標題: [認真] 請問各師兄手提電腦可否裝遊戲碟打機 [打印本頁]

作者: 七點六二    時間: 3-10-2019 11:02     標題: 請問各師兄手提電腦可否裝遊戲碟打機

早晨
請問各師兄手提電腦可否裝遊戲碟打機?
作者: Aki    時間: 3-10-2019 12:36

有讀碟機就可以(部分手提電腦無)
當然要係for PC既遊戲碟先得
作者: 七點六二    時間: 3-10-2019 12:47

引用:
原帖由 ner 於 3-10-2019 12:36 發表
有讀碟機就可以(部分手提電腦無)
當然要係for PC既遊戲碟先得
請問師兄買外置讀碟機都可以嗎?
作者: cyl198911    時間: 3-10-2019 14:59

引用:
原帖由 七點六二 於 3-10-2019 12:47 發表

家下好多game都係用碟裝唔洗用碟玩...
再者...數碼形式咁方便我都唔願屋企放堆碟,放多支手槍好過
作者: 七點六二    時間: 3-10-2019 16:31

引用:
原帖由 cyl198911 於 3-10-2019 14:59 發表

家下好多game都係用碟裝唔洗用碟玩...
再者...數碼形式咁方便我都唔願屋企放堆碟,放多支手槍好過
Thank you for your kind advice......
作者: Aki    時間: 3-10-2019 20:22

引用:
原帖由 七點六二 於 3-10-2019 12:47 發表

可以
現時網絡速度快正如樓上師兄所講買數碼版會方便好多,
因為而家大部分電腦遊戲都係做網上認證,pc遊戲已經無乜二手市場了
作者: loveless    時間: 3-10-2019 20:25

依家大把gaming手提電腦, 強橫到不得之了...
行住RTX 2080 都唔溶..
作者: 天翔翼    時間: 3-10-2019 20:43

而家都STEAM DOWNLOAD了,碟都只係安裝完就可以丟埋一二邊
作者: 七點六二    時間: 3-10-2019 20:46

係我科技水平落后......
作者: 七點六二    時間: 4-10-2019 11:24

我以為note book 打唔到game...
作者: 051039    時間: 4-10-2019 12:47

引用:
原帖由 七點六二 於 4-10-2019 11:24 發表
得閒落黃金/高登望下
其實好多年前已經有廠出gaming notebook
作者: ms902    時間: 4-10-2019 13:14

師兄想玩咩game? cod?
依家打機真係唔使用碟
又或者講用唔到碟, 下下都50gb以上好難裝得入
作者: 七點六二    時間: 4-10-2019 13:42

引用:
原帖由 ms902 於 4-10-2019 13:14 發表
師兄想玩咩game? cod?
依家打機真係唔使用碟
又或者講用唔到碟, 下下都50gb以上好難裝得入
“Company of hero”...”call of duty”...

作者: jasonma49    時間: 4-10-2019 18:06

引用:
原帖由 七點六二 於 4-10-2019 13:42 發表

“Company of hero”...”call of duty”...
以上Steam都有 有特價重平過出面買 Steam應該就到秋季特賣Ching可以留意下
作者: 七點六二    時間: 4-10-2019 21:58

如果經常打game, 買圖中的電腦可以嗎?

圖片附件: A7EF01E2-ABA8-4028-A00C-5EA0F22F5862.jpeg (4-10-2019 21:58, 110.77 KB) / 該附件被下載次數 142

作者: TheOrigina1    時間: 5-10-2019 04:32

引用:
原帖由 七點六二 於 4-10-2019 21:58 發表
pm我問
budget呀
打咩game呀
比曬我 我幫你執條list 再落深水埗執
你呢條list伏爆
作者: 七點六二    時間: 5-10-2019 09:08

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 5-10-2019 04:32 發表

pm我問
budget呀
打咩game呀
比曬我 我幫你執條list 再落深水埗執
你呢條list伏爆
Morning! PM sent!
作者: cyl198911    時間: 5-10-2019 10:28

引用:
唔值依個價囉
作者: 七點六二    時間: 5-10-2019 10:44

引用:
原帖由 cyl198911 於 5-10-2019 10:28 發表

唔值依個價囉
自己budget $5~6k...
作者: 七點六二    時間: 5-10-2019 15:41

引用:
原帖由 cyl198911 於 5-10-2019 10:28 發表

唔值依個價囉
有以下目標...

主要有window 及office, 打game 例如call of duty, red alerts, dead by day light,  battle field , company of hero, sim city, photos edit 等.
作者: 天翔翼    時間: 5-10-2019 19:13

DEAD BY DAYLIGHT
作者: 七點六二    時間: 5-10-2019 19:57

買左機先...
作者: Hamlet    時間: 6-10-2019 00:59

最低消費,I記 i7 9750H GTX1660(当然2060更好啦 不過唔好係MaxQ版,有性能限制)兩個ram槽加埋裝16G ram最好(多數入門級都係一條8G跟機自己買多條) 個mon要144hz 72% ntsc(色水靚d自己睇得舒服d 144hz打機唔怕畫面撕裂)NGFF M.2槽一般係得一條或者有d型號俾多條你但取消佐或者共用2.5inch SATA disk位(小米既游戲本就係),一係就有一條NGFF M.2同一個SATA disk位(我自己部第六代i7老嘢就係咁),有d主打輕身薄身既型號基本就係俾一條或兩條M.2。有良心既會跟一條行PCI-E 4X既SSD俾你,亦有d縮骨既牌子會跟一條行2x既,而家或者好少但唔排除有跟機一條行SATA速度既M.2 SSD(性能相對前兩種低)……視乎自己需要自己換個靚 d 咖啦

基本上幾年前NoteBook已經無光碟機位留低

作者: Hamlet    時間: 6-10-2019 01:07

引用:
尼期AMD當旺,可以考慮下R5 3600/3600X+B450底板 我自己都忍唔住砌佐部 R7 3700X、X570(MSI 入門級A-Pro)底板、DDR4 32G ram(行3200mhz)換走我部第四代i7+H97俾我老虎玩

你個圖入面部腦無話用乜板 用乜SSD 幾多ram 用幾多W既牛咩牌子乜都無講,好伏

作者: 車厘子    時間: 6-10-2019 01:08

我反而想知有邊幾隻手提電腦可以玩3d繪圖
作者: Hamlet    時間: 6-10-2019 01:21

引用:
原帖由 車厘子 於 6-10-2019 01:08 發表
我反而想知有邊幾隻手提電腦可以玩3d繪圖
一般要求既你買部有GTX1650 1650Ti 1660 RTX 2060 2070 2080尼類獨立GPU,而家nVidia有個Studio Driver係針對想打機同時想做嘢既人等於買佐半張Quadro(純打機就用Game ready driver),CPU有i7起碼,i9更好因爲我記得尼類嘢食CPU或者食ram更狼死d

所以而家有一種新嘢Creator 筆電

否則就直接買mobile workstation 例如ThinkPad W系列嗰d,佢地跟機都係nVidia Quadro或者AMD Radeon Pro WX之類

作者: 七點六二    時間: 6-10-2019 01:44

引用:
原帖由 Hamlet 於 6-10-2019 00:59 發表
最低消費,I記 i7 9750H GTX1660(当然2060更好啦 不過唔好係MaxQ版,有性能限制)兩個ram槽加埋裝16G ram最好(多數入門級都係一條8G跟機自己買多條) 個mon要144hz 72% ntsc(色水靚d自己睇得舒服d 144hz打機 ...
請問師兄根你咁執大約幾多錢呢?
作者: Hamlet    時間: 6-10-2019 01:50

引用:
原帖由 七點六二 於 6-10-2019 01:44 發表

請問師兄根你咁執大約幾多錢呢?
筆電定係大機先?

筆電既話例如尼個
https://www.dell.com/zh-hk/shop/dell-%E7%AD%86%E8%A8%98%E5%9E%8B%E9%9B%BB%E8%85%A6/dell-g7-15-%E9%81%8A%E6%88%B2%E5%B0%88%E7%94%A8%E7%AD%86%E8%A8%98%E5%9E%8B%E9%9B%BB%E8%85%A6/spd/g-series-15-7590-laptop
以及尼個
https://www.dell.com/zh-hk/shop/dell-%E7%AD%86%E8%A8%98%E5%9E%8B%E9%9B%BB%E8%85%A6/dell-g5-15-%E7%89%B9%E5%88%A5%E7%89%88-%E9%81%8A%E6%88%B2%E5%B0%88%E7%94%A8%E7%AD%86%E8%A8%98%E5%9E%8B%E9%9B%BB%E8%85%A6/spd/g-series-15-5590-se-laptop

作者: 七點六二    時間: 6-10-2019 01:55

引用:
原帖由 Hamlet 於 6-10-2019 01:50 發表

筆電定係大機先?

筆電既話例如尼個
https://www.dell.com/zh-hk/shop/ ... 6%E8%A8%98%E5%9E%8B ...
大機呢請問?
作者: Hamlet    時間: 6-10-2019 02:16

引用:
原帖由 七點六二 於 6-10-2019 01:55 發表

大機呢請問?
AMD R5 3600
MSI B450M Mortar Max或者 ASrock B450M Steel Legend
Ram插兩條8G DDR4 3000MHz或者3200MHz既,牌子Adata或者G Skill或者Kingston(例如我自己就買佐Kingston HyperX貪佢乾乾净净冇燈光效果)
Sapphire RX570 Pulse OC V1 4GB
Adata XPG SX8200 Pro 512GB M.2 2280 NVMe 1.3 SSD
火牛就ANTEC NX550
喜歡既就加個2TB HDD放下日本動作片都唔錯

機殼你自己自由發揮

Intel既話頭兩樣分別換成i5 9400F同ASRock B365M Pro4底板

大致上就係咁

作者: 車厘子    時間: 6-10-2019 12:10

引用:
原帖由 Hamlet 於 6-10-2019 01:21 發表

一般要求既你買部有GTX1650 1650Ti 1660 RTX 2060 2070 2080尼類獨立GPU,而家nVidia有個Studio Driver係針對想打機同時想做嘢既人等於買佐半張Quadro(純打機就用Game ready driver),CPU有i7起碼,i9更好 ...
我台機用緊quadro 想買筆電方便反工,c 兄知唔知大約幾錢?

作者: 七點六二    時間: 6-10-2019 17:43

星期四落旺角睇睇先......我既電腦知識水平真係唔掂!
作者: 七點六二    時間: 6-10-2019 17:56

Delete...sorry
作者: 051039    時間: 7-10-2019 08:08

樓主問notebook
咁我講番notebook
Notebook價主要由3項影響價錢:
1. 個mon幾多吋
一樣spec一樣性能越細越貴,散熱亦相對會爭啲
一般15吋係最花算,當然想大啲16甚至17都可以,價錢唔會爭太遠
要提一下就係而家大部份15啲機都已經係full hd mon,未用過可能要啲時間適應下
以前sony係高解像度notebook mon方面走得好前,而家就唔知

2. CPU
樓主用得嚟打機
就一定係i5起跳,i7更佳
太耐冇留意而家啲game個系統需求,唔敢作實

3. Display Card
樓主要打機,就一定要獨顯
Ati/nvidia走唔甩,一定唔係intel on board
而家nivida有低階mx系列獨顯,未必太啱樓主打機用
Gpu呀幾多ram呀要睇番隻game,不過都係個句
太耐冇留意而家啲game個系統需求,唔敢作實

總結一下:
15吋i5 i7要有獨顯其實六至八千已經有,去到近萬已經係好top既model
另,notebook唔同砌機,唔係真係咁多option比你選擇1
有時啱spec啱價個keyboard又唔啱,然後又可能牌子唔啱
例:而家有啲15吋機右邊有埋numpad,但偏偏就會冇左home, page up/down, end掣

見有師兄問畫3D圖,好睇你會唔會做render同畫既野幾大幾多
如果你用Max maya畫棟樓再有埋附近景物就一定要買spec勁少少既機,render就更加唔洗講
如果畫下簡單野擺落game/3d print其實求求其其i5搭張普通獨顯就夠

利申:自己有部差唔多十年前既第一代i7四核搭nivida 8幾幾M,會玩下battlefield 2, left4dead2, euro simulator 2, pay day
都叫做唔會好慢,畫圖會用soildworks,改game會用max做簡單既model edit, convet and export
基本上部機而家都仲應付得到
另外有一部最近買既小米15吋 第8代 i7搭nivida mx105咭,畫solidworks仲順過部thinkpad
另:最近先知,原來係大陸買notebook會送埋Microsoft office
最後溫馨提示:而家買機電一定係跟win10,請預留時間同心情去適應

作者: 051039    時間: 7-10-2019 09:46

引用:
原帖由 七點六二 於 6-10-2019 17:43 發表
星期四落旺角睇睇先......我既電腦知識水平真係唔掂!
建議去埋黃金高登睇
作者: Hamlet    時間: 7-10-2019 10:17

引用:
原帖由 車厘子 於 6-10-2019 12:10 發表

我台機用緊quadro 想買筆電方便反工,c 兄知唔知大約幾錢?
你上去DELL HP 聯想個網度睇睇,跟翻之前個參考,睇下,基本上一皮幾走唔甩。

2060獨立GPU、i7 標準電壓CPU通常型號最后有個H字例如i7 9750H(如果i5都殺既話都得,不過好多廠商既i5版本個mon比較雞局你買i7版),唔打機既話就唔使一定話144Hz mon一般60Hz亦可,祇要NTSC 72%或者標稱100% sRGB既IPS液晶面板mon就可以 跟住SSD同Ram嗰d你睇清楚佢俾乜你,基本就係o甘多

如果你對電腦知識有返咁上下有乜自己可以搞得掂,可以考慮淘大陸牌子,例如一個叫mechrevo(清華同方旗下牌子)有個型號Z2R都適合以上要求夠細部,價錢平一截,不過o係香港應該無保養

作者: 車厘子    時間: 7-10-2019 15:42

引用:
原帖由 Hamlet 於 7-10-2019 10:17 發表

你上去DELL HP 聯想個網度睇睇,跟翻之前個參考,睇下,基本上一皮幾走唔甩。

2060獨立GPU、i7 標準電壓CPU通常型號最后有個H字例如i7 9750H(如果i5都殺既話都得,不過好多廠商既i5版本個mon比較雞局你買 ...

作者: reniless    時間: 11-10-2019 21:24

新派電競Keyboard 按鍵深淺有得揀!
打機差之毫釐,謬之千里,鍵盤反應慢少少都減低勝算。SteelSeries新推出的Apex Pro特別加入OmniPoint可調式鍵軸,容許玩家調整每個按鍵的輸入距離,深度由0.4mm至3.6mm不等。重速度的玩家可設定為觸發點短、靈敏度高,非常啱玩動作同戰略遊戲。反之,喜歡實在感的玩家則可設定成觸發點長、靈敏度低,有效避免第一身射擊Game下誤觸按鍵,白白浪費子彈。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/life ... 1011_00982_001.html
---
咪話我有好野唔分享

圖片附件: bkn-20191011184603575-1011_00982_001_01p.jpg (11-10-2019 21:24, 81.37 KB) / 該附件被下載次數 124

作者: TheOrigina1    時間: 11-10-2019 21:33

引用:
原帖由 reniless 於 11-10-2019 21:24 發表
打機差之毫釐,謬之千里,鍵盤反應慢少少都減低勝算。SteelSeries新推出的Apex Pro特別加入OmniPoint可調式鍵軸,容許玩家調整每個按鍵的輸入距離,深度由0.4mm至3.6mm不等。重 ...
Travel太短咁易誤按 不了
Cherry silver 短左幾mm已經非常不方便
作者: reniless    時間: 11-10-2019 21:41

咁依部鍵盤得唔得
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/life ... 04101478068e384273a

圖片附件: bkn-20190602203008021-0602_00982_001_01p.jpg (11-10-2019 21:41, 70.64 KB) / 該附件被下載次數 121

作者: TheOrigina1    時間: 12-10-2019 00:27

引用:
原帖由 reniless 於 11-10-2019 21:41 發表
咁依部鍵盤得唔得
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/life ... 04101478068e384273a
手提電腦可以一戰
不過我自己會簡hhkb
作者: Aki    時間: 12-10-2019 17:20

引用:
原帖由 reniless 於 11-10-2019 21:24 發表
打機差之毫釐,謬之千里,鍵盤反應慢少少都減低勝算。SteelSeries新推出的Apex Pro特別加入OmniPoint可調式鍵軸,容許玩家調整每個按鍵的輸入距離,深度由0.4mm至3.6mm不等。重 ...
好野分享+1
Gamer眼鏡, 配載舒適可阻隔33%以上藍光及90%以上藍光中特別有害既光線, 仲要無下半框方便你睇鍵盤(........

夜晚打機

Gamer一直受到眼睛疲勞所困擾

作者: cyl198911    時間: 12-10-2019 17:48

引用:
原帖由 ner 於 12-10-2019 17:20 發表

好野分享+1
Gamer眼鏡, 配載舒適可阻隔33%以上藍光及90%以上藍光中特別有害既光線, 仲要無下半框方便你睇鍵盤(........
https://pbs.twimg.com/media/EGhI ... =jpg&name=large

夜晚打 ...
重點完全唔係眼鏡到
作者: Hamlet    時間: 12-10-2019 19:32

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 11-10-2019 21:33 發表

Travel太短咁易誤按 不了
Cherry silver 短左幾mm已經非常不方便
Keyclick青軸係我一直用開,我買第一個貴keyboard開始  嘈到爆犯眾憎
作者: cyl198911    時間: 12-10-2019 23:26

引用:
原帖由 Hamlet 於 12-10-2019 19:32 發表

Keyclick青軸係我一直用開,我買第一個貴keyboard開始  嘈到爆犯眾憎
我要專登去搵隻冇聲既HyperX紅軸用...我夜型人,烏燈黑火打機時受唔到D drdr聲
作者: louisli    時間: 15-10-2019 12:56

引用:
原帖由 七點六二 於 4-10-2019 11:24 發表
睇你打咩game
我之前用公司部notebook (出差用的勁得去邊,只係i5, Intel on-board display)打到Diablo 3
當然啦,要較到最低特效,同埋比多點耐性
作者: 七點六二    時間: 15-10-2019 16:16

引用:
原帖由 louisli 於 15-10-2019 12:56 發表

睇你打咩game
我之前用公司部notebook (出差用的勁得去邊,只係i5, Intel on-board display)打到Diablo 3
當然啦,要較到最低特效,同埋比多點耐性
我玩果隻係 company of hero...
作者: louisli    時間: 15-10-2019 16:25

咁就要電競級筆電啦,好彩而家都多左選擇
引用:
原帖由 七點六二 於 15-10-2019 16:16 發表

我玩果隻係 company of hero...

作者: 七點六二    時間: 15-10-2019 18:39

引用:
原帖由 louisli 於 15-10-2019 16:25 發表
咁就要電競級筆電啦,好彩而家都多左選擇
呢隻二戰戰略game 好好玩,一玩上癮...
作者: 七點六二    時間: 23-10-2019 17:10

想請問現時有什麼戰略遊戲game推薦?例如PC game?
作者: ms902    時間: 25-10-2019 12:52

引用:
原帖由 cyl198911 於 12-10-2019 23:26 發表

我要專登去搵隻冇聲既HyperX紅軸用...我夜型人,烏燈黑火打機時受唔到D drdr聲

想靜可以買返set oring
cherry brown / blue / 其他tactile型switch都會有中間咔果下聲 不過打落keyboard既聲會靜曬
作者: loveless    時間: 25-10-2019 19:45

好野分享

呢件其實我已用左年幾, 但市場上仲未有新野可以全面跑贏佢.
薄好重要. 薄到塞落褲袋係冇人會知.
45W, USB-C, 夠推一般laptop..

圖片附件: Mu-One-set.jpg (25-10-2019 19:45, 185.83 KB) / 該附件被下載次數 151

圖片附件: Mu-One-animation.gif (25-10-2019 19:45, 566.49 KB) / 該附件被下載次數 177

圖片附件: 87ce6968ead4241ef54453d23ac2d4c7_original.gif (25-10-2019 19:50, 125.34 KB) / 該附件被下載次數 146

作者: 051039    時間: 26-10-2019 01:33

引用:
原帖由 loveless 於 25-10-2019 19:45 發表
好野分享

呢件其實我已用左年幾, 但市場上仲未有新野可以全面跑贏佢.
薄好重要. 薄到塞落褲袋係冇人會知.
45W, USB-C, 夠推一般laptop..
咁L勁
作者: don20082000    時間: 26-10-2019 09:16     標題: 回覆 50# 的帖子

二戰有man of war assault squad 2, 近代d就wargame red dragon
作者: 七點六二    時間: 26-10-2019 14:55

引用:
原帖由 don20082000 於 26-10-2019 09:16 發表
二戰有man of war assault squad 2, 近代d就wargame red dragon
請問師兄以上的game 是否PC game ? 是否download?
作者: loveless    時間: 26-10-2019 15:38

引用:
原帖由 051039 於 26-10-2019 01:33 發表

咁L勁
摺得既13A插簡直係上天恩賜
作者: don20082000    時間: 26-10-2019 16:08     標題: 回覆 55# 的帖子

都係pc game ar, 我係steam特價買
作者: 七點六二    時間: 26-10-2019 18:26

引用:
原帖由 don20082000 於 26-10-2019 16:08 發表
都係pc game ar, 我係steam特價買
謝謝師兄,今晚上steam 買!
作者: Hamlet    時間: 8-1-2020 14:59

科技既o野真係追唔切……前頭話買打機note book要i7起碼,結果而家intel公佈第十代既i3 筆電版(4c8t)個性能已經可以拍得住第七代i7水準  再加上AMD既筆電版Ryzen 4xxx系列又係話性能勁過intel幾多幾多o甘

作者: 車厘子    時間: 9-1-2020 04:07

我最終係丰x睇中有部,但要三皮幾野😭

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0