標題: 其實香港落場大家喺以aeg定gbb為主 [打印本頁]

作者: hkg3a3    時間: 2-4-2019 19:17     標題: 其實香港落場大家喺以aeg定gbb為主

其實一直都想問呢個問題,自己一直以來兩種都有玩開,但係一般落場以aeg為主,始終gbb對天氣好敏感而且彈匣太貴,同埋gbb玩唔tactical reload(彈匣唔可以撞地)......所以想問下大家喺以aeg定gbb為主
作者: olw0978    時間: 2-4-2019 19:31

GBB only.  Already quit AEG for many years.
作者: tf141    時間: 2-4-2019 19:42

唔玩電鎗好耐啦
作者: gainax    時間: 2-4-2019 20:18

未有gbbr個陣玩Aeg
作者: nagato9361    時間: 2-4-2019 20:18

AEG同gbb都有唔同既優點和缺點
所以兩樣都有玩
作者: sam524    時間: 2-4-2019 20:32

無玩過電槍
作者: Dave    時間: 2-4-2019 21:12

室外場來說,如果沒限制槍款的話,多數都是AEG 多些,大概2~3 成GBB,5 ~7 成AEG ,1 成其他 ( 狙 ETC )
CQB 則大概一半是GBB 。

但玩甚麼是看個人喜好吧,如果要講最好用...
十年前和今日和十年後 都好,最勁一定是短身 AEG 快頻3000 發 ( 或以上 )彈鼓喪射...
隨身袋多兩包彈,最好加多2, 3 個隊友都是相同設定就最勁了。

但如果說好玩卻很看個人,例如在下上個月拿了留彈炮下場,射程30 米都不到仲要打一發LOAD 一發,
而且買了廿粒彈和40MM 專用VEST 下場,一天打了近百粒留彈炮只殺了一件敵人,卻覺得很有趣,亦無不可。
作者: java2334    時間: 2-4-2019 21:31

aeg咁住個trigger黎aim都唔明有咩咁好玩
香港天氣對gbb己經係好友善
玩gbb射死一個用aeg既人
個種滿足感係死咁支aeg射中人唔同
feel到自己用咁多時問去較hopup定紅點都值
作者: 醉貓星人    時間: 2-4-2019 21:39

Gbb有挑戰性啲,射每一發都要計住子彈,所以我都比較鍾意Gbb多啲
作者: hermansiu    時間: 2-4-2019 21:46

其實好睇腳,如果挽開果班大多aeg就唯有用aeg,一係ptw,但室內一定係gbb
作者: hkg3a3    時間: 2-4-2019 21:56

小弟其實係拿不定主意,小弟就快考完試,準備再落場,唔知轉用gbb好定繼續用aeg好
作者: dingding1960    時間: 2-4-2019 22:52

打game係group play要跟大隊。

作者: hermansiu    時間: 2-4-2019 23:26

你本身你打開室外多定室內多先?
作者: isl416    時間: 2-4-2019 23:35

AEG
作者: stevechau    時間: 2-4-2019 23:36

引用:
原帖由 hkg3a3 於 2-4-2019 21:56 發表
小弟其實係拿不定主意,小弟就快考完試,準備再落場,唔知轉用gbb好定繼續用aeg好
最簡單既決定方式......你群果班玩乜你玩乜囉
反正手槍都係GBB GA啦, 我自己玩開就算對AEG都盡量用GBB出去玩
但點都仲KEEP住支低火不快頻兼用彈弓匣既AEG做後備長火囉
作者: 天翔翼    時間: 2-4-2019 23:51

我只玩手拉狙
作者: hkg3a3    時間: 2-4-2019 23:56

引用:
原帖由 stevechau 於 2-4-2019 23:36 發表

最簡單既決定方式......你群果班玩乜你玩乜囉
反正手槍都係GBB GA啦, 我自己玩開就算對AEG都盡量用GBB出去玩
但點都仲KEEP住支低火不快頻兼用彈弓匣既AEG做後備長火囉
小弟跟開班同學全部因為成本問題全隊用AEG
作者: jacko    時間: 3-4-2019 00:25

Outdoor: AEG
Indoor: GBB
作者: marco91919    時間: 3-4-2019 00:41

GBB既優越感係黎自於玩家心底承認左AEG比GBB性能好
所以當你可以證明到你用一枝性能不及既鎗打到人會有成功感

至於AEG同GBB既恩怨太深 所以其實都係睇你個團人玩咩
CQB多數GBB PISTOL
OUTDOOR 0.5%GBB 99.5%電鎗 HPA
作者: 媽屎    時間: 3-4-2019 07:36

OUTDOOR主力AEG
始終接受唔到GBB打AUTO打到噴哂水
作者: olw0978    時間: 3-4-2019 07:55

有人喜歡空虛,有人喜歡玩隊形,各有所好。

主要還是跟大圍,能夠配合自然不管用什麽都能發揮~~
作者: ++朗++    時間: 3-4-2019 10:26

引用:
原帖由 marco91919 於 3-4-2019 00:41 發表
GBB既優越感係黎自於玩家心底承認左AEG比GBB性能好
所以當你可以證明到你用一枝性能不及既鎗打到人會有成功感

至於AEG同GBB既恩怨太深 所以其實都係睇你個團人玩咩
CQB多數GBB PISTOL
OUTDOOR 0.5%GBB 99.5%電 ...
彈量先係主要問題
好多玩AEG都係係咁full
gbb完全冇優勢
作者: mos1208_hk    時間: 3-4-2019 12:24

睇人啦。
打game有人為殺敵,有人志在自J。
我呢類自J型玩家,都係打GBB好玩啲。
作者: gainax    時間: 3-4-2019 12:54

引用:
原帖由 ++朗++ 於 3-4-2019 10:26 發表

彈量先係主要問題
gbb完全冇優勢
其實玩gbb班人除左貪爽同像真之外係技巧需求量>>>aeg先吸引到好多人轉會,gbb只要玩拖喉插錬夾個d系統已經同aeg冇分別唔關打gbb就一定劣勢,因為現時主流gbb先天所限例如夾重量同載彈量影響,所以需要更多技術投入先殺到敵,令到佔技巧量大既像真打法班玩家熱愛,
另外其實就算aeg用彈弓夾模仿像真打法同真正拎gbb落場個感受係完全兩回事,亦因為現時大部分玩家打aeg game仍離唔開鍊夾full auto難以用gbb打法抗衡,所以令到更加多喜歡像真打法班玩家轉移哂打gbb,原因gbb game大家只比用gbb,性能上限制左你冇得用aeg派彈打法橫行,咁場game就係技術之間比拼多過火器之間競賽了,如果大混合game aeg&gbb同台,唔洗問係少人拎gbb原因性能之間差距吃力不討好一味捱打,相信唔會有好多人鐘意場game失衡,一探頭掃返你縮入去山頭互射乜癮都冇。。
作者: hkg3a3    時間: 3-4-2019 13:50

Gbb vs gbb
Aeg vs aeg
Fair is fun
作者: 2slow    時間: 3-4-2019 13:52

只玩GBB....

無玩AEG N年了, 唯一能夠吸引小弟再接觸電槍可能會係小火神~
作者: tf141    時間: 3-4-2019 14:37

引用:
原帖由 2slow 於 3-4-2019 13:52 發表
只玩GBB....

無玩AEG N年了, 唯一能夠吸引小弟再接觸電槍可能會係小火神~
Marui嚟緊新出果枝次世代MK46得唔得先
作者: hkg3a3    時間: 3-4-2019 14:42

引用:
原帖由 tf141 於 3-4-2019 14:37 發表

次世代系統一開始好吸引,跟住見到彈匣唔能夠同一般電槍共用即刻冇晒興趣
作者: hkg3a3    時間: 3-4-2019 14:57

引用:
原帖由 ++朗++ 於 3-4-2019 10:26 發表

彈量先係主要問題
gbb完全冇優勢
早排加入左一個由外國人成立嘅香港wargame團,打game所有槍gbb,aeg,ptw一律semi,另外香港有一milsim主辦機構也限制全部槍semi同埋電槍一定係用彈弓匣,所以應該唔會出現師兄口中嘅情況
作者: tf141    時間: 3-4-2019 15:02

引用:
原帖由 hkg3a3 於 3-4-2019 14:42 發表

次世代系統一開始好吸引,跟住見到彈匣唔能夠同一般電槍共用即刻冇晒興趣
乜唔係只係用咗就冇bolt lock / 無彈不擊發
好少事啫,電鎗匣咁平,GBB匣更加又貴又兼容性低啦,咪又係咁玩
不過香港咁既氣候,我可以照玩GBB啫,但係要去到LMG呢類型狂full既鎗種,可能都係電好d
作者: tf141    時間: 3-4-2019 15:04

引用:
原帖由 hkg3a3 於 3-4-2019 14:57 發表

早排加入左一個由外國人成立既香港wargame團,打game所有槍gbb,aeg,ptw一律semi,另外香港有一milsim主辦機構也限制全部槍semi同埋電槍一定係用彈弓匣,所以應該唔會出現師兄口中既情況
限semi-auto冇意義架喎
一係就限每匣彈數
作者: hkg3a3    時間: 3-4-2019 15:17

引用:
原帖由 tf141 於 3-4-2019 15:04 發表

一係就限每匣彈數
Aeg只可用彈弓匣
作者: BLSK    時間: 3-4-2019 16:33

限總彈數好過啦 full auto 十秒派曬
作者: 2slow    時間: 3-4-2019 16:37

引用:
原帖由 tf141 於 3-4-2019 14:37 發表

係咪有EBB呢?
作者: Dave    時間: 3-4-2019 17:15

引用:
原帖由 2slow 於 3-4-2019 16:37 發表

係咪有EBB呢?
有EBB,仲要比一般次世代重1 倍的負重 ( 600 克 ) ,
入手機會99%
作者: Dave    時間: 3-4-2019 17:20

引用:
原帖由 BLSK 於 3-4-2019 16:33 發表
限總彈數好過啦 full auto 十秒派曬
引用:
原帖由 tf141 於 3-4-2019 15:04 發表

一係就限每匣彈數
自己攪左4 ~5 年限彈GAME ,
一小節 600 粒 ( 狙/手槍不限 ),基本上解決好多問題,
GBB 唔會無得打,AEG 手拉次世代 ETC 都可以平衡。
喜歡快頻亦不禁,實際對戰時亦有人是用比較快的射頻20~25 ,
一樣照打可也,打到差不多無彈,大家會開始慳D 洗,甚至轉SEMI 溫存火力。
亦有人留前鬥後,初期玩SEMI,後期打到大家差不多無彈果陣先一次派哂佢,當中又是有戰術考慮。
用到真是無哂彈,又可以迫大家轉手槍最後一戰 ( 半自動手槍不限彈 ),亦有人打到最後得番手槍仍然可以執多1件2 件,頗有喜感。

作者: BLSK    時間: 3-4-2019 17:32

用彈鼓手槍打先
作者: Dave    時間: 3-4-2019 17:36

引用:
原帖由 BLSK 於 3-4-2019 17:32 發表
用彈鼓手槍打先
其實如果限制SEMI ,真是扣到抽筋都扣唔完600 粒

也試過故意玩一日全SEMI,600 發限制,基本上無人打得完600 粒。

作者: ELV15    時間: 3-4-2019 22:42

限蛋量好似好正
本身有班玩開會約埋一齊打GBB,可識而家一年都約唔到一次....要JOIN散團=.=
作者: tf141    時間: 4-4-2019 02:59

引用:
原帖由 hkg3a3 於 3-4-2019 15:17 發表

Aeg只可用彈弓匣
彈弓匣都120飛啦
最好限每匣彈數,重點係要reload唔好狂扣,否則單發都好冇癮,反而咁樣冇需要禁auto,鍾意照full,不過好快要換匣,真鎗一樣
總彈數可限可唔限啦,體力好或唔怕犧牲靈活性既,帶多d匣係身冇問題啫
雖然GBB匣重量上輸蝕,但影響不大啦
作者: tam_sir    時間: 4-4-2019 13:55

可考慮下長短火,全手拉,無限彈😘
作者: 2slow    時間: 4-4-2019 16:15

引用:
原帖由 Dave 於 3-4-2019 17:15 發表

有EBB,仲要比一般次世代重1 倍的負重 ( 600 克 ) ,
入手機會99%
https://www.youtube.com/watch?v=EFexan0Q2Go

好吸引喎, d彈chok下chok下咁, 條外管拆落黎有咩作用呢
作者: Dave    時間: 4-4-2019 22:11

引用:
原帖由 2slow 於 4-4-2019 16:15 發表

https://www.youtube.com/watch?v=EFexan0Q2Go

好吸引喎, d彈chok下chok下咁, 條外管拆落黎有咩作用呢
舊系統例如CA 249 係用來方便快換內管,同埋用來SET HOP UP ,
MARUI 的不清楚有咩用,照道理馬記出不會用「拆外管才可SET HOP 」咁不便的設計,可能都是視覺用居多。
順帶一題TM MK46 開頂蓋或者甩外管都係會鎖槍斷電不擊發。
作者: mos1208_hk    時間: 4-4-2019 22:56

A&K枝249 GBB等到天荒地老
作者: hkg3a3    時間: 4-4-2019 23:08

引用:
原帖由 mos1208_hk 於 4-4-2019 22:56 發表
M249如果係gbb,就無得好似aeg咁狂掃
作者: Opica    時間: 4-4-2019 23:20

引用:
原帖由 mos1208_hk 於 4-4-2019 22:56 發表
據說材料問題。未必能量產。
聞說已接近胎死腹中
作者: alvin155    時間: 6-4-2019 15:09

引用:
原帖由 hkg3a3 於 4-4-2019 23:08 發表

M249如果係gbb,就無得好似aeg咁狂掃
就算珍嘢,都要就住就住掃,槍管會過熱的。狂掃只會出現在電影(^ ^)
作者: hkg3a3    時間: 6-4-2019 19:43     標題: 回覆 47# 的帖子

所以,小弟作為一個實用型玩家,玩返aeg好啲
作者: jn_jona    時間: 6-4-2019 20:37

引用:
原帖由 alvin155 於 6-4-2019 15:09 發表

就算珍嘢,都要就住就住掃,槍管會過熱的。狂掃只會出現在電影(^ ^)
短點同長點
但一兩百飛無咩問題既
係槍管壽命短d姐
作者: gunlock34    時間: 7-4-2019 00:40

AEG game 咪 AEG
GBB game 咪GBB
技術含量一定係GBB高d,但AEG快頻係咪一定意粉彈道修正?係咪零技術?

打個比喻 點樣企cover 出cover 係AEG game 會更加著緊,因為你企得出小小或者企得唔好 就會好 "甘" 咁中一梳快頻

我自己剛剛開始玩就國狗金弓G36C (嘉頓仲可以賣到450蚊枝個陣)用鏈匣照打,跟住就慢慢換打彈弓匣 120 round。再之後幾年前係GBB興起都會用GBB落場打AEG game同好樂意join gbb game打,自己可以幾槍打中人個成功感係爽皮。

但依家多左 marui 同埋其他系統優化左咁多真係令GBB門檻低左好多,新手更加容易享受GBB。相比就自然人多問題多。多左人不死鬼火等等等,甚致出現打叢林穿草不死或"瞄左一定會中"等新手問題。

大家回想返其實以前打aeg打街場其實仲小左問題,人地唔死咪開多幾槍打law,根本好小會出口術嘴炮。我自己都係中意打返AEG game無咁煩。

作者: hendry9881    時間: 7-4-2019 10:25

引用:
算吧啦,巳經放棄,果時講到天花龍鳳就快出
宜家影都冇
作者: Dave    時間: 7-4-2019 11:35

引用:
原帖由 hendry9881 於 7-4-2019 10:25 發表

算吧啦,巳經放棄,果時講到天花龍鳳就快出
宜家影都冇
在下為呢支野買定套HPA...
作者: tf141    時間: 7-4-2019 14:00

引用:
原帖由 gunlock34 於 7-4-2019 00:40 發表
AEG game 咪 AEG
GBB game 咪GBB
技術含量一定係GBB高d,但AEG快頻係咪一定意粉彈道修正?係咪零技術?

打個比喻 點樣企cover 出cover 係AEG game 會更加著緊,因為你企得出小小或者企得唔好 就會好 "甘" 咁中 ...
del

作者: hendry9881    時間: 7-4-2019 18:27

引用:
原帖由 Dave 於 7-4-2019 11:35 發表

在下為呢支野買定套HPA...

圖片附件: 20190407_182259-800x600.jpg (7-4-2019 18:27, 142.75 KB) / 該附件被下載次數 129

作者: ironjing    時間: 7-4-2019 21:59

小弟個人意見,GBB比較AEG(單單比較槍本身)除了那個像真動作,其它真是一無是處,缺點之多我想不用小弟多說,當然有師兄堅持要那像真動作,至於打法我也很少連扣,亦用彈弓閘,所謂鹹魚白菜各有喜好。但最好不要搞種族隔離,最好能混合玩,畢竟現在打game的人越來越少,再搞小圈子會令更多人越打越冇癮。
作者: jn_jona    時間: 7-4-2019 22:02

引用:
原帖由 hendry9881 於 7-4-2019 18:27 發表

請問左上果兩件咩黎呢
我本身都諗緊買唔買隻油壓伸縮托 依家都應該可以hold住了
btw,都希望有日會有249 gbb
作者: hkg3a3    時間: 7-4-2019 22:04     標題: 回覆 55# 的帖子

香港分化無咁嚴重,台灣果邊gbb aeg互相排斥得仲利害
作者: hendry9881    時間: 7-4-2019 22:06

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-4-2019 22:02 發表

請問左上果兩件咩黎呢
我本身都諗緊買唔買隻油壓伸縮托 依家都應該可以hold住了
btw,都希望有日會有249 gbb
100飛甲,伸縮托加高面托
作者: gainax    時間: 7-4-2019 23:47

引用:
原帖由 ironjing 於 7-4-2019 21:59 發表
小弟個人意見,GBB比較AEG(單單比較槍本身)除了那個像真動作,其它真是一無是處,缺點之多我想不用小弟多說,當然有師兄堅持要那像真動作,至於打法我也很少連扣,亦用彈弓閘,所謂鹹魚白菜各有喜好。但最好不要搞 ...
玩開aeg班人眼中gbb除了那個____,其它真是一無是處,
玩開gbb班人眼中aeg除了那個____,其它真是一無是處,
就因為呢個原因都未真了解過該產品吸引地方(或冇興趣了解冇共同話題加上對個系統有厭惡性)
所以gbb同aeg各方支持者從前就陸續開始分開玩分道揚鑣了,

其實兩個完全唔同系統長遠來講分開玩係必然,間中撈埋玩有新鮮感係有益, 點解話分開玩好過撈埋?首先撈埋玩每個人都守特定規則公平打法先平衡理論上係好事,
但實際上有冇可能叫大眾買開aeg班玩家set到支槍rof30用錬夾次次就班gbb玩家傷槍快扣單發,又要買多set彈弓夾陪你改打法唔掃加限彈?
實際上基本冇可能或唔鐘意打單發限彈,如果唔就gbb班玩家冇得打根本唔入game so你,去返gbb game好過,

其二就係冇共同話題,鐘意gbb既人眼中多數鐘意後坐力或操作有手感,但aeg世界班玩家會覺得呢d多舊魚不如set快頻帶多兩粒電full仲實際,一齊休息吹水長久溝埋一齊傾因理念唔同好就各有各吹當聽唔到,唔好隨時彈2句就冇癮了,
所以兩種完全唔同吸引地方& 打法既產品溝埋勉強冇幸福,同電單車VS單車一樣。。
揾到志同道合撈埋玩先長久,gbb同aeg分開已經算最好處理方法,玩gbb又可以隨時入aeg game冇人反對,而玩aeg班人又唔洗就gbb班人限哂規矩冇自由,
如果玩開aeg班人玩落左鐘意gbb直接買set gbb 入game味搞掂,
就咁簡單又公平少煩惱。。。
作者: Dave    時間: 8-4-2019 00:53

GBB 跟AEG 合不來從來不是技術和硬件問題,而是情感問題,
有心一齊玩的,總有一個相對公平的GAME RULE 可以討論出來。
無意一齊玩的,再微細的問題都可以拉倒離桌。
雞犬相聞老死不相往來從來都是一個方法,雖然不一定是最好。
作者: Dave    時間: 8-4-2019 00:56

引用:
原帖由 hkg3a3 於 7-4-2019 22:04 發表
香港分化無咁嚴重,台灣果邊gbb aeg互相排斥得仲利害
業界要打造宇宙第一GBB 產地,燒死 AEG 這些邪魔外道是必需的。
作者: Dave    時間: 8-4-2019 01:15

引用:
原帖由 gainax 於 7-4-2019 23:47 發表

玩開aeg班人眼中gbb除了那個____,其它真是一無是處,
玩開gbb班人眼中aeg除了那個____,其它真是一無是處,
就因為呢個原因都未真了解過該產品吸引地方(或冇興趣了解冇共同話題加上對個系統有厭惡性)
所以gbb同 ...
拋磚引玉一下,談一下自己的HOST 經驗。( 自己友限定團,偶會拉些街客,主要新血都是朋友的朋友的朋友... 通常20~25 人團 )
有時一套完整的GAME RULE 不是在廁所拉個屎就可以想出來的,在下現在的GAME RULE 研究執行了近兩年才成型。
所以有時不要先入為主「一定唔得」,只怕沒堅持。

話說在下一開始攪GAME 時都是只限火力其他無限制。
後來GBB 興起,友人間其實只有一人是GBB 死忠,
他也談及實戰時往往被壓著打。
後來為了讓GBB打得輕鬆一點,最初的設定是火力更改。
原來1.2J FOR ALL , 2J 以下狙,改為 1.2J AEG ,1.5J GBB 和純半自動AEG ( M110 , SVD 那些 ),2J 以下狙。

看起來是有優惠,實際上其實幾乎沒有分別,
1.5J 火力又有少少讓人覺會否太大力,AEG 友不明白為何要優惠 GBB,
GBB 友又覺得小恩小惠沒甚麼增益,當中難免有些各有意見的討論 ( WTAPS 群),
身為HOST 也盡量調停一下了。

1.5J FOR GBB 這個規則執行了大半年,也有問各人意見,好壞參半。
之後又抖了一個暑,再開,這次改了制,以之前制道以上再增加「AEG 只限彈弓匣」,又是偏向GBB 玩家的設定 ( 利申自己主力玩次世代和狙 ),
那時真是災難,學G 兄所說,玩家真是不會太肯去買彈弓匣,因為十個玩家起碼7 ~8 個都是鏈匣。
「要花錢買東西才可以玩」的團,結果當然是很難成團了。
如果有團友肯反映問題意見反而是好事,最怕是不想接受又不想反對,直接不JOIN 就是了。
那時常常擦邊成團 20 人,有時18 人這樣,身為HOST 也試過不止一次自己賠人頭費。

這個規則又行了2, 3 次GAME ,發覺大家真是頗為反感這規則,
那時很難成團,自己有時也JOIN 人下朋友的GAME 玩算了。
發覺別人的GAME 可能很簡單的,火力都是均一1.5J ,狙就香港通例合法力,
大家也玩得頗順利。

最後也引發到自己要設定一些比較簡單的RULE ,不要「一個槍種一個規則」這樣麻煩,
結果就出現了現在的規則:

火力1.4J 全體,
手拉狙 2J 以下
每小節限600 發 ,LMG 款式槍械可1000 發 。( ( 不再限彈弓匣或鏈匣了,但拿十支AR 下去都只是600 發不會疊加 )
BOLT ACTION ,純單發手槍,PUMPING SHOTGUN ,40MM 榴彈 彈數不限。
( 這些基本上都不會打超過600 粒的武器 ,除了榴彈炮,但榴彈炮彈量如果跟AR 共享,打3 粒留彈即是打少300 發,即是叫人不要用炮了,所以簡單一點寫「無限制」)

這一套RULE 看起來很簡單,但背後是失敗了好幾次才得出來的,
當然如果有前設條件是「規則再完善也好老子就是不爽跟AEG 打」的話,上面這些規則都是垃圾來。
但如果本身的團隊是有興趣混合不同槍款作戰,這些經驗也許可以略有幫助。

作者: gainax    時間: 8-4-2019 13:50

引用:
原帖由 Dave 於 8-4-2019 01:15 發表

拋磚引玉一下,談一下自己的HOST 經驗。( 自己友限定團,偶會拉些街客,主要新血都是朋友的朋友的朋友... 通常20~25 人團 )
有時一套完整的GAME RULE 不是在廁所拉個屎就可以想出來的,在下現在的GAME RULE 研究 ...
最主要問題是。。有幾多人願意set好支aeg長久轉玩gbb打法?如果認真有心轉打法班人我諗已經有計畫或已買set gbb/次世代/ptvv玩了,本來可以玩aeg同時亦可以玩gbb,最實際做法兩系統同時擁有就解決哂所有平台問題,

而混合有規則game係好既平台,可以比未改打法班人試水温,但其實玩到最尾始終要分開先將公平性平衡到, 同打拳都分磅數一樣,簡單舉個例子如果混合game經常有班set好ptvv友落場,基本上gbb完全處於劣勢好難打,就算限單發限彈弓夾,人地50~60米又直又準又冇氣化問題,認真打既話基本上遠距離屈你精準射程打到對面gbb一棟都冇完全冇癮,久而久之就算混合game都變埋"有規則之下"鬥改槍,
大家一班人熟可能冇所謂,亦唔會咁認真打game變歡樂game only, 但事實落場大多數唔識,仲有存在好多人洗大量金錢同手工為set到支槍好遠好準用高性能壓倒性優勢殺敵,咁既話電vs氣既差距可以大到"唔公平", 差0.2J火力影響性能好細都可以比人話唔公平而限制大家同樣J數, 咁如果我支ptvv /aeg set到6~70m精準射程而對面班gbbset 盡得3~40米仲有氣化影響準度,
有20米我打到你而你打唔到我咁大既性能差距存在,只要認真打好大機會用gbb既玩家變鴨仔了,長期處於呢d"唔平衡"打game之下基本上冇人有興致打落去,同aeg年代快頻彈箱vs原裝槍性能壓倒性差距情況一樣無人想咁打,
正正係咁久而久之無人想做鴨仔變相一係退出各有各玩一係買返同一水平系統鬥改, 呢個情況同aeg鬥改年代冇分別,雖然同一系統例如ptvv vs ptvv唔同人set槍性能都有分別,但已經差距唔會大到有壓倒性差異問題,比起電vs氣性能之差"公平性"合理得多,

所以講到尾關於公平性問題好多野可以拗,基於唔識既話為免出現咁情況大家玩同一類型系統少左好多不必要拗,如果你支gbb用topgas大家同一力度下下打到70米爆頭相信冇人反對,反而欣賞你手工同有興趣了解點改, 但情況換轉係用電用co2/紅氣甚至hpa,咁就實有人反感甚至拗質疑有冇鬼揾野來拗,原因就係因不同類型系統性能差距改造之下,容易造成有明顯"被屈"情況,有留意既話以前用ptvv都比人話,而家班資深玩家基本圍內自己玩少左出面跟散團,
種種原因合久必分,走到最尾都係解決唔到小圏子問題,
我地ok人地noway, 如果人人抱住歡樂game心態停止軍備競賽停止打鴨心態,
根本唔需要太多規則,一槍死一樣J,一齊aeg gbb ptvv co2 紅氣 hpa 手拉齊歡樂,可惜網上已經成日見種種問題,連gbb入面都有分唔同牌子門派有事就互hi,有拗撬個陣夾硬坐一齊棧冇癮,現實咁理想大家唔識撈埋玩冇野拗就好
作者: 罪與佛    時間: 8-4-2019 17:10

其實混合game同分類game同時存在,合則來不合則去已是最好

部份玩家唔like狂full game,覺得快頻壓制無技術成分唔好玩;亦一定有部份玩家唔like限彈game,覺得打game就應該互full一場派幾千膠才叫樂趣;  退一步不講槍種, 就講game mode,一樣有人覺得普通團隊deathmatch最有樂趣,有人鐘意人類喪屍攻守etc。

有多幾種選擇總是好事,小弟倒樂觀地覺得game mode多了並非會[分薄]了玩家,而是令總玩家數有提升
作者: Dave    時間: 8-4-2019 18:20

引用:
原帖由 gainax 於 8-4-2019 13:50 發表

最主要問題是。。有幾多人願意set好支aeg長久轉玩gbb打法?如果認真有心轉打法班人我諗已經有計畫或已買set gbb/次世代/ptvv玩了,本來可以玩aeg同時亦可以玩gbb,最實際做法兩系統同時擁有就解決哂所有平台問題,

...
這世界本來就沒有絕對公平的競技,但可以相對公平,
有些GBB 玩家只會打GBB ONLY GAME ,沒GBB ONLY GAME 寧可退役,亦無不可,
但亦有些玩家沒有那麼硬派,純粹是喜歡打GBB 槍,又可以對戰的心態。那一個相對公平的混合GAME 亦是一個選擇。
承如罪兄所言:「混合game同分類game同時存在,合則來不合則去已是最好」。

何況硬銷一點的說,MARUI M4 GBB 出世之後,GBB 打不準這支歌仔已經沒得唱,
一支原裝入TOPGAS 用0.3 彈,30 米打A4 紙起碼中9 成,已經是AEG 級數的準度。
冬天最凍那天仍然可以FULL AUTO 後定,又是談不上氣化不良。在下之前拍過一場實戰片,13 度室外一樣是全自動照打可也,又是全原裝沒改的。
餘下的就是彈匣重量和要勤換匣的問題,是有一點點蝕底,但已經屬於輕微。

在下GBB 下場是由G&P 自砌KIT 玩起的 ( 應該是2012 年左右 ),已經可以執順到可以下場的程度,但準度真是相當流,
也有差不多半年時間是場場GAME 都用GP GBB M4下場,那時在下未是HOST,沒有限彈,拎最少彈匣的AEG 都差過千發。
在下也是這樣打。今時今日拿柄MARUI 參加限彈GAME ,說實話已談不上有甚麼蝕底了。

至於G 兄很執著的「狂FULL」問題,其實莫說GBB 友,就算狙擊和一般AEG 玩家,一樣都要被壓制,
不是AEG 勁,是「無限彈」勁,GBB 駁彈鼓加HPA 狂FULL 一樣可以好勁,( 起碼在下身邊有人在玩這設定 ...)
一句到尾又是限彈就好,如果為了無得FULL 而不JOIN GAME ,那就由他好了。
始終任何一條RULE 都會有人歡喜有人愁,太介意個別玩家的想法而去遷就這個遷就那個,最終場GAME 只會污煙瘴氣。
限彈GAME 很大程度是為了「有趣」而設定的,因為「割草式無限彈射擊會令遊戲變得無趣」,算是在下團體內的共識。

現在在下的團體有GBB 又有狙又有PTW 又有AEG 甚至PISTOL ONLY 友,問回大家的意見,基本上都是相當滿意的狀態了,包括GBB ONLY 的玩家。
誠如之前提及,在下的方法是多提供一個「選擇」,如果本身已有堅持「非我族類不得同場」者,其實可以不須理會。
但在下始終覺得,「一個玩家可以參與任何一場遊戲」,對比起「一個玩家只能參加一類遊戲」來得健康。
最起碼不用常常見到新手在煩惱要「入」哪一種勢力好,仿佛入錯行頭就是一世一般,在下入行的年代未有這種煩惱。

作者: tf141    時間: 8-4-2019 21:03

引用:
原帖由 Dave 於 8-4-2019 18:20 發表

有些GBB 玩家只會打GBB ONLY GAME ,沒GBB ONLY GAME 寧可退役,亦無不可,
但亦有些玩家沒有那麼硬派,純粹是喜歡打GBB 槍,又可以對戰的心態。那一個相對 ...
G兄既重點好似唔係呢到
或者咁講,以Dave兄現在既game mode去玩,是否以GBB參戰會比以AEG享受?
作者: gainax    時間: 8-4-2019 22:07

引用:
原帖由 Dave 於 8-4-2019 18:20 發表

但亦有些玩家沒有那麼硬派,純粹是喜歡打GBB 槍,又可以對戰的心態。那一個相對 ...
其實真係越多規舉只會越少人願意參與,到頭來留低既係唔係同GBB game一樣變左分門類別去玩?
咁情況又係變相小圈子,門鑑相反仲更加高,因為玩開GBB班人有gbb game玩有幾多走去長久同電槍一齊打?又走回頭理論上有規則game好似係公平,
但實際上電槍vsGBB,GBB必然處於劣勢, 氣化問題,準度問題,射程問題,夾重量問題,除非享受當困難模式打,唔係既話只要認真想打場game基本上唔會拎支性能唔夠實用抗衡既工具出場了,

雖然GBB世界亦有人大改, 但而家走勢係馬記天下只要入手買支,基本上可以做到抗衡班大改既人相對大家公平,加上因為氣動設計改裝比起電槍局限大太多,
除非超J或用其它氣體,唔係既話都幾難做出壓倒性"以槍屈人"打法, 連限彈規則都慳返,
你有體能同金錢背20隻氣夾不停換夾屈rof, ok u win體能都係技術一種 ,
將場game設定太多規舉冇自由唔係一種治本方法, 要玩家自動執行先係最好解決方法
不過多d玩法係好開始等大眾適應下啱就入唔啱下場,但始終人多實有抝撬,
各有各玩算係現時最穩陣保障到"相對"公平環境之下冇怨言,畢竟凡事冇絕對只有相對
如果每個人用歡樂,自律,有共識態度打場game就易話為...
作者: Dave    時間: 8-4-2019 22:55

引用:
原帖由 tf141 於 8-4-2019 21:03 發表

G兄既重點好似唔係呢到
或者咁講,以Dave兄現在既game mode去玩,是否以GBB參戰會比以AEG享受?
在下的隊友有AEG ,GBB ,手拉,PTW ,次世代,
以現在的GAME MODE 去玩,
是否以GBB參戰會比以XXX享受?
是否以AEG參戰會比以XXX享受?
是否以PTW參戰會比以XXX享受?
是否以手拉狙參戰會比以XXX享受?
是否以次世代參戰會比以XXX享受?

全部都否也。
開宗明義說得很清楚,這RULE 的設立不是優惠某種工具而設立,而是設立一種規則讓最多玩家可以同場,
如果一些玩家只會玩GBB,亦不願跟別的品種同場令自己蝕底,那就自便去JOIN GBB ONLY GAME 就好,
順帶一題,在下玩過最難用最蝕底的工具一定是手拉狙 ( 合法力 ),談GBB 蝕底恐怕要排一下隊。
作者: tf141    時間: 8-4-2019 23:01

引用:
原帖由 Dave 於 8-4-2019 22:55 發表

在下的隊友有AEG ,GBB ,手拉,PTW ,次世代,
以現在的GAME MODE 去玩,
是否以GBB參戰會比以XXX享受?
是否以AEG參戰會比以XXX享受?
是否以PTW參戰會比以XXX享受?
是否以手拉狙參戰會比以XXX享受?
是否以 ...
我意思係,如果我買枝AEG番嚟唔打狂full,咁我點解一開始唔買GBB?
我唔係話個個都係咁,但無疑係大多數人會問自己既一個問題
作者: Dave    時間: 8-4-2019 23:22

引用:
原帖由 tf141 於 8-4-2019 23:01 發表

我意思係,如果我買枝AEG番嚟唔打狂full,咁我點解一開始唔買GBB?
買AEG 好多時因為易改易保養,不一定是為了FULL 的,
好像在下有416 GBB 也有416 次世代,但落場都是傾向次世代,很大程度是懶得load 匣...
而次世代在下連埋跟槍那匣也只有4 隻彈弓匣沒有買多,
4 匣X 8X 發才300 發左右,MARUI GBB 在下都六匣了,IRON 匣好似 37 發,二百餘發,其實差沒多少。
在下也是慳彈之人,一小節無論AEG 或次世或GBB 都是打100粒左右,
有時拿甚麼下場真是看心情,起碼現在這個RULE 之下,在下喜歡拿GBB ,AEG ,次世代,手拉狙,或是之前MARUI 出的3 電動散彈都好,基本上都可以打得,
之前玩手拉狙,沒限彈,看著對面一柄非常不準的P90,跟我距離60 米有多,我一瞄就拋物線掃過來,
明明毫無準頭但也怕中流彈,都是要縮,頗為不爽。
但起碼600 限彈制度下,對家已不可以這樣林花,一匣P90 才 500 粒,這樣林十雞八雞已經差不多彈切了,要打狙擊手也不能靠派彈,變相讓非常弱的狙擊手多了生存力。
其實這制度下,在下拿AEG 時不覺得特別易打,拿GBB 時不覺得特別難打,已算是比較高平衡性的玩法。

其實這方式在下沒有版權也沒有專利,效發與否真是自由,覺得多此一舉也是可以,但起碼自己執行了這些日子,自認為是比較可行的。
然而這個RULE 的研發很大程度都是因為自己早已有一班相熟的戰友,所以大前題是如何讓一班老友打得舒適開心,「和而不同」就成了大方向了。
如果追求極點公平性 ( 起碼能力之內 ) ,GBB 還GBB ,AEG 還AEG 是最簡單直接的,代價就是WARGAME 世界細了一半而已,反正香港很細,總有GAME 可玩的,最起碼現在仍然是。
只是覺得當初AEG 吊打GBB 很大程度是可靠性和戰力差問題,所以才各行各路,難得現在GBB 技術成熟,談準度跟可靠性已經泊得住電動槍,餘下很大程度就是「彈量」問題,
所以對症下藥攪限彈GAME,作為試點亦無不可。但GBB 跟AEG 分家除了性能問題,很大程度是也來自情感問題,一談感覺,就沒解了。

作者: hkg3a3    時間: 9-4-2019 00:43     標題: 回覆 69# 的帖子

我一開始睇中aeg喺貪佢槍款多、彈匣通用性高,而且可以唔使擔心tactical reload嘅時候跌到隻匣漏gas

作者: 罪與佛    時間: 9-4-2019 10:27

如果真係想打game就先買一支GBB手槍加足夠的彈匣,試數場GBB game是否啱玩(如有限1.5左右火力之GBB game,用手槍也是夠做的,特別是有紅點的款式如M&P9L), 如果啱,再買GBB長槍; 如果唔啱,就買AEG長槍就好,(以現時aeg價錢,租槍說不上抵)而第一次買那支手槍可作sidearm, 不會浪費。
再來就試不同搞手看看哪種game mode較適合就行。
作者: gainax    時間: 9-4-2019 12:48

引用:
原帖由 tf141 於 8-4-2019 23:01 發表

電槍主要為打full auto而設計,單發係當時只係純粹加一個功能上去冇諗過傷槍問題而加入更好設計,如果買把普通aeg專門打單發同吊雞2~3連發,咁其實唔係好符合效益配對,因aeg最穩定實用auto功能放棄,轉用未完善設計既單發同吊雞打法唔係一個好選擇,
睇返就算新時代有專門為以上打法設計既ptvv對比aeg其實可能仲易壞,就明白電槍打返電槍打法先最符合效益配對了,

如果玩像真打法gbb vs aeg打單發,我諗gbb會耐用過aeg加上反應更快適合快扣,同埋基本上省略改造呢個環節總括符合效益,如是將aeg改造到單發有gbb反應同耐用,我諗只會比gbb走更遠既路先做到同樣效果之餘未必完全解決到耐用問題,或係好似ptvv系統用好多錢買呢種效果,幾經辛苦整好支單發掂哂電槍,到頭來gbb game唔比入,
Aeg game又打緊派彈難以抗衡冇癮,咁唔通只有等有人開辦限彈game先去玩得開心? 所以。。。一開始又玩aeg又玩gbb唔係解決哂所有問題,何必一槍走天捱咁辛苦
作者: Dave    時間: 9-4-2019 13:23

引用:
原帖由 gainax 於 9-4-2019 12:48 發表

電槍主要為打full auto而設計,單發係當時只係純粹加一個功能上去冇諗過傷槍問題而加入更好設計,如果買把普通aeg專門打單發同吊雞2~3連發,咁其實唔係好符合效益配對,因aeg最穩定實用auto功能放棄,轉用未完善設計既單 ...
限彈規則從來不限玩家打單定連,快頻亦可,總之彈量600 發,你喜歡1 秒50 發都可以,恭喜你打12 秒就可以彈切了。
至於單發連發傷不傷槍就貴客自理了,一把最傳統膠身MARUI AEG 純打單發起碼都可以打一萬數千發不會蝕單發勾,如果真是蝕了,換一粒就好,承惠40 HKD。
現在更加有電控單發,沒有單發勾,而是電感停槍,又是科技改變觀點的事。
至於單發反應慢過GBB ,不需要考慮,各人玩自己喜歡的玩具自然要接受相應的優缺點,何況實戰來說,除非不瞄準鳩扣,否則一秒打到5~8 發已夠,扣得快不代表易中。

至於「咁唔通只有等有人開辦限彈game先去玩得開心」,在下既然可以為了混合GBB RIFLE 而設限彈制度而確實執行到數年又可以成團,
反過來想,GBB GAME 可否先設個限制彈量 之後讓AEG 參加?
有趣的是GBB 局很多時是容許手拉狙參加的,明明手拉狙的準度比電槍更高,那代表了「打得準」根本不是一個問題,問題是派彈,
那就限彈吧,600 發太多,可以限300 發 ( 一隻鏈匣 OR 3 隻彈弓匣左右 ) ,
順帶一題在下最初限彈GAME 是300發限制的,也打了一年,後來有人說想偶然可以打得奔放少少,不用太緊張彈量,那就改了600 發,
然而300 或600 發,參加人數沒有分別,都是照JOIN 可也。

如果GBB GAME 友做旗手的話,說限300 就300 發就好,好些GBB GAME 友拎個6∼8 匣都250~ 300 發了,
300 發限制之下沒有AEG會派彈的,既不能,亦不為,300 發當他原裝頻18 發好了,派到16.6 秒,未計鏈匣最尾的30 發是打不出來的

這種建議適合身邊既有AEG 朋友又有GBB 朋友的玩家,為了大家可以開心聚一下打場GAME 而設的。
如果有人說:「我身邊只有GBB 朋友,半個AEG 朋友也沒有,也不打算跟AEG 朋友交流」,那就照樣打GBB ONLY 就好。
作者: tf141    時間: 9-4-2019 15:25

引用:
原帖由 Dave 於 9-4-2019 13:23 發表

限彈規則從來不限玩家打單定連,快頻亦可,總之彈量600 發,你喜歡1 秒50 發都可以,恭喜你打12 秒就可以彈切了。
至於單發連發傷不傷槍就貴客自理了,一把最傳統膠身MARUI AEG 純打單發起碼都可以打一萬數千發 ...
好奇一問,點解唔考慮限每匣彈數 ?
因為如果只限總彈數,可能電鎗可以一匣600發,GBB要15-20匣先可以做到
而且當火力壓制既時侯,電鎗可以毫不費力咁行住扣雞,係唔中斷火力壓制既情況之下轉cover,但係GBB可能難要免要中途換匣或者要轉sidearm

另一方面,總彈數可以放寬甚至不限
有體力或有財力者,可以買多d匣同埋彈,真鎗世界都係一樣
又相對可以提高玩家對身上裝備配置既心思,如果要600發帶晒上身,要好好考慮點樣擺放,唔會一兩隻鏈匣袋褲袋攪掂
作者: hkg3a3    時間: 9-4-2019 16:07

引用:
原帖由 tf141 於 9-4-2019 15:25 發表

因為如果只限總彈數,可能電鎗可以一匣600發,GBB要15-20匣先可以做到
而且當火力壓制既時侯,電鎗可以毫不費力咁行住扣雞,係唔中斷火力壓制既情況之下轉cover,但係GBB可能 ...
會需要槍友自律只入30粒bb入彈弓匣,同埋唔好唔記得,彈弓匣最後嗰幾粒係用唔到嘅
作者: lppl    時間: 9-4-2019 16:44

限彈都係俾個約數大家自律, 唔通數住你幾多匣/打幾粒咩, 打打下補彈都得LA, 試過好多次打打下補氣入彈(GBB 匣太重, 頂盡帶4匣, 4*30=120)
好多時見你FULL 太耐,太多次咪搵你傾下計,勸下你唔好下下FULL LAW.

唔自律O既話就玩單發團, 但係而家少咗好多, 因為好多人覺得傷槍/唔過癮, 但係我好鐘意
之前HOST 過D GAME, 得一條RULE 就係唔好FULL太耐太多, 扣1-2秒好收手, 好在大家聽話都OK.

回番題目, AEG 始終俾到你O既信心係大過GBB 好多O既 (高手另計), 好難叫人轉哂打GBB, 一嚟成本高, 二嚟改裝難度大增,玩咗咁耐未試過改到一支GBB 可似AEG 咁準同快.
作者: geoprotex    時間: 9-4-2019 17:30

例係死o既, 任何rule都總有漏洞, 就算全場用租槍都總有老手屈新手機o既情況, 講到尾都係keep班好腳最實際, 打完一次其實host心中有數, 有品就下次再約, 無品o既就bye bye
我玩開果班有aeg, gbb, 手拉狙, 甚至只用ipsc裝備落場都見過, 基本得兩條rule(一槍死, 禁了槍), 臨場大家自律, 用aeg開full見好就收, 用手槍射程唔夠就潛近d打, 裝備係自己揀, 所以都無乜怨言

作者: gainax    時間: 9-4-2019 17:46

引用:
原帖由 Dave 於 9-4-2019 13:23 發表

至於單發連發傷不傷槍就貴客自理了,一把最傳統膠身MARUI AEG 純打單發起碼都可以打一萬數千發 ...
只限彈唔限夾對gbb班玩家又唔公平,限夾aeg帶20夾同gbb帶20夾既重量分別又係唔會有gbb玩家so你帶廿夾入場玩。。太多細微規則兩面既人都可能唔感興趣,

如果限彈game規則冇"相對公平"遷就到gbb班玩家好難長久吸引去玩,
咁限彈game多數只吸引到電槍圈子想限彈班玩家,佢地唔想同主流aeg派彈班人玩所以先定下限彈玩法,但又冇公平吸引到gbb班人玩,
咁到頭來係唔係又去返分開gbb同aeg各有各圏子玩? 長久不如真係各有各玩少左好多不必要煩惱。。
作者: gainax    時間: 9-4-2019 19:22

引用:

而且當火力壓制既時侯,電鎗可以毫不費力咁行住扣雞,係唔中斷火力壓制既情況之下轉cover,但係GBB可能 ...
基本上兩種完全唔同系統要"相對"公平定下規則冇偏袒係困難,
就得呢邊被忽略個面又覺得唔公平唔玩,定立到兩面差唔多即係要企高位個面班人讓半臂打拳,只要有不快遲早怨氣大,除非大家全熟人無所謂,
現今打game街外散團最難就係就哂所有人,只要分開玩一刀切夠公平冇野怨冇野彈,或全部一齊玩冇限制,只有限定火力同一槍死最基礎底線規則,咁你支槍屈我支槍都冇野可以埋怨,只可以怨自己唔整支勁野要拎支性能弱勢既系統落場或自行技術撘救,
咁。。。到底分開玩定撈埋玩較為少煩惱,除左見仁見智外就係睇下每個人對打wargame有幾上心態度,如可以每場處於劣勢打game仍無所謂從不在乎輸贏只在參與,呢班玩家九成贏得太多看透世事係高手之中高手
作者: 天翔翼    時間: 9-4-2019 19:37

引用:
原帖由 gainax 於 9-4-2019 17:46 發表

只限彈唔限夾對gbb班玩家又唔公平,限夾aeg帶20夾同gbb帶20夾既重量分別又係唔會有gbb玩家so你帶廿夾入場玩。。太多細微規則兩面既人都可能唔感興趣,

如果限彈game規則冇"相對公平"遷就到gbb班玩家好難長久吸引去 ...
其實限Mid cap甚至real cap咪咩事都冇 (又唔係真係咩事都有但起碼火力差少D)
我比你一秒50飛,mid cap頂龍百零飛,你咪盡情full飽佢咪又係兩三秒要換匣
真係有心想公平玩既又點會省200-300蚊買三四隻彈弓匣
作者: 罪與佛    時間: 9-4-2019 20:59

手拉狙其實面對GBB沒甚麼劣勢, 前題是打的是有一定面積樹林厚草等可隱藏的場地,畢竟手拉狙又靜又穩定,只是面對AEG就較辛苦而已(如不限彈,AEG更可full草試位,基本上就是無癮,無戰術)

各有各玩確實是最少爭議的,雙方器材性能接近下的公平競技
但類似Dave兄的混合game確有存在價值,有機會比不同系統玩家,在戰力差相對較少的情況下交流(有時槍以外,game場仲有大把其他野可討論,有限彈至少比起一隊aeg彈鼓掃場VS一隊單發好少少),有交流亦可以減少互相妖魔化。
香港地少人多如此方便成團,game mode多總比單個大台game局只有一種玩法揀好。
作者: gainax    時間: 9-4-2019 21:51

引用:
原帖由 天翔翼 於 9-4-2019 19:37 發表

其實限Mid cap甚至real cap咪咩事都冇 (又唔係真係咩事都有但起碼火力差少D)
我比你一秒50飛,mid cap頂龍百零飛,你咪盡情full飽佢咪又係兩三秒要換匣
真係有心想公平玩既又點會省200-300蚊買三四隻彈弓匣
講到尾其實都係點氹掂班gbb玩家入game,由於電槍性能點計都明顯贏gbb,咁定規則冇對gbb有著數就唔太吸引到本身打開gbb game班人去玩,限彈game aeg vs aeg同等系統基本冇唔公平問題,如果真係理得理乜人揸咩槍只計限彈,大家三唔識七未必讓賽既話,我有ptvv同gbb一定拎ptvv落場而啲gbb拎返去同返gbb玩家打
作者: 天翔翼    時間: 9-4-2019 22:27

del 食字
作者: 天翔翼    時間: 9-4-2019 22:28

引用:
原帖由 gainax 於 9-4-2019 21:51 發表

講到尾其實都係點氹掂班gbb玩家入game,由於電槍性能點計都明顯贏gbb,咁定規則冇對gbb有著數就唔太吸引到本身打開gbb game班人去玩,限彈game aeg vs aeg同等系統基本冇唔公平問題,如果真係理得理乜人 ...
坦白講AEG只係GBB仲唔穩定既情況下出現既權宜之計
係就係好穩定同好方便,但相對所犧性既野就係擬真性,目前AEG就算出左EBB個效果都係一般般唔夠GBB咁爽,像真到成把真槍咁有RECOIL有OPEN BOLT既AEG先唔提超貴,表現極不穩定有切彈上彈唔算射唔遠......總之問題一大堆短期內未克服到
事實上AEG/HPA快頻同「性能至上有EBB都要拆左佢」既META係咪真係一個正確既演變個人一直都有疑問

就算唔提要就GBB表現不穩,呢D規則實際上只係AEG都有必要性
一個鏈匣或DRUM好似RAMBO咁無限掃射,係咪真係好玩見人見智
叫得WARGAME,就算CSGO都唔係一把M4可以無限彈藥,理應expect有少少如彈藥管理等基本戰術考慮

作者: Dave    時間: 9-4-2019 23:12

引用:

想要一個大家都樂意參與的環境,就不能有一個觀念:讓AEG 設定都跟足GBB 的限制就好 ,
而是尊重每個系統的基本特性,再設定限制。一匣限真彈數太硬派了,莫說要AEG 跟,就連GBB 都有50 發連射。
另外是執行問題,AEG 上彈可能是倒彈入去,或者新出ODIN LOADER 魚杆絞盤,很難數彈,甚至入彈那個都不知入了多少。
到時又要強制大家用MARUI LOADER 4 粒一下慢慢哪,非常趕客。

規則一定要簡單,例如一句到尾,1.4J 火力,一節限300 粒,講完。
大家都明,沒野好問。
公平規則不是所有人都要用同一套設定,而是將「太強」設定剔走就好。

另外就算300 發鏈匣,沒人可能長出槍不縮的,300 發一雞到尾需時十多秒,一條友出槍十幾廿秒都沒人打他,那是對家放水而已。
何況這樣FULL 的玩家在限彈GAME 不會出現的,因為大家都知頭段威威派豆,之後十幾分鐘就只可拿著幾十粒彈慢慢射...非常可憐。

以上的觀察都是實際戰況所得,不是理論。

至於彈弓匣限制亦試行過,完全失敗,
原因是變相要所有玩家同時掟一千幾百元去買匣才可以JOIN 你的GAME ,又是趕客之舉。

如果T 兄目的是要讓對家不要長FULL 不放,限制300 發一樣可以達到目的,戰場上自然有智慧,例如見到條友見影就扣,那就一凸頭開一槍即宿,去換他一兩疏BB 彈,
這樣交換3, 4 次,再白痴也道要慳住用不能再鳩射。在下也試過跟這樣的對手對疊,在下於左右上都可以出頭的COVER ,這樣跳出跳入6, 7 次,都是半秒就宿,當他即時扣雞,粒BB 彈都未夠時間飛來也。
這樣用幾粒彈換了對面近百發彈,結果對面尾段當然是無彈可用了。

限彈GAME 聽起來很是是旦旦,但實際上有很多巧妙處是實戰觀測出來而設定的。
方法盡可能簡單不擾民,達到相同目的就可以了。

作者: Dave    時間: 9-4-2019 23:32

引用:
原帖由 天翔翼 於 9-4-2019 22:28 發表

係就係好穩定同好方便,但相對所犧性既野就係擬真性,目前AEG就算出左EBB個效果都係一般般唔夠GBB咁爽,像真到成把真槍咁有RECOIL有OPEN BOLT既AEG先唔提超貴 ...
其實就算AEG 對AEG ,咁多年來鳩FULL 盲掃長雞割草都係好多人怨的事,
因為對應固定炮台最好方法就是兩邊都變固定炮台,大家都不要上齊齊派豆到完場。
已經不是輸嬴問題,而是真的不好玩。

然而多年來,心中有意見的人多,很少可聽到有人會設定甚麼限制,
無他,多一條限制就總會得失某些人,少做少錯,下場繼續派...

在下難得有一班比較易話圍的「炮友」,堅持著執行,起碼真的做到。
萬事起頭難,但當你真的成了一個群體,參與過的人發覺真的有其好處,自然會吸引到一些喜歡這種玩法的人,物以類聚也。
作者: gainax    時間: 10-4-2019 01:07

引用:
原帖由 天翔翼 於 9-4-2019 22:28 發表

係就係好穩定同好方便,但相對所犧性既野就係擬真性,目前AEG就算出左EBB個效果都係一般般唔夠GBB咁爽,像真到成把真槍咁有RECOIL有OPEN BOLT既AEG先唔提超貴 ...
本來派彈game只會惡性循環去競賽,好難體驗到wargame呢種運動好玩之處,
以前未有/未興gbbr個年代Rof>25+幾隻300鍊夾係基本勉強抗衡大改快頻(rof40~50+彈箱)班人,如果當時玩馬記原裝rof 15就算j數一樣,人地一路行一路full壓住你打基本上完全冇反擊或走位機會,對面多幾支意粉同時full過黎,遠距離向天抛物線落雨咁款成team ko都有可能,再唔係大家山頭互射唔敢衝(因衝就變蜜蜂窩)場game玩到咁乜癮都冇哂,直至ptvv出現開始有班玩家注意/轉投呢種像真要換夾同主力打單發+短扣2~幾連發打法,但真正流行呢種打法風氣要去到2008~2009年開始wa~vve m4面世直到而家,主要原因gbb 個feel再配合呢種打法趣味十足,而且改造局限令到玩家可以比較公平地打場game就係咁簡單

其實冇ptvv同gbbr年代aeg 90年一直有彈弓夾可以像真打法點解興唔起? 主要原因就係成日up"公平性"問題,人地支槍性能好過你而自己又經常比人壓住打冇癮,自然心魔起要改埋一份,
aeg係劃時代設計,設計得太實用,性能改造可以由老原rof15>30~50,68粒彈弓夾>300錬夾>1000彈鼓>3000自動上錬彈箱,個個可以唔難整到(或比錢人搞)手提lmg仲邊個打馬記原裝? 所以aeg注定離唔開full/彈量多玩法,
基於你專注像真打法但市場仲離唔開fullauto,改變大眾困難改變自己容易,所以係有班人一早跳出去就算洗好多都玩ptvv甚至入埋gp 打ptvv game,
原因就係想支槍限制你唔諗多(雖然好多人亦係為貪真數同頂尖性能) 加上一大班人都係咁玩既時候人自然羊群心理跟大隊守規矩,玩gbb班人亦一樣,只係比玩ptvv啲人更加追求像真feel方面而已,

講返正題唔係話aeg打法有問題gbb打法就聖人,用也槍都好只要適可而止就是有品game友,up左咁耐想講係,真正想體驗像真打法既話專門買返個個系統容易融入個玩法之中少好多煩惱,始終買多份gbb 無論gbb game/拎gbb打cqb都可以隨時體驗像真打法之餘加上"氣動像真方面"樂趣feel,
不過真係堅決唔玩氣動,對氣動像真樂趣冇feel只求穩定兼高性能,
其實玩返aeg or次世袋等有人搞限彈game又真係好似冇問題只求有game打 咁既話首先要揾搞手經常開限彈game齊腳先辦得成,再唔係拎aeg打cqb用單發應該ok比落場?
作者: queen    時間: 10-4-2019 12:20

睇完咁多版之後覺得D諗法好奇怪, 即使係混合Game, 點解好多人覺得一定係GBB VS AEG?好似一定係A隊全隊AEG打B隊全隊GBB咁, 乜唔係每隊都係AEG + GBB混埋??

即使唔使限彈, AEG即係隊中的MG, GBB即係一般步槍兵, 當雙方都有數目相當的AEG互相壓制, GBB玩家自然可以向前移動.....有乜問題??有乜唔公平???
作者: Dave    時間: 10-4-2019 12:31

引用:
原帖由 queen 於 10-4-2019 12:20 發表
睇完咁多版之後覺得D諗法好奇怪, 即使係混合Game, 點解好多人覺得一定係GBB VS AEG?好似一定係A隊全隊AEG打B隊全隊GBB咁, 乜唔係每隊都係AEG + GBB混埋??

即使唔使限彈, AEG即係隊中的MG, GBB即係一般步槍兵,  ...
正解...可能我表達得唔好

在下現在猜隊都是隨機猜拳,每邊都有AEG 有GBB 有狙 。
限彈其實一而再再而三強調不是只為GBB 而設,主要是平衡戰力差讓把把武器都可以發揮到相近戰力,
讓各人可以在不計較「邊把勁」的前題下用喜歡的工具而已。
作者: ironjing    時間: 10-4-2019 13:08

我雖然玩AEG,但主要以單發或幾發為主,極少扣兩秒以上,睇到先扣,亂full自己都覺得冇癮。並嚴格遵守一槍死,不過我打開街場。没有怕蝕底的心理負擔。
作者: 罪與佛    時間: 10-4-2019 13:13

引用:
原帖由 queen 於 10-4-2019 12:20 發表

即使唔使限彈, AEG即係隊中的MG, GBB即係一般步槍兵,  ...
以香港收費場地結構和闊度,如果不限彈,AEG+彈鼓or鏈匣已經不是機槍級數;身上總帶彈量輕易達數千計,加上無後座力及一秒30發以上之射頻,可輕易壓制幾乎全部的進攻路線,誰推誰變蜂窩,
作者: queen    時間: 10-4-2019 14:46

引用:
原帖由 罪與佛 於 10-4-2019 13:13 發表

以香港收費場地結構和闊度,如果不限彈,AEG+彈鼓or鏈匣已經不是機槍級數;身上總帶彈量輕易達數千計,加上無後座力及一秒30發以上之射頻,可輕易壓制幾乎全部的進攻路線,誰推誰變蜂窩,
當雙方都有相近火力, 就可以做到互相壓制, 即使位人兄係無限彈快頻AEG, 槍得一枝可壓制目標亦只得一個, 又點會無得推呢?
作者: marcox    時間: 11-4-2019 11:29

其實諗咁多做咩 咩都有好有壞架啦
玩自己鐘意既野未得囉
就好似在下咁
鐘意TAR21 見未出買左S&T EBB 平骨板
過左2個月 KWA就話出GBB TAR21 我都好想買 可惜冇錢
打GAME姐 守RULE既未得囉
在下玩AEG既信念係射到你呀媽都唔認得
玩GBB既信念係只求個種真實感仲有自HIGH個帥

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0