標題: IDPA [打印本頁]

作者: KKGun    時間: 6-3-2019 13:30     標題: IDPA

本人新手一名
想學IDPA比較接近實戰模式的氣手鎗射擊
但網上都係以IPSC居多
有無師兄可以推介教IDPA的會俾我
萬分感謝
作者: tf141    時間: 6-3-2019 14:19

我都一直想玩IDPA,但真係冇咩人玩
而家IDPA應該冇發展到有個會同埋有比賽可以打,班我係搵到有人攪,只係唔知如果遲下IDPA真係興起,你上過既班認受性有幾高,不過我都有打算去報,因為我真係鍾意玩
我搵到呢個 https://www.facebook.com/events/330394117605433/ ,應該之後都會再開班

作者: mkmonkey    時間: 6-3-2019 15:04

引用:
原帖由 tf141 於 6-3-2019 14:19 發表
而家IDPA應該冇發展到有個會同埋有比賽可以打,班我係搵到有人攪,只係唔知如果遲下IDPA真係興起,你上過既班認受性有幾高,不過我都有打算去報,因為我真係鍾意玩
我搵到呢個 h ...
好似都好耐無見過有 IDPA 班,想試都無得試…
作者: ssae86ss    時間: 6-3-2019 15:33

引用:
我搵到呢個 h ...
上過上面post link的班, 覺得不錯。
當時我連點渣槍都重新學過。
作者: 2slow    時間: 6-3-2019 16:21

引用:
我搵到呢個 h ...
IDPA小弟都有興趣, 但佢收成6舊水又無detail會學到d咩?有無cert?認受性有幾高等等...
作者: horenhim    時間: 6-3-2019 16:45

IDPA 好唔好玩好食course design, 難普及阿
作者: Tango1997    時間: 6-3-2019 19:06

大家肯乸起把開盒槍打。。。 應該會成功咗一半
作者: RCOOH    時間: 6-3-2019 20:22

不過睇過例書,IDPA又開始向娛樂性靠攏。

本來IDPA係一班睇唔過IPSC變質既人自立門戶,但d規條越搞越以搞死人為樂,比IPSC複雜N多。
作者: tf141    時間: 6-3-2019 20:56

引用:
原帖由 horenhim 於 6-3-2019 16:45 發表
IDPA 好唔好玩好食course design, 難普及阿
IPSC唔係?
作者: tf141    時間: 6-3-2019 20:59

引用:
原帖由 2slow 於 6-3-2019 16:21 發表

IDPA小弟都有興趣, 但佢收成6舊水又無detail會學到d咩?有無cert?認受性有幾高等等...
正如我所講,我都一樣有呢d顧慮
所以我都仲未報過呢d班,而只係去過一次$120既funday(唔係呢間攪),不過由於我真係好想玩,所以而家都考慮緊照上
作者: tf141    時間: 6-3-2019 20:59

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-3-2019 20:22 發表
不過睇過例書,IDPA又開始向娛樂性靠攏。

本來IDPA係一班睇唔過IPSC變質既人自立門戶,但d規條越搞越以搞死人為樂,比IPSC複雜N多。
例如有d咩?
作者: RCOOH    時間: 6-3-2019 21:04

引用:
原帖由 tf141 於 6-3-2019 20:56 發表

IPSC唔係?
IPSC而家擺明係比賽,節奏明快、娛樂性好而且唔似IDPA似真非真。

IDPA要係cover後換彈、cover與cover間開鎗次數有限制、唔准有彈彈匣落地、cover有分軟硬(打穿軟既射到靶計,射穿硬既唔計)等等,IPSC如果有MR一野就飛匣落地,公開露出、丫,係冇cover換彈擺明做rambo亦得,course設計顧到對唔同選手既公平度就得 (雖然有時都莫名其妙),但IDPA有cover系統,人體唔小心撞到靶又扣分,起course果陣就要考慮動線既問題。

設計唔夠周全都咪話唔火滾。

作者: avegetables    時間: 6-3-2019 21:09     標題: 回覆 11# 的帖子

在你手槍還有4發子彈 只剩下一個需要三槍的目標 的時候要求你reload
在你可以放棄彈匣的時候要求你回收彈匣
用你不會拿來實戰的“隱蔽”holster和漁夫背心
用你不會拿來實戰的槍
作者: tf141    時間: 6-3-2019 21:19

引用:
原帖由 avegetables 於 6-3-2019 21:09 發表
在你手槍還有4發子彈 只剩下一個需要三槍的目標 的時候要求你reload
在你可以放棄彈匣的時候要求你回收彈匣
用你不會拿來實戰的“隱蔽”holster和漁夫背心
用你不會拿來實戰的槍
特定點reload唔係IPSC都有?
上次fun day教,鎗已lock slide,匣已冇彈既時候reload係可以唔做tactical reload
每個人實戰時架生都唔一樣,IDPA既裝備已經比IPSC貼地好多了
難道你實戰拎RPG,又要開個組別俾你打RPG ?
作者: tf141    時間: 6-3-2019 21:22

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-3-2019 21:04 發表

IPSC而家擺明係比賽,節奏快而且唔似IDPA似真非真。

IDPA要係cover後換彈同開鎗,唔准有彈彈匣落地等等,IPSC如果有MR一野就飛匣落地,公開露出、丫,係冇cover換彈擺明做rambo亦得,course設計顧到對唔同選手 ...
各有各喜歡啦,玩既時候多d限制咪好玩d
如果規矩越少越好玩,都係打wargame好玩d,大家拎枝鎗9射就好了
作者: avegetables    時間: 7-3-2019 01:35     標題: 回覆 14# 的帖子

lv3或以上的正式ipsc比賽是不會出現
作者: avegetables    時間: 7-3-2019 02:07     標題: 回覆 16# 的帖子

lv3或以上的正式ipsc比賽是不會主動要求reload的 而且只會要求reload 不限定地點 響槍后至最後一槍前reload就可以
如果有cover的時候你可以選擇在cover後面射 只要保證安全

只不過idpa自稱”更實戰“實際上還是很競技的運動
標榜”隱蔽持槍“大部分選手還是用更快的OWB配背心遮住槍套 因爲快
戰術換彈原意是在換彈匣時主手持槍保持警戒 必要時單手交火 比賽時候你試下 RO會不會覺得你走火就另講了
近年12點鐘隱蔽
作者: KKGun    時間: 7-3-2019 02:52     標題: 回覆 2# 的帖子

多謝你的資訊
IPSC 我覺得好似太過運動咁
一味追求快
好似d師兄話齋
係唔會take cover
夠快一路衝就得
因為佢地唔會有target 會還擊
同自我保護的意識
作者: horenhim    時間: 7-3-2019 09:32

引用:
原帖由 tf141 於 6-3-2019 20:56 發表

IPSC唔係?
冇咁多規矩嘛, 間唔中都見到d game友話ipsc 規矩多多
咁IDPA只會更慘
作者: horenhim    時間: 7-3-2019 09:40

引用:
原帖由 tf141 於 6-3-2019 21:19 發表

特定點reload唔係IPSC都有?
上次fun day教,鎗已lock slide,匣已冇彈既時候reload係可以唔做tactical reload
每個人實戰時架生都唔一樣,IDPA既裝備已經比IPSC貼地好多了
難道你實戰拎RPG,又要開個組別俾你 ...
IDPA只係另一種sport shooting, 你實戰唔會有RO提你宿返入......cover
你想點先為止貼地呢, 打支9mm glock? 6mm又是否太假?
作者: no-name    時間: 7-3-2019 10:02

IPSC 真係算少規矩
唔計 course design 同裝備,最主要都係 tigger finger, 槍咀指 down range 180 度同 shooting area 射擊
只係某 D 條 form 係快所以個個都會做

其實而加都冇單向射擊運動係真實,一係好似打機咁 lor,cover 過 cover 只可以少於一秒,cover 突頭到擊中所有見到既目標都係要少於一秒,過時即刻 DQ (You are dead),之後任你了槍又好乜都好打中 target 就得,咁就夠晒簡單又真實了
作者: RCOOH    時間: 7-3-2019 12:12

好睇既競技規矩都唔多,一來多一條規矩多一樣拗數,二來比賽係鬥功夫唔係鬥熟書,又唔係做律師。

IDPA若干例真係審死官,剩係電筒已經玩死你,條例話只准手持唔准穿繩或者扣住任何身體部位,但冇限光形同拎法。我用TIR鏡組電筒加SF式拎法絕對贏哂桔皮光杯筒配FBI拎法,但條例冇管。PPDS選手定義只係涉及肢體殘障,少咁隻眼加上course設計失誤,搞到冇得完成或者意外DQ呢?

台灣有場步鎗IPSC係衰過呢樣,要選手係右邊底線伸半個人出去打靶,左邊係冇位出既,盲右眼或者右眼弱視既選手要打屁?夾硬屈盡條腰出鎗隨時仆出界DQ。

作者: kornhill401    時間: 7-3-2019 12:32

我仲以為玩IDPA,free D,無咁多規則. 原來真相係... Thx for sharing.
作者: tf141    時間: 7-3-2019 14:58

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2019 09:32 發表

冇咁多規矩嘛, 間唔中都見到d game友話ipsc 規矩多多
咁IDPA只會更慘
咁只係果d人唔啱玩,又冇做功課啫
作者: tf141    時間: 7-3-2019 15:01

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2019 09:40 發表

IDPA只係另一種sport shooting, 你實戰唔會有RO提你宿返入......cover
你想點先為止貼地呢, 打支9mm glock? 6mm又是否太假?
既然係shooting sport,就一定唔會完全真實
只係比IPSC好咁解,有趣既係每次講IDPA總有人跳出嚟話唔夠貼地,但果班人自己往往係打開IPSC,真係一百步笑五十步
作者: tf141    時間: 7-3-2019 15:08

引用:
原帖由 avegetables 於 7-3-2019 02:07 發表
lv3或以上的正式ipsc比賽是不會主動要求reload的 而且只會要求reload 不限定地點 響槍后至最後一槍前reload就可以
如果有cover的時候你可以選擇在cover後面射 只要保證安全

只不過idpa自稱”更實戰“實際上還是很 ...
重點係更實戰個更字,係有比較之下,而呢個比較往往係同IPSC比
所以我完全睇唔出有咩問題
作者: horenhim    時間: 7-3-2019 15:48

引用:
原帖由 tf141 於 7-3-2019 15:01 發表

既然係shooting sport,就一定唔會完全真實
只係比IPSC好咁解,有趣既係每次講IDPA總有人跳出嚟話唔夠貼地,但果班人自己往往係打開IPSC,真係一百步笑五十步
我覺得用氣槍玩點都唔會真, IPSC還好,因為本身以變做了sport, 但你用BB槍求"實戰", 那又是自相矛盾.

當然我不介意人追逐浪漫, 但IPDA例書又有, 又有人搞過/聲稱搞, 但又是紅唔起, 就係因為規矩繁複場景設計心思相對要求高, 冇乜人肯投資心血向呢方面(我唔係講緊錢同場地), 你做不到位又比人話東施效顰, 雖然我覺得用氣槍玩真槍射擊運動全部都係東施效顰, 不單只是IDPA.

事實擺在眼前 如果真係咁L正, 咁應該個population大過IPSC先係? 你就算話香港人廢搞唔到喇, 咁其他國家有啦? 日本仔? 你可以上網search下D片, 你望完再話我知咁樣是否你心儀的IDPA.

再重申一次我不是對IDPA有偏見, 我只是分析為何氣槍IDPA為何難以成功. 當然, 他朝有一日你做到了, 我恭喜你. 也許我也會來玩.
作者: Dave    時間: 7-3-2019 17:19

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2019 15:48 發表

我覺得用氣槍玩點都唔會真, IPSC還好,因為本身以變做了sport, 但你用BB槍求"實戰", 那又是自相矛盾.

當然我不介意人追逐浪漫, 但IPDA例書又有, 又有人搞過/聲稱搞, 但又是紅唔起, 就係因為規矩繁複場景設計心 ...
其實有時紅不紅得起不單單談個「遊戲」有幾咁完善,
亦牽涉很多周邊利益,單論「改槍」、「補品」、「裝備」、「槍件」已經是非常大的市場,亦令很多品牌應運而生。
同樣推一個射擊運動,身為求財贊助者,做同一樣既工夫,當然是推IPSC ,淨係堆「競技用周邊」已經很大餅了,
反而IDPA,改又不能改,又要玩原裝設定,沒肉食也。

然而在下對IPSC 並不反感,也早沒有當他是「實用射擊」,因為單論HOLSTER 同匣套已經沒可能「實際應用」了,( 然而在下打WARGAME 真的見過人用IPSC 快拔槍套落場... 最後當然是成槍泥了 )
但純粹以「競技」來看,IPSC 並沒有多大問題,都是比賽而已。
作者: horenhim    時間: 7-3-2019 17:31

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2019 17:19 發表

其實有時紅不紅得起不單單談個「遊戲」有幾咁完善,
亦牽涉很多周邊利益,單論「改槍」、「補品」、「裝備」、「槍件」已經是非常大的市場,亦令很多品牌應運而生。
同樣推一個射擊運動,身為求財贊助者,做同 ...
gear市場我覺得差不多, custom gun 是對的但個市場真的不算大, 競技改裝也只是改裝市場的一小部份.

氣槍IPSC vs IDPA在我眼中只是 CS vs COD
我是一點感覺也沒有, just another game.
作者: tf141    時間: 7-3-2019 18:57

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2019 15:48 發表

當然我不介意人追逐浪漫, 但IPDA例書又有, 又有人搞過/聲稱搞, 但又是紅唔起, 就係因為規矩繁複場景設計心 ...
IDPA攪唔起我認為係因為相對上冇錢賺,裝備貴用真品大牌子都不過幾舊水,鎗改盡都冇乜野改,二三千蚊已經改盡
甚至好多人用番打game果set野,唔洗重買已玩得
IPSC既裝備,改件,人工都帶動住整個行業賺錢,相比之下IDPA又冇外國作為真鎗training之一果盡需求,所以氣鎗唔太攪得起
呢樣野係外國都係一樣,但外國起碼係有得玩,遠既唔洗講,你自己上youtube搵下台灣、南韓、日本都會有玩氣鎗IDPA既video睇
作者: tf141    時間: 7-3-2019 19:00

引用:
原帖由 horenhim 於 7-3-2019 17:31 發表

gear市場我覺得差不多, custom gun 是對的但個市場真的不算大, 競技改裝也只是改裝市場的一小部份.

氣槍IPSC vs IDPA在我眼中只是 CS vs COD
我是一點感覺也沒有, just another game.
點會差唔多 ?
對成個市場嚟睇競技改裝當只係一小部份
但起碼有人係用競技改裝搵食,香港都有一兩間主打IPSC改裝同埋週邊啦
IDPA得咩 ?

我同意IDPA都只係另一個遊戲
但絕對係同IPSC有分別既一個遊戲,以某部分既人包括小弟,會在意呢種分別而想去選擇IDPA
只係希望玩開IPSC果班人唔好下下聽到人地講IDPA,就覺得人地有IPSC唔玩玩IDPA係否定IPSC

作者: 天翔翼    時間: 7-3-2019 20:11

小弟就淨係希望有得玩類似IPSC規則既純手動狙擊槍競技
作者: michael616    時間: 7-3-2019 23:13

引用:
原帖由 天翔翼 於 7-3-2019 20:11 發表
小弟就淨係希望有得玩類似IPSC規則既純手動狙擊槍競技
台灣有搞過
不過我林玩狙ga人,大部分都會傾向室內定距精密射擊or field target個種
作者: tf141    時間: 8-3-2019 00:05

引用:
原帖由 michael616 於 7-3-2019 23:13 發表

台灣有搞過
不過我林玩狙ga人,大部分都會傾向室內定距精密射擊or field target個種
我有見過,果個台灣人用VSR-10
真係拉到手都軟
作者: horenhim    時間: 8-3-2019 09:35

引用:
原帖由 tf141 於 7-3-2019 19:00 發表

點會差唔多 ?
對成個市場嚟睇競技改裝當只係一小部份
但起碼有人係用競技改裝搵食,香港都有一兩間主打IPSC改裝同埋週邊啦
IDPA得咩 ?

我同意IDPA都只係另一個遊戲
但絕對係同IPSC有分別既一個遊戲 ...
大市場? 嗯....IPSC來來去去都係得個200幾人比賽, 當你world shoot 有1000人, 當你係top 10%有其餘9000人冇打, 咁全世界有幾多人玩呢, 我唔太清楚(不過上次WS香港都佔左3~4成人).  wargame才是主流吧?

冇否定過, 我講事實而已. 遊戲有多人玩少人玩. IPSC少人玩, IDPA吹奏多過玩, 呢個係我個人所見所聞.
作者: tf141    時間: 8-3-2019 12:32

引用:
原帖由 horenhim 於 8-3-2019 09:35 發表

大市場? 嗯....IPSC來來去去都係得個200幾人比賽, 當你world shoot 有1000人, 當你係top 10%有其餘9000人冇打, 咁全世界有幾多人玩呢, 我唔太清楚(不過上次WS香港都佔左3~4成人).  wargame才是主流吧?

冇否定 ...
我只係想講IPSC遠比IDPA能搵錢,所以IPSC較IDPA成功
而IDPA比起IPSC相對上貼地,門檻亦可能較低,所以我較喜歡IDPA
Wargame係主流我冇異議,亦同呢個主題無關

IDPA唔多人玩係事實,但當有一班人想玩既時侯
係盡可能幫佢地搵出市場上少之又少既選擇,唔係暗示IDPA相對於IPSC既所謂分別係多舊魚,都係玩番IPSC算吧啦

如有誤會,唔好意思

作者: horenhim    時間: 8-3-2019 14:12

引用:
原帖由 tf141 於 8-3-2019 12:32 發表

我只係想講IPSC遠比IDPA能搵錢,所以IPSC較IDPA成功
而IDPA比起IPSC相對上貼地,門檻亦可能較低,所以我較喜歡IDPA
Wargame係主流我冇異議,亦同呢個主題無關

IDPA唔多人玩係事實,但當有一班人想玩既時侯
...
我只是陳述事實, 正如我之前所說, 如果他朝一日有人搞得成我咪玩, 但係到目前為止都是沒有.
而我又未至於愛IDPA愛到會自己落手搞, 就算搞都未必成功, 原因就如我之前所言.

如果你自己都覺得多舊魚, 咁先係真正的多舊魚. 你覺得有價值就是其價值阿.
作者: pbay    時間: 8-3-2019 14:44

IDPA 我都幾有興趣玩,
只係唔多覺有團體定期搞, 想上堂都唔知邊度報.

另外係想玩steel challenge, 好似幾適合我呢D老咗跑唔郁, 但又手痕既人.
又係唔多覺有地方定期搞.
作者: tf141    時間: 11-3-2019 02:30

引用:
原帖由 2slow 於 6-3-2019 16:21 發表

我有係Facebook問過佢地,佢地話佢地呢個AGTSA-IDPA已經向美國IDPA總會註冊咗,cert我諗有既,收你$600要印張cert有幾難
至於假如遲d真係有幸可以見到IDPA係香港Airsoft界興起,呢張cert有冇認受性就真係唔知,可能涉及好多因素
不過既然已經向美國IDPA總會註冊咗,我相信教授既內容起碼唔會渣流灘掛
Anyway ,我同另外一位朋友已經報咗名會上嚟緊星期日果班,希望到時見到ching一齊玩

作者: tf141    時間: 11-3-2019 02:36

引用:
原帖由 horenhim 於 8-3-2019 14:12 發表

我只是陳述事實, 正如我之前所說, 如果他朝一日有人搞得成我咪玩, 但係到目前為止都是沒有.
而我又未至於愛IDPA愛到會自己落手搞, 就算搞都未必成功, 原因就如我之前所言.

如果你自己都覺得多舊魚, 咁先係真 ...
我就係覺得有價值先會係到同你講咁耐啫
作者: 2slow    時間: 11-3-2019 11:16

引用:
原帖由 tf141 於 11-3-2019 02:30 發表

我有係Facebook問過佢地,佢地話佢地呢個AGTSA-IDPA已經向美國IDPA總會註冊咗,cert我諗有既,收你$600要印張cert有幾難
至於假如遲d真係有幸可以見到IDPA係香港Airsoft界興起,呢張cert有冇認受性就真係 ...
謝謝你的資訊, 唔知可否上黎觀摩下呢, 或者到時師兄可影d相分享下
作者: pbay    時間: 11-3-2019 12:03

引用:
原帖由 tf141 於 11-3-2019 02:30 發表

Anyway ,我同另外一位朋友已經報咗名會上嚟緊星期日果班,希望到時見到ching一齊玩
Ching, 請問是否只限用"原裝"手槍? (唔用得HiCapa)
槍袋亦要係一般款, 唔可以IPSC holster?
一日班會玩到長火嗎 ?
作者: tf141    時間: 11-3-2019 12:43

引用:
原帖由 2slow 於 11-3-2019 11:16 發表

謝謝你的資訊, 唔知可否上黎觀摩下呢, 或者到時師兄可影d相分享下
我都會影一兩張相當打卡既,但始終都俾咗成$600上堂,如果佢太多影相位俾我係到hea我反而唔鍾意
上去睇我就唔知了,我估唔得,始終人地做生意
作者: RCOOH    時間: 11-3-2019 13:22

引用:
原帖由 pbay 於 11-3-2019 12:03 發表

Ching, 請問是否只限用"原裝"手槍? (唔用得HiCapa)
一日班會玩到長火嗎 ?
IDPA個P係Pistol,所以只限手鎗。

真鎗條例連零件既材料都有規限,唔比人偷雞加重支鎗或者改變鎗既重心平衡,用係氣鎗度會更亂,建議用都用實鎗同款,全老原。
作者: tf141    時間: 11-3-2019 13:44

引用:
原帖由 pbay 於 11-3-2019 12:03 發表

一日班會玩到長火嗎 ?
其實我對IDPA既認識都係唔深,嚟緊第一次上堂,之前都只係去過一次Funday同埋自己上網睇過下相關資訊
關於鎗款我真係唔太清楚,因為網上最多都只有真鎗IDPA既例書,去到玩具鎗係點樣而家又冇一個正式既會
不過以我所知IDPA都有分不同組別 : SSP(Stock Service Pistol)、ESP(Enhanced Service Pistol)、CCP(Compact Carry Pistol)、CDP(Custom Defensive Pistol)等等,仲有一d係算specialty division,唔一定會開,視乎比賽既主辦
同IPSC一樣,唔同既division有唔同既限制,例如SSP就係相對較多限制,詳細要睇例書
holster就一定唔可以用speed holster,但亦唔代表所以duty holster都可以用,IDPA對於belt、holster、mag pouch等都有限制,詳細都係要睇例書
IDPA之中有一個specialty division係可以玩長鎗,叫做PCC(Pistol Caliber Carbine),不過我相信一日班一定唔會有

以下附上真鎗IDPA既例書
https://www.idpa.com/wp-content/ ... /2017_Rule_Book.pdf
PCC(Pistol Caliber Carbine)
https://www.idpa.com/wp-content/ ... files/PCC_Rules.pdf
CO(Carry Optics)
https://www.idpa.com/wp-content/ ... _Official_Rules.pdf

作者: pbay    時間: 12-3-2019 10:33

感謝資訊.

8.5.Holster
H : For male shooters, the holster must carry firearm so that the entire front strap (to the trigger guard) is at or
above the top of the belt. . IWB holsters are exempt from this rule.
J. Must be positioned on the belt so that the center of the trigger pad is behind the centerline of the body.

外掛槍袋的話, 槍柄前沿位置要響腰帶頂部或以上, 即係drop leg, low ride, IPSC speed holster 全部唔得.
仲要掛後腰.
作者: tf141    時間: 12-3-2019 11:45

引用:
原帖由 pbay 於 12-3-2019 10:33 發表
感謝資訊.

8.5.Holster
H : For male shooters, the holster must carry firearm so that the entire front strap (to the trigger guard) is at or
above the top of the belt. . IWB holsters are exemp ...
冇錯,因為真鎗IDPA講求conceal carry
除非你係真實既military or law enforcement ,用番自己既duty gear可獲割免

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0