標題: FNX45是但開箱 [打印本頁]

作者: RCOOH    時間: 19-6-2019 19:08     標題: FNX45是但開箱

條師奶行程超長....

一鎗四塊Grip片,兩種紋路,突點或橫間,大細各一。

以為係VFC果種用支六角匙篤落去先換到片,點知拔匣後暴力拆就得,軟膠。

固定左師奶就可以拆鎗,支9L原裝係要少少技術、前推後拉咁先拆到,要換左牛牛回膛桿先可以順暢拆....

大部份分解,中身裡面金屬含量超多,怪唔知咁重。

好大隻飛機!

半膠半金外管......

隻匣同V記唔同,V記係匣上有兩粒突點比mag release勾住,勁易跌匣,但今次馬記個mag release有機關,係一條U字鐵同時鎖死兩個凹位。

然後......馬記數鏡mount加飛機座,要上其他鏡請副廠快D出飛機座或金師奶......

話就話用6mm螺絲仲要唔跟(謝糾正,係有的),其實原裝果粒一樣上得實,大不了加螺絲膠....

圖片附件: Resizer_15609422484856.jpg (19-6-2019 19:08, 91.69 KB) / 該附件被下載次數 320

圖片附件: Resizer_15609422484858.jpg (19-6-2019 19:08, 80.95 KB) / 該附件被下載次數 256

圖片附件: Resizer_15609422484857.jpg (19-6-2019 19:08, 68.12 KB) / 該附件被下載次數 275

圖片附件: Resizer_15609422484855.jpg (19-6-2019 19:08, 72.59 KB) / 該附件被下載次數 316

圖片附件: Resizer_15609422484854.jpg (19-6-2019 19:08, 62.57 KB) / 該附件被下載次數 292

圖片附件: Resizer_15609422484853.jpg (19-6-2019 19:08, 61.01 KB) / 該附件被下載次數 285

圖片附件: Resizer_15609422484852.jpg (19-6-2019 19:08, 61.86 KB) / 該附件被下載次數 304

圖片附件: Resizer_15609422484851.jpg (19-6-2019 19:08, 64.88 KB) / 該附件被下載次數 271

圖片附件: Resizer_15609422484850.jpg (19-6-2019 19:08, 56.91 KB) / 該附件被下載次數 294

作者: mashymre    時間: 19-6-2019 20:17

6mm螺絲有跟架喎 響盒野到
我都買左 支槍好爽 性能完勝v廠
作者: 槍械老人    時間: 19-6-2019 20:53

謝分享
作者: BLSK    時間: 19-6-2019 22:42

579普通版槍套入到嗎?定要wide版先得?
要等出糧先買得
作者: mashymre    時間: 19-6-2019 23:03

唔建議用太短螺絲 太少牙鎖有機會滑牙 成隻鏡飛出黎
作者: walther    時間: 19-6-2019 23:21

引用:
原帖由 mashymre 於 19-6-2019 20:17 發表
性能完勝v廠
邊方面呢 ?
作者: mashymre    時間: 19-6-2019 23:27

引用:
原帖由 walther 於 19-6-2019 23:21 發表

邊方面呢 ?
首先, v記唔知係氣化定彈匣密氣原因 叉滿氣打得2x飛到 而且凍得好快

另外準度同射程都係馬仔好
作者: RCOOH    時間: 19-6-2019 23:31

引用:
原帖由 mashymre 於 19-6-2019 23:27 發表

首先, v記唔知係氣化定彈匣密氣原因 叉滿氣打得2x飛到 而且凍得好快

係,試鎗打哂半匣再不斷開空鎗十幾飛之後仲有唔少氣剩,而且馬記個trigger單動之下好好扣,行程短又快。
作者: jn_jona    時間: 19-6-2019 23:32

引用:
原帖由 mashymre 於 19-6-2019 23:27 發表

換返we/馬記 g17個彈匣出氣膠會好d
作者: gtoray    時間: 19-6-2019 23:43

嘩,V記我已經覺得好勁
果然馬記先係皇道
作者: RCOOH    時間: 19-6-2019 23:55

引用:
原帖由 gtoray 於 19-6-2019 23:43 發表
嘩,V記我已經覺得好勁
果然馬記先係皇道
V記果支我根本覺得佢係霰彈鎗......
作者: ~~方~~    時間: 20-6-2019 00:05

引用:
原帖由 mashymre 於 19-6-2019 20:17 發表
6mm螺絲有跟架喎 響盒野到
我都買左 支槍好爽 性能完勝v廠
2支邊比到

vfc 果支行啞鉛slide
marui 果支abs slide

未試過marui 果支, 但我覺得v 記果支幾好, 特別個trigger 扣感我諗係vfc 手槍入面數一數二好既, blow back, 彈道, 氣化同用料我都好滿意

不過壞處係, 下身隻grip 太林, 同埋一d 都唔好
作者: olw0978    時間: 20-6-2019 00:06

引用:
原帖由 RCOOH 於 19-6-2019 23:55 發表

V記果支我根本覺得佢係霰彈鎗......
就我玩過的 V 記 Glock,PPQ,M&P9,貌似無一把唔係散彈喎
作者: jn_jona    時間: 20-6-2019 00:07

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 20-6-2019 00:05 發表

2支邊比到

vfc 果支行啞鉛slide
marui 果支abs slide

未試過marui 果支, 但我覺得v 記果支幾好, 特別個trigger 扣感我諗係vfc 手槍入面數一數二好既, blow back, 彈道, 氣化同用料我都好滿意

不過壞處 ...
V記隻匣d電鍍好靚
但好易氧化
作者: ~~方~~    時間: 20-6-2019 00:07

引用:

v 記氣化唔會咁掛

我支hk45ct, 鋼slide 空槍都都以行60下
作者: ~~方~~    時間: 20-6-2019 00:10

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-6-2019 00:07 發表

V記隻匣d電鍍好靚
但好易氧化
vfc 最極品係仿膠果d coating...濕下乾下成塊甩

最後望住隻灰色匣真係欲哭無淚
作者: RCOOH    時間: 20-6-2019 00:12

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 20-6-2019 00:10 發表

vfc 最極品係仿膠果d coating...濕下乾下成塊甩

最後望住隻灰色匣真係欲哭無淚
真正哭泣膠
作者: ~~方~~    時間: 20-6-2019 00:14

引用:
原帖由 RCOOH 於 20-6-2019 00:12 發表

真正哭泣膠
最正係, 家中的v牌mp7, usp, glock 匣全部都係e 隻coating

目前已經有隻mp7匣甩左2/5....

仲有就係特別易花
作者: Kwind    時間: 20-6-2019 00:42

引用:

V記0個支未去到咁差喎...會唔會隻匣有漏氣?...佢FNX隻匣見唔少人講過話漏氣...我自己0個支都有漏過...換左個膠圈攪返掂就再冇漏過

師兄可以去睇下CRVV有片 ( https://www.youtube.com/watch?v=cakABFbS9VU&t=63s )

換左鋼SLIDE叉爆氣一TAKE過都打兩匣幾

我自己0個支鋼SLIDE...只叉幾秒氣冇叉爆都一樣清到匣+LOCK SLIDE

作者: Kwind    時間: 20-6-2019 00:45

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 20-6-2019 00:14 發表

最正係, 家中的v牌mp7, usp, glock 匣全部都係e 隻coating

目前已經有隻mp7匣甩左2/5....

仲有就係特別易花
我0個D都甩到7彩...但最近買左隻新GLOCK匣(有版權之後買的)

貌似D COATING好似有改過...新0個隻暫時好似冇咁易甩...要再玩耐D先知

至於支MP7已經甩到變灰匣...自己再用普通油重新噴過一次...之後又甩返3分1

曾經諗住拎隻匣去些啦曲...但見佢隻GLOCK匣好似改左COATING...諗住買隻最新版返黎試試新匣有冇好D...但次次見佢一返貨轉頭就賣晒...次次都買唔切

作者: walther    時間: 20-6-2019 07:39

後坐力邊枝大D ? 手槍呢樣嘢我覺得好緊要
作者: jn_jona    時間: 20-6-2019 09:47

引用:
原帖由 walther 於 20-6-2019 07:39 發表
我諗slide材質不同 應該v記勝
作者: RCOOH    時間: 20-6-2019 11:27

V記d野從來我只覺得佢「搖」而唔係「撞」,馬記膠slide好feel好多。
作者: csg314    時間: 20-6-2019 11:44

Compare w/ MaruiG19, which one is better?
作者: RCOOH    時間: 20-6-2019 12:16

引用:
原帖由 csg314 於 20-6-2019 11:44 發表
Compare w/ MaruiG19, which one is better?
鬼妹定日本妹which one is better?

兩支都唔同格式,新19士奶零件又同舊系列唔同,最多就係新19仍然可以沿用一部分外觀補品,FNX45就係白紙乜都冇。

作者: kornhill401    時間: 20-6-2019 12:51

以TM呢個價錢,真係值得諗諗佢.
作者: geese-f-howard    時間: 20-6-2019 13:41     標題: 回覆 21# 的帖子

Marui飛機開發嘅前題係唔可以打爆條膠slide,
VFC飛機開發嘅前題係可以爽打鋼slide,
其餘嘅自己分析啦
作者: 48191    時間: 20-6-2019 13:50

剩係個「TM」 Trademark已經夠趕客。
引用:
原帖由 geese-f-howard 於 20-6-2019 13:41 發表
Marui飛機開發嘅前題係唔可以打爆條膠slide,
VFC飛機開發嘅前題係可以爽打鋼slide,
其餘嘅自己分析啦

作者: higundamhws    時間: 20-6-2019 14:41

等副廠出齊marking下身同金屬slide先再諗

vfc其實只要執下準度唔錯,本身有2支,但易跌匣真係死症...
作者: 2slow    時間: 20-6-2019 15:45

引用:
原帖由 walther 於 20-6-2019 07:39 發表
如計後坐力 V記呢支FNX 應該數一數二了

另外有師兄話清唔到匣, 小弟又無呢個問題, 應該係隻匣有漏氣
V記FNX最大問題又係隻匣, 匣底條o-ring折過一兩次就變晒形,
小弟4隻匣全部改用gasket sealer算了...
V記加鋼slide可清兩匣

另有師兄講下身隻grip 太林, 小弟想講真鐵FNX仲林...
作者: jn_jona    時間: 20-6-2019 16:30

引用:
原帖由 2slow 於 20-6-2019 15:45 發表

如計後坐力 V記呢支FNX 應該數一數二了

另外有師兄話清唔到匣, 小弟又無呢個問題, 應該係隻匣有漏氣
V記FNX最大問題又係隻匣, 匣底條o-ring折過一兩次就變晒形,
小弟4隻匣全部改用gasket sealer算了...
V ...
匣底oring好鬼難搞 又特規
同埋v記fnx唔玩就要放左d氣去 唔放既話匣會脹
作者: 2slow    時間: 20-6-2019 17:08

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-6-2019 16:30 發表

匣底oring好鬼難搞 又特規
同埋v記fnx唔玩就要放左d氣去 唔放既話匣會脹
係喎, 隻匣d料又真係會脹
作者: RCOOH    時間: 20-6-2019 21:34

據聞會有轉換片可以比他媽X45裝其他鏡,升高之後做唔做到cowit就唔豬了,不過至少可以肯定我支Vector Fury一定得,仲矮過馬記紅點。
作者: BLSK    時間: 20-6-2019 23:37

我覺得應該得,馬記紅點以手槍紅點黎講已經算高
最大路既rmr分分鐘加完板都係咁低
作者: avegetables    時間: 21-6-2019 02:44     標題: 回覆 33# 的帖子

飛機無打牙就接近10蚊銀厚 想做低就一定要在飛機上打牙
作者: RCOOH    時間: 21-6-2019 09:01

仲有,原來原裝就係吸光夜光西!

作者: jn_jona    時間: 21-6-2019 11:45

引用:
原帖由 RCOOH 於 21-6-2019 09:01 發表
仲有,原來原裝就係吸光夜光西!

可以成枝打出黎換氚管嗎?
作者: nec338    時間: 25-6-2019 17:48

可以直上trijicon RMR嗎
作者: RCOOH    時間: 25-6-2019 19:46

引用:
原帖由 nec338 於 25-6-2019 17:48 發表
暫時係馬記鏡only,要裝其他鏡要稍候睇下有冇人出adaptor。
作者: BLSK    時間: 25-6-2019 21:19

原裝外管係16mm + 想請問市面上有無adapter 俾14mm 管上16mm 既suppressor
作者: 媽屎    時間: 25-6-2019 21:28

in marui we trust
作者: whisky    時間: 26-6-2019 14:46

引用:
原帖由 nec338 於 25-6-2019 17:48 發表
玩具Doctor可以直上
作者: kornhill401    時間: 26-6-2019 15:21

搵16mm+suppressor難;搵adapter俾16mm管上14mm既suppressor更加難.
作者: kornhill401    時間: 26-6-2019 15:31

引用:
上cybergun果支一定唔得,利申:我試過...
睇番樓主的圖片,相信'馬記'呢支都無可能直上.
作者: NCP013    時間: 26-6-2019 15:42

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-6-2019 15:21 發表
搵16mm+suppressor難;搵adapter俾16mm管上14mm既suppressor更加難.
Crusader TR45S Silencer w/ 16mm (CW) & 14mm (CCW) Adapter
http://www.redwolfairsoft.com/re ... _CCW_Adapter_BK.htm
作者: kornhill401    時間: 26-6-2019 16:14

引用:
原帖由 NCP013 於 26-6-2019 15:42 發表

Crusader TR45S Silencer w/ 16mm (CW) & 14mm (CCW) Adapter
http://www.redwolfairsoft.com/re ... _CCW_Adapter_BK.htm
謝謝C Hing給予有關資訊.感激萬分

作者: cheuk416    時間: 19-8-2019 17:02     標題: 飛機Oring 斷左

啱啱發現個飛機Oring 斷左,有無師兄知道點樣可以訂到?唔該晒
作者: RCOOH    時間: 26-12-2019 16:50

唔知馬記FNX45有金架未呢?
作者: YMM    時間: 27-12-2019 14:14

太大支,579都要好夾硬插入。
作者: tf141    時間: 27-12-2019 18:08

引用:
原帖由 YMM 於 27-12-2019 14:14 發表
太大支,579都要好夾硬插入。
FNX-45 Tactical我有買到VFC果枝
用579根本上係唔work,只係叫做夾硬插得入咁解
都係買番個專用套啦

圖片附件: 5BAEEB05-E40B-46E3-ACA0-5DB848C58D2F.jpeg (27-12-2019 18:08, 142.86 KB) / 該附件被下載次數 187

作者: YMM    時間: 27-12-2019 23:31

引用:
原帖由 tf141 於 27-12-2019 18:08 發表

FNX-45 Tactical我有買到VFC果枝
用579根本上係唔work,只係叫做夾硬插得入咁解
都係買番個專用套啦

嬲嬲地賣鬼左
作者: jn_jona    時間: 27-12-2019 23:49

比較岩用既都應該係得悲tech
作者: himlamlolz    時間: 11-1-2020 19:48

話說咁大隻飛機,如果有廠肯出龬slide就絶對有潛力

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0