標題: 港島區又少一間 [打印本頁]

作者: 1392    時間: 24-5-2019 22:00     標題: 港島區又少一間

聯合國宣告脫離香港
灣仔區冇晒鎗舖

作者: 天翔翼    時間: 24-5-2019 22:27

聯合國其實係邊間......一直都唔知

香港做氣槍生意似乎都唔係好好做
作者: cky0311    時間: 24-5-2019 22:44     標題: 回覆 2# 的帖子

UN公司
作者: jacobchan3    時間: 24-5-2019 23:21

其實改左名好耐 應該轉咗手 HH airsoft
作者: 1392    時間: 25-5-2019 01:10     標題: 回覆 4# 的帖子

只係改名,沒有轉手

作者: Royal_9413    時間: 25-5-2019 01:37

搬左上樓之後比舊店少左好多好多野賣
作者: bennytsang16    時間: 25-5-2019 01:43

UN 只係改了名,搬了去對面馬路閣樓。
現在連上樓果間都結業嗎???
作者: 新手一隻    時間: 25-5-2019 01:47

作者: mouselkm    時間: 25-5-2019 02:13

UN真令人懷念,我中二那年在這裡買了人手第一支 aeg  MP5A4,那時約2002年左右$1100馬記,當年還是單邊細鋪,之後出來工作就經常光顧買了很多禮物給自己,,之後細鋪變大鋪兩邊打通,當年的2個師傅和我OK,可惜後來機場搜出過J CO2左輪好像WINGXN ,條南美佬爆灣仔UN買 新界南總區查之後封鋪,我再無見過果2位,後來的四眼哥哥我不喜歡,個GP AEG M4 UPPER 開真數牙開400幾,我名搶當年200就快靚正,又有次我看中支KA SVD AEG 想看看,他說這是壞槍,放在貨架上有價錢牌的是壞槍  ,之後我出旺角槍街多,一想都多年前的往事
作者: PMX    時間: 25-5-2019 02:34

以前灣仔有3 檔,UN , WAR4 加一間唔記得名....走剩UN 之後已經少去。UN 以前仲係街舖既時候好多靚 custom , 仲記得當年用 WA 改既ipsc 槍,已經要8千幾一枝,但真心靚......依家無乜特別,普通槍店一間
作者: mouselkm    時間: 25-5-2019 03:02     標題: 回覆 10# 的帖子

是否指賣模型為主的興記?
作者: kornhill401    時間: 25-5-2019 10:36

我雖然住香港,但我都好少去呢間店舖.
間店舖,間唔中都有D平野執ge.
作者: pmcoperator    時間: 25-5-2019 12:08

仲有間叫M one,不過個老世好寸

作者: 1392    時間: 25-5-2019 12:41     標題: 回覆 13# 的帖子

M1 都關門大吉了!
作者: 新手一隻    時間: 25-5-2019 12:58

作者: JOHN2    時間: 25-5-2019 13:16

M1仍存在於新高登,博士唔多覺
作者: 新手一隻    時間: 25-5-2019 13:28

作者: pmcoperator    時間: 25-5-2019 13:44

引用:
原帖由 新手一隻 於 25-5-2019 13:28 發表

都係同一層,搞乜無人機,可能執咗掛。
係咪轉左行呀?
作者: siumingsiusiu    時間: 25-5-2019 15:11

引用:
原帖由 PMX 於 25-5-2019 02:34 發表
以前灣仔有3 檔,UN , WAR4 加一間唔記得名....走剩UN 之後已經少去。UN 以前仲係街舖既時候好多靚 custom , 仲記得當年用 WA 改既ipsc 槍,已經要8千幾一枝,但真心靚......依家無乜特別,普通槍店一間
係咪喺灣仔188 o既模型島?
作者: PMX    時間: 25-5-2019 15:56

引用:
原帖由 mouselkm 於 25-5-2019 03:02 發表
是否指賣模型為主的興記?
下面師兄提醒了,應該是M1
作者: bennytsang16    時間: 27-5-2019 10:47

港島區只剩下鰂魚涌 CRW 同西環 War Industries 兩間槍店,一東一西。
作者: Opica    時間: 27-5-2019 10:59

仲有banxbaxg
作者: pbay    時間: 27-5-2019 11:12

UN都執 ..... 又少一間行
不過搬上樓上後都hea hea 地, 槍入得少咗.
作者: bennytsang16    時間: 27-5-2019 11:13

係 wor,即係東區一間,中環一間,西環一間,放假一日行晒三間,等如行均全港島。
引用:
原帖由 Opica 於 27-5-2019 10:59 發表
仲有banxbaxg

作者: bennytsang16    時間: 27-5-2019 11:17

搬上閣樓之後,少左槍睇,但成日見佢班店員(同佢地親戚)嚮度吹水、用大螢幕打機,好似私竇咁。
引用:
原帖由 pbay 於 27-5-2019 11:12 發表
UN都執 ..... 又少一間行
不過搬上樓上後都hea hea 地, 槍入得少咗.

作者: 2slow    時間: 27-5-2019 11:58

引用:
原帖由 bennytsang16 於 27-5-2019 11:13 發表
係 wor,即係東區一間,中環一間,西環一間,放假一日行晒三間,等如行均全港島。
其實好唔集中, 除非真係好得閒, 或者有d野一定要搵佢地買先會去....
作者: bennytsang16    時間: 27-5-2019 13:13

C朗無做之後,我連CRW都少去左……
作者: jacky2038    時間: 28-5-2019 10:56

作者: bennytsang16    時間: 28-5-2019 15:50

好耐喇,聖誕之後已經無做。
引用:
原帖由 jacky2038 於 28-5-2019 10:56 發表

C朗 無做啦咩?
幾時既事?

作者: dingding1960    時間: 28-5-2019 16:44

冇C朗,感覺間舖静左!
作者: ranger101    時間: 28-5-2019 17:29

bxngbxng=rw,其實一直想問紅顏色的狼網上買完野可唔可以發貨到中環佢度鋪頭,然後去自提,有冇師兄試過
作者: khkenny2    時間: 28-5-2019 23:41

引用:
原帖由 ranger101 於 28-5-2019 05:29 PM 發表
bxngbxng=rw,其實一直想問紅顏色的狼網上買完野可唔可以發貨到中環佢度鋪頭,然後去自提,有冇師兄試過
作為紅狗既前有關係人士,可以答你們吾得....以前出單都最多只可以做到順風站自取,重要特別電郵提醒先做
笨笨重要剛開自己網店自己打自己,出吾出得切單就吾知了
作者: pbay    時間: 29-5-2019 10:17

引用:
原帖由 bennytsang16 於 27-5-2019 11:17 發表
搬上閣樓之後,少左槍睇,但成日見佢班店員(同佢地親戚)嚮度吹水、用大螢幕打機,好似私竇咁。
最慘係佢個網啲嘢, 連有無貨都報得唔準,
網話有貨, 走到上去又話無. 白行一轉.
整整下不如出槍街買
作者: Arisaka    時間: 29-5-2019 10:52

作者: jasonma49    時間: 29-5-2019 11:04

引用:
原帖由 JOHN2 於 25-5-2019 13:16 發表
M1仍存在於新高登,博士唔多覺
博士個位轉左賣Figure 博士應該執左啦
作者: Arisaka    時間: 29-5-2019 11:07

作者: pmcoperator    時間: 29-5-2019 11:09

引用:
原帖由 pbay 於 29-5-2019 10:17 發表

最慘係佢個網啲嘢, 連有無貨都報得唔準,
網話有貨, 走到上去又話無. 白行一轉.
整整下不如出槍街買
佢個網同鋪好似係分開
當年有店員同我咁講
作者: Opica    時間: 29-5-2019 15:30

引用:
原帖由 pmcoperator 於 29-5-2019 11:09 發表

佢個網同鋪好似係分開
當年有店員同我咁講
HH 是當年UN門市拆出來的
UN仍然有做網店 (和HH無關)
HH宜家將會轉做網店
HH門市已於昨日玩完last day
作者: pmcoperator    時間: 29-5-2019 15:59

引用:
原帖由 khkenny2 於 28-5-2019 23:41 發表

作為紅狗既前有關係人士,可以答你們吾得....以前出單都最多只可以做到順風站自取,重要特別電郵提醒先做
笨笨重要剛開自己網店自己打自己,出吾出得切單就吾知了
係紅狗好唔好做﹖係工作DB成日見到佢地出Post
作者: khkenny2    時間: 29-5-2019 21:03

引用:
原帖由 pmcoperator 於 29-5-2019 03:59 PM 發表

係紅狗好唔好做﹖係工作DB成日見到佢地出Post
只可以話除左VXC同Kjer有咩貨辦有得玩左先之外無咩好處, 街鋪份佣金一定多過我, 底薪又凍過冷水,升又無得升
DB成日出咪即係成日有人走
作者: pbay    時間: 30-5-2019 10:20

引用:
原帖由 Opica 於 29-5-2019 15:30 發表

HH 是當年UN門市拆出來的
UN仍然有做網店 (和HH無關)
HH宜家將會轉做網店
HH門市已於昨日玩完last day
原來如此, 唔怪得有二個名.
即係UN網店仍然可訂嘢 ?
作者: bravohk    時間: 30-5-2019 21:37

引用:
原帖由 siumingsiusiu 於 25-5-2019 15:11 發表

係咪喺灣仔188 o既模型島?
模型島你都識?應該有四張嘢
作者: ironjing    時間: 31-5-2019 00:54

其實香港而家越來越少人打wargame,還好近期有點電遊刺激才回升一點,除了沒有場地外,就是玩家分得太散,一些師兄越玩越冇癮而退坑,然後人又再少又有師兄退坑,惡性循環,真希望有人成立warmgame聯盟/總會這種組織,聚集一班玩家,訂立規矩,守則和禮儀,大家共同參與,別再分什麼AEG或GBB,搞什麼種族隔離。畢竟人多才好玩,有時都幾羡慕外國搞得咁好。
作者: pmcoperator    時間: 31-5-2019 17:04

引用:
原帖由 ironjing 於 31-5-2019 00:54 發表
其實香港而家越來越少人打wargame,還好近期有點電遊刺激才回升一點,除了沒有場地外,就是玩家分得太散,一些師兄越玩越冇癮而退坑,然後人又再少又有師兄退坑,惡性循環,真希望有人成立warmgame聯盟/總會這種組織 ...
英國有個Airsoft Association
不過因為英國政府有立法規管Airsoft Gun Regulation先有呢個會出現
如果唔係搞咩會都係晒氣,無認受性
依家約戰都係圍內自己人搞
要Friend搭Friend先入到好既圈子
自從WhatsApp同Facebook出現左之後越來越變得小圈子
作者: laukw123    時間: 31-5-2019 17:24

引用:
原帖由 pmcoperator 於 31-5-2019 17:04 發表

英國有個Airsoft Association
不過因為英國政府有立法規管Airsoft Gun Regulation先有呢個會出現
如果唔係搞咩會都係晒氣,無認受性
依家約戰都係圍內自己人搞
要Friend搭Friend先入到好既圈子
自從WhatsAp ...
離晒題, 但都想回一回應。
非常認同係小圈子,但事實係無計,老鼠屎太多,好多人都唔受新人(唔係指新玩家),怕鬼火,怕不死,怕無品。
出來玩都係想開心,輕鬆玩下就好了,自己圍內夠人就算,何必要冒險去接納新人。
一粒老鼠屎就夠玩殘一班人, 看看早前非常熱鬧的W28螺絲事件就知...
所以無新人玩都好合理...
因為唔識人就要去入散團玩,入到去就比人SM,又打到周身傷, 邊會有新人加入....
遠的唔講, 近近地日本, 人地打1J都唔夠, 咪又係玩得開開心心, 做咩要玩鬼火打傷人呢...果班人跟本唔係入去玩,係入去打人為樂。
作者: pmcoperator    時間: 31-5-2019 17:31

引用:
原帖由 laukw123 於 31-5-2019 17:24 發表

離晒題, 但都想回一回應。
非常認同係小圈子,但事實係無計,老鼠屎太多,好多人都唔受新人(唔係指新玩家),怕鬼火,怕不死,怕無品。
出來玩都係想開心,輕鬆玩下就好了,自己圍內夠人就算,何必要冒險去接納新人。
一粒 ...
香港既風氣似終差D
好少人會認真處理違規玩家
好多人都算啦一人少句,怕事
當無事發生,繼續玩
但點都好,我都係圍內玩算
已經過晒想搞好風氣既心態年齡
作者: Arisaka    時間: 31-5-2019 17:39

作者: pmcoperator    時間: 31-5-2019 17:45

引用:
原帖由 Arisaka 於 31-5-2019 17:39 發表
小圈子其實有原因,
好似我咁玩左咁多年, 打outdoor玩到爆粗,打cqb打到反枱走人 都見唔少
來來去去又係不死,嗌左死出安全區中幾槍 呢d原因
個個都想優質玩家,但又有幾多個玩家真係有品 ?

前幾年有新 ...
CQB反枱我真係未見過

出左黎做野之後,每個周未都變得好珍貴
一個星期日我都係想用錢買個開心姐
好在我班Teammate個個都玩到熟
試個Join其他隊伍到最後都係同自己個班玩最開心
依家如果約唔到局我寧願周未做其他野都唔打散團
俾錢買難受

作者: ironjing    時間: 1-6-2019 14:29

其實以上回應都唔算離題,是因為玩的人少了才沒法支撐店鋪生存,這又引申另一個問題,顧客少了銷量自然少了,要生存唯有加價,又造成打game就越來越貴,於是又有師兄退坑,又是另一個循環,當然老鼠屎真的不少也是另一個問題,當中有幾個臭名昭彰的大家都知,但最影響的是用氣槍射擊途人的那些仆街,嚴重影響我們的形象,小弟自問是非常優質的玩家,自己一定遵守幾條規矩,1:遵守一槍死。 2:不打鬼火 3:情況容許下儘量由腳打起,不要刻意打人頭部 4:如果伏到人一般我都是出聲講句(師兄你中槍啦)免傷和氣 5:中槍後不能再出聲向隊友提水(因為已是死人) 我平時都係咁教我個仔呢啲禮儀,無奈而家有部分人英雄主義過盛,一定要威到最後。唉!
作者: cipher    時間: 1-6-2019 15:16

引用:
原帖由 ironjing 於 1-6-2019 14:29 發表
其實以上回應都唔算離題,是因為玩的人少了才沒法支撐店鋪生存,這又引申另一個問題,顧客少了銷量自然少了,要生存唯有加價,又造成打game就越來越貴,於是又有師兄退坑,又是另一個循環,當然老鼠屎真的不少也是另 ...
我都玩咗幾乎20年(中學玩到而家中佬)
我自己覺得槍/gear 比起以前唔算特別貴
玩ge 人都唔係真係太少

我諗反而係租金貴d 舖頭先難生存
作者: hermansiu    時間: 1-6-2019 15:36

其實講到打到燥,真係無謂,由其cqb ,上支cam就可以解決好多問題,其實個規則都係圍繞著一槍死姐,唔死咪打到佢死囉,第一場發現有問題咪第二場用夜光豆囉⋯⋯到話邊c,枝cam影住,道理同陰公都係曬你度,原全無得嘈
作者: sam524    時間: 1-6-2019 17:03

引用:
原帖由 pmcoperator 於 31-5-2019 17:31 發表

香港既風氣似終差D
好少人會認真處理違規玩家
好多人都算啦一人少句,怕事
當無事發生,繼續玩
但點都好,我都係圍內玩算
已經過晒想搞好風氣既心態年齡
其實唔係唔想認真處理 而係無有效方法處理
咁大個人 人地不死鬼火 做死雞你可以點做?
十幾年前講到今時今日 不死點呀 唔死咪打到死 下次唔預佢
你仲可以點?罰錢?罰企?報警同呀蛇講佢不死?
其實係大家都無能力做d咩 只有唔預佢玩 愈玩愈小圈子係一種risk control 確保大家識嘅玩得開心
我都係個圈玩左十年 愈黎愈少打game 宜家一年都無一場 就係無腳
散場唔敢join 怕d咩唔洗多講啦

其實就係好多人死要面 覺得自己一定係Rambo 但又無技術 唔抵得自己咁快死
人地無品 唔係你同我同個運動同個圈子嘅問題 係社會風氣
人地要無運動精神 買支槍就以為自己係John wick可以打一百個
你同我又可以做d咩? 講到尾 小圈係個risk control
小弟我買下槍 砌下槍 得閒一兩場就夠 比錢買難受 邊個想?
作者: alvin155    時間: 1-6-2019 18:00

引用:
原帖由 sam524 於 1-6-2019 17:03 發表

其實係大家都無 ...
非常贊成,好多人就係執着我打中佢點解唔死,又或者我嗌咗死點解仲打我,根本雞毛蒜皮。打war game係表現自己真漢子嘅一面,打成咁不如做師奶

作者: gainax    時間: 1-6-2019 23:53

引用:
原帖由 alvin155 於 1-6-2019 18:00 發表

非常贊成,好多人就係執着我打中佢點解唔死,又或者我嗌咗死點解仲打我,根本雞毛蒜皮。打war game係表現自己真漢子嘅一面,打成咁不如做師奶
谷氣原因我諗唔係一次半次咁簡單,係有班人專登犯規破壞場game公平性做無賴令大家不快,情況正如打舖機對面開外掛冇癮,打機最多打過舖隨時隨地有得玩有乜所謂,
但打wargame係難得放假一日通常仲要夾到朋友同事先參加會特別珍惜,當然希望有盡興過程開心玩日,
遇到無賴自己吃力不討好完全唔好受,我諗冇人願意供養呢班人令到自己掃興,
最差情況係出術/有心傷人唔收雞唔止一個,亦可能個d人同搞手有路投訴當睇唔到,或搞手無心理敷衍你又賺日錢,遇到咁好就好大機會有人嘈交或直頭半場拉大隊走人

始終樹大有枯枝人心惡性循環之下小圈子係一定發生,如果固定同一班人玩得開心又多話題傾得暢快,假設自已班友開game同外人開game同一日,有幾多個會選擇參加外面同一大班三唔識七人撈埋玩唔去自己友個團?

wargame是群體活動,想體驗過程愉快必須大家守本份合作,
30人成團既話只要有幾個搞事份子好易成日game嘈交多過落場
就算自已冇領野但打打下成日有人嘈交仲有乜癮?

所以無論乜事都好公平性失衡係好易令人有爭執,打場波有黑哨、天龍八步、批踭睇下d球員同球迷反唔反檯
作者: sam524    時間: 2-6-2019 00:58

離一離題 講個故仔
話說好多年前 join左朋友d朋友場CQB
朋友d朋友就新新地手 所以朋友就叫我地玩開o既去帶下人地玩 同搵齊腳開團啦
打落本身都無咩事 新手們都打過幾次有支手槍仔 我地又hea打咁啦
有場 同對面一對情侶狹路相逢 咁就互相開火啦
個女仔行個男仔前面 我打中個女仔 女仔叫死 搵路走
咁我就收雞啦 費時打死人啦 我當時都仲未中槍
唔知個男o既有心定無意啦 同個女仔行同一邊 一面則移一面射我 話我做咩唔叫死
我呆左兩秒 講左句 見有死人係你面前我先唔開槍 你仲當佢盾牌一邊射我
嘈左兩句之後我話我死 出去算
唔知佢有心定無心 話唔到佢有無錯 亦唔係d咩大事 但無默契就係無默契 個日就咁就好似爭左d野咁

作者: jacky2038    時間: 2-6-2019 01:02

作者: gainax    時間: 2-6-2019 07:50

引用:
原帖由 sam524 於 1-6-2019 17:03 發表

其實係大家都無 ...
如果小圈子是指群組gp會歡迎新人加入咁仲算可以延續本地wargame運動落去,去到只淨返熟人/熟人介紹先入到既"小"圈子
先肯長久玩落去咁"落場"好快末落,而家望返啲槍舖摺下一間又一間,除左後生一代多左娛樂少左人入行,入行無門/揾唔到戰友又係佔好大原因之一,
老實講自己一丁友落場入散團冇人識玩完一日返歸是=一個人睇戲興致大減,新人入門冇fd玩又唔入gp所謂小圈子,咁可以up除非熱誠無限,唔係玩兩玩好易放棄了,所以小圈子存在是必須,雖然分化左各班人但起碼有保障會員質素有game打之餘又有交流,
不過都係個句,人人自律守規則唔好搞d瓜田李下野引人誤會,老手又肯帶新人,3唔識7散團game都可以打得好開心,又識到人交流做個game友下次再約一齊打味幾好
作者: sam524    時間: 2-6-2019 11:46

引用:
原帖由 gainax 於 2-6-2019 07:50 發表

如果小圈子是指群組gp會歡迎新人加入咁仲算可以延續本地wargame運動落去,去到只淨返熟人/熟人介紹先入到既"小"圈子
先肯長久玩落去咁"落場"好快末落,而家望返啲槍舖摺下一間又一間,除左後生一代多左娛樂少左 ...
小圈子入面o既人都已經慢慢淡出 只剩下砌槍自high
咁新人入唔入都一樣 所以我自己就變返新人出黎搵game打
作者: gainax    時間: 2-6-2019 21:13

引用:
原帖由 sam524 於 2-6-2019 11:46 發表

小圈子入面o既人都已經慢慢淡出 只剩下砌槍自high
咁新人入唔入都一樣 所以我自己就變返新人出黎搵game打
早幾年斷左一排後來嘗試新人方式試過入gp,其實gp入面仍會分門派玩耐左人多一樣未必啱嘴型
所以玩左排又去返單身砌槍為主,如果冇朋友或固定伴打驚,其實都係未必有恆心每月打驚玩落去,始終群體活動要有伴先同樂,班舊人只要舊朋友退役好大機會自己冇咩心落場不了了之,新人又有新人睇法唔一定啱嘴型,可能用幾次拆槍/落場經驗教返你轉頭令你o嘴
舊人最怕新人呢尾, 新人又唔鐘意老手式提點,
所以冇一班/至少一個夾到既戰友好難長久打落去,不如砌自己鐘意玩具傾下槍經,鐘意就落場做下jw rambo單人匹馬都係種新玩法
作者: foxs0074    時間: 2-6-2019 21:28

作者: ironjing    時間: 3-6-2019 00:46

gainax兄:我都有同感,現在啲新師兄心態好難捉摸,好似時下年青人咁(唯我獨尊),一定係佢型曬,近兩年同班德軍打過幾次,即係臭名昭彰
作者: ironjing    時間: 3-6-2019 00:50

又斷字:     gainax兄:我都有同感,現在啲新師兄心態好難捉摸,好似時下年青人咁(唯我獨尊),一定係佢型曬,近兩年同班德軍打過幾次,即係臭名昭彰上螺絲果班人,又是退群收場,免得自己勞氣,唔通要搞軍備競賽鬥大力鬥重彈鬥護甲鬥頼皮咩?另一群(一槍死)師兄都幾好,不過搞GBB多,小弟玩開AEG,所以唔係成日加到團。又係呢啲種族隔離政策。唉!
作者: ironjing    時間: 3-6-2019 00:53

請問師兄。統稱UN的以甚麼出名???
作者: gainax    時間: 3-6-2019 10:57

引用:
原帖由 ironjing 於 3-6-2019 00:50 發表
又斷字:     gainax兄:我都有同感,現在啲新師兄心態好難捉摸,好似時下年青人咁(唯我獨尊),一定係佢型曬,近兩年同班德軍打過幾次,即係臭名昭彰上螺絲果班人,又是退群收場,免得自己勞氣,唔通要搞軍備競 ...
樹大有枯枝永遠不變道理,個人感覺新入們最易入錯圈子,容易做左d令人厭惡行為都未知乜事仍覺得理所當然先嘔血,好就揾到班老前輩教你好多實用知識同小技巧,避免中伏之餘亦免得失同場其他師兄,
唔好就群埋班三五成群要型要威走極端路線,即係個群成班入面大多數風氣都咁惡劣,咁自然好易自己唔覺意有樣學樣,

舉最簡單常見例子,落到場死人區插匣試槍週圍瞄,見人試新手就好易試埋一份,去到戰區前面了槍又跟住做,隔離個個明明中彈又縮返埋,冇正確指導好易比人意識到冇問題,可能仲有人教你點偷雞 呢d最基本問題其實講到厭是唔適當行為。。

再深入d就係買裝備同改槍篇,新人假如跟到d大師傅改到神槍在手吊打所有一打十咁款,通常會迷戀入教改埋一份 ,有d槍特別設計非主流唔適用本地,但間唔中會有班教友sell人入會拎落場,只要落多幾次場望望有幾多人用心底就知入唔入教

有班型到甩碌,個look要型打驚詐型,如果未實戰過比人水到買一堆唔啱用裝備哂錢都算,黑仔上黎比人打到爆牙爛面呢d到時唔知怪邊個了,開game前要型影相冇問題,正式落場永遠保護自己特別係完整面部行先,
打法又要配合裝備,鐵甲威龍camp後區未比人打中都熱死,
戴副型仔眼鏡only一尾衝變彈窿
所以新入們玩之前首先了解自己想要乜,最好上網睇多d相關教學同資訊,
學好學壞好睇一開始跟乜人玩,揾到有心幫人師兄請珍惜,基本上無論講解同教授都只係=做義工,落手幫埋你既更加難得,
互相尊重不分你我守規則齊同樂,咁呢行相信可以繼續歡樂落去
作者: Dave    時間: 3-6-2019 12:01

自己做了5, 6 年HOST ,只攪大場收費場,即是次次要找廿幾人先成到團的。
說實話未談到心淡要放棄,但HOST 真是吃力不討好。做HOST 自己一樣要比場費,沒利益的 ,真是義工一般的存在。
一來自己想玩,二來有一些多年的腳也想玩,沒人攪便我攪好了。
有時如果身邊有位HOST 常常攪GAME ,JOIN 到就盡JOIN 吧。
找腳是一個困難,二來當天天氣也是令人憂心事,HOST 最驚落雨,有時預早成個月BOOK,到攪GAME 果日先來落雨,
HOST 心已涼了一截,如果有人因為天雨而想放飛機,或可以將心比已,有人攪了GAME 比了二千蚊訂,
當日下雨而被放飛機甚至攪到人數不足要補足人頭費給場地,是甚麼樣的心境?
就算落狗屎都好,錢一定要比,人最好都來,當是支持吧,起碼參加者真是報個名就等玩...HOST 不是。
HOST 做甚麼? BK 場,比訂,約人,發送旅巴資料,問人上車未落車未,去到場地要拎場紙,如果D 場太西又要出聲問可否改,
開GAME 前CHECK 火力,萬人有人不生性超火又要做醜人禁用那槍,好采就相安無事聽聽話話,不好采就要費一番唇舌。
長遠想有GAME 打,HOST 又要找新血,或者FD'S FD ,或者FORUM 找,每次又不能太多,因為吸新血真是賭博一樣,
好的話就是好腳,不好的話可以毀了一天。大家年紀不少,不再是小朋友時一個月打兩場三場,許多時一個月甚至個半月才一場,
毀了又要再等好久。

至於 HOST 找人的能力跟場GAME 好不好玩有很大關係,
如果參加者發覺某HOST 負責的GAME 很少不死人,很少嘈交,很少爭執,請不要以為是幸運,
因為群體質素如果不加管理,唯一走向必然是劣化,因為有品的會因為無品玩家而走,無品玩家不會因為有品的而走,道理很簡單。
團體質素能夠保持,HOST 暗中可能已經剔走了一些問題人物不去約,但要剔人頭自然更難齊腳。

這些心聲對於長期做HOST 的朋友來說可能頗有共鳴,身邊也有另一個朋友是攪開街場的,談起這些也感觸良多。

作者: laukw123    時間: 3-6-2019 12:11

引用:
原帖由 ironjing 於 3-6-2019 00:50 發表
又斷字:     gainax兄:我都有同感,現在啲新師兄心態好難捉摸,好似時下年青人咁(唯我獨尊),一定係佢型曬,近兩年同班德軍打過幾次,即係臭名昭彰上螺絲果班人,又是退群收場,免得自己勞氣,唔通要搞軍備競 ...
如不設定規則去限制AEG, AEG& GBB好難共存。
AEG高彈量,分分鐘不用RELOAD就完場(鏈匣400發或以上),連發火力不斷壓制,而且場地細及環境所限,慢慢潛也沒用,廢車場之類一開GAME就見到,根本比AEG壓住。
如果AEG & GBB要同場較量,要設太多規矩,不是人人受落。
小弟同班朋友都係玩開GBB,本身亦有個群組GBB約戰。
有試過參加過2-3次AEG & GBB的GAME,
限AEG 使用的彈匣數量,100發彈弓匣,單發/點放,平衡2邊AEG & GBB的數量,達致火力相對平均。
在開GMAE前要花時間去查證各AEG玩家所使用的彈匣是否合格,唔去查又係講個信字。
感覺都係純AEG/ GBB GAME比較好,合法力就算,唔搞咁多。
本來一天的時間就唔多(1000-1600,仲要有1.5小時食飯),不用花費大量時間去搞呢D野,方便D。
作者: RCOOH    時間: 5-6-2019 16:22

我RR地頭既一點係而家D鎗鋪做乜野?

D中年男人支鎗亂九咁指又金手指冇人敢話一聲,我冇金手指,有彈有氣但未cock鎗,鎗口避哂人橫移三步去靶位試鎗即刻比人叫我咪亂指,好野。

我個樣似未夠稱我認,唔使咁下嘛?仲要已經唔係一次,係咪要我隻手指好似驅魔人咁自轉show比你睇?係係地獄唔會受呢d氣。

作者: screwupman2022    時間: 5-6-2019 21:36

西營盤果間去過一次咁多...裝潢幾骨子...sales哥哥話佢地已經做左三年了...我心想做街店咁靜都頂得住嗎,唔做網店賣去海外市場點搵到錢?
作者: bennytsang16    時間: 5-6-2019 21:55

在港大落少少,間舖旺中帶靜,早前做 AK 系氣槍大減價 (75折),小弟在 FB 睇到個 post,一放工就衝去買o左枝 GHK AKMS,只係二千五百幾蚊,抵到震。
引用:
原帖由 screwupman2022 於 5-6-2019 21:36 發表
西營盤果間去過一次咁多...裝潢幾骨子...sales哥哥話佢地已經做左三年了...我心想做街店咁靜都頂得住嗎,唔做網店賣去海外市場點搵到錢?

作者: SPAREHEAD    時間: 5-6-2019 23:17     標題: 回覆 68# 的帖子

請問 師兄大約位置喺邊呀
作者: bennytsang16    時間: 5-6-2019 23:58

War-Industries HK Limited, 水街、第二街交界。
引用:
原帖由 SPAREHEAD 於 5-6-2019 23:17 發表
請問 師兄大約位置喺邊呀

作者: channet    時間: 5-6-2019 23:58

引用:
原帖由 ironjing 於 3-6-2019 00:46 發表
gainax兄:我都有同感,現在啲新師兄心態好難捉摸,好似時下年青人咁(唯我獨尊),一定係佢型曬,近兩年同班德軍打過幾次,即係臭名昭彰
其實唔一定係年青人,我遇到高hp或者品格惡劣既大部份都係有返咁上下年紀,遠既唔好講就上個月係w28 join散團,剛打完第一round, 冇錯係個日既第一round!
我好早死出黎返左安全區 個時安全區得幾個人,突然一個50歲以上既阿叔係戰區返入安全區,佢係發L晒癲咁狂屌,佢個激動程度好似比人殺左全家包括埋佢隻狗咁
佢話有人係界外打佢,我個刻覺得就算係都唔駛激動到咁 而家先第一場你咁樣點玩到尾? 好啦開第2局我又係一早死左(我認我成日死 )
同一情況又出現,個位阿叔比第一次更激動咁沖入安全區狂狂狂狂狂屌 佢今次矛頭係w28 個d紅衫host,狂屌人話人唔識帶,又話自己都係做host出身babababab
而最最最令我難以至信既,依位阿叔當日係帶埋老婆同個仔去打game,我個刻覺得你咁大個人eq低到咁你點比個仔做磅樣,可能平時佢係屋企都係咁,佢個仔好似冇咩太大反應只係比佢入黎個下嚇一嚇
之後佢捉住個搞手不停情緒失控式投訴話要換host,可憐個搞手只係一個廿歲到既後生仔完全唔知點處理依個情況 最後又唔知點解不了了之,可憐w28職員比佢不停屌左2 round
而之後依位阿叔全日保持無賴式不死狀態,何為無賴式不死? 就係佢近乎企定定比人任射而絕對不死,但由於佢之前個發癲狀態已經搞到冇人咁豈佢(包括w28職員)明知到佢不死都由佢
對家打到心灰大部份人走左,我只能講而家個wargame界氣氛咁差好多時就係依d人,而依d人係不論年紀既 join散團就有依d風險
作者: ironjing    時間: 6-6-2019 07:40

咁真係一樣米養百樣人,我都係大叔,怪不得打game圈子越來越窄,呢位師兄立壞榜樣。
作者: gainax    時間: 6-6-2019 09:37

引用:
原帖由 channet 於 5-6-2019 23:58 發表

其實唔一定係年青人,我遇到高hp或者品格惡劣既大部份都係有返咁上下年紀,遠既唔好講就上個月係w28 join散團,剛打完第一round, 冇錯係個日既第一round!
我好早死出黎返左安全區 個時安全區得幾個人,突然一 ...
痴線佬無分國界年齡性別,有就實有呢d人睇遇唔遇到,
又去返今時今日服務態度唔夠vs客人大過天,要點平衡到就要睇咩場所了,無可能賓館既價錢要求五星級質數,亦唔合理用高級會所專貴會員價錢買魚旦檔服務,

以上單野明顯過火左唔洗咁激動先,如果職員有理性處理問題,咁問題會係客人身上,邊方面唔啱都好,當場嘈交就最令大家冇癮,如果唔是發生較為嚴重問題,可以先同話事人理性溝通左先,多次投訴無門先再進一步行動,當時真有重大問題,相信有同場其它師兄認同支持,
真是投訴冇人管理玩唔過個半日味當去租場set槍唔落場,下次唔再去黑名單左佢,亦可以上來分享睇下邊班人搞事等其它game友警惕
作者: kornhill401    時間: 6-6-2019 10:11

引用:
原帖由 RCOOH 於 5-6-2019 16:22 發表
我RR地頭既一點係而家D鎗鋪做乜野?

D中年男人支鎗亂九咁指又金手指冇人敢話一聲,我冇金手指,有彈有氣但未cock鎗,鎗口避哂人橫移三步去靶位試鎗即刻比人叫我咪亂指,好野。

我個樣似未夠稱我認,唔使咁下嘛 ...
請問C Hing,果間店舖是否'名搶'嗎?
作者: gainax    時間: 6-6-2019 10:12

引用:
原帖由 laukw123 於 3-6-2019 12:11 發表

如不設定規則去限制AEG, AEG& GBB好難共存。
AEG高彈量,分分鐘不用RELOAD就完場(鏈匣400發或以上),連發火力不斷壓制,而且場地細及環境所限,慢慢潛也沒用,廢車場之類一開GAME就見到,根本比AEG壓住。
如果AEG & GB ...
最有效率係分開玩,相對公平之餘又唔需要太多規則限制,適合互相唔識散團,用同一樣結構系統aeg就aeg gbb就gbb可以冇借口拗話你屈我用乜乜乜點點點了,只有認技術不如人
限彈要check有冇人偷雞又係困難,越多規舉則越細圈子越少人肯跟,基本上互相認識而自律先打得和氣

咁多年小弟打game打得最暢快個日,就係讀書個陣全班同學報團自己人打哂,所有人租槍支支殘舊國狗、奶樽2000飛平彈,鐵網面罩,睇運抽籤咁款支野射唔射得直,你笑下我我寸下你諗返都幾搞笑
所以真係自己人最開心買少見少了
作者: Dave    時間: 6-6-2019 10:40

引用:
原帖由 channet 於 5-6-2019 23:58 發表

我好早死出黎返左安全區 個時安全區得幾個人,突然一 ...
年紀真是無分,在下見過相當好禮又謙虛的大叔,亦見過無品不死界外賽的大叔,
同理亦見過謙虛有禮的後生,亦見過中多兩粒彈都丟人露帽的後生。
如果是有即時衝凸,在下身為HOST 會即時管理,管理的要點就是讓生事的兩位走到一二邊無人處再談,
萬不能在嘈吵甚至叫囂底下談,必生大事。
HOST 要客氣客觀和同理心,不需分對錯,只需了解事件,許多時雙方各自陳述完自己觀點之後已解決了9 成了。( 一者開口時對方不得插口,HOST 不得認同或反對 )。
緊急情況就是這樣解決。
但防患需於未然,真是比較頻繁生事的,教不了多少次,在下有個心態,就是別人的仔何需你教,又不是自己的,
教一次半次,不受教或始終覺自己岩哂,很簡單下次不再約你。惡人自有惡人磨的,在下要管理只是團隊的整體品質,和令最多參加者開心。
老鼠屎要改邪歸正不是易事,而是佢死佢事。

見過最劣等的情況是一個本身都比較可圈可點的後生廿頭,在某次團中叫了4, 5 個朋友來,多數是大叔來,
在下心想差不多30 人團,4 個也惡不出甚麼出樣。豈知不死也都算了,有些打打下走出安全區望入來睇水,睇到安全又跑番入來打...
在下是在對面隊,也早早死出來,之後走去對面通知他們不能這樣,那些大叔們不止一個是這樣,而是差不多全都是這樣,物以類聚...
事後他們那邊嬴了,提出不如玩防守戰,他們 7 個人 ( 有一個義士JOIN 他們)  對14~16 人...是他們主動提出的。
當然被打到不能自理,事後那個可圈可點後生仔說不夠打不如再猜,在下說多試兩場吧,又是你們要求的,別那麼快放棄麻...
之後打到下午為止...最後幾場才再猜隊...不過都故意拆散他們來打。
當日完場回去之後,有人告知我他們有不死,而且拍了SCOPE CAM 片 ( 因為狙擊手 ),確實是明顯命中+ 尿震再若無其事消失於人海...
事後在下問那位廿頭青年,他說他們不會不死的,讓他再三肯定之後,在下才給那條尿震片他看,當然是即時啞了。
廿頭青年表示會跟他們說。

事後這一批人在下直接BLACKLIST 了,包括不嬲JOIN 開我那位可圈可點後生仔。

作者: pmcoperator    時間: 6-6-2019 10:59

有D人入散團純粹想發洩
特登講粗口,問候人媽媽,Set 到1.9999J
Full Auto快頻意粉
特登搵交哎

我性格上做唔出呢D行為
如果大家都預個日可以問候下人,哎下交,將平時抑鬱的情緒爆發晒出黎
其實都幾過癮,可以話另類玩法
同聽Death Metal,套戲The Purge一樣

可惜無人肯Host無品Game
可以邀請Game界神獸,出位人士作招攬
加番句請帶足保護裝備

作者: pbay    時間: 6-6-2019 11:23

引用:
原帖由 screwupman2022 於 5-6-2019 21:36 發表
聽聞係"永低"既子公司, 幫趁過幾次, 都幾好傾幾friendly, 會幫客整槍同custom IPSC槍.
但落親去都頗冷清, 佢地又唔搞網店, 真係唔多知點生存,
可能大老細有錢燒, 又或者西半山有錢人成日幫趁high-end野 ?
作者: pmcoperator    時間: 6-6-2019 11:27

引用:
原帖由 pbay 於 6-6-2019 11:23 發表

聽聞係"永低"既子公司, 幫趁過幾次, 都幾好傾幾friendly, 會幫客整槍同custom IPSC槍.
可能大老細有錢燒, 又或者西半山有錢人成日幫趁high-end野 ?
或者開間鋪根本唔係賺錢
純粹一個眾腳點
作者: kornhill401    時間: 6-6-2019 11:35

引用:
E間店舖,約3個月前入過去,見佢重新執位,店員話,將會放D 12吋公仔尼賣.
作者: lekch    時間: 6-6-2019 11:42

我記得最經典既都係某位師兄長期都帶開團,亦都好喜歡帶鴨仔
等佢果班隊友可以用快頻式意粉屠鴨仔

當佢地班隊友被鴨仔射中,第一個反應唔係嗌死,
而係惱羞成怒 成班黑口黑面話你咁近都照開槍 一堆無賴式藉口,

作者: sam524    時間: 6-6-2019 13:34

引用:
原帖由 pmcoperator 於 6-6-2019 10:59 發表
有D人入散團純粹想發洩
特登搵交哎

我性格上做唔出呢D行為
如果大家都預個日可以問候下人,哎下交,將平時抑鬱的情緒爆發晒出黎
其實都幾過癮,可 ...
因為一群人互相發洩無癮呀嘛
要出黎一個打廿個 打到你飛起先開心嫁嘛
作者: RCOOH    時間: 6-6-2019 13:38

引用:
原帖由 pmcoperator 於 6-6-2019 10:59 發表
有D人入散團純粹想發洩
特登搵交哎

我性格上做唔出呢D行為
其實都幾過癮,可 ...
眾神之戰
作者: laukw123    時間: 6-6-2019 13:55

引用:
原帖由 gainax 於 6-6-2019 10:12 發表

最有效率係分開玩,相對公平之餘又唔需要太多規則限制,適合互相唔識散團,用同一樣結構系統aeg就aeg gbb就gbb可以冇借口拗話你屈我用乜乜乜點點點了,只有認技術不如人
限彈要check有冇人偷雞又係困難,越多規舉則 ...
因為有人講話應該唔再細分AEG & GBB GAME, 所以先回應返件事係好麻煩。  
正路GBB VS GBB (加手拉狙), AEG VS AEG(加手拉狙)就最好, 合法力就算, 又唔洗搞咁多野。
當初玩AEG & GBB GAME,只限合法力,無其他限制,然後GBB根本玩唔到。  
當日打水立方,車場, 伊拉克, 風水林。 只有風水林叫做有得打下。
A TEAM 玩家入面,10個有4-5個都係高彈量意粉槍,2個場地槍, 4個普通鏈匣AEG。
B TEAM 7個GBB, 2個場地槍, 1個手拉狙。
A TEAM全部人一路開槍一路壓, B TEAM根本玩唔到, 想潛都潛唔到...

作者: pmcoperator    時間: 6-6-2019 14:12

引用:
原帖由 sam524 於 6-6-2019 13:34 發表

因為一群人互相發洩無癮呀嘛
要出黎一個打廿個 打到你飛起先開心嫁嘛
都係既。要禁住人,大聲過人而人地又驚你
個D神獸先至會覺得好玩
作者: Dave    時間: 6-6-2019 15:06

引用:
原帖由 laukw123 於 6-6-2019 13:55 發表

因為有人講話應該唔再細分AEG & GBB GAME, 所以先回應返件事係好麻煩。  
正路GBB VS GBB (加手拉狙), AEG VS AEG(加手拉狙)就最好, 合法力就算, 又唔洗搞咁多野。
當初玩AEG & GBB GAME,只限合法力,無其他限制, ...
不厭其煩地多口補句:限彈量就好...

剛剛6 月2 日場GAME ,故意讓多些此FORUM 的師兄JOIN ,一共加了新血 13 人( 都是此FORUM 的師兄和他們朋友 ),
其中有 4 個新朋友是拿是GBB,分別是 VFC 416A5,VFC 417,唔知乜牌MP7 ,KSC MP9 GBB ,加埋本身自己的腳都有人玩GBB,大概是 3 成GBB,6 成AEG/PTW,1 成其他 ( 狙/ 純手槍 ETC )
天公造美,明明天文台寫住屎咁黑的云估佢9 成落屎,點知早上至下午3 點都是天朗氣清,非常神跡,整天打完,也沒有嘈交沒有爭執,非常感動。( 一次JOIN 如此多新血其實是有少少步步為營的) 。

雖然有師兄表達過或者可以考慮限300 粒或許會對GBB 更FRIENDLY,不過亦認同限左彈600 發之後大家都是有得打,而且打落就算GBB 多那邊都是肯攻肯突擊,因為不存在火力壓制,
而GBB 比較多那邊在人數相同人數下也是輸嬴各半,這是客觀的賽果。
其實再次實證了就算之前沒JOIN 開本人團的玩家也好,簡單一句到尾限彈300 粒或600 粒 ( 在下火力限制是一律全自動1.4J 以下,狙2 J 以下 ),已經是很有效去平衡整體戰力的規則。

其實留意番很多GBB 玩家表示「沒得打」並不是因為AEG 特別準特別痛,而是派豆派死,那限制派豆正是對症下藥之舉,很簡單的道理而已。
當然有師兄抱住「不同類不同場」的堅持,那也只好由他,反正本人多年來以此RULE HOST GAME 已證明了這是可行的,餘下的就是感情問題了。

作者: m14teddy    時間: 6-6-2019 15:23

引用:
原帖由 Dave 於 6-6-2019 15:06 發表

剛剛6 月2 日場GAME ,故意讓多些此FORUM 的師兄JOIN ,一共加了新血 13 人( 都是此FORUM 的師兄和他們朋友 ),
其中有 4 個新朋友是拿是GBB,分別是 VFC 416A5,VFC 417 ...
CHING WELL TALK
作者: laukw123    時間: 6-6-2019 17:33

引用:
原帖由 Dave 於 6-6-2019 15:06 發表

其中有 4 個新朋友是拿是GBB,分別是 VFC 416A5,VFC 417 ...
其實我前面的回應有提"限彈量/彈匣數目"因為不限彈,AEG是無限火力壓制。
由頭到尾都係講個信字, 因為太多位出術,不論AEG/GBB都好。
"限彈":檢查時一隻鏈匣,落場用幾多無人知, CHECK槍果時用彈弓匣,落場用鏈匣,中間換左又係無人知,
其實去到尾咪又係講自律&有品... 但係邊個HOST會咁易冒險去加"新人" (非新玩家)
出一次事有排煩。

P.S 小弟都打過幾次AEG+GBB GAME,從來唔覺得AEG+GBB無得同場打。只係中間有好多因素&規則限制。
當然場地所限,一開波見到晒大家,場地中間又無咩COVER,一開GAME FULL住跑就無得講啦。
如果大家都守規則,絕對有得玩,但講到尾WARGAME都係講自律&有品。  
平時打GAME,都係唔認死/鬼火(HOST限制火力),現在又多左限彈,又多一樣要去檢查(難聽講,就係比多個位去偷雞)

作者: 屈濕    時間: 6-6-2019 18:26

引用:
原帖由 pbay 於 2019-6-6 11:23 發表

聽聞七月尾會搬
不過就肯定唔係"永低"子公司
只係SYP老細識"永低"老細
作者: Dave    時間: 6-6-2019 20:32

引用:
原帖由 laukw123 於 6-6-2019 17:33 發表

其實我前面的回應有提"限彈量/彈匣數目"因為不限彈,AEG是無限火力壓制。
由頭到尾都係講個信字, 因為太多位出術,不論AEG/GBB都好。
"限彈":檢查時一隻鏈匣,落場用幾多無人知, CHECK槍果時用彈弓匣,落場用鏈匣,中 ...
在下明白,指的不是師兄。
但限彈GAME 是否可行和管理出術者應該分開去談。
首先限彈GAME 在不同槍種的公平性上是可取的,相信這是一個可以肯定的想法。
一條可行的規則如何執行是另一個課題。

然而一個限彈的GAME 如有一個玩家無限制地派彈,是係人都聽到的,相比鬼火/不死人等引人注目許多。
至於如何防止出術,就跟防鬼火,防不死等一樣,總有方法管理,亦總有方法偷雞。
要找好腳去玩是任何WARGAME 都通用的,不單論「限彈GAME」為然。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0