標題: [VFC] 迷版m16 [打印本頁]

作者: gainax    時間: 3-6-2019 13:25     標題: 迷版m16

v記系統呢排多左唔少新花款, 呢支睇相唔錯唔知新改版內構同短夾有乜表現
作者: RCman    時間: 3-6-2019 14:14

引用:
原帖由 gainax 於 3-6-2019 13:25 發表
v記系統呢排多左唔少新花款, 呢支睇相唔錯唔知新改版內構同短夾有乜表現
套原裝傢私算係幾有玩味
作者: dickyan28    時間: 3-6-2019 16:45

引用:
原帖由 RCman 於 3-6-2019 14:14 發表

套原裝傢私算係幾有玩味
樓上師兄們提及的....是它嗎?

圖片附件: DNA_M16A1_613_00.jpg (3-6-2019 16:45, 175.87 KB) / 該附件被下載次數 229

作者: 520df10    時間: 3-6-2019 16:55

引用:
原帖由 dickyan28 於 3-6-2019 16:45 發表

Yup,之前出t65果間
作者: gainax    時間: 3-6-2019 17:06

引用:
原帖由 dickyan28 於 3-6-2019 16:45 發表

應該是,呢間廠印象中有出t65睇落介紹幾有心做,
不過今次m16 marking好似唔係美國財產,如果有602身配短夾更佳夠經典
作者: gainax    時間: 3-6-2019 17:15

引用:
原帖由 RCman 於 3-6-2019 14:14 發表

套原裝傢私算係幾有玩味
是原裝已包Rs件定造得神似 如果個身執執再做埋些啦曲一定好正,同埋佢內構好似有改良,唔知配埋短夾有乜水平?一雞爽清25飛我收貨
作者: RCman    時間: 3-6-2019 17:19

引用:
原帖由 gainax 於 3-6-2019 17:15 發表

是原裝已包Rs件定造得神似 如果個身執執再做埋些啦曲一定好正,同埋佢內構好似有改良,唔知配埋短夾有乜水平?一雞爽清25飛我收貨
之前睇QXF寫"本物傢俬"....實在令人多點聯想
近八隻金牛....應該都有D其望

作者: jn_jona    時間: 3-6-2019 17:49

只係睇左相 都覺得物有所值
作者: gainax    時間: 3-6-2019 18:18

引用:
原帖由 RCman 於 3-6-2019 17:19 發表

之前睇QXF寫"本物傢俬"....實在令人多點聯想
近八隻金牛....應該都有D其望
啲件咁新應該唔是個個年代Rs件 民版件其實唔貴但個樣未必跟足colt,如果玩具做到高仿有質感除非追求完美,唔係已經玩得過唔一定換真件了,

7千中左右價位未算貴到哽唔落仲平過大蛇一d,如果鐘意v記系統都諗得過既,
計返幾年前買支b0mber a1要5千幾但亞鉛煲只係cnc刻字同豬P質數kit又冇短夾跟要另買,同樣cnc身呢支壓字全齊marking,包靚仔鋼煲短夾啲件又像真,以當年價最少加兩千先砌到
,未計通脹先7千中,現時玩v記系統好過原始WA其實個人覺得可以接受, 我諗主要競爭對手只有大蛇,咁就要睇鐘意大蛇系統定v記了,
而家V記同大蛇而家都有短夾,v記內構做得真過蛇唔少啱鐘意玩埋拆解操作既玩家,不過大蛇有鍛造身。。好難選擇不樣一人一支算
作者: gainax    時間: 3-6-2019 18:31

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-6-2019 17:49 發表
只係睇左相 都覺得物有所值
係靚仔,冇為意似落左真件先高質 如果自己識整或拎去客製肯定做得似當年真鐵feel,以v記系統造型夠像真就算唔落場,拎來玩當操作槍拆解都回味,呢間野整埋A1壓字我諗更多oldschool軍版迷會收藏了
作者: vgrdragon1    時間: 4-6-2019 00:58

願聞其詳。

作者: F.B.I.    時間: 4-6-2019 08:27

睇埋個lower marking同字型先

圖片附件: dna m16a1.jpg (4-6-2019 08:27, 146.76 KB) / 該附件被下載次數 265

作者: gainax    時間: 4-6-2019 09:33

M613似乎有兩個marking 版本?
最常見是呢隻刻字

但呢支gbb似抄另一個少見版本。。

Marking同字型都ok掛?

另一個問題是上身右側凸字唔知正唔正確?
台灣當年用A1就係買613

不如出多支603味易搞d,反正呢度興美佬版本

圖片附件: Screenshot_2019-06-04-08-38-47-1.png (4-6-2019 09:33, 526.21 KB) / 該附件被下載次數 175

圖片附件: Screenshot_2019-06-04-08-50-27-1.png (4-6-2019 09:33, 833.53 KB) / 該附件被下載次數 175

圖片附件: Screenshot_2019-06-04-08-50-18-1.png (4-6-2019 09:33, 627.68 KB) / 該附件被下載次數 150

圖片附件: Screenshot_2019-06-04-09-00-07-1-2.png (4-6-2019 09:33, 507.28 KB) / 該附件被下載次數 148

圖片附件: Screenshot_2019-06-04-09-00-07-1-1.png (4-6-2019 09:33, 527.17 KB) / 該附件被下載次數 151

圖片附件: 613-4613113_3_525accfb83589_zps2ae6e770.jpg (4-6-2019 09:33, 55.32 KB) / 該附件被下載次數 184

圖片附件: 32246636_4.jpg (4-6-2019 09:33, 109.03 KB) / 該附件被下載次數 181

作者: gainax    時間: 4-6-2019 10:04

揾到右面清晰相,

唔知呢隻乜版本, gbb如抄返上面AR15 mod 613marking常規d
另外呢d真鐵收藏品好貴都真係有人買。。

圖片附件: Screenshot_2019-06-04-09-54-33-1.png (4-6-2019 10:04, 545.99 KB) / 該附件被下載次數 147

作者: kornhill401    時間: 4-6-2019 11:01

如果係3#C Hing果支,有馬仔刻印,D色又幾正.大蛇廠的一半價錢.

作者: dickyan28    時間: 4-6-2019 13:17     標題: 回覆 15# 的帖子

不需要如果, 馬仔刻印肯定有附上, 因為......

3# & 12# 相片內的產品, 事實上出自同一工廠, 只是拍攝效果有分別.
作者: pmcoperator    時間: 4-6-2019 13:44

無錢
加上用開GHK系統
寧願砌好過
望GHK出M4短匣
作者: dickyan28    時間: 4-6-2019 13:52     標題: 回覆 13# 的帖子

不知由何時開始, 高清平滑的槍身被認定為AIRSOFT產物的公認標準, 索價越高的越是完美無瑕

每次看到gainax師兄提供的實槍相片時, 大腦的性衝動立即湧現.....事實上這些粗糙, 少許酒糟下陷, 不大工整的CNC切割, 才是真實槍械的性感

圖片附件: AR15 Lower_01.jpg (4-6-2019 13:52, 90 KB) / 該附件被下載次數 141

圖片附件: Inokatsu Lower_01.jpg (4-6-2019 13:52, 99.81 KB) / 該附件被下載次數 139

作者: hendry9881    時間: 4-6-2019 15:18

E D件平到冇人要

圖片附件: m16.jpg (4-6-2019 15:18, 190.36 KB) / 該附件被下載次數 136

作者: jn_jona    時間: 4-6-2019 15:41

引用:
原帖由 hendry9881 於 4-6-2019 15:18 發表
E D件平到冇人要

A2定a1?
可能我搵唔到平個source
我見colt廠既都比較貴
作者: dickyan28    時間: 4-6-2019 16:14

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-6-2019 15:41 發表

A2定a1?
可能我搵唔到平個source
我見colt廠既都比較貴
師兄的回應讓在下感到很想有更深一層次的獲知......

若是找到的並非如 19#師兄的一樣俱備了生產資訊, 可以得悉是那一家供應商生產時......

例如: 是一件USED的A2型BUTTSTOCK(當然不會俱備包裝及資訊標貼), 我們是否可以透過其他方向去引證....找到的是正宗的COLT產物??
作者: hendry9881    時間: 4-6-2019 16:22

引用:
原帖由 dickyan28 於 4-6-2019 16:14 發表

若是找到的並非如 19#師兄的一樣俱備了生產資訊, 可以得悉是那一家供應商生產時......

例如: 是一件USED的A2型BUTTSTOCK(當然不會俱 ...
Used更加難知係咩廠出,除非賣家係自己支架餐拆出黎賣
作者: gainax    時間: 4-6-2019 16:32

引用:
原帖由 pmcoperator 於 4-6-2019 13:44 發表
無錢
加上用開GHK系統
寧願砌好過
望GHK出M4短匣
G香港系統好似得一間廠出過7075 cnc A1身,不過4千幾蚊冇任何零件跟而且絕版,要砌好一支我砌過份kit成萬貴過大蛇同呢支
作者: gainax    時間: 4-6-2019 17:08

引用:
原帖由 dickyan28 於 4-6-2019 13:52 發表
不知由何時開始, 高清平滑的槍身被認定為AIRSOFT產物的公認標準, 索價越高的越是完美無瑕

每次看到gainax師兄提供的實槍相片時, 大腦的性衝動立即湧現.....事實上這些粗糙, 少許酒糟下陷, 不大工整的 ...
個個年代外觀一定係粗糙而求期,原因技術問題加上趕上戰場,下下幾千幾千支一批做左萬萬聲趕打仗,同一個模唔係爛都照造,刻字最反映粗製求其程度,

比著而家玩具做到咁一定冇人買如果係忠實粉絲,多數收集當年落過場舊舊地既件再舊化埋支新槍,刻字有深淺不一先有缺陷美還原當年情懷, 所以如果呢支Al個底咁像真唔加工做舊佢有d哂左,用cnc身而壓字壓得咁工整有哂借口最適合diy大變身

圖片附件: images-7.jpeg (4-6-2019 17:08, 13.4 KB) / 該附件被下載次數 173

圖片附件: 880m16f-1.jpg (4-6-2019 17:08, 53.18 KB) / 該附件被下載次數 173

作者: gainax    時間: 4-6-2019 17:19

引用:
原帖由 hendry9881 於 4-6-2019 15:18 發表
E D件平到冇人要

Colt定民版廠先? 如果民版廠啲件的確幾平,
一千幾百都買到全新7075t6鍛upper/lower,啲手托手柄尾托二手仲平到笑不過如果原裝玩具已高質換要落真件不如入返colt正品價值大d,印象中有人放過二手A1 膠2~3寶好似2千有找好過買民版
作者: gainax    時間: 8-6-2019 01:29

話説睇到拍拍高介紹, 話好多件用真品
唔知有冇師兄入左考究下? 如果係就抵玩
作者: hendry9881    時間: 8-6-2019 06:29

睇落又真係幾正
作者: kornhill401    時間: 10-6-2019 11:25

香港網店找不到呢支玩具槍. 請教C Hing們,呢支香港店舖有到貨嗎?
作者: Opica    時間: 10-6-2019 11:56

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-6-2019 11:25 發表
香港網店找不到呢支玩具槍. 請教C Hing們,呢支香港店舖有到貨嗎?
有至少兩間有
Baxgbanx 門市&網站
QRX

作者: kornhill401    時間: 10-6-2019 12:20

引用:
原帖由 Opica 於 10-6-2019 11:56 發表
有至少兩間有
Baxgbanx 門市&網站
QRX
我曾在'紅娘','兔仔'和'彩虹'個網都搵過.
謝謝C Hing,給予有關資訊.
作者: lekch    時間: 11-6-2019 21:04

新入手,當中一直想要支A1,睇過WE,又留意過Viper,
最後呢支一步到位, 而家差支colt 3x20
作者: RCOOH    時間: 12-6-2019 00:10

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-6-2019 12:20 發表

我曾在'紅娘','兔仔'和'彩虹'個網都搵過.
謝謝C Hing,給予有關資訊.
陳黑記聽日"休息"。
作者: jn_jona    時間: 12-6-2019 00:45

引用:
原帖由 dickyan28 於 4-6-2019 16:14 發表

例如: 是一件USED的A2型BUTTSTOCK(當然不會俱 ...
Oh 一時頭腦發熱將usgi packing同colt連上左關係
我知係有好多contractor做的

如果一般賣com野地方 我都見colt fn比其他廠貴
我正好搵緊a2托砌野 見到usgi packing既a2 butt stock就心頭一熱
如樓上師兄方便告之邊到買到既 請pm小弟
萬分感激
作者: kornhill401    時間: 12-6-2019 11:31

引用:
原帖由 RCOOH 於 12-6-2019 00:10 發表

陳黑記聽日"休息"。
謝謝C Hing給予資訊.唔使摸門釘.
作者: kornhill401    時間: 12-6-2019 11:57     標題: 回31#

上星期見'射手'有呢支鏡.

作者: gainax    時間: 12-6-2019 12:39

引用:
原帖由 lekch 於 11-6-2019 21:04 發表

新入手,當中一直想要支A1,睇過WE,又留意過Viper,
最後呢支一步到位, 而家差支colt 3x20
工起師兄有新玩具玩 睇過有其他巴打開箱,
呢支外觀比心機之外連內部改埋隻䭔角度同取消切氣片,似大蛇結構用少左氣阻力仲低左,其實V記一早應該咁做,今次比副廠改良後v記未來方向可以著重呢方面再加以改動了,最後一塊拼圖就係新版低阻力gi30飛彈夾
作者: gainax    時間: 12-6-2019 12:53

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-6-2019 00:45 發表

Oh 一時頭腦發熱將usgi packing同colt連上左關係
我知係有好多contractor做的

如果一般賣com野地方 我都見colt fn比其他廠貴
我正好搵緊a2托砌野 見到usgi packing既a2 butt stock就心頭一熱
如樓上師兄方便 ...
其實入呢d野易唔易領野 啱見當年舊舊地A1托冇通先22.X美幤抵到爛但買唔到
作者: hendry9881    時間: 12-6-2019 13:03

引用:
原帖由 gainax 於 12-6-2019 12:53 發表

其實入呢d野易唔易領野 啱見當年舊舊地A1托冇通先22.X美幤抵到爛但買唔到
冇事既

作者: NCP013    時間: 12-6-2019 13:20

無0唔好話無事, 已有幾位前人出事, 所以低調D好,低調D好,
作者: hendry9881    時間: 12-6-2019 13:23

引用:
原帖由 NCP013 於 12-6-2019 13:20 發表
無0唔好話無事, 已有幾位前人出事, 所以低調D好,低調D好,
出事果D好似係賣野
作者: jn_jona    時間: 12-6-2019 13:24

引用:
原帖由 hendry9881 於 12-6-2019 13:03 發表

冇事既

低調d好
如果有d野有唉他 又比人督灰既話會好麻煩

Btw m27 iar kit?
棍仔我諗係係用kac定h&k自己果隻 好似kac
作者: gainax    時間: 12-6-2019 13:25

引用:
原帖由 hendry9881 於 12-6-2019 13:03 發表

冇事既

可以咁砌支玩具真係萄葡
作者: hendry9881    時間: 12-6-2019 13:29

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-6-2019 13:24 發表

低調d好
如果有d野有唉他 又比人督灰既話會好麻煩

Btw m27 iar kit?
棍仔我諗係係用kac定h&k自己果隻 好似kac
M27係用kac
作者: jn_jona    時間: 12-6-2019 13:44

引用:
原帖由 hendry9881 於 12-6-2019 13:29 發表

M27係用kac
Icic
我一開始以為係h&k果枝
作者: hendry9881    時間: 12-6-2019 14:13

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-6-2019 13:44 發表

Icic
我一開始以為係h&k果枝
Grip Pod都有用

圖片附件: abbr_afca1d38ff12bda35ab89ad06186c30d.jpg (12-6-2019 14:15, 102.6 KB) / 該附件被下載次數 138

圖片附件: YEm591B-800x533.jpg (12-6-2019 14:15, 180.12 KB) / 該附件被下載次數 144

作者: 520df10    時間: 14-6-2019 02:59

真心唔錯

同場加映另外兩支鍛

作者: gainax    時間: 14-6-2019 23:10

引用:
原帖由 520df10 於 14-6-2019 02:59 發表
真心唔錯

https://upl ...
連底板有刻字算比足心思 不如真是出埋603啦
But 師兄支t65都係鍛? 話時話流行潮派仲有廠咁考究出舊派玩具實在難得,好彩唔是602同car15毒性劇烈之物未來唔知有冇機會
作者: cky0311    時間: 14-6-2019 23:19

how much this gun?
作者: 520df10    時間: 15-6-2019 00:20

引用:
原帖由 gainax 於 14-6-2019 23:10 發表

連底板有刻字算比足心思 不如真是出埋603啦
But 師兄支t65都係鍛? 話時話流行潮派仲有廠咁考究出舊派玩具實在難得,好彩唔是602同car15毒性劇烈之物未來唔知有冇機會
支T65都係同廠,
八到下支MAYBE係733
作者: gainax    時間: 15-6-2019 00:37

引用:
原帖由 520df10 於 15-6-2019 00:20 發表

支T65都係同廠,
八到下支MAYBE係733
其實會唔會近期份733 kit就是佢出?

一樣cnc+壓字+真品零件+v記系統
真係出出成槍好過自己砌, 最好同今次一樣咁"考究"
Heat 733有望了

圖片附件: 21914637062731_881-1.jpg (15-6-2019 00:37, 48.12 KB) / 該附件被下載次數 162

圖片附件: 21914637062731_930-1.jpg (15-6-2019 00:37, 46.63 KB) / 該附件被下載次數 171

作者: lekch    時間: 15-6-2019 10:02

而家VFC AR匣全部都係黑色416匣,
用長匣搞到好奇怪

作者: kornhill401    時間: 15-6-2019 11:38

引用:
原帖由 cky0311 於 14-6-2019 23:19 發表
how much this gun?
好似係8隻金牛有找.
作者: hendry9881    時間: 15-6-2019 11:44

引用:
原帖由 gainax 於 15-6-2019 00:37 發表

其實會唔會近期份733 kit就是佢出?
一樣cnc+壓字+真品零件+v記系統
真係出出成槍好過自己砌, 最好同今次一樣咁"考究"
Heat 733有望了
如果有Gm hydramatic m16a1就正
作者: pmcoperator    時間: 15-6-2019 13:46

引用:
原帖由 lekch 於 15-6-2019 10:02 發表
用長匣搞到好奇怪

好肉酸呀,好似長左出黎
作者: gainax    時間: 16-6-2019 00:50

引用:
原帖由 hendry9881 於 15-6-2019 11:44 發表

如果有Gm hydramatic m16a1就正
Cnc改下個身冇話唔得,改圖紙602身一樣得,
但冇馬仔未必咁多人有衝動,gm身話時話似冇logo印漏左
作者: gainax    時間: 16-6-2019 01:38

引用:
原帖由 lekch 於 15-6-2019 10:02 發表
用長匣搞到好奇怪

怪到唔敢直視
現時理論上可改豬香港鐵夾,不過都希望有正式v2版gi長夾了
之後出733既話順理成章又有得改埋警用c7 a2玩2味

圖片附件: HS2010-0663-53.JPG (16-6-2019 01:38, 55.02 KB) / 該附件被下載次數 142

作者: Opica    時間: 16-6-2019 12:20

之前有聽聞vfx會出鐵匣
作者: lekch    時間: 17-6-2019 00:15

引用:
原帖由 gainax 於 16-6-2019 01:38 發表

怪到唔敢直視
現時理論上可改豬香港鐵夾,不過都希望有正式v2版gi長夾了
之後出733既話順理成章又有得改埋警用c7 a2玩2味
或者插pmag可能仲會正常少少
當係警版m16a1

作者: Jagdtiger1944    時間: 17-6-2019 03:49

作者: gainax    時間: 17-6-2019 11:09

引用:
原帖由 lekch 於 17-6-2019 00:15 發表

或者插pmag可能仲會正常少少
當係警版m16a1

算免強講得通,以幾十年前既槍款最襯都係gi夾了
其實世界各地警用仲有用a1?
作者: gainax    時間: 17-6-2019 11:37

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 17-6-2019 03:49 發表
What?  $7k...give you CNC marking...
唔係啊, 呢支是壓字,只要近睇細心d就見到有輕微粗幼深淺唔同,
但一般唔望真似cnc多過壓既,
我諗係壓完再做噴砂個陣省走哂字旁凸出黎擠壓邊,加上佢字體唔夠粗同深,咁擠壓出黎毛邊可能已經唔明顯了,不過呢d真鐵都有咁情況,似cnc另一原因係主要因為佢字同logo太工整清晰,做唔似大家見得多市面流通軍版相個種粗製矇矓feel姐

返而個人覺得cnc身做軍版呢度如果追求十全十美真係要自己後期加工同做cerakote, 因一對比就兩種唔同feel,�

如果比我買支一定磨走哂車痕再省反圓滑線條做埋cearkote, 些啦曲好過陽極原因除左色水啱同耐磨度高, 就係一層漆油可以加強原滑質感同有遮蓋能力,遮左好淺痕都得,做舊完個身有凹凸坑再上些啦曲做正

圖片附件: CMforgecode.jpg (17-6-2019 11:37, 63.92 KB) / 該附件被下載次數 144

圖片附件: CHforgecodeII.jpg (17-6-2019 11:37, 65.71 KB) / 該附件被下載次數 159

圖片附件: DNA-M16A1-MOD_613-18-1-1.jpg (17-6-2019 11:37, 82 KB) / 該附件被下載次數 157

作者: jn_jona    時間: 17-6-2019 12:07

引用:
原帖由 gainax 於 17-6-2019 11:37 發表

唔係啊, 呢支是壓字,只要近睇細心d就見到有輕微粗幼深淺唔同,
但一般唔望真似cnc多過壓既,
我諗係壓完再做噴砂個陣省走哂字旁凸出黎擠壓邊,加上佢字體唔夠粗同深,咁擠壓出黎毛邊可能已經唔明顯了,不過呢d真鐵都有 ...
槍友由追求靚 去到追求真實果種粗工
係一種進步
作者: gainax    時間: 17-6-2019 14:47

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-6-2019 12:07 發表

槍友由追求靚 去到追求真實果種粗工
係一種進步
其實論外觀,而家比起當年WA膠身亞鉛注模印有跨世代進步,就算新版大蛇比起呢支只係贏鍛造工藝,計外觀像真度cnc唔一定輸蝕好多,印象中以前炸彈牌外觀麻麻都有台灣玩家diy到出神入化,一眼望落去比鍛造仲似真鐵,所以只要有心機成功在望,當然唔強求玩具廠造到如此地部,呢支已經交足貨可以自行處理了
作者: Jagdtiger1944    時間: 21-6-2019 06:27

作者: 520df10    時間: 21-6-2019 12:58

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 21-6-2019 06:27 發表

咁都唔係CNC??  壓出來的字字邊會受壓谷到凸起冇得扼人..及每隻字深淺不一 ,  你睇下井勝出$3千尾果枝D壓字 , 再講成個身車到起曬界...幾多刀都睇到,  點走仿真路線賣$7-8千 , 當你個CNC身$3千 , 之後余數果$5千 ...
(SORRY 重POST DELETE)

作者: 520df10    時間: 21-6-2019 12:58

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 21-6-2019 06:27 發表

咁都唔係CNC??  壓出來的字字邊會受壓谷到凸起冇得扼人..及每隻字深淺不一 ,  你睇下井勝出$3千尾果枝D壓字 , 再講成個身車到起曬界...幾多刀都睇到,  點走仿真路線賣$7-8千 , 當你個CNC身$3千 , 之後余數果$5千 ...
  馬仔COLT M16 真係太公整,我都有疑惑,

但colt's firearms division果幾行就真係壓
貴唔貴就真係見人見智,
買支玩具姐,
PS:井勝 Grade B($3XXX)果支個身崩既,睇見都唔開胃
作者: gainax    時間: 21-6-2019 13:58

引用:

其實初時驟眼我都覺似cnc多過壓, 不過師兄細心睇會見到係有粗幼深淺唔同,

或者佢用其他方法刻字扮出黎唔定 ,而#記一樣唔是真壓字
Cnc車刀痕一直好多副廠出cnc kit仍然係有,原因cnc機鑼工序好似用原子筆咁幼刀具填色咁一行行銑走材質,行與行之間特別高低位,圓柱圓邊位有機會做到有條線橫紋(俗稱刀痕),cnc工序做完打砂後消除左大部分紋,但比較深個d要完全消除哂係要人手打磨先得,幾百甚至上萬套kit都會發生係多少同顯唔顯眼問題,

如果每份kit人手用砂紙細部打磨好似下圖咁,唔知定價賣出去另加幾多手工費先圍本請熟手做。。

自己識diy就免費姐

圖片附件: DNA-M16A1-MOD_613-15_mh1561091434051.jpg (21-6-2019 13:58, 50.4 KB) / 該附件被下載次數 156

圖片附件: 20190323_142327-1.jpg (21-6-2019 13:58, 616.54 KB) / 該附件被下載次數 149

圖片附件: 20190323_142339-1.jpg (21-6-2019 13:58, 610.84 KB) / 該附件被下載次數 157

作者: jn_jona    時間: 21-6-2019 14:40

引用:
原帖由 gainax 於 21-6-2019 13:58 發表

其實初時驟眼我都覺似cnc多過壓, 不過師兄細心睇會見到係有粗幼深淺唔同,
或者佢用其他方法刻字扮出黎唔定 ,而#記一樣唔是真壓字
Cnc車刀痕一直好多副廠出cnc kit仍然係有,原因cnc機鑼工序好似用原子 ...
係咪用比較高號數既砂紙?會唔會執到d邊位斜左
作者: gainax    時間: 21-6-2019 17:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-6-2019 14:40 發表

係咪用比較高號數既砂紙?會唔會執到d邊位斜左
睇件野刀痕幾深,普通橫紋only用砂紙400(唔洗太重手,主力磨凸起橫線個位小心過量)>>800(全面均衡打磨走所有痕+磨滑返表面)>>1000號(全面修補800號未磨滑表面)已Ok,

用砂紙唔洗太驚省到斜左,除非位置係正魚骨直角咁會磨圓左 ,因陽極有耐磨度冇咁快見銀,6~7系實心鋁夠實淨一條線都唔易完全省走哂,亞鉛,壓鑄大量省就唔知
最尾反正要重新噴砂拋返工整個表面,唔洗再上千幾2千咁幼砂抛埋光咁,
咁做先完全冇花冇刀痕再拎去陽極又好些啦曲又好,手痕味噴砂前將應有線條磨圓滑d,再加拎個身去石屎沙石堆撞崩省凹扮鍛都得,只要唔怕手軟同一陣太重手人地唔明以為買到次貨咁肉表面既

太深既痕接近高低要用銼,咁就麻煩我諗工藝唔夠先要做呢步返手尾或佢專登整到咁冇呃人真正全cnc做 ,總之有d廠明明陽極前打重砂就消除哂橫紋,但冇做乾淨呢步就陽極結果一條條紋留返係度唔知想做咩。。
作者: gainax    時間: 21-6-2019 17:44

引用:
原帖由 520df10 於 21-6-2019 12:58 發表

馬仔COLT M16 真係太公整,我都有疑惑,

但colt's firearms division果幾行就真係壓
貴唔貴就真係見人見智,
買支玩具姐,
PS:井勝 Grade B($3XXX)果支個身崩既,睇見都唔開胃
打砂真係可以完全將字旁凸起擠壓出黎毛邊省走,
我以前拎過幾次#記身做噴砂都叫師傅係字上面輕手d
結果輕手都省左一半凸面再省落去係可以平面

呢支如果全部都係壓字既話,應該打乾淨砂盡去哂刀痕跡先壓,
雖然因壓個陣個夾具有機會hi花個身,不過盡量避開壓字上面打砂我估可以仲保留返字旁凸痕,而家打到咁乾淨平面,似壓完先全部一次性打砂去痕(連毛邊一齊處理。。)
作者: 520df10    時間: 22-6-2019 01:16

引用:
原帖由 gainax 於 21-6-2019 17:44 發表

打砂真係可以完全將字旁凸起擠壓出黎毛邊省走,
我以前拎過幾次#記身做噴砂都叫師傅係字上面輕手d
結果輕手都省左一半凸面再省落去係可以平面

呢支如果全部都係壓字既話,應該打乾淨砂盡去哂刀痕跡先壓,
雖 ...
認同~師兄所言甚是
作者: gainax    時間: 22-6-2019 09:52

引用:
原帖由 520df10 於 22-6-2019 01:16 發表

認同~師兄所言甚是
呢支就係噴過砂做色既#記身, 簡單噴一噴已經去左幾多字毛邊

噴砂已經係一種強大打磨去痕工藝玩得多就明..

另外M16年代太新唔太有個種當年情懷,以前見過台灣達人做支派CNC身M16,
完美還完當年外觀真係流口水,呢支D牌原裝已經正過派咁多做舊化一定

唔知有冇高人玩下呢支

圖片附件: 86788.jpg (22-6-2019 09:52, 227.52 KB) / 該附件被下載次數 133

圖片附件: DSC_8962.jpg (22-6-2019 09:52, 198.09 KB) / 該附件被下載次數 138

作者: kornhill401    時間: 22-6-2019 18:14     標題: 回72#

請問C Hing, 有槍帶果支,是否珍的嗎?
作者: gainax    時間: 22-6-2019 22:34

引用:
原帖由 kornhill401 於 22-6-2019 18:14 發表
請問C Hing, 有槍帶果支,是否珍的嗎?
Gbb only但睇落有上珍托,相入面係台灣達人手作,
只要肯後期加工唔一定cnc就唔像真
作者: Jagdtiger1944    時間: 23-6-2019 07:24

作者: Jagdtiger1944    時間: 23-6-2019 07:53

作者: 520df10    時間: 23-6-2019 16:01

井勝 Grade B一開始$4400,之後$3xxx
但係唔好意思真係接受唔到崩左既下身
仲要比張所謂嘅優惠咭你,
(有機會嘅話)(可以優惠價買返個下身)
明知有問題既部件,都要夾硬組裝出貨
作者: gainax    時間: 23-6-2019 17:43

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 23-6-2019 07:53 發表

咁你有要求仿真就要跟番原著finishing 同造字... 咁當年M16有冇造噴沙去痕去到壓字變CNC字? 沒有
壓字冇可能同平面90度直角+字邊冇壓凸 , 廠方仿真失誤...

你自己枝D字同佢呢枝比都差天共地...
http://up ...
yes,所以我上面有提及建議打哂砂最後先壓,盡量保持壓字質感
不過你見咁多年就算派同我而家7075CNC身幾千蚊套kit原裝仲有車刀痕
就明生產商有生產商諗法,玩家有玩家諗法 ,

因唔係老闆親手每支檢查,或亦冇諗過生產出來係同樣版有差異,或甚至唔知玩家究竟鐘意壓字個種"粗製不完美不工整"質感,定亁淨企理質感...
咁以商業角度多數係定亁淨企理容易比人接受到多d,

因好多玩家唔識咩叫壓字,大眾見開今時今日精美玩具多可能仲覺得壓字粗製質感係缺點 ,
舉個例以前大蛇sr16初版有出過係壓字,但做到咁(留意一樣冇凸邊,所以唔好話壓字一定包做凸邊)

比人彈深淺唔靚之後一直改返CNC字夠工整 但真實世界壓字係會做到咁"粗製"
如果呢支做到大蛇壓到咁款咁粗製又有幾多個接受到? 深淺都有絕對像真冇得質疑掛?

我諗得小眾先識欣賞,只要見過真colt軍版old school AR賣到2萬幾至3萬幾美金仲有呢D壓字
(留意一樣冇凸邊,所以唔好話壓字一定包做凸邊...)

玩具玩家咁實冇人要?但事實真實世界有人肯咁貴照買
當然其實我個人是鐘意壓得似壓字個種風格,壓到斜左粗幼深淺唔同仲有味道,不過都係個句,生產商未必因為小眾鐘意故意做比你而放棄大眾接受性高製法

圖片附件: SR16E3-04.jpg (23-6-2019 17:43, 143.58 KB) / 該附件被下載次數 193

圖片附件: rimg.jpg (23-6-2019 17:43, 158.83 KB) / 該附件被下載次數 201

圖片附件: 5aa97c2ae6412_5106451_Colt_M16-007@2x.thumb.jpg.3d30bff17ec530ae1a5fe354e2860389.jpg (23-6-2019 17:43, 111.1 KB) / 該附件被下載次數 181

作者: gainax    時間: 23-6-2019 17:51

[quote]原帖由 520df10 於 23-6-2019 16:01 發表
仲要比張所謂

##好似轉左話事人先越做越唔靚
用返套舊模不停做實有走樣問題, 但平已經算打過和啦
大蛇新模個價隨時=1.5~2倍##
當平平地粗玩味算
作者: 520df10    時間: 23-6-2019 18:09

引用:
原帖由 gainax 於 23-6-2019 17:51 發表
[quote]原帖由 520df10 於 23-6-2019 16:01 發表
仲要比張所謂

##好似轉左話事 ...
我八到好似就唔係咁講
好似係諗住用埋倉嗰啲零部件存貨
割完禾青就走佬
作者: gainax    時間: 23-6-2019 19:24

引用:
原帖由 520df10 於 23-6-2019 18:09 發表

我八到好似就唔係咁講
好似係諗住用埋倉嗰啲零部件存貨
割完禾青就走佬
好似12年版已有B仔(行貨到11年),當年試過買支除左個身差d其他同普通版分別不大, 而家仲未賣完? 14年仲有出A版,照睇11年後都係存貨分AB?
作者: gainax    時間: 23-6-2019 21:33

講開壓字問題其實值得硏究下

下圖係當年COLT製軍版, 相中壓字其實已經冇/冇乜凸邊雖然已用一段長時間不過marking冇幾多折舊, 細心睇字幼字淺既marking係"極微量或冇凸邊" 只有字粗字深凸邊是明顯,

另一張圖新槍marking凸邊是唔明顯可以講甚至冇凸邊,如果唔係有深淺粗幼之差基本唔似壓出黎, 所以冇凸邊唔一定非壓字,而有凸邊就一定壓字(類似##記)

另一支聲稱壓字CNC 733 kit,如果對比返其實同呢支M16字係一樣唔似壓,平面而工整,

但safe個位淺左就知係壓出黎, 所以估計如果呢支M16係真正壓字,咁常理推斷只有噴砂重手左問題了,其實望返733 kit個磨砂面應該明乜事....
上面RS COLT m16 marking 字幼字淺既位置一樣睇唔到凸邊如果再打砂肯定完全平面
既然玩家們都有注意呢點,希望有廠關注一下下批會修改盡量保留壓痕

圖片附件: 078a90b4f40a0bd5732daecb6275e0fa.jpg (23-6-2019 21:33, 320.4 KB) / 該附件被下載次數 178

圖片附件: 847552b4a5b339452b5ff8ec3bbaa5c8.jpg (23-6-2019 21:33, 342.72 KB) / 該附件被下載次數 173

圖片附件: a90e1be4c31bbca76db9eea30cf37edd.jpg (23-6-2019 21:33, 262.41 KB) / 該附件被下載次數 195

圖片附件: Mkg Com-export M16A1.jpg (23-6-2019 21:33, 38.12 KB) / 該附件被下載次數 191

圖片附件: 457r57.jpg (23-6-2019 21:33, 383.19 KB) / 該附件被下載次數 176

作者: 520df10    時間: 23-6-2019 22:58

引用:
原帖由 gainax 於 23-6-2019 19:24 發表

好似12年版已有B仔(行貨到11年),當年試過買支除左個身差d其他同普通版分別不大, 而家仲未賣完? 14年仲有出A版,照睇11年後都係存貨分AB?
年頭Q記先有支M4 CQB $2XXX比我買左
分左屍,當零件用
作者: gainax    時間: 23-6-2019 23:27

引用:
原帖由 520df10 於 23-6-2019 22:58 發表

年頭Q記先有支M4 CQB $2XXX比我買左
分左屍,當零件用
其實咁平真抵,淨要份upper&前節,cnc鋼煲都唔止2千幾
呢啲件可以改到落大蛇玩一雞2味好有用,上身連前節或可改去v記甚至豬香港到,前節亦可落馬記,用左像真度即時升一層次

井記B仔除下身崩一忽其它件有水準的,如唔介意下身識改wa系統拎落場定屋企一樣好玩,已經全鋼加鍛最平見過3千幾冇乜野洗好多錢改算交到貨,同支m1911一樣而家好似平到3千唔洗有全鋼質感唔錯係玩得過,咁既價位唔好咁高要求
作者: vgrdragon1    時間: 24-6-2019 00:39     標題: 回覆 82# 的帖子

G兄啲圖同分析好厲害。
作者: Jagdtiger1944    時間: 24-6-2019 03:47

作者: gainax    時間: 24-6-2019 13:54

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 24-6-2019 03:47 發表

但真野old school軍單真係未見過同時三樣都冇:
凸邊 , 隻隻字唔同深淺 , 字身粗非CNC幼身字

且$8k買到兩枝半鍛身B grade都係抛殼蓋擋住睇唔到,  要用畢地去執果個細崩口一定易過你執CNC身明顯D車紋, 貴 ...
壓得工整又冇凸邊(或極少唔覺眼)其實唔係話冇,
下面呢支fn 似機刻定壓?

唔係611個"1字粗左基本睇唔出壓出黎
望返我上面樓d相,其實Rs marking用全新鋼字模應該幼體字,只要壓得淺就唔會留下明顯凸邊上面好多相可證明,因為字模壓得太多走樣變粗先壓得粗字體加上斜歪,M16年代至M4都一樣,
呢張m4花馬仔logo同"propert" 係幼字體而工整,但個Y字同carbine明顯粗字,

所以如果全新鋼字模壓應該同fn個支一樣係每隻字工整,
至於凸邊就冇得講了,佢本身唔深唔明顯仲打砂就唔多會留痕變返平面,

我諗對像真度有咁高地步執著一開始都唔會買cnc身掛 ,
呢支係相對像真之下比普通玩家性格比之選擇。。
咁高要求起碼大蛇鍛身+全壓字+colt gray+全真colt件先ok但成本貴過呢支幾多先做到? 呢支dma最多只是cnc+全marking+疑似rs件全鋼內件收7千中仲覺得貴唔值? 咁師兄一定唔會砌大蛇,因cnc marking+玩具件已經8千幾 而cnc造價一向貴過鍛,望返咁多年啲cnc身同鍛比就明了

圖片附件: f0xni1.jpg (24-6-2019 13:54, 44.98 KB) / 該附件被下載次數 181

圖片附件: DSCN0112.jpg (24-6-2019 13:54, 107.47 KB) / 該附件被下載次數 206

作者: Jagdtiger1944    時間: 24-6-2019 21:36

作者: gainax    時間: 24-6-2019 23:32

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 24-6-2019 21:36 發表

A1 Old School同 M4甚至M16A4差幾十年... 基本上完全唔同時代Colt廠壓字設備技術要求完全不同 , 莫説FN USA, KAC造果批唔同廠亦冇造過A1...  考証當然apple to apple.

CNC當然最貴最慢... 否則M16不會 ...
真實世界實用為主,特別軍版唔需要外觀吸引買主,以低投標價唔太可能因為壓字靚唔靚再投資研發新工藝為"靚"
師兄你見就算當年m16 /ar15 marking一樣有壓得好整齊均勻凸邊十分有feel同而家M4質感冇幾多分別,只係幾十年前打仗年代要速戰上場加上qc唔會有今時今日咁講究,所以先有壓到連字與logo都矇或直頭睇唔到既marking出現,就算近代a2出口花亦有睇唔到情況出現,所以咁多年壓法係冇幾多改變,但鍛造同表面處理質量有提升就真,

其實討論左咁耐就算你我鐘意粗工壓法,呢支精細壓法外觀一樣可能賣到斷市,同大蛇又好以前派又好仲精美用cnc字味一樣賣到不停再版,因唔係人人玩玩具都接受到最有真鐵feel個套製法,
正如真實世界極多軍版AR上下身唔同色,三角西個凸字矇到睇唔到咁制,支Ras紫色,玩mk18冇右面白字就唔當係18等等。。
甚至有唔少鬼佬將刻字幫你油白

百貨應百客除左diy同拎去外面專人同你改造砌支係自己滿意,有幾多件產品是十全十美? 先幾千蚊支已經造到咁質數算交到貨,
如以我自己標準散砌支有呢支咁像真,可能要1.5倍價錢以上先搞到,散砌買kit仲要自己慢慢調,揾rs件咁易咩有現成成支唔算貴仲唔心足

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0