標題: [Marui] M&P9 Two Tone [打印本頁]

作者: stevenyu2000    時間: 12-1-2019 16:29     標題: M&P9 Two Tone

Mix and Match for Black and Tan M&P9

圖片附件: mnp9_1.jpg (12-1-2019 16:29, 165.2 KB) / 該附件被下載次數 322

圖片附件: mnp9_2.jpg (12-1-2019 16:29, 150.05 KB) / 該附件被下載次數 209

圖片附件: mnp9_3.jpg (12-1-2019 16:29, 140.42 KB) / 該附件被下載次數 225

圖片附件: mnp9_4.jpg (12-1-2019 16:29, 140.71 KB) / 該附件被下載次數 242

作者: Flanker    時間: 12-1-2019 16:58

銀管算唔算Two Tone

圖片附件: DSC_0163-1104x829.JPG (12-1-2019 16:58, 182.32 KB) / 該附件被下載次數 179

作者: BLSK    時間: 12-1-2019 18:07

想問下呢隻匣底好唔好用?可以放多幾多粒?
如果grip片有散賣就好了 無得散砌一支
作者: stevenyu2000    時間: 13-1-2019 08:50

引用:
原帖由 BLSK 於 12-1-2019 18:07 發表
想問下呢隻匣底好唔好用?可以放多幾多粒?
如果grip片有散賣就好了 無得散砌一支
匣底好用,入多左氣,頭段bolt back實D, 剛砌好未落埸試。

Grip 片一係收二手,因為一槍有三片
作者: kornhill401    時間: 13-1-2019 11:05

M&P9 Two Tone三兄弟,各有特色.正! Thx for sharing.
作者: 2slow    時間: 13-1-2019 15:42

支持下先

圖片附件: IMG_0026s.jpg (13-1-2019 15:42, 308.64 KB) / 該附件被下載次數 195

作者: tinyau1134    時間: 13-1-2019 22:01

2tone 靚
作者: no-name    時間: 14-1-2019 10:45

想請教一下師兄支 9L 係用邊隻有牙外管的?可唔可以裝到長過槍頭既內管?
因小弟都係想咁咁砌,然後落支 138mm 內管,但買完 D 牌返黎裝先發現原來做唔到跌管卡死左的... 但普通 9 就可以過槍頭
作者: stevenyu2000    時間: 14-1-2019 11:30

引用:
原帖由 no-name 於 14-1-2019 10:45 發表
想請教一下師兄支 9L 係用邊隻有牙外管的?可唔可以裝到長過槍頭既內管?
因小弟都係想咁咁砌,然後落支 138mm 內管,但買完 D 牌返黎裝先發現原來做唔到跌管卡死左的... 但普通 9 就可以過槍頭
我用 cow cow 外管加 comp 頭,138mm inner, 去到 comp 頭
作者: stevenyu2000    時間: 14-1-2019 11:37

Mag base 好用,原裝25rd, magpad 可以裝 32+1 rd
除此之外,會大力左 0.1J 以上 (ps, 只試左三飛)
作者: kornhill401    時間: 14-1-2019 12:52

引用:
原帖由 2slow 於 13-1-2019 15:42 發表
支持下先

兩支槍,各配槍燈.簡直有'錦上添花'的效果. Thx for sharing.
作者: no-name    時間: 14-1-2019 13:40

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 14-1-2019 11:30 發表

我用 cow cow 外管加 comp 頭,138mm inner, 去到 comp 頭
即係 COWCOW 外管 + 138mm 內管係可以正常運作唔駛特別改野?謝謝你!
作者: stevenyu2000    時間: 14-1-2019 15:03

引用:
原帖由 no-name 於 14-1-2019 13:40 發表

即係 COWCOW 外管 + 138mm 內管係可以正常運作唔駛特別改野?謝謝你!
Yup . But I just use original M&P9L PC plastic slide
作者: no-name    時間: 14-1-2019 16:20

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 14-1-2019 15:03 發表

Yup . But I just use original M&P9L PC plastic slide
收到!咁應該都大機會得,我都買條試下先,謝師兄指教!
作者: YMM    時間: 18-1-2019 23:51

典解師兄個com頭反轉裝?增加後座力乎??
引用:
原帖由 stevenyu2000 於 12-1-2019 16:29 發表
Mix and Match for Black and Tan M&P9
作者: rik-rok    時間: 19-1-2019 10:20

引用:
原帖由 YMM 於 18-1-2019 23:51 發表
D真鎗flash hider理論甘,
將鎗咀噴出黎氣體,向左右,左右上45度或下噴,
可能甘原因,所以樓主甘裝com頭??
作者: stevenyu2000    時間: 19-1-2019 11:26

引用:
反轉左呀?仲以為 marking 向上
作者: stevenyu2000    時間: 19-1-2019 11:27

引用:
原帖由 rik-rok 於 19-1-2019 10:20 發表

純加長內管,裝飾黎架姐
作者: YMM    時間: 19-1-2019 12:12

氣体即是流體,作用在受力面時產生反作用力,好似火箭咁原理,出氣孔向上的話因上方排氣口阻力低,流體會向阻力大的方向壓過去從而做出响下壓的效果,反之出氣口向下槍口會向上推
引用:
原帖由 rik-rok 於 19-1-2019 10:20 發表

作者: kornhill401    時間: 19-1-2019 12:29

引用:
C Hing好眼利, 我仲以為呢隻com頭係四面開通果種.
作者: YMM    時間: 19-1-2019 12:34

其實是咁的,因為小弟我都裝左一個同款的_&_tec,個com有個牛頭logo,特懲是上兩孔左右各一孔,下方牛頭樣。
引用:
原帖由 kornhill401 於 19-1-2019 12:29 發表

C Hing好眼利, 我仲以為呢隻com頭係四面開通果種.
作者: stevenyu2000    時間: 20-1-2019 09:36

有個 logo, 同一梯型,仲以為特登夾返支槍上窄下闊!

柒左

圖片附件: IMG_20190111_193258~01.jpg (20-1-2019 09:36, 47.33 KB) / 該附件被下載次數 175

作者: kornhill401    時間: 20-1-2019 11:16

引用:
原帖由 YMM 於 19-1-2019 12:34 發表
其實是咁的,因為小弟我都裝左一個同款的_&_tec,個com有個牛頭logo,特懲是上兩孔左右各一孔,下方牛頭樣。
原來如此.個logo又幾靚. Thx for sharing.
作者: stevenyu2000    時間: 22-1-2019 21:24

謝謝指教,改返好啦

圖片附件: IMG-20190122-WA0166~01.jpg (22-1-2019 21:24, 191.22 KB) / 該附件被下載次數 168

圖片附件: IMG-20190122-WA0167.jpg (22-1-2019 21:24, 99.07 KB) / 該附件被下載次數 157

圖片附件: IMG-20190122-WA0168.jpg (22-1-2019 21:24, 107.49 KB) / 該附件被下載次數 175

作者: YMM    時間: 23-1-2019 12:05

靚靚,師兄言重,都是交流而已,我也想貼,但太低“呢”
換埋crazy jet,識貨
(呢個網食好多字)

作者: kornhill401    時間: 23-1-2019 12:10     標題: 回24#

咁正呀!換埋隻trigger. 可以去玩IPSC都得. Thx for sharing.
作者: BLSK    時間: 23-1-2019 13:25

另外有個問題,9L前西點固定好 用膠slide都成日移位
作者: YMM    時間: 23-1-2019 13:34

在可以遮住的位置刮DD凹坑再用加滴孖A膠
引用:
原帖由 BLSK 於 23-1-2019 13:25 發表
另外有個問題,9L前西點固定好 用膠slide都成日移位

作者: no-name    時間: 23-1-2019 13:36

好奇一問,請問 9L 係咪冇出過鋼是拉?
作者: YMM    時間: 23-1-2019 13:41

又是手快快打左廢話

好似得急打有出過比9

鋼士拉太重打起上黎好納糯,換重彈弓又怕佢其他部位快打柴。

小弟支9L原裝時因為卡卡地換過130彈弓,之後petpet痕換過D牌鋁士拉,打topgas,換左急打回塘杆,某日發現下身近hammer box 附近位置裂左條痕,唔知是不是打topgas加金屬士拉度力的問題導致下身頂唔順,定還是揼pin揼裂左,在裂下身前都是換過trigger而打個條pin一次咁大把,裂左之後換左急打強化身,換回130同急打鋼火控執左獲勁,唔知是否唔同m&p9數還是佢出名公差勁,但換完套火控同彈弓係大力左唔少,都因為個錘比較弱用topgas的話打落去valve明顯唔太夠力。其餘試過_&_外管D牌外管發現暫時_&_比較好但因雙齒輪哭泣令佢支外管先天性左右重量不平衡會刮到飛殼口最後癡左兩片file膠片於士拉內則處理,唔知九波有貨未都想試試,最近又出左個f字頭magwell又petpet痕買來玩,點知急打做magwell位係肥過馬記老原,又磨左獲。

現在成支嘢冇乜問題係“clock”槍果時頂得比較之前實之外因hammer彈弓重左所致,暫時只驚爆飛機。

作者: rYaN    時間: 23-1-2019 18:04

我都跟下隊先,分享下!
其實落左COMP頭真係幾靚仔下

圖片附件: 50445939_10158423274472715_5342748611086123008_o.jpg (23-1-2019 18:05, 355.76 KB) / 該附件被下載次數 154

圖片附件: 50299109_10158423275022715_7004167687756578816_o.jpg (23-1-2019 18:05, 590.12 KB) / 該附件被下載次數 181

作者: BLSK    時間: 23-1-2019 18:27     標題: 回覆 30# 的帖子

多謝分享 好詳細
想問下如果墊膠片係係邊邊?
係係hop up 輪個邊定拋殻勾個邊?
作者: YMM    時間: 23-1-2019 20:10

冇齒輪果邊的士拉內則

作者: TheOrigina1    時間: 23-1-2019 20:42

引用:
原帖由 rYaN 於 23-1-2019 18:04 發表
我都跟下隊先,分享下!
想問下ching呢隻係咩trigger?
作者: BLSK    時間: 23-1-2019 21:45

Appex trigger 我glock用過覺得幾隻,打算換埋俾M&P
M&P 原廠個隻真係唔識欣賞 可能玩慣glock

咁係墊曬右側全條定局部墊拋殼位就ok
作者: YMM    時間: 23-1-2019 22:59     標題: 回覆 35# 的帖子

長度方面師兄可自行判斷,重點係唔會在士拉工作時被外管的chamber隻角刮甩塊膠片就掂。

……………””””””””””””””””””””””””””””””””””” 外管
         -----------------------frim
       =====================士拉
作者: Kwind    時間: 23-1-2019 23:05

引用:
原帖由 rYaN 於 23-1-2019 18:04 發表
我都跟下隊先,分享下!
似曬技術多過曬支槍
作者: rYaN    時間: 23-1-2019 23:05

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 23-1-2019 08:42 PM 發表

想問下ching呢隻係咩trigger?
Bxxber AP-Style (Flat-faced) Adjustable Trigger 再自己開機米窿
作者: rYaN    時間: 23-1-2019 23:06

引用:
原帖由 Kwind 於 23-1-2019 11:05 PM 發表

似曬技術多過曬支槍
邊有姐
作者: BLSK    時間: 23-1-2019 23:47

可以自己鑽令到隻trigger有pre travel ?
作者: rYaN    時間: 24-1-2019 01:10

引用:
原帖由 BLSK 於 23-1-2019 11:47 PM 發表
可以自己鑽令到隻trigger有pre travel ?
得!不過要對位
作者: stevenyu2000    時間: 24-1-2019 01:31

師兄們,請問M&P9L可以用其他槍款之拍頭嗎?
作者: BLSK    時間: 24-1-2019 01:49

好手工 咁睇法我都係搞唔黎

我係用返9波出俾9L個款 即時順到爆
作者: YMM    時間: 24-1-2019 07:23     標題: 回覆 43# 的帖子

番左貨?
作者: BLSK    時間: 24-1-2019 09:36

唔清楚,上年已經換了
作者: YMM    時間: 24-1-2019 10:33     標題: 回覆 45# 的帖子

喔,你果支係mnp9,我等果支係mnp9l
作者: kornhill401    時間: 24-1-2019 12:03     標題: 回31#

C Hing支玩具槍都幾落重本,仲加埋迷彩水印tim. Thx for sharing.
作者: BLSK    時間: 24-1-2019 13:25

我都係9L呀,不過上年西京買落而家唔知仲有無
作者: YMM    時間: 24-1-2019 17:22     標題: 回覆 48# 的帖子

之前佢有支pre order 左好耐但番極都番唔到果支?見到laylax佢呢排update左個網支外管個頭係可以兩用?多口問句件嘢係咪原裝馬記數?

作者: BLSK    時間: 24-1-2019 17:31

哦你原來講緊外管 我覆另一位師兄係話9波俾9L既拍頭好順

Laylax外管可以兩用?即係扭上到正同逆牙?
暫時未有換外管打算 9L換完支槍有無6吋?
作者: YMM    時間: 24-1-2019 19:34     標題: 回覆 50# 的帖子

sor

拍頭好似暫時得9波,小弟都換左

作者: stevenyu2000    時間: 24-1-2019 20:19

我都換左九波拍頭,但係好似 bolt back 弱左
我見 cowcow 有出拍頭,寫住 HICAPA/1911/M&P9L 共用,所以先諗緊可唔可以裝隻 hi capa 拍頭落去試下
作者: BLSK    時間: 24-1-2019 20:25

咁可能要用返cow cow相應件先得
唔出奇既,可能順左早左cut氣
作者: YMM    時間: 24-1-2019 21:08     標題: 回覆 52# 的帖子

最初買支嘢番來時換了紫哭泣同拍頭,點知支嘢痾尿,換晒啲出氣valve同吹氣咀解決,歸根究底出氣唔夠,本身支嘢係細力,跟住一闊三大索性加大埋啲氣缸。

Cow cow 自已出左隻飛機坐比mnp9l,但個拍頭設計係凹東菰頭套果種拍頭同hi capa原裝一樣所以佢先話可共用我諗應該係咁 同原裝黎睇hi capa 同 mnp9l 個膠圈size 都好接近 係咁二度過,兩者直徑應該差唔到0.05mm,但個offset拍頭厚度未必同(如要拆出來度好大工程 )九波自己都有兩種格式。

作者: BLSK    時間: 25-1-2019 01:32

咁用左牛牛飛機座係咪用唔到9波個拍頭
作者: YMM    時間: 25-1-2019 08:58     標題: 回覆 55# 的帖子

等師兄試完再分享
作者: laukw123    時間: 25-1-2019 12:44

見到幾位師兄的槍都好正....搞到我心痕痕。又想整返把黎玩下....
其實我之前都睇中左M&P9,想問MARUI3把M&P9 (黑/沙/長版) 零件是否真的有好大分別而不能共用?
因為我聽過有POST提及過下以幾點,
1.基本上現在賣街的改件都係比黑色&沙色短版用,
2.沙色係黑色的小改款, 飛機組有少少唔同左,後座力細左,出氣少左(出力細左) .扳機扣押感好左&行程短左。
3.長版M&P9L零件完全唔通用於黑沙。

想問是否真的如此?  聽落好似買黑色好D咁
改金屬滑架的話, 把槍推鋼滑架是否唔太好? 因為睇過CXW的吉打滑架試槍片,  感覺好似好「立」,唔夠爽快。

其實開頭係諗住買WE, 不過好似沒晒真刻下身&鋼滑架......如果有師兄知, 可以PM小弟.... 謝謝
作者: rYaN    時間: 25-1-2019 12:57

引用:
原帖由 kornhill401 於 24-1-2019 12:03 PM 發表
C Hing支玩具槍都幾落重本,仲加埋迷彩水印tim. Thx for sharing.
Cerakote黎
作者: tf141    時間: 25-1-2019 13:26

引用:
原帖由 rYaN 於 25-1-2019 12:57 發表

Cerakote黎
其實通常咁樣幫枝鎗重做finishing要幾錢 ?
當淨係slide同埋外管咁計
作者: BLSK    時間: 25-1-2019 13:36     標題: 回覆 57# 的帖子

我反而聽過下身應該係通用的,飛機座9同9L就一定不通用,兩款外管同hop up都好似有少量改動
最主要都係睇你砌唔砌rmr款既姐,唔砌就大把件啦,不過9L件都出得七七八八
作者: laukw123    時間: 25-1-2019 14:11

引用:
原帖由 BLSK 於 25-1-2019 13:36 發表
我反而聽過下身應該係通用的,飛機座9同9L就一定不通用,兩款外管同hop up都好似有少量改動
最主要都係睇你砌唔砌rmr款既姐,唔砌就大把件啦,不過9L件都出得七七八八
RMR 我就唔需要了, 應該都係買黑色/沙色版,諗緊買來改吉打鋼滑架, 因為睇片好「立」下,所以有點擔心。
我都係睇POST見有師兄提過黑/沙,有少部份零件是不同號碼,效能好似又有分別咁。
難得樓主3把有齊晒, 所以想問問是否真的如此。
作者: stevenyu2000    時間: 25-1-2019 14:28

下身完全共用,我都有調黎玩

9L 個飛機口徑大約14mm, 9 就 15mm. 買普通版會好D
作者: laukw123    時間: 25-1-2019 14:52

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 25-1-2019 14:28 發表
下身完全共用,我都有調黎玩

9L 個飛機口徑大約14mm, 9 就 15mm. 買普通版會好D
多謝樓主回覆,還提供左飛機的尺寸。
想請問黑/沙 2者有否不同之處?例如出力是否有分別? 因為太多流言了,都唔知邊樣真假。
作者: no-name    時間: 25-1-2019 15:39

零件方面,最清楚係睇返說明書:
https://www.tokyo-marui.co.jp/su ... index.html#gas_dw02

小弟有黑 9 同 9L

下身:L Grip 片唔同,Trigger 後多左條 Pin 以防止扣 Trigger 會扣左多餘行程,但 9 / 9L 下身可以調換玩

上身:除左回堂桿膠同內管, 其餘的包括對西都不能共用

沙 / 黑色:小弟買之前都研左好耐,而加支黑係 18 年買 (沙色面世後),睇零件上沙 / 黑  / L 下身大部份零件都係一樣,有師兄告訴過我佢沙黑 Trigger 行程係一樣,而我自己手上既黑 / L Trigger 行程一樣,故小弟認為係出沙色時零件改良過,然後 3 支齊齊用 update 版。實際要等師兄有齊 18 年版沙黑對比先知。

9 / 9L:L 因為要就 RMR 位,飛機係用返舊版 14mm,所以係立左,如果唔係想上 RMR 就唔就惗了
作者: laukw123    時間: 25-1-2019 15:58

引用:
原帖由 no-name 於 25-1-2019 15:39 發表
零件方面,最清楚係睇返說明書:
https://www.tokyo-marui.co.jp/su ... index.html#gas_dw02

小弟有黑 9 同 9L

下身:L Grip 片唔同,Trigger 後多左條 Pin 以防止扣 Trigger 會扣左多餘行程,但 9 / 9L 下身可以調換玩

上身:除左回堂桿膠同內管, 其餘的包括對西都不能共用

沙 / 黑色:小弟買之前都研左好耐,而加支黑係 18 年買 (沙色面世後),睇零件上沙 / 黑  / L 下身大部份零件都係一樣,有師兄告訴過我佢沙黑 Trigger 行程係一樣,而我自己手上既黑 / L Trigger 行程一樣,故小弟認為係出沙色時零件改良過,然後 3 支齊齊用 update 版。實際要等師兄有齊 18 年版沙黑對比先知。

9 / 9L:L 因為要就 RMR 位,飛機係用返舊版 14mm,所以係立左,如果唔係想上 RMR 就唔就惗了
舊版14MM飛機? 意即早期黑色M&P9是14MM飛機,現在新出黑/沙色先用15MM飛機?
作者: rYaN    時間: 25-1-2019 16:00

引用:
原帖由 tf141 於 25-1-2019 01:26 PM 發表

其實通常咁樣幫枝鎗重做finishing要幾錢 ?
當淨係slide同埋外管咁計
我咁噴大約1600,得越多色越貴(因為我條管同槍身3隻色都唔同)
作者: no-name    時間: 25-1-2019 16:35

引用:
原帖由 laukw123 於 25-1-2019 15:58 發表

舊版14MM飛機? 意即早期黑色M&P9是14MM飛機,現在新出黑/沙色先用15MM飛機?
不是,我意思係 M&P9L PC 因為設計上要就返 RMR 座,所以係用返舊槍型既 14mm 飛機,而 M&P9 無論咩色都係用 15mm
作者: laukw123    時間: 25-1-2019 17:34

引用:
原帖由 no-name 於 25-1-2019 16:35 發表

不是,我意思係 M&P9L PC 因為設計上要就返 RMR 座,所以係用返舊槍型既 14mm 飛機,而 M&P9 無論咩色都係用 15mm
IC,唔該晒師兄,可以放心買黑色M&P9了。
15MM飛機推鋼都應該夠?有無師兄用緊鋼滑架?
作者: tf141    時間: 25-1-2019 22:17

引用:
原帖由 rYaN 於 25-1-2019 16:00 發表

我咁噴大約1600,得越多色越貴(因為我條管同槍身3隻色都唔同)
其實我純粹係條slide花咗先想攪攪佢....
咁唔洗諗囉....我條slide都未過千
作者: rYaN    時間: 26-1-2019 00:00

引用:
原帖由 tf141 於 25-1-2019 10:17 PM 發表

其實我純粹係條slide花咗先想攪攪佢....
咁唔洗諗囉....我條slide都未過千
你唔噴迷彩咪唔過千囉
作者: tf141    時間: 26-1-2019 00:03

引用:
原帖由 rYaN 於 26-1-2019 00:00 發表

你唔噴迷彩咪唔過千囉
差咁遠?
作者: rYaN    時間: 26-1-2019 00:09

引用:
原帖由 tf141 於 26-1-2019 12:03 AM 發表

差咁遠?
迷彩係手功野緊係貴啦
作者: stevenyu2000    時間: 30-1-2019 02:03

支 M&P9L PC 終於執好了,原裝拍頭好易 Jam 飛機同飛機彈弓唔夠力令到有時上唔到彈!

用電子卡尺卡一下原裝拍頭大約 13.7x mm. 我買nineball 9L 拍頭,因為 oring型拍頭所以唔會 jam, 但係因為9波拍頭細左,得 13.4x mm, 所以個bolt back力度細左好多!
最後我試左裝隻PDI hi capa 拍頭落去,居然合用,但要用回 9 ball 之拍頭螺絲及移除個拍頭塊片,PDI hi capa 拍頭 13.5x mm, 用落個力度實淨返。

另外飛機彈弓亦換了 cowcow 之140% 彈弓,算係解決了!

https://www.youtube.com/watch?v=5tz1xdHrTrY&feature=youtu.be

圖片附件: 9L1.jpg (30-1-2019 02:03, 120.47 KB) / 該附件被下載次數 210

圖片附件: 9L2.jpg (30-1-2019 02:03, 129.67 KB) / 該附件被下載次數 220

圖片附件: 9L3.jpg (30-1-2019 02:03, 104.25 KB) / 該附件被下載次數 195

圖片附件: 9L4.jpg (30-1-2019 02:03, 158.37 KB) / 該附件被下載次數 191

作者: stevenyu2000    時間: 30-1-2019 02:05

https://www.youtube.com/watch?v=tChkdUYf1Tk&t=31s

圖片附件: 9V1.jpg (30-1-2019 02:05, 107.53 KB) / 該附件被下載次數 172

圖片附件: 9V2.jpg (30-1-2019 02:05, 111.46 KB) / 該附件被下載次數 177

作者: BLSK    時間: 30-1-2019 10:16     標題: 回覆 73# 的帖子

請問最後幅圖L形個舊係乜東東來?
作者: no-name    時間: 31-1-2019 09:32

引用:
原帖由 BLSK 於 30-1-2019 10:16 發表
請問最後幅圖L形個舊係乜東東來?
GBB3-9

圖片附件: Screen Shot 2019-01-31 at 9.34.12 AM.png (31-1-2019 09:32, 106.07 KB) / 該附件被下載次數 160

作者: YMM    時間: 7-10-2019 19:21

圖片附件: DSC_0471_compress29.jpg (7-10-2019 19:21, 117.57 KB) / 該附件被下載次數 152

作者: TheOrigina1    時間: 7-10-2019 19:27

引用:
原帖由 YMM 於 7-10-2019 19:21 發表

nova slide?
作者: YMM    時間: 7-10-2019 20:09     標題: 回覆 78# 的帖子

D牌
作者: 暈又暈    時間: 9-10-2019 21:43

搭個單問下,有冇師兄玩過kwc果支co2 gbb?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0