標題: 呢件t卹你夠唔夠膽著 [打印本頁]

作者: 慕清流    時間: 13-1-2020 23:46     標題: 呢件t卹你夠唔夠膽著

作者: kornhill401    時間: 14-1-2020 12:57

諗起我當年第一隻'樂聲 '直驅唱盤.
講番正題,呢個圖案設計師,係有心,或是無意.
作者: alexddhk    時間: 14-1-2020 18:32

仲要係買大size先好著出街🤣
作者: 慕清流    時間: 14-1-2020 20:27

作者: olw0978    時間: 14-1-2020 22:24

引用:
原帖由 慕清流 於 14-1-2020 20:27 發表

帶動盤好聲D
I still own a belt drive Luxman turntable at home.
作者: 慕清流    時間: 14-1-2020 22:28

作者: olw0978    時間: 14-1-2020 22:46

原來是 MC 頭,被 LP 執屋粗暴對待,把唱臂撞歪了

我好不容易修好,但唱針已斷了,亦即是唱頭廢了,幾經艱苦才買到隻 Shure MM 頭頂上,音色卻大不如前~~
作者: 慕清流    時間: 14-1-2020 23:00

作者: kornhill401    時間: 15-1-2020 10:31

引用:
原帖由 慕清流 於 14-1-2020 20:27 發表

帶動盤好聲D
當我發覺買左唱片的價錢,同套Hi-Fi一樣時, 我就退燒了,
當年有人說..黑膠唱片靚聲過CD唱片..
又有人說..胆機又靚聲過原子粒機..
又有人說..鍍金接駁線靚聲過其他線..
作者: rho837    時間: 15-1-2020 19:48

#1 夠有凸
作者: olw0978    時間: 15-1-2020 20:12

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-1-2020 10:31 發表

當我發覺買左唱片的價錢,同套Hi-Fi一樣時, 我就退燒了,
唔知你講緊乜野鍍金線,其他今天仍然成立
作者: loveless    時間: 16-1-2020 16:10

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-1-2020 10:31 發表

真係好老實講, 黑膠靚聲過XX係一種感覺.
錄音室內製造音樂果班人叫Audio Engineer.
Engineer 即是本質會偏向追求準確的reproduction.
十個錄音室人, 十個會結論黑膠係現代媒體中最唔精確.
即係做master時聽到既, 同壓完黑膠成品聽到既, 永遠有一定差異.
呢個問題並不存在於CD/MD/DVD之類媒體.
作者: kornhill401    時間: 16-1-2020 16:59

引用:
原帖由 olw0978 於 15-1-2020 20:12 發表

唔知你講緊乜野鍍金線,其他今天仍然成立
我指的是揚聲器與擴音器之間的接線.或插頭.
小弟讀書少,表達能力有限;請諒!
作者: olw0978    時間: 16-1-2020 18:21

引用:
原帖由 loveless 於 16-1-2020 16:10 發表

Engineer 即是本質會偏向追求準確的reproduction.
即係做master時聽到 ...
小弟無意挑機,但笠兄有點以偏蓋全了,因為錄音室內果班我們通常叫 Recording Engineer, 追求準確 reproduction 就是他們的職責,可是 audio 一字範圍太廣,現實是並非所有 audio engineer 都有相同的偏向或追求,因為針對不同地點,不同場合及不同產品,不同的 acoustic engineer, sound engineer 會有不同的追求而不一定是精確 reproduction, 這些工程師同樣可被歸納在audio engineer 之內。。。
作者: loveless    時間: 16-1-2020 20:49

引用:
原帖由 olw0978 於 16-1-2020 18:21 發表

小弟無意挑機,但笠兄有點以偏蓋全了,因為錄音室內果班我們通常叫 Recording Engineer, 追求準確 reproduction 就是他們的職責,可是 audio 一字範圍太廣,現實是並非所有 audio engineer 都有相同的偏向或追求, ...
多謝高見 新春大吉
作者: rho837    時間: 17-1-2020 11:50

引用:
原帖由 loveless 於 16-1-2020 16:10 發表

即係做master時聽到 ...
人類就是這樣, 好多人年紀越大就想追求早年身邊接觸過事物! 我大佬同細佬就係玩黑膠碟發燒友, 幾十萬買件解碼器, 整部大件到痺磁浮唱盤, 十鳩幾萬買幾條銅線, 盡量想在不完美之中走到所謂完美! 捉住我聽啲過百歲既黑硬膠膠唱碟, 我真係識條鐡咩...但是坐係張Bauhaus Design Chair擔住碌雪卡渣住杯威己朗下朗下對住成炸機聽啲唔L知係乜既歌又真係幾有味道...

係玩具槍界當中有位大笠佬, 屋企地牢健造一個幾仟萬Studio, 又請左位外國出名Studio Engineer睇場! 最高科技及精準綠音製作... 但我一聲到睇到佢啲作品就得啖笑! 雙反係元朗上一位專業老ROCK友個吏前時代濕鳩Studio聽佢啲製作, 專業味道一流! 美的㙯術本身係一門專業技術, 真係講天份, 唔咪有錢有硬件就得!
作者: kornhill401    時間: 30-1-2020 10:09

引用:
原帖由 rho837 於 17-1-2020 11:50 發表

人類就是這樣, 好多人年紀越大就想追求早年身邊接觸過事物! 我大佬同細佬就係玩黑膠碟發燒友, 幾十萬買件解碼器, 整部大件到痺磁浮唱盤, 十鳩幾萬買幾條銅線, 盡量想在不完美之中走到所謂完美! 捉住我聽啲 ...
絕對認同C Hing的論點.但我認為想做超級'發燒友 '.
都係果句..錢不是萬能;但無錢,就萬萬不能..

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0