標題: 電既問題 [打印本頁]

作者: ddyjab    時間: 5-2-2008 23:24     標題: 電既問題

我粒電9.6v 1700mah 我明明差足
但點解次次打一陣就冇電?
我用tlp差機! 較到3.5黎差!
作者: Kane    時間: 5-2-2008 23:33

較到3.5緊係冇電la.........
作者: ddyjab    時間: 5-2-2008 23:35

咁應該點?賣果個係咁教我,同埋佢果度明明寫住1700mah
作者: Kane    時間: 5-2-2008 23:48

1700 2a 叫正常
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 00:22

引用:
原帖由 Kane 於 5-2-2008 23:48 發表
1700 2a 叫正常
即係點?請指引我呢個迷途小羔羊
作者: Kane    時間: 6-2-2008 00:23

引用:
原帖由 ddyjab 於 6-2-2008 00:22 發表

即係點?請指引我呢個迷途小羔羊
0.5a-2a 差.....
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 00:24

即係0.5差一次,2 再差一次?
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 01:05

HELP
作者: olka    時間: 6-2-2008 01:09

1700mah,係咪三洋? 要放晒電後再用2A之下差電。唔係會唔足電或會打柴。
作者: Kane    時間: 6-2-2008 01:14

引用:
原帖由 ddyjab 於 6-2-2008 00:24 發表
即係0.5差一次,2 再差一次?
...................................................
我幾時話差2次.........

0.5a 差得足d....
2a 正常
3a以上差得快d,唔足......
ni-cd 電要放左電先差....
作者: 亞龍    時間: 6-2-2008 01:15

第一件事,差電的電流唔可以大過電池的mah
1700mah = 1.7ah
姐係唔好用超過1.7A去差,如果唔係電池好易壞

第二件事,差電機有D可以睇到差左幾多電量入電池
如果你睇到停止時數字係1600-1800mah,咁姐係池電正常及以差滿電
反之,你的電池以壞了

第三件事,如果電池有記憶,差電前最好放電
作者: Kane    時間: 6-2-2008 01:19

引用:
原帖由 亞龍 於 6-2-2008 01:15 發表
第一件事,差電的電流唔可以大過電池的mah
1700mah = 1.7ah
姐係唔好用超過1.7A去差,如果唔係電池好易壞

第二件事,差電機有D可以睇到差左幾多電量入電池
如果你睇到停止時數字係1600-1800mah,咁姐係池電正 ...
佢部機應該tlp d 平價機
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 01:26

引用:
原帖由 Kane 於 6-2-2008 01:19 發表

係,得幾粒燈
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 01:29

引用:
原帖由 olka 於 6-2-2008 01:09 發表
1700mah,係咪三洋? 要放晒電後再用2A之下差電。唔係會唔足電或會打柴。
應該係,佢分開幾條野,入左個海軍托度!!
作者: 亞龍    時間: 6-2-2008 01:30

引用:
原帖由 Kane 於 6-2-2008 01:19 發表

咁樣呀.....................
咁用呢個方法試下................
1.先放電
2.用1.7a去差
1.7a的電流x80% (20%的電流會在差電時流失)x1.25h=1.7a=1700ma
咁姐係差機會喺1小時15分會差滿電自已停
如果早過一小時停,咁姐係電池壞左la...........

作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 01:31

同埋你地講既2a 係咪即係較到去2果度?
佢果度冇寫咩2a 3a,但有1,2,3咁樣,仲有寫住mah
我都係睇返佢寫果個mah去差!!宜家先知要較到去2以下!!
多謝大家!!!!
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 01:40

我果個係呢隻!! 係咪較到2果度差??
作者: Kane    時間: 6-2-2008 01:47

引用:
原帖由 ddyjab 於 6-2-2008 01:40 發表

我果個係呢隻!! 係咪較到2果度差??
2以下............
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 01:49

唔該哂師兄,係咪如果一hur內差完就要換電??
作者: Kane    時間: 6-2-2008 01:51

引用:
原帖由 ddyjab 於 6-2-2008 01:31 發表
同埋你地講既2a 係咪即係較到去2果度?
佢果度冇寫咩2a 3a,但有1,2,3咁樣,仲有寫住mah
我都係睇返佢寫果個mah去差!!宜家先知要較到去2以下!!
多謝大家!!!!
你果部1700 係乜數字
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 01:53

引用:
原帖由 Kane 於 6-2-2008 01:51 發表

你果部1700 係乜數字
同幅相一模一樣!!即係如果係 2既話,佢就寫住600mAh
1700係mAh,係3.5個位度
作者: Kane    時間: 6-2-2008 01:53

引用:
原帖由 ddyjab 於 6-2-2008 01:49 發表
cd 電如果死死地
可3差3放 差條電
應該救到
如果救唔到就買過
作者: Kane    時間: 6-2-2008 01:55

引用:
原帖由 ddyjab 於 6-2-2008 01:53 發表

同幅相一模一樣!!即係如果係 2既話,佢就寫住600mAh
1700係mAh,係3.5個位度
d 字 大細.....
3.5 以下差
建議用2 /2.5差
作者: 亞龍    時間: 6-2-2008 01:55

引用:
原帖由 ddyjab 於 6-2-2008 01:49 發表
你交去2 la.............
減去差電時的流失,正常係一小時差滿的
加減15分鐘都可接受
如果差太多的話,舊電就有問題la
作者: Kane    時間: 6-2-2008 01:57

其實tlp d 機幾廢
有$ 買部有display la
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 01:59

我就係冇錢先買tlp!!
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 02:00

引用:
原帖由 亞龍 於 6-2-2008 01:55 發表

你交去2 la.............
減去差電時的流失,正常係一小時差滿的
加減15分鐘都可接受
如果差太多的話,舊電就有問題la
好!!我聽日試下,唔該哂師兄!!!!
作者: Kitju    時間: 6-2-2008 09:53

我都有這部機,我相信你都是用〝Discharge to fast charge〞,當它由fast charge跳回slow charge,並bee bee響時,就是通知你它已經charge完...................

但是,若你觸摸電池,發覺電池仍然是涼的.........你試試去用這電池,我的情況就是如此,打不足一匣彈,就沒電了,我的電是ni-cd。

就我部叉機的解決方法是:先放電,用2A叉一次,發覺電池是涼的,unplug後,將叉機校到2.5A/3A,再快叉一次,它仍然可以是一個鐘頭後才跳回slow charge,並bee bee響,這時,電池會暖,即charge完。

有人可能會說是我的電池壞了,但我用tlp fighter,迷彩外殼機身,來charge這排9.6v 1700mah電池,只用以上各位師兄的方法,一個鐘後電池見暖,並跳回slow charge,電池可以打幾場game。
作者: Ang123456    時間: 6-2-2008 13:47

小弟部機同C兄你一樣, 义極都吾暖.............無奈地買咗部display了!
引用:
原帖由 Kitju 於 6-2-2008 09:53 發表
我都有這部機,我相信你都是用〝Discharge to fast charge〞,當它由fast charge跳回slow charge,並bee bee響時,就是通知你它已經charge完...................

但是,若你觸摸電池,發覺電池仍然是涼的... ...

作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 14:41

引用:

.....即係呢部差機係麻煩野?
作者: ddyjab    時間: 6-2-2008 15:17

引用:

我依照師兄既方法
先放電
用2a差- 5 分鍾
轉2.5a差 15分鍾
全程15分鍾.... 係咪冇得9...
作者: Kitju    時間: 8-2-2008 00:17     標題: 回覆 #31 ddyjab 的帖子

先用2A快差,­等它通知你叉完為止,即待它由快叉轉回慢叉,這裡全程大概一個鐘。試一試用手感覺電池溫度,電池涼就即是未滿,跟手拔插蘇吧。進入第二階段。
將叉機調校至2.5A或3A,駁回電池,再按快叉,約等多一個鐘後由快叉轉回慢叉,這時電池應該有少少暖,ok。
作者: IKEYIKEY    時間: 10-2-2008 00:58

我之前都係用呢差機, NICD同NIMH 電我都有
都係細電分別有600MAH, 1400及1500MAH
用過哂所有方法
先放後快差, 先2A 再3A等等
但係一開波快差唔到15分鐘就跳去慢差
係咁BEE BEE BEE, 超煩
有時差1個鐘都係唔得
呢部野係廢物中的廢物
連鴨記90蚊貨色都好過佢
換左部B5 有DISPLAY
100%成功, 唔駛煩
用返幾舊電去差差到滿由1500MAH 得返1000
比部舊機整壞哂D電
作者: Alex    時間: 10-2-2008 15:44

IKEYIKEY:
連鴨記90蚊貨色都好過佢
換左部B5 有DISPLAY
100%成功, 唔駛煩
---------------------------------------------------------------------------------

我現的是ddyjab 同款的充電器,我也充電很不正常,要換充電器

IKEYIKEY你的B5 有DISPLAY100%成功'
可詳細說明格式和價錢讓我同店務員說購買換充電器用
作者: ddyjab    時間: 13-2-2008 01:36

請問如果我要換差機
咩牌子同型號會比較好?
同埋大約價錢係幾多?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0