標題: [DIY] 冇錢玩真品,唯有自己動手DIY改之-ACOG TA11 SDO-CP [打印本頁]

作者: BravoKL    時間: 9-10-2018 10:07     標題: 冇錢玩真品,唯有自己動手DIY改之-ACOG TA11 SDO-CP

小弟係一個USMC既玩家,M27由2009年見到HK 係IAR 計劃中標開始至實戰試驗,直到依家正式宣佈成為制式班用自動步槍取代M16A4同M4A1,都差不多有10年嘅時間。
正因為這個時候,小弟以非常抵嘅價錢入手了一支二手既VFC M27 IAR GBB,這是我第一支的GBB rifle,一向玩開AEG既我便覺得呢支槍做功一流,細節操作同仿真度AEG根本比不上,從此慢慢也墮進GBB這個深坑,可說是世代的交替

相信有玩USMC既師兄都知道玩M27一定要配上ACOG TA11 SDO-CP呢支鏡先至係一支完整嘅M27,但好可惜目前沒有任何玩具廠復刻過呢支鏡,真品價錢十分昂貴之餘入手非常困難,係日本嘅拍賣場多數一有人放出嚟就會被秒殺,在美國是禁運品不寄香港,市面上只能用真品或Copy TA31 RMR combo 作代替品。
小弟見有些日本玩家會用G&P好耐之前出果支copy TA11改造成SDO版,改造出來的成品不是完美但個樣同尺寸已經好似,讓小弟萌生了一絲希望可以補完自己支M27。但是另一個問題又來,就是連呢支copy鏡都停產多時,而且同SDO真品一樣十分之難入手,正當想放棄嘅時候,在某個討論區的二手買賣場見到有師兄願意割愛呢支絕版多時既copy TA11,小弟便毫不猶豫入手開始我嘅改造計劃

同TA31 對比,真係大枝好多

根據網上嘅圖片,TA11 同TA11 SDO造型方面原來都係大同小異,只要稍為修改就已經可以好似
先改造支鏡嘅本體,cut咗斜角遮光罩個位,然後再打磨底座,方便上QD快拆座,再係光纖條位上方用都銼刀磨一個缺口出嚟

之後準備好其他材料

Copy RM05+Aim o RMR座:呢支鏡又係係香港入手都好困難,好多地方都無貨,我買嗰支已經係display嗰支,日本都有賣而且齊marking但係好貴,返嚟香港都要成千蚊.........

Copy SRS killflash :造型同尺寸對比番原品亦都非常相似所以揀佢

水喉膠通:小弟喺公司搵到嘅,內徑大約40mm,厚大約5mm,要用磨機打磨先可以放得入個killflash

之後個過程大約都係打磨啲細節位,切開個RMR座然後痴上去接目鏡鏡上邊,用透明熱縮光纖整返好條假光纖,因為買返嚟嗰陣時支假光纖已經裂開左....

再換咗兩個調節蓋,再用鐵線套住

個遮光罩補模型用筆地造型凸出來既部份,然後再打磨,所有部份拼合之後再成支噴消光黑色。

最後對比網上嘅圖片,成品已經有八九成似,雖然個底座左右掉轉咗,仲要係我買返嚟先發現,但原來元素出呢隻係復刻民用版D扣係左邊而軍版係右邊,市面上得佢一個選擇所以冇辦法頂住先,但小弟也已經很滿足

可惜小弟技術不足唔識自己整水印貼marking或者整圖樣攞去俾人laser marking,粗粗地用雷射打印機自己印咗啲Marking出嚟痴上去,果然近睇好樣衰.........但遠睇又呃得下人

裝上去m27成個感覺唔同晒,果然冇一支鏡係可以取代佢,突然之間覺得TA31 RMR combo好玩具咁。雖然聽講之後會換VCOG,但係呢支鏡實在太深入民心,我最多也是換支狙擊鏡變咗做M38 SDMR一雞兩味,UP住三張求其影嘅相先,遲啲再補返影得靚啲嘅靚仔相

成品上槍嘅效果圖

對比真槍圖

作者: loveless    時間: 9-10-2018 10:54

其實唔一定要做laser, 去客制杯呀手機殼呀之類地方, 做UV printing都得, 都幾耐磨的...
作者: jacko    時間: 9-10-2018 10:58

厲害 師兄好手工
作者: BLSK    時間: 9-10-2018 11:05

厲害!
想問下RM05真係有光纖功能
作者: Dave    時間: 9-10-2018 11:16

高手在民間
作者: BravoKL    時間: 9-10-2018 11:19

引用:
原帖由 BLSK 於 9-10-2018 11:05 發表
厲害!
想問下RM05真係有光纖功能
當然冇啦,佢只係一支冇開關嘅紅點,入咗電之後長着燈冇得熄直到冇電為止.....
作者: BravoKL    時間: 9-10-2018 11:22

引用:
原帖由 loveless 於 9-10-2018 10:54 發表
其實唔一定要做laser, 去客制杯呀手機殼呀之類地方, 做UV printing都得, 都幾耐磨的...
多謝師兄嘅建議,但係小弟覺得最好用Photoshop自己做圖樣再攞去加工,因為網上嗰啲相唔夠清同埋啲字本身係曲左....
作者: CLos3r    時間: 9-10-2018 11:47

G&P TA11已放棄搵
好後悔點解當年係"WAR四"見到唔買...
作者: rho837    時間: 9-10-2018 11:58

Support DIY

SO C 父好耐冇捉供DIY分享!
作者: hendry9881    時間: 9-10-2018 12:31

好手工
作者: BravoKL    時間: 9-10-2018 13:01

引用:
原帖由 Dave 於 9-10-2018 11:16 發表
高手在民間
相比起Dave大同其他高手師兄嘅改造作品,我呢啲外觀小改造只係小巫見大巫,對於提升性能同埋改造整個運作系統我完全一曉不通
作者: JFCP    時間: 9-10-2018 13:01

厲害!! 好手工!!! 好靚仔!!!
作者: gtoray    時間: 9-10-2018 13:22

支持DIY!
作者: 2slow    時間: 9-10-2018 14:02

真好心機
作者: NCP013    時間: 9-10-2018 14:06

G&P TA 11 的確比TRIJICON TA-11 SDO 更罕有
作者: TensionZZ    時間: 9-10-2018 14:14

support diy................
作者: 新手一隻    時間: 9-10-2018 16:01

作者: Kwind    時間: 9-10-2018 16:03

記得之前師兄已預告過會DIY呢支鏡

成品出黎相當靚仔...好手工
作者: kornhill401    時間: 9-10-2018 16:48

佩服! 佩服! 佩服!支持DIY. Thx for sharing.

作者: BravoKL    時間: 16-10-2018 07:52

補番D清晰靚仔相,之前黑色背景太難睇

作者: hendry9881    時間: 16-10-2018 10:11

非常靚仔
作者: 小鬼182    時間: 16-10-2018 10:20

師兄真係鬼斧神工~~玩m27無枝TA11 SOD真係吾係果回事.....好在現家枝M27已經全面入侵USMC,唔玩班機槍型都仲有班精準射手款既M38玩~~不過M38枝鏡都吾係易搵....不過係對比TA11 SOD係易搵D既....
img]http://upload.lsforum.net/users/public/w33935thh184.jpeg[/img

作者: jn_jona    時間: 16-10-2018 10:38

引用:
原帖由 小鬼182 於 16-10-2018 10:20 發表
師兄真係鬼斧神工~~玩m27無枝TA11 SOD真係吾係果回事.....好在現家枝M27已經全面入侵USMC,唔玩班機槍型都仲有班精準射手款既M38玩~~不過M38枝鏡都吾係易搵....不過係對比TA11 SOD係易搵D既....
img]http://upload.l ...
Leupold ts30a2都唔易
超產流出品好似幾千枝咋
但可以玩埋mk12 look
作者: dude    時間: 16-10-2018 16:00

作者: dude    時間: 16-10-2018 16:14

作者: yukihiro2140    時間: 16-10-2018 16:41

Ching 好手工!!
磨下又整下,玩槍的浪漫在於此
作者: BravoKL    時間: 16-10-2018 20:35

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-10-2018 10:38 發表

Leupold ts30a2都唔易
超產流出品好似幾千枝咋
但可以玩埋mk12 look
呢支鏡我都想要,但好可惜市面上嘅copy十字鏡冇支似佢個樣可以用來改造
作者: jn_jona    時間: 16-10-2018 20:39

引用:
原帖由 BravoKL 於 16-10-2018 20:35 發表

呢支鏡我都想要,但好可惜市面上嘅copy十字鏡冇支似佢個樣可以用來改造
似leupold mark 4系列
早排多人放我又冇水 依家應該清晒了

如果比一半價錢應該買到leupold mark 4 m2 2.5-8 mr/t
作者: BravoKL    時間: 16-10-2018 20:43

引用:
原帖由 dude 於 16-10-2018 16:00 發表
師兄真係對M27 好有愛
又有手工👍

我都係買唔到 TA11 SDO
買左TA11, 但硬係差D咁...
呢啲真係叫做有錢都買唔到,其實師兄果支真品加埋個killflash都可以好靚仔,好過用TA31先

作者: dude    時間: 18-10-2018 16:10

作者: dude    時間: 18-10-2018 16:14

作者: jn_jona    時間: 18-10-2018 16:17

引用:
原帖由 dude 於 18-10-2018 16:14 發表
係呀
買咗個killflash 將鏡前面個斜位攞番直
彌補下心靈上嘅不足

美軍鍾意用TA31 上 M16
我自己試過之後, 反而鍾意TA11 上 M16
個eye relief 會舒服啲 (個人感覺)
聽過Lmg/automatic rifle用ta11係因為個eye relief長d
冇咁易撞爆眼

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0