標題: 斬傷佳寶經理 疑兇中槍搶救後不治 [打印本頁]

作者: rho837    時間: 16-3-2019 15:28     標題: 斬傷佳寶經理 疑兇中槍搶救後不治

https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20190316/59375229

中午12時40分左右,油麻地新填地街近北海街的佳寶發生斬人及開槍案。現場消息稱,一名男子不時到佳寶偷竊,今日他又再出現,職員出言驅趕,對方於是走出店外,取來菜刀折返襲擊該名職員。與此同時,警方衝鋒隊巡邏時見到該名持刀男子,喝止不果,見對方走入佳寶斬傷職員的頭部,遂向兇徒開一槍。

讀者吳小姐稱,途經上址時,一帶路面封閉,街坊稱佳寶內發生斬人案,隨即見到救護員推出一名傷者。

佳寶職員說:「有人攞刀斬人,有警察開槍,係射中咗人。有個經理受傷。」

救護員先後將受傷經理及疑兇送院,稍後一名女職員因為受驚,亦由救護車送院。其中疑兇胸部中槍,子彈穿過體內由背部出,經搶救後不治。

佳寶老闆林曉毅回覆查詢時稱,從夥計口中得悉事件,他初步了解是職員「捉咗個賊,跟住報警,跟住嗰個人擸把豬肉刀斬咗一吓,差人開槍。」他正趕往醫院探望受傷夥計,並會發放3萬元慰問金,讓他安心養傷。

林曉毅續稱,受傷經理在佳寶工作多年,事件正由警方調查,但公司有內部指引,提醒同事遇到突發事件時,要注意自身安全,有需要時報警。
作者: Lolanto    時間: 16-3-2019 15:46

等緊議員出黎譴責警員開槍
作者: catgandum    時間: 16-3-2019 18:19

. 38 special 打得穿人體,相信阿sir同犯人距離唔會太遠?
唔知道警方內部會唔會有指引應否被開致命位置?當然平民既安全要緊。
只係話盡量用法律審判犯人, 個位啊sir都會少啲手尾要跟。
作者: tf141    時間: 16-3-2019 18:37

引用:
原帖由 catgandum 於 16-3-2019 18:19 發表
. 38 special 打得穿人體,相信阿sir同犯人距離唔會太遠?
唔知道警方內部會唔會有指引應否被開致命位置?當然平民既安全要緊。
鎗本身已經係致命武力,正路係冇遮擋既情況下,係應該打center mass

作者: gainax    時間: 16-3-2019 18:56

rip, 死人係最無奈結局
作者: selvaria    時間: 16-3-2019 19:08

個人拎住把刀斬人 ,仲有人話唔應該開槍
係咪個經理要比人斬死左先開得槍?
仲有人話應該射手腳,低能之談
作者: RCOOH    時間: 16-3-2019 19:20

引用:
原帖由 catgandum 於 16-3-2019 18:19 發表
鎗就係致命武器,唔好要求要用致命武器做到唔致命效果。鎗打中任何一個位置都可以死人,COM係盡量提高命中率同減少連帶傷害既做法。
作者: catgandum    時間: 16-3-2019 19:35

冇話要譴責個警官
作者: catgandum    時間: 16-3-2019 19:39

上面食字
冇話要譴責個警官
呢一槍都冇話有對錯之分 我只係希望有得選擇
作者: catgandum    時間: 16-3-2019 19:40

食夠未
放棄了。
作者: RCOOH    時間: 16-3-2019 20:04

引用:
原帖由 catgandum 於 16-3-2019 19:40 發表
食夠未
放棄了。
冇得選擇。食字怪就係cgf既致命武器。

認真,cgf如果係手機版,任何口語或者生僻字都會引起食字,電腦版既師兄反而比較少有呢個問題。如果真係食字既話,可以page back copy你寫左既野,然後編輯你食左字既文章,根據邊個字開始被食黎謄文。

作者: Dave    時間: 16-3-2019 20:11

建議覺得用手槍對付刀手有壓倒性優勢的,
可上youtube 找找 knife vs gun 。
作者: tf141    時間: 16-3-2019 20:19

引用:
原帖由 catgandum 於 16-3-2019 19:39 發表
上面食字
冇話要譴責個警官
呢一槍都冇話有對錯之分 我只係希望有得選擇
現實就係冇得選擇,最好就個suspect選擇唔好犯案
作者: 媽屎    時間: 16-3-2019 20:30

點解一樣係點三八,尼單可以穿兩面
之前有單南亞人好似都係斬人,人地中左都重可以繼續斬人😂
作者: RCOOH    時間: 16-3-2019 20:31

引用:
原帖由 媽屎 於 16-3-2019 20:30 發表
點解一樣係點三八,尼單可以穿兩面
之前有單南亞人好似都係斬人,人地中左都重可以繼續斬人😂
厚度就係防禦力。

Muscle is Jetso.

作者: hang2    時間: 16-3-2019 20:44

子彈冇眼,睇下穿咩部位,一粒冇心既流彈都可以打死人。
作者: 2slow    時間: 17-3-2019 01:25

引用:
原帖由 tf141 於 16-3-2019 18:37 發表

鎗本身已經係致命武力,正路係冇遮擋既情況下,係應該打center mass
認同, 打手腳目標細, miss既機會高, 好易打錯人
另外打中下肢的主要動脈一樣會致命
作者: 48191    時間: 17-3-2019 02:35

其實,以當時情況嚟睇,EU車一接到波知乜Case。就知係非常Urgent。
否則CCTV係唔會影到PC係衝落車。
其二,當時PC見到疑兇係拎住把刀,劈緊個經理,做足口頭警告,發覺依然無效,開槍打CTR Mass去制止疑兇繼續以鈍器傷害Victim係正路做法。至於事後疑兇是否瓜柴並不重要,起碼保護無辜市民生命才是放在第一位。
我相信起碼就算死因庭開,因為PC做足程序,都係判個疑兇「合法被殺」,個PC唔駛領嘢先。
至於某艇長成X日問「唔可以打手打腳咩?」之類廢話可以無視。

作者: tf141    時間: 17-3-2019 05:53

引用:
原帖由 2slow 於 17-3-2019 01:25 發表

加上四肢移動幅度大,而且冇重要器官,可能冇足夠既制止力,阻止佢繼續移動
作者: RCOOH    時間: 17-3-2019 08:14

引用:
原帖由 2slow 於 17-3-2019 01:25 發表

打大肶死得更慘,而且急救下身中鎗大量出血既氣壓式止血帶美國先岩岩投入實戰,香港?一個以EMT系統為主既地方,等到白車黎都可以換黑車,立即變黑亦得,得左。
作者: JBL    時間: 17-3-2019 10:36

作者: kornhill401    時間: 17-3-2019 14:39

已閱.不作任何評論.
以免被'先知'的C Hing誤會,以為我有暴力傾向.
Thx for sharing.是俾樓主,咁有心,開post,提供有關新聞.
作者: jacky2038    時間: 17-3-2019 14:48

作者: jacky2038    時間: 17-3-2019 14:50

作者: jacky2038    時間: 17-3-2019 14:55

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0