標題: [認真] 兩岸爭議 香港隊羸得冰球賽事被輸掉的深圳隊圍毆 [打印本頁]

作者: jacky2038    時間: 1-8-2019 18:15     標題: 兩岸爭議 香港隊羸得冰球賽事被輸掉的深圳隊圍毆

作者: jacky2038    時間: 1-8-2019 18:17

作者: 520df10    時間: 1-8-2019 18:23

引用:
原帖由 jacky2038 於 1-8-2019 18:17 發表

如果這是IPSC射擊比賽,那輸掉一方是否可以拿槍打死對方?
是的,在國內輸方打死勝方相當合理,蚹蛤蟈蜻
作者: tf141    時間: 1-8-2019 18:58

不知所謂
作者: 七點六二    時間: 1-8-2019 19:51

引用:
原帖由 jacky2038 於 1-8-2019 18:15 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0801_00952_001.html

內地人未免太無體育精神
唔輸得又輸唔起...第時大個點生存...没有容不下之心...
作者: jacky2038    時間: 1-8-2019 20:55

作者: gtoray    時間: 1-8-2019 21:46

兩岸?
作者: 七點六二    時間: 1-8-2019 21:52

輸贏真係咁重要...?
作者: jacky2038    時間: 1-8-2019 22:33

作者: 051039    時間: 1-8-2019 23:27

引用:
原帖由 gtoray 於 1-8-2019 21:46 發表
兩岸?
隔左條深圳河呀嘛
BTW,有fd以前係香港玩開冰曲,都話係打打下波就會打交
作者: 七點六二    時間: 1-8-2019 23:42

引用:
原帖由 jacky2038 於 1-8-2019 22:33 發表

小弟素聞本地的IPSC賽事間唔中有少量口角發生
比賽有爭議是難免的,其實國際賽事中途因犯規出現打架是不少的

但勝負已分 還 圍毆 勝出者 真是罕見

片中香港隊人員已十分克制,遲遲未有還擊,十分”和理非 ...
足球比賽出現打架是經常發生,但勝負已定而沉不住氣的確少見!
作者: reniless    時間: 2-8-2019 00:32

冰球打架唔係傳統嗎?
作者: Portal    時間: 2-8-2019 02:20

引用:
原帖由 reniless 於 2-8-2019 00:32 發表
冰球打架唔係傳統嗎?
見得最多都係隻秋,但呢次係圍毆
一打一可能有返少少體育精神

好奇點解當初冰棍球打架會正常化
作者: 廢柴    時間: 2-8-2019 05:36

引用:
原帖由 Portal 於 2-8-2019 02:20 發表

見得最多都係隻秋,但呢次係圍毆
一打一可能有返少少體育精神

好奇點解當初冰棍球打架會正常化
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk ... 4%E6%96%97%E6%AE%B4
那些支持在比賽中允許鬥毆的人認為,鬥毆本身避免了其他過激行為的發生,保護了隊內的主力球員,並且讓球隊變的更加團結

咁其實以冰棍球裝備, 打架係相對安全既
作者: 七點六二    時間: 2-8-2019 10:13

引用:
原帖由 廢柴 於 2-8-2019 05:36 發表

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk ... 4%E6%96%97%E6%AE%B4
那些支持在比賽中允許鬥毆的人認為,鬥毆本身避免了其他過激行為的發生,保護了隊內的主力球員,並 ...
其實點解比打交?
作者: 暈又暈    時間: 2-8-2019 13:14

小弟不論打交是否正常/正確,ok其實個人係返對的

假設打交係呢個運動時有發生,在這個時間點上鄙人敏感地覺得有散播仇恨/煽動之嫌矣。
作者: rho837    時間: 2-8-2019 13:53

係亞洲玩Ice Hockey多數係班有錢仔玩為主! 推撞批踭周時發生... 不過唔除手套二打一就一定犯規~犯法!

成班褲易袋技術屎又小氣! 只反映上便呢啲冰乜乜會都係黑箱作業自己人玩哂!
作者: 廢柴    時間: 2-8-2019 20:39

引用:
原帖由 七點六二 於 2-8-2019 10:13 發表

其實點解比打交?
咁可能有時有d野, 當面發泄完效果可能好過屈住屈住掛......
男人有時係要用拳頭交流既
作者: loveless    時間: 2-8-2019 21:39

引用:
原帖由 rho837 於 2-8-2019 13:53 發表
係亞洲玩Ice Hockey多數係班有錢仔玩為主! 推撞批踭周時發生... 不過唔除手套二打一就一定犯規~犯法!

成班褲易袋技術屎又小氣! 只反映上便呢啲冰乜乜會都係黑箱作業自己人玩哂!
細個返學星期四打rugby只有份做人肉沙包,諗住轉去hockey易D, 點知仲暴力
作者: hang2    時間: 3-8-2019 01:19

內地資訊發達,知道香港市民被穿白衣的人暴打
,只不過想為港人出番啖氣。

作者: Lolanto    時間: 3-8-2019 22:04

引用:

其實點解比打交?
Sometimes violent solve problem

圖片附件: Screenshot_2019-08-03-21-49-50-280_com.google.android.youtube.png (3-8-2019 22:04, 52.53 KB) / 該附件被下載次數 116

作者: TheOrigina1    時間: 3-8-2019 22:08

引用:
原帖由 hang2 於 3-8-2019 01:19 發表
內地資訊發達,知道香港市民被穿白衣的人暴打
,只不過想為港人出番啖氣。
打我黎幫我出氣? 師兄 你興趣真獨特
作者: Portal    時間: 4-8-2019 03:20

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 3-8-2019 22:08 發表

打我黎幫我出氣? 師兄 你興趣真獨特
無奇不有 黑社會都有佢的支持者
作者: sam524    時間: 4-8-2019 14:35

引用:

其實點解比打交?
因為已經係冰球特色 幾時開始就唔知 但明顯打左好多年 成日打 又無人理 仲覺得係好事 先慢慢變到不成文規定
北美冰球打到口鼻爆血時有 圍住個場打一圈都見過

好似足球員小小事就要插個水扮死 然後黎個華麗轉身繼續踢一樣
又或者ruby撞到手甩"較"都唔洗吹停 繼續玩一樣
好多喱D理解唔到o既"運動特色"
唔少人睇冰球就係等打交
早一兩年好似戰鬥民族對某北歐國家都好似兩隊打左鑊金 之後受罰
作者: HenryX    時間: 13-9-2019 17:08

引用:
原帖由 reniless 於 2-8-2019 00:32 發表
冰球打架唔係傳統嗎?
NHL就得

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0