標題: [others] 漫談Gas Blow Back手槍系統 [打印本頁]

作者: geese-f-howard    時間: 1-2-2019 12:22     標題: 漫談Gas Blow Back手槍系統

由於小弟非常懶打字,但又好想同各位師兄分享一下自己對GBB手槍嘅見解
所以選擇咗用拍片嘅方式去講呢個話題,如果睇唔到youtube嘅師兄請見諒,
內容如下:
https://www.youtube.com/watch?v=BIox9-9DxQo&t=57s

多謝收睇!~~
作者: 新手一隻    時間: 1-2-2019 13:59

作者: Ang123456    時間: 1-2-2019 14:01

Very good, thanks for sharing!
作者: geese-f-howard    時間: 1-2-2019 14:16     標題: 回覆 2# 的帖子

嘩,師兄好詳細,佩服佩服
作者: yfw2000    時間: 1-2-2019 14:57

多謝, 分享。
作者: hi202020ch    時間: 1-2-2019 15:10

理論上飛機彈弓大力於飛標彈弓可確保BB彈盡快離管
作者: 新手一隻    時間: 1-2-2019 15:14

作者: hi202020ch    時間: 1-2-2019 16:06     標題: 回覆 7# 的帖子

理論上飛機彈弓大力於飛標彈弓,會令飛標彈弓作用(壓縮)先,然後飛機彈弓作用(壓縮)
作者: 新手一隻    時間: 1-2-2019 16:11

作者: hi202020ch    時間: 1-2-2019 16:24

引用:
原帖由 新手一隻 於 1-2-2019 13:59 發表

最後,BB彈唔一定要完全出膛,飛鏢先開始移動。
就算粒彈未出膛,只要氣體流速帶嚟o既壓力差夠大,飛鏢就可以移動。

呢個流速其實唔難達成。去youtube睇o下slow motion就知,負壓GBB手槍可以係粒BB彈未出膛之前,就開始推blow back。
即係粒彈未出膛,飛鏢已經關閉。

以上例子其實非完全準確,亦可能只係氣體壓力夠大,就算飛鏢未關閉,正在出氣o既情況下,依然夠力推動條slide。
不過至少可以話負壓GBB唔一定係子彈出膛後再推blow back。
引用:
原帖由 新手一隻 於 1-2-2019 16:11 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1330418&ptid=182581]

正常支支槍都係咁,飛鏢前移咗先向後推blow back,blow back時先開始時壓飛機彈弓,slide去到後面飛機先因為飛機彈弓而回縮。
飛機彈弓開始運作嗰陣,粒彈已經出咗膛十世,兩個完全唔相關o既過 ...
師兄你兩個回覆有點衝突,到底那個是你的邏輯?
作者: 新手一隻    時間: 1-2-2019 16:41

作者: hi202020ch    時間: 1-2-2019 17:17     標題: 回覆 11# 的帖子

出氣
飛機有高壓氣體,同時推向槍管和拍頭,但由於飛機彈弓及回膛彈弓作用,拍頭不動
飛鏢後移,飛鏢彈弓被壓縮
向後供氣,推blow back
作者: 新手一隻    時間: 1-2-2019 17:39

作者: hi202020ch    時間: 1-2-2019 17:53     標題: 回覆 13# 的帖子

Case1
引用:
原帖由 新手一隻 於 1-2-2019 13:59 發表

最後,BB彈唔一定要完全出膛,飛鏢先開始移動。
就算粒彈未出膛,只要氣體流速帶嚟o既壓力差夠大,飛鏢就可以移動。

呢個流速其實唔難達成。去youtube睇o下slow motion就知,負壓GBB手槍可以係粒BB彈未出膛之前,就開始推blow back。
即係粒彈未出膛,飛鏢已經關閉。

以上例子其實非完全準確,亦可能只係氣體壓力夠大,就算飛鏢未關閉,正在出氣o既情況下,依然夠力推動條slide。
不過至少可以話負壓GBB唔一定係子彈出膛後再推blow back。
Case2
引用:
原帖由 新手一隻 於 1-2-2019 16:11 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1330418&ptid=182581]

正常支支槍都係咁,飛鏢前移咗先向後推blow back,blow back時先開始時壓飛機彈弓,slide去到後面飛機先因為飛機彈弓而回縮。
飛機彈弓開始運作嗰陣,粒彈已經出咗膛十世,兩個完全唔相關o既過 ...
如果飛機彈弓夠力會發生Case2, 相反發生 Case1. 所以飛機彈弓大力於飛標彈弓可確保BB彈盡快離管
作者: 新手一隻    時間: 1-2-2019 18:06

作者: geese-f-howard    時間: 1-2-2019 20:29     標題: 回覆 14# 的帖子

以我理解,飛機彈弓作用都係令飛機回位,唔會對飛標閉鎖有任何影響,
通常只有喺改短slide行程嘅情況下,因為飛機趕唔切回位而load唔到BB彈先會改強飛機彈弓加快飛機回位load彈
作者: jacko    時間: 1-2-2019 21:23

c6250兄曾經在之前Wargameyau 及台灣 Arms cool 發過一篇詳細嘅”圖解氣動退鏜正 / 負壓原理”,深入淺出,簡單易明,大家不妨去睇睇研究下

http://www.arms-cool.net/forum/thread-57335-1-2.html
(轉自Arms-Cool, by c6250兄)
作者: 新手一隻    時間: 2-2-2019 02:45

作者: kornhill401    時間: 2-2-2019 12:06

長知識了.Thx for sharing.
作者: geese-f-howard    時間: 2-2-2019 13:32     標題: 回覆 18# 的帖子

多謝師兄補充講解
作者: olw0978    時間: 3-2-2019 22:58     標題: 回覆 17# 的帖子

我還以為已經失傳了,thank you very much.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0