標題: [開箱] Tactical Meow G19 鋼架 [打印本頁]

作者: sam524    時間: 27-12-2018 11:34     標題: [開箱] Tactical Meow G19 鋼架

買左今年最後一件玩具 過完聖誕出個開箱文
過多咁多年 馬記終於出G19
改左大飛機 當然要乘機會鋼架啦
(鋼架,玩開真係返唔到轉頭 )

Tactical Meow G19 鋼架
今次套架有分 美國marking同奧地利marking
我就買左套奧地利版
個盒好簡潔 出面咩都無

打開個盒 出現了
一架兩管 有牙管仲係KKM
今次包裝係比上次支45有心機好多

拎出黎 睇下D marking

套kit仲有左D小零件
一對膠西 好似已經人手執過 真係有心機
仲有拋殼勾 同因為改左用真西數而要換o既飛機座螺絲

裝埋對西望一望

套架點裝我就唔多講啦 貓出左教學 可以上面書睇
完全唔洗執D咩 即買即裝即打
佢地建議要落2條彈弓 會爽D (我試過唔落都打到 不過無咁順)
移植左條根魔120% G17加硬回膛彈弓 內管果條係VP9原裝彈弓

裝完 同隻匣化埋妝 PERFECT

有有牙管 可以玩吹耍

仲有試槍片
[我係試槍片]
換左鋼架 加埋彈弓 真係有說不出的爽
BlowBack好大力 完全無扮野
加左吹耍之後係無咁爽 但係都唔差
喱套鋼架真係不得了

我都話鋼架一玩就返唔到轉頭嫁啦

作者: cky0311    時間: 27-12-2018 13:53

可直上?
作者: 2slow    時間: 27-12-2018 14:21

nice!
請問一架兩管 咩價位 ?
作者: sam524    時間: 27-12-2018 14:51

引用:
原帖由 cky0311 於 27-12-2018 13:53 發表
可直上?
如果你唔換彈弓咪直上
但係我都會叫你換彈弓 如果唔係無咁爽無咁順
果兩條彈弓又唔難搞
不過就實唔洗磨野銼野
前後裝拆二十分鐘都唔洗
作者: cky0311    時間: 27-12-2018 14:53     標題: 回覆 3# 的帖子

33xx
作者: jn_jona    時間: 27-12-2018 15:23

佢無hk45ct咁大隻飛機 但又幾爽wor
完全冇拖泥帶水
作者: sam524    時間: 27-12-2018 15:45

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2018 15:23 發表
佢無hk45ct咁大隻飛機 但又幾爽wor
完全冇拖泥帶水
我覺得仲爽過支45ct
作者: hendry9881    時間: 27-12-2018 15:46

其實鋼slide吸引既係?
作者: cky0311    時間: 27-12-2018 15:55     標題: 回覆 8# 的帖子

blowback力大
cock槍D聲同鋁slide唔同
作者: jn_jona    時間: 27-12-2018 15:56

引用:
原帖由 sam524 於 27-12-2018 15:45 發表

我覺得仲爽過支45ct
Really?
枝hk45ct跌管果到都仲係卡卡地
作者: sam524    時間: 27-12-2018 16:03

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2018 15:56 發表

Really?
我跌管無卡 可能係因為搵唔到啱o既加硬回膛彈弓換
條架回得慢 感覺上咪"粒"D
作者: jn_jona    時間: 27-12-2018 16:06

引用:
原帖由 sam524 於 27-12-2018 16:03 發表

我跌管無卡 可能係因為搵唔到啱o既加硬回膛彈弓換
條架回得慢 感覺上咪"粒"D
我玩過ba同tac meow都係有時slide卡係最後果個cycle唔到
要拍一拍條管先得 有師兄自己係外管開窿
仿fnx45果種跌管design

本身19未出full marking下身我都興趣不大
同埋少少擔心佢唔夠力推
依家應該入得過
作者: sam524    時間: 27-12-2018 16:19

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2018 16:06 發表

我玩過ba同tac meow都係有時slide卡係最後果個cycle唔到

同埋少少擔心佢唔夠力推
依家應該入得過
下身我唔信吉打唔出
而且 無理由因為無full makr下體而放棄咁好玩o既野呀
作者: 2slow    時間: 27-12-2018 16:25

引用:
原帖由 sam524 於 27-12-2018 15:45 發表

我覺得仲爽過支45ct
咁垮張??
作者: jn_jona    時間: 27-12-2018 16:54

引用:
原帖由 sam524 於 27-12-2018 16:19 發表

下身我唔信吉打唔出
而且 無理由因為無full makr下體而放棄咁好玩o既野呀
岩既岩既

我就係覺到奇怪g19咁熱門 吉打根魔都仲未有聲氣出下身
據我所知 開模試模生產都只係一個月內既事 應該唔洗咁耐
可能商家有佢既考量
作者: Kwind    時間: 27-12-2018 18:05

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2018 16:06 發表

同埋少少擔心佢唔夠力推
依家應該入得過
迷版V1 G19 鋼SLIDE版都夠力推...馬記呢支點會唔夠力...況且19 SLIDE點睇都輕過45C條SLIDE...所以唔會差得去邊
作者: Opica    時間: 27-12-2018 21:31

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2018 16:54 發表

岩既岩既

我就係覺到奇怪g19咁熱門 吉打根魔都仲未有聲氣出下身
據我所知 開模試模生產都只係一個月內既事 應該唔洗咁耐
可能商家有佢既考量
據說台灣風聲緊怕版權野所以唔出住。但是舊貨照賣
作者: no-name    時間: 27-12-2018 23:08

小弟冇玩過鋼架,想順道講教一下各位師兄的:

1. 如果唔換鋼中身同 hammer,照用返原裝,會唔會好快磨蝕?因為我係想落場粗用的
2. 以大口徑飛機計,冬天比如當佢 15 度上下,會唔會 slide 得好慢甚至清唔到匣?
3. 鋼 slide 會唔會冇咁易磨花 (尤其內管)?

問題較多,請師兄們指教一下,謝謝~
作者: 阿堅    時間: 28-12-2018 06:38

引用:
原帖由 no-name 於 27-12-2018 23:08 發表

1. 如果唔換鋼中身同 hammer,照用返原裝,會唔會好快磨蝕?因為我係想落場粗用的
2. 以大口徑飛機計,冬天比如當佢 15 度上下,會唔會 slide 得好慢甚至清唔到匣?
...
1.玩過幾條鋼slide,唔係支支有鋼軌可以換,因為鋼硬過亞鉛打耐左就會比較鬆。但都用到既
好似Glock17有鋼軌既,我都係打到原裝蝕左先換。原裝個份我印象中都打左四五千之後先換
2.19 未試過答唔到你,但17都叫做可以做到(快扣就可能lock唔到slide)。咁19加大左飛機又輕少少應該無問題
3.花就始終會花,但無咁易撞凹

作者: jn_jona    時間: 28-12-2018 09:37

Glock應該遲早都有鋼軌既
問題係吉打出係一定要執
作者: laukw123    時間: 28-12-2018 10:01

引用:
原帖由 no-name 於 27-12-2018 23:08 發表

3. 鋼 slide 會唔會冇咁易磨花 (尤其內管)?
1:無野唔壞的,照睇把G19個勢咁強,都會有廠出補品,只係時間問題。
2:除非組裝得唔好先會回得慢,正常你加硬左彈弓,回堂會快左,G19係厚匣,一定清到。
3:內管花左都睇唔到, 定係你想講外管?? 真鐵正常使用之下都會打花條管。

作者: kornhill401    時間: 28-12-2018 10:31

睇完樓主的試槍片,blow back動作,
感覺好似有真槍的速度咁快. Thx for sharing.
作者: gabriel_wong    時間: 28-12-2018 10:51

G19同G17下身好大分別嗎?
作者: no-name    時間: 28-12-2018 21:06

引用:
原帖由 阿堅 於 28-12-2018 06:38 發表

1.玩過幾條鋼slide,唔係支支有鋼軌可以換,因為鋼硬過亞鉛打耐左就會比較鬆。但都用到既
好似Glock17有鋼軌既,我都係打到原裝蝕左先換。原裝個份我印象中都打左四五千之後先換
2.19 未試過答唔到你,但17都叫 ...
明白晒!謝謝指教!
但如果 4000 發即係一包彈到,如果真係拎落場好似有 D 快...
因為其實我係想換 M&P9, 但 M&P9 咁耐都冇出鋼軌...
作者: no-name    時間: 28-12-2018 21:09

引用:
原帖由 laukw123 於 28-12-2018 10:01 發表

1:無野唔壞的,照睇把G19個勢咁強,都會有廠出補品,只係時間問題。
2:除非組裝得唔好先會回得慢,正常你加硬左彈弓,回堂會快左,G19係厚匣,一定清到。
3:內管花左都睇唔到, 定係你想講外管?? 真鐵正常使用之下都會 ...
謝謝師兄指教!

1. 明白一定有損耗的,只係太快就唔太適合落場... 咁我會當係收藏用較好
2. 咁就非常好了~
3. 係外管 ar 我手殘打錯 XD
作者: ~~方~~    時間: 28-12-2018 21:10

引用:
原帖由 gabriel_wong 於 28-12-2018 10:51 發表
G19同G17下身好大分別嗎?
個分別肉眼都睇得出
作者: lm52oo    時間: 28-12-2018 21:20

与BA的VFC G19的钢滑架套件比做工,颜色有什么区别吗?
作者: ~~方~~    時間: 28-12-2018 21:36

引用:
原帖由 no-name 於 28-12-2018 21:09 發表

謝謝師兄指教!

1. 明白一定有損耗的,只係太快就唔太適合落場... 咁我會當係收藏用較好
2. 咁就非常好了~
損耗既野鋁slide 一樣有啦, 就算中身唔爛, 火控個框咁啪啪下一樣有機會爛, 唔會因為支槍會爛就唔玩架嘛

我覺得只要件parts 係有途徑訂到, 自己又負擔到鋼slide 既價錢, 就可以一戰

而家手頭上有3支鋼slide 槍, vfc hk45c, usp9 同 g19

打得最多係hk45c, 中身d軌初期磨合係俾條slide批走左d, 不過磨順之後又唔點影響, 暫時打左大約2000飛, 冇咩點壞過, 打耐左鬆就一定有, 不過我覺得冇咩野既, 又唔係要打到好準
作者: jn_jona    時間: 28-12-2018 21:43

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 28-12-2018 21:36 發表

損耗既野鋁slide 一樣有啦, 就算中身唔爛, 火控個框咁啪啪下一樣有機會爛, 唔會因為支槍會爛就唔玩架嘛

我覺得只要件parts 係有途徑訂到, 自己又負擔到鋼slide 既價錢, 就可以一戰

而家手頭上有3支鋼sl ...
鋼usp9個slide lock可唔可以用返for ksc果隻呢?
作者: ~~方~~    時間: 28-12-2018 21:48

引用:
原帖由 jn_jona 於 28-12-2018 21:43 發表

鋼usp9個slide lock可唔可以用返for ksc果隻呢?
唔可以, kwa 果隻長左
作者: no-name    時間: 28-12-2018 23:38

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 28-12-2018 21:36 發表

而家手頭上有3支鋼sl ...
就係最怕訂唔到件∼不過爽完先算未賞不可∼但小弟最擔心都係試過一次返唔到轉頭就大濟了
不過心癢難當,聽日出去研究下先
作者: laukw123    時間: 29-12-2018 01:26

引用:
原帖由 no-name 於 28-12-2018 21:09 發表

謝謝師兄指教!

2. 咁就非常好了~
1.咁又唔會話好快既,  之前g17打鋼滑架的大有人在,雖然g19飛機大左,但未至於會好快壞既
作者: Kane    時間: 29-12-2018 02:55

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2018 15:56 發表

Really?
提示:用綠色鏈油

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0