標題: Glock及HOLSTER兼容性問題 [打印本頁]

作者: ELV15    時間: 1-3-2019 17:16     標題: Glock及HOLSTER兼容性問題

本身用開馬牌M9,用Blackhawk level 2 serpa holster
呢排想轉用GLOCK,應該都係買17/19,牌子未決定
因為想用返真品HOLSTER,例如Blackhawk(最好啦買少D野), Safariland, Bladetech果類
唔想買左槍先但係之後搵唔岩HOLSTER

唔知有無師兄可以分享下心得??
係咪應該 U 牌果支最像真(唔係樣係個尺寸)?

謝謝
作者: hi202020ch    時間: 1-3-2019 17:20

Safariland 579, 可以較
作者: JFCP    時間: 1-3-2019 17:40

引用:
原帖由 ELV15 於 1-3-2019 17:16 發表
本身用開馬牌M9,用Blackhawk level 2 serpa holster
因為想用返真品HOLSTER,例如Blackhawk(最好啦買少D野), Safariland, Bladetech果類
唔想買左槍先但係之後搵唔 ...
個人覺得:
Safariland > Blackhawk > Bladetech.
G-Code是不錯選擇.
作者: BLSK    時間: 1-3-2019 18:03

之前睇過個槍套post講g-code可以兼容曬三隻,不過我就無實測過
要等其他師兄分享返

btw睇過片Safariland 既glock 套可以入埋m&p
作者: ELV15    時間: 1-3-2019 20:56     標題: 回覆 3# 的帖子

我都覺 XD
試過同一支M9入Safariland同Blackhawk.... 係S牌真正爽入爽出,B牌爽但粒制無咁好禁。可能因為設計用途唔一樣
作者: 48191    時間: 1-3-2019 22:25

Safariland 6004 for Glock 17同19係通用。
引用:
原帖由 ELV15 於 1-3-2019 17:16 發表
唔想買左槍先但係之後搵唔 ...

作者: ranger101    時間: 2-3-2019 02:18

safariland 5379 for m&p
can fit glock
作者: no-name    時間: 2-3-2019 09:41

想請教有冇邊隻萬用 holster 可以入到裝左電筒既 Glock 19 + M&P 9 的?謝謝
作者: BLSK    時間: 2-3-2019 09:55

要萬用就一定係Blackhawk 啦
如果唔係好似上面師兄話齋入到M&P / glock 其中一支都會fit到另一支
作者: kornhill401    時間: 2-3-2019 11:08

引用:
原帖由 hi202020ch 於 1-3-2019 17:20 發表
Safariland 579, 可以較
X2. 用過你就知佢的好處.
作者: 48191    時間: 2-3-2019 13:21

出槍快!收槍快!
引用:
原帖由 kornhill401 於 2-3-2019 11:08 發表

X2. 用過你就知佢的好處.

作者: tongsir    時間: 3-3-2019 01:33     標題: 回覆 8# 的帖子

Omnivore is a good choice, but only restricted to a few models of flash lights.
作者: avegetables    時間: 3-3-2019 02:01     標題: 回覆 8# 的帖子

Omnivore+2
作者: tf141    時間: 3-3-2019 03:40

有鎖holster既設計五花八門,各有各好用
見咁多ching都講咗好多唔錯既選擇,我決定再講多個攪亂下樓主
Safariland ALS系列,絕對優質設計,基本型號6379
作者: mkmonkey    時間: 3-3-2019 11:05

Blackhawk 無燈版要加 adapter,不過通用性好似大 d,始總係扣 adapter/燈位。
579 就簡單一 d ,無 rail 都用得,有分大細但大致上都通用。

個人認為如果係 IPSC 之類就 579,如果打 game 就 blackhawk … 始總 579 落唔到燈。
(最衰既方法,落去 TMX 買隻老翻 579 試下個解 lock 方式同就唔就手先)
作者: kornhill401    時間: 3-3-2019 12:01

引用:
原帖由 tf141 於 3-3-2019 03:40 發表
有鎖holster既設計五花八門,各有各好用
見咁多ching都講咗好多唔錯既選擇,我決定再講多個攪亂下樓主
Safariland ALS系列,絕對優質設計,基本型號6379
呢隻又幾好咁wor. Thx for sharing.
作者: stevenyu2000    時間: 3-3-2019 13:11

引用:
原帖由 no-name 於 2-3-2019 09:41 發表
想請教有冇邊隻萬用 holster 可以入到裝左電筒既 Glock 19 + M&P 9 的?謝謝
Surefire Masterfire
作者: stevenyu2000    時間: 3-3-2019 13:14

如果無燈真係579最好用
作者: mkmonkey    時間: 3-3-2019 13:29

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 3-3-2019 13:11 發表

唔知呢隻有無老翻呢?
睇黎睇去佢比我感覺似係無左個殼既 Omnivore,
如果要響手槍加 Tracer/Silencer,睇黎得 Ghost , Double AA 同 SF 呢類先用得到。
作者: kornhill401    時間: 3-3-2019 13:40

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 3-3-2019 13:11 發表

樓主又多個選擇. Thx for sharing.
作者: tf141    時間: 3-3-2019 15:28

引用:
原帖由 JFCP 於 1-3-2019 17:40 發表

個人覺得:
Safariland > Blackhawk > Bladetech.
G-Code是不錯選擇.
想問下G-Code邊到買好 ? 兔仔 ?

Thanks
作者: BLSK    時間: 3-3-2019 16:25     標題: 回覆 21# 的帖子

之前我有佢啲野都係美國直接訂返來
作者: ELV15    時間: 3-3-2019 17:01

Masterfire 好型棍

好毒
作者: tf141    時間: 3-3-2019 18:03

引用:
原帖由 BLSK 於 3-3-2019 16:25 發表
之前我有佢啲野都係美國直接訂返來
但係運費唔會好甘咩?
作者: no-name    時間: 4-3-2019 01:36

謝師兄們指教!知道型號後做左少少 research

Surefire Masterfire 個 Idea 係似 IPSC Speed Holster,好處係萬用過 579 因為只扣支電管,乜鬼槍 RMR Cam 頭 Silencer 都用,用佢對應既電管就用到
但壞處係拎槍方法好唔 Speed,因為用手指公 click 住 release 制後,支槍係要好似 Speed Holster 放槍既逆向動作咁,向前 Rotate 一下支槍先可以抆得出,唔係直接向上抽
另外 Rotate 既角度唔啱或者向前推支槍,係會卡都好死好難抆出... 呢點要習慣一下

詳細介紹:https://www.youtube.com/watch?v=C-oXsn0MKcs

Omnivore 暫時睇唔到有咩唔好,暫時會偏向 Omnivore 多 D~
作者: BLSK    時間: 4-3-2019 02:28     標題: 回覆 25# 的帖子

Garand thumb

Omnivore有人反映返插左套後手指都伸到入trigger 到比較危險,無記錯係fnx

https://www.youtube.com/watch?v=KV46BmkYU7Q

不過用落就無乜野既,安全要注意啲囉 Blackhawk 出品好似成日都有呢啲野

作者: JFCP    時間: 4-3-2019 08:46

引用:
原帖由 tf141 於 3-3-2019 15:28 發表

想問下G-Code邊到買好 ? 兔仔 ?

Thanks
等美國做特價, 找代購買.
作者: BLSK    時間: 4-3-2019 11:17

我都係,但應該有排等
通常都係獨立日,聖誕,感恩節先有
作者: ayaka    時間: 4-3-2019 11:38

Omnivore 用左好耐,不過都係玩glock 多
小弟用tlr 款比較大舊,亦較長身(入到G17L)
所以掛腰坐低時有d 阻住, 其實不太適合duty 用
特別坐車空間更窄,個人建議用surefire 款/落大腳板
長slide 槍會易拔槍d, 另外粒release 制要習慣下
粒制拔槍時要keep 住姆指按下,有時太快/緊張會早鬆制
卡住拔唔到槍,建議用包裝跟個粒長release制 &練習下
作者: tf141    時間: 4-3-2019 13:05

引用:
原帖由 JFCP 於 4-3-2019 08:46 發表

等美國做特價, 找代購買.
Ching有冇代購介紹 ?

Thanks
作者: BLSK    時間: 4-3-2019 13:13     標題: 回覆 30# 的帖子

+1
我而家都係自己去佢到訂完送去朋友到再集運返來
作者: JFCP    時間: 4-3-2019 14:27

引用:
原帖由 tf141 於 4-3-2019 13:05 發表

Ching有冇代購介紹 ?

Thanks
PM咗!
作者: tf141    時間: 4-3-2019 20:01

引用:
原帖由 JFCP 於 4-3-2019 14:27 發表

PM咗!
Thanks
作者: mkmonkey    時間: 4-3-2019 22:05

引用:
原帖由 ayaka 於 4-3-2019 11:38 發表
長slide 槍會易拔槍d, 另 ...
有同感,一定要按低粒掣先好拔槍,唔係的話個解鎖會失敗。
呢個真係估佢唔到。

不過可以落到 Surefire 黎講係一大優勢。
作者: ethanwch    時間: 4-3-2019 22:11

睇你點掛姐∼

引用:
原帖由 ayaka 於 4-3-2019 11:38 發表
長slide 槍會易拔槍d, 另 ...

圖片附件: [BHI Omnivore] DSC_1859 (Mobile).JPG (4-3-2019 22:11, 23.88 KB) / 該附件被下載次數 128

圖片附件: [BHI Omnivore] DSC_1860 (Mobile).JPG (4-3-2019 22:11, 20.76 KB) / 該附件被下載次數 122

作者: khkenny2    時間: 4-3-2019 22:39

如果喜歡玩吾同燈
一隻Des@ntis Light Bearing Raptor for 17已經好好玩
17,得
19,得
有燈,得 (大到M3都得)
無燈,又得 (因為扣takedown位)
IWB, 得 (已包mount)
OWB,得 (又包埋1.5同1.75)

另外仲有LV2有蓋版
作者: ayaka    時間: 5-3-2019 00:34

引用:
原帖由 ethanwch 於 4-3-2019 22:11 發表
睇你點掛姐∼

DUMP咁低點坐
作者: kornhill401    時間: 5-3-2019 12:35     標題: 回36#

呢個槍套都唔錯. Thx for sharing.
作者: ethanwch    時間: 6-3-2019 13:37     標題: 回覆 37# 的帖子

Drop offset 其實有左好耐。一般patrol officer 都係咁用。坐一定坐到同唔會頂腰。
作者: ayaka    時間: 6-3-2019 13:45

引用:
原帖由 ethanwch 於 6-3-2019 13:37 發表
Drop offset 其實有左好耐。一般patrol officer 都係咁用。坐一定坐到同唔會頂腰。
師兄用緊邊隻DROP OFFSET比OMNIVORE?
我用BLACKHAWK Mid-Ride Duty Belt Loop會太長, 坐低時會頂
作者: ethanwch    時間: 6-3-2019 16:14     標題: 回覆 40# 的帖子

Blade tech 加 small TMMS

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0