標題: GBLS DAS GDR-15 [打印本頁]

作者: BREACHER556    時間: 10-1-2019 03:12     標題: GBLS DAS GDR-15

Lol, 其實個post主要係想搵下有冇一樣有GDR-15既CHing

Here are some basic info & my first impression (original set up):

- 原裝1.15J (0.25g)
- 要用11.1V 電先推得到
- 鐵店只有60 round 彈弓匣
- 支槍定義介乎GBB同PTW之間,有我想要既操作,亦唔會受(Gas)冬天影響,so far went through 6000 rounds ish,still run smooth if it don’t jam,每次bolt lock都到位
  (jam彈通常係因為D彈唔靚,例如彈匣入滿後,如果強行入多幾粒,會因太大力而令BB彈變形)
- Round per minute & Trigger respond 同一般GBB差唔多(但recoil果下明顯慢少少, 因為成組BCG係用齒輪去推)
- 有Mosfet
- 唔用電可以當手拉槍 lolololololololololol

Note: 圖入面支野有部份parts唔係原裝

去圖吧~~~

基本上, rails, charging handle, dust cover & trigger guard都唔係原裝,個B.A.D. Lever更加係後加上去的
001-005

呢D都係原裝換出黎,

順帶一提:
- Stock, Motor Grip, Trigger Guard, Barrel Nut, Muzzle Brake (14mm CCW), Inner Barrel, Hop Up膠,摩打,都係玩具(AEG)數
- Outer Barrel 同個假Chamber 係WA M4 GBB通用的
- 而個Hop Up Housing 就用左以前 Prime 出比 WA M4 GBB但用AEG內管既果款設計
- Charging Handle, Dust Cover 都係VFC/PTW/真野通用的

支油係鐵店買GDR-15送既,但wrench就當然另買, 但對拆Centurion  Arms條rail既Barrel Nut真係好好用 (因為真係好實,G&P果款wrench一扭就斷)

留意上身係比較闊,如果用好似C&C Geissele果款骨有Anti-roll,就要汁一汁先上到

Upper & Lower Receiver
其實真心想改輕個trigger,但未有心機去爆個lower receiver
010-011

支槍係尾出線,一定要電池托,因為條buffer tube真係要行條bolt,佢原裝個EPS托放到RWA條形11.1V

左: Prime for WA GBB
中: GDR-15 (明顯係厚d,因為lower reveiver係AEG咁闊)
右: TM MTR

條receiver pin想換其他款,但我見佢有個凹位,應該係比d parts走位,而且長過其他GBB用既,所以可能只能一直keep原裝

Cerakote…...感覺手工唔太好,雖然可能係個mount問題,但又唔見支 TM MTR花 Lol

加埋其他bolt for 參考
上: Prime for WA GBB
中: GDR-15
下: TM MTR
其實睇圖已經知條bolt點運作,非常簡單直接,所以先話鍾意佢個concept
016-024

條彈弓用兩粒螺絲加個base頂住

個假Chamber, Hop Up Housing, Outer Barrel既特寫
026-030, 033

Mag
左: TM MTR
右: GDR-15
034-035

Pros:

- 操作上真係似我以前美国支AR,同GBB差唔多,但實在好多,唔會似GBB咁軟趴趴
- 每下recoil都到位,冇GBB果種一時大力一時細力
- 唔會似GBB咁受氣候影響, 亦冇PTW咁多電子野

Cons:

- 冇aftermarket補品,大部份parts只能用原廠,但起碼有原廠support
- Charging handle pull weight - 超級非常極之重 (第一槍)
  (如果你剛剛上電,第一槍係要手拉咁幫佢pre-cock個拍頭,所以重係指pre-cock需要既力度,會比真既AR重, 但pre-cock左之後再拉條charging handle係會比真AR輕,之後每槍條bolt都會一直由摩打去cycle, 去完成pre-cock個拍頭, 所以唔大問題)
- Bolt release - 比真AR重, 用Magpul個B.A.D. Lever就perfect.
- Trigger pull weight - 都係超級非常 極之重,大概有10磅.
- 聲音其實有d難聽
- 雖然話原裝件有鐵店黎代理,但衰就衰在佢地唔散賣。。。只接受壞左一換一。。。

感想:
支野真係唔錯,trigger pull好重果類問題其實用慣左就冇野,我依家完全冇去理會。
Operation上亦比到我要既感覺,講真我依家都逐步賣緊我D GBBR。。。因為覺得。。。唔再需要 (但諗緊再入支TM Next Gen 416做back up)Lol

雖然佢8成都只能用原裝parts,但原裝已經滿足到我,因為我比較簡單,我需要既只係一個system,一件我落場信得過既tool, 就好似我以前美国支AR,去到靶場只需要考慮買咩ammo。

目前把GDR-15都仲好smooth, 每次打完我都會清槍上新油。但當然,唔似真槍,佢life cycle一定比較短,即係總會有壞既一日,所以我唯獨是擔心既係,間鐵店維修既 turn around time 係幾耐。。。Lol

作者: BREACHER556    時間: 10-1-2019 03:20

NVM!!! Fixed!!!

作者: BLSK    時間: 10-1-2019 03:48     標題: 回覆 2# 的帖子

因為用左啲口語字,Eg “口既” 之類,會出唔到仲cut埋之後既字

可以當手拉槍

有少少問題,想請問下黑色條骨係乜來 成支砌完幾多錢
作者: BREACHER556    時間: 10-1-2019 08:32

引用:
原帖由 BLSK 於 10-1-2019 03:48 發表
因為用左啲口語字,Eg “口既” 之類,會出唔到仲cut埋之後既字

可以當手拉槍

有少少問題,想請問下黑色條骨係乜來 成支砌完幾多錢
Woooooooooo, thank you CHing lol 已經edit好個post

條骨係C&C出,仿Geissele果款,骨就around 1200,但原裝係PTW/真數,所以要加百幾蚊買粒Barrel nut lol
Anyway, d accessary都係舊有的,唔太記得價。。。但計原裝,大概萬四。。。但。。。好在有分期 lololololololololol

作者: gainax    時間: 10-1-2019 10:58

見到好多張牛
睇過試打片同操作都近似gbb, 呢支如果唔係價錢太高應該幾有潛力成為電動新世代, 其實最好出無marking版自己配搭埋各種深刻
作者: jacko    時間: 10-1-2019 11:43

好詳細
作者: kornhill401    時間: 10-1-2019 13:28

如此詳盡的圖文分享,真係值得多讚. Thx for sharing.
作者: JFCP    時間: 10-1-2019 13:57

太貴啦!
作者: BLSK    時間: 10-1-2019 14:38     標題: 回覆 4# 的帖子

多謝師兄詳盡講解分析
睇左好耐都睇唔出個身有闊左
真係好多特色,繼續留意下呢個系統先 希望有朝一日玩到

想請問條骨係13吋款定13.5吋款 不過睇價錢應該係13.5吋?
作者: Dave    時間: 10-1-2019 14:52

圖文並茂,謝分享。
其實2年前見GBLS 這柄像真EBB 時已非常有興趣,
奈何初出時價格真是太貴,初時看到 28XX 心想真是必入了...
原來是USD

14000 現在的話尚算可以,跟PTW 看齊的價格,
如果價格可以壓低至4000~ 6000 前後,相信可穩占市場像真EBB 元祖位置。
但這要大量生產才可以做到了。
作者: BREACHER556    時間: 10-1-2019 15:27     標題: 回覆 6# 的帖子

Thanks all!!!!
作者: BREACHER556    時間: 10-1-2019 15:44

引用:
原帖由 gainax 於 10-1-2019 10:58 發表
見到好多張牛
睇過試打片同操作都近似gbb, 呢支如果唔係價錢太高應該幾有潛力成為電動新世代, 其實最好出無marking版自己配搭埋各種深刻
引用:
原帖由 Dave 於 10-1-2019 14:52 發表
圖文並茂,謝分享。
其實2年前見GBLS 這柄像真EBB 時已非常有興趣,
奈何初出時價格真是太貴,初時看到 28XX 心想真是必入了...
原來是USD

14000 現在的話尚算可以,跟PTW 看齊的價格,
如果價格可以壓低 ...
其實的確係好貴,我都覺平d會合理d,一隻匣都$350,而且又冇PTW或GATE果類電控。
但可能正正佢設計簡單直接,做到d GBB 同 PTW 做唔到既野,先吸引到我 lol

不過上去試玩既時候,個Charging Handle, Trigger Pull, Bolt Release, 真係重到嚇親我。。。好在汁完上面講果d,唯一問題就會得反trigger pull, 原裝一雞10磅,真係幾槍都手指痛。。。但用慣左就冇野,我依家完全冇去理會。

而且分期比錢,心裡都平衡反少少 lol

作者: BREACHER556    時間: 10-1-2019 16:11

引用:
原帖由 BLSK 於 10-1-2019 14:38 發表
多謝師兄詳盡講解分析
睇左好耐都睇唔出個身有闊左
真係好多特色,繼續留意下呢個系統先 希望有朝一日玩到

想請問條骨係13吋款定13.5吋款 不過睇價錢應該係13.5吋?
真係留意住先,因為佢原裝唔汁,就以我講果幾個point,真係會令人卻步。lol
可能性價比真係TM Next Gen 416會合大眾口味,不過支GDR-15,真係幾獨特

BTW,骨係13.5”
作者: porch20000    時間: 15-1-2019 06:20

感謝分享,我買了一隻V1,純改後座力,現在跟GBB同等級

https://youtu.be/CgH5ELWLg-g

我也入手第二隻,跟樓主相同的V2。

有機會開箱看看。
作者: BREACHER556    時間: 15-1-2019 19:29

引用:
原帖由 porch20000 於 15-1-2019 06:20 發表
感謝分享,我買了一隻V1,純改後座力,現在跟GBB同等級

https://youtu.be/CgH5ELWLg-g

我也入手第二隻,跟樓主相同的V2。

有機會開箱看看。
終於有同好 lololololololol 之前睇review講V1到V2有好大改進,但未打過V1 feel唔到,CHing有機會公享下, haha
原本想等有冇V3,但唔會知幾時。。。所以忍唔住買左V2
BTW, 片入面係CHing本人?
作者: Thanato.S    時間: 15-1-2019 19:50

好奇比唔比打real action
作者: porch20000    時間: 16-1-2019 06:08     標題: 第二隻GDR15入手!GBB級的後座力!可惜立刻要退貨了⋯⋯

https://youtu.be/3_aJzyoVULo
https://youtu.be/82zSY6tGgAo

裝上我自改的v1下槍身, 後座力超強,真的跟GBB一樣,槍聲帶槍機金屬回音。
(可惜我訂的是CQB 版本,GBLS寄錯了)

作者: porch20000    時間: 16-1-2019 06:18

引用:
原帖由 BREACHER556 於 15-1-2019 19:29 發表

終於有同好 lololololololol 之前睇review講V1到V2有好大改進,但未打過V1 feel唔到,CHing有機會公享下, haha
原本想等有冇V3,但唔會知幾時。。。所以忍唔住買左V2
BTW, 片入面係CHing本人?
您好啊,對啊影片內是小弟本人。

剛拿到V2,但要寄回去給GBLS,因為他們寄錯了,我訂的是CQB 10"

V2 比 V1 順暢,氣密也好,我這隻 V2 不用改,原廠就 300 FPS with 0.43g! 我認為V2確實有好大進步。重點是 v2 upper的 loading chamber (裡面是 hop up 座)會稍微突出,您用手指推一推,會發現它有簧力會伸縮,可以有效吸收BCG的衝擊,減少V1削彈卡彈的問題。

搭配小弟自改的lower receiver, 後座力非常棒,槍聲也比v1好聽!

老婆也玩後座力:

V2 lower receiver 我沒打算改,所以裝上去試一試,發現原廠單發後座力還是有點小,就先收起來了,等日後拍片比較。

作者: kornhill401    時間: 16-1-2019 11:11

引用:
原帖由 porch20000 於 16-1-2019 06:08 發表

裝上我自改的v1下槍身, 後座力超強,真的跟GBB一樣,槍聲帶槍機金屬回音。
(可惜我訂的是CQB 版本,GBLS寄錯了)
D 後座力,越睇越心思思,想立即有番支係手. Thx for sharing.
作者: BREACHER556    時間: 16-1-2019 23:18

引用:
原帖由 porch20000 於 16-1-2019 06:18 發表

您好啊,對啊影片內是小弟本人。

剛拿到V2,但要寄回去給GBLS,因為他們寄錯了,我訂的是CQB 10"

V2 比 V1 順暢,氣密也好,我這隻 V2 不用改,原廠就 300 FPS with 0.43g! 我認為V2確實有好大進步。重點是 ...
謝分享,小弟買之前上YouTube搜,也有看過你的影片呢!幸會haha

我也正考慮買多一個Upper Receiver來組個7”版本,方便打CQB...

對了,我相信師兄對Lower Receiver 的內部有一定經驗?有沒有改動過Trigger?
因為我一直想把triggle pull改輕一點,但原裝的performance 已經很不,所以目前沒有什麼大問題也不想亂拆開。lol

作者: porch20000    時間: 17-1-2019 07:39     標題: 回覆 20# 的帖子

v2 trigger 已經比 v1 輕了,建議不要改,這跟耐用度與BCG內彈簧係數有關,有點麻煩。

建議您可以把它當真槍一樣的使用 trigger control, 採用整個手掌像握拳一樣均勻施壓整個pistol grip,此時食指會自然縮緊,指尖一碰,就扣下 trigger 了。因為不是只有使用食指扣引板機,即使是快速連續單發,都很輕鬆。
作者: BREACHER556    時間: 18-1-2019 12:44

引用:
原帖由 porch20000 於 17-1-2019 07:39 發表
v2 trigger 已經比 v1 輕了,建議不要改,這跟耐用度與BCG內彈簧係數有關,有點麻煩。

建議您可以把它當真槍一樣的使用 trigger control, 採用整個手掌像握拳一樣均勻施壓整個pistol grip,此時食指會自然縮緊,指 ...
其實早已習慣了它的pull weight,但始終是AR,感覺沒必要那麼重,又不是FAL hahahaha
不過也不打算改了

其實CHing是香港的嗎?
作者: porch20000    時間: 18-1-2019 12:53

引用:
原帖由 BREACHER556 於 18-1-2019 12:44 發表

其實早已習慣了它的pull weight,但始終是AR,感覺沒必要那麼重,又不是FAL hahahaha
不過也不打算改了

其實CHing是香港的嗎?
我是住在加拿大的台灣人,加拿大雖然可以合法擁槍,但不能open carry, 不能用來home defense, 靶場少又遠。

在家只能玩沒後座力的dry-fire, 最後真的還是氣槍好玩多了,一樣可以打IPSC,而且還可以下場打真人。
作者: BREACHER556    時間: 19-1-2019 14:30

引用:
原帖由 porch20000 於 18-1-2019 12:53 發表

我是住在加拿大的台灣人,加拿大雖然可以合法擁槍,但不能open carry, 不能用來home defense, 靶場少又遠。

在家只能玩沒後座力的dry-fire, 最後真的還是氣槍好玩多了,一樣可以打IPSC,而且還可以下場打真人。 ...
哈哈,很遠呢,但我以前住那邊也沒好多少。。。又fixed mag release, 10 Rds mag, featureless grip & stock, 又要弄那tax stamp。。。連vertical grip也禁,真的快把我逼瘋。。。

不過可惜還沒機會試那Binary trigger呢,加上新出的Glock 43x也很吸引Lolololol 可惜可惜,但的確,玩的話,氣槍起碼可以打真人lol

Anyway, 亞洲區訂零件好像沒那麼多選擇呢,也不太清楚GBLS USA 會不會賣過來

============================

作者: porch20000    時間: 21-1-2019 14:48     標題: 回覆 24# 的帖子

美國很多規定真的很奇怪。加拿大也是。

GBLS 的零件,可以用Facebook messager直接聯繫韓國GBLS, 把槍主當VIP來照顧的服務很好!
作者: mcltt    時間: 12-5-2019 17:55

我都想買個upper receiver去打cqb
枝槍打過一次幾滿意
係jam過一次 不過應該係彈嘅問題而唔係槍嘅問題
作者: BREACHER556    時間: 31-5-2019 19:31

引用:
原帖由 mcltt 於 12-5-2019 17:55 發表
我都想買個upper receiver去打cqb
枝槍打過一次幾滿意
係jam過一次 不過應該係彈嘅問題而唔係槍嘅問題
等左半年,間鐵店終於通知我可以訂個Upper Receiver Kit, 依家等收貨, 諗緊點砌, 應該會加 Tracer Unit, 但可惜只能用玩具數既骨.
終於可以一個Lower加多個Upper.

Anyway, 的確係, 每次Jam, 多數都係因為用入彈器入得太實(或者係d彈唔好啦), 壓到變形...
作者: mcltt    時間: 23-6-2019 15:44

引用:
原帖由 BREACHER556 於 31-5-2019 19:31 發表

等左半年,間鐵店終於通知我可以訂個Upper Receiver Kit, 依家等收貨, 諗緊點砌, 應該會加 Tracer Unit, 但可惜只能用玩具數既骨.
終於可以一個Lower加多個Upper.

Anyway, 的確係, 每次Jam, 多數都係因為用入彈 ...
我都問左 不過太貴放棄左
都係直改SBR算
作者: wivernyeung    時間: 30-9-2019 12:56     標題: 回覆 25# 的帖子

看了你的片,的確很有用,但 charge 的確很費力,而用 semi-auto 的方式在剛駁電池是不能用?
剛入手,此槍的確不錯,在屋中練習是非常有用。
Trigger guard 用哪牌會適用?
Thx

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0