標題: [Marui] 馬記m4 cnc槍身選擇 [打印本頁]

作者: 死飛仔    時間: 6-5-2019 16:10     標題: 馬記m4 cnc槍身選擇

因為以前玩gbb 有斷耳仔經驗,所以想玩走原裝身買個安心
而且呢排有幾款cnc身係比馬記用有6061,6061T6同7075T6

仲有一款係叫6061cnc五軸加工,唔知硬度係咪同6061冇分別呢?

價錢上嚟睇6061同7075冇乜分別, 可能6061身係民版加骨,7075係得個身
如果玩具粗用嚟講7075係咪會好啲?
thanks

作者: jn_jona    時間: 6-5-2019 16:49

幾多軸加工係佢點切出黎姐 材料都係果d
Wii tech好似係7075黎
一般唔係拎黎扑人 6061都夠做了

Zpart話左出6061鍛身比mws 但講左咁耐都未有跟進消息
作者: gainax    時間: 6-5-2019 17:16

7075鋁強度>>6061, 有得簡7075好唔少
但鍛造後6061未必差過7075原錠cnc,當然7075 鍛造強度更好, 做埋t6熱處理+硬陽已經貼近真鐵強度了,不過玩具應該吹水多,通常6061鍛未必有熱處理, 7075鍛少之有少
基本市面cnc身最好買7075反正唔差幾多錢通常4~5千,
鍛就6061都夠硬了,其餘睇下你簡乜款,同qc好過
作者: jn_jona    時間: 6-5-2019 17:19

引用:
原帖由 gainax 於 6-5-2019 17:16 發表
7075鋁強度>>6061, 有得簡7075好唔少
但鍛造後6061未必差過7075原錠cnc,當然7075 鍛造強度更好, 做埋t6熱處理+硬陽已經貼近真鐵強度了,不過玩具應該吹水多,通常6061鍛未必有熱處理, 7075鍛少之有少
基本市面cnc身最 ...
鍛7075好似得蛇仔同ra?
作者: gainax    時間: 6-5-2019 23:41

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-5-2019 17:19 發表

鍛7075好似得蛇仔同ra?
大蛇應該是6061鍛+熱處理過(聲稱)
R@就7075鍛(聲稱)
我諗7075鍛有量產好似得r@? 我們既7075身仲好平不過細節你懂的
馬記系統記得z零件網有相話做緊,用6061鍛+壓字對返ptvv數個價估計3k樓下值得期待,而家買7075 w牌好似5xxx?急可以買mk12身砌mk18 or mk12,砌gi m4我等Z件了
作者: jn_jona    時間: 6-5-2019 23:53

引用:
原帖由 gainax 於 6-5-2019 23:41 發表

大蛇應該是6061鍛+熱處理過(聲稱)
R@就7075鍛(聲稱)
我諗7075鍛有量產好似得r@? 我們既7075身仲好平不過細節你懂的
馬記系統記得z零件網有相話做緊,用6061鍛+壓字對返ptvv數個價估計3k樓下值得期待,而家買 ...
wii好似4k幾
講堅z牌開左鍛模 鍛完再車 工時會小過成件鋁車好多 外觀細節應該食好多工時
而工時先係最貴

話時話依家馬記原廠條頂骨係唔係真數?
作者: gainax    時間: 7-5-2019 00:28

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-5-2019 23:53 發表

wii好似4k幾
講堅z牌開左鍛模 鍛完再車 工時會小過成件鋁車好多 外觀細節應該食好多工時
而工時先係最貴

話時話依家馬記原廠條頂骨係唔係真數?
7075 4千中既話都ok既, 其實最可惜是到而家d cnc身仲用cnc marking做軍版唔夠feel同以前派一樣,
如果好似kono cnc身加壓字,額外做埋些啦曲半消光令邊位有圓滑feel,係有錯覺似真鐵感覺上埋油更佳,就算鑄身都有效,所以刻字佔個feel都幾重要,
Z件如果只係鍛冇壓字,以佢細節我唔會諗了
馬記應該冇改骨數掛? 你上返縲絲acog橋唔怕出事既
作者: jn_jona    時間: 7-5-2019 01:03

引用:
原帖由 gainax 於 7-5-2019 00:28 發表

7075 4千中既話都ok既, 其實最可惜是到而家d cnc身仲用cnc marking做軍版唔夠feel同以前派一樣,
如果好似kono cnc身加壓字,額外做埋些啦曲半消光令邊位有圓滑feel,係有錯覺似真鐵感覺上埋油更佳,就算鑄身都有效,所 ...
諗過改枝mk12 mod1用arms 22
作者: gainax    時間: 7-5-2019 08:27

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-5-2019 01:03 發表

諗過改枝mk12 mod1用arms 22
入左支mws未先?唔早入越賣越貴
最近試室温廿零度rof 17.x冇得輸
以馬記些啦曲身換唔換鍛orcnc都唔急可以落場整爛之後先換,
砌款先急切
遲d我可能改款玩m16a4,可惜早前冇收份m5骨
你已有mk12骨要改就易,但用乜鏡先?
作者: gainax    時間: 7-5-2019 09:00

其實睇返VVill 啲cnc身細節好過Z件, 但冇壓字爭種feel兩者魚與熊掌

真係買VV既話a1下身有價值d, 因M4身一街係 加上未來如果有廠出埋A1上身可以玩埋oldschool了,
現時要砌支靚仔mk12 用a1身有特色d,馬記啱仲有短夾唔砌走寶

圖片附件: 4281_01-850x715-1.jpg (7-5-2019 09:00, 61.11 KB) / 該附件被下載次數 212

圖片附件: 4281_0-850x715.jpg (7-5-2019 09:00, 59.89 KB) / 該附件被下載次數 185

作者: jn_jona    時間: 7-5-2019 11:01

引用:
原帖由 gainax 於 7-5-2019 08:27 發表

入左支mws未先?唔早入越賣越貴
最近試室温廿零度rof 17.x冇得輸
以馬記些啦曲身換唔換鍛orcnc都唔急可以落場整爛之後先換,
砌款先急切
遲d我可能改款玩m16a4,可惜早前冇收份m5骨
你已 ...
遲下搞枝leupold ts30a2
依家用住novel arms tac1先
Btw Marui mk12管應該冇散賣 要成套kit食

馬記係咪食唔到真數尾通? 因想用a2托
作者: gainax    時間: 7-5-2019 23:27

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-5-2019 11:01 發表

其實用wa d外管例如大蛇v記加轉頭落去就用到,
尾通我仲未改過要揾日齊件砌先知要等其他師兄解答
暫時味用住伸縮托先 不過砌mk12用硬托+短夾先有狙魅力
伸縮托用返長夾就踢的高,支leupold係玩rs?
作者: hendry9881    時間: 8-5-2019 08:56

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-5-2019 11:01 發表

Ts30a2已經揾到支準備入手
係等收完支Nightforce 1-8
作者: jn_jona    時間: 8-5-2019 09:25

引用:
原帖由 gainax 於 7-5-2019 23:27 發表

其實用wa d外管例如大蛇v記加轉頭落去就用到,
尾通我仲未改過要揾日齊件砌先知要等其他師兄解答
暫時味用住伸縮托先 不過砌mk12用硬托+短夾先有狙魅力
伸縮托用返長夾就踢的高,支leupold係玩rs?
好似係wor 有wa轉marui adaptor
Ts30a2睇下搵唔搵到 同到時手唔手鬆啦
作者: jn_jona    時間: 8-5-2019 09:26

引用:
原帖由 hendry9881 於 8-5-2019 08:56 發表

Ts30a2已經揾到支準備入手
係等收完支Nightforce 1-8
因為usmc枝m38 都用ts30a2
所以呢期都易搵
作者: gainax    時間: 8-5-2019 09:57

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-5-2019 09:25 發表

好似係wor 有wa轉marui adaptor
Ts30a2睇下搵唔搵到 同到時手唔手鬆啦
如果日後會改款又有其他系統,買wa管少改or加轉頭 我們,g香港,v記都用得返,而家我有20,14.5同10.5吋鋼管加轉頭差唔多玩哂長中短
每個月頭就手鬆架啦放心去馬
作者: hendry9881    時間: 8-5-2019 10:01

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-5-2019 09:26 發表

因為usmc枝m38 都用ts30a2
所以呢期都易搵
支鏡開始平返
宜家諗住將VXC 416D噴砂磨平舊marking
作者: jn_jona    時間: 8-5-2019 10:07

引用:
原帖由 hendry9881 於 8-5-2019 10:01 發表

支鏡開始平返
宜家諗住將VXC 416D噴砂磨平舊marking
直接買枝m27 iar啦
作者: jn_jona    時間: 8-5-2019 10:08

引用:
原帖由 gainax 於 8-5-2019 09:57 發表

如果日後會改款又有其他系統,買wa管少改or加轉頭 我們,g香港,v記都用得返,而家我有20,14.5同10.5吋鋼管加轉頭差唔多玩哂長中短
每個月頭就手鬆架啦放心去馬
蛇仔好似有mk12管散賣
其實wa管最實際 點轉都用得
作者: gainax    時間: 8-5-2019 10:42

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-5-2019 10:07 發表

唔爭在砌份馬記416cnc kit改m27
作者: laiwangkai    時間: 8-5-2019 11:30

我有支416A5
作者: hendry9881    時間: 8-5-2019 11:33

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-5-2019 10:07 發表

新……入唔到境
作者: gainax    時間: 8-5-2019 12:31

引用:
原帖由 laiwangkai 於 8-5-2019 11:30 發表
我有支416A5
係唔係馬記先 師兄開心share好喎
作者: laiwangkai    時間: 8-5-2019 13:00     標題: 回覆 23# 的帖子

等我放工之後影影先
作者: gainax    時間: 8-5-2019 13:46

引用:
原帖由 laiwangkai 於 8-5-2019 13:00 發表
等我放工之後影影先

終於來了

圖片附件: 62725.png (8-5-2019 13:46, 30.33 KB) / 該附件被下載次數 159

作者: jn_jona    時間: 8-5-2019 14:49

果套kit成皮
作者: higundamhws    時間: 8-5-2019 16:55     標題: 回覆 10# 的帖子

呢套身買左,但仲未得閒郁手搞...

話說VV仲有出mws 既mk18身
作者: gainax    時間: 8-5-2019 22:55

引用:
原帖由 higundamhws 於 8-5-2019 16:55 發表
呢套身買左,但仲未得閒郁手搞...

話說VV仲有出mws 既mk18身
期待師兄成品
呢間廠肯出A1下身,如果願意做埋A1上身就真正開拓馬記系統olschool市場之路
作者: gainax    時間: 8-5-2019 23:00

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-5-2019 14:49 發表
果套kit成皮
仲未計用乜鏡同配菜。。只能萄葡
作者: gainax    時間: 8-5-2019 23:34

話説原來jw 版都出埋?

感覺而家馬記開始似wa m4年代一堆kit同補品,
是但都中支要砌,好易砌完一支又一支架。。

圖片附件: ag-20190201_01mh.jpg (8-5-2019 23:34, 77.8 KB) / 該附件被下載次數 171

圖片附件: ag-20190201_05mh.jpg (8-5-2019 23:34, 76.96 KB) / 該附件被下載次數 167

圖片附件: ag-20190201_06mh.jpg (8-5-2019 23:34, 95.18 KB) / 該附件被下載次數 169

作者: kiss0606    時間: 10-5-2019 23:22

上星期入左MWC套416身 運緊黎
作者: laiwangkai    時間: 11-5-2019 01:05

影住d先, 呢排忙到仆街
我仲有套沙色Eotech Exps同G33,遲下試試邊隻好

圖片附件: FB_IMG_1557507833886.jpg (11-5-2019 01:05, 194.59 KB) / 該附件被下載次數 136

圖片附件: FB_IMG_1557507836165.jpg (11-5-2019 01:05, 203.15 KB) / 該附件被下載次數 145

圖片附件: FB_IMG_1557507838973.jpg (11-5-2019 01:05, 120.87 KB) / 該附件被下載次數 139

作者: gainax    時間: 11-5-2019 07:23

引用:
原帖由 laiwangkai 於 11-5-2019 01:05 發表
影住d先, 呢排忙到仆街
我仲有套沙色Eotech Exps同G33,遲下試試邊隻好
Wow好靚仔,有沙用沙緊係好
唔知師兄感覺套kit如何?fit唔fit位
作者: gainax    時間: 11-5-2019 07:32

引用:
原帖由 kiss0606 於 10-5-2019 23:22 發表
上星期入左MWC套416身 運緊黎
Mwc個套其實做間廠係味唔同416a5 kit?
呢份印象中都係好貴 砌返舊代樣有另一種味道,師兄砌完不如分享下
作者: laiwangkai    時間: 11-5-2019 09:00     標題: 回覆 33# 的帖子

上下身小搖,不過好易解決
最大問題係個Ambi bolt release制,唔搞佢,會高過籠甩左
不過都易,自己整
同埋佢跟既外管墊片唔夠,一定要自備小量
無其他大問題了

作者: jn_jona    時間: 11-5-2019 11:12

引用:
原帖由 laiwangkai 於 11-5-2019 09:00 發表
最大問題係個Ambi bolt release制,唔搞佢,會高過籠甩左
不過都易,自己整
無其他大問題了
上下身搖呢個問題係ar都會有 好易搞
師兄真係好捨得
呢套野係咪要自己配返vfc 416a5托、grip等膠件?
作者: laiwangkai    時間: 11-5-2019 11:28

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-5-2019 11:12 發表

上下身搖呢個問題係ar都會有 好易搞
師兄真係好捨得
呢套野係咪要自己配返vfc 416a5托、grip等膠件?
係,不過我都訂左珍珍grip等裝
作者: gainax    時間: 11-5-2019 11:36

引用:
原帖由 laiwangkai 於 11-5-2019 09:00 發表
不過都易,自己整
無其他大問題了
Cnc上下身唔密實又甩漏左d
唔知隻沙色係似v記金沙定似噴油平滑個種?
成支砌完3幾皮師兄真有米
作者: laiwangkai    時間: 13-5-2019 21:53

邊支好

圖片附件: 2222DB54-5544-4B27-B96A-74DAF2198122.jpeg (13-5-2019 21:53, 198.36 KB) / 該附件被下載次數 143

作者: gainax    時間: 13-5-2019 22:58

沙色set:最襯
黑色set:玩下撞色ok
黑色長個支:粗粗地用住先ok
作者: 死飛仔    時間: 14-5-2019 16:52

啱啱收到Z零件Email,
有其他詢問度較高的品項要先排入開發,
同埋佢哋話胚料一早整好,但因內部加工流程未確定所以要暫時擱置.仲話馬記身內部太多加工死角,所以後延
買住w牌玩住等先,Z零件啲嘢我信得過,等下直得

作者: jn_jona    時間: 14-5-2019 21:15

引用:
原帖由 死飛仔 於 14-5-2019 16:52 發表
啱啱收到Z零件Email,
有其他詢問度較高的品項要先排入開發,
同埋佢哋話胚料一早整好,但因內部加工流程未確定所以要暫時擱置.仲話馬記身內部太多加工死角,所以後延
買住w牌玩住等先,Z零件 ...
有人話馬記身好似wa咁細隻左
如果係咁未用唔返ptw隻胚
作者: Polar    時間: 14-5-2019 23:33

玩番d舊kit

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0