標題: [VFC] MK18 MOD 1 [打印本頁]

作者: piranharowana    時間: 6-1-2019 23:38     標題: MK18 MOD 1

小弟近排想入枝GBB玩,見MK18幾靚仔,想請教下市售嗰啲係咪18年version?同埋vfc攞嚟落場有冇咩要執?謝謝
作者: tf141    時間: 7-1-2019 00:10

好似已經就快賣斷市,因為GHK買咗個版權
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 01:12     標題: 回覆 2# 的帖子

我只係見到wgc有賣,不過唔知係咩version ,如去槍街邊間買好?
作者: gainax    時間: 7-1-2019 08:28

靚姐到見有, 黑色仲平d, 不過呢度唔會有人建議你落場玩v記
作者: rik-rok    時間: 7-1-2019 09:31     標題: 回覆 4# 的帖子

靚姐已經做完特價,黑/沙色都係同價
作者: rik-rok    時間: 7-1-2019 09:32

引用:
原帖由 rik-rok 於 7-1-2019 09:31 發表
靚姐已經做完特價,黑/沙色都係同價
WGC同靚姐都係2018ver
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 10:48     標題: 回覆 4# 的帖子

點解唔用Vfc落場嘅?係好多鑊氣?
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 10:48     標題: 回覆 6# 的帖子

請問靚姐係邊間?如不方便請pm
作者: Dave    時間: 7-1-2019 11:03

引用:
原帖由 piranharowana 於 7-1-2019 10:48 發表
請問靚姐係邊間?如不方便請pm
槍街7-11 對面岸,門口同地產鋪共用,門口好窄那家,正式店名叫英「紅」。
靚姐係講緊個女店主好靚 ...好似係。
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 11:05     標題: 回覆 9# 的帖子

哦,舊陣時W_嗰間?
作者: Dave    時間: 7-1-2019 11:06

引用:
原帖由 gainax 於 7-1-2019 08:28 發表
靚姐到見有, 黑色仲平d, 不過呢度唔會有人建議你落場玩v記
因為唔係人人好似g 兄咁好技術執2 野v 記就追到 marui 9 成性能。
作者: Dave    時間: 7-1-2019 11:08

引用:
原帖由 piranharowana 於 7-1-2019 11:05 發表
哦,舊陣時W_嗰間?
這裡

圖片附件: HERO.JPG (7-1-2019 11:08, 150.18 KB) / 該附件被下載次數 182

作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 11:44     標題: 回覆 11# 的帖子

唉,咁就慘了,即係買支vfc,再要預俾人執,唔知又要洗幾多錢。。。。
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 11:44     標題: 回覆 12# 的帖子

謝謝你啊
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 11:47

我左睇右睇好似係vfc最靚仔,如果要執內部,應該要執埋啲匣,另外請問各師兄有咪槍好推介呢?謝謝
本身睇中MK18 mod 1同M40a5
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 11:48     標題: 回覆 6# 的帖子

謝謝你
作者: Dave    時間: 7-1-2019 11:52

引用:
原帖由 piranharowana 於 7-1-2019 11:47 發表
我左睇右睇好似係vfc最靚仔,如果要執內部,應該要執埋啲匣,另外請問各師兄有咪槍好推介呢?謝謝
本身睇中MK18 mod 1同M40a5
通常執GBB 在下不會執匣,只會執槍,匣就維持出廠狀態 ( 漏氣另計啦 )
V MK 18 我沒有,AR 款式只有416D ( 2015 ) ,單發CQB 應該沒問題都算爽順的 ,
打連發 + 室外場的話非常唔準,聽說有些高手可以執到60 米中人,但在下不是高手。

M40A5 的話個人覺得談準度真是MARUI 完勝,原裝鑽開缸頭 ( 像VSR 改法 ) ,換條彈弓 打 1.9J,換條長內管,換粒硬少少HOP 膠,
已經落得場,準度大概是 50 米射A4 中 60% +  ( 在下 1.7J + 0.3 豆的測試 )
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 11:56     標題: 回覆 17# 的帖子

謝謝你啊師兄,剛剛睇咗marui,係咪應該質素好啲?
作者: Dave    時間: 7-1-2019 12:13

引用:
原帖由 piranharowana 於 7-1-2019 11:56 發表
謝謝你啊師兄,剛剛睇咗marui,係咪應該質素好啲?
marui ar 款式gbb 沒有 mk18 ,只有m4 / cqbr / mtr 16 ( 就是16 寸潮款版本 ) ,沒了。
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 14:03     標題: 回覆 19# 的帖子

謝謝師兄,咁即係如果揀質素就marui,揀外觀就vfc?
作者: Dave    時間: 7-1-2019 14:04

引用:
原帖由 piranharowana 於 7-1-2019 14:03 發表
謝謝師兄,咁即係如果揀質素就marui,揀外觀就vfc?
各有各好。

MARUI 即買即落場。

VFC 款多外觀好。
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 14:10     標題: 回覆 21# 的帖子

明白,vfc又真係靚仔啲,又多款,剛睇完支marui m40a5,真係好正,再唔係買支m40a5先,等下佢出唔出mk18 mod 1 或 0
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 14:14     標題: 回覆 22# 的帖子

因為買支vfc,又要俾人執,加加埋埋隨時都8,9K,買支marui好似化算啲,當然,就一定冇vfc咁靚,佢支DD骨真係靚到😍
作者: Wopa1969    時間: 7-1-2019 14:43     標題: 回覆 23# 的帖子

師兄有無考慮GHK

作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 15:19     標題: 回覆 24# 的帖子

係香港牌子?
作者: 小鬼182    時間: 7-1-2019 15:26

引用:
原帖由 piranharowana 於 7-1-2019 14:14 發表
因為買支vfc,又要俾人執,加加埋埋隨時都8,9K,買支marui好似化算啲,當然,就一定冇vfc咁靚,佢支DD骨真係靚到😍
吾洗8-9k甘多既....剩係枝槍執順同穩定最多都係俾千幾蚊....加埋枝槍都係5K左右...因為GBB同電槍吾同....吾會需要太多硬件更換升級...大部分都係手工去修改原裝...所以GBB執槍吾需要去到用幾K黎買件執槍(以V記黎計,因為V記GBB大部都係鋼/鐵製,無需要更換...),當然你話計埋其他配件鏡棍燈甘就可以吾至8-9k既....
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 15:58     標題: 回覆 26# 的帖子

原來如此,但亦要揾個信得過嘅師傅
作者: rik-rok    時間: 7-1-2019 16:16

如果唔追求一定MK18,HK416款,
只係基本M4款,明搶馬記特價約2千尾

VFx MK18黑色,靚姐已經無折,黑沙同價,29xx
新買VFx既GBB使唔使執/要執幾多錢先落到場,
各人睇法唔同,唔係甘方便講甘多

作者: 小鬼182    時間: 7-1-2019 16:17

引用:
原帖由 piranharowana 於 7-1-2019 15:58 發表
原來如此,但亦要揾個信得過嘅師傅
GBB基本上大家都推薦XRF/QXF~~
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 16:59     標題: 回覆 28# 的帖子

咁師兄可以pm傾嗎?
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 16:59     標題: 回覆 29# 的帖子

謝謝你啊
作者: gainax    時間: 7-1-2019 17:39

引用:
原帖由 piranharowana 於 7-1-2019 10:48 發表
點解唔用Vfc落場嘅?係好多鑊氣?
其實冇話唔落得場一樣大把人玩緊,只係係度傾v記既野通常會引起另一個問題 普通玩家都係建議玩返大路野(例如馬記/ksz),至少有問題上來呢道仲有人解答你
作者: Dave    時間: 7-1-2019 18:02

引用:
原帖由 piranharowana 於 7-1-2019 16:59 發表
咁師兄可以pm傾嗎?
在下MARUI 和V 記也一堆,不喜歡靠吹,只喜歡測試為實。

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 9012&highlight=

全原裝對全原裝,測試結論如何就見仁見智了,各人接受程度也是自由,例如平時打開CQB 的話,50 米的測試就是多餘項目了。

作者: hendry9881    時間: 7-1-2019 18:55

引用:
原帖由 Wopa1969 於 7-1-2019 14:43 發表
師兄有無考慮GHK

Ching,請問GHK尾通……骨……係玩具數嗎
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 19:54     標題: 回覆 32# 的帖子

明白,謝謝你
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 19:56     標題: 回覆 33# 的帖子

呢樣又啱,CQB嘅場都係只需要唔長嘅射程,打室外就多啲要求,如果執支vfc都係千幾,咁又真係諗得過嘅
作者: piranharowana    時間: 7-1-2019 19:59

ghk唔係19年先出?我見佢可以打co2???😱
作者: gainax    時間: 8-1-2019 00:28

引用:
原帖由 Dave 於 7-1-2019 18:02 發表

在下MARUI 和V 記也一堆,不喜歡靠吹,只喜歡測試為實。

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 9012&highlight=

全原裝對全原裝,測試結論如何就見仁見智了,各人接受程度也是自由,例如平時 ...
其實好似冇人話馬記性能唔好而V記就好好,論性能+實用性比較由於Z系統出左一段唔短時間,唔係一早已經確定馬記野特別出眾 照原裝唔改開箱對比我諗無論拎邊個牌子同mws比準度都會有顯著差距,咁只要性能比唔上馬記既其他系統係唔係唔值得投資拎落場玩?
如果件野仲係市場流通相信仲有佢市場價值同支持者,值唔值得買就真係每人選擇不同
利申:z系統同v記之前都賣走左
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 01:18     標題: 回覆 38# 的帖子

咁師兄宜家用緊咩?
作者: 小鬼182    時間: 8-1-2019 01:25

[quote]原帖由 piranharowana 於 7-1-2019 19:56 發表
呢樣又啱,CQB
作者: 小鬼182    時間: 8-1-2019 01:25     標題: 回覆 36# 的帖子

其實除非你只係想玩死一種系統,否則V記既軍用M4系列中MK18,MK12同DD FSP都係值得收藏~~
作者: ranger101    時間: 8-1-2019 04:14

前排紅狼V記黑沙MK18 v2018都有貨,黑五做到25xx,沙色好快沽清,黑色聖誕節大特價2K有找,只剩黑色,入左一隻,點知剩餘不到十隻比人一次掃左,宜家街價都係29xx,多家消息v記 Mk 18今後應該冇的出,要買趁手拉,v記18魚骨係靚 d 既
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 08:53     標題: 回覆 42# 的帖子

今日放假出去睇下有冇緣先,另外就要執啲外觀嘢了,請問一下宜家鏡有冇邊款好?小弟11年前玩,我諗宜家應該好多唔同曬了
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 08:54     標題: 回覆 41# 的帖子

諗諗下都係攞嚟打cqb多,都係vfc夠用,又靚仔像真啲
作者: Dave    時間: 8-1-2019 10:21

引用:
原帖由 piranharowana 於 8-1-2019 08:53 發表
今日放假出去睇下有冇緣先,另外就要執啲外觀嘢了,請問一下宜家鏡有冇邊款好?小弟11年前玩,我諗宜家應該好多唔同曬了
RIFLE 紅點便宜幾百蚊級可以揀VECTOR 鏡,實測過是頂到GBB 的。
手槍的話可考慮MARUI MICRO REDDOT,主要貪佢輕。
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 2860&highlight=

CQB 的話2 個匣都夠了,整條腰帶加兩個TMC 的平價快拔夠哂。

作者: Dave    時間: 8-1-2019 10:23

引用:
原帖由 piranharowana 於 8-1-2019 08:54 發表
諗諗下都-打cqb多,都係vfc夠用,又靚仔像真-
VFC AR 系統問題比較少,可一戰。
但火力記得SET 細D ,原裝VFC 火力頗大。
VFC 一些原裝槍插條六角匙入飛機咀調節飛標是可以SET 力度的。
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 10:57     標題: 回覆 45# 的帖子

明白,本身諗緊啲仿eotech,仲諗住整件1961款vest😆
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 10:57     標題: 回覆 46# 的帖子

知道了,唔該你,CQB真係1J就好
作者: Dave    時間: 8-1-2019 11:05

引用:
原帖由 gainax 於 8-1-2019 00:28 發表

其實好似冇人話馬記性能唔好而V記就好好,論性能+實用性比較由於Z系統出左一段唔短時間,唔係一早已經確定馬記野特別出眾 照原裝唔改開箱對比我諗無論拎邊個牌子同mws比準度都會有顯著差距,咁只要性能比唔上馬記既 ...
馬記玩性能,V 記玩外觀,這一點我從一而終都是這樣說。
G 兄有相當GBB 經驗,要改善一柄GBB 性能舉手投足已經做到,但許多玩家真是即買即玩,沒技術亦沒工具去改槍,這個同理心要有。
如果所有性能都用「改完後」來評的話沒有意思,技術有高低,同一支槍A 君執完打幾場沒問題,B 君執完落場即死槍亦可。
而在下身邊亦有隊友是萬年B 君
所以在下測試通常用原裝來做,客觀一點。
問題多多執完後順暢無比是「技師」的功勞,不代表槍支本身很優秀。
當然許多執迷者是不樂見這種客觀討論,二話不說便陰謀論打手論一言堂論,讚某品牌代表死忠迷信,批評某品牌便是抹黑針對,
不會接受優點、缺點是一個比例而不是一個絕對值,這種盲目就在FACEBK 出現就算了,這裡不必這樣。

在下從來有缺點直接說,更好的是有改善的教程,正如在下之前貼過MWS 在3X 度以上用TOPGAS 有機會JAM ,
亦身體力行測試並得出確實的改善程序,這是事實不需要隱瞞,也不需要明明是事實卻死口不認的事。
V 記 416A5 多人打幾匣炒爛出氣膠,在下也測試過各種V 記匣,
發覺用回2015 年比較矮的出氣膠軍匣可長保平安,亦是說得很清楚,不會明明知道原因卻不提供解決方法由得V 記玩家炒匣,
並不需拍片打100 匣再結論「爛出氣膠之說是無中生有」,是其是非其非就好,網上世界查找資料很易,瞞不了人的。
常常說「V 記執完如何如何順」,但真正貼出教學程序哪位置要處理哪位置要補強的文章真是相當有限,其實以G 兄實力應該是做到,
可以考慮一下。

作者: Dave    時間: 8-1-2019 11:08

引用:
原帖由 piranharowana 於 8-1-2019 10:57 發表
明白,本身諗緊啲仿eotech,仲諗住整件1961款vest😆
CQB 怕痛的話穿件外套鬆鬆的最實際,打中之後外套的虛位非常卸力,而且輕便。
VEST 也是不必要,一匣起兩匣止不是你死便是我亡的CQB ,袋太多匣都只是得個「袋」字。
EOTECH COPY 的話真的不知哪款可以頂GBB,之前用靚姐品牌一千餘元的COPY EOTECH + 3X 鏡套裝是可以頂次世代,
但GBB 似乎不太OK ,會震到關燈。
作者: jn_jona    時間: 8-1-2019 11:21

引用:
原帖由 Dave 於 8-1-2019 11:08 發表

CQB 怕痛的話穿件外套鬆鬆的最實際,打中之後外套的虛位非常卸力,而且輕便。
VEST 也是不必要,一匣起兩匣止不是你死便是我亡的CQB ,袋太多匣都只是得個「袋」字。
EOTECH COPY 的話真的不知哪款可以頂GBB, ...
Xps+g33果款我之前用過一排係we scar h都頂到下 用耐就唔知了
HurrianE個spec就話頂到gbb 又係真5.56 ar上面試過 但比較貴
作者: Wopa1969    時間: 8-1-2019 11:32     標題: 回覆 34# 的帖子

條骨係MADBULL出嘅MK18 DD RIS II
佢就話Daniel Defense授權生產。同真品MK18 DD RIS II相同。應該係玩具數。至於條通都算係真數。
另外條骨買番嚟要執執先上到!
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 13:08     標題: 回覆 50# 的帖子

咁就真係要爬多啲文至得,好耐之前用hurricanE,好似話幾好,係諗住咁多年後有冇咩更加好
作者: gainax    時間: 8-1-2019 13:09

引用:
原帖由 piranharowana 於 8-1-2019 01:18 發表
咁師兄宜家用緊咩?
其實我仲有支改好左mws留低,本身之前有2支賣走左一支,而v記我只係得支舊版聽到就出鍛版所以放埋,而家出到18版有改良以特價2千中買到mk18款又有唔少鋼料個人覺得有吸引力既,
不過玩得v記野事講明性能同穩定性唔會有馬記好無論原裝定改裝(或者神人做到但唔是我 ),如果肯比多d錢放去馬記砌款同換補品,追求性能原則下咁可以唔簡v記同其他牌子都得,
我放馬記原因只係我無水次次改款同遲下一堆亞鉛件到期要換養唔起 窮窮地玩下港台d gbb執下落場殺到人已夠自己要求
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 13:09     標題: 回覆 51# 的帖子

不過都要諗下一陣變咗聖誕樹就唔係幾好了😆
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 13:12     標題: 回覆 54# 的帖子

所以真係各有各好,最緊要自己玩得開心
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 13:14     標題: 回覆 49# 的帖子

爬落又真係小post講點樣執vfc嘅gbb,不過講真,如果諗住即買即落場,應該馬記無誤
作者: RCOOH    時間: 8-1-2019 13:20

引用:
原帖由 piranharowana 於 8-1-2019 13:08 發表
咁就真係要爬多啲文至得,好耐之前用hurricanE,好似話幾好,係諗住咁多年後有冇咩更加好
視乎你鐘意,隻眼驗收最實際。

個人好唔鐘意成部收銀機擺係鎗上面,計好瞄,Aimpoint M類大碌紅點鏡個人最buy,T類輕身但就唔是太好瞄。
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 13:49     標題: 回覆 58# 的帖子

哈哈,收銀機∼
我就覺得aimpoint都唔錯,不過就要就位去睇,唔知我識唔識形容
作者: RCOOH    時間: 8-1-2019 14:06

引用:
原帖由 piranharowana 於 8-1-2019 13:49 發表
哈哈,收銀機∼
我就覺得aimpoint都唔錯,不過就要就位去睇,唔知我識唔識形容
世界上有樣野叫高mount既。

我個頭頭圍係63cm,仲要稍為細過六頭身,AR介面用普通鐵瞄都要縮頭又側膊,Holosun、西嘜跟既原裝高mount都仲覺得爭D......

機械係死既,人係生既。
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 14:11     標題: 回覆 60# 的帖子

哈哈哈,又係喎))
作者: jn_jona    時間: 8-1-2019 15:51

玩具eotech做唔到真野既效果 都係普通紅點鏡
有隻Aimpoint m4 copy幾好的 我用左幾年係枝m4 gbb到
果隻copy個mount係有防鎖死design
另一隻copy係冇呢個lock 果隻就唔知得唔得了
作者: gainax    時間: 8-1-2019 17:54

引用:
原帖由 piranharowana 於 8-1-2019 13:14 發表
爬落又真係小post講點樣執vfc嘅gbb,不過講真,如果諗住即買即落場,應該馬記無誤
講真如果第一支gbb長槍買返mws唔改外觀加支平價真鏡咁落場已經幾好用值得推薦, 但你想追mk18款用馬記+靚少少dd骨&前後西+沙色件(如要)基本槍+改件=4千幾,改mk12仲貴,而v記包既鋼料印象中都唔少硬件上二千幾算抵玩所以V記優點就係呢度,只係V記輸系統性能方面了(如果有馬記性能點會平比你) 總合有得必有失自己取捨了
V記

馬記

圖片附件: 20161206_c90b314735229439c152toT6thOvUMhK.jpg (8-1-2019 17:54, 90.29 KB) / 該附件被下載次數 182

圖片附件: Screenshot_2019-01-08-17-54-20-1.png (8-1-2019 17:54, 411.49 KB) / 該附件被下載次數 188

作者: DENON    時間: 8-1-2019 19:58

引用:
原帖由 Dave 於 8-1-2019 11:05 發表

馬記玩性能,V 記玩外觀,這一點我從一而終都是這樣說。
G 兄有相當GBB 經驗,要改善一柄GBB 性能舉手投足已經做到,但許多玩家真是即買即玩,沒技術亦沒工具去改槍,這個同理心要有。
如果所有性能都用「改完 ...
黃生!咁o岩呀!你寸G兄就寸佢,唔好借D意寸其他組織,
係你入世未深自定議其他組織方針,你講的組織其實一
開始就係協助一些無法正常把玩自己手中GBB朋友,正所
謂沒有整唔到的GBB,只有不願嘗試的玩家,你講的組織
其實係乜野牌子的GBB都會玩,修理教學只是各下選擇
性當睇唔到,當然開箱文就無各下文筆咁好,話晒各下都
係作家出生,在台灣論壇上的無中生有真係令本人感到
各下喜歡搭著別人的屍骸上位性格,真係是其是非其非,
希望各下出多一些開箱文,小做一些自主的批鬥文,不要
忘記國家對你的栽培,否則好易就會被其他同胞離棄。
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 20:28     標題: 回覆 62# 的帖子

再唔係買支二手真品eotech
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 20:29     標題: 回覆 63# 的帖子

如果打CQB,系統要求唔需要太高,就真係外觀大於一切了
作者: RCOOH    時間: 8-1-2019 20:41

引用:
原帖由 piranharowana 於 8-1-2019 20:28 發表
再唔係買支二手真品eotech
三四千蚊買支口水尾不如一支全新Sightmark、Vortex (唔係Vector)......

除非你好堅持要收銀機玩造型,否則咁既錢有太多好既選擇可以用......

作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 21:36     標題: 回覆 67# 的帖子

謝謝師兄見解,呢兩個牌子等我上網睇下係咩款嚟先
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 21:37

同埋想問下加silencer方面,係加長內管套入去定就咁扭入去嘅呢?謝謝
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 21:44

引用:
原帖由 RCOOH 於 8-1-2019 20:41 發表

三四千蚊買支口水尾不如一支全新Sightmark、Vortex (唔係Vector)......

除非你好堅持要收銀機玩造型,否則咁既錢有太多好既選擇可以用......
睇咗兩隻牌子,好唔錯咁喎
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 21:54

呢兩款幾好喎,唔知香港有冇得賣

圖片附件: 9A8C5037-471C-4917-9364-2C206545C9A3.jpeg (8-1-2019 21:54, 13.33 KB) / 該附件被下載次數 127

圖片附件: 383E5876-F7AB-4933-A367-CCF8549DF1A0.jpeg (8-1-2019 21:54, 13.79 KB) / 該附件被下載次數 150

作者: RCOOH    時間: 8-1-2019 21:56

引用:
原帖由 piranharowana 於 8-1-2019 21:54 發表
呢兩款幾好喎,唔知香港有冇得賣
西嘜Ultrashot去靚姐或者明搶度,但laser就咪搞啦,加埋CQB,想射傷人隻眼咩......

Vortex就要其他CHing指點一下。

作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 22:25     標題: 回覆 72# 的帖子

咦,係喎,有laser喎,咁就唔係好啱了
作者: piranharowana    時間: 8-1-2019 22:57

邁出咗第一步了

圖片附件: 952C4F12-9468-4A0E-A0F7-9B8B1956E6F1.jpeg (8-1-2019 22:57, 7.1 KB) / 該附件被下載次數 125

作者: Dave    時間: 8-1-2019 23:42

引用:
原帖由 DENON 於 8-1-2019 19:58 發表

黃生!咁o岩呀!你寸G兄就寸佢,唔好借D意寸其他組織,
係你入世未深自定議其他組織方針,你講的組織其實一
開始就係協助一些無法正常把玩自己手中GBB朋友,正所
謂沒有整唔到的GBB,只有不願嘗試的玩家,你講的組織
其 ...
如無眼疾的話,在下所寫對白是「這種盲目就在FACEBK 出現就算了,這裡不必這樣。」在下說的是FB ,
不明白閣下是甚麼「組織」,網上談玩具槍的群組沒有十個都八個,如閣下不說明是哪個「組織」,在下也不認得閣下是何人何物,談的又是甚麼組織。
要對號入座的話似乎有點離奇了。

人當然不喜歡被人說被人寸,但如果要大言炎炎指責別人「寸人抽水」是不對,
或者可照照鏡子,如果自身ADMIN 都帶頭針對,抽水取笑甚至謾罵,之後再站於高地要求別人不要寸自己,
是否自打咀巴州官放火?情況有點像成龍大哥要求香港男士尊重女性一樣,又或人不笑狗也要吠兩聲。

另外一件事,我冇寸G 兄,不嬲我對G 兄有一定既認同,尤其GBB 方面比許多人更強,許多運作的概念他是很清晰的。
上文提到「當然許多執迷者是不樂見這種客觀討論,二話不說便陰謀論打手論一言堂論,讚某品牌代表死忠迷信,批評某品牌便是抹黑針對,
不會接受優點、缺點是一個比例而不是一個絕對值」,也許有人自動接子彈入座反擊,那也是可以。
在下跟G 兄雖然偶有口角,但從來認同一樣野,TM 性能面優勝,V 記外觀優勝,
比較不同的觀點是我著重原裝槍性能,之後手工改善的不會列入槍支性能範圍。
而G 兄認為槍支買回去要有基本動工能力修正問題,道相似卻不相同,亦不見得要跟G 兄勢成水火。

至於V 記評價上面有提,就是外觀良好,性能一般,偶有大BUG,不得不執。
AR /416 已經算是比較好了,不信玩玩UMP,MP5 等。槍不會修不好,
重新設計再CNC 車製新件出來總會修得好的,
問題是這應該是廠家要完善的事,不是玩家應該做的事。
玩具就應該要有玩具的玩法,買回來,打開,就要玩到,
性能不盡完善可以理解,但自炒自毀甚至根本不能正常操作卻不應該是2019 年出現的事。
今年2019 年了,需要「協助一些無法正常把玩自己手中GBB朋友」的品牌已經不多,
GBB 始終是玩具,玩個玩具都要協助是甚麼道理?是傷殘還是槍殘?

至於閣下那一句:「在台灣論壇上的無中生有真係令本人感到
各下喜歡搭著別人的屍骸上位性格,真係是其是非其非」
說實話每個字都識,但成句就是不知點解,這算是完整句字嗎?
至於台灣論壇無中生有云云,相信所指的是G3 匣頂膠料幾匣磨花事件,
或者在下是有錯漏了,花就是肯定花了,因為見過實槍的確如是,但「病因」可以指教一下,
始終閣下及所屬組織可能比較專業,如花痕是其他原因造成的話請不嗇指教,
究竟是撞花磨花還是自然分解或是被老鼠咬,起碼讓人有一個知字。
聽說「某組織」亦有苦主表示過問題,更貼了相片的確是又花又崩,問了一輪,
如無記錯最終解答是:「金屬撞膠當然會磨損,當然你可以不滿」,
這種「協助」真是多謝哂了,即時解決了問題的提出者。
如果所提及的「屍骸」是指G3 那彈匣的話,只能說這是一個非常跳脫的隱喻手法。

至於開箱文拆解文測試文在下素來有做,是興趣也是執著,
至於批鬥文記憶中沒有寫過,如果覺得在下寫的是虛構抹黑,不妨做個相似的測試,
用事實去嬴在下,而不是動動嘴巴算數,始終風向是一時三刻的,
但事實卻是不易駁倒。

作者: piranharowana    時間: 9-1-2019 00:01     標題: 回覆 72# 的帖子

aimpoint大家又點睇?
作者: Dave    時間: 9-1-2019 00:04

引用:
原帖由 piranharowana 於 9-1-2019 00:01 發表
aimpoint大家又點睇?
AIMPOINT 配M4 系列從來都沒死錯人,一定好睇的。
作者: piranharowana    時間: 9-1-2019 00:31     標題: 回覆 77# 的帖子

但應該都幾貴同香港都冇得賣
作者: aa7894    時間: 9-1-2019 00:42

aimpoint唔一定要揾真鏡.... copy最近做得都唔差, 又或者可以考慮Vortex STRIKEFIRE II之類, 效果都唔錯
玩具姐....
作者: RCOOH    時間: 9-1-2019 00:53

引用:
原帖由 piranharowana 於 9-1-2019 00:31 發表
但應該都幾貴同香港都冇得賣
真AIMPOINT EASY JOB,18樓除左ACRO電視機未到貨之外,其他款買到你破產都得,但問題係冇需要。

個個高汁牌子都總有一兩支AIMPOINT複製人,又平又好用,大把你揀。

計扮M2、M3既,西嘜有Element、Vortex有Strikefire、Holosun有406系列、Vector有Stinger。

扮T1既仲不得了......

作者: piranharowana    時間: 9-1-2019 07:36     標題: 回覆 80# 的帖子

嘩,真係多不勝數,有排揀,睇嚟呢排放親假都要去槍街行下,逐樣買
諗諗下都幾多嘢要買,槍帶,匣袋,面罩。。。etc
噚晚本身都見到支M40A5馬記,諗緊買邊支先,最後都係去靚姐到買MK18先,搞掂呢支先再揀支M40A5。
請問一下silencer方面係加長內管套入去定就咁扭入去?謝謝
作者: gainax    時間: 9-1-2019 09:31

引用:
原帖由 piranharowana 於 9-1-2019 07:36 發表
嘩,真係多不勝數,有排揀,睇嚟呢排放親假都要去槍街行下,逐樣買
噚晚本身都見到支M40A5馬記,諗緊買邊支先,最後都係去靚姐到買MK18先,搞掂呢支先 ...
如果想用長內管最好直接換支一條過彈道好d,主要玩室内場都冇需要加長支管了,玩具滅聲一般作用除左裝飾就係遮住加長內管
鏡方面mk18落eotech幾襯其實copy都光但唔知抗唔抗震,
通常見人地都加埋peq or電筒"裝飾"
夾我覺得玩mk18用pmag潮d,不過都係你中意自由發揮
呢d我覺得配得幾好睇

圖片附件: images-11.jpeg (9-1-2019 09:31, 25.58 KB) / 該附件被下載次數 173

圖片附件: images-22.jpeg (9-1-2019 09:31, 17.49 KB) / 該附件被下載次數 172

作者: Dave    時間: 9-1-2019 10:09

引用:
原帖由 piranharowana 於 9-1-2019 07:36 發表
噚晚本身都見到支M40A5馬記,諗緊買邊支先,最後都係去靚姐到買MK18先,搞掂呢支先 ...
silencer 基本上真是影相用。
vfc gbb 本身用topgas ,短短一條mk18 管都可以打到擦邊力,不需要加長管了。
反而可能要考慮減力 ( cqb )

cqb 買的野少一些,以下是「室外場」要用而室內場不需要的東西
1 - 槍帶
2 - 護膝
3 - vest

以下是室內內都必須要有的東西
1 - 面罩
2 - 匣袋/ 快拔
3 - 手套

vest 使用與否看個人,室外基本上是必需的,尤其是打gbb,否則換匣會很慢。
aeg 還好一匣300 粒一隻彈匣走天涯,袋多隻係褲袋已600 粒不用vest。
室內個人傾向一條belt 加2 , 3 隻快拔就夠做。cqb 用的彈量不多,
亦因為距離近,一交火基本上總有人要死,不似得大場常常有拉鋸場面耗費彈藥。
作者: RCOOH    時間: 9-1-2019 10:28

室內唔好再加長啦,10.5"左右已經夠,我支ACR去到14.5"加個三叉火帽已經容易扳到牆身。

裝配件要考慮配重而唔係聖誕樹,MK18本身都算平衡,畢竟除個托之外全金身,ACR、SCAR果種金頭膠尾,再加重前節根本墜到手痛,拖累速度.......

乜鬼鎗型都好,棍仔加支燈同紅點就夠啦......AN/PEQ用係CQB又係同樣問題:laser丫......

作者: piranharowana    時間: 9-1-2019 10:30     標題: 回覆 82# 的帖子

謝謝你啊,要慢慢研究下先得
作者: piranharowana    時間: 9-1-2019 10:31     標題: 回覆 83# 的帖子

咁又係,打cqb都係以輕便為主,距離太近
作者: piranharowana    時間: 9-1-2019 10:32     標題: 回覆 84# 的帖子

噚日咗好多紅點,真係有排揀
作者: RCOOH    時間: 9-1-2019 10:57

除左老馬改打12kg都保證安全之外,其他牌子都大大力,我支WE乜都流暖匣第一鎗J一pair,去陳黑記買穩壓飛鏢自己換果陣先發覺原裝飛鏢彈弓比起穩壓鏢送既中火彈弓硬唔少......

而且,VFC個鎚又打得大力......之前我支416A5都已經邊緣火,再加長內管真係唔得死.....
作者: piranharowana    時間: 9-1-2019 10:59     標題: 回覆 88# 的帖子

如果係咁就唔加silcencer了
作者: piranharowana    時間: 9-1-2019 18:41

不過18version唔係可以較大細力嘅咩?
作者: RCOOH    時間: 9-1-2019 19:58

引用:
原帖由 piranharowana 於 9-1-2019 18:41 發表
不過18version唔係可以較大細力咩?
較力飛鏢從來都要小心......

固定鏢始終力度一致,較力鏢震下震下隨時大細力唔均勻,冇人投訴冇緊要,真係穿鏡見紅呢......寧願簡單直接啦,唔係點解KC02有副廠固定力鏢,標埋邊款係咩力既呢。
作者: piranharowana    時間: 9-1-2019 22:18     標題: 回覆 91# 的帖子

謝謝你,原來如此,咁真係唔搞好過,情願執順佢算
作者: piranharowana    時間: 10-1-2019 09:58

今日放工出去睇鏡,請教各師兄邊度多款睇?
作者: Dave    時間: 10-1-2019 10:45

真鏡永go ,copy 靚姐/ 射手
作者: ranger101    時間: 10-1-2019 14:02

copy鏡大陸集運買(tb基本冇),平靚姐/ 射手/ JK 至少4成以上,仲有各種Marking鍍膜廣角薄邊不同選擇,真係英雄之選,貨源都係差唔多渠道
省去中間加價環節,又多d選擇,批發價零售有的買
作者: piranharowana    時間: 11-1-2019 00:40     標題: 回覆 94# 的帖子

最後都係未出,要星期日先去到睇
作者: piranharowana    時間: 11-1-2019 00:41     標題: 回覆 95# 的帖子

爭咁遠???
作者: hermansiu    時間: 11-1-2019 01:07     標題: 回覆 95# 的帖子

可以pm咩網有得賣嘛?
作者: BLSK    時間: 11-1-2019 01:48     標題: 回覆 98# 的帖子

PM埋小弟
作者: jn_jona    時間: 11-1-2019 02:36     標題: 回覆 95# 的帖子

Pm埋

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0