標題: 差電問題 [打印本頁]

作者: Char_aznabule    時間: 17-2-2008 01:07     標題: 差電問題

差電的A數
係咪要跟返個容量呢??
for example:
1500mAh >> 1.5A
4200mAh >> 4.2A
有冇師兄可以解話???
作者: Velo    時間: 22-2-2008 16:31

no relationship. Higher A ----> faster, but lower A the battery can be charger fuller.

I use very very slow charging current, A!
作者: kei_2000s    時間: 22-2-2008 16:46

引用:
原帖由 Velo 於 22-2-2008 16:31 發表
no relationship. Higher A ----> faster, but lower A the battery can be charger fuller.

I use very very slow charging current, A!
師兄, 你既講法有問題.

係, 用高A 去差會快d 差完, 但係唔可以高過頭, 否則舊電好快玩完, 或著火.

正常來講最大差電電流係唔可以高過 1C, 即係一粒電的容量.例如舊電係 4200mAh, 最大差電電流係 4.2A.
作者: kerr    時間: 24-2-2008 01:15

如果答案係岩既話,就解決左我既疑問,正
作者: 亞龍    時間: 24-2-2008 19:55

引用:
原帖由 kei_2000s 於 22-2-2008 16:46 發表

師兄, 你既講法有問題.

係, 用高A 去差會快d 差完, 但係唔可以高過頭, 否則舊電好快玩完, 或著火.

正常來講最大差電電流係唔可以高過 1C, 即係一粒電的容量.例如舊電係 4200mAh, 最大差電電流係 4.2A.
yes..........呢個係最大差電電流
但你用0.1A去差都得架.......慢D之嗎
作者: Char_aznabule    時間: 24-2-2008 23:49     標題: 回覆 #5 亞龍 的帖子

我想知慢差...舊4200ma既電要差幾多日????
我個個係APEX U+差機
我個個9.6v 4200ma電用3.5A都成日差唔足...又熱...
點解會咁
作者: 亞龍    時間: 25-2-2008 12:30

引用:
原帖由 Char_aznabule 於 24-2-2008 23:49 發表
我想知慢差...舊4200ma既電要差幾多日????
我個個係APEX U+差機
我個個9.6v 4200ma電用3.5A都成日差唔足...又熱...
點解會咁
冇理由架......
3.5a用1.5小時便差滿
會唔會係............
1.你個差機唔識自己停or壞左
2.你舊電有問題
作者: Char_aznabule    時間: 27-2-2008 04:23     標題: 回覆 #7 亞龍 的帖子

龍哥...得閒幫我睇下好嗎???
嗚.....
而家就好似有一個計時炸彈係屋企咁....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0