標題: [Marui] Springfield Armony TRP Kote .45 Complete Box Set [打印本頁]

作者: 48191    時間: 4-5-2019 15:44     標題: Springfield Armony TRP Kote .45 Complete Box Set

試版Phase One(試作型第一期)
#QRF
#朗哥
#RunInWorkshop
#發哥
#台灣JulyPi

https://i.imgur.com/ccMxmuY.mp4

作者: olw0978    時間: 4-5-2019 16:08

Very nice

What is phase two?
作者: 48191    時間: 4-5-2019 16:15

現在有兩種聲音。
因為Delta Hammer樣式有少少不對
Thumb Safety的斜角應該有少少直缐
六角Recoil Spring Guild Rod可能需要找特殊夾具再將窿鑽深
再重新Cerakote....

否則都未能100%重現TRP的神髓。
引用:
原帖由 olw0978 於 4-5-2019 16:08 發表
Very nice

作者: jn_jona    時間: 4-5-2019 19:00

枝槍cerakote過? 想講隻sight做得幾好!
作者: 48191    時間: 4-5-2019 19:13

是的,枝槍連配件全部Cerakote 過...
對西係QRF Custom氚氣西(吉打Based),我跪咗三星期.....
引用:
原帖由 jn_jona 於 4-5-2019 19:00 發表
枝槍cerakote過? 想講隻sight做得幾好!
作者: Kwind    時間: 4-5-2019 19:43

引用:
原帖由 48191 於 4-5-2019 16:15 發表
現在有兩種聲音。
因為Delta Hammer樣式有少少不對
Thumb Safety的斜角應該有少少直缐
六角Recoil Spring Guild Rod可能需要找特殊夾具再將窿鑽深
再重新Cerakote....

否則都未能100%重現TRP的神髓。
外管如果係2段的話...可以墊個粗少少膠圈...墊返出條外管少少

圖片附件: sparms0716-2-152_orig.jpg (4-5-2019 19:43, 77.1 KB) / 該附件被下載次數 194

作者: 48191    時間: 4-5-2019 19:53

師兄你指係O-ring?
引用:
原帖由 Kwind 於 4-5-2019 19:43 發表

外管如果係2段的話...可以墊個粗少少膠圈...墊返出條外管少少

作者: Kwind    時間: 4-5-2019 21:29

引用:
原帖由 48191 於 4-5-2019 19:53 發表
師兄你指係O-ring?
係呀...落個粗O-RING...可以迫實唔鬆之餘又可以令條外管長少少突返出黎
作者: 48191    時間: 5-5-2019 02:39

放上嚟俾大家一齊集思廣益,睇吓點樣進入Phase 2。你的建議很好啊!
引用:
原帖由 Kwind 於 4-5-2019 21:29 發表

係呀...落個粗O-RING...可以迫實唔鬆之餘又可以令條外管長少少突返出黎

作者: 48191    時間: 5-5-2019 02:43

其實實槍資料差不多完食,問題反而在零件上。Phase 1某程度上是「假組」。三星期內會進入Phase 2。現在要選哪一個品牌的Delta Hammer變得比較急。
我現在嘗試用照片比對Nova的D Hammer像不像。
引用:
原帖由 olw0978 於 4-5-2019 16:08 發表
Very nice

作者: kornhill401    時間: 5-5-2019 12:55

心機靚槍.
作者: 48191    時間: 5-5-2019 13:44

其實心機不在我,我只是有個概念。
真正有心機的是眾師傅們。
可惜Barrel Bushing間間的出品也不對,這個只好將就。
引用:
原帖由 kornhill401 於 5-5-2019 12:55 發表
心機靚槍.

作者: NCP013    時間: 6-5-2019 13:55

https://www.flickr.com/photos/45 ... s/72157626622455619
作者: 48191    時間: 6-5-2019 14:10

玩具?
引用:
原帖由 NCP013 於 6-5-2019 13:55 發表
https://www.flickr.com/photos/45 ... s/72157626622455619

作者: 2slow    時間: 6-5-2019 14:16

期待師兄的最終版本
作者: NCP013    時間: 6-5-2019 17:33

引用:
原帖由 48191 於 6-5-2019 14:10 發表
玩具?
SPRINGFIELD ARMORY
作者: 48191    時間: 6-5-2019 17:47

玩具完全像真只得Trust—- RA Tech一家。其他的冇一家零件係齊全同埋似樣...
引用:
原帖由 NCP013 於 6-5-2019 17:33 發表

SPRINGFIELD ARMORY

作者: Kwind    時間: 6-5-2019 18:35

引用:
原帖由 48191 於 6-5-2019 17:47 發表
玩具完全像真只得Trust—- RA Tech一家。其他的冇一家零件係齊全同埋似樣...
以前都係玩1911類多...隨住不同款KIT越出越多...但小零件又跟不上...拎出去CUSTOM又貴等等問題

而家已好少玩1911類了...屋企都係賣下賣下只得返幾支
作者: 48191    時間: 6-5-2019 23:57

事實上,有一枝獨一無二的Taylor Made M1911 Clone是我的夢想。
引用:
原帖由 Kwind 於 6-5-2019 18:35 發表

以前都係玩1911類多...隨住不同款KIT越出越多...但小零件又跟不上...拎出去CUSTOM又貴等等問題

而家已好少玩1911類了...屋企都係賣下賣下只得返幾支

作者: bennytsang16    時間: 7-5-2019 10:02

師兄,想請教槍身 Cerakote 造咩色?(甚麼編號?)
引用:
原帖由 48191 於 4-5-2019 19:13 發表
是的,枝槍連配件全部Cerakote 過...
對西係QRF Custom氚氣西(吉打Based),我跪咗三星期.....

作者: rYaN    時間: 7-5-2019 10:18

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-5-2019 10:02 AM 發表
H-146
作者: 48191    時間: 7-5-2019 11:01

真係要問朗哥,佢發辦的...
引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-5-2019 10:02 發表

作者: 48191    時間: 11-5-2019 16:15     標題: Phase 2 改造開始

作者: 48191    時間: 15-6-2019 00:30     標題: QRF Custom

今日朗哥傳來的照片....

似乎已經差不多完成了。
作者: geese-f-howard    時間: 15-6-2019 00:52

太監騎馬∼冇撚得頂
作者: 48191    時間: 15-6-2019 00:56

Mmmmmm.....你有份監修的.....
朗哥將回膛杆鑽深再打磨簡直係神乎奇技。
July_Pi兄提供的槍盒及意見、你的監修再加上朗哥的手藝先至係今次合作的最大意義!
Run In Workshop的技術(Coating)也是畫龍點睛之處。
(對不起CGF的廣告商,但其實我都有搵過你哋搞其他槍)
引用:
原帖由 geese-f-howard 於 15-6-2019 00:52 發表
太監騎馬∼冇撚得頂
作者: geese-f-howard    時間: 15-6-2019 10:32

有朗哥 冇甩拖
記得條杆要紐返出小小
作者: 48191    時間: 18-6-2019 22:24     標題: Springfield Armony TRP Kote .45 Complete Box Set

今天在QRF拿了一個綠色箱子回家

打開一看,普通槍一枝,一個普通Holster 及一個普通Mag Pouch

還有一個廉價槍管刷

非常普通的一枝槍

普通的春田式樣Delta Hammer

非常普通的Novak Tritium Sight

全枝槍都非常普通

春田式樣Thumb Safety

舊式SA Spring Housing

非常奇怪的Recoil Spring Guide

非常普通的TRP

普通地鳴謝
郭師傅(July_Pi @ Custom GBB Workshop)提供槍盒及TRP考證
發哥(Geese Howard @CGF) 提供詳盡的TRP資訊及考證
朗哥 (香港QRF Custom Workshop )修改零件及主導改裝
香港Run In Workshop 負責Cerakote 槍身及零件

感謝以上各位的努力,令到一個從不令人看好,甚至帶點妄想的Project 竟然可以完成得到。在下衷心感激以上各位的幫助。
You guys are the best!
作者: matthew133    時間: 18-6-2019 23:40

請問師兄Cerakote係特登造到咁粗糙?
如果唔係手工認真麻麻, 特别係 mag release 同 thump safety, 好似一達達, 噴得好唔均衡...
作者: 48191    時間: 19-6-2019 01:00

Mag Release 事實冇做Cerakote ,做咗層油厚咗,根本裝唔番落套身度;
其次個Thumb本身係由Nova Thumb Safety 就咁Cut完(前後Cut咗兩次),再打磨先做Cerakote ,當初係Cut錯位再Cut,已經無法復完,唯有做Cerakote 。
至於Springfield TRP,真鐵並不是你所想像咁精緻,其實已經還原八至九成。最不神似反而響Barrel Bushing 度。
題外話: 如果你去泰國、關島或者韓國玩過真鐵,再拎自己枝玩具槍對比一下,我諗你會發現真鐵個外觀會令你非常失望。
引用:
原帖由 matthew133 於 18-6-2019 23:40 發表
請問師兄Cerakote係特登造到咁粗糙?
如果唔係手工認真麻麻, 特别係 mag release 同 thump safety, 好似一達達, 噴得好唔均衡...
作者: charcharlie886    時間: 19-6-2019 11:11

好靚
自己有支銀色吉打trp kit
完全比唔上你哩支
作者: 48191    時間: 19-6-2019 11:51

砌1911,係一個巨坑,點都要比其他槍款跌多少少錢。
引用:
原帖由 charcharlie886 於 19-6-2019 11:11 發表
好靚
完全比唔上你哩支

作者: 48191    時間: 19-6-2019 11:54

吉打Kit同馬仔飛機座有少少工差,所以要換飛機座彈弓,否則炒硬。
引用:
原帖由 charcharlie886 於 19-6-2019 11:11 發表
好靚
完全比唔上你哩支

作者: charcharlie886    時間: 19-6-2019 12:02

引用:
原帖由 48191 於 19-6-2019 11:51 發表
砌1911,係一個巨坑,點都要比其他槍款跌多少少錢。
認同 我都係最近幾個月先回歸返玩返槍 一黎就買左支trp
交左比個朋友幫我執 佢都執到頭痛  樣樣野都唔對位

題外話 而家想砌支kimber款仲有無機會?
早排見qrf有返hurricane套kit 黎遲左一步買唔切
作者: NCP013    時間: 19-6-2019 12:28

引用:
原帖由 48191 於 19-6-2019 01:00 發表
Mag Release 事實冇做Cerakote ,做咗層油厚咗,根本裝唔番落套身度;
其次個Thumb本身係由Nova Thumb Safety 就咁Cut完(前後Cut咗兩次),再打磨先做Cerakote ,當初係Cut錯位再Cut,已經無法復 ...
真係8899了
http://archives.collectorsfirear ... amp;product=PR18412
http://archives.collectorsfirear ... amp;product=PR33547
作者: 48191    時間: 19-6-2019 12:29

Hurricane E(傑電)套Kit可以響台灣KIC搵,如果都冇就應該唔駛諗。
QRF嗰幾套,據說係執倉時搵到,你唔買就難搞。
引用:
原帖由 charcharlie886 於 19-6-2019 12:02 發表

認同 我都係最近幾個月先回歸返玩返槍 一黎就買左支trp
交左比個朋友幫我執 佢都執到頭痛  樣樣野都唔對位

題外話 而家想砌支kimber款仲有無機會?
早排見qrf有返hurricane套kit 黎遲左一步買唔切:^ ...

作者: NCP013    時間: 19-6-2019 12:46

KIMBER KIT 而家我估係NOVA 套LAPD 易找D
作者: charcharlie886    時間: 19-6-2019 12:51

唔該大家 我找找先
作者: charcharlie886    時間: 19-6-2019 13:58

Kic淨係無tactical entry2

作者: 48191    時間: 19-6-2019 16:40

要快手!
引用:
原帖由 charcharlie886 於 19-6-2019 13:58 發表
Kic淨係無tactical entry2

作者: geese-f-howard    時間: 19-6-2019 16:56     標題: 回覆 28# 的帖子

呢種完工嘅滿足感係會上癮,好快你會想搞下一支
作者: 48191    時間: 19-6-2019 17:31

上次魔改完枝Marui Desert Warrior ,打起嚟爽直遠,先至會有Project TRP。噚日試完枝新玩具,一樣爽直遠,心思思搞枝Foliage Warrior CQB Type。
引用:
原帖由 geese-f-howard 於 19-6-2019 16:56 發表
呢種完工嘅滿足感係會上癮,好快你會想搞下一支

作者: geoprotex    時間: 19-6-2019 17:35

第一眼都覺得slide尾噴油好似有點粗糙, 估計樓主有可能專登模仿真鐵質感
如果貼埋真鐵圖做對比效果更佳
作者: 48191    時間: 19-6-2019 17:43

其實只係有少少陰差陽錯....
成枝槍連部件做咗三次Cerakote....
全因為第一次時,零件要重新Cut過,第二次是做錯色及改用Nova件,要夾色重做;第三次先叫收貨。
個thumb Safety本來係用吉打,做嚟做去都唔似樣,於是買Nova件改,點知Cut錯位兼做埋Cerakote....
引用:
原帖由 geoprotex 於 19-6-2019 17:35 發表
第一眼都覺得slide尾噴油好似有點粗糙, 估計樓主有可能專登模仿真鐵質感
如果貼埋真鐵圖做對比效果更佳

作者: jn_jona    時間: 19-6-2019 18:01

引用:
原帖由 48191 於 19-6-2019 17:43 發表
全因為第一次時,零件要重新Cut過,第二次是做錯色及改用Nova件,要夾色重做;第三次先叫收貨。
個thumb Safety本來係用吉打,做嚟做去 ...
Rich a
作者: jn_jona    時間: 19-6-2019 18:26

引用:
原帖由 48191 於 19-6-2019 17:43 發表
個thumb Safety本來係用吉打,做嚟做去 ...
我都覺得個感覺有d厚油咁
作者: 48191    時間: 19-6-2019 18:37

怪就怪在,在工件時係平嘅。
引用:
原帖由 jn_jona 於 19-6-2019 18:26 發表

我都覺得個感覺有d厚油咁

作者: jn_jona    時間: 19-6-2019 19:01

引用:
原帖由 48191 於 19-6-2019 18:37 發表
怪就怪在,在工件時係平嘅。
應該做色之前有打砂?
因為好少見cerakote 個feel咁厚油
作者: 48191    時間: 19-6-2019 23:23

一定有
引用:
原帖由 jn_jona 於 19-6-2019 19:01 發表

應該做色之前有打砂?
因為好少見cerakote 個feel咁厚油

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0