標題: 近排玩一隻西部牛仔遊戲, 原來當時的槍械相當有趣 [打印本頁]

作者: eelxilef    時間: 6-12-2018 13:19     標題: 近排玩一隻西部牛仔遊戲, 原來當時的槍械相當有趣

近排玩一隻西部牛仔遊戲, 原來當時的槍械相當有趣:

Borchardt C-93

第一眼睇覺得外觀一般, 但原來大有來頭.於1893年設計的一種半自動手槍,由路德維希·羅意威公司(Ludwig Loewe & Company)負責生產,為歷史上第一種投產的半自動手槍。(WiKi)該槍是當時唯一能完成連續裝彈的小型武器,也是唯一使用無煙火藥的小型武器

Spencer Model 1865 Carbine

第一次reload 呆左, 要係槍柄後面上彈然後入支棍頂實

Winchester M1894

M1894被人稱為“槓桿步槍的終極設計”, 槓桿槍個上膛動作對我黎講好新鮮

圖片附件: 83b80005a5fab7e5ce49.jpg (6-12-2018 13:19, 46.76 KB) / 該附件被下載次數 197

圖片附件: 1024px-Borchardt_C93_with_magazine.jpg (6-12-2018 13:19, 108.3 KB) / 該附件被下載次數 230

圖片附件: images.jpg (6-12-2018 13:19, 10.75 KB) / 該附件被下載次數 186

圖片附件: 下載.jpg (6-12-2018 13:19, 16.99 KB) / 該附件被下載次數 200

圖片附件: 1qp20000r162n29o6po6.jpg (6-12-2018 13:19, 41.18 KB) / 該附件被下載次數 202

作者: gtoray    時間: 6-12-2018 13:35

外表出奇地科幻
作者: TheOrigina1    時間: 6-12-2018 13:43

Forgotten weapons 有講過手槍
作者: pbay    時間: 6-12-2018 15:04

支Borchardt C-93 好有 Steam punk 復古科幻感

操作上好似Luger P08
https://www.youtube.com/watch?v=Wfrf-0O2UDI
作者: rho837    時間: 6-12-2018 16:19

Spencer rifle! 如果係原装真槍就好值錢!
作者: Dave    時間: 6-12-2018 19:51

RDR2呢隻GAME 個節奏頗慢,自問恰著過N 次,
但如果講入面槍械資料,城鎮景色,真係做到非常仔細,當做教科書都仲得。
作者: kornhill401    時間: 9-12-2018 12:03

支槍又幾得意bor. Thx for sharing.
作者: screwupman2022    時間: 10-12-2018 12:20

引用:
原帖由 pbay 於 6-12-2018 15:04 發表
支Borchardt C-93 好有 Steam punk 復古科幻感

操作上好似Luger P08
https://www.youtube.com/watch?v=Wfrf-0O2UDI
Luger P08 就係根據這支史上首支半自動彈匣式手槍Borchardt C93的設計改良而成。C93槍尾那個大件突出部份,係用來放回膛彈弓,所以槍支外形太笨重,生產商曾經要求設計師再改進設計,希望冇咁滯銷,設計師好有自信,覺得自己個設計沒有問題,於是生產商找了另一位設計師改良個設計,將組回膛彈弓收納入槍柄後面,成為了Luger P08一代名槍。

Luger P08 How it works解剖片:

https://m.youtube.com/watch?v=aw9g-CcrGW0

作者: eelxilef    時間: 10-12-2018 12:43

引用:
原帖由 screwupman2022 於 10-12-2018 12:20 發表

Luger P08 就係根據這支史上首支半自動彈匣式手槍Borchardt C93的設計改良而成。C93槍尾那個大件突出部份,係用來放回膛彈弓,所以槍支外形太笨重,生產商曾經要求設計師再改進設計,希望冇咁滯銷,設計師好有自信 ...
長知識了, thanks for sharing
作者: Portal    時間: 10-12-2018 12:56

引用:
原帖由 Dave 於 6-12-2018 19:51 發表
RDR2呢隻GAME 個節奏頗慢,自問恰著過N 次,
但如果講入面槍械資料,城鎮景色,真係做到非常仔細,當做教科書都仲得。
冇玩過1代 完全唔知人地個故事講乜就緊係覺悶
作者: Dave    時間: 10-12-2018 13:02

引用:
原帖由 Portal 於 10-12-2018 12:56 發表

冇玩過1代 完全唔知人地個故事講乜就緊係覺悶
一隻好遊戲,對像不應該只限舊玩家的,如果「新玩家」因為沒玩舊集數而悶,就是這隻game 的缺點。
作者: Portal    時間: 10-12-2018 13:16

引用:
原帖由 Dave 於 10-12-2018 13:02 發表

一隻好遊戲,對像不應該只限舊玩家的,如果「新玩家」因為沒玩舊集數而悶,就是這隻game 的缺點。
2代只係1代既前傳,有冇玩過舊既都對新一集關係唔大,只係會更加代入,唔明劇情就繼續唔明
前一代後一代有連貫性都算係缺點,咁就真係睇戲都唔好睇續集,著重情節同細節都係R星既特點, 唔喜歡既Bf,COD呢d岩你多d

作者: Dave    時間: 10-12-2018 13:30

引用:
原帖由 Portal 於 10-12-2018 13:16 發表

2代只係1代既前傳,有冇玩過舊既都對新一集關係唔大,只係會更加代入,唔明劇情就繼續唔明
前一代後一代有連貫性都算係缺點,咁就真係睇戲都唔好睇續集,著重情節同細節都係R星既特點, 唔喜歡既Bf,COD呢d岩你多d
可能師兄你好喜歡rdr2 ,亦玩過第一集,所以覺得理所當然,
或者你可以試下去理解下只玩第2 集既玩家意見。
順便一題「前一代後一代有連貫性都算係缺點」是斷章取義,
師兄曰:「冇玩過1代 完全唔知人地個故事講乜就緊係覺悶」,那就是缺點。
出新game 都係想更多人玩,但原來唔玩第一集係唔得的,即係趕客。
如果第一集是第二集的後續,那不玩第一代又為何會覺得悶?充其量只是少了幾分「預知發生」的投入感而已。

現在師兄又改口:「2代只係1代既前傳,有冇玩過舊既都對新一集關係唔大」
咁究竟唔玩第一集既結果係「緊係覺悶」定係「關係唔大」...兩個極端wo 師兄

在下有玩gta v ,都過百小時遊戲時間談不上淺嘗即止,覺得是好的,說故事真是感覺在推展故事,
rdr 2 麻...頭十幾小時都在打打鹿,吹吹水,騎下馬...真正戰鬥好像只有一場打雪地敵陣營但難度頗低...
之後繼續吹水,騎馬...駕馬車...真是談不上叫做「欲罷不能」。初段節奏真是慢到呢...
現在開始全世界都在追殺玩家就開心少少了,不過已經玩了差不多30 小時先「開始」好玩少少

作者: tf141    時間: 10-12-2018 14:23

引用:
原帖由 Dave 於 10-12-2018 13:30 發表

可能師兄你好喜歡rdr2 ,亦玩過第一集,所以覺得理所當然,
師兄曰:「冇玩過1代 完全唔知人地個故事 ...
尋日上個friend屋企玩過,佢把口猛話好玩想水我一齊買,但原來玩落隻game有好多野如操作等等,問番佢佢都唔太知,即係佢自己都冇乜點玩
我個人就覺得麻麻,跑兩步又話要休息,唔跑步騎馬隻馬又要休息
跑遠咗要叫唔番隻馬番嚟,想搶馬又俾人射
殺咗果條友隻馬又嚇走咗
攪完一輪又話冇體力又要休息
作者: Dave    時間: 10-12-2018 14:45

引用:
原帖由 tf141 於 10-12-2018 14:23 發表

尋日上個friend屋企玩過,佢把口猛話好玩想水我一齊買,但原來玩落隻game有好多野如操作等等,問番佢佢都唔太知,即係佢自己都冇乜點玩
我個人就覺得麻麻,跑兩步又話要休息,唔跑步騎馬隻馬又要休息
跑遠 ...
人同馬都有核心體力同外圈體力,外體慳D 用,就不會耗盡,如夾硬跑就會用核心,核心係要食野補的。
簡單來說就是「就住用」。
但講起隻GAME 都真係幾鬱悶 ( 唔係話唔好,只係太真實,真實就有制肘 ),
隻比人打死左,搶人馬.. 人地報警...都算
有時係條村,跑步快D ..撞跌人...又報警...你拒捕,開槍射你,通輯你,
你最好跑走算,可能都係通輯幾十蚊,你如嬲嬲地開槍殺警...可以升到300 蚊 ( 我成副身家都冇呢個數 ),
而且係永久...你除非去交罰款否則一直通輯,差佬會射你,鋪頭會唔賣野比你...妖...
好真實但真是好唔爽...

之前有次去個唐人街,真係講廣東話,行來行去,行到去後巷,有兩個黑社會問我望咩望,
之後我走.. 開槍射我...咁身為一個主角緊係還手...殺左兩個地踎...之後成個城的警察集體追殺...黑警呀...
好唔好玩係幾好玩...但真是太多「不爽」設定。

作者: tf141    時間: 10-12-2018 14:50

引用:
原帖由 Dave 於 10-12-2018 14:45 發表

人同馬都有核心體力同外圈體力,外體慳D 用,就不會耗盡,如夾硬跑就會用核心,核心係要食野補的。
簡單來說就是「就住用」。
但講起隻GAME 都真係幾鬱悶 ( 唔係話唔好,只係太真實,真實就有制肘 ),
隻比人 ...
我行過一個農場,諗住殺個鄉下佬冇事啦
點知原來係唔知乜乜藥廠d人嚟,跟住成隊PMC咁走晒出嚟
好唔容易殺晒,又俾差人拉
隻game入面個個都有幫手,除咗player
作者: Portal    時間: 10-12-2018 14:59

引用:
原帖由 Dave 於 10-12-2018 13:30 發表

師兄曰:「冇玩過1代 完全唔知人地個故事 ...
我所指關係唔大,係對故事理解唔重要,唔洗捉字蝨喇 劇情一路玩自然會講,有玩過一代自然會對二代所發生既事有共嗚,未玩到既都會當睇戲咁睇,節奏慢未到戲玉好正常,因為劇情都未去到,你想有咩高潮比到你?
所以先話BF,COD呢dfps game就最唔怕悶親你, 故事發生1899年,生活節奏你想有幾快?唔打鹿唔去超市買野食?唔騎馬唔去渣車既?冇連發槍 節奏都好慢下喎
因為唔明人地個故事玩乜就恰著過N 次,原來係自己唔知自己玩緊d乜 睇來你又真係唔關有冇玩過前集事,有玩過都可能唔明 唔好意思我又改口。任務有成104個,冇計支線,玩到邊到就咁快「總結」到呢?
一隻新game倒敘返一隻8年前既舊game, 玩家既決定都影響個故事情節,對話同結局
既然有咁多缺點,但連The Guardian、IGN、The Telegraph、Game Informer、Gamereactor、Press Start Australia等等,全部一致比滿分, 莫非又有打手?
作者: tf141    時間: 10-12-2018 15:02

引用:
原帖由 Portal 於 10-12-2018 14:59 發表

我所指關係唔大,係對故事理解唔重要,唔洗捉字蝨喇 劇情一路玩自然會講,有玩過一代自然會對二代所發生既事有共嗚,未玩到既都會當睇戲咁睇,節奏慢未到戲玉好正常,因為劇情都未去到,你想有咩高潮比到你?
所以 ...
打機同睇戲聽歌一樣,好睇個人觀感
上一隻IGN 10分既年度大作都係我個friend水我一齊買,又係買完之後玩唔夠一兩次大家放咗係一到冇再玩過
叫做Metal Gear
作者: Dave    時間: 10-12-2018 15:05

引用:
原帖由 Portal 於 10-12-2018 14:59 發表

所以 ...
拎高分就= 好玩,師兄真是無憂無慮。

唔講細作,只談大作,

METAL GEAR V
FF 15

在下正是這兩個系列的粉絲,兩隻都好高分,而且銷量都好高。
已經唔需要補充。

MGS 1~4 都係傑作,V 就無哂MGS 味。
FF...13 已經可以丟落垃圾桶,出多隻15...
FF13 當日第一水日版即買索價690,個系統弱智到呢...故事一本道,連城都冇一個,零探索零SIDE STORY,一味跑山路,好似13 關是一個城,不過都係乜叉都冇得幾間鋪...
銷量不好?很好,評分不高? 不知9/10 定10/10... 一眾盲粉話無商店係新進化,無道具店係令你更磨練技術,無迷官係令你專心劇情...救命...

不過學樓上話齋,個人喜好,在下玩GTAV ,MHW ,等都可以玩過百小時,但RDR2 就試過N 次渣住手掣訓著,可能八字不夾。

作者: bennytsang16    時間: 10-12-2018 16:03

第一張相果枝 Borchardt C-93 相信係 Luger P08 的前身。
作者: jasonma49    時間: 10-12-2018 16:11

引用:

所以 ...
IGN睇下就算啦 唔係信呀
作者: 紗夢    時間: 10-12-2018 23:43

我就反而好鐘意由無無聊聊既瑣碎事去了解同代入角色個生活,投入度大增。
都對game內好多detail位十分佩服,不過唔鐘意既大慨就唔會欣賞了
因為試過開頭打左15分鐘就有人話搞咁耐都唔知玩乜,行黎行去無鬼聊,要打到魔戒攻城果幕先係好game黎ga麻,
但亦有人話我烤塊鹿肉兩下就熟好唔像真,有無搞錯,覺得隻game好失敗,應該要用現實既時間煮熟先岩
作者: tf141    時間: 10-12-2018 23:56

引用:
原帖由 紗夢 於 10-12-2018 23:43 發表
我就反而好鐘意由無無聊聊既瑣碎事去了解同代入角色個生活,投入度大增。
都對game內好多detail位十分佩服,不過唔鐘意既大慨就唔會欣賞了
因為試過開頭打左15分鐘就有人話搞咁耐都唔知玩乜,行黎行去無鬼聊,要打到魔 ...
做下無無聊聊既瑣碎事好多玩open world game既人都會,問題在於係你自己想去做,定係隻game既玩法逼你去做
作者: 紗夢    時間: 11-12-2018 00:40

引用:
原帖由 tf141 於 10-12-2018 23:56 發表

做下無無聊聊既瑣碎事好多玩open world game既人都會,問題在於係你自己想去做,定係隻game既玩法逼你去做
個人感覺依隻又無強制你做D無聊事, 因為有D GAME真係feel倒係故意叫你重覆做d野黎夾硬拖長個遊戲流程
好似話R星主要係想玩家體驗故事,接關接幾次就問你飛唔飛左佢等你可以繼續玩埋個故事落去。不過唔知開頭打獵果D可唔可以飛,不過無記錯好次都係強制獵過2次炸
無記錯佢系統上既野唔做都無乜所謂,唔食野,唔沖涼,唔打獵都可以照衝主線,
另外隻馬跑2步就喘又易驚應該係果隻係低班馬,靚馬同埋照顧得好,感情高就唔會兩步就無氣又走佬又唔聽口哨  
不過我都未玩得遠,可能感想會唔準確,首日發售到依刻我都係四圍同路人互動,聽NPC對話,睇下戲當模疑市民體驗生活咁玩

另外想問有無師兄指教下主角個袋係咪要打鹿皮造升級袋先可以放多D野?我到第4章重係新手袋兩野就無哂位
作者: Dave    時間: 11-12-2018 10:35

引用:
原帖由 紗夢 於 11-12-2018 00:40 發表

個人感覺依隻又無強制你做D無聊事, 因為有D GAME真係feel倒係故意叫你重覆做d野黎夾硬拖長個遊戲流程
好似話R星主要係想玩家體驗故事,接關接幾次就問你飛唔飛左佢等你可以繼續玩埋個故事落去。不過唔知開 ...
細節真係做得好好,尤其是抹槍呀射擊呀舊化etc
在下提及只是開頭太日本風情畫ok 難捱。現在在下才玩到第2 章 ( 但都3x 小時 ) 因為成日做d side event.
攪好耐先去劫獄。而家就逃左去第三營區 ( 河岸邊 )。
over all 隻game 唔差,但一開始如果可以緊湊d 會更好.
作者: horenhim    時間: 11-12-2018 11:59

引用:
原帖由 紗夢 於 11-12-2018 00:40 發表

好似話R星主要係想玩家體驗故事,接關接幾次就問你飛唔飛左佢等你可以繼續玩埋個故事落去。不過唔知開 ...
西部fan的我很滿意
劇情都好正
作者: 紗夢    時間: 11-12-2018 12:53

引用:
原帖由 Dave 於 11-12-2018 10:35 發表

細節真係做得好好,尤其是抹槍呀射擊呀舊化etc
在下提及只是開頭太日本風情畫ok 難捱。現在在下才玩到第2 章 ( 但都3x 小時 ) 因為成日做d side event.
攪好耐先去劫獄。而家就逃左去第三營區 ( 河岸邊 )。
o ...
尢其開頭雪地好卡腳,搞到我都好心急
作者: 閒雜人等    時間: 13-12-2018 10:32

自問好耐冇玩過呢類game好耐
rdr2比我感覺係行事要好小心,山邊獵隻鹿比人見到都可以話虐待動物報官 XDD
初初玩真係啤一聲
作者: Dave    時間: 13-12-2018 10:37

引用:
原帖由 閒雜人等 於 13-12-2018 10:32 發表
rdr2比我感覺係行事要好小心,山邊獵隻鹿比人見到都可以話虐待動物報官 XDD
初初玩真係啤一聲
比人抄牌之後要去郵局交罰單的概念...
作者: eelxilef    時間: 13-12-2018 11:05

不過有心機玩其實可感受到製作團隊的誠意

試過花左十幾分鐘睇晒劇院其中一個表演,

https://www.youtube.com/watch?v=eei6Cqrsy_A

同主線冇關, 但覺得首歌好好聽就停下脚步, 原來首歌講當其時剛剛發明電話

https://en.wikipedia.org/wiki/Hello!_Ma_Baby

開始入去睇時見到舞台邊的射燈出煙覺得好奇怪, 睇真的原來係燭台, 真係火所以有煙

作者: 紗夢    時間: 13-12-2018 18:45

引用:
原帖由 閒雜人等 於 13-12-2018 10:32 發表
初初玩真係啤一聲
最搞笑唔知bug定乜,
有次趕緊路唔小心撞跌左途人,被佢打唯有開槍還擊
跟住佢隻馬個icon有隻紅眼仔咁逃去
姐係隻馬變左目擊證人去報官

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0