針行程唔會一扑即縮後) 但wa系統火控已限死左改唔到方仗份撞針連動,或者好似師兄咁講成份火控用埋佢就ok,但其實用唔到佢撞針連動hammer份組件落wa到做到同樣有佢效果?

反而師兄意思係話用hammer彈弓屈前頂住撞針?,壓低鎚之後支撞針冇比彈弓頂住先縮後理論上仲可行, 其實應該同之前提過加長支撞針頂住鎚延長扑嘩佬時間似係近似效果 另一個方法係再設計鎚到加凸版應該一樣得,總之唔行90度鎚改行大約45度, 撞針同45度鎚之間空隙要有野頂住就得要改唔難,係冇乜廠出改件
作者: 0050100    時間: 25-8-2018 10:46

分享一下我自己的火控改動,繼續沿用WA糸統,唔計外表,最好用的匣都是原裝WA及GP當然也要配合修匣溜.
又或可翻兜一下本壇其中一垃圾post
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ighlight=%2B0050100

圖片附件: A126C671-671D-4C75-98FE-287C912BEEA0.jpeg (25-8-2018 10:46, 90.23 KB) / 該附件被下載次數 170

作者: gainax    時間: 25-8-2018 12:54

引用:
原帖由 0050100 於 25-8-2018 10:46 發表
分享一下我自己的火控改動,繼續沿用WA糸統,唔計外表,最好用的匣都是原裝WA及GP當然也要配合修匣溜.
又或可翻兜一下本壇其中一垃圾post
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 7&highlight=%2B ...
師兄改造慨念同我諗一樣 好手工 支撞針同鎚加件係焊落去?改完效果比原來分別如何
作者: 等放工    時間: 25-8-2018 16:52

引用:
原帖由 gainax 於 25-8-2018 09:55 發表
方仗佢個系統支撞針連住hammer走(同樣有類似延長出氣功能,hammer固定撞針行程唔會一扑即縮後) 但wa系統火控已限死左改唔到方仗份撞針連動,或者好似師兄咁講成份火控用埋佢就ok,但其實用唔到佢撞針連動hammer份組件落 ...
呢度我唔係好明, 其實WA系統枝撞針內有彈弓, 只要hammer縮後自然會縮, valve亦會彈番佢轉頭, 無必要一定好似方仗咁做
一直強調呢點係因為M4既hammer(spring)有一個特殊既問題, blowback時會將成份bolt向上頂, M4個結構, 份bolt一斜少少, 阻力就會大好多,
真鐵夠大力可以無視呢少少阻力, 但係玩具上對blowback 影響就好大
(呢個應該亦係點解當初WA M4個hammer spring要一卜即縮, 就係唔想咁大力同上夾份bolt, 但就要另加切氣機構來保證blowback動作做得完)
(可以唔拉blow插匣係另一個因素)
點解方仗可以唔用, 就係佢個valve同hammer spring都做得到好輕, 呢個最大既阻力來源夠細, 就可以細接用番個hammer控制
作者: gainax    時間: 25-8-2018 19:09     標題: 回覆 22# 的帖子

WA佢唔用切氣片鎖住嘩佬持續出氣,個撃䭔扑一下撞針就太快自動彈後cut氣,咁少出氣量對於叉滿氣既夾又要用咁上下硬度hammer彈弓先扑得入嘩佬,咁即時blowback冇力或直頭打唔郁了,

方仗設計個hammer頂住撞針唔會扑一下就彈後可以持續出氣,靠支煲壓低個鎚而個鎚有條彈弓拉走支撞針完成動作, 其實講到尾都係關於點樣延長出氣完成動作先cut氣問題,各系統理論上有佢設計我諗離唔開鎖嘩佬/hammer頂撞針之類方法,

至於90度鎚同45度鎚分別個人覺得45度阻力會細好多,其實如果大家有WA系統可以試試扣雞放左鎚先,然後係彈夾井申隻手指禁返凸左支撞針入去,咁個陣個撃鎚比撞針頂後左就唔係90度而變成大約70度(即直角變斜角原理)然後用另一隻手指禁住飛機底口再用手指將支bolt移後模擬blowback動作時壓低hammer,
其實就會感受到90度直角鎚係比斜角用力好多先壓得低個hammer,意味叉gas運作個陣阻力大好多哂氣去抵消阻力, 所以馬記z系統之所以表現咁突出,睇返佢hammer就係得佢做成45度仲要短身鎚,而且位置移到好後加大加長埋飛機, 不過wa系統本身當初以像真賣點所以先同方仗一樣整90度, 但方仗夾可以用軟身hammer彈弓所以bolt壓低hammer時阻力比較細氣化影響相對細,而wa既副廠用硬身彈弓仲要90度既話就明顯氣化會差一節了, 所以一係好以上面師兄咁改,一係改方仗個種低阻力夾先有顯著提升
玩過舊專業夾都知佢嘩佬比較難扑開要用加硬彈弓,如果唔改方仗個d軟嘩佬其實不如整多份新撞針同hammer配合新夾用,咁d仲有wa系統玩家例如派,#記仲會升級埋賺埋佢味幾好
作者: 等放工    時間: 25-8-2018 19:54

引用:
原帖由 gainax 於 25-8-2018 19:09 發表
WA佢唔用切氣片鎖住嘩佬持續出氣,個撃䭔扑一下撞針就太快自動彈後cut氣,咁少出氣量對於叉滿氣既夾又要用咁上下硬度hammer彈弓先扑得入嘩佬,咁即時blowback冇力或直頭打唔郁了,

方仗設計個hammer頂住 ...
所以話個夾(嘩佬)低阻力係好重要, 只要夾低阻力=>火控低阻力=>成個blowback都低阻力
每一槍就可以慳好多氣, 氣化亦會大為改善
之前有D"測試"話方仗匣無改善, 個盲點就係度, 用同一枝打得到WA甚至PW匣既M4去打,
下下都係用咁多氣去overcome m4咁大份bolt既blowback阻力, 當然唔會有效率上既明顯改善.

WA改45度鎚既問題都一樣, 要打響WA/PW夾, 個彈弓既硬度=阻力就唔會太低, 而且45度鎚+長撞針等如比90度短左一半彈弓行程, 彈弓既硬度就無減既空間.
係WA系統上45度鎚可能係一個改動比較少同直接既solution, 但要治本, 都係要處理嘩佬硬度引發成個blowback動作阻力, 嚴重拖累用氣效率呢個問題
再進一步, 兩個approch係可以一齊用, 45度鎚+長針+超軟彈弓+超軟嘩佬

作者: gainax    時間: 26-8-2018 01:49

引用:
原帖由 等放工 於 25-8-2018 19:54 發表

所以話個夾(嘩佬)低阻力係好重要, 只要夾低阻力=>火控低阻力=>成個blowback都低阻力
之前有D"測試"話方仗匣無改善, 個盲點就係度, 用同一枝打得到WA甚至PW匣既M4去打, ...
是的師兄,我自己有&玩過人地支ksz/我們/v記/大蛇,
發覺佢地d hammer彈弓都有返咁上下硬度,意味扑開嘩佬需要既力度唔細,用左硬彈弓雖然延長出氣blowback力度大左但壓低hammer既阻力同樣相對大左其實係雙刃刀,冬天氣溫低d就睇到明顯分別,所以用得硬彈弓又唔係火控到改良降低阻力,氣化上係有個樽頸位突破唔到,
我之前搞過之豬P改低阻力再偷少少短行程(磨順+偷薄左支煲降阻力同屈弱少少hammer彈弓再cut短回膛彈弓),冬天同方仗支打順左比較,個暢順度係相當甚至rof仲快d因煲輕,用同一隻夾打凍左返叉幾次一雞清亦無問題,只係用WA夾同切氣片有咁既效果比原裝唔改爽好多可見阻力影響之大,我大蛇個支原裝用超硬hammer&回膛彈弓就算用方仗夾打空槍都打唔郁 但之後照樣改就爽哂

所以真係要突破氣化就要不斷諗計降低阻力同出氣設計著手,
我諗而家馬記系統最順+方仗夾低阻力,如果結合到可能以後做gbb又有突破
作者: 等放工    時間: 26-8-2018 02:10

引用:
原帖由 gainax 於 26-8-2018 01:49 發表

是的師兄,我自己有&玩過人地支ksz/我們/v記/大蛇,
發覺佢地d hammer彈弓都有返咁上下硬度,意味扑開嘩佬需要既力度唔細,用左硬彈弓雖然延長出氣blowback力度大左但壓低hammer既阻力同樣相對大左其實係雙刃刀,冬天氣 ...
M4 GBB有個原罪, 個結構要像真, 係玩具GBB上就係阻力偏大同無效率
如果要好似馬記咁玩具結構, 要動作順暢可靠唔算難
方仗approach仲有個好處係想搞像真機構+動作, 大blowback, 都一樣ok
我個人懷疑佢個擊鎚+撞針設計純粹係為專利問題而改, 用番WA結構功能上都唔會有問題
作者: 0050100    時間: 26-8-2018 09:46

引用:
原帖由 等放工 於 25-8-2018 19:54 發表

之前有D"測試"話方仗匣無改善, 個盲點就係度, 用同一枝打得到WA甚至PW匣既M4去打, ...
有冇想過另一茅塞就在pw匣,當時沒錯它的優點在於外觀,汽化,重量,但忘了因wa系統公差問題如使用pw匣須吃較重比的擊錘彈弓,
一般wa或gp只須120%已足夠,但pw 是須要配合150或以上,夏天還須用上更硬,最後為配合須要,枝枝都變了夏天專用槍.

作者: gainax    時間: 26-8-2018 10:24

引用:
原帖由 等放工 於 26-8-2018 02:10 發表

M4 GBB有個原罪, 個結構要像真, 係玩具GBB上就係阻力偏大同無效率
如果要好似馬記咁玩具結構, 要動作順暢可靠唔算難
方仗approach仲有個好處係想搞像真機構+動作, 大blowback, 都一樣ok
我個人懷疑佢個擊鎚+撞針 ...
AR系統做係gbb到要保持高像真又keep到高性能難度都幾高下
原因都因為佢槍身細內部零件局限左,又有尾通易令支bolt撬起增加阻力同多左Buffer設計多幾十克負重

睇返而家後期d較新系統,馬記佢係捨棄像真設計完全為運作硏發,性能同爽度先有突破表現
方仗系統就平衡一d 像真同性能都有唔錯表現,可以靠改件同執位再提升外觀同爽度,
V記内外就最似真鐵但相對氣化同blowback爽度係呢3支入面就冇咁好了,比較需要多d調整氣化咁爽度自然提高,
不過要改既話都改到方仗夾有個解決方案

講返WA雖然舊設計dhammer撞針唔係話差,只係十年都冇乜改過不進則退,d副廠可以再改內構做得好D但又冇乜見有做
最多牌子出WA系統槍同件但就冇幾多間硏發改結構 ...如果有改套新內構唔洗下下DIY自已改咁麻煩,
以wa系統多件多款要平有平要殼靚有殼靚返生都得,手上D#記用家應該好想要吧
作者: gainax    時間: 26-8-2018 10:42

引用:
原帖由 0050100 於 26-8-2018 09:46 發表

有冇想過另一茅塞就在pw匣,當時沒錯它的優點在於外觀,汽化,重量,但忘了因wa系統公差問題如使用pw匣須吃較重比的擊錘彈弓,
一般wa或gp只須120%已足夠,但pw 是須要配合150或以上,夏天還須用上更硬,最後為配 ...
印象中佢D初版鋁蕊嘩佬我有2隻都扑到變型卡住左,就知佢要用幾硬彈弓先扑開穩定出氣特別係夏天
作者: 0050100    時間: 26-8-2018 12:45

引用:
原帖由 gainax 於 26-8-2018 10:24 發表

AR系統做係gbb到要保持高像真又keep到高性能難度都幾高下
原因都因為佢槍身細內部零件局限左,又有尾通易令支bolt撬起增加阻力同多左Buffer設計多幾十克負重

睇返而家後期d較新系統,馬記佢係捨棄像真設計完全為 ...
Wa系統之死並不是主廠原因,應算是雜廠參入而衍生太多公差問題,我們玩的根本已不算是原廠設定與規格.
建議師兄別常提的像真與比較,亦不見得對玩具槍有助健康發展。
作者: 0050100    時間: 26-8-2018 15:20     標題: 回覆 28# 的帖子

可能我分析錯,Vc廠枝bolt太有個性,其它廠枝bolt都有設計滑動位,可能是膠可能是轆仔,只VC枝bolt實在對自己設計太有信心,keep住行金屬乾磨,相對於
槍身數值要求性更高.
作者: gainax    時間: 26-8-2018 17:03

引用:
原帖由 0050100 於 26-8-2018 12:45 發表

Wa系統之死並不是主廠原因,應算是雜廠參入而衍生太多公差問題,我們玩的根本已不算是原廠設定與規格.
建議師兄別常提的像真與比較,亦不見得對玩具槍有助健康發展。
WA系統副廠D數尺吋不一都係一個問題,而家基本上仲玩既都會有diy能力
有冇需求像真方面其實真係百貨應百客,好似有人堅持全行程但明明減短行程性能更好一樣睇法
個人而家改過d槍全部都唔會對構造行程等等有幾大像真要求,只要性能或穩定性有顯著改進像真要求可以妥協 ,
其實玩GBB無非想像真體驗,我諗每個人都有某程度像真要求
馬記方仗WA我都仲有玩,唯有V記暫時未再投入要睇睇新版氣化/穩定性表現如何, 畢竟玩左咁多年氣槍定電槍,我諗次次改一輪先好玩都幾攰..
作者: siriochow    時間: 26-8-2018 17:39

講真,原裝膠身wa唔差,小弟都係小小小小執做下密氣,拆走切氣堅持用正壓扣實板機連發爽清無問題有餘,飛機進氣井口位又唔會撞崩
做埋定管換金屬Hop  up 一年四季落場無問題,當然我係唔會落場收藏為主,因佢壓印刻字質感太正
作者: gainax    時間: 26-8-2018 18:51

頭先屎忽痕試下手上支WA系統裝方仗火控睇下有乜效果
試過都OK咁可以直接用方仗夾唔洗用切氣片應該都得了

未搞好只係test玩下,鋼煲+方仗加重buffer冇切氣片都行得到我覺得可以接受,
隨便一拍可以參考下
https://www.youtube.com/watch?v=hYOcZ17gzEI&feature=youtu.be
作者: 等放工    時間: 27-8-2018 16:45

引用:
原帖由 gainax 於 26-8-2018 18:51 發表
頭先屎忽痕試下手上支WA系統裝方仗火控睇下有乜效果
試過都OK咁可以直接用方仗夾唔洗用切氣片應該都得了

未搞好只係test玩下,鋼煲+方仗加重buffer冇切氣片都行得到我覺得可以接受,
隨便一拍可以參考下 ...
咁既話好多WA身都可以直接用喎...
但公差係一個問題, 你呢個係咩身? 無修直上?
作者: gainax    時間: 27-8-2018 18:50

引用:
原帖由 等放工 於 27-8-2018 16:45 發表

咁既話好多WA身都可以直接用喎...
但公差係一個問題, 你呢個係咩身? 無修直上?
WA副廠工差我覺得多數係份bolt同彈夾井到,好以豬P身插唔到方仗夾但kA身有人上到無問題,支煲又係豬P身用#記煲皮+黑飛機明顯阻力比原裝煲大一d打出來無咁爽快,火控個度我井身用豬p火控&豬p成槍用#記板機混合互換反而無事,
個身係kono 個dcnc身,琴日試多左陣發覺用左方仗火控blowback力度係比用WA系統火控大,未改之前既配置用埋方仗加重buffer冇切氣片就唔夠氣推rof唔夠力,改左就夠力推
可能係佢個hammer有頂住WA支撞針有某程度延長出氣效果

係味支支WA系統都可以完全直上方仗火控+彈夾就真係唔敢保証你預第一樣可能要執夾殼先上到槍,
我呢支自砌用#記煲皮有磨順左同偷雞減左一d行程,同彈夾出氣膠&飛機低口有做密氣(頂高少少隻夾)所以可能效果同直上完全唔修位有d分別不過修呢d位唔難,

其實本身如果WA系統你fit到裝方仗夾做到密氣, 冇切氣片一樣打到順暢連發,冬天一雞清冇難度, 但因冇左切氣片延長出氣搞到blowback feel唔夠爽快係仲冇WA夾+切氣片rof咁高,
不過唔係鐘意成日full好似落場主力打單發咁都無問題既,
係我執著想氣化好d爽快chokd先成日改完又改
作者: 0050100    時間: 27-8-2018 20:02     標題: 回覆 36# 的帖子

師兄即是話你之前係用WA糸統火控,而匣是沒有切氣刀的對嗎?
作者: siman2003    時間: 27-8-2018 21:54

我玩法係GHK混搭WA

Hephaestus CNC Steel Flat Trigger for GHK M4

GHK M4 hammer

IronAirsoft AR AUTO SEAR

IronAirsoft 1512A Ambi Safety Selector

Prime Hop Up

RA-TECH CNC Steel Bolt Carrier for GHK M4
作者: gainax    時間: 27-8-2018 23:16

引用:
原帖由 0050100 於 27-8-2018 20:02 發表
師兄即是話你之前係用WA糸統火控,而匣是沒有切氣刀的對嗎?
之前用wa系統火控如果用WA啲夾會保留切氣片,用方仗夾就冇辦法落切氣片了,但又冇工具車長支撞針其實幾頭痕 ,如果改到師兄你咁整法以WA系統應該爽度可以再上一層樓
作者: gainax    時間: 27-8-2018 23:19

引用:
原帖由 siman2003 於 27-8-2018 21:54 發表
我玩法係GHK混搭WA

Hephaestus CNC Steel Flat Trigger for GHK M4

GHK M4 hammer

IronAirsoft AR ...
師兄個派身用到方仗系統支煲? 印象中佢支煲係肥過WA系統都入到上身打得順
作者: 0050100    時間: 27-8-2018 23:32     標題: 回覆 39# 的帖子

師兄咁攪笑,用WA唔用切氣同Ghk火控已設有切氣比,就話G點勁點勁,咁都有得比.
作者: gainax    時間: 28-8-2018 00:29

引用:
原帖由 0050100 於 27-8-2018 23:32 發表
師兄咁攪笑,用WA唔用切氣同Ghk火控已設有切氣比,就話G點勁點勁,咁都有得比.
其實我只係覺得佢隻夾幾好用又改到共用其他系統到算有價值搞搞 ,而WA夾用埋WA切氣同火控識整都可以有好表現,
其實我之前都整左支唔比已經打順哂完整方仗系統差,如果車到件整落去可能更好未定,假設wa同方仗系統都認真執支,結果我估兩支落場都係好打因為本是同根生 不過自從出左馬記,我諗已經唔多人再會花好多心機時間金錢改舊系統,應該得返我地呢批最舊玩家由WA年代玩起,所以難得仲有巴打們研究都幾難得。。
作者: 0050100    時間: 28-8-2018 09:49     標題: 回覆 42# 的帖子

咁你話佢隻匣靚係ok喎。我之前都有玩下,但因舊匣實在太多而放棄變成G系統.
作者: gainax    時間: 28-8-2018 13:45

引用:
原帖由 0050100 於 28-8-2018 09:49 發表
咁你話佢隻匣靚係ok喎。我之前都有玩下,但因舊匣實在太多而放棄變成G系統.
其實我一開始都唔係特登想用佢d夾,我WA手上已冇pmag同正廠WA,得返一兩隻豬pWA款夾又已經打到殘哂整又麻煩再裝裝拆拆唔知捱到幾耐,又因之前開左幾飯又大蛇方仗V記WA系統馬記但手上得方仗夾最多冇水個個系統買3幾隻夾先改下去共用  
見改左效果幾好先繼續玩下,如果手上有pmag就唔改夾諗方法改火控部份了,呢兩日有d頭水改埋45度鎚睇下成唔成功先,如果改到好似師兄效果咁就正
作者: 等放工    時間: 28-8-2018 16:57

引用:
原帖由 gainax 於 28-8-2018 13:45 發表

其實我一開始都唔係特登想用佢d夾,我WA手上已冇pmag同正廠WA,得返一兩隻豬pWA款夾又已經打到殘哂整又麻煩再裝裝拆拆唔知捱到幾耐,又因之前開左幾飯又大蛇方仗V記WA系統馬記但手上得方仗夾最多冇水個個系統買3幾隻夾 ...
方仗輕甲出左之後, 我見自己識同出面玩WA系統既師兄都全面轉過去... 有人經鋪頭放幾十隻未用過既GP pmag...
我自己用過KA一代, PW 短匣, GP pmag, iron airsoft, 方仗一代鐵匣, 二代膠匣
用方仗匣係最少問題, 頂多係無切氣又無對應修改, 會blowback唔足, 打唔到auto
改到枝槍用到方仗匣係最簡單, 最一勞永逸既做法
作者: gainax    時間: 28-8-2018 21:02

引用:
原帖由 等放工 於 28-8-2018 16:57 發表

方仗輕甲出左之後, 我見自己識同出面玩WA系統既師兄都全面轉過去... 有人經鋪頭放幾十隻未用過既GP pmag...
我自己用過KA一代, PW 短匣, GP pmag, iron airsoft, 方仗一代鐵匣, 二代膠匣
用方仗匣係最少問題,  ...
以gi夾為例我覺得只有WA正廠個款係有保障但太貴,豬p出個隻唔貴氣化又ok先玩得過,
但容易漏氣要fix同拆裝困難一般人會轉玩pmag,WA副廠除pmag始終現時冇一個穩定選擇,我覺得方仗夾係現時改落WA/大蛇之類相近系統唔難之下有水平表現之選,但效果係點就真係睇改得好唔好先知,畢竟結構有別改得唔好可以衰過原裝,如果有廠夾+撞針組/火控再改良設計過出套件有顯著爽度突破,咁先吸引多返人玩舊系統亦令唔diy班舊玩家重拾舊愛
作者: 等放工    時間: 28-8-2018 23:01

引用:
原帖由 gainax 於 28-8-2018 21:02 發表

以gi夾為例我覺得只有WA正廠個款係有保障但太貴,豬p出個隻唔貴氣化又ok先玩得過,
但容易漏氣要fix同拆裝困難一般人會轉玩pmag,WA副廠除pmag始終現時冇一個穩定選擇,我覺得方仗夾係現時改落WA/大蛇之類相近系統唔難 ...
所以我咁強調要改槍來用方仗匣, 有GI 有pmag, WA系統無甲可以相比, 唔好話性能, 唔多漏氣+外表已經無得輸, 而且價錢同貨源穩定
(個人覺得iron for WA果隻都OK, 但依家買唔到/無平唔算抵, 而且我果隻jam彈)
其實係唔駛改就一定可以打semi auto, GP身只要磨夾井一樣fit
問題只有fullauto, 所以我一直集中係改槍就匣個approach
"理論上"只要有條夠輕既hammer spring(90或45度)/長撞針就解決到成件事
作者: gainax    時間: 29-8-2018 01:50

引用:
原帖由 等放工 於 28-8-2018 23:01 發表

所以我咁強調要改槍來用方仗匣, 有GI 有pmag, WA系統無甲可以相比, 唔好話性能, 唔多漏氣+外表已經無得輸, 而且價錢同貨源穩定
(個人覺得iron for WA果隻都OK, 但依家買唔到/無平唔算抵, 而且我果隻jam彈)
其實 ...
方丈夾用係WA系統到,就算冇切氣片以個人整過經驗打連發唔難的,
,我估最大機會有d師兄打唔到連發(可能打一至幾下就停)或rof時快時慢或blowback軟弱係關於
1.夾出氣膠口食唔住飛機底口太早cut氣
2.buffer太輕槍機反彈
3.太硬回膛彈弓&hammer彈弓
4.連發司牙卡唔住hammer or bolt底撞角撞唔到司牙放鎚
5.行程太長/支煲太重+阻力大
我諗應該係關於上面d問題先打唔到auto/打出黎個feel好弱,一步步fix雖然唔一定好爽好chok,但應該有水平表現一雞暢順清夾冇問題
作者: gainax    時間: 30-8-2018 01:04

終於揾到方案 ,最多行人肉cnc

圖片附件: 20180830_004042-1-1-1.jpg (30-8-2018 01:04, 347.66 KB) / 該附件被下載次數 180

圖片附件: 20180830_004230-1-1.jpg (30-8-2018 01:04, 332.16 KB) / 該附件被下載次數 171

作者: 0050100    時間: 30-8-2018 09:28

引用:
原帖由 gainax 於 30-8-2018 01:04 發表
終於揾到方案 ,最多行人肉cnc
師兄方法與位置都改但得好正!
作者: gainax    時間: 30-8-2018 13:18

引用:
原帖由 0050100 於 30-8-2018 09:28 發表

師兄方法與位置都改但得好正!
因一路頭痕緊點改好d,又冇好似師兄d手工同工具車件造件,
亦冇水揾人cnc搞件出黎,係咁啱呢兩日裝到份方仗火控屎忽撞棍先諗到點土炮方法整埋斜角鎚出黎 ,效果個個然同理論一樣斜角鎚爽
或者揾日整好分享下點土炮搞出黎可以參考下,雖然可能好多人已轉新歡唔玩舊愛,只是以前玩貴價靚殻dwa系統放到咁多心機時間金錢落去砌,只因冇新野爽唔玩好似哂左,diy精神:搏一搏可能單車變摩托
作者: 等放工    時間: 30-8-2018 19:57

引用:
原帖由 gainax 於 29-8-2018 01:50 發表

方丈夾用係WA系統到,就算冇切氣片以個人整過經驗打連發唔難的,
,我估最大機會有d師兄打唔到連發(可能打一至幾下就停)或rof時快時慢或blowback軟弱係關於
1.夾出氣膠口食唔住飛機底口太早cut氣
2.buffer太輕槍機 ...
另外一個問題係, 如果要保留用得到wa系統匣, 用方仗匣個效能就麻麻, 相反就扑唔開WA匣
仲有wa槍既師兄多數都成手wa匣, 如果要放棄D匣, 不如直接轉會
btw, 你個45度鎚係用方仗鎚中問條坑固定塊鐵? good idea
作者: siman2003    時間: 30-8-2018 20:11

引用:
原帖由 等放工 於 30-8-2018 19:57 發表

另外一個問題係, 如果要保留用得到wa系統匣, 用方仗匣個效能就麻麻, 相反就扑唔開WA匣
仲有wa槍既師兄多數都成手wa匣, 如果要放棄D匣, 不如直接轉會
btw, 你個45度鎚係用方仗鎚中問條坑固定塊鐵? good idea
我自己早就放棄D wa匣改用方仗匣原本打算轉會去方仗陣營但又唔捨得D Prime身
所以只好用Prime身改方仗系統
作者: gainax    時間: 30-8-2018 22:05

引用:
原帖由 等放工 於 30-8-2018 19:57 發表

我都係打殘打爛哂dwa夾先開始計劃改哂方仗夾,為隻夾轉埋佢個系統班舊玩家有鍛身/cnc身就未必重新投資加上好多款WA副廠先有,所以改夾係又提升氣化同爽度既捷徑,
但用方仗夾冇切氣片問題又幾麻煩,而家改埋斜角鎚先真正發揮到成個系統爽度 師兄又咁眼利睇出我係用埋方仗撞針改斜鎚
作者: gainax    時間: 30-8-2018 22:15

引用:
原帖由 siman2003 於 30-8-2018 20:11 發表

我自己早就放棄D wa匣改用方仗匣原本打算轉會去方仗陣營但又唔捨得D Prime身
所以只好用Prime身改方仗系統
如果用方仗夾一定要諗辦法延長出氣/斜鎚降低阻力先發揮到成個系統爽度,只可以講我未改斜鎚同改後單係做呢部分個feel已經唔同系統,所以有心整到盡佢都要諗辦法搞搞撞針/hammer組
作者: 0050100    時間: 30-8-2018 22:47     標題: 回覆 54# 的帖子

師兄可以試埋V屍枝新鋼bolt,咁就老餅回魂達成.
作者: gainax    時間: 31-8-2018 08:01

引用:
原帖由 0050100 於 30-8-2018 22:47 發表
師兄可以試埋V屍枝新鋼bolt,咁就老餅回魂達成.
佢支鋼煲又幾靚仔,等手上支##煲打爛可以諗諗
其實我對佢個系統幾有興趣,等佢出埋最終版買支玩下借用佢份煲互換改黎試一煲兩味都ok
作者: peacemaker    時間: 31-8-2018 19:00

見師兄講得咁高興,小弟有枝KA M4因冇匣在櫃底,請問師兄打G記匣最低消費係咪只換G火控同bolt即可?

作者: gainax    時間: 31-8-2018 23:24

引用:
原帖由 peacemaker 於 31-8-2018 19:00 發表
見師兄講得咁高興,小弟有枝KA M4因冇匣在櫃底,請問師兄打G記匣最低消費係咪只換G火控同bolt即可?
Bolt好似唔可以直上或上到唔順,因佢支煲係比wa肥
其實唔用佢支煲仲好因唔太fit到wa又重身d, 最低消費我估2手執隻重夾先百幾2百已ok但修既野最多又未必支支成功(因冇切氣片問題同d副廠尺吋不一),穩陣少少可以再買埋份板機同hammer組都Ok其他靠diy fix,
最終改法最少要整埋斜角鎚了,爽度同無切氣真係兩個層次但動手能力較高自行斟酌
始終diy有一定風險有信心借屍還魂可以玩下
作者: ~~方~~    時間: 31-8-2018 23:39

引用:
原帖由 gainax 於 31-8-2018 08:01 發表

佢支鋼煲又幾靚仔,等手上支##煲打爛可以諗諗
其實我對佢個系統幾有興趣,等佢出埋最終版買支玩下借用佢份煲互換改黎試一煲兩味都ok
死心啦, 井井bolt 冇咁易爛

我果條13 年買...到而家爛/變形既地方只係比hammer 打果度, 同bolt stop 果位...仲要好輕微

其他地方只係...甩左色

不過crusader 條bolt 又好吸引, 最重要係...爛左飛機都唔心痛, 而且好似有npas 功能

作者: gainax    時間: 1-9-2018 00:03

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 31-8-2018 23:39 發表

死心啦, 井井bolt 冇咁易爛

我果條13 年買...到而家爛/變形既地方只係比hammer 打果度, 同bolt stop 果位...仲要好輕微

其他地方只係...甩左色

不過crusader 條bolt 又好吸引, 最重要係...爛左 ...
冇爛當然唔想科水 v記副廠支鋼煲好性感下,我諗咁多廠dcnc 鋼煲係得佢色水同造型做得最似真鐵 同佢d飛機又唔貴如果我冇WA鋼煲同一早買左d豬p黑飛機,一早改埋v記仲抵玩
作者: ~~方~~    時間: 1-9-2018 00:47

引用:
原帖由 gainax 於 1-9-2018 00:03 發表

冇爛當然唔想科水 v記副廠支鋼煲好性感下,我諗咁多廠dcnc 鋼煲係得佢色水同造型做得最似真鐵 同佢d飛機又唔貴如果我冇WA鋼煲同一早買左d豬p黑飛機,一早改埋v記仲抵玩
我記得以前都試過改打vfc bolt set, 單發好暢順, 不過連發就腳軟, 唔知ghk 火控有冇機會解決e 個問題
gp 飛機咁多年唯一抵買果次係前果排開倉, 120 連條m16vn 既bolt carrier...除左果次, 近幾年都冇買過啦, 400 一隻, 我寧願買多隻匣啦....
近期主要用iron 飛機多, 因為200 內, d 料都幾硬淨, o ring 換番gp 果粒會再密氣d
作者: gainax    時間: 1-9-2018 02:20

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 1-9-2018 00:47 發表

我記得以前都試過改打vfc bolt set, 單發好暢順, 不過連發就腳軟, 唔知ghk 火控有冇機會解決e 個問題
gp 飛機咁多年唯一抵買果次係前果排開倉, 120 連條m16vn 既bolt carrier...除左果次, 近幾年都冇買過啦 ...
原因都係個90度直角鎚阻力比較大(除左方仗好以得WA同我們係90度不過我們短鎚同有減行程順d),同埋冇切氣片支WA撞針就好快彈後cut氣,而且玩開WA副廠夾又多數要用120%鎚彈弓先夠力扑開嘩佬,雙重阻力下如果仲冇切氣片延長出氣個系統blowback一定軟弱
,要突破wa系統樽頸位就一定要係阻力位置同出氣開刀,

如淨改方仗夾+方仗火控應該有一定程度提升爽度(我覺得咁改有爽左10%比個數字有個慨念先) 好過只係用方仗夾,不過最好首次淨改方仗夾呢步做左先,呢步要克服野比較多,做到暢順一雞清既話基本再改落去效果事半功倍,(舉例就似鋼煲都打得順咁落鋁煲就變快了道理一樣)
之後改唔改斜鎚就睇師兄有冇興趣改盡d,改左大約又提升20%爽度(斷估 )
假設原本淨改方仗夾暢順打=60/100%個系統極限
換埋火控+10%
改斜鎚再+20%
咁就發揮到成個系統90%爽度了,淨返10%就係再提升密氣/支煲再整順d/改buffer or彈弓/行程之類搞埋咁成個系統表現就可能做到極限發揮哂有最爽快表現,以上數字參考下就好唔洗認真睇,可能淨改完第一步暢順一雞清已經滿足唔一定改落去
作者: 0050100    時間: 1-9-2018 11:59

仿版內G兄玩法,手工diy做左粒,分享一下.

圖片附件: E3D72F07-3B11-4B70-B088-0D88B2BF4EDA.jpeg (1-9-2018 11:59, 97.65 KB) / 該附件被下載次數 143

作者: gainax    時間: 1-9-2018 12:24

引用:
原帖由 0050100 於 1-9-2018 11:59 發表
仿版內G兄玩法,手工diy做左粒,分享一下.
good,師兄改好之後覺得點
作者: 0050100    時間: 1-9-2018 13:07

引用:
原帖由 gainax 於 1-9-2018 12:24 發表

good,師兄改好之後覺得點
以前做過一粒環保型,見師兄個改法偏向靚仔,反正有粒不知名擊錘跟師兄粒近似,所以試試.我一直在玩的都是自家擊錘切氣方式,所以除靚仔外沒太多其他感覺.
我以前做的就是怕太單薄的經常正接打落housing 位,所以繼續使用横桿Fire-pin

圖片附件: 5D3E7A87-736E-49CB-8083-9781C407F4A1.jpeg (1-9-2018 13:07, 124 KB) / 該附件被下載次數 145

作者: gainax    時間: 1-9-2018 14:45

引用:
原帖由 0050100 於 1-9-2018 13:07 發表

以前做過一粒環保型,見師兄個改法偏向靚仔,反正有粒不知名擊錘跟師兄粒近似,所以試試.我一直在玩的都是自家擊錘切氣方式,所以除靚仔外沒太多其他感覺.
我以前做的就是怕太單薄的經常正接打落housing 位,所以 ...
原來師兄一早有整開斜角鎚,改完同唔改有樽頸位分別可以復活堆wa系統,咁唔洗下下轉系統慳好多鳥
作者: 等放工    時間: 1-9-2018 15:50

引用:
原帖由 peacemaker 於 31-8-2018 19:00 發表
只打單發係直上G匣就得, 前面講既都係換火控(hammer+trigger同彈弓), 原裝bolt無問題可以唔換住
作者: 等放工    時間: 1-9-2018 15:55

引用:

gp 飛機咁多年唯一抵買果次係前果排開倉, 120 連條m16vn 既bolt carrier...除左果次, 近幾年都冇買過啦 ...
vfc bolt有無車番條坑做切氣先
佢同一般原裝bolt表現差不多
不過係無特價既時候價錢比較合理

GP開倉我好彩執到條有助推坑的bolt
作者: nathan852    時間: 1-9-2018 19:30

有冇師兄最近係e記買左 請問係修正版定初版?打去問個人咩都話唔知
作者: gainax    時間: 1-9-2018 22:16

改埋斜鎚初步效果,
https://www.youtube.com/watch?v=tmxYT3VAw9E&feature=youtu.be
基本同上次差唔多設定,但今晚天氣涼左d又改左用弱回膛彈弓ROF返而仲快
咁冇切氣都玩得掂方仗夾再微調可以爽爽了
作者: alvin155    時間: 2-9-2018 01:34

引用:
原帖由 等放工 於 1-9-2018 15:50 發表

只打單發係直上G匣就得, 前面講既都係換火控(hammer+trigger同彈弓), 原裝bolt無問題可以唔換住
請問直上係咪乜都唔洗換就得,弟有支井記,但入g記甲入唔到,一係好實
作者: 0050100    時間: 2-9-2018 10:25     標題: 回覆 71# 的帖子

啲聲set得好靚,鋼bolt之魂!
作者: gainax    時間: 2-9-2018 16:12

引用:
原帖由 0050100 於 2-9-2018 10:25 發表
啲聲set得好靚,鋼bolt之魂!
鋼煲有d叮叮聲醒神啲
作者: 等放工    時間: 2-9-2018 20:30

引用:
原帖由 alvin155 於 2-9-2018 01:34 發表

請問直上係咪乜都唔洗換就得,弟有支井記,但入g記甲入唔到,一係好實
井記我唔熟, 可能要問番有經驗既師兄
作者: 0050100    時間: 5-9-2018 12:15

引用:
原帖由 alvin155 於 2-9-2018 01:34 發表

井勝入G匣-1,修匣,2修匣井,不然入不了G匣.
我自方法是修匣,不想用因一少部份放棄大部份。

圖片附件: 9D94AD0C-9967-4C58-9F7E-93AFB1D07BD4.jpeg (5-9-2018 12:15, 112.23 KB) / 該附件被下載次數 162

作者: 0050100    時間: 5-9-2018 12:41

引用:

在WA數系統內打V屍須修改連發司牙,基本上算是打不到穩定的AUTO

圖片附件: 1B34B8BD-98D0-4B5A-A5B7-9CB2294A930C.jpeg (5-9-2018 12:41, 88.19 KB) / 該附件被下載次數 180

作者: peacemaker    時間: 8-9-2018 23:07

剛剛將枝KA裝上G記火控擊鎚,發現可以直上,拉bolt阻力比以前細,單連發比以前爽有力。
但有以下問題,G記擊鎚直裝既話,擊發狀態下fire pin會硬直,上匣既話Va|ue會頂fire pin,睇怕唔係fire pin死,就係value亡。解
作者: gainax    時間: 9-9-2018 17:00

引用:
原帖由 peacemaker 於 8-9-2018 23:07 發表
剛剛將枝KA裝上G記火控擊鎚,發現可以直上,拉bolt阻力比以前細,單連發比以前爽有力。
但有以下問題,G記擊鎚直裝既話,擊發狀態下fire pin會硬直,上匣既話Va|ue會頂fire pin,睇怕唔係fire pin死,就係value亡。 ...
師兄指擊發狀態係指放左鎚90度定未放鎚45度?
未放左鎚狀態(拉bolt收鎚)正常應該支撞針係自動縮後掂唔到上夾後嘩佬
作者: peacemaker    時間: 9-9-2018 21:25

放左鎚90度
引用:
原帖由 gainax 於 9-9-2018 17:00 發表

師兄指擊發狀態係指放左鎚90度定未放鎚45度?
未放左鎚狀態(拉bolt收鎚)正常應該支撞針係自動縮後掂唔到上夾後嘩佬

作者: gainax    時間: 9-9-2018 23:17

引用:
原帖由 peacemaker 於 9-9-2018 21:25 發表
放左鎚90度

正常運作唔是待撃發收左鎚(45度)先插夾
後定時&較左safe掣撞針已縮後,基本操作應該唔影響
定cock左槍上夾有嘩佬頂撞針問題
作者: peacemaker    時間: 11-9-2018 23:34

拉左bo|t收左鎚就唔會頂撞針,開始明白改45度斜鎚,改撞針的用途。
引用:
原帖由 gainax 於 9-9-2018 23:17 發表

正常運作唔是待撃發收左鎚(45度)先插夾
後定時&較左safe掣撞針已縮後,基本操作應該唔影響
定cock左槍上夾有嘩佬頂撞針問題

作者: gainax    時間: 13-9-2018 18:09

引用:
原帖由 peacemaker 於 11-9-2018 23:34 發表
拉左bo|t收左鎚就唔會頂撞針,開始明白改45度斜鎚,改撞針的用途。

其實改45度鎚仲有個好處,係cock槍個鎚唔會再扑爛飛機尾c扣位置,以前用井記煲打耐左就算唔cock個c扣位都扑到變型甩c扣走左隻飛機出來,豬P煲反而冇呢個問題佢煲底厚擋板扑唔到c扣
作者: peacemaker    時間: 13-9-2018 19:10

改45度鎚可能會影響出氣,影響連射效能,但45度鎚可以改善阻力,值得諗下。
引用:
原帖由 gainax 於 13-9-2018 18:09 發表

其實改45度鎚仲有個好處,係cock槍個鎚唔會再扑爛飛機尾c扣位置,以前用井記煲打耐左就算唔cock個c扣位都扑到變型甩c扣走左隻飛機出來,豬P煲反而冇呢個問題佢煲底厚擋板扑唔到c扣

作者: navy_seal    時間: 5-10-2018 13:56

Wa系統改了方仗鎚仔火控用方仗匣後,wa原裝匣拆切氣還用得到嗎?不竟還有4,5隻wa原裝匣。thanks
作者: 0050100    時間: 6-10-2018 12:03     標題: 回覆 85# 的帖子

Wa數身改到入到Ghk匣,再插回wa匣應已炮婆般鬆.
並如改ghk火控改得理想,應拆不拆wa匣切氣亦也沒所謂。
作者: navy_seal    時間: 7-10-2018 02:43

引用:
原帖由 0050100 於 6-10-2018 12:03 發表
Wa數身改到入到Ghk匣,再插回wa匣應已炮婆般鬆.
並如改ghk火控改得理想,應拆不拆wa匣切氣亦也沒所謂。
試了只換ghk hammer能直上,其他沒換,再用wa匣,力度得1j,但單連發後座力有加強到,不知問題在哪
作者: 0050100    時間: 7-10-2018 08:19     標題: 回覆 87# 的帖子

你沒改fire-pin位置任何,只算是換換擊錘及彈弓而已。
只因彈弓角度與硬度而影響了出氣量,沿用着的是匣切氣效能.

作者: navy_seal    時間: 7-10-2018 13:47

引用:
原帖由 0050100 於 7-10-2018 08:19 發表
你沒改fire-pin位置任何,只算是換換擊錘及彈弓而已。
只因彈弓角度與硬度而影響了出氣量,沿用着的是匣切氣效能.
那現在若用ghk匣力度會否回復正常?thanks
作者: 0050100    時間: 7-10-2018 16:18     標題: 回覆 89# 的帖子

那你其實先要了解每廠的各有延氣系統,
Ghk原廠延氣設計在撞針位,WA在匣.你現只換了擊錘
及彈弓,沒改撞針座,而ghk匣又沒有延氣設計.
只能說不改撞針座插入ghk匣單發還可,連發欠理想.
作者: 等放工    時間: 8-10-2018 11:19

引用:
原帖由 navy_seal 於 7-10-2018 02:43 發表

試了只換ghk hammer能直上,其他沒換,再用wa匣,力度得1j,但單連發後座力有加強到,不知問題在哪
估計係ghk hammer spring太軟, 扑WA value第一下瞬間氣量少左, 所以降J,
但又扑得開, 有切氣所以blowback正常.

唔用ghk匣既話, 換ghk鎚只有90度鎚+輕磅彈弓既效果, 其實無咩必要改...
上面討論講既大部分係為左係WA系統上面用GHK匣, 而又打到auto

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0