標題: [Marui] MWS 請教 [打印本頁]

作者: mkmonkey    時間: 19-1-2019 12:54     標題: MWS 請教

話說朋友心思思想買枝 M4 GBB ,睇中左 Marui 又爬文爬左一段時間,但還是有一些不明白白既地方,希望師兄們能夠指教一下

1. 換 handguard 問題
市面上有大量 Hanguard 可供購買,主要流行有 玩具數 (Marui 電槍用) 和 真數 (真品/仿品)
請問係咪買返出比 Marui 電槍既就可以無痛直上呢?
如果要轉用真數件是否加上這類部件就可以使用呢
http://www.bunnyworkshop.com.hk/ ... -Marui-M4A1-MWS-GBB
還是仍然需要配搭其他零件才可以兼用呢?

2. Upper Receiver 問題
請問 Upper receiver 有單獨散賣嗎?因為除 MWS 本身外,朋友想多組一份短既上身,長度約 5-7",會唔會有好介紹呢?

3. 尾通問題
聽講 Marui 原本既尾通好易爆,所以預左要換,但請問邊隻比較耐用呢?同埋尾通係 Mil Spec 定係 Commercial Spec 呢?

4. 小型改件
聽謝鋁製 bolt 同 bolt lock 係一段時間後更換,除此外有無一 d 小型改件係可以提升運作順暢度呢?

5. 其他
會唔會仲有 d 必需要留意既地方呢?

懇請賜教!
作者: 48191    時間: 19-1-2019 15:11

1)Handguard要換Barrel Nut,除非係專俾Marui用;
2)彩虹八好似有現貨;
3)Angry Gun係Milspec,如果落番原裝尾托係好鬆,我落B5 System Crane Stock Gen 2冇任何問題;
4)Bolt Lock好少出事,如果驚夏天「氣化太好」Lock唔切,可以用AG或GM的偷輕Bolt Lock片;Bolt Carrier係消耗品,打得密都可以撐一年到年本,除非你日日Full三匣;
5)條1913骨係做窄咗少少,所以裝真Mount真鏡會有少少對唔到,但範圍尚可接受。
引用:
原帖由 mkmonkey 於 19-1-2019 12:54 發表
話說朋友心思思想買枝 M4 GBB ,睇中左 Marui 又爬文爬左一段時間,但還是有一些不明白白既地方,希望師兄們能夠指教一下

1. 換 handguard 問題
市面上有大量 Hanguard 可供購買,主要流行有 玩具數 (Marui 電槍 ...
作者: Polar    時間: 21-1-2019 00:47     標題: 回覆 2# 的帖子

換真品骨要換barrel nut
都係要轉真品牙
建議買真品骨連barrel nut個d
唔洗額外買

鎗bolt
Bolt lock 我一日打2匣左右 一個月收左皮 但照打無影響

尾通換真唔都唔貴 去朗到dup真牙

留意位
夏天換gm硬既飛機彈弓防jam彈
作者: kiss0606    時間: 29-1-2019 00:34

GM個隻唔夠硬 買WILL TECH 個隻就夠
作者: kiss0606    時間: 29-1-2019 00:37

GM個隻唔夠硬 買WILL TECH 個隻就夠
作者: 罪與佛    時間: 29-1-2019 15:50

1) aeg牙,原裝外管要adaptor, DYTac不用adaptor, G&P未知
2)名搶都好似有 或者試收二手,有人換左BAD果d kit會放
3)未爛過, 原裝好似係mil spec大細
4)raid tactical / GM bolt後定都耐用,有牌都未爛,UAC性價比都合理(其實bolt磨損後,後定位置會變前但仍然用到),但為免射速太快出現有人發生的夏天卡彈現象,用鋁bolt最好減弱回膛彈弓及用強飛機彈弓
5)冇諗到

作者: sam524    時間: 29-1-2019 16:06

話說 講起handguard 理論上應該係AEG數 我買GP太陽環係無問題的
我另一支裝左KAC授權果隻URX3.1 (狂牛代工) 話係真數/GBB數 但我上MWS又好fit
原裝管唔用adoptor唔可以換太陽環同骨 買adoptor倒不如平平地買條外管換
尾通原裝應該算係mil spec 原裝打134a打得多都會爛 可以買條憤怒槍尾通 mil spec的
換左尾通之後就真係可以安心打topgas 又可以換hard kick或者high speed尾頂
作者: BLSK    時間: 29-1-2019 19:07

即係話原裝身換左某啲牌子既管可以慳返唔洗用adapter?
用係原裝身上都得?
作者: BFG001    時間: 29-1-2019 20:55

買了一年多的用家感想:

1, Handguard可以用馬記電槍用handguard、或者加adapter配原裝外管上GBB/真數骨,或者另配第三方外管達成
2, 原裝Upper receiver明搶我見過
3, 尾通可以搵朗哥搞真牙轉真數尾通,或者搵Angry Gun/G&P一體化尾通,再或者原裝尾部加buffer同落螺絲膠
4, 原裝Bolt Lock實際係加硬後的鋼製造,換第三方Bolt Lock lever未必夠原裝耐用
5, 彈夾入氣位加o-ring、原裝老鼠屎加牙簽方便推重彈等,係對枝槍性能發揮更佳
我自己斷過兩次飛機彈弓,無論原裝抑或根魔都試過,可以學Dave Ching自製硬身飛機彈弓

作者: sam524    時間: 29-1-2019 20:59

引用:
原帖由 BLSK 於 29-1-2019 19:07 發表
即係話原裝身換左某啲牌子既管可以慳返唔洗用adapter?
用係原裝身上都得?
我兩支原裝身都係用Dytac外管 唔洗裝adapter
係咪全部after market管都唔洗我就唔知 但Daytac唔洗
作者: BLSK    時間: 30-1-2019 10:23     標題: 回覆 10# 的帖子

正!多謝師兄分享 黎緊換管先
作者: 3904gary    時間: 30-1-2019 21:28

請教大家!
請問師兄們有沒有砌M16款的經驗?
如果打算砌m16款的話,應該用那種20吋外管?
謝謝
作者: gainax    時間: 30-1-2019 22:47

砌20吋如果冇mws專用管,買件WA管轉頭用大蛇外管應該ok了
我有支咁樣改左#記外管(蛇同#外管規格印象中一樣)
如果要鋁管見過人改豬p都得,只係可能要修位
作者: TheOrigina1    時間: 30-1-2019 22:53

引用:
原帖由 gainax 於 30-1-2019 22:47 發表
砌20吋如果冇mws專用管,買件WA管轉頭用大蛇外管應該ok了
我有支咁樣改左#記外管(蛇同#外管規格印象中一樣)
如果要鋁管見過人改豬p都得,只係可能要修位
搭單問
ghk可唔可以直上大蛇管?
作者: gainax    時間: 30-1-2019 23:10

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2019 22:53 發表

搭單問
ghk可唔可以直上大蛇管?
大蛇管基座有凹坑G冇,我諗填左蛇凹坑(車件鋁塊ok)理論上用到
我改左豬p鈻管去G到印象中只是磨下基座固定位就上到應該改豬p易過改大蛇
作者: sam524    時間: 30-1-2019 23:14

引用:
原帖由 3904gary 於 30-1-2019 21:28 發表
請教大家!
請問師兄們有沒有砌M16款的經驗?
如果打算砌m16款的話,應該用那種20吋外管?
謝謝
我有諗過砌支16A5 但最後無
果時係打算買套GP M5前節成套 同加個WA外管adapter
咁應該係最方便做法 至於外觀有無錯我就唔識了
作者: TheOrigina1    時間: 30-1-2019 23:15

引用:
原帖由 gainax 於 30-1-2019 23:10 發表

大蛇管基座有凹坑G冇,我諗填左蛇凹坑(車件鋁塊ok)理論上用到
我改左豬p鈻管去G到印象中只是磨下基座固定位就上到應該改豬p易過改大蛇
想要條government barrel for urgi..
http://www.bbdragon.com.tw/product_info.php/products_id/3299
作者: gainax    時間: 30-1-2019 23:28

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2019 23:15 發表

想要條government barrel for urgi..
http://www.bbdragon.com.tw/product_info.php/products_id/3299
M653管豬p都有出,不過如是兩者有得簡又改到我一定買大蛇管
表面處理&造功大蛇好多,如是肯修位冇話唔得因同是近似WA外管結構
作者: TheOrigina1    時間: 30-1-2019 23:32

引用:
原帖由 gainax 於 30-1-2019 23:28 發表

M653管豬p都有出,不過如是兩者有得簡又改到我一定買大蛇管
表面處理&造功大蛇好多,如是肯修位冇話唔得因同是近似WA外管結構
https://www.everydaymarksman.co/wp-content/uploads/2018/08/Daniel_Defense_Barrels-768x559.jpg
其實係最上面個枝既 不過M653 都幾似樣
我第二個plan就係買條2寸管仔砌長佢
作者: hendry9881    時間: 30-1-2019 23:37

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2019 23:32 發表

RA-TECH 好似會出URG-I套件
作者: TheOrigina1    時間: 30-1-2019 23:44

引用:
原帖由 hendry9881 於 30-1-2019 23:37 發表

RA-TECH 好似會出URG-I套件
又等到2046
作者: gainax    時間: 30-1-2019 23:55

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2019 23:32 發表

即是近似m16a2卡賓重管?是特別款咁得大蛇先多了
印象中G管基座底比較厚身同大蛇唔同多少都要做手腳,
如果唔介意搏長管,車短支原裝管再買現成or車支鋁延長管就得唔洗頭㾗,冇工具就要洗多少少比人搞。。
作者: nagato9361    時間: 30-1-2019 23:59

引用:
原帖由 48191 於 19-1-2019 15:11 發表
1)Handguard要換Barrel Nut,除非係專俾Marui用;
2)彩虹八好似有現貨;
3)Angry Gun係Milspec,如果落番原裝尾托係好鬆,我落B5 System Crane Stock Gen 2冇任何問題;
4)Bolt Lock好少出事,如果驚夏天「氣 ...
有樣野想分享下
如果用Angry Gun支尾通唔好用原裝尾托
打打下會撞崩左,跟住尾托食唔住會自己縮埋
呢個係打左5匣内會出現既事

作者: TheOrigina1    時間: 31-1-2019 00:22

引用:
原帖由 gainax 於 30-1-2019 23:55 發表

即是近似m16a2卡賓重管?是特別款咁得大蛇先多了
印象中G管基座底比較厚身同大蛇唔同多少都要做手腳,
如果唔介意搏長管,車短支原裝管再買現成or車支鋁延長管就得唔洗頭㾗,冇工具就要洗多少少比人搞。。
唔知係唔係重管.. 淨係知叫government
係無左M203 cutout 姐係M4管個一環
因為個時買既係12.5寸 所以就咁買條2寸就ok了
不過梗係一條過正好多.. 所以先上黎問下
作者: gainax    時間: 31-1-2019 00:41

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 31-1-2019 00:22 發表

唔知係唔係重管.. 淨係知叫government
係無左M203 cutout 姐係M4管個一環
因為個時買既係12.5寸 所以就咁買條2寸就ok了
不過梗係一條過正好多.. 所以先上黎問下
啱見到豬P好多唔同長度延長管可以睇睇
用延長管想靚仔d係返漸幼位車牙再搏長個接連位就唔明顯了
有米當然成條車
作者: TheOrigina1    時間: 31-1-2019 00:44

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2019 00:41 發表

啱見到豬P好多唔同長度延長管可以睇睇
用延長管想靚仔d係返漸幼位車牙再搏長個接連位就唔明顯了
有米當然成條車
http://www.redwolfairsoft.com/redwolf/airsoft/Accessories_Outer_Barrels_AEG_MADBULL_Madbull_2inch_outer_barrel_extension_w_inner_barrel_stabilizer_for_improved_accuracy_CCW_CCW.htm諗住買呢舊算數 如果改到viper就比錢人搞算 反正都要搞hop up
作者: gainax    時間: 31-1-2019 01:05

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 31-1-2019 00:44 發表

http://www.redwolfairsoft.com/re ... ccuracy_CCW_CCW.htm諗住買呢舊算數 ;b0 ...
零零丁丁加兩吋如果條骨遮唔到接搏位我就頂唔順
其實可以試下去信揾大蛇orR@orT@F睇下佢地幫唔幫你訂製條,
一般佢地都有做開客製成槍,車管易食生菜只要有銀揾好過自己既
成本做開我估唔會好貴掛
作者: 3904gary    時間: 31-1-2019 10:43

多謝各位師兄解答
其實小弟打算買條20吋管cut短砌mk12mod0的
可惜未有外管合用!相信買gp或大蛇管來加工是必須了
謝謝各位
作者: gainax    時間: 31-1-2019 10:58

話時話原來mws出左件咁既野

其實仲有m4a1身,總算有軍版槍身補完了,未來期望出埋A1A2upper同sr16e3下身就正了

圖片附件: imgrc0069488969.jpg (31-1-2019 10:58, 156.16 KB) / 該附件被下載次數 143

作者: 3904gary    時間: 31-1-2019 11:10

好貴呢
作者: gainax    時間: 31-1-2019 11:46

引用:
原帖由 3904gary 於 31-1-2019 11:10 發表
好貴呢
Cnc身係貴d但都值砌支靚仔玩好d,佢仲有Mk12身(M4上身A1下身A1花)
作者: 阿堅    時間: 31-1-2019 15:17

幾千蚊套身仲要做返馬記數,真係買埋我個份
作者: mkmonkey    時間: 1-2-2019 20:39

引用:
原帖由 48191 於 19-1-2019 15:11 發表
5)條1913骨係做窄咗少少,所以裝真Mount真鏡會有少少對唔到,但範圍尚可接受。
謝謝師兄指教!請問會唔會明顯咁搖?定係應該 sip 少少野去頂住呢?
作者: mkmonkey    時間: 1-2-2019 20:41

引用:
原帖由 Polar 於 21-1-2019 00:47 發表
換真品骨要換barrel nut
都係要轉真品牙
建議買真品骨連barrel nut個d
唔洗額外買
謝謝指教!請問可唔可以比少少例子我呢?因為 handguard 我只係換過 Magpul,其他我唔都熟。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0