標題: 新手想買槍己有心頭好 [打印本頁]

作者: marcox    時間: 25-12-2018 06:16     標題: 新手想買槍己有心頭好

1.SA 58/FN FAL/L1A1

2.LVOA-C DMR

3.MK18 MOD 1

4.TAR-21

5.OTHER(師兄建議)盡量唔要M4 SCAR 大眾槍....

各位師兄幫幫小弟簡一簡槍,同埋講下咩廠比較好.....

作者: 新手一隻    時間: 25-12-2018 06:55

作者: Dave    時間: 25-12-2018 09:06

引用:
原帖由 marcox 於 25-12-2018 06:16 發表
1.SA 58/FN FAL/L1A1

2.LVOA-C DMR

3.MK18 MOD 1

4.TAR-21

5.OTHER(師兄建議)盡量唔要M4 SCAR 大眾槍....

各位師兄幫幫小弟簡一簡槍,同埋講下咩廠比較好.....
其實除左FAL 同TAR21 之外,其餘都係AR15 BASE...不過叫做改左D 骨,潮一點。
在下初入行是M4,之後開始喜歡「特別款式」,不過隔了好久,才發覺M4 真是很輕很好用

其實玩槍先決定款式,再決定買哪牌子吧,拿自己喜歡的槍型才是最開心。
作者: 48191    時間: 25-12-2018 10:03

AR Base比較易上手,做Tac Reload亦較易上手同快。最重要係成街都係零件,有乜依郁搵件唔駛煩。
作者: kornhill401    時間: 25-12-2018 10:12

FN FAL L1A1...打game尼講,會唔會長左D?
坐定定,做狙擊手另計.
作者: tf141    時間: 25-12-2018 13:01

講緊電鎗定係氣鎗
作者: yiuyiusiu    時間: 25-12-2018 14:53

TAR21
P90
PDR-C
輕快短
作者: 新手一隻    時間: 25-12-2018 18:09

作者: marcox    時間: 25-12-2018 19:20

引用:
原帖由 新手一隻 於 25-12-2018 06:55 發表
>盡量唔要M4 SCAR 大眾槍
>MK18 MOD 1
明明就好大路

首先最緊要的:BUDGET幾多。
其次支槍為造型/喜好,定落場實用向?

造型為先的話,先揀一個槍款,再因Budget揀廠。

落場實用向的話,四把入面我推 ...
Budget 就預左2000-2700左右
其實我就比較喜歡Sniper/Sniper RIFE
作者: marcox    時間: 25-12-2018 19:22

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-12-2018 10:12 發表
FN FAL L1A1...打game尼講,會唔會長左D?
坐定定,做狙擊手另計.
FAL同L1A1 係比較長 但冇計個人喜好
作者: 新手一隻    時間: 25-12-2018 19:52

作者: 48191    時間: 25-12-2018 21:38

頗有趣,有些小朋友打得機多,個個玩Sniper,就係打中、遠距離。唔駛同人駁火咁易死,又可以一場執兩三隻。但事實上,未打過中、前場、冇報位能力、甚至連協同隊友都唔識,一味英雄主意打單泡嘅所謂士拉靶真係差不多一場大Game見到兩三個。最重要係,佢哋無視自己手上嘅係打6mm,非火藥燃爆,射程連一百米都冇嘅玩具。某程度上,呢啲唔係Sniper,只是獵人。
引用:
原帖由 新手一隻 於 25-12-2018 19:52 發表

點解個個都要士拉扒

如果有中意的槍就去馬啦,唔洗擔心落場,愛會克服一切。
小弟冇玩fal,乜外觀marking真唔真、有乜毛病等其他師兄補充。
AEG難整極有限,CA、金弓、KA、ARES都有出過,應該搵到零件的, ...
作者: 暈又暈    時間: 25-12-2018 21:49

AUG考唔考慮?
作者: Dave    時間: 25-12-2018 21:52

引用:
原帖由 marcox 於 25-12-2018 19:20 發表

新手打狙應該會做空氣或者死很大。
作者: marcox    時間: 25-12-2018 23:18

引用:
原帖由 Dave 於 25-12-2018 21:52 發表

新手打狙應該會做空氣或者死很大。
所以我用既係S.R 其實本身自己都有把馬記 GBB MP7
作者: marcox    時間: 25-12-2018 23:27

DEL
作者: 小鬼182    時間: 26-12-2018 08:53

引用:
原帖由 48191 於 25-12-2018 21:38 發表
頗有趣,有些小朋友打得機多,個個玩Sniper,就係打中、遠距離。唔駛同人駁火咁易死,又可以一場執兩三隻。但事實上,未打過中、前場、冇報位能力、甚至連協同隊友都唔識,一味英雄主意打單泡嘅所謂士拉靶真係 ...
算口拉∼∼大部分新人玩果時都鐘意枝槍有幾長得幾長,個個諗住做士拉把好型好易∼∼玩得耐先越玩越短∼∼緊致型係得D”舊海鮮”先識欣賞佢絕妙平衡性既美感∼∼
作者: 小鬼182    時間: 26-12-2018 08:55

引用:
原帖由 marcox 於 25-12-2018 19:20 發表

點解要區分Sniper同sniper RIFE呢?
作者: 48191    時間: 26-12-2018 09:42

鍾意無痛勝利、唔駛郁剩係識龜先至係心態唔正確。
如果一Team人入面有個打單泡又㚒唔到嘅「獵人」存在,我通常都無視佢存在,反正貢獻不太。
而家我砌緊支SPR都諗咗好耐點同隊友夾先至入手。如果我Join新手Game/ 散團先至會用SMG。
引用:
原帖由 小鬼182 於 26-12-2018 08:53 發表

算口拉∼∼大部分新人玩果時都鐘意枝槍有幾長得幾長,個個諗住做士拉把好型好易∼∼玩得耐先越玩越短∼∼緊致型係得D”舊海鮮”先識欣賞佢絕妙平衡性既美感∼∼
作者: RCOOH    時間: 26-12-2018 10:11

得支鎗而冇鎗法,比粒EXACTO你都會射到障礙物,要練鎗法除左打靶就係衝到最前鬥鎗,由新手開始就懶懶閒龜後面,點都練唔到速度、準度同反應。

唔係有支狙鎗就叫狙擊手,況且真既狙擊手都係以狗仔隊任務為主,唔L係Holly木咁激,海軍陸戰隊狙擊隊叫做"scout sniper",偵查狙擊",睇為先,狙為副,利用隱藏能力同高倍鏡長時間偵察。真係係混戰間點名果d叫DM,但體能同鎗法一樣要比常人好,DMR係好L重而大支。

再講,打JJ內6mm彈,狙鎗同手鎗有分別咩?60米外一鎗中已經有符碌成份,新人我寧願你用AEG打長點放,以密度補準度,順便練下捉前置量、盡量少開鎗結束戰鬥。
作者: kornhill401    時間: 26-12-2018 10:35

引用:
原帖由 marcox 於 25-12-2018 19:22 發表

FAL同L1A1 係比較長 但冇計個人喜好
支持樓主呢個選擇. 利申:我有一支L1A1.
作者: 48191    時間: 26-12-2018 11:11

有啲GBB DMR唔係好重,只要唔裝到聖誕樹咁其實唔係話好重。
利申:用Marui砌緊Mk 12 Mod 1,本身唔重,但一落Harris腳架同GNP PEQ2就有少少重心向前......
引用:
原帖由 RCOOH 於 26-12-2018 10:11 發表
得支鎗而冇鎗法,比粒EXACTO你都會射到障礙物,要練鎗法除左打靶就係衝到最前鬥鎗,由新手開始就懶懶閒龜後面,點都練唔到速度、準度同反應。

唔係有支狙鎗就叫狙擊手,況且真既狙擊手都係以狗仔隊任務為主,唔L係 ...

作者: 小鬼182    時間: 26-12-2018 11:12

引用:
原帖由 48191 於 26-12-2018 11:11 發表
有啲GBB DMR唔係好重,只要唔裝到聖誕樹咁其實唔係話好重。
利申:用Marui砌緊Mk 12 Mod 1,本身唔重,但一落Harris腳架同GNP PEQ2就有少少重心向前......
仲有豬標既PEQ2搵到?!
作者: 48191    時間: 26-12-2018 11:22

紅犬個零月前仲有黑色,明搶得沙色。
引用:
原帖由 小鬼182 於 26-12-2018 11:12 發表

仲有豬標既PEQ2搵到?!
作者: 48191    時間: 26-12-2018 11:29     標題: 回覆 20# 的帖子

仲有一點係,如果隊友未做過前鋒、中場Support ,未必有Sense同直覺去判斷戰況,如果交俾新手Sniper去幫手睇尾Backup,咁不如直情叫個「獵人」番屋企瞓好過。
作者: 小鬼182    時間: 26-12-2018 12:10

引用:
原帖由 48191 於 26-12-2018 11:22 發表
紅犬個零月前仲有黑色,明搶得沙色。
好多地方得番沙色....我都吾明依件野出沙色黎做乜膠....😑😑
作者: 48191    時間: 26-12-2018 13:24

我買嚟噴沙色,再磨邊見少少黑色做舊化。本身係沙色嘅話,不了。
引用:
原帖由 小鬼182 於 26-12-2018 12:10 發表

好多地方得番沙色....我都吾明依件野出沙色黎做乜膠....😑😑

作者: marcox    時間: 26-12-2018 18:09

其實本人有玩過CQB同野場 當然啦冇自己尊用既槍 問人借尼洛場打
可以係話半新手狀態 所以先係到開POST 問問咁多位有經驗既人士
有部分師兄回覆真係唔錯 都有比意見同建議 但有部分師兄就存在偏見(可能都係一種經驗之談)
冇錯 落場係應該用D比較賓用性既GEAR 但所講既賓用性GEAR係唔係代表任何人都係一樣?全部人都會係M4、AR、SCAR、G36、MP5等等??????
如果自己對以上幾種系列既槍冇感性趣 但又怕比其他人話個個新人都係咁買埋D大大把既槍 唔實用又幫唔到隊友(進或守)
咁落場玩都玩得唔開心 逼住自己用一把自己唔鐘意既槍去玩 我相信唔會有人再踏入香港既WARGAME界
係 我明白任何地方都會有新手 新手未必識咁多 但係作為師兄你可以比洛場意見
如果真係CARRI 唔到支槍 未叫佢換/再比建議 唔多唔少自己都會留意到

再講狙擊手/ 獵人係埸上面(野場)唔係LONE WOLF!!!!!如果咁多位師兄認為玩得狙擊手/ 獵人係怕死怕痛冇作為既話..........
如果隊友係講求戰術/合作 狙擊手/ 獵人係可以跟隨隊友尾部 進行報位及狙擊
近既 報比隊友 等佢地收頭 收唔到未狙擊手會幫手 遠既 未同隊友講 再自己收頭 收唔到未又陽左位就走(遊擊)

PS本人並唔係LONE WOLF 唔係什麼英雄 我只係問問大家既建議 我所選個幾把槍會唔會有咩缺點或廠商有咩問題
請各位師兄盡量不要針對任何玩家。
以上文章 得罪與否 我都會向咁多位道歉 希望大家可以繼續幫幫小弟
作者: RCOOH    時間: 26-12-2018 18:29

引用:
原帖由 marcox 於 26-12-2018 18:09 發表
其實本人有玩過CQB同野場 當然啦冇自己尊用既槍 問人借尼洛場打
可以係話半新手狀態 所以先係到開POST 問問咁多位有經驗既人士
有部分師兄回覆真係唔錯 都有比意見同建議 但有部分師兄就存在偏見(可能都係一種經驗 ...
咁你早D表明係萌新丫嘛,行街冇帶身份證都有機會比人當II,係咪先?

而且有一點要切記,與眾不同係有代價既。壞左等件到天明,爛左冇升級,同手機一樣,太冷門既野,買之前去睇個相先,八字唔夾請買番大路。

呢樣係我地無啦啦洗一萬幾千銀既經驗。
作者: 征服者~    時間: 26-12-2018 18:39     標題: 回覆 28# 的帖子

其實講得好好,出面D人玩乜槍,唔一定自己都要玩乜,再講,如果一個場地上個個都玩同一款槍都無意思,

至於有人話係WARGAME 裡面做SNIPER好蝕抵,我認為呢個係同香港既場地有關

如果場上個個都係拉一打一,咁做新手玲狙又係咪一定蝕抵呢?

其實呢個POST 好值得討論!
作者: 小鬼182    時間: 26-12-2018 19:00

引用:
原帖由 marcox 於 26-12-2018 18:09 發表
有部分師兄回覆真係唔錯 都有比意見同建議 但有部分師兄就存在偏見(可能都係一種經驗 ...
既然你有心理就吾洗再多講,照去馬無問題,不過新手鐘意玩長野都吾一定一黎就要bolt action類甘高階向,可以搵Marksman rifle類去試下自己係吾係合適打士拉把位∼∼就算之後吾岩自己都可以當一般rifle打,係長D重D辛苦D...
作者: marcox    時間: 26-12-2018 21:07

所以就係想比較下同睇咩廠好
作者: 48191    時間: 26-12-2018 21:21

我諗我條冤枉路唔止一萬幾千。
引用:
原帖由 RCOOH 於 26-12-2018 18:29 發表

咁你早D表明係萌新丫嘛,行街冇帶身份證都有機會比人當II,係咪先?

而且有一點要切記,與眾不同係有代價既。壞左等件到天明,爛左冇升級,同手機一樣,太冷門既野,買之前去睇個相先,八字唔夾請買番大路。
...

作者: RCOOH    時間: 26-12-2018 23:05

引用:
原帖由 48191 於 26-12-2018 21:21 發表
我諗我條冤枉路唔止一萬幾千。
總數48190,連埋膠袋48191?
作者: 媽屎    時間: 27-12-2018 01:15

其實支槍最緊要個款自己鍾意就得啦
以前冇咁多槍款選擇,用M16打埋身都係咁
當然而家年紀大,越輕越好~ 已經由M16長度變做MK18長度
入面D件唔靚咪打壞左之後換左佢LOR~
作者: 新手一隻    時間: 27-12-2018 04:54

作者: 新手一隻    時間: 27-12-2018 05:01

作者: 48191    時間: 27-12-2018 07:06

講呢啲....
引用:
原帖由 RCOOH 於 26-12-2018 23:05 發表

總數48190,連埋膠袋48191?

作者: kornhill401    時間: 27-12-2018 11:02

引用:
原帖由 新手一隻 於 27-12-2018 04:54 發表

拆返開嚟睇吧。

玩,最緊要開心,唯一的問題就係如何獲得最大的樂趣,而獲得樂趣的條件同權重係各人心中都唔同。
覺得收藏靚靚外觀最開心o既人,咪優先考慮外觀做工之類。
覺得落場殺人最開心,咪優先 ...
絕對同意C Hing對各槍友,對玩具槍要求的分晰. Thx for sharing.
作者: Dave    時間: 27-12-2018 11:53

引用:
首先有個心態要糾正你一下,現在閣下是「求教」,客觀狀態就是免費無償地索取知識及經驗,
我想無論岩不岩你聽都要受,如果主觀期望樣樣都要岩聽人人都要像衛生巾般讓你舒服清爽無感開朗的話你就不要問,直接衝去槍街買把最順眼的就是。
最起碼現在我看不到有人針著你笑,針著你踩...雖然逆耳,但都是經驗之談。
年終一千幾百個新手都認為自己會是特別的存在,無論輸嬴都會笑著玩,但事實是當你在玩一樣非常難上手,而你又沒有相應技術去操作的工具,
每一場都在輸,每一場都食白果,每一場都比人當沙包打,每一場都做不到自己想做到的表現...真的可以無感覺嗎?
在下身邊許多人玩狙,在下眼見就是花了4, 5 千買齊裝玩2 場之後賣槍的大有人在。真正狙到尾的應該2 個充其量 3 個,
一來是要有基本技術,二來是有堅持,三來是要有自己一套打法並真正能實行在戰場中。
要行自己的路絕對沒問題,但有人告訴你前面轉左有石頭,轉右有狗屎,都是玩家撞過版踩過屎跌過錢之後的分享,不見得是惡意。
當然聽不聽是閣下自由,如果說是針對或是偏見可能言重了。
就像恆生指數一定升,除非跌這些「超客觀」對白算得上是絕對中立無偏見,喜歡聽的話可以揚聲。

作者: queen    時間: 27-12-2018 12:03

都唔明,每次人話鍾意玩sniper/sniper rifle,就一定有一班人沖出黎話新手玩sniper唔好,甚至話每個都係打機打上腦先會玩sniper......提意見講新手玩sniper唔好無問題,但每次都話人係因為型英帥靚正先玩,又何苦呢......

個個一開始玩,十個有八個都係睇完戲打完機,見到有個造形好型想扮,見到有把槍好型想買....當年套飛虎一出,o米又係一大班人走去買枝MP5買件mil-forre level 4去扮飛虎開始wargame生涯,之後打多十次八次自然會發現自己鍾意那種玩法,再改變裝備,呢種可以話係玩各種興趣的必然經過,必需要交的學費。可能有人買完枝M4落場之後發現自己原來鍾意重火派彈多過走上前,之後又一班人教佢M4加鼓就可以,但最後佢原來發現自己相扮個gunner造型,發現拎枝加鼓M4實在硬膠到一個點,點解當日會比班師兄老點唔一開始買枝MG落場要浪費買個鼓....

回正題
如果無造型限制
第一會提意買ZA SA58 或Area L1A1,因為佢一路出緊,買零件會易D,KA想買隻匣都有難度...AREA 有出專用鏡橋,加鏡無難度;而ZA亦有骨有鏡橋
TAR21就買Z&T,宜家有間門市,買零件易搞好多

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0