標題: [Marui] 吉打 Glock 下身 full set [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 18-3-2019 00:36     標題: 吉打 Glock 下身 full set

吉打 Glock (美版)下身 full set 剛剛開售。想請教各位師兄,美版個號碼牌有無裝錯?
(個號碼牌有無掉轉裝? GAR 個「G」字是,不是應該靠近槍的最前端?)

圖片附件: P1190542-1.jpg (18-3-2019 00:36, 88.97 KB) / 該附件被下載次數 218

圖片附件: P1190545-1.jpg (18-3-2019 00:36, 61.65 KB) / 該附件被下載次數 178

作者: 紗夢    時間: 18-3-2019 02:05

引用:
原帖由 bennytsang16 於 18-3-2019 00:36 發表
吉打 Glock (美版)下身 full set 剛剛開售。想請教各位師兄,美版個號碼牌有無裝錯?
(個號碼牌有無掉轉裝? GAR 個「G」字是,不是應該靠近槍的最前端?)

唔同型號glock有唔同方向。。
不過全系列似乎都無一把sn係GAR開頭,所以答唔倒師兄
作者: 紗夢    時間: 18-3-2019 02:08

GA字頭翻查資料得依炸:

GAA***        G-26 2.5        2004-03-01        blue label
GAC***        G-27 3.0        0000-00-00       
GAD***        G-31 0.0        2004-05-01        LCI
GAE***        G-37 0.0        2003-12-01       
GA*******        G-37 3.0        2005-04-01        bought New March 2006
GA*******        G-37 3.0        2005-08-18       
GAT***        G-17 3.0        2004-02-01        LCI
GAU***        G-19 3.0        2004-02-01       
GAV***        G-19C 3.0        2004-11-01        Box has red seal label on the top Glock 19C 9mm(FG/R)
GAW***        G-21C 0.0        0000-00-00        purchased 05/2005
GAW***        G-21C 3.0        0000-00-00        purchased 2004
GAX638        G-22 3.0        0000-00-00       
GAZ***        G-22 3.0        2004-03-01
作者: 2slow    時間: 18-3-2019 11:42

GAR係match返佢條鋼slide的號碼, 如果用吉打就無所謂啦
不過應該可以自已掉返轉佢掛
作者: ayaka    時間: 18-3-2019 11:47

跟吉打自家slide no.  
如要match 其他slide 可以另買吉打空白牌仔做laser 替換
作者: JFCP    時間: 18-3-2019 11:50

引用:
原帖由 bennytsang16 於 18-3-2019 00:36 發表

Ching 請問此下身是否無痛直上? 謝謝!
作者: 2slow    時間: 18-3-2019 13:03

引用:
原帖由 JFCP 於 18-3-2019 11:50 發表

Ching 請問此下身是否無痛直上? 謝謝!
如果你用吉打鋼slide組係無痛直上....
作者: JFCP    時間: 18-3-2019 14:23

引用:
原帖由 2slow 於 18-3-2019 13:03 發表

如果你用吉打鋼slide組係無痛直上....
THX!!
作者: deltaboy    時間: 18-3-2019 14:40

成個下裝咁買要幾銀
作者: RCman    時間: 18-3-2019 14:56

引用:
原帖由 deltaboy 於 18-3-2019 14:40 發表
成個下裝咁買要幾銀
貴過一支老原馬記
但如果係打算砌一支升級版
總好過買支老原...最後留番曬D唔會用的原裝件係道

作者: RCOOH    時間: 18-3-2019 15:11

引用:
原帖由 deltaboy 於 18-3-2019 14:40 發表
成個下裝咁買要幾銀
好似千頭。
作者: bennytsang16    時間: 18-3-2019 15:58

暫時見到槍街最平果間︰1.2k 有找~
引用:
成個下裝咁買要幾銀
作者: RCman    時間: 18-3-2019 16:27

引用:
原帖由 bennytsang16 於 18-3-2019 15:58 發表
暫時見到槍街最平果間︰12k 有找~

師兄你打多左一個位....萬二一個下身會嚇怕人
作者: no-name    時間: 18-3-2019 23:38

又係 Gen3... 成個中身開過新模都唔做支 Gen4/5... 惗唔明...
作者: Kwind    時間: 19-3-2019 01:26

引用:
原帖由 no-name 於 18-3-2019 23:38 發表
又係 Gen3... 成個中身開過新模都唔做支 Gen4/5... 惗唔明...
我反而覺得好正路

GEN4/5 SLIDE 同GEN3 SLIDE係唔同

吉打又冇出GEN4/5 SLIDE...咁出個GEN4/5下身有乜用呢

開個GEN4/5下身模...又要攪埋GEN4/5 SLIDE...迴膛桿等等配件

最慘係馬記冇出冇數抄...真係唔係你諗得咁易...原本攪一套配件變左攪幾套...條數唔知點計

唔通好似VVE支GEN4咁話就話似GEN4下身...但又用GEN3 SLIDE
作者: JFCP    時間: 19-3-2019 09:25

引用:
原帖由 RCOOH 於 18-3-2019 15:11 發表

好似千頭。
個價都算吸引!
作者: jn_jona    時間: 19-3-2019 09:54

引用:
原帖由 JFCP 於 19-3-2019 09:25 發表

個價都算吸引!
唔洗自己執藥咁執 其實都抵
作者: no-name    時間: 19-3-2019 09:58

引用:
原帖由 Kwind 於 19-3-2019 01:26 發表

我反而覺得好正路

GEN4/5 SLIDE 同GEN3 SLIDE係唔同

吉打又冇出GEN4/5 SLIDE...咁出個GEN4/5下身有乜用呢

開個GEN4/5下身模...又要攪埋GEN4/5 SLIDE...迴膛桿等等配件

最慘係馬記冇出冇數抄...真係唔 ...
gen5 就知要改得多
但 gen4 除左下身 Grip 紋同 mag release 大左... slide 頭回膛桿個窿大 D 同多左 Gen4 隻字之外仲有乜分別?
以吉打黎講開個模注膠唔難把,肯定平過佢開過個中身先,最多加埋條迴膛桿

其實我真係想了解點解冇廠做馬記 gen4 改件的,請勿見怪
作者: Flanker    時間: 19-3-2019 17:50

其實如果條數準既話...都幾底買
當買支全改鋼下身補品既都好
作者: vgrdragon1    時間: 19-3-2019 20:40

其實條Gen3 Slide已經4年,唔改都可唔可以Update一下,只得076一個Number。
作者: HkTurTle    時間: 19-3-2019 22:26

引用:
原帖由 no-name 於 19-3-2019 09:58 發表

gen5 就知要改得多
但 gen4 除左下身 Grip 紋同 mag release 大左... slide 頭回膛桿個窿大 D 同多左 Gen4 隻字之外仲有乜分別?
以吉打黎講開個模注膠唔難把,肯定平過佢開過個中身先,最多加埋條迴膛桿

其 ...
Gen4前端比Gen3整得更薄,因此Gen4滑架前端回膛個個位都整大左,並非單純放大回膛桿個窿。
至於為何冇廠出,小弟相信出Kit要修修正正既野好多,但出到市場既銷量未必如呼聲般大,好多人話想要,但真係肯買單既人從來吾多
作者: RCman    時間: 20-3-2019 08:40

引用:
原帖由 HkTurTle 於 19-3-2019 22:26 發表

Gen4前端比Gen3整得更薄,因此Gen4滑架前端回膛個個位都整大左,並非單純放大回膛桿個窿。
至於為何冇廠出,小弟相信出Kit要修修正正既野好多,但出到市場既銷量未必如呼聲般大,好多人話想要,但真係肯買單既人從 ...
有同感,量產品不是一兩個話想買就會有廠肯出。
生意就是生意,不是興趣,少人買無廠會做。
作者: no-name    時間: 20-3-2019 09:37

相比起出極都係 Gen3, 唔係 Gen4 吸引 D 咩?獨市 wo
前提唔係要再惗一個 project 出黎搞,而係都要決定左要開新 project 仲做埋,點解仲係 Gen3 呢

不過又咁講,G19 G22 匣已經留左雙邊坑,再加埋 G19 大改左,其實我係覺得馬記會不久既將出用 G19 發展 Gen5 ,無理由又開發過 G17 Gen3 ver2 吧
作者: RCman    時間: 20-3-2019 10:15

引用:
原帖由 no-name 於 20-3-2019 09:37 發表
相比起出極都係 Gen3, 唔係 Gen4 吸引 D 咩?獨市 wo
前提唔係要再惗一個 project 出黎搞,而係都要決定左要開新 project 仲做埋,點解仲係 Gen3 呢

不過又咁講,G19 G22 匣已經留左雙邊坑,再加埋 G19 大 ...
其實有新產品邊個唔想玩新款?
但產品開發至量產出貨,講緊可能係一年或更早的事情,
所以呢半年內講緊馬記G19
但第三方廠要應對開發時間及出貨,時間不是幾個月就做到的。
作者: tf141    時間: 20-3-2019 10:19

除非我要玩造型焗住用,否則Gen.4對我真係冇吸引力,如果係Gen.5或者好d
Gen.4又唔夠經典,又唔夠新,兩頭唔到岸,又唔好睇
作者: ayaka    時間: 20-3-2019 13:08

吉打一向跟馬記出補品, 馬記未出GEN4/5之前, 應該都唔會自創新槍型
加上吉打一向出野慢, 黎緊都係慢慢搞左馬記G19先
作者: JBL    時間: 20-3-2019 13:15

作者: bennytsang16    時間: 20-3-2019 16:18

「吉打」主力出 Gen3 係可以理解,佢近幾年出品的 Glock 系列滑架、管、mag-catch、回膛桿等,全部都係 for Gen3,有個慣性係可以理解。
市面上第一枝 Gen4 GBB 係2014年底才上市 Stark Arms(VFC) 的 Glock 系列,由於年資尚淺,如果要等鋼滑架、配件,各位喜歡 Gen4 的師兄可能要等等了。
作者: JFCP    時間: 20-3-2019 17:46

其實VFX 出果支g17是不是市面較像真的?
作者: TheOrigina1    時間: 20-3-2019 18:31

引用:
原帖由 JFCP 於 20-3-2019 17:46 發表
其實VFX 出果支g17是不是市面較像真的?
我覺得trigger比較重 好玩少少
作者: tf141    時間: 20-3-2019 22:04

[quote]原帖由 JBL 於 20-3-2019 13:15 發表

我有支謎版Gen4 G17,又的確係比Gen3好
作者: tf141    時間: 20-3-2019 22:05

[quote]原帖由 JBL 於 20-3-2019 13:15 發表

我有支謎版Gen4 G17,又的確係比Gen3好渣手好多,
作者: tf141    時間: 20-3-2019 22:05

引用:
原帖由 JBL 於 20-3-2019 13:15 發表

我有支謎版Gen4 G17,又的確係比Gen3好渣手好多,渣得十分舒服,十分就手
Gen.3個款入屋好多,好grip既野ok就得啦,要要求好貼手形既話其實大把鎗好過Glock
但有時我反而覺得鎗冇需要太好grip,有d鎗太好grip反而一拎上手唔及Glock果種好aggressive既感覺
作者: vgrdragon1    時間: 20-3-2019 22:38

引用:
原帖由 tf141 於 20-3-2019 22:05 發表

Gen.3個款入屋好多,好grip既野ok就得啦,要要求好貼手形既話其實大把鎗好過Glock
但有時我反而覺得鎗冇需要太好grip,有d鎗太好grip反而一拎上手唔及Glock果種好aggressive既感覺
係。四四方方,粗糙嘅感覺。Grip同槍身比較直角,要訓練自己去適應佢。
作者: BLSK    時間: 20-3-2019 22:40

反而我因為第一支就係glock,唔慣其他槍
作者: tf141    時間: 21-3-2019 00:42

有時d鎗太舒服,一拎上手隻手會自然比較放鬆
但係Glock唔知點解一拎上手就好自然會用力grip實佢,好難形容
作者: ssae86ss    時間: 22-3-2019 09:43

題外話,想問下馬記的Glock 18 C 用唔用到“我們”的彈壺?
條數岩唔岩,唔岩難唔難改?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0