標題: [others] 防彈插板 [打印本頁]

作者: slav6    時間: 17-7-2019 03:07     標題: 防彈插板

最近打算買防彈衣去打war game,又想買塊防彈插板插落件防彈衣, 真D, 但又唔知邊度有防彈插板賣, 只睇到得到淘X有, 但又唔知運唔運得黎香港, 如果唔得, 想問下各位Ching 知唔知邊度有防彈插板賣。thankss!
作者: 45控    時間: 17-7-2019 10:00

見過射手有賣插板

之前我試過係淘X買 , 可以運落香港
作者: RCOOH    時間: 17-7-2019 10:31

阿45師兄特登回呢個題目架
作者: 45控    時間: 17-7-2019 11:36     標題: 回覆 3# 的帖子

小心鼻樑 , 祝君好運
作者: kornhill401    時間: 17-7-2019 11:58

又唔係真野,仲係塑膠製品.一定得.
作者: 48191    時間: 17-7-2019 12:42

其實你係咪講緊SAPI,
如果係,一買要買一對。
響版後面鑚五個窿,再打膨脹膠,用手敲起上嚟,啲聲非常有真板感覺。
引用:
原帖由 slav6 於 17-7-2019 03:07 發表
最近打算買防彈衣去打war game,又想買塊防彈插板插落件防彈衣, 真D, 但又唔知邊度有防彈插板賣, 只睇到得到淘X有, 但又唔知運唔運得黎香港, 如果唔得, 想問下各位Ching 知唔知邊度有防彈插板賣。thankss!

作者: geoprotex    時間: 17-7-2019 17:59

早幾日上醫碑搵dummy plate, 點知result出左幾條珍level III陶瓷碟
8卦click入去見到原來係香港公司出品
作者: slav6    時間: 17-7-2019 22:09

多謝咁多位Ching解答, 但係有啲寫住係陶瓷防彈插板或者乜嘢PE版( 小弟唔太了解防彈插板) 想問下呢啲係唔係合法, 同埋想知係乜嘢類型
作者: 48191    時間: 18-7-2019 00:18

只可以話,呢啲板理論上你同我響香港唔可以擁有,否則..
引用:
原帖由 slav6 於 17-7-2019 22:09 發表
多謝咁多位Ching解答, 但係有啲寫住係陶瓷防彈插板或者乜嘢PE版( 小弟唔太了解防彈插板) 想問下呢啲係唔係合法, 同埋想知係乜嘢類型

作者: vgrdragon1    時間: 18-7-2019 02:29

情況同NVG一樣。管有防彈衣現時並沒有抵觸任何香港法例。
但進出口戰略物資須政府許可,否則可能觸犯「進出口(戰略物品)規例」。
作者: slav6    時間: 18-7-2019 05:13

唔該曬兩位師兄
作者: gtoray    時間: 18-7-2019 09:22

引用:
原帖由 48191 於 18-7-2019 00:18 發表
只可以話,呢啲板理論上你同我響香港唔可以擁有,否則..
擁有唔犯法
作者: RCOOH    時間: 18-7-2019 09:44

引用:
原帖由 gtoray 於 18-7-2019 09:22 發表

擁有唔犯法
搵塊廁所瓷磚頂住先
作者: slav6    時間: 19-7-2019 03:25     標題: 回覆 13# 的帖子

都ok喎
作者: cyl198911    時間: 20-7-2019 01:53

引用:
原帖由 gtoray 於 18-7-2019 09:22 發表

擁有唔犯法
唔明點解好多人覺得擁有犯法...在我既認識中只有某D重要槍械部件或者某D形式上既刀具係唔得
就算係夜視都有分級數,成日話有都犯法
我已經講話係以前做野有人解釋過法律條文我聽,同我講你死你事唔好教壞人

利申,唔關依串討論上既各位師兄事,只係諗起某D扮以前群既人

作者: kornhill401    時間: 20-7-2019 11:50

樓主如果打算買防彈衣,只是去打war game,
不如直接買現成內置有防彈插板的防彈衣吧.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0