標題: [Marui] MARUI MTR16 GBB [ 9 月 26 日發售 ] [打印本頁]

作者: Dave    時間: 11-9-2018 15:28     標題: MARUI MTR16 GBB [ 9 月 26 日發售 ]

MARUI 慣例, 見街前2 星期才出廣告

年初道樂的介紹:
http://www.hyperdouraku.com/event/hobbyshow1805/index.html

大體上就是M4 ( M16 ) ,雖然外觀看起來很長,其實只比M4A1 長 1.5寸,即16 寸外管。

- 槍身有 CERAKOTE 處理
- 自家地鐵16 MARKING
- 跟 M LOK 魚骨
- 雙邊選擇掣
- 雙邊 BOLT RELEASE
- 雙邊 MAGAZINE CATCH
- 沒有/ 封了 BOLT FORWARD ASSIST
- 新款T 柄
- 直身手槍GRIP
- 直身TRIGGER
- 新式可拗出又拗入的尾托
- 尾通環跟快拆槍帶扣孔
- 原裝槍跟一隻短匣
- 無西跟

大體上就係咁,內管仍然是250MM 長,相信火力甚至性能同M4 MWS 一模一樣

價格是 69800,大概就是4000 蚊前後,89 式賣 64800 槍街普遍賣緊 HKD$ 3750
MTR 16 就是加5000 日元即 300 蚊~350 蚊左右。

對某些人來說這種設定是一步到位,但對左手仔來說相信是福音。

出埋這支,2018 的馬記商品似乎得番 G19 未出 ( 還有一柄次世代改色DELTA 416 ),
期待11月馬記展的新品。

圖片附件: p_main_180911100737.jpg (11-9-2018 15:28, 133.45 KB) / 該附件被下載次數 651

作者: 48191    時間: 11-9-2018 15:42

地鐵16真鐵只係一支高級Cap槍,真心唔明點解馬記會出GBB。
如果出新GBB,把心一橫出416/ 417/ M16A1/ A4都仲好玩過佢。
作者: HkTurTle    時間: 11-9-2018 15:55

我相信同3 guns個類玩家有關,因為3 guns玩家所洗既錢我相信平衡都比傳統wargame玩家高,馬記係應該想打造一支一步到位既槍
作者: Dave    時間: 11-9-2018 16:04

引用:
原帖由 48191 於 11-9-2018 15:42 發表
地鐵16真鐵只係一支高級Cap槍,真心唔明點解馬記會出GBB。
如果出新GBB,把心一橫出416/ 417/ M16A1/ A4都仲好玩過佢。
值得注目的是雙邊掣,這是牽涉內部結構的,相信416 / 416A5 排緊隊了,
但出得雙邊MTR16 亦不會急急出416A5 自己打自己。
以馬記次世代的次序,先是出M4 幾個款,之後一係出G36 一係出SCAR 一係出AK 的了...

416 ...再之後吧。
作者: hi202020ch    時間: 11-9-2018 16:06     標題: 回覆 3# 的帖子

如果係設計給3GUN的話我希望只有單發
作者: horenhim    時間: 11-9-2018 16:07

等左成年! 必買
作者: ladder    時間: 11-9-2018 16:13

必買之作
作者: no-name    時間: 11-9-2018 16:23

雖然我都一定買,但佢定位係有 D 怪雞
打正旗號係民版潮槍但又唔閹左個連發,反正個下機夾都係新模,上機夾又唔好似 mega 咁改靚仔少少
我認係貪心左,但反正到做係希望佢再貴少少到位 D

BTW 仲差支 G19 打 Production
作者: queen    時間: 11-9-2018 16:25

日本 3 gun......好似未/剛剛起步.....我不認為馬記會特別為3 gun 打造一支槍....
作者: no-name    時間: 11-9-2018 16:35

好似今年 7 月先有第一次日本 3 Gun Nation Airsoft 示範賽,應該唔太關 3 Gun 事 (定已枱底傾掂數?)
作者: ladder    時間: 11-9-2018 17:09

https://youtu.be/VEXiObkPcq0

馬記片
作者: BLSK    時間: 11-9-2018 19:53

繼續等G19
作者: gainax    時間: 11-9-2018 23:19

引用:
原帖由 no-name 於 11-9-2018 16:23 發表
雖然我都一定買,但佢定位係有 D 怪雞
打正旗號係民版潮槍但又唔閹左個連發,反正個下機夾都係新模,上機夾又唔好似 mega 咁改靚仔少少
我認係貪心左,但反正到做係希望佢再貴少少到位 D

BTW 仲差支 G19 打 Pro ...
上下身睇落似普通M4身加雙邊掣
作者: gainax    時間: 11-9-2018 23:29

引用:
原帖由 48191 於 11-9-2018 15:42 發表
出短夾都有個賣點既,有416 or oldschool ar系列就最好,如果馬記進取d將Z系統做到有以前aeg產量好難比到機會其他系統上位了
作者: tinyau1134    時間: 12-9-2018 06:36

我估下枝出mk18 mod1
作者: 48191    時間: 12-9-2018 07:32

未必,出得短匣,M16A1有機呀!
引用:
原帖由 gainax 於 11-9-2018 23:29 發表

出短夾都有個賣點既,有416 or oldschool ar系列就最好,如果馬記進取d將Z系統做到有以前aeg產量好難比到機會其他系統上位了

作者: Opica    時間: 12-9-2018 09:26

引用:
原帖由 tinyau1134 於 12-9-2018 06:36 發表
我估下枝出mk18 mod1
係就死得~岩岩買夠料砌
作者: no-name    時間: 12-9-2018 10:00

引用:
原帖由 gainax 於 11-9-2018 23:19 發表

上下身睇落似普通M4身加雙邊掣

係 wo 睇睇下好似一樣,只係刻字變白字,同右邊開左個窿...

圖片附件: 27.jpg (12-9-2018 10:00, 65.98 KB) / 該附件被下載次數 212

作者: kornhill401    時間: 12-9-2018 11:16

馬老二現在D GBB槍,blow back真係有番咁上下.
(渣)住呢支落場,夠哂氣勢 Thx for sharing.
作者: Opica    時間: 12-9-2018 23:20

W豬c預購成4500。。。
匣要400

正常街價平少少都要預4千頭
作者: BLSK    時間: 12-9-2018 23:39     標題: 回覆 20# 的帖子

短匣仲貴過長匣?
數量少過長匣貴係正常,但短匣喎
最多未同長匣睇齊300頭
作者: no-name    時間: 12-9-2018 23:56

隻短匣賣 4689 yen 平過長匣 4980 yen 的...
作者: Opica    時間: 13-9-2018 00:07

Wgz貴D
作者: BLSK    時間: 13-9-2018 00:49     標題: 回覆 23# 的帖子

佢賣得貴啦
作者: Dave    時間: 14-9-2018 15:45

路邊社透露,MTR - 16 槍街某店鋪訂購價 $ 3980
作者: michael616    時間: 14-9-2018 16:52

希望可出m16a1/vn,177呢啲短夾舊ar
作者: pbay    時間: 14-9-2018 18:02

短夾靚呀
作者: no-name    時間: 16-9-2018 15:35

已訂,3980 落一半訂,暫時未知幾時返
作者: Polar    時間: 17-9-2018 01:46

有無短匣幾重既消息
作者: Opica    時間: 26-9-2018 18:31

https://youtu.be/UHLGg3KRDgs
堺兄review

Btw, MTR16真"鐵"係訓練用槍
https://www.imidefense.com/product/mtr-16-modular-training-rifle/
作者: wing383    時間: 26-9-2018 20:22

https://www.youtube.com/watch?v=azSVUNnKVas

nice rifle
作者: 48191    時間: 26-9-2018 20:32

哪來的實槍?
引用:
原帖由 wing383 於 26-9-2018 20:22 發表
https://www.youtube.com/watch?v=azSVUNnKVas

nice rifle

作者: ayaka    時間: 26-9-2018 22:57

引用:
原帖由 48191 於 26-9-2018 20:32 發表
哪來的實槍?
片中真鐵應該係普通AR換左馬記設計尾托,手柄,M-LOK骨
作者: 48191    時間: 26-9-2018 23:28

或者咁諗,係用咗支AR,拆IMI支MTR 16去砌咁比較合理。
引用:
原帖由 ayaka 於 26-9-2018 22:57 發表

片中真鐵應該係普通AR換左馬記設計尾托,手柄,M-LOK骨

作者: kornhill401    時間: 27-9-2018 11:08

引用:
原帖由 wing383 於 26-9-2018 20:22 發表

nice rifle
見果兩個日本人,好似玩得好有滿足感咁. Thx for sharing.

作者: joshualeung22    時間: 29-9-2018 20:46

其實無真鐵
imi支mtr16係modular training rifle
馬記呢支mtr16係multi tactical rifle
標榜係民用同競賽用槍
所以跟返美國民用槍要有16寸長槍管的規例
作者: Dave    時間: 29-9-2018 20:48

路邊社透露,dont 驚 WALK IN 價 $ 3850 ...
作者: no-name    時間: 29-9-2018 21:19

路邊社透露,dont 驚 last 2 支 walkin 比我同我 fd 買左
不過仲有支 display!  
作者: no-name    時間: 1-10-2018 00:30

作為馬記打手今次真係有 D 不滿 na (其實又真係唔算關馬記事 )
我同我 FD 2 支全新槍入 Topgas 係 lock 唔到 bolt,滿氣打到冇氣都 lock 唔到,長短匣 Pmag 一樣,但當然 134 係好正常
唔知佢係咪有 D setting 唔同左,有冇師兄都係咁?

不過個樣就真係靚仔的,放住先得閒再同舊版對比研究

圖片附件: IMG_7618.jpeg (1-10-2018 00:30, 179.2 KB) / 該附件被下載次數 267

圖片附件: IMG_7619.jpeg (1-10-2018 00:30, 182.34 KB) / 該附件被下載次數 246

圖片附件: IMG_7620.jpg (1-10-2018 00:30, 163.85 KB) / 該附件被下載次數 191

作者: gainax    時間: 1-10-2018 00:41

引用:
原帖由 no-name 於 1-10-2018 00:30 發表
作為馬記打手今次真係有 D 不滿 na (其實又真係唔算關馬記事 )
我同我 FD 2 支全新槍入 Topgas 係 lock 唔到 bolt,滿氣打到冇氣都 lock 唔到,長短匣 Pmag 一樣,但當然 134 係好正常
唔知佢係咪有 D setting ...
工起師兄有新玩具玩 如果爭係個煲lock問題其實馬記m4系統一路用topgas有呢個鍋氣,玩得topgas預左有日要fix,但全新2支都即時有咁就少見d, 會唔會係雙邊煲lock加快問題發生? 因雙邊lock以往gbb經驗係冇單邊穩定
作者: no-name    時間: 1-10-2018 01:03

引用:
原帖由 gainax 於 1-10-2018 00:41 發表

工起師兄有新玩具玩 如果爭係個煲lock問題其實馬記m4系統一路用topgas有呢個鍋氣,玩得topgas預左有日要fix,但全新2支都即時有咁就少見d, 會唔會係雙邊煲lock加快問題發生? 因雙邊lock以往gbb經驗係冇單邊穩定?~ ...
馬記用 topgas 有小問題都預左,但又真係第一次一開即中,未知關唔關事雙邊粒制重左事呢
另外睇日本道樂review 有提過話呢支出奇地細力,唔知係咪飛標 setting 改左用大部份氣退 bolt back 呢
以上皆為我 _ 估,要等過幾日得閒先再研究
作者: Polar    時間: 1-10-2018 06:33

引用:
原帖由 no-name 於 1-10-2018 01:03 發表

馬記用 topgas 有小問題都預左,但又真係第一次一開即中,未知關唔關事雙邊粒制重左事呢
另外睇日本道樂review 有提過話呢支出奇地細力,唔知係咪飛標 setting 改左用大部份氣退 bolt back 呢
以上皆為我 _ 估 ...
睇日本網評 短匣同pmag基本上差唔多重
但性能上又要等review了
作者: gainax    時間: 1-10-2018 08:02

引用:
原帖由 no-name 於 1-10-2018 01:03 發表

以上皆為我 _ 估 ...
重左都有可能,其實如果師兄有MWS or cqbr互換支bolt/buffer彈弓落去試可能試到有冇分別
作者: higundamhws    時間: 2-10-2018 00:44     標題: 回覆 39# 的帖子

唔使你支地鐵16, 我支第一水m4a1, 六隻匣有兩隻lock唔到,但托住個底或者用134a使用正常

本身换左gm鋁bolt, 聽日出去買gp個可加重既鋁buffer, 睇下減左rof 可唔可以正常lock返
作者: 48191    時間: 2-10-2018 07:02

其實買Angry Gun Bolt Lock 片已經解決咗冇Bolt Lock的問題。
一用鋁Bolt,ROF過快令到Bolt Lock片昇唔切啫!
引用:
原帖由 higundamhws 於 2-10-2018 00:44 發表
唔使你支地鐵16, 我支第一水m4a1, 六隻匣有兩隻lock唔到,但托住個底或者用134a使用正常

本身换左gm鋁bolt, 聽日出去買gp個可加重既鋁buffer, 睇下減左rof 可唔可以正常lock返
作者: higundamhws    時間: 2-10-2018 08:25     標題: 回覆 45# 的帖子

係?今日放工即9衝去買
作者: no-name    時間: 2-10-2018 10:53

琴晚試過換舊 Bolt 換重 buff 都係 lock 唔到,但小弟冇 GM Bolt Lock 片試唔到
同埋琴日比較趕冇試過落油同拆野,要留持其他師兄補充
作者: higundamhws    時間: 2-10-2018 15:26     標題: 回覆 47# 的帖子

有冇試過拉charging handle or 托實匣底開唔開到?
作者: 48191    時間: 2-10-2018 16:14

Sorry,一時手快,係「Angry Gun」輕量化Bolt Lock片先真。AG射手應該有。
http://www.shootercbgear.com/mob ... p?products_id=12863
特此致歉。
引用:
原帖由 no-name 於 2-10-2018 10:53 發表
琴晚試過換舊 Bolt 換重 buff 都係 lock 唔到,但小弟冇 GM Bolt Lock 片試唔到
同埋琴日比較趕冇試過落油同拆野,要留持其他師兄補充
作者: higundamhws    時間: 2-10-2018 21:41

因為换bolt stop要抽成份火控出來嫌麻煩, 試咗gp buffer先

基本上lock唔到係因為bolt stop同個bolt carrier個距離太短

而gp個buffer比原裝短左尾個彈弓位, 可以退得較後, 咁就有足夠時間後定

但退得太後會撞到bolt頂, 所以攝咗四個一蚊頂返前, 依家下下都後定確實

但其實諗諗下根本就唔使買過個buffer, 拆咗原裝buffer條彈弓,或者換條軟啲就可以解決

ps. 如果好似我咁gm bolt再换埋Wii tech尼龍尾,gp buffer全重物唔加,可以用一個1蚊就夠剛好有條罅,如果唔係都係lock唔到bolt, 不過我依家喺房開冷氣,如果出到去三十幾度真係唔知得唔得

作者: 48191    時間: 2-10-2018 22:57

我想更正一下,是Angry Gun Bolt Lock 片。
引用:
原帖由 higundamhws 於 2-10-2018 21:41 發表
因為换bolt stop要抽成份火控出來嫌麻煩, 試咗gp buffer先

基本上lock唔到係因為bolt stop同個bolt carrier個距離太短

而gp個buffer比原裝短左尾個彈弓位, 可以退得較後, 咁就有足夠時間後定
...

作者: higundamhws    時間: 2-10-2018 23:24     標題: 回覆 51# 的帖子

我知道, 買咗

但裝好麻煩, 到最後都整唔到先裝

而且之前有個post話ag塊bolt片好淋, 佢仲度埋硬度, 比原裝嗰個淋好多
作者: 48191    時間: 2-10-2018 23:27

用落So far冇事,萬幸。
引用:
原帖由 higundamhws 於 2-10-2018 23:24 發表
我知道, 買咗

但裝好麻煩, 到最後都整唔到先裝

而且之前有個post話ag塊bolt片好淋, 佢仲度埋硬度, 比原裝嗰個淋好多

作者: higundamhws    時間: 3-10-2018 19:30

剛剛係reddit見到仲有個更簡單方法: stock tube 扭出一圈

同我增加行程目的一樣,但我换左m16托,冇得咁整
作者: higundamhws    時間: 3-10-2018 21:25

加長行程後仲可以靠bolt 頂個扣夾硬扯走飛機解決回膛jam彈問題,但個扣 撐到幾耐就唔知喇

https://youtu.be/_F-SG1ihjAE
作者: 48191    時間: 3-10-2018 21:32

嘩!行到咁長!?
引用:
原帖由 higundamhws 於 3-10-2018 21:25 發表
加長行程後仲可以靠bolt 頂個扣夾硬扯走飛機解決回膛jam彈問題,但個扣 撐到幾耐就唔知喇

https://youtu.be/_F-SG1ihjAE

作者: Dave    時間: 3-10-2018 21:35

引用:
原帖由 48191 於 3-10-2018 21:32 發表
嘩!行到咁長!?
對...馬X (記 )係長D ...
BTW 果件零件本身真係為左「扯走」飛機而設的,留意番果件部件連接BOLT 頂是有一條粗彈弓去做緩衝。
作者: 48191    時間: 3-10-2018 22:22

但係個膠菊花試過Full Auto得太快,好似跳殼咁飛出嚟。
引用:
原帖由 Dave 於 3-10-2018 21:35 發表

對...馬X (記 )係長D ...
BTW 果件零件本身真係為左「扯走」飛機而設的,留意番果件部件連接BOLT 頂是有一條粗彈弓去做緩衝。

作者: no-name    時間: 3-10-2018 23:53

引用:
原帖由 48191 於 2-10-2018 16:14 發表
Sorry,一時手快,係「Angry Gun」輕量化Bolt Lock片先真。AG射手應該有。
http://www.shootercbgear.com/mob ... p?products_id=12863
特此致歉。
數字兄言重了∼ 其實我都 get 到係 AG 但唔知點解睇落冇問題
作者: no-name    時間: 3-10-2018 23:55

引用:
原帖由 higundamhws 於 3-10-2018 19:30 發表
剛剛係reddit見到仲有個更簡單方法: stock tube 扭出一圈

同我增加行程目的一樣,但我换左m16托,冇得咁整
我都試過係 work 的,但都有 d 怕個尾頂唔順
作者: higundamhws    時間: 4-10-2018 00:51     標題: 回覆 58# 的帖子

裝飾嚟既者,當睇唔到
作者: 48191    時間: 4-10-2018 01:04

咁厲害!
引用:
原帖由 no-name 於 3-10-2018 23:53 發表

數字兄言重了∼ 其實我都 get 到係 AG 但唔知點解睇落冇問題

作者: 48191    時間: 4-10-2018 01:05

有少少過唔到自己,但裝咗鋁Bolt,個ROF同AEG差不多。
引用:
原帖由 higundamhws 於 4-10-2018 00:51 發表
裝飾嚟既者,當睇唔到

作者: horenhim    時間: 5-10-2018 09:31

明搶有貨喔, #*)) 已入手
作者: sam524    時間: 5-10-2018 09:35

引用:
原帖由 no-name 於 3-10-2018 23:55 發表

我都試過係 work 的,但都有 d 怕個尾頂唔順
扭出一圈之後係要注意個行程有無過長 小心撞爆下身
作者: Dave    時間: 5-10-2018 11:40

引用:
原帖由 Polar 於 1-10-2018 06:33 發表

睇日本網評 短匣同pmag基本上差唔多重
但性能上又要等review了
短匣重量是 330 克。
作者: higundamhws    時間: 5-10-2018 13:17     標題: 回覆 65# 的帖子

我係攝1蚊解決
作者: higundamhws    時間: 5-10-2018 13:21

引用:
原帖由 Dave 於 5-10-2018 11:40 發表

大哥有沒有入匣過緊問題?

我的mws m4a1用短匣超緊要用力才可插拔

而且入恐龍氣噴得很犀利,好似倒唔到d氣入去咁
作者: Polar    時間: 5-10-2018 13:50

引用:
原帖由 Dave 於 5-10-2018 11:40 發表

Thx Dave ching
看到了 日本的review
作者: Dave    時間: 5-10-2018 14:09

引用:
原帖由 higundamhws 於 5-10-2018 13:21 發表

不知道,在下沒買

btw 入氣噴氣的話請加一粒oring 1x 1 在入氣口。
作者: horenhim    時間: 5-10-2018 16:18

引用:
原帖由 no-name 於 1-10-2018 00:30 發表
唔知佢係咪有 D setting ...
我的MTR缺了零件 mgg2-37 (bolt stop 緩衝的導桿), 怪! 還好補件不難找...
整體上十分滿意, 開左個新坑大把野玩......

作者: stevenyu2000    時間: 5-10-2018 16:18

引用:
原帖由 higundamhws 於 5-10-2018 13:21 發表

My MWS was good to use with the short mag .

圖片附件: MWS.jpg (5-10-2018 16:18, 192.18 KB) / 該附件被下載次數 113

作者: Dave    時間: 5-10-2018 18:18

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 5-10-2018 16:18 發表

My MWS was good to use with the short mag .
短野的極致
作者: stevenyu2000    時間: 5-10-2018 18:48

引用:

https://youtu.be/3te_rZPCHrI
作者: no-name    時間: 5-10-2018 20:33

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 5-10-2018 16:18 發表

好似 boys! 但好有特色好有趣∼
作者: no-name    時間: 5-10-2018 20:38

引用:

我插返自己舊槍都冇事
但馬記 m4 匣係好挑 gas 牌子的,而且入 topgas 係好難入滿尤其熱天,同 dave 兄講既一樣加粒 1x1 oring 喺匣入氣口即可藥到病除
作者: cky0311    時間: 11-10-2018 17:48     標題: 回覆 72# 的帖子

呢支好型
匣係用咩匣?
作者: Dave    時間: 11-10-2018 17:55

用番MARUI 原裝M4 GBB 匣,長短皆可。
作者: Polar    時間: 12-10-2018 00:45

極限了

作者: YMM    時間: 22-11-2018 19:02

引用:
原帖由 higundamhws 於 2-10-2018 21:41 發表

...
剛才換左 angry 巾 high speed recoil buffer 加 sap_ 80%彈簧 溫度24度 吉打氣 紅蓋 都lock到了,buffer 短過原裝膠果個1mm左右 條彈簧比原裝少三個圈 buffer行程長左。

作者: leo.lhang    時間: 25-11-2018 12:19

原裝太細力有冇解決方法
作者: Dave    時間: 25-11-2018 13:34

引用:
原帖由 leo.lhang 於 25-11-2018 12:19 發表
原裝太細力有冇解決方法
有一些POWER UP NOZZLE VALVE FOR M4 MWS ,即係大流量飛標,可增力,彩虹八號有一些。
又或者加長內管,因原裝只有250MM 長,有餘裕增加管長。
又或者改飛標位置:頂住飛標尾果2 隻翼仔,稍微磨磨佢,等飛標初始位置比較靠後,開槍時會有較多gas 輸入槍管,增加火力。但此方法不可逆,小心冬天岩力夏天超火。
或者改硬飛標彈弓:改硬飛標彈弓可以延遲飛標前移,更多氣體流進內管增加火力。

作者: 48191    時間: 25-11-2018 15:29

AG Buffer條芯太容易鬆。
引用:
原帖由 YMM 於 22-11-2018 19:02 發表

剛才換左 angry 巾 high speed recoil buffer 加 sap_ 80%彈簧 溫度24度 吉打氣 紅蓋 都lock到了,buffer 短過原裝膠果個1mm左右 條彈簧比原裝少三個圈 buffer行程長左。

作者: 摸盲盲    時間: 29-11-2018 17:20

引用:
原帖由 Polar 於 12-10-2018 00:45 發表
極限了

師兄,你好,請教下你,我近日從他人手中收佐把成品BAD556,今日拆開發現下身內部沒佐頂尾通BUFFER+彈簧位置噶零件(如圖),對比原裝馬記M4 GBB發現該位置噶零件系唔同噶,556身噶零件應該系一個圓柱狀物體,想請教下師兄,能否分享一下衣個零件噶相(如果有尺寸更好,再次拜謝)我睇下是否可以自己DIY一粒,THX

圖片附件: 微信图片_20181129171409.jpg (29-11-2018 17:20, 128.13 KB) / 該附件被下載次數 116

作者: leo.lhang    時間: 2-12-2018 01:23

引用:
原帖由 Dave 於 25-11-2018 13:34 發表

有一些POWER UP NOZZLE VALVE FOR M4 MWS ,即係大流量飛標,可增力,彩虹八號有一些。
又或者加長內管,因原裝只有250MM 長,有餘裕增加管長。
又或者改飛標位置:頂住飛標尾果2 隻翼仔,稍微磨磨佢,等飛標初 ...
thanks 師兄,成日見你好有心覆post
作者: Dave    時間: 2-12-2018 02:01

引用:
原帖由 leo.lhang 於 2-12-2018 01:23 發表

thanks 師兄,成日見你好有心覆post
又不是甚麼商業秘密,不過是玩具而已,分享一下好閒,他日師兄你也可能會教別人,薪火相傳。
然而別人說的事,自己也可以實測一下,因為別人口說的不一定對(包括在下),當然故意欺瞞是不會,
但很多知識是在既定經驗和習慣下得出的,有可能不全面,信不要信足,要取平衡。
作者: YMM    時間: 6-1-2019 16:56     標題: 回覆 83# 的帖子

我發覺原來唔換彈弓都lock到bolt , 最近想同佢換過支內管,但發覺佢鎖外管果個絲帽唔知係咪落左好多膠水,打極都打唔出黎…

果個mgg6-12仲要係限量專用件,要一換一,如果打巢左唔知訂唔訂得番…so sad.

作者: BLSK    時間: 6-1-2019 19:25     標題: 回覆 87# 的帖子

我為左佢買左兩支手把但都唔岩 最後特登買一支拆次世代既先岩

作者: YMM    時間: 6-1-2019 22:39     標題: 回覆 88# 的帖子

其實老原果個都幾好手感,不過心頭好呢家嘢…
作者: YMM    時間: 6-1-2019 22:42     標題: 回覆 83# 的帖子

我都有係咁二唧啲膠水,佢真係用手指都推得"yuk" -_-'
作者: horenhim    時間: 7-1-2019 10:13

引用:
原帖由 YMM 於 6-1-2019 16:56 發表
我發覺原來唔換彈弓都lock到bolt , 最近想同佢換過支內管,但發覺佢鎖外管果個絲帽唔知係咪落左好多膠水,打極都打唔出黎…

果個mgg6-12仲要係限量專用件,要一換一,如果打巢左唔知訂唔訂得番…so sad.
我用熱風槍吹到好熱先拆到
作者: YMM    時間: 7-1-2019 13:56     標題: 回覆 91# 的帖子

結果拎左去比人扑(真係好感激某君)
番歸又換左啲嘢,結果係平均1.45j左右
2.5g 12kg 410CJ 60度 鋼fire pin 加力飛標同彈弓 強化valev block set

作者: horenhim    時間: 7-1-2019 14:11

引用:
原帖由 YMM 於 7-1-2019 13:56 發表
結果拎左去比人扑(真係好感激某君)
番歸又換左啲嘢,結果係1.5∼1.65j
2.5g 12kg 410CJ 60度 鋼fire pin 加力飛標同彈弓 強化valev block set
佢加左好多紅色螺絲膠, 冇計
作者: YMM    時間: 7-1-2019 14:14     標題: 回覆 93# 的帖子

仲扭到個板手淆埋
作者: kin123450    時間: 7-1-2019 16:44

搭單問, 有冇咩左右手Mag release for MWS, thx 係比較好用
作者: BLSK    時間: 7-1-2019 17:42     標題: 回覆 95# 的帖子

laylax個款?
作者: kin123450    時間: 7-1-2019 20:26

引用:
原帖由 BLSK 於 7-1-2019 17:42 發表
laylax個款?
咩款都得, 我淨係想搵個左手都禁都o既 mag release

Btw THX Ching
作者: YMM    時間: 8-1-2019 00:58     標題: 回覆 97# 的帖子

出面好多啲after market parts 用槓桿原理刮落個下身度, 都係會整鬼花。
作者: ayaka    時間: 8-1-2019 12:44

個人鐘意呢隻

作者: 摸盲盲    時間: 8-1-2019 22:07

引用:
原帖由 ayaka 於 8-1-2019 12:44 發表
個人鐘意呢隻
師兄,依隻款有for馬記用噶?邊度有賣?thx

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0