標題: [WA] wa m4改裝幾問 [打印本頁]

作者: henryshum    時間: 27-2-2019 19:45     標題: wa m4改裝幾問

1,小弟想問下有咩因素會影響初速持續性,小弟幫支雜牌改做豬皮hopup同負壓飛機,幫彈夾改做豬皮膠,但依然有低高最多8m/s初速差別
2,續上題,小弟同一牌子的彈夾會有0.1j至0.12j ga差別,請問何解?
3,我買左ratech個wa哭泣膠同豬皮ga哭泣膠,但發現ratech比豬皮ga上下散佈差別巨大,ra散佈13m上下有15cm,豬皮ga只有6,7到,0.2g彈
4,請問我未來想改個tnt for ghk m4 hopup連管,系唔系只系切豬皮個hopup extension就得?會唔會對氣密有影響?
暫時就發現這些問題
這把槍也是小弟第一把gbbr,買來改下試下手
作者: gainax    時間: 6-3-2019 00:33

Gbb初速浮動比較大, 連發更加明顯, 氣温又影響力水,越打越凍就越細力唔穩定, 其實只有改善冇辦法根治因gas動力問題,除非轉co2個d相對穩定氣體,
有乜方法改善其實不在乎出氣量/耗氣量/密氣性著手, 盡量減輕煲重量增加暢順度,自然扯少啖氣凍得慢d, 煲行程過長又係食氣原兇有需要可適量偷雞,
密氣方面多數在於飛機尾膠圈/飛機底口/夾出氣膠/飛機出氣嘴與hopup膠之間位置,過鬆過緊都唔好,特別係飛機出氣嘴同hopup之間位置有d微妙,bb彈定位唔穩定容易震到前後走位彈度就唔會好,

另外彈夾井最好唔會比隻夾feel到顯著搖, 唔係實戰中走動射擊啖氣漏走d又係減低左效率又增加jam彈機率, 玩gbb試彈度盡量用0.28以上較重彈。。。

基本上來來去去都係個d地方要注意, 咩系統都好盡量一開始用原裝簡單輕手搞下先漸進式改唔好未調過原裝就左換右改, 因唔同牌子工差可能更大問題就更多出現, 太多所謂"補品"永遠唔一定保證直上100%fit比原裝有用, 認為搞到原裝件極限想再上一層樓,咁就有需要改造落補品了,個陣相信有返相關經驗調較"補品"就事半功倍
作者: henryshum    時間: 11-3-2019 21:43     標題: 回覆 2# 的帖子

好ga,雖然甘耐先有人覆 但都係多謝嗮,小弟入坑gbbr未系好耐,您講ga野都對我日後改槍十分有益 我只槍到最後都係無改ghk,改左prime個只aeg上旋陪魔膠同madbull 603管,rwa25珠。彈道都係有改善,但都係有d唔穩定。。。果然gbb系難改好多。。。凈搞d夾ga出氣膠高度都已經搞左3,4粒鐘,為求出氣量最接近
作者: gainax    時間: 12-3-2019 00:07

引用:
原帖由 henryshum 於 11-3-2019 21:43 發表
好ga,雖然甘耐先有人覆 但都係多謝嗮,小弟入坑gbbr未系好耐,您講ga野都對我日後改槍十分有益 我只槍到最後都係無改ghk,改左prime個只aeg上旋陪魔膠同madbull 603管,rwa25珠。彈道都係有改善,但都係 ...
可能WA系統已經少人玩加上以前都有大量討論冇咩好up
不過好多時整gbb乜系統基礎知識都有相關,WAM4由於係第一支推出gbbr未盡善盡美但改件眾多有好大發展空間,你有係手其實可以當練手工

用得唔好哂當拎下經驗第時玩第二款都好調校上會有幫助唔洗重頭開始,簡單up如果連wa百鳥歸巢版都調整到打得爽,基本上現代成熟gbbr年代要調較既野對比返易過食生菜

講返正題,都是個句,想彈道有最理想表現打gbb最好買重彈,落場0.3珠或更重了,良好精密管+良好hopup組+貴彈同定管都有一定幫助
其餘要睇手工同系統極限去到邊了,以wa系統彈道同而家較新改良WA個d系統相比其實唔差得去邊,因改來改去大家最後都係改手槍膠or vsr膠,個hopup組由wa改到去 vfz 豬hk 大蛇 都係個種改法或直頭通用得返
將wa系統改到盡打殘哂唔想科水整個日,可以光榮退役轉玩其它系統,個人首推馬記而家支野仲玩得唔好哂了
作者: henryshum    時間: 13-3-2019 16:01     標題: 回覆 4# 的帖子

感謝師兄指明一條路比我 睇來改槍漫漫長路啊
作者: alvin155    時間: 16-3-2019 00:24

路過多口,gbb都係用返gbb用嘅膠啦,aeg 膠太薄,好多時食唔實粒蛋響正下壓位,咁每一槍都好大分別
作者: henryshum    時間: 16-3-2019 11:18     標題: 回覆 6# 的帖子

深感認同 但係gp個膠比aeg仲薄,而我宜家道未有適合ga工具改vsr膠。。。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0