標題: [Marui] Glock 19 Gen 3 (10 月 25 日發售) [打印本頁]

作者: no-name    時間: 11-10-2018 12:41     標題: Glock 19 Gen 3 (10 月 25 日發售)

https://www.tokyo-marui.co.jp/products/gas/blowback/456

黎 na 黎 na! 我要衝頭水!
唔知有冇潛力代替而加支 Glock 喺 IPSC 既地位呢

- 全新內構設計
- 使用 15mm 直徑飛機
- 真槍尺吋
- 兼容其他版 Glcok 彈匣
- 內管 87mm (G17 97mm)
- 可以用返之前 Glock 個紅點 mount,即係 rear sight 可以用返舊 parts?

作者: JFCP    時間: 11-10-2018 13:58

一定買!!!!
作者: 年少無資    時間: 11-10-2018 14:01

¥15800,成1100港幣
作者: horenhim    時間: 11-10-2018 14:29

引用:
原帖由 no-name 於 11-10-2018 12:41 發表
https://www.tokyo-marui.co.jp/products/gas/blowback/456

黎 na 黎 na! 我要衝頭水!
唔知有冇潛力代替而加支 Glock 喺 IPSC 既地位呢

- 全新內構設計
- 使用 15mm 直徑飛機
- 真槍尺吋
- ...
19槍管同sight radius有點短, 不過也可以一戰的
G17地位難以撼動呀
作者: Dave    時間: 11-10-2018 14:33

引用:
原帖由 年少無資 於 11-10-2018 14:01 發表
槍街價格X0.55 差不多。800~900 左右吧。

跟DE 同價,DE 也不用1000蚊。

作者: toto0321    時間: 11-10-2018 14:34     標題: 回覆 1# 的帖子

17飛機直徑係幾多?
作者: geese-f-howard    時間: 11-10-2018 15:18

17飛機直徑13.5mm
作者: BLSK    時間: 11-10-2018 16:20     標題: 回覆 5# 的帖子

當年17都係呢個價到
我又要衝頭水
作者: CLos3r    時間: 11-10-2018 18:41

如果用得返吉打補品就買得
作者: vgrdragon1    時間: 11-10-2018 19:08

V_C今次收得皮
作者: jn_jona    時間: 11-10-2018 19:58

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 11-10-2018 15:18 發表
17飛機直徑13.5mm
We好似14.幾?
用到guarder for kj g23既g19 kit就正了
作者: BLSK    時間: 11-10-2018 20:34     標題: 回覆 11# 的帖子

應該唔得  上下身完全唔同數
作者: geese-f-howard    時間: 11-10-2018 20:39     標題: 回覆 11# 的帖子

WE係14.2mm,只係多0.7
Marui19用guarded for KJ kit唔好抱期望,就算用到都一定要大執
鋁slide相信兩個月後一定有廠出,Frame我偏向等gunsmodify
作者: vgrdragon1    時間: 11-10-2018 21:11

等Guarder出配套
作者: mkmonkey    時間: 11-10-2018 21:37

打 IPSC 唔係應該用 Glock 34 ?
作者: toto0321    時間: 11-10-2018 22:18     標題: 回覆 7# 的帖子

Thanks ching! 咁就要買黎玩下!
作者: Kwind    時間: 12-10-2018 00:04

希望到時有齊牌子既師兄會出POST對比下 馬記 ,KJ ,WE ,VFC V1 ,VFC V2 既BLOWBACK

睇下15MM飛機BLOWBACK係咪真係正好多
作者: no-name    時間: 12-10-2018 09:41

引用:
原帖由 年少無資 於 11-10-2018 14:01 發表
計返一樣係 15800 yen 既 G22 槍街賣 920,16800 yen 既都係 980, 預期呢支會喺呢個 range 內吧
作者: no-name    時間: 12-10-2018 09:43

引用:
原帖由 horenhim 於 11-10-2018 14:29 發表

19槍管同sight radius有點短, 不過也可以一戰的
G17地位難以撼動呀
就睇下佢個新內構會唔會彌補到短左既劣勢~ 不過 G17 太多補品呢點有排都未追到
作者: no-name    時間: 12-10-2018 09:52

引用:
原帖由 mkmonkey 於 11-10-2018 21:37 發表
打 IPSC 唔係應該用 Glock 34 ?
如果打 Production 既話 G34 過長用唔到 > 用返 G17
打 Standard / Open 既話反正都係改槍 > G34 貴 G17 一舊水 > 用返 G17 改

作者: no-name    時間: 12-10-2018 09:59

引用:
原帖由 Kwind 於 12-10-2018 00:04 發表
希望到時有齊牌子既師兄會出POST對比下 馬記 ,KJ ,WE ,VFC V1 ,VFC V2 既BLOWBACK

睇下15MM飛機BLOWBACK係咪真係正好多
其實 09 年打後既新槍 (唔計炒冷飯系列),即係由 FN57 開始就已經係用 15mm 飛機
所以馬記十年黎都係話乜乜大口徑飛機,其實根本全部新開模既槍都係...
係近年其他廠先開始鬥大,而又真係有大過馬記~

睇評論話 Blowback 力度同感覺似同廠 USPC,USPC 細支所以個 Feel 好札實,希望 G19 更好~
作者: Kwind    時間: 12-10-2018 11:53

引用:
原帖由 no-name 於 12-10-2018 09:59 發表

其實 09 年打後既新槍 (唔計炒冷飯系列),即係由 FN57 開始就已經係用 15mm 飛機
所以馬記十年黎都係話乜乜大口徑飛機,其實根本全部新開模既槍都係...
係近年其他廠先開始鬥大,而又真係有大過馬記~

睇評 ...
馬記D手槍如果計FN57打後0個D...我只買過一把USP COMPACT...如果似USP COMPACT的話又真係正喎...不過我支USP COMPACT買返黎擺左年幾見冇廠出下身就賣左了
作者: geese-f-howard    時間: 12-10-2018 19:30     標題: 回覆 17# 的帖子

如果VFC v2執順晒,冇出現任何QC問題,Blowback力度應該會小勝Marui19
作者: ranger101    時間: 12-10-2018 20:03

10月尾就等馬記G19同 Red Dead Redemption 2, 完
作者: CLos3r    時間: 12-10-2018 22:10     標題: 回覆 13# 的帖子

冇計
得吉打有GEN 2 Frame
希望用到喇
作者: BLSK    時間: 12-10-2018 23:11     標題: 回覆 24# 的帖子

完全一樣諗法
估唔到有red dead同好
作者: alvin155    時間: 13-10-2018 13:33

其實ksc真係咁差?我用咗prowin glock甲都打得好爽吖
作者: mkmonkey    時間: 13-10-2018 13:46

引用:
原帖由 no-name 於 12-10-2018 09:52 發表

如果打 Production 既話 G34 過長用唔到 > 用返 G17
打 Standard / Open 既話反正都係改槍 > G34 貴 G17 一舊水 > 用返 G17 改

原來有咁既考慮 ...

多謝指教!
作者: ranger101    時間: 13-10-2018 20:40

槍12,798円,匣2,575 円
HKD~900,180
(15980官網建議價)
作者: ranger101    時間: 13-10-2018 20:44

引用:
原帖由 alvin155 於 13-10-2018 13:33 發表
其實ksc真係咁差?我用咗prowin glock甲都打得好爽吖
KSC把聲清脆,blowback都幾紥實,同其他牌子手槍擊發感覺都有小小不同,個人感覺
作者: yiuyiusiu    時間: 14-10-2018 08:11     標題: 回覆 27# 的帖子

KSC係我眼中從未差過
如果因爲一開始為金屬滑架買台版glock然後轉玩日版你必有驚喜
由下身物料到內部零件;兩個世界既事(19)
你可以回想08,09年Marui, KJW, ksc落場打既師兄用邊個牌子多,答案一目了然
作者: yiuyiusiu    時間: 14-10-2018 08:28

再送你舊圖幾張,可見物料成色質地分別,高下立見19 (Japan)

17 (Taiwan)改22

另外Marui glock26及freedomart套件

作者: BLSK    時間: 25-10-2018 15:40

出現了!
https://m.facebook.com/story.php ... p;__tn__=%2As%2As-R
作者: jacko    時間: 25-10-2018 17:44

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 14-10-2018 08:28 發表
再送你舊圖幾張,可見物料成色質地分別,高下立見19 (Japan)
?_nc_cat=103&oh=4e0de47826093c7ba4fe940f448b72fb&oe=5C515 ...
Glock26個下身好正,邊間出?Thx
作者: BLSK    時間: 25-10-2018 19:52

出左拆槍片 唔知幾錢呢

https://www.youtube.com/watch?v=9kJhhW0-bcs
作者: TheOrigina1    時間: 25-10-2018 20:20

引用:
原帖由 BLSK 於 25-10-2018 19:52 發表
出左拆槍片 唔知幾錢呢

https://www.youtube.com/watch?v=9kJhhW0-bcs
拆到條slide變左形
作者: yiuyiusiu    時間: 25-10-2018 20:39     標題: 回覆 34# 的帖子

Freedomart
作者: Kwind    時間: 25-10-2018 21:19

引用:
原帖由 BLSK 於 25-10-2018 19:52 發表
出左拆槍片 唔知幾錢呢

個新HOPUP座個跌管好似唔錯...條外管明顯斜好多...應該冇咁易JAM SLIDE喇掛
作者: BLSK    時間: 25-10-2018 21:36     標題: 回覆 36# 的帖子

我都好唔鐘意呢個設計 用膠個彈性固定
拆M&P個陣細力又拆唔到,大力又怕爆,尤其係slide拋殼個邊咁幼
手殘人士好驚一個唔覺意就出事
作者: no-name    時間: 25-10-2018 21:36

好想睇說明書但未搵到!

睇分解上身除左拍頭內管哭泣膠,基本上冇野同舊 glock 一樣
laylax 話對西係跟 18c 規格
跌管係 g22 己有,但好似未有金身跟住咁做
其他有 d 似 hk45 usp m&p9 溝埋

下身結構大致好似差唔多
除左成個中身唔同左,應該槍管會冇咁搖?
睇堺大叔玩,slide 比 hammer 拖住唔順個情況仲係咁
火控組外觀好似有乜變?

https://youtu.be/pRjb1jyUPa0
https://www.laylax.com/information/detail.php?news_id=188

作者: TheOrigina1    時間: 25-10-2018 21:58

引用:
原帖由 BLSK 於 25-10-2018 21:36 發表
我都好唔鐘意呢個設計 用膠個彈性固定
拆M&P個陣細力又拆唔到,大力又怕爆,尤其係slide拋殼個邊咁幼
手殘人士好驚一個唔覺意就出事
一個唔覺意比多兩錢肉緊就爆硬
都係睇定d算
作者: BLSK    時間: 25-10-2018 22:30     標題: 回覆 41# 的帖子

唔洗睇定嫁啦,唔係換野點會拆姐
爆左未換過條
作者: 暈又暈    時間: 25-10-2018 22:41

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 14-10-2018 08:28 發表
?_nc_cat=103&oh=4e0de47826093c7ba4fe940f448b72fb&oe=5C515 ...
鄙人以為KSC輸在系統比較早出
馬記遲出,技術/工藝/研發係向前走既,又再如果佢又試啄住ksc黎打,ksc想不挨打也幾難
作者: hykenny    時間: 26-10-2018 00:12

試射片
https://youtu.be/pRjb1jyUPa0
作者: TheOrigina1    時間: 26-10-2018 00:33

今次19係唔係真數?
作者: 媽屎    時間: 26-10-2018 01:04

KSC G19順好多,真係衰在冇咩補品
其實VFC點分V1同V2?
不過馬記出得都係會買架喇
作者: Kwind    時間: 26-10-2018 05:00

引用:
原帖由 媽屎 於 26-10-2018 01:04 發表
KSC G19順好多,真係衰在冇咩補品
其實VFC點分V1同V2?
不過馬記出得都係會買架喇
V1 V2 最簡單分別係下身HAMMER HOUSING V1會有連發SEAR...V2 就取消左連發SEAR

詳細就飛機座...飛機...中身...HOPUP座係改過唔同的

作者: olw0978    時間: 26-10-2018 08:23

Reply to #45

Unlikely, never seen any products from this manufacturer can match real steel size.
作者: kornhill401    時間: 26-10-2018 11:44

如果係Gen4就好. Thx for sharing.
作者: BLSK    時間: 26-10-2018 11:46

但係今次slide應該無做肥?
展覽個陣都見佢入到Blackhawk槍套
作者: jn_jona    時間: 26-10-2018 11:51

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-10-2018 11:44 發表
如果係Gen4就好. Thx for sharing.
G19x g19m
作者: hi202020ch    時間: 26-10-2018 11:53

唔知幾時會出 Glock 45
作者: no-name    時間: 26-10-2018 12:14

引用:
原帖由 BLSK 於 26-10-2018 11:46 發表
但係今次slide應該無做肥?
展覽個陣都見佢入到Blackhawk槍套
今次佢講明係真鐵尺寸,入到真品槍套
作者: mcman168    時間: 26-10-2018 18:13

有無ching知見街未
作者: BLSK    時間: 26-10-2018 18:29

我都想知 應該開售三四日內有
作者: hykenny    時間: 28-10-2018 12:46

其實想要Glock 19

圖片附件: 3 Glock.jpg (28-10-2018 12:46, 110.73 KB) / 該附件被下載次數 155

圖片附件: [Glock 23 gen 2] Gen 2.jpg (28-10-2018 12:46, 90.64 KB) / 該附件被下載次數 143

圖片附件: [Glock 19 gen 3] Gen 4.jpg (28-10-2018 12:46, 99.45 KB) / 該附件被下載次數 140

圖片附件: [BTC 19 gen 3] Bowie.jpg (28-10-2018 12:46, 102.01 KB) / 該附件被下載次數 139

作者: 新手一隻    時間: 29-10-2018 01:20

作者: kornhill401    時間: 29-10-2018 10:59     標題: 回56#

請教C Hing, 果支貼左沙紙的G19,滑架同一般所見的Glock唔同ge,
是否新設計呢? 謝謝!Thx for sharing.

作者: hykenny    時間: 29-10-2018 11:39

Delete

作者: hykenny    時間: 29-10-2018 11:47

引用:
原帖由 kornhill401 於 29-10-2018 10:59 發表
請教C Hing, 果支貼左沙紙的G19,滑架同一般所見的Glock唔同ge,
是否新設計呢? 謝謝!Thx for sharing.
Detonator Bowie Tactical Concepts
http://www.enten.co.jp/DET-G19BTC-M.html
http://bowietacticalconcepts.com/signatureglocks.html
作者: Opica    時間: 29-10-2018 13:15

引用:
原帖由 hykenny 於 29-10-2018 11:47 發表

Detonator Bowie Tactical Concepts
http://www.enten.co.jp/DET-G19BTC-M.html
http://bowietacticalconcepts.com/signatureglocks.html
俾ksc用
作者: kornhill401    時間: 30-10-2018 12:48

引用:
原帖由 hykenny 於 29-10-2018 11:47 發表

謝謝C Hing給予有關答案,解我疑惑.
作者: ranger101    時間: 30-10-2018 18:14

有鋪頭已上架?邊位師兄有情報
作者: JFCP    時間: 30-10-2018 18:36

已買西京9魚,再外加2匣(2魚以下1匣)
作者: BLSK    時間: 30-10-2018 18:53

呢個價錢又幾好
可惜去到話已預先留左貨俾人,無得walk in 買
作者: JBL    時間: 30-10-2018 19:05

作者: 327airborne    時間: 30-10-2018 19:28

名X店,現貨900
作者: ranger101    時間: 30-10-2018 21:30

放工入到有名的窗店,從入店叫貨試窗俾錢出門,陣閒已賣出3件,相信好快沽清 要買趁手
作者: no-name    時間: 30-10-2018 21:34

已入手!
blowback 十分爽,感覺真係似 uspc
條膠slide好有心思,造到好似好似有 coating 咁有好精細紋理,但當然一渣上手就...
同舊glock共通零件有 slide stoper, trigget level 同成個 hammer 座連擊鎚斯牙
但 hammer 座本身都 redesign 過,遲少少試下互換
但因為 hammer 座本身結構冇改,slide 唔順既情況健在
中身 hopup 應改良後 fing 管大幅改善
暫時感覺非常良好,見到馬記今次舊瓶係裝左新酒

另外忽發奇想,馬記先做左個 2 邊 release 既匣,今次 restructure 埋 hopup 座,下支 glock 都幾有可能係有雙邊 release 加 g19 拆槍制位置既 gen 5 系列 bor
作者: 327airborne    時間: 30-10-2018 21:34

試左謎19匣和馬記通用..............
作者: no-name    時間: 30-10-2018 21:36

引用:
原帖由 ranger101 於 30-10-2018 21:30 發表
放工入到有名的窗店,從入店叫貨試窗俾錢出門,陣閒已賣出3件,相信好快沽清 要買趁手
我 7 點去果度西京童公沽清,入名搶買果 5 分鐘已見賣左 3 支
作者: ranger101    時間: 30-10-2018 21:48

試左入blade tech真鉄Glock 19 level 2槍套,lock and fit
試左可用we 17匣 謎19匣,kj 19匣lock唔到
作者: Dave    時間: 30-10-2018 22:07

引用:
原帖由 no-name 於 30-10-2018 21:36 發表

我 7 點去果度西京童公沽清,入名搶買果 5 分鐘已見賣左 3 支
MARUI MAGIC... 明明其他廠出左九世...馬記出都要搶番餐...
作者: ~~方~~    時間: 30-10-2018 23:10

引用:
原帖由 ranger101 於 30-10-2018 21:48 發表
試左入blade tech真鉄Glock 19 level 2槍套,lock and fit
試左可用we 17匣 謎19匣,kj 19匣lock唔到
用到迷19 匣就好啦, 換言之vfc d glock 可以換匣啦
作者: yukihiro2140    時間: 31-10-2018 11:12

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2018 22:07 發表

MARUI MAGIC... 明明其他廠出左九世...馬記出都要搶番餐...
馬記神教千秋萬世,統一江湖號令天下!

作者: CC_Mario    時間: 31-10-2018 11:15     標題: 回覆 17# 的帖子

cant wait for it too~~~
作者: jn_jona    時間: 31-10-2018 11:24

戰術貓好似搞緊套鋼slide比佢了
作者: no-name    時間: 31-10-2018 11:31

引用:
原帖由 jn_jona 於 31-10-2018 11:24 發表
咁快手?
有冇鋁 slide 消息呢?雖然今次成條 slide 厚左好多但都怕打 topgas 好快爆
作者: bennytsang16    時間: 31-10-2018 12:16

吉打果套鋼 slide 已經好好,但當時馬記未出G19,小弟都只係用VVE系統。
引用:
原帖由 jn_jona 於 31-10-2018 11:24 發表

作者: jn_jona    時間: 31-10-2018 14:25

引用:
原帖由 no-name 於 31-10-2018 11:31 發表

咁快手?
有冇鋁 slide 消息呢?雖然今次成條 slide 厚左好多但都怕打 topgas 好快爆
飛機直徑都係講緊15.5(?) 其實夠唔夠力推
我覺得起碼vfc fnx fns vp9 hk45ct usp9果d先叫夠力
馬記m&p都還可以
作者: eelxilef    時間: 31-10-2018 14:39

剛剛去左名X店, 已經冇貨了
作者: nathan852    時間: 31-10-2018 15:18

請問下身同吉打for KJ通用?
作者: BLSK    時間: 31-10-2018 16:53     標題: 回覆 81# 的帖子

最後一支display係我手

原裝個blowback 好似用we匣咁,鋼應該唔係問題
作者: TheOrigina1    時間: 31-10-2018 17:14

引用:
原帖由 BLSK 於 31-10-2018 16:53 發表
最後一支display係我手

原裝個blowback 好似用we匣咁,鋼應該唔係問題
咁正
等第二水貨
作者: lm52oo    時間: 31-10-2018 18:09

怎么没兄台发个开箱帖?
作者: ranger101    時間: 31-10-2018 21:30

紅狼網上有,要比多兩舊水
作者: TheOrigina1    時間: 31-10-2018 23:50

引用:
原帖由 ranger101 於 31-10-2018 21:30 發表
紅狼網上有,要比多兩舊水
點引人比錢
貴咁多
作者: kornhill401    時間: 1-11-2018 11:51

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 31-10-2018 23:50 發表

點引人比錢
貴咁多
呢D未叫做..炒價..LO.
作者: ranger101    時間: 1-11-2018 14:21

大概可以話正常,佢海外生意,主要出貨供給歐美玩家,定價自然高d再加埋運費 不過大把鬼佬排住買,應該好快出完。
日本果個impulse1x1,疑似法國佬開,19售價都開幾高,都係出貨海外,相比之下,日本做國内生意幾家店鋪綫上售價都較爲合理,亦都遠低於Marui官網果個MSRP。
槍街今次第一水19定價都跟足日本國内通常零售價,已經好好了,我地已經省下唔少血汗錢啦

自由市場,自由買賣,貨比三家做個精明消費者。
作者: BLSK    時間: 1-11-2018 14:45

今次都係900,貴我買17個陣四五十蚊,雖則短左但有各種升級改良算係咁
今次個grip質感好好,唔捨得換咁濟又慳一筆

過左1千就買唔落喇真係
作者: no-name    時間: 1-11-2018 14:53

其實條 Slide 都好靚仔,唔係光順膠面,扮晒有 coating 咁,但可惜膠就係膠,雖然都厚左好多但打落係 "啪啪" 聲,呢個真係扮唔到

圖來自道樂,附道樂 Review http://www.hyperdouraku.com/airgun/tm_glock19/index.html

圖片附件: 16.jpg (1-11-2018 14:53, 67.22 KB) / 該附件被下載次數 200

作者: Dave    時間: 1-11-2018 21:34

引用:
原帖由 no-name 於 1-11-2018 14:53 發表
其實條 Slide 都好靚仔,唔係光順膠面,扮晒有 coating 咁,但可惜膠就係膠,雖然都厚左好多但打落係 "啪啪" 聲,呢個真係扮唔到

圖來自道樂,附道樂 Review http://www.hyperdouraku.com/airgun/tm_glock19/inde ...
不用拆槍即可調HOP,希望成為各廠仿傚的設計
作者: TheOrigina1    時間: 2-11-2018 00:47

引用:
原帖由 Dave 於 1-11-2018 21:34 發表

係邊度較
作者: gunka    時間: 2-11-2018 01:07     標題: G19 Gen 3 完全分解

似乎舊系統好多都不能流用,尤其上下身....去片!

P.S. 條Slide如轉金屬似乎有難度!!

作者: BLSK    時間: 2-11-2018 01:15

拉開條slide 係管到就會見到,仲有個白色箭嘴
再唔係睇説明書
作者: 媽屎    時間: 2-11-2018 03:15

引用:
原帖由 Dave 於 1-11-2018 21:34 發表

正呀~~~
初初玩KSC GLOCK較HOP UP唔洗拆SLIDE
到轉玩馬記槍覺得較HOP UP好煩
作者: 新手一隻    時間: 2-11-2018 05:44

作者: jn_jona    時間: 2-11-2018 14:58

引用:
原帖由 新手一隻 於 2-11-2018 05:44 發表

就算係馬記,都出咗有段日子。PX4、M&P9、USPC之類已經係咁設計。
印像中好似得WE PX4跟馬記,之後便沒有類似設計,恐怕台廠會跟還需時日。只能慢慢等......
Hk45ct,usp 9mm用回膛桿
作者: 新手一隻    時間: 2-11-2018 15:29

作者: BLSK    時間: 2-11-2018 15:33     標題: 回覆 94# 的帖子

已經有人整緊鋼slide啦

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0