標題: [Marui] 第58回 静岡ожみЁъみ 2019 東京сюユ新商品 予想 [打印本頁]

作者: Opica    時間: 26-4-2019 14:44     標題: 第58回 静岡ожみЁъみ 2019 東京сюユ新商品 予想

相及info來自道樂
5月11日

HK45 tactical (bk)

------

V10

------

89式
自衛隊ソ第一空挺団ザパ使用イホペ折曲銃床式

圖片附件: 02.jpg (26-4-2019 14:44, 18.4 KB) / 該附件被下載次數 188

圖片附件: 02-3.jpg (26-4-2019 14:44, 82.67 KB) / 該附件被下載次數 182

圖片附件: 03.jpg (26-4-2019 14:44, 12.81 KB) / 該附件被下載次數 190

圖片附件: 03-1.jpg (26-4-2019 14:44, 117.71 KB) / 該附件被下載次數 176

圖片附件: 04.jpg (26-4-2019 14:44, 16.3 KB) / 該附件被下載次數 175

圖片附件: 04-2.jpg (26-4-2019 14:44, 116.05 KB) / 該附件被下載次數 199

作者: pmcoperator    時間: 26-4-2019 15:47

好灰,無新意
作者: BLSK    時間: 26-4-2019 15:53

應該有一支隱藏槍呱
作者: tf141    時間: 26-4-2019 15:54

HK45 Tactical唔係一早有?
89式係GBB? 係之前果枝既衍生型?
不過今次都起碼有枝V10
作者: Kwind    時間: 26-4-2019 16:04

係V10就正了....終於等到
作者: pmcoperator    時間: 26-4-2019 16:20

睇下有咩灰色槍in development
我估會有HK45CT,VP9,G19X,P320

作者: BLSK    時間: 26-4-2019 16:22     標題: 回覆 6# 的帖子

佢跳過gen4 直出gen5就正
所有改件潮款都進化到gen5
作者: yukihiro2140    時間: 26-4-2019 16:27

灰模希望見到FN509
作者: Kwind    時間: 26-4-2019 16:34

引用:
原帖由 pmcoperator 於 26-4-2019 16:20 發表
睇下有咩灰色槍in development
我估會有HK45CT,VP9,G19X,P320
冇乜期望...近年馬記出d手槍款好少緊貼最新市場

都係出D出到爛既款/已經出過既款...想佢有首發款應該都冇乜可能

感覺佢越黎越似WA
作者: Dave    時間: 26-4-2019 17:12

甚麼都不想要只想出MK46 MODE...
作者: jn_jona    時間: 27-4-2019 01:08

引用:
原帖由 Kwind 於 26-4-2019 16:34 發表

冇乜期望...近年馬記出d手槍款好少緊貼最新市場

都係出D出到爛既款/已經出過既款...想佢有首發款應該都冇乜可能

感覺佢越黎越似WA
或者咁講 係台仔快手姐
但marui又保守得濟
佢出416 gbb又係大把人買
作者: tf141    時間: 27-4-2019 01:58

話時話佢枝FNX-45 Tactical都仲未見街
作者: kornhill401    時間: 27-4-2019 11:18

炒冷飯都有市場?
作者: BLSK    時間: 27-4-2019 16:11     標題: 回覆 12# 的帖子

我估暑假前應該有掛 希望啦
作者: sam524    時間: 27-4-2019 16:12

引用:
原帖由 kornhill401 於 27-4-2019 11:18 發表
炒冷飯都有市場?
炒冷飯好神奇地 馬記係work的
相比早4-5年宜家的馬記已經叫進取左 多左新野出
作者: 阿堅    時間: 27-4-2019 18:39

今次支fnx 45 應該會公布發售日期吧
而支v10應該都係 支hk45 會唔會係AEP
作者: BLSK    時間: 27-4-2019 18:46

呢幾個月已經成日見到二手區拋售FNX
準備入會
馬記識生性進取就唔見馬記啦
作者: tf141    時間: 27-4-2019 19:04

引用:
原帖由 BLSK 於 27-4-2019 16:11 發表
我估暑假前應該有掛 希望啦
FNX-45 Tactical呢個款其實我麻麻
更何況我已經有VFC黑色果枝
我只係想佢嗱嗱聲出咗佢move on去下一枝
作者: gainax    時間: 27-4-2019 19:39

馬記出多d 唔同款Z系統好過, 手槍成支冇幾多件留低我就唔買佢黎改
作者: tf141    時間: 27-4-2019 20:16

引用:
原帖由 gainax 於 27-4-2019 19:39 發表
馬記出多d 唔同款Z系統好過, 手槍成支冇幾多件留低我就唔買佢黎改
最好快d出埋HK416同埋SCAR-L
我應該最少會買其中一枝
作者: Dave    時間: 27-4-2019 20:39

引用:
原帖由 tf141 於 27-4-2019 20:16 發表

我應該最少會買其中一枝
SCAR 的話即衝再整多碌EGLM 落場玩炮
作者: Dave    時間: 27-4-2019 20:41

引用:
原帖由 阿堅 於 27-4-2019 18:39 發表
今次支fnx 45 應該會公布發售日期吧
而支v10應該都係 支hk45 會唔會係AEP
估計都是HK45T 黑色版本 ( 之前有2 TONE 連SILENCER 套裝 )
AEP 的話通常不會出現外管螺牙,因為AEP 外管要不結構非常弱要不根本是DUMMY 膠片,視覺用的。
作者: avegetables    時間: 27-4-2019 21:40     標題: 回覆 13# 的帖子

V10未算炒冷飯 用M45系統做 氣化好好多
作者: BLSK    時間: 27-4-2019 21:49

出scar啦
作者: gainax    時間: 27-4-2019 23:25

引用:
原帖由 tf141 於 27-4-2019 20:16 發表

我應該最少會買其中一枝
416同刀巴L/H應該會gbb化除非厭錢賺太多
係睇下幾時賺夠次世袋先出,出416既話m27都有機會話哂美老有用
到時泥色鏡同ta11又係另一個問題。。。
作者: kornhill401    時間: 28-4-2019 11:52

好奇怪,'馬老二'又唔再出法國FAMAS有腳架果支.
作者: pmcoperator    時間: 29-4-2019 12:36

引用:
原帖由 kornhill401 於 28-4-2019 11:52 發表
好奇怪,'馬老二'又唔再出法國FAMAS有腳架果支.
出Famas Gbb我即刻買黎扮Snake
作者: kornhill401    時間: 30-4-2019 12:00

引用:
原帖由 pmcoperator 於 29-4-2019 12:36 發表

出Famas Gbb我即刻買黎扮Snake
請教C Hing, 係邊套電影的主角'Snake'呢?謝謝!
作者: pmcoperator    時間: 30-4-2019 12:05

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-4-2019 12:00 發表

請教C Hing, 係邊套電影的主角'Snake'呢?謝謝!
唔係電影,係遊戲
Metal Gear Solid
作者: Dave    時間: 30-4-2019 12:26

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-4-2019 12:00 發表

https://www.google.com/search?q= ... iw=1920&bih=937

PS1 年代的GAME ,立體潛入式動作GAME ,非常經典,而GAME 內的武器也很寫實,玩法亦領先當時。
作者: kornhill401    時間: 30-4-2019 12:47     標題: 回29#30#

謝謝兩位C Hing給予有關知識.
利申:我從未玩過PS遊戲game.
作者: Opica    時間: 30-4-2019 13:21

引用:
原帖由 Dave 於 30-4-2019 12:26 發表

https://www.google.com/search?q= ... iw=1920&bih=937

PS1 年代的GAME ,立體潛入式動作GAME ,非常經典,而GAME 內 ...
另一支帶起既係MK23

反而我仲諗緊搞唔搞支snake 1911

圖片附件: 110213031557.jpg (30-4-2019 13:21, 11.2 KB) / 該附件被下載次數 148

圖片附件: 1911custom (1).jpg (30-4-2019 13:21, 15.39 KB) / 該附件被下載次數 160

作者: no-name    時間: 30-4-2019 13:22

自從馬記年尾自己搞 Festival 之後静岡果場係流 D,都係玩住支 FNX 等 Festival 吧 la
作者: tf141    時間: 30-4-2019 13:45

引用:
原帖由 Opica 於 30-4-2019 13:21 發表

另一支帶起既係MK23

反而我仲諗緊搞唔搞支snake 1911
直接買WA果枝 ?
作者: Opica    時間: 9-5-2019 09:09

冇乜誠意囉

圖片附件: IMG-20190509-WA0010.jpg (9-5-2019 09:09, 407.73 KB) / 該附件被下載次數 149

圖片附件: FB_IMG_1557364014925.jpg (9-5-2019 09:09, 177.49 KB) / 該附件被下載次數 148

圖片附件: FB_IMG_1557364022039.jpg (9-5-2019 09:09, 442.5 KB) / 該附件被下載次數 148

圖片附件: FB_IMG_1557364030002.jpg (9-5-2019 09:09, 300.16 KB) / 該附件被下載次數 156

圖片附件: FB_IMG_1557364032384.jpg (9-5-2019 09:09, 235.45 KB) / 該附件被下載次數 143

圖片附件: FB_IMG_1557364034452.jpg (9-5-2019 09:09, 348.19 KB) / 該附件被下載次數 146

圖片附件: FB_IMG_1557364046511.jpg (9-5-2019 09:09, 149.37 KB) / 該附件被下載次數 144

圖片附件: FB_IMG_1557364048454.jpg (9-5-2019 09:09, 140.63 KB) / 該附件被下載次數 158

圖片附件: FB_IMG_1557364051086.jpg (9-5-2019 09:09, 104.32 KB) / 該附件被下載次數 143

作者: Dave    時間: 9-5-2019 10:02

引用:
原帖由 Opica 於 9-5-2019 09:09 發表
冇乜誠意囉
好驚喜!竟然一支新野都冇

PS. MK46 仲係未有發售日...F..
作者: gainax    時間: 9-5-2019 10:03

已有次世袋骨出支mk18 gbb版應該冇難度。。?
作者: 2slow    時間: 9-5-2019 10:06

比較喜歡呢把, 同之前把P90一set落場夠晒姣

作者: no-name    時間: 9-5-2019 10:14

勁 ar!! 真係有隱藏槍!!金粉餅 MTR16 同支姣槍點估 ar!!
不過都好既,89 同 45T 都預左佢會出,早早炒埋碟冷飯,咁年尾見到新野既機會大 DDDDDD...
作者: Opica    時間: 9-5-2019 10:16

引用:
原帖由 no-name 於 9-5-2019 10:14 發表
勁 ar!! 真係有隱藏槍!!金粉餅 MTR16 同支姣槍點估 ar!!
不過都好既,89 同 45T 都預左佢會出,早早炒埋碟冷飯,咁年尾見到新野既機會大 DDDDDD...
年尾都係呢堆。寫近日發售
作者: BLSK    時間: 9-5-2019 10:16

買完fnx就可以期待下支
希望有真。新槍
作者: Opica    時間: 9-5-2019 10:17

引用:
原帖由 2slow 於 9-5-2019 10:06 發表
比較喜歡呢把, 同之前把P90一set落場夠晒姣

如果係一盒2支就有D興趣。

其實個comp頭係動畫原創?
作者: tf141    時間: 9-5-2019 11:33

引用:
原帖由 Opica 於 9-5-2019 10:17 發表

1盒兩枝??$5000蚊一盒囉
作者: Opica    時間: 9-5-2019 11:34

引用:
原帖由 tf141 於 9-5-2019 11:33 發表

1盒兩枝??$5000蚊一盒囉
連炒價真係有可能
作者: Dave    時間: 9-5-2019 12:03

雖然看起來很宅,但事實上很多人會買...
作者: BLSK    時間: 9-5-2019 12:09

其實幾型,但粉紅色唔岩我
作者: 2slow    時間: 9-5-2019 12:17

引用:
原帖由 Opica 於 9-5-2019 10:17 發表

真係唔知...
類似comp頭有係其它人物的槍出現...

Llenn 另外仲有支VZ61...

作者: RCOOH    時間: 9-5-2019 14:26

引用:
原帖由 2slow 於 9-5-2019 12:17 發表

真係唔知...
類似comp頭有係其它人物的槍出現...

Llenn 另外仲有支VZ61...

https://encrypted-tbn0.gstatic.c ... QAExbPJqwY3TXBJzplZ
帶齊五支粉紅鎗上場,姣到對面見到你都叫死。
作者: Dave    時間: 9-5-2019 15:40

道樂:

http://www.hyperdouraku.com/event/hobbyshow1905/index.html

MK46:
Mk46 Mod.0。次世代電動ヮ⑦。プよビゑ量産хЫюズグろゆк①ЬУユк。ナニアソ形ザ発売ズスベガよシソアシ。
気ズスペ価格クゎ、ЗУЧиシ話ウサノギシアボ、10万ゾ確実ズ超りガよ。20万ゾネォゆろスゆ感ェザ、れガヘゑ、12万ろヘ16万ゑヘゆソ範囲シ予想エペ。

Mk46 Mod.0。新一代電動槍。最後是大規模生產模型的原型。它即將以這種形式發布。
雖然價格很焦急,但當我與員工交談時,肯定會超過10萬。似乎200,000不會出錯,預計將在120,000到160,000之間。

12 ~ 16 萬日元以槍街5~5.5 算大概是 HKD $ 6300~8400
作者: hendry9881    時間: 9-5-2019 15:55

6-8千一支電槍揾你買
作者: 416之神    時間: 9-5-2019 16:29

首先,本人非馬記粉絲。

但係市場的而且確有一大推人支持馬記。見到的只係有啲某牌打手葡萄,好可憐,又話無市場又話無新意唔會買。

gbbr更明顯,一推留言唔會買。結果係唔夠派街斷貨。

身體最誠實,直受現實吧
作者: JBL    時間: 9-5-2019 17:20

作者: geoprotex    時間: 9-5-2019 17:39

馬記電Mk46都叫價$8K, 咁一枝M249 GBB賣$9K就相對超值, A&K知道呢個消息會唔會重新考慮量產GBB呢?
作者: Dave    時間: 9-5-2019 17:39

引用:
原帖由 JBL 於 9-5-2019 17:20 發表

呢支堅好玩,到時唔近萬都會考慮
本身想回上面「如無意外都會照買」,但又好似太大口氣,
點知J 兄豪語壓場,在下也跟一下衫尾,不怕說「如無意外照買+ 開箱+ 改槍教學+ 實戰片段 」好了

說實話M249 在下當年都常常拿來下場 ( 那時在下不是HOST 也不限彈 ),但始終純AEG 射擊感是比較薄弱,
「派米機」感覺相當明顯,說實話指哪打哪實在太強,記得一個場景,在下知對面大概位置有彈射出來,向著那位置長按十秒,打出三個人來...
其實那時半點不高興,只是覺得靠武器「屈」...後來下場都不會再裝3000發,而只會裝1000~1500左右,一來輕不少,二來讓自己射擊時慳住用。
( 不限彈的GAME 一般玩家都袋三個鏈匣左右 )。
最後一戰是用一個 1500 發的A&K 彈箱,最後是連射時掃齒了...整好後便基本沒再用。

這次MARUI 1000 發彈箱對一些玩家來說可能偏少,但在下的限彈GAME 卻剛剛好,
但更期待的是射擊感,600 克的BUFFER 真是非常具重量,期待改快一點射頻+ 全自動的震動表現。

作者: Opica    時間: 9-5-2019 17:48

其實。。。呢把真係有D吸引

圖片附件: 06.jpg (9-5-2019 17:48, 58.49 KB) / 該附件被下載次數 135

作者: JBL    時間: 9-5-2019 17:54

作者: Dave    時間: 9-5-2019 18:05

引用:
原帖由 JBL 於 9-5-2019 17:54 發表

當年小弟有支GP改佐Prowin波箱既MK46的確係好玩,當年淨槍未政都係四千蚊左右,另有一支TOP既249又改鋼管又改一体波箱又hopup就玩到窮,但249派彈的確好玩,次世代如入就唔敢改力驚快掃牙,但唔知如換硬D條彈弓後座 ...
ANGRY 根都出過一些次世代強化後助力件RECOIL KIT ,
大體上都係令舊鉛加重一些和改硬一些尾部彈弓,令復位「CHOK」一些,
不過另外個方法是令射頻加快一點,震動感會強很多。
這次MK46 日文說明說是用了「HIGH CYCLE 摩打 」,射頻應該比一般次世代高一些。
作者: JBL    時間: 9-5-2019 18:16

作者: Dave    時間: 9-5-2019 18:32

引用:
原帖由 JBL 於 9-5-2019 18:16 發表

非常吸引,只欠槍身刻字,希望唔好有D多餘既字喇
https://m.youtube.com/watch?v=ZrlnIzoZJME射頻唔算好快
https://m.youtube.com/watch?v=3l1Ij_yBd0Y
一般次世代 7.4V 打 13 RPS 左右,11.1V 打 18 ~19 RPS 左右,
聽片段聲音其實都貼近11.1V 的射頻,算是頗快了。如果馬記原裝都容許這個射頻,估計內部是會相對堅固的。

7.4:
https://www.youtube.com/watch?v=bfvbTVB0lG4

11.1:
https://www.youtube.com/watch?v=Tf1XIZPDrLY

作者: gainax    時間: 9-5-2019 18:43

引用:
原帖由 geoprotex 於 9-5-2019 17:39 發表
馬記電Mk46都叫價$8K, 咁一枝M249 GBB賣$9K就相對超值, A&K知道呢個消息會唔會重新考慮量產GBB呢?
8k係味鋼身鋼管先? 如果係類似豬P,lzt鋼身full marking有收藏價值包埋震動可能仲有249迷會買,但以馬記作風外皮8k一支震動電槍,就真是馬記迷先捨得投放咁多銀彈
Amk如果知真係賣得唔出gbb就笨左
作者: 051039    時間: 9-5-2019 19:03

條陣鏈郁郁下好治療
作者: mkmonkey    時間: 9-5-2019 19:04

引用:
原帖由 Opica 於 9-5-2019 17:48 發表
個樣都幾有趣,不過粉紅色就難搞 d 。
佢出正常黑色,唔貴的話都可能考慮下。
作者: jn_jona    時間: 9-5-2019 19:25

引用:
原帖由 gainax 於 9-5-2019 18:43 發表

8k係味鋼身鋼管先? 如果係類似豬P,lzt鋼身full marking有收藏價值包埋震動可能仲有249迷會買,但以馬記作風外皮8k一支震動電槍,就真是馬記迷先捨得投放咁多銀彈
馬記依家進取左 唔知會唔會沖鋼身加cerakote
不過我放棄左aeg了
有gbb 249先會入
就算gbb 我都希望係100-200發一箱 彈弓推彈
唔想好似沙鎚咁
作者: Dave    時間: 9-5-2019 19:37

引用:
原帖由 gainax 於 9-5-2019 18:43 發表

當年都好多人在馬記M4 出之前又話一定好貴又不像真又易爛又食唔到TOPGAS 最後冇競爭力收皮...
咁大家都是估估下,不過有些人估得準一些有些人主觀一些和離實際市場反應遠一些...現在是2019 年,托賴馬記M4 GBB 在市場占有率應該都是三甲吧。

只能說6~8 K 的價格不算是相宜,但對於有用開機槍的玩家和下場玩樂派來說,這支LMG 的賣點並不算少。
在下買槍回來,只要好玩,便是有價值。如果連買個玩具都要考慮二手賣出價保不保值之類...不如不玩好了,最慳也。

作者: loveless    時間: 9-5-2019 20:00

1. 不能違反物理限制 的GBB 249
2.  夠CHOK夠震的電249

理智會叫我揀2
作者: Opica    時間: 9-5-2019 20:00

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-5-2019 19:25 發表

不過我放棄左aeg了
有gbb 249先會入
唔想好似沙鎚咁
a&k 話係100飛彈鼓
作者: jn_jona    時間: 9-5-2019 20:10

引用:
原帖由 Opica 於 9-5-2019 20:00 發表
a&k 話係100飛彈鼓
算啦佢枝249gbb都應該收左檔
期待下第間出好過
我希望係我們 有open bolt同彈鼓經驗
依家同西北根又行埋左(雖然我唔想食版權費)

Btw marui枝mk46一路都冇講過槍身咩物料?
重6600G好似輕左d
作者: Dave    時間: 9-5-2019 20:13

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-5-2019 20:10 發表

算啦佢枝249gbb都應該收左檔
期待下第間出好過
我希望係我們 有open bolt同彈鼓經驗
依家同西北根又行埋左(雖然我唔想食版權費)

Btw marui枝mk46一路都冇講過槍身咩物料?
重6600G好似輕左d
http://www.hyperdouraku.com/event/marui_fes5/index.html

上年馬記節時有提及是鋁身鋁BARREL 鋁RAS。
作者: Dave    時間: 9-5-2019 20:18

引用:
原帖由 loveless 於 9-5-2019 20:00 發表
1. 不能違反物理限制 的GBB 249
2.  夠CHOK夠震的電249

理智會叫我揀2
其實都知TOPGAS 動力連掃一百發甚至二百發都係出哂事,
正如CA 支小火神連射可以噴水。
所以當日吹奏A&K M249 GBB 會於年內見街...在下衝左去買左套HPA...而家係櫃 。

作者: JBL    時間: 9-5-2019 20:28

作者: Dave    時間: 9-5-2019 20:32

引用:
原帖由 JBL 於 9-5-2019 20:28 發表

HPA本身系統外國有出249成槍,用A&K身改既,有Blowback仲要全行程,6千幾一支之前想入坑,但接受唔到拖喉最後無買....
一般突擊步槍在下都是不接受拖喉的,但機槍本身都非常累贅,多條喉隱藏在槍帶都算可以接受。
當然可以不拖是最好。
作者: JBL    時間: 9-5-2019 20:45

作者: Dave    時間: 9-5-2019 20:53

引用:
原帖由 JBL 於 9-5-2019 20:45 發表

咁仲洗乜等A&K果支?佢行程超短唔好玩既,直接入支HPA系統249成槍咪有得玩囉,我記得賣1100加幣
當時主觀期望A&K 賣3K 左右,相對內構又會像真過DAYTONA 而已。
至於而家恐怕已經胎死腹中,就更是甚麼都不用諗了。
作者: JBL    時間: 9-5-2019 21:02

作者: Ben_9413    時間: 9-5-2019 21:19

引用:
原帖由 Opica 於 2019-5-9 17:48 發表
噴黑色應該幾型
作者: Dave    時間: 9-5-2019 21:21

引用:
原帖由 Ben_9413 於 9-5-2019 21:19 發表

噴黑色應該幾型
FYI ,之前的未上色示範模

作者: loveless    時間: 9-5-2019 21:23

引用:
原帖由 Dave 於 9-5-2019 20:18 發表

其實都知TOPGAS 動力連掃一百發甚至二百發都係出哂事,
正如CA 支小火神連射可以噴水。
所以當日吹奏A&K M249 GBB 會於年內見街...在下衝左去買左套HPA...而家係櫃 。
槍本身要重, 要派到彈, 要保持射頻, 要保持彈道, 要chok.. 淨靠幾百cc氣室, 真係how..

樓盤廣告從來唔會講漏水地板唔平呢D野....
作者: BLSK    時間: 9-5-2019 21:25     標題: 回覆 75# 的帖子

其實都係,如果下面係燈/laser就更好
作者: Ben_9413    時間: 9-5-2019 21:39

引用:
原帖由 Dave 於 2019-5-9 21:21 發表

0米幾好
作者: gainax    時間: 9-5-2019 21:56

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-5-2019 19:25 發表

不過我放棄左aeg了
有gbb 249先會入
唔想好似沙鎚咁
馬記如果真係佛心出鋼身,大多數仍會係槍身顯眼地方加日本製造字,咁樣賣8k...
如果計Feel始終電槍同氣動既操作/Blowback/槍聲差異大,冇所謂既話仍然接受到摩打齒輪聲玩電槍其實實際過玩GBB,
其實只要唔叉gas改叉其它氣體已經冇氣化問題,249咁大支又大彈箱空間大要設計到拖喉唔外露唔係做唔到, 只係而家冇廠肯投資咁多做一件前景未明產品,
如果夠腳人人比10K,8k,D廠要做出黎有乜唔可能
呢次唔知有幾多人科水
作者: Kwind    時間: 9-5-2019 21:59

引用:
原帖由 Dave 於 9-5-2019 21:21 發表

比較想要D外觀小零件換落支DETONICS度
作者: tf141    時間: 9-5-2019 22:36

引用:
原帖由 Dave 於 9-5-2019 19:37 發表

當年都好多人在馬記M4 出之前又話一定好貴又不像真又易爛又食唔到TOPGAS 最後冇競爭力收皮...
咁大家都是估估下,不過有些人估得準一些有些人主觀一些和離實際市場反應遠一些...現在是2019 年,托賴馬記M4 GBB  ...
其實所謂$6000至$8000呢個range都幾大
如果係$6000我諗都仲有一定支持者既,上到去$8000就真係差d了
作者: channet    時間: 9-5-2019 22:46

引用:
原帖由 tf141 於 9-5-2019 22:36 發表

其實所謂$6000至$8000呢個range都幾大
如果係$6000我諗都仲有一定支持者既,上到去$8000就真係差d了
其實6k一支次世代已經好誇張,佢唔係有咩大突破咁賣6-8k係好進取
作者: tf141    時間: 9-5-2019 22:54

引用:
原帖由 channet 於 9-5-2019 22:46 發表

其實6k一支次世代已經好誇張,佢唔係有咩大突破咁賣6-8k係好進取
$6000一枝次世代雖然貴但都唔算好誇張,如果$8000就真係誇張啦
差成二千銀喎大佬
作者: gainax    時間: 9-5-2019 23:41

引用:
原帖由 tf141 於 9-5-2019 22:54 發表

$6000一枝次世代雖然貴但都唔算好誇張,如果$8000就真係誇張啦
差成二千銀喎大佬
如果日圓低滙率都要6~8k港紙算幾貴的一支玩具,
唔係好明今次賣點係邊可以突然升到成2支次世袋價位?本身次世袋唔平了。。。話鋼身都合理有原因肯比多d

假如只係aeg+片中普通ebb震動機能要8k我估多數日本仔先肯埋單 ,
因為日本仔工資高買支amk aeg版都比香港貴好多 ,佢地打1J内馬記唔洗改已夠玩又耐用,係外國同港台一定要改力又要改埋rof,帶動耐用度減低,唔係日本地區欠缺原裝件又未有補品長久玩壞就上神台,冇突破表現就R頭想吸引邊方面玩家。。

講震動台灣煲ebb震動仲chock過次世袋
如果馬記8k做震動249有市場,可能遲下8k買到鋼249震盪版??
作者: tf141    時間: 9-5-2019 23:51

[quote]原帖由 gainax 於 9-5-2019 23:41 發表

如果日圓低
作者: tf141    時間: 9-5-2019 23:52

引用:
原帖由 gainax 於 9-5-2019 23:41 發表

如果日圓低匯率都要6~8k港紙算幾貴的一支玩具,
唔係好明今次賣點係邊可以突然升到成2支次世袋價位?本身次世袋唔平了。。。話鋼身都合理有原因肯比多d

假如只係aeg+片中普通ebb震動機能要8k我估多數日 ...
Dave兄話番到嚟香港5算先係6-8k,如果日本仔買可能要成皮野
作者: gainax    時間: 9-5-2019 23:58

引用:
原帖由 channet 於 9-5-2019 22:46 發表

放係以前top年代lmg短缺,有人出已經249好珍貴就值既。。。
作者: gainax    時間: 10-5-2019 00:16

引用:
原帖由 tf141 於 9-5-2019 23:52 發表

Dave兄話番到嚟香港5算先係6-8k,如果日本仔買可能要成皮野
日本仔消費力好高唔同我地港台,流行玩wa m4個陣九萬yen買派身都有人砌記得當年日圓高企。。。本地賣3500已經比好多人彈貴
今次真係唔知有幾多重大突破,不過馬記市場策略定得咁高企,一定有諗過有日本市場消化先咁自信,外地市場針對高薪一族。。
作者: tf141    時間: 10-5-2019 00:20

引用:
原帖由 gainax 於 10-5-2019 00:16 發表

日本仔消費力好高唔同我地港台,流行玩wa m4個陣九萬yen買派身都有人砌記得當年日圓高企。。。本地賣3500已經比好多人彈貴
今次真係唔知有幾多重大突破,不過馬記市場策略定得咁高企,一定有諗過有日本市場消化先 ...
的確人地消費力高d,不過有時日本仔追求既野未必同我地香港人一樣
我見有d日本牌子做既gear價錢拍得住甚至超過歐美真品,但係一樣有唔少人買,香港人俾得起錢但唔會有人肯買,只會買番歐美真品
作者: Dave    時間: 10-5-2019 00:37

引用:
原帖由 tf141 於 9-5-2019 23:52 發表

日本仔打工仔平均薪金兌HKD 大概是 200000~22000,
香港大概是 12000~14000
台仔大概是8000...

同樣買一支6~8 K HKD  次世代,日本仔可能只是1/3 人工,香港是1/2 人工,台仔可能是成份人工
有時對香港人「頗貴」的東西,在日本人看來不過是少少貴,對台仔來說可能叫天價。
作者: gainax    時間: 10-5-2019 00:56

引用:
原帖由 tf141 於 10-5-2019 00:20 發表

的確人地消費力高d,不過有時日本仔追求既野未必同我地香港人一樣
我見有d日本牌子做既gear價錢拍得住甚至超過歐美真品,但係一樣有唔少人買,香港人俾得起錢但唔會有人肯買,只會買番歐美真品
佢地可能容易賺錢冇所謂又鐘意消費當買開心,唔同一般香港人鐘意格價比得起錢要買樣最值得,所以以前日圓高企好多出配件既廠會優先考慮賣日本,定價比本地高一節+賺日圓匯率
作者: tf141    時間: 10-5-2019 01:09

引用:
原帖由 gainax 於 10-5-2019 00:56 發表

佢地可能容易賺錢冇所謂又鐘意消費當買開心,唔同一般香港人鐘意格價比得起錢要買樣最值得,所以以前日圓高企好多出配件既廠會優先考慮賣日本,定價比本地高一節+賺日圓匯率
嗯...我係到諗會唔會係日本仔比較放膽係做一d佢地應為係innovative既野? (最後成品是否成功另計....)
$8000 - $10000一枝次世代,係香港可能真係冇乜人肯買
但係日本仔可能覺得係將一枝LMG次世代化係一件相當有新意相當創新既事,講真Marui更唔make sense既野都出過,如之前果枝sound effect版本VSR....相比之下呢枝次世代其實唔差,只係貴
相反,一枝出過無數咁多次既軍版1911,如果有鋼身有靚finish開價$10000係香港又係一堆人去搶去訂
作者: java2334    時間: 10-5-2019 01:42

有一次係秋葉原冇咩做
認認真真咁google哂每間槍鋪
行左十間八間
marui次世代真係會放係最當眼既地方
第二多係g&g
一支134a 賣千三四yen
台灣槍/hsg mag pouch個價去到賣仲貴20%
同marui比根本無優勢
講真佢地人工都唔係高過你好多
marui根本冇需要同你搏
我整咩新野出黎
都有一大埋死忠埋單
邊似台灣野咁七窮六絕搶整新野
要搶個market share
作者: Dave    時間: 10-5-2019 01:53

引用:
原帖由 tf141 於 10-5-2019 01:09 發表

嗯...我係到諗會唔會係日本仔比較放膽係做一d佢地應為係innovative既野? (最後成品是否成功另計....)
$8000 - $10000一枝次世代,係香港可能真係冇乜人肯買
但係日本仔可能覺得係將一枝LMG次世代化係一件相當有 ...
如果數馬記企劃失敗作,第一名一定係陰爆VSR,第二應該係18 粒BB 的M320
作者: 48191    時間: 10-5-2019 07:19

咁FN 57排第幾?
引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 01:53 發表

如果數馬記企劃失敗作,第一名一定係陰爆VSR,第二應該係18 粒BB 的M320

作者: Dave    時間: 10-5-2019 07:58

引用:
原帖由 48191 於 10-5-2019 07:19 發表
咁FN 57排第幾?
FN57 ( 在下有一柄,換了補品有凸邊的外管 ) 是外管同HOP UP 座接合處設計不完善,靠兩個圓點固定並需要食BLOW BACK 道力引致易於磨蝕。
以企劃層面並無問題, 不過是GBB 手槍的其中一款式,有問題的是設計。
在下想說的是某個產品本身的設計概念欠佳,或者市場錯算。
例如VSR 10 音爆版要求玩家帶著耳機去聽只有自己聽到的音效,非常黑人問號,跟實用性行先的馬記有點不配,還好投資有限,不過是炒冷飯加個按掣在BOLT 和一部耳機。
反而M320 雖然跟M870 同期開發,概念上都是廣域武器,但有點閉門造車,新的開模設計但得不到良好反應,可算是一個蝕本開發。
本身概念是好的,槍身入GAS ,留彈純粹彈殼非常方便而且穩定可靠,但彈量只有18 發是死症,如果可以射個50 發就完全是另一個產品。
技術上估計是可以做到,因M870 打個六發都可以粒粒1.2J,除番50 粒其實都可以做到粒粒0.15J ( TOPGAS ) 左右,比市面上大部份叉氣留彈炮都大力 ( 0.05J 左右 ),
設計上純粹將留彈炮彈量增加,再將出氣量提升即可。續航力低一點沒問題,反正沒人會拎十幾發留彈下場的,這是在下對M320 感到可惜之處。
結論上這柄M320 跟當年彈弓拉一打三M203 定位相近,偏向觀賞用,性能有限。

然而撇除這些,馬記多數產品線都是可以持續發展,偶有失敗計劃對於多線發展並願意創新的廠家來說可以理解亦是必然會發生之事。

作者: tf141    時間: 10-5-2019 11:28

引用:
原帖由 48191 於 10-5-2019 07:19 發表
咁FN 57排第幾?
FN 5-7我有買
作者: gainax    時間: 10-5-2019 12:37

引用:
原帖由 tf141 於 10-5-2019 01:09 發表

但係日本仔可能覺得係將一枝LMG次世代化係一件相當有 ...
呢支249到港賣6k上落(唔超過2支普通次世袋價位)應該仲有班鐘意次世袋系統既人買黎落場,去到成8~10k真係冇咩普通人肯食,
除非包鋼身可以收藏就有另一種價值吸引人買,

但有樣野要讚係,佢首支將lmg加入震動功能有創意,亦可能會引起瘦田無人耕更多港台加入玩埋一份 另外佢子彈識震呢度做得幾好,之前amk gbb唔識郁即時冇興趣, 個人心目中blow back lmg想做到以下咁就正 (但要隱藏拖喉)
https://m.youtube.com/watch?v=pQhvkvygNfk
作者: Dave    時間: 10-5-2019 12:47

引用:
原帖由 gainax 於 10-5-2019 12:37 發表

呢支249到港賣6k上落(唔超過2支普通次世袋價位)應該仲有班鐘意次世袋系統既人買黎落場,去到成8~10k真係冇咩普通人肯食,
除非包鋼身可以收藏就有另一種價值吸引人買,

但有樣野要讚係,佢首支將lmg加入震動功能有 ...
君不見LCT 支PKP 賣個7~8 千HKD 都有人埋單而且RESTOCK 再翻貨,可見機槍市場其實是有的,
做岩款的MK46 只有G&P ,A&K / CA 那些全都是M249 款式來的。
這次馬記做出MK46 ,準度本身又是包埋奉旨準,再加外觀新潮 OPTION件 ( 淨係隻腳架都只此一家了 ) ,600 克超重BUFFER EBB 和疑真彈鏈震動,無彈斷電和上彈要拉CHARGING HANDLE 解鎖這些花巧野 ,
賣個6~8 K 其實不見得OVER PRICE.
有人可能覺得全鋼才值錢 ( 事實上許多玩具鋼強度低林過薯片一點不值錢 ),但下場派來說鋁身輕量化可能更合宜。
LCT 那支全鋼10 KG 以上未計裝彈,真是不知如何落場。10 KG 是甚麼概念? 好簡單,同時拿起三支M4 就是了。
CA 也出了PKP 不過7KG,應該都是鋼皮不過輕許多,索價好像$4300.

隱藏拖喉可能性不大,最細的樽都塞不進彈箱,未計穩壓器和本身彈箱要裝彈,所以HPA 機槍基本上一定是外露樽和喉的。
另外最細的樽續航力不高,NBB 的 HPA ENGINE 大概都是打數百發,要玩埋BLOW BACK 消耗更快。
所以說A&K 如果玩GBB 入氣彈箱雖然性能一定有限公司,但不拖喉也算是少少優點,一雞兩食要改HPA 換個叉氣咀改快拆ADAPTOR 就可以,所以有點值得期待 ( 本身 )。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0