標題: 新手買Marui 次世代是否好的選擇? [打印本頁]

作者: boy1420    時間: 10-3-2019 23:10     標題: 新手買Marui 次世代是否好的選擇?

自己是新手一名,一直想買支長槍,唔會落場,主要都係在家中玩下。

因為自己唔識修槍,暫時都唔會改槍,考慮過幾個牌子,最後都決定買 Marui!預算最多5K

原本都想買馬記的GBB,不過見一來槍款少,二來134a Gas貴,如打Topgas又要換件,自己都係怕煩…

想問下各位C兄

1)以2019年計,Marui 的次世代電槍是否仍然比同廠的GBB,識合乜都唔懂的新手?

2)如果以次世代/GBB都有的槍款CQB-R為例,邊支的性能會好d?(如連射速度,力度,準確等)

3)我見馬記官網資料,2015年出的CQB-R買$54800日圓,而最近期的MK18 MOD.1 買$69800日圓,價錢相差成$15000日圓,到底兩支槍除款式唔同外,效能上有有大分別?是否新出的會比較好?因為相差價錢足夠買電連差機!

4)次世代如果唔改槍,正常使用下,通常會出現什麼問題?例如邊d零件會自然損壞?易唔易自己修理更換?

5)電同叉電機用原裝定其他牌子好?如果係其他牌子大約要幾錢?

6)次世代仲會有什麼問題要留意?

歡迎各位C兄比下意見,thx!

PS 自己對AK同M4款都鍾意,暫時都未決定到買邊款…哎!

作者: BFG001    時間: 10-3-2019 23:29

我自己的馬記MWS用Topgas打0左差唔多兩年無大問題出現,新手而言用馬記MWS GBB無問題,要維護的地方也非常少
反而睇到底0個團人想打迫真定係真實,如果我係新手我而家都會買一枝GBB一枝電,方便應付唔同場合

作者: boy1420    時間: 10-3-2019 23:35     標題: 回覆 2# 的帖子

多謝C兄提議,我見今時今日都仲好多人讚緊馬記支MWS氣化做得好!

作者: 新手一隻    時間: 11-3-2019 00:17

作者: gainax    時間: 11-3-2019 00:18

如果呢世人只可以擁有一支gbbr, 馬記mws個人覺得係最值得入手,玩得gbb入一返支mws坐陣冇死錯
作者: boy1420    時間: 11-3-2019 00:27     標題: 回覆 5# 的帖子

多謝兩位C兄意見,似乎MWS都係支值得入手好槍!

作者: gainax    時間: 11-3-2019 00:36

引用:
原帖由 新手一隻 於 11-3-2019 00:17 發表
雖然冇玩GBBR,但小弟覺得如果唔落場,GBB o既把玩價值比AEG高......
其實落唔落場玩gbb趣味性都>>電槍, 但求全年穩定實用行先次世袋>>mws,不過好多人玩過gbb都返唔到轉頭放棄玩電槍,因成個射擊blowback feel/操作&真數手感加上啪啪聲同電槍完全兩回事, 電槍一支夠哂玩但gbb好易一買成屋唔同系,小心入坑已經有好多巴打中招
作者: boy1420    時間: 11-3-2019 00:45     標題: 回覆 7# 的帖子

GBB個blowback真係好毒,我就係短期內中毒買左幾支手槍,依家比人警告要監守行為…試緊博老命入多支長槍
作者: 新手一隻    時間: 11-3-2019 01:02

作者: gainax    時間: 11-3-2019 01:08

引用:
原帖由 boy1420 於 11-3-2019 00:45 發表
GBB個blowback真係好毒,我就係短期內中毒買左幾支手槍,依家比人警告要監守行為…試緊博老命入多支長槍
買馬記支MWS冇死錯,槍身質感靚又耐磨因有cerakote真鐵塗層,出面代噴成千幾蚊而家包埋已值回票價 ,夾又平3百2only,
夏天射頻仲快過普通電槍,gbb長槍入面係得mws做到,氣化一流後座力唔錯又準又穩定又多件改,3千多幾十買到咁多點好評其實真係得mws做到比你
正常日本價應該成4千唔知點解運過來仲平過日本本地。。
作者: gainax    時間: 11-3-2019 01:28

引用:
原帖由 新手一隻 於 11-3-2019 01:02 發表

但AEG平、易改、唔洗reload嗰陣叉氣、唔洗擔心氣化、匣平輕多彈、通常唔洗擔心污糟、出力穩定、想改乜射頻乜火力都得。
對小弟呢講呢啲先係落場o既趣味。

雖然都想買啲GBBR嚟玩下。 ...
就係電動太實用先少左仿真方面趣味,就算次世袋有斷彈同震動相比gbb feel仍然差距好大唔可以取代到,gbb除左gas貴過電好多
其實已經有足夠實用性可以全年大部分時間落場,不過比起電當然有唔少差距,aeg要改可以rof 50 幾千粒彈箱掃到對面打gbb一棟都冇,主要真係睇你係唔係鐘意玩像真個種趣味,定只求落場實用,
基本上只要打gbb game就冇aeg屈機問題好好玩
作者: 新手一隻    時間: 11-3-2019 01:38

作者: boy1420    時間: 11-3-2019 01:40

兩位C兄的意見都好有參考價值,Good~thx
作者: 黑夜之神    時間: 11-3-2019 02:17

新手我自己覺得手槍好過長槍,加埋樓主係屋企玩,長槍都幾大距離先玩到,我一開始就揀左馬記hi cap
作者: boy1420    時間: 11-3-2019 02:36     標題: 回覆 14# 的帖子

Marui hi capt 5.1/ G17等我都有,thx
作者: tf141    時間: 11-3-2019 02:56

長鎗我最初都係買普通AEG,換過兩三個款,但都係冇乜玩過就放咗
之前買既基本上都全部係GBB,雖然都係冇乜玩過但係就愈買愈多,而家都有幾枝,而且好希望搵到機會join game玩

我既建議係你要先諗清楚AEG / 次世代係咪真係啱你玩,係咪真係唔需要GBB都可以滿足到你
我就好後悔果陣花咗無謂錢買AEG,咩鋰電差機果堆咁既野,得個蝕字,而且係香港電鎗相關既野愈嚟愈冇二手價值,次世代我諗會好少少,但閒時睇開二手區d價位似乎都係偏低,AEG就更慘情

不過我初初買AEG果陣好似未有/未興次世代,所以我冇接觸過次世代,唔知能唔能夠滿足到我,AEG係肯定唔得架啦,主要係俾唔到我真鎗果種操作,打機味濃,不如放低枝AEG拎起個手制好過,煩少好多慳番好多
次世代應該可以但係後座力方面就唔得,不過對我嚟講屬次要,仿真操作最重要
如果我係住係天氣比較凍既,會落雪既地方我諗我都會選擇玩次世代而犧牲後座力唔玩GBB,不過既然住得係香港我有錢都係留番嚟買GBB啦,次世代可能冇乜機會接觸了

作者: boy1420    時間: 11-3-2019 03:12     標題: 回覆 16# 的帖子

多謝C兄意見同經驗分享,想買次世代我都考慮左一段時間,其實都有d唔定主意,所以至會出post 問下大家,希望可以從中得到d啟發,thx

作者: tf141    時間: 11-3-2019 03:32

引用:
原帖由 boy1420 於 11-3-2019 03:12 發表
多謝C兄意見同經驗分享,想買次世代我都考慮左一段時間,其實都有d唔定主意,所以至會出post 問下大家,希望可以從中得到d啟發,thx
睇下有冇朋友兩者都有,試玩一兩匣感受下個分別先
如果真係冇就上youtube搵多d片睇下,想像同觀察下個分別
作者: gainax    時間: 11-3-2019 09:24

引用:
原帖由 新手一隻 於 11-3-2019 01:38 發表

唔知,但我想GBB匣平到好似AEG匣咁。
而家100一隻二手手槍匣小弟都覺得貴。
Aeg夾得個鐵or膠殻包蛇餅鍊份膠涵或得上彈桿成本比gbb夾低好多自然平,gbb夾有金屬厚料氣缸又嘩佬出氣膠入氣嘴,樣樣d數要做準唔係好易漏氣,加上設計開發困難唔同aeg夾多數copy要投資更多自然單價較貴可以理解既

Mws夾賣3百頭已算平好似仲噴埋cerakote比你架 ,豬香港夾430,V記同kFc都要3百6~7隻, 除左我們夾2百幾真係最抵吊係馬記夾了,佢仲要有保證唔同港台夾

其實買返馬記次世袋原裝彈弓夾都唔平,馬記300飛質量好d鍊夾印象中要2百零,想爽玩得gbb係要gas同夾方面比多d錢,但一樣流行玩可見魔力
作者: gainax    時間: 11-3-2019 10:03

引用:
原帖由 tf141 於 11-3-2019 02:56 發表
長鎗我最初都係買普通AEG,換過兩三個款,但都係冇乜玩過就放咗
之前買既基本上都全部係GBB,雖然都係冇乜玩過但係就愈買愈多,而家都有幾枝,而且好希望搵到機會join game玩

我既建議係你要先諗清楚AEG / ...
而家aeg興電子雞反應快可以打埋3連發甚至有d新設計開始有埋斷彈功能,
次世袋只係行普通電閘連8mm碑零都冇個結構其實已經唔夠新野黎,
不過真係勝在有埋震動同原裝已經準用口碑贏得玩家信任,
要改力次世袋要耐用仍然要買哂份內件價錢都唔平,搞搞下唔玩個日2手價眼見都幾肉赤。。3千幾把槍未計夾同件,成set賣好多都見2字頭放售仍未知有冇巴打接。。。咁其實不如收支2手玩下唔啱再放唔蝕幾多?
作者: Dave    時間: 11-3-2019 10:44

1)以2019年計,Marui 的次世代電槍是否仍然比同廠的GBB,識合乜都唔懂的新手?
次世代是非常實用又頗有趣味的槍,唯一問題是原裝力得0.7J 前後,要改力。
改力其實不貴,一條天梯一個拍頭 ( LAYLAX ) ,一條彈弓 ,尾頂可換可不換,加埋四百多足矣,
問題係改次世代的店家不多,要先問問題有沒店肯幫改力。
在下的SCAR 改完後打了三年 ( 一年最少落5, 6 次場 ) ,三年後天梯才磨損要翻手整。
順帶一題次世代不太適合打11.1V 電,高速運作,EBB 套件難跟上。

2)如果以次世代/GBB都有的槍款CQB-R為例,邊支的性能會好d?(如連射速度,力度,準確等)
性能支支都大同少異,M4 最輕便,416 重一點,SCAR 好像最重,417 聽說用高扭快摩但太貴了在下沒買。

3)我見馬記官網資料,2015年出的CQB-R買$54800日圓,而最近期的MK18 MOD.1 買$69800日圓,價錢相差成$15000日圓,到底兩支槍除款式唔同外,效能上有有大分別?是否新出的會比較好?因為相差價錢足夠買電連差機!
性能應該一樣,外觀不同,自己看爽就好。

4)次世代如果唔改槍,正常使用下,通常會出現什麼問題?例如邊d零件會自然損壞?易唔易自己修理更換?
全原裝打7.4V 鋰電,應該打數年都冇野會爛。

5)電同叉電機用原裝定其他牌子好?如果係其他牌子大約要幾錢?
原裝不送叉機的,那個紅黑色的是M4 系統次世代尾托電池 adaptor (車仔電),要再駁叉機的。
如用鋰電要焊條鋰電插頭線,或者之前出過套件是原裝電位轉接鋰電插。
總之用鋰電要用鋰電叉機以策安全,車仔電就是旦。

6)次世代仲會有什麼問題要留意?
玩SCAR 射擊時CHARGING HANDLE 移動時小心打手指。

在下電槍年代玩起,之後玩狙,GBB,之後次世代,全都有落場而且是多次的。
大體上談最勁「最廚」一定是AEG ,多彈是其一,其二是射擊時整支槍基本上不會動的,瞄哪打哪。

次世代次之,單發一樣奇準 ( 35 米7 成命中 足球的程度 ) ,連射卻因為槍身要動而比較散,
而且瞄紅點的話是會看到鬼影變幻球,所以很多時都是短點射,而不是一雞8000地掃。然而次世代趣味亦在於此,
單發後助力「前助力」是比較弱,連射卻震個不亦樂乎,因其退膛件重達300 克,是頗有感的。
當然這是自HIGH 的一種,趣味而已,跟真槍甚至GBB 比差一截。

GBB 趣味在於操作,上彈匣甩彈匣所有動作都要確實,彈量少,這亦是鐵定讓GBB 更難用的原因,
而且GBB 彈道很看天氣,早上準不代表中午準,中午不準不代表下午不準...很玄學。
當然這是可以靠HOP UP 調整,但需要一定經驗。
GBB 其實沒有非常高階,最大難度基本上就是彈量少,要勤換匣,還有不能喪連射而已 ( 因為中遠距離連射基本上沒有用,集彈太散了 ),
適應了其實沒太大問題。
還有GBB 對裝備都比較有要求,pouch 要夠多,也要多帶1 , 2 個快拔位置做暫存。

不爭在談埋狙擊槍,有人覺得難有人覺得不難,很看心態,簡單而言就是要等得和夠淡定,
如果自問是等30 秒沒動靜就會向前移動的玩家,真是心急人上行先死先,別忘了自動步槍上前遇敵尚可以決一生死,
渣支狙上前遇敵真是九死一生,手槍救命至多都是脫離戰線用,如果打算手槍可以打低對方步槍手,
那一開始不如直接手槍算了。
而且狙擊槍都很吃地型效果,不規則多掩體地形較好,樹林再穿草衣更是如虎添翼,
相反是明買明賣車場那些,被對家spot 了就很難再放冷槍,這時基本上要打精準射手位算了。
狙擊槍看起來很簡單卻是在下研了好久的課題,現在玩狙在下也是學師未滿,
身邊有很多師兄比我打得好,所以近年玩邪道,
AEP 電手槍+ 100 發彈匣改快頻25 RPS ,雖然只有0.5J ,但被埋身時已經不用驚,快頻蚊咬力手槍在20 米內絕對有能力跟全自動AEG 匹敵,
當然這是劍走偏鋒好孩子不要學。

作者: Dave    時間: 11-3-2019 10:57

引用:
原帖由 gainax 於 11-3-2019 10:03 發表

而家aeg興電子雞反應快可以打埋3連發甚至有d新設計開始有埋斷彈功能,
次世袋只係行普通電閘連8mm碑零都冇個結構其實已經唔夠新野黎,
不過真係勝在有埋震動同原裝已經準用口碑贏得玩家信任,
要改力次世袋要耐用仍 ...
唔知是否太少人識改次世代或者店家唔多改
周不時都有超平次世代放售。
在下執過2 支416D 都是超新1 匣無改幾乎零花,$2000 而已,
M4RAS 執過一支又是2 K 蚊,非常新。
床底尚有支G36C 次世代1300 收回來又是新到飛起...
有時不是特登想賺差價而是見平就入了...
家中尚收埋一支416D 和 G36C 。
通常收2 手在下只會揀1 槍1 匣,毫無改槍的,貪佢新淨,一匣亦證明不太可能落場粗用。

其實話就話MARUI 不用8MM BEARING 電子雞乜乜不好,但事實上同樣主力槍多用,馬記耐用度仍然是非常高,
在下一柄SCAR 用三年,另一個朋友幫我收左支M4 RAS 我幫他改埋槍,打了兩年多 ( 11.1V 電 ) ,上一場掃了,估計是天梯夠鐘。
他只有一柄長火,就是這支次世代,以主力槍來說用兩年多已經值回票價。

其實有師兄提過次世代可以用回原裝拍頭天梯,但之前拆過幾支,都非常難拆拍頭,
或者有空再拆拆支416D 看看可否純原裝料改力,如可以的話真是連幾舊水都慳番。

補充一句,馬記槍來到槍街只計 5~55 算,不知原因或者要請教下業者才知。

作者: kornhill401    時間: 11-3-2019 12:32     標題: 回21#22#

謝謝 Dave C Hing分享有關Marui次世代的知識.使我得益良多.
作者: tomcat90    時間: 11-3-2019 12:49

马记mws真的可以打greengas吗?一直没敢尝试
作者: Dave    時間: 11-3-2019 12:53

引用:
原帖由 tomcat90 於 11-3-2019 12:49 發表
马记mws真的可以打greengas吗?一直没敢尝试
可以,但如天熱30 度以上+ 太陽,飛機有機會回不及而jam ,
換一條硬點的飛機彈弓就好。
fyi

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 7300&highlight=
作者: boy1420    時間: 11-3-2019 16:39     標題: 回覆 21# 的帖子

多謝Dave兄的詳細回答,其實自己原本是偏向買 Marui MWS的,不過知道打topgas就要改某d件,又唔知自己改唔改到,所以至考慮買次世代

Dave兄,小弟睇過你很多的開箱文,知道你對次世代同GBB的內部結構,性能等都有深入研究

想請教Dave兄,如果以我的情況,你會提議我買次世代 or MWS GBB?

thx

作者: Dave    時間: 11-3-2019 17:32

引用:
原帖由 boy1420 於 11-3-2019 16:39 發表
多謝Dave兄的詳細回答,其實自己原本是偏向買 Marui MWS的,不過知道打topgas就要改某d件,又唔知自己改唔改到,所以至考慮買次世代

Dave兄,小弟睇過你很多的開箱文,知道你對次世代同GBB的內部結構,性能 ...
買哂最好

如果不能,在「找到人幫手改力」的前題下可以買次世代優先,始終師兄提及「新人」,玩一柄簡單一些的電動簡單些。
如果找不到人改力,可以考慮MWS,改GBB 力簡單過次世代。

費用其實差不多,3300 次世代 + 改槍工連件800 元 + EXTRA 3 隻匣 450 元 = 4550
MWS 3250 + EXTRA 4 隻匣 1280 + 改力飛標彈弓之類 100 元 = 4630

最實在就是找一個朋友擁有次世代和MWS 的一起拿來射幾匣,看感覺而買,
運用上其實都沒有太大分別,新仔都是魚腩,比一柄最準的槍你都不一定殺到人,只求工具是「可靠」就可以,MWS 跟次世代都做到。
如果限制是次世代VS MWS ,建議在射過gbb 之後,自問是否「很毒」,如否,那就電動吧,次世代的準度和玩樂性不會讓你失望的。
如果覺得「gbb 很毒」,「射擊感很爽」,那就gbb。
如果問本人gbb 跟 次世代的「戰力評價」,個人認為一柄唔jam 的 gbb 戰力為 7 ,次世代為 9 ,派米aeg 是 10 ,手拉狙是 5 ,跳殼散彈是 6 ,LMG 是 9 ,留彈炮是 1 。

作者: boy1420    時間: 11-3-2019 17:55     標題: 回覆 27# 的帖子

多謝Dave兄的詳細解答,我會好好再考慮邊樣更適合自己,thx
作者: LCH925    時間: 11-3-2019 18:57

引用:
原帖由 Dave 於 11-3-2019 10:44 發表
次世代是非常實用又頗有趣味的槍,唯一問題是原裝力得0.7J 前後,要改力。
改力其實不貴,一條天梯一個拍頭 ( LAYLAX ) ,一條彈弓  ...
騎劫個POST請教下DAVE兄
小弟最近都有打算入手次世代416D
就係苦於唔識自己改(怕改壞)
請問DAVE兄有邊D店可以改到力?(1.3左右即可,畢竟打GAME唔係打人)
作者: Dave    時間: 11-3-2019 20:48

引用:
原帖由 LCH925 於 11-3-2019 18:57 發表

騎劫個POST請教下DAVE兄
小弟最近都有打算入手次世代416D
就係苦於唔識自己改(怕改壞)
請問DAVE兄有邊D店可以改到力?(1.3左右即可,畢竟打GAME唔係打人)
哪家店改次世代真的答不上,較早前都有一位新手問過我,他想改次世代SCAR,
我代他打了給幾個比較知名的店家,童工,名搶等,都說不接。
所以抱歉答不上了。
作者: 新手一隻    時間: 11-3-2019 21:00

作者: Dave    時間: 11-3-2019 21:03

引用:
原帖由 新手一隻 於 11-3-2019 21:00 發表

樓主唔落場,可以唔洗考慮力度同落長便利性。
屋企玩細力反而好,對靶損耗細。
SORRY 我完全無睇到「唔會落場」呢4 隻字...
哇車...唔落場... 緊係GBB
作者: boy1420    時間: 11-3-2019 22:33     標題: 回覆 32# 的帖子

Dave兄,如果MWS要打topgas,通常有乜件要換咗先較安全?定係打到壞邊件至換邊件? thx
作者: Dave    時間: 11-3-2019 22:44

引用:
原帖由 boy1420 於 11-3-2019 22:33 發表
Dave兄,如果MWS要打topgas,通常有乜件要換咗先較安全?定係打到壞邊件至換邊件? thx
無咩件要換,尤其是在室內打,根本很難會熱到JAM 槍 ( 需要30 度以上加陽光猛烈 ),所以飛機彈弓不用換。
比較要留意的是尾通底蓋打得多會否鬆螺絲牙,如是者,萬一鬆左,在螺絲上一點AA 膠再扭實它,基本上很難再甩了。
之後請隨便把玩。
友人的MWS 一出就買,2015~2019 年了,仍然是落場主力用槍,在家把玩的射擊數總不會比落場玩家多吧。
作者: boy1420    時間: 11-3-2019 23:06     標題: 回覆 34# 的帖子

多謝Dave兄詳細講解,睇咗咁多C兄意見,自己都應該偏向買GBB
再想問問Dave兄,馬記的MWS同CQBR兩支比較,是否都係MWS氣化做得比較好?
因為自己比較喜愛CQBR 個款,不過都會以支槍性能為先考慮
作者: Dave    時間: 11-3-2019 23:20

引用:
原帖由 boy1420 於 11-3-2019 23:06 發表
多謝Dave兄詳細講解,睇咗咁多C兄意見,自己都應該偏向買GBB
再想問問Dave兄,馬記的MWS同CQBR兩支比較,是否都係MWS氣化做得比較好?
因為自己比較喜愛CQBR 個款,不過都會以支槍性能為先考慮;swe ...
非常細微的分別不肯定,但大體上是一樣結構的,沒有哪一柄性能特別好,揀喜歡的外觀就好。
作者: boy1420    時間: 11-3-2019 23:38     標題: 回覆 36# 的帖子

thx Dave兄 :)
作者: YMM    時間: 12-3-2019 00:02     標題: 回覆 1# 的帖子

買乜鬼電動丫,我之前買過支玩兩玩比左人。
作者: gainax    時間: 12-3-2019 01:11

其實次世袋同mws無論手感同射擊/操作feel都幾大分別
真係不如有機會既話問下落場時d師兄借黎打返兩夾先決定,

同埋如果第時有機會打wargame ,aeg game同gbb game打法都有分別,前者連發為主後者則單發多, 玩次世袋應該多數唔比入gbb game,但拎gbb打aeg game多數無問題要留意下(你唔怕用gbb入aeg game到比成班人掃到一棟都冇ok的),

如果拎次世袋打彈弓夾入aeg game其實=挷手腳限制左自己容易比對面改哂快頻班意粉槍壓住打唔過癮,
基於佢唔改得快(改左派彈不如玩返aeg)冇電子雞單發反應慢打點放唔好用,所以次世袋就算出左咁耐都唔係咁流行,原因就係落場定位有d尷尬得日本本地最受歡迎,
不過只係屋企玩唔想叉gas, 落場唔諗同aeg軍備競賽改快改彈多,
對像真要求唔高咁次世袋係個唔錯選擇了,最好打返2日game一次aeg一次gbb game就知想買d乜
作者: boy1420    時間: 12-3-2019 03:07     標題: 回覆 39# 的帖子

多謝gainax 兄意見 :)
作者: Dave    時間: 12-3-2019 10:05

引用:
原帖由 gainax 於 12-3-2019 01:11 發表
其實次世袋同mws無論手感同射擊/操作feel都幾大分別
真係不如有機會既話問下落場時d師兄借黎打返兩夾先決定,

同埋如果第時有機會打wargame ,aeg game同gbb game打法都有分別,前者連發為主後者則單發多, 玩次世袋 ...
或者首先要定左規則先。
聽過有團是禁快頻槍 ( 25 RPS UP ) ,
而在下HOST 係「限彈」,600 RD 一局,即係2 隻鏈匣OR 6 隻彈弓匣OR 16 隻MARUI MWS 匣
手拉、單發手槍不限制。
其實限彈已經很好地平衡了各方利益。2 隻鏈匣當你快頻40 RPS 隨便你,扣十幾秒打哂2 隻鏈匣請自求多福。
而且亦很自覺地無左「見影就射」呢支歌仔唱,因為見影就射,到中盤會發覺真是無彈用。
至於單發雞其實cqb 會比較有用,大場冇乜用,
因為大場距離遠,當你加騰雞一秒十發都好,也要瞄準跟得上,通常1 秒5 雞已經很足夠,未aim 好扣得快都是沒用。
何況大場都係打連發多。
自己沒有特別追求電子雞,但對上一柄KRISS VECOTR AEG 本身已有FET 跟微動,對於在下打開大場的人來說,就算打單發OUTDOOR ,都是可有可無。

https://youtu.be/nmI-bkXpC3c?t=24

片中射擊頻率比較多的場合,26 ~ 30 秒打了 15 發,平均1 秒才打3.75 發...是旦一柄AEG 都做到。因為距離遠,先AIM 後扣,所以沒必要玩一秒  鐘出 15 連發的魔改雞。
在下2008 年入行都是玩鏈匣的,但用了1 年前後就全改了彈弓匣,因為在下從來都是先瞄後打,不會看彈道修正,所以用彈量不多,
同時貪彈弓匣可以掟唔壞,又平,又靜,就一直用彈弓匣了,所以過渡到次世代也沒有半點難題。

但無可否認底線抽擊無限彈玩法是非常勁,勁到可以壓制所有玩法,包括彈弓匣AEG,
可能有自信的玩家說可以點點用GBB 點樣精準擊殺派彈友,但重點是派彈友是可以有派彈友隊友的,10 柄GBB VS 10 柄3000 發DRUM 快頻AEG ,DRUM 如果智力正常的話基本上不可能輸。
在下之前團中也有一位仁兄是這樣的,打個車場都要袋6 隻300 連,不夠...背脊袋多包彈...真是不知米貴...
在下團中,這類人不多,數來數去得1 個,但有次他找了朋友來,5 條友都是物以類聚...
後來應付這種「少數族裔」才玩限彈,最初是限300 發的,後來放寬一點600 發,這規則用了4 年了...
團中有純GBB 友,有純狙友,甚至有雙手槍中二男,基於限彈RULE ,大家戰力不會差太多,算是很和諧的玩法。

作者: boy1420    時間: 13-3-2019 21:19

這兩日睇左好多呢度有關mws同次世代的post ,發覺真係少人玩次世代,
而mws會有的問題大約都知道,如無意外,應該近期會出槍街買mws....除非無貨
多謝各位C兄比的寶貴意見!
作者: gainax    時間: 13-3-2019 23:39

引用:
原帖由 Dave 於 12-3-2019 10:05 發表

或者首先要定左規則先。
聽過有團是禁快頻槍 ( 25 RPS UP ) ,
而在下HOST 係「限彈」,600 RD 一局,即係2 隻鏈匣OR 6 隻彈弓匣OR 16 隻MARUI MWS 匣
手拉、單發手槍不限制。
其實限彈已經很好地平衡 ...
限彈game齊腳困難,玩開aeg個班大部分用鍊夾扣開連發,
要特別為場game改變,一次新鮮兩次悶,頂到幾次個d我諗已經有意買set gbbr專門for gbb game"齊限彈"玩法

其實咩game都可以自己限彈打法,只係成日對手唔跟你一齊玩就冇癮,現時常見game只有入gbb game大家先有共識係要限彈甚至單發game only,不過如體能同銀包超群者,可以帶十零廿隻氣夾落場全日不停走位面不改容地派彈火力壓場,相信自己都瓜得心服口服
以上純搞笑忽當真,以免浪費買夾金錢
説正題,如果唔是世上只可娶一個老婆,後來多包二三奶有乜所謂 乜都好入坑先啦
作者: boy1420    時間: 13-3-2019 23:44

想問下大家,mws用邊隻牌子topgas同bb彈會夾d
thx
作者: Dave    時間: 14-3-2019 00:01

引用:
原帖由 gainax 於 13-3-2019 23:39 發表

限彈game齊腳困難,玩開aeg個班大部分用鍊夾扣開連發,
要特別為場game改變,一次新鮮兩次悶,頂到幾次個d我諗已經有意買set gbbr專門for gbb game"齊限彈"玩法

其實咩game都可以自己限彈打法,只係成日對手唔跟你一 ...
難唔難睇你勤唔勤搵腳既姐,
我攪左3, 4 年限彈GAME 未試過成唔到團。
而且周不時會FD 答FD ,更甚者ONLINE 召喚都偶有好腳。
順帶一題,當年無限彈都不見得人人玩鏈匣派彈,
好多時場GAME 風氣係點,就睇HOST 搵咩人番來玩。

一開始推限彈果陣當然有人歡喜有人愁,更多人是搶心很多制肘,其實推任何事都一樣,
亦有人是這個原因少了JOIN,但當場GAME 攪得起,KEEP 住開團,之前不太想JOIN 的一樣會JOIN,
試過便知這是不錯的RULE。
開荒牛當然吃力,但有心攪,總會找到志同道合的人,而且其實呢個世界除左GBB 同派彈AEG ,
仲有真數AEG ,彈弓匣AEG ,手拉狙,單發PTW ,單發DMR ,散彈槍,甚至手槍主力。
限彈GAME 對呢堆人來說都是有益無損,
不要想似到一「限彈」就會群情洶湧燒死HOST 你JOIN 埋我果份搵鬼玩,呢個世界沒有那麼黑暗,
而「寧可打少D 彈換取更公平好玩的環境」亦不是GBB 友專利,爭在有沒有人肯動手動腳攪而已。

限彈有人不喜歡不JOIN 是自由,同理人人派彈亦有人不喜歡而不JOIN ,任何事都不可能滿足到全世界,
在下身為推手,簡而言之就是推一種迎合本人價值觀而大家又接受的方案,而事實上在下很少網上公開召人,但仍然可以攪限彈GAME 3 , 4 年,
那就代表其實這是真的可行的。

作者: Dave    時間: 14-3-2019 00:08

引用:
原帖由 boy1420 於 13-3-2019 23:44 發表
想問下大家,mws用邊隻牌子topgas同bb彈會夾d
thx
在下RWA GAS  + WE 0.3 豆居多。
純粹個人喜好沒有特別優勝。
作者: boy1420    時間: 14-3-2019 00:28     標題: 回覆 46# 的帖子

Dave兄,我都用緊RWA GAS,豆就用KXC 0.25,見好多人話KXC唔好用,所以想試下轉其他,如果mws家中用0.3豆會唔會重0左?
其實輕身豆是否室內用,而重身就室外?
thx
作者: Dave    時間: 14-3-2019 00:37

引用:
原帖由 boy1420 於 14-3-2019 00:28 發表
Dave兄,我都用緊RWA GAS,豆就用KXC 0.25,見好多人話KXC唔好用,所以想試下轉其他,如果mws家中用0.3豆會唔會重0左?
其實輕身豆是否室內用,而重身就室外?
thx
其實唔好怪我直言... 係屋企用乜豆都沒分別...0.2 豆好些.. 因為平。

重豆同輕豆最大分別係穩定性,愈重的豆,在遠距離時表現更穩定,
但自動步槍用0.3 都很夠,因為0.3 豆在50 米以內都有很好的穩定性。
而0.4 豆,50 米以上才可以較明顯地看出分別,多數是手拉狙這些需要極限追求精準的射擊才需要用。
作者: boy1420    時間: 14-3-2019 00:40     標題: 回覆 48# 的帖子

原來係咁,thx
作者: boy1420    時間: 24-3-2019 18:00

終於有時間出槍街買槍,睇左一輪都係買MWS,果然係好槍一支

作者: boy1420    時間: 24-3-2019 19:00

請問各位C兄是否要在紅圈位上螺絲膠以防尾通底被打爛?呢個位日後有冇機會要再鬆開粒螺絲?
thx

作者: boy1420    時間: 24-3-2019 19:16

想問各位C兄,如果MWS彈匣入氣位要加 O ring,
1)應該要買什麼size?
2)是否所有Marui 槍匣都係用同1 size?
3)上海街明精現在仲有冇O ring賣?我買大約10粒咁少,大家有有邊間介紹
thx
作者: TheOrigina1    時間: 24-3-2019 19:39

引用:
原帖由 boy1420 於 24-3-2019 19:16 發表
想問各位C兄,如果MWS彈匣入氣位要加 O ring,
1)應該要買什麼size?
2)是否所有Marui 槍匣都係用同1 size?
3)上海街明精現在仲有冇O ring賣?我買大約10粒咁少,大家有有邊間介紹
thx
明精收左皮
作者: boy1420    時間: 24-3-2019 19:45     標題: 回覆 53# 的帖子

C兄,請問有冇其他店舖介紹?thx
作者: TheOrigina1    時間: 24-3-2019 19:57

引用:
原帖由 boy1420 於 24-3-2019 19:45 發表

C兄,請問有冇其他店舖介紹?thx
幾個月前摸左門釘
搵下我個post
有ching post左alternative
作者: boy1420    時間: 24-3-2019 20:14     標題: 回覆 55# 的帖子

Ok,一陣搵下,唔該晒C兄
作者: dickyan28    時間: 24-3-2019 20:53

引用:
原帖由 boy1420 於 24-3-2019 19:00 發表
請問各位C兄是否要在紅圈位上螺絲膠以防尾通底被打爛?呢個位日後有冇機會要再鬆開粒螺絲?
thx

師兄應該誤解了“螺絲膠”之作用…
凡是震動可以使“螺絲”與“絲帽”分離,鐵路路軌上的石製基座是不會採用“螺絲”去鎖定,同樣也是用pin去作鎖定。
在沒有pin孔的螺絲設置上,為了避免受震動而引致鬆脫情況出現,可以使用螺絲膠作輔助固定。可以參考真實槍械的伸縮Buttstock,Release按鈕的軸心螺絲及絲帽是以pin作為固定。

至於butter tube的底部會否受到長期衝擊而損毀?要視乎“螺絲坑洞”及“螺絲”本身製造物之強度去決定。加上“螺絲膠”是不會改變物料本來的抗壓強度。

圖片附件: 20190324_203718.jpg (24-3-2019 20:53, 20.92 KB) / 該附件被下載次數 129

作者: boy1420    時間: 24-3-2019 21:10     標題: 回覆 57# 的帖子

多謝C兄詳細解答,thx
作者: boy1420    時間: 24-3-2019 21:13

請問大家圖中紅圈個制有什麼用?因為說明書是日文…睇唔明

作者: tf141    時間: 24-3-2019 21:17

引用:
原帖由 boy1420 於 24-3-2019 21:13 發表
請問大家圖中紅圈個制有什麼用?因為說明書是日文…睇唔明

呢個制叫做bolt forward assist,當個bolt回唔晒位既時候就可以禁呢個制回位,玩具鎗好似唔係枝枝有做呢個功能,Marui如果冇記錯係有既
作者: boy1420    時間: 24-3-2019 21:24     標題: 回覆 60# 的帖子

thx  C兄回答 !
作者: 48191    時間: 24-3-2019 21:44

係真係有作用㗎!試過㦸㷛,用佢做復位,再甩尾Pin,拎番份㷛出嚟。
引用:
原帖由 tf141 於 24-3-2019 21:17 發表

呢個制叫做bolt forward assist,當個bolt回唔晒位既時候就可以禁呢個制回位,玩具鎗好似唔係枝枝有做呢個功能,Marui如果冇記錯係有既

作者: Dave    時間: 24-3-2019 21:45

引用:
原帖由 dickyan28 於 24-3-2019 20:53 發表

師兄應該誤解了“螺絲膠”之作用…
凡是震動可以使“螺絲”與“絲帽”分離,鐵路路軌上的石製基座是不會採用“螺絲”去鎖定,同樣也是用pin去作鎖定。
在沒有pin孔的螺絲設置上,為了避免受震動而引致鬆脫情況出 ...
這件野好多廠都是做成一體式,暫時不知marui 何解會做成兩件式,
自己的方法是在螺牙位直接上aa 膠痴死佢。
其實做成可拆式尾蓋有一個可能,是或者擔心有玩家唔記得裝尾頂彈弓又開槍,槍機會直接插了進尾通卡到實,
呢個場合下上下身又分離不到,非常大獲,這時分離式尾頂可以拆開,從尾部將BOLT 敲出來... 在下知道是因為在下真是試過...
作者: boy1420    時間: 24-3-2019 21:50     標題: 回覆 62# 的帖子

原來係咁用,thx C兄
作者: boy1420    時間: 24-3-2019 21:52     標題: 回覆 63# 的帖子

我應該都會學Dave兄咁,落aa膠痴死佢,thx!
作者: 48191    時間: 24-3-2019 23:00

唔好痴啊!試過打大磅數Gas,我又換咗偷輕Bolt Lock 鋼片同彈弓,一暖匣,成份Bolt Lock片攝死咗Trigger Box,成份Bolt插咗入Buffer tube入面又拆唔到槍身。好彩我條係AG Mil Spec尾通,扭走個Tube尾再攞番份Bolt出嚟,再用工具將成條Buffer Tube扭出嚟先搞得掂。
引用:
原帖由 boy1420 於 24-3-2019 21:52 發表
我應該都會學Dave兄咁,落aa膠痴死佢,thx!

作者: boy1420    時間: 24-3-2019 23:35     標題: 回覆 66# 的帖子

C兄,如果唔用aa膠痴死,落螺絲膠ok嗎?thx!
作者: 48191    時間: 25-3-2019 07:55

買條Angry gun尾通都係百幾蚊,因為係Mil Spec,仲可以裝珍托,條原裝通留嚟把鬼。
引用:
原帖由 boy1420 於 24-3-2019 23:35 發表
C兄,如果唔用aa膠痴死,落螺絲膠ok嗎?thx!

作者: boy1420    時間: 25-3-2019 15:15     標題: 回覆 68# 的帖子

thx C兄

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0