標題: [others] 所以我唔鐘意賣野比小朋友就係咁解 [打印本頁]

作者: cyl198911    時間: 6-8-2020 02:40     標題: 所以我唔鐘意賣野比小朋友就係咁解

事緣最近賣左支well webley走
個小朋友一黎到問我係咪cap槍,我當堂打個凸
寫到明well,我都知佢唔識
因為我試過趕時間冇驗槍,咁就出左事
同得我交收既師兄都會聽我講試左,睇左先
保護自己保護人地
叫佢試左,佢自己都扣下雞拉下槍
冇問題,2日後就出事
係T2見到個post,放返支槍出黎
重有我自制既moon cilp,一認就認到
話單動壞,雙動冇事
下?咁奇特既壞法?
即時叫佢拍個片黎睇,一睇到個片雙動,個槌會彈返轉一半
https://drive.google.com/file/d/ ... e4/view?usp=sharing
叫佢拍埋單動黎,直接扣雞單動冇事喎
https://drive.google.com/file/d/ ... wq/view?usp=sharing

先唔好追究佢已經搞錯左單動同雙動既分別
咁姐係玩壞左個槌或者個組推輪組啦
叫佢拆開影影
https://drive.google.com/file/d/ ... Rp/view?usp=sharing

果然比我估中....
大佬,你有冇咁開心呀
我賣比你果時試完好地地,你兩日就玩壞左
都唔緊要,重要放返出黎,你有冇諗過個上手賣家會比人當賣爛野架?
重要我賣比你400,你賣返出黎900?!

有冇離普左D呀

所以點解我唔鐘意賣野比小朋友,次次出事
一次PPsh,3日玩斷bolt
一次UMP45,自己搵野痴死個托
一次CA416,第二日放返出黎話燒左
重未計配件類,我都忍左咁多次,又黎,我真係吹到啤一聲

作者: Aki    時間: 6-8-2020 03:07

小弟岩岩都賣二手野撞到奇怪人,只能話世上無論年齡大細真係乜人都有
作者: Ang123456    時間: 6-8-2020 07:56

Well 2手賣9舊,由佢慢慢賣,睇下幾耐有水魚。
鼓勵師兄們踢爆D契弟,話雖買賣有自由,交易你情我願,但踢爆亦有自由。
T吐有D人係買賣揾食,平買講價買貴賣,一百幾拾都講價,又或者求其賣次壞野,此風不可長!
作者: dogjumpjump    時間: 6-8-2020 10:09

玩壞唔緊要, 支槍已屬於佢, 任得佢舞與人無由. 只係愛槍咁快比人搞到爛有D可惜

但400買返來,  壞咗仲諗住賺多5舊賣出去..  真係有D小學雞.

就算兩舊都無人要啦.  WELL.. 當零件都晒氣
作者: pmcoperator    時間: 6-8-2020 10:19

枝槍賣走左,就唔屬於你架啦
人地玩爛關你咩事﹖我鐘意拿黎Abuse你都無我附。
賣得出至緊要
你又唔係包保養服務

就算人地賣番天價,香港係自由市場定價
等市場黎決定佢
枝槍賣走左就唔好諗咁多

作者: Dave    時間: 6-8-2020 11:38

其實不用太上心,買走後對方就算瘋狂唱衰,也阻不了他,物件已經是他的了,問心無愧就好。
如果對方三手價或評語也要管,其實會很累。
作者: rho837    時間: 6-8-2020 12:02

玩具槍界多老鼠冇分年齡! 好久以前經朋友代出名放支PTW, 價錢萬三包一隻原裝夾! 有位中佬聯絡想睇槍, 坐係公園度問長問短驗屍咁驗又係咁亂咁撥單法連發試槍(我見到就即時叫停唔好再亂撥連發扣下扣下雞!), 條中佬又求減兩千講價又影想參考話要一星期至比到錢, 要求落五十元訂金, 屌! 即時唔㨢彩佢, 叔台咪玩啦! 一係就即時比哂取貨走, 或至少比一半訂金, 14工作過後就殺訂 NEXT! 條㨢樣就走了, 個幾星期後朋友係别處見到有人放相放PTW, 價錢萬五, 係我支槍!    啲人真係鬼鼠! 想揾食咪出聲話代放收小小茶錢, 我會考慮比14日時間試放! 重知萬三現金一手交貨一手係ATM過數, 癈事收到假五百蚊紙...
作者: kornhill401    時間: 6-8-2020 13:39

我都明白樓主的心情,當D玩具槍係自己ge仔.
但有話...賣仔莫回頭望.好似Dave C兄話所說'其實不用太上心 '.
假如佢有本事9百蚊賣得出,都係佢夠運.
作者: cyl198911    時間: 6-8-2020 13:59

引用:
原帖由 Dave 於 6-8-2020 11:38 發表
其實不用太上心,買走後對方就算瘋狂唱衰,也阻不了他,物件已經是他的了,問心無愧就好。
如果對方三手價或評語也要管,其實會很累。
或者我太上心,但係全世界都知我支槍係我放,兩日後有人話壞咗放返出嚟,正常人會點諗,我唔想人地會覺得我買D次貨或者瑕疵品畀人,所以佢兩日玩爛咁
作者: reniless    時間: 6-8-2020 15:06

一向唔討厭倒爺倒賣行為,不過自己就唔會網上賣貨,要回覆無謂短訊已經覺得很煩,問長問短又要証明真假真係頂唔順。如果要我賣貨,我就會直接擺地灘好,買就買唔買就過主唔好煩我。
---
大陸缺錢就快爆週街都係地灘,見到啲人5蚊10蚊任摸,搞到自己都想撈埋一份。圖係網上見到的唔好問我邊度有得任摸。

附件: IMG_20200806_144516.jpg (6-8-2020 15:06, 58.95 KB) / 該附件被下載次數 18

附件: IMG_20200806_144327.jpg (6-8-2020 15:06, 31.45 KB) / 該附件被下載次數 4
作者: Kwind    時間: 6-8-2020 19:34

引用:
原帖由 reniless 於 6-8-2020 15:06 發表
一向唔討厭倒爺倒賣行為,不過自己就唔會網上賣貨,要回覆無謂短訊已經覺得很煩,問長問短又要証明真假真係頂唔順。如果要我賣貨,我就會直接擺地灘好,買就買唔買就過主唔好煩我。
---
大陸缺錢就快爆週街都係地灘 ...
我屋企附近大把貓任摸....慳唔少
作者: Spitfire    時間: 6-8-2020 21:20

所以我賣親野都會簡人先賣  都會賣比d 起呢個壇都算係「活躍」既師兄

一定唔會賣比新用戶
作者: Aki    時間: 6-8-2020 22:49

引用:
原帖由 Spitfire 於 6-8-2020 21:20 發表
所以我賣親野都會簡人先賣  都會賣比d 起呢個壇都算係「活躍」既師兄

一定唔會賣比新用戶
事實係t2的確容易放好多
作者: cyl198911    時間: 7-8-2020 13:34

引用:
原帖由 ner 於 6-8-2020 22:49 發表

冇錯,塘水滾塘魚係安全,變相就機會少囉
作者: rho837    時間: 7-8-2020 14:14

而家我啲唔想keep玩具多數送比親戚朋友啲仔!
作者: michael616    時間: 9-8-2020 02:45

引用:
原帖由 Ang123456 於 6-8-2020 07:56 發表
Well 2手賣9舊,由佢慢慢賣,睇下幾耐有水魚。
鼓勵師兄們踢爆D契弟,話雖買賣有自由,交易你情我願,但踢爆亦有自由。
T吐有D人係買賣揾食,平買講價買貴賣,一百幾拾都講價,又或者求其賣次壞野,此風不可 ...
我早排賣野賣$250條友同我講價$245,心諗我比多5蚊請你飲汽水好唔好
作者: rho837    時間: 9-8-2020 14:03

賣電單車一樣! 條友同我講價減一百五十蚊, 我寸翻佢買得咁辛苦不如唔好用電單車...
作者: MK~    時間: 9-8-2020 21:06

唉,氣槍圈子真係好多怪頭__...
你枝槍賣左比人,人地賣貴返出去已經好小事啦,
至小佢唔返轉頭搵你麻煩

有D人自己唔check清楚,又或者自己錯整壞左,
返轉頭搵你麻煩果D先慘...

另外,而家放野真係越黎越勞氣,
有D人,講價都算,唔接受仲要好似得罪左佢咁,
又講到D野得佢買唔會有其他人買,唔放比佢就一蚊都收唔到,

呀叔,有錢唔係大曬,
小弟其實就唔等錢洗既,
岩價就放,唔岩價咪繼續收返落床下底~

有時唔係小朋友先麻煩,老人家一樣咁麻煩
作者: kornhill401    時間: 10-8-2020 14:42

講起'老人家 ',果位識分身ge黑實大隻的C兄,
強項係出高價,尼截人糊.賣俾人果D,有缺點就無出聲.
唔知有無C兄同佢交過手呢?
作者: geoprotex    時間: 10-8-2020 16:47

人地可能仲愁緊回程果缸油, 你咪做好心減幾舊囉
引用:
原帖由 rho837 於 9-8-2020 14:03 發表
賣電單車一樣! 條友同我講價減一百五十蚊, 我寸翻佢買得咁辛苦不如唔好用電單車...

作者: jn_jona    時間: 10-8-2020 19:18

講起二手買賣不快經歷
我岩岩就比本壇會員JASONm1911放飛機
作者: cyl198911    時間: 11-8-2020 00:19

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-8-2020 19:18 發表
講起二手買賣不快經歷
我岩岩就比本壇會員JASONm1911放飛機
不意外,我出依個post之後都有人pm我話要GP25同python,之後又唔到
作者: cyl198911    時間: 11-8-2020 00:20

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-8-2020 14:42 發表
講起'老人家 ',果位識分身ge黑實大隻的C兄,
強項係出高價,尼截人糊.賣俾人果D,有缺點就無出聲.
唔知有無C兄同佢交過手呢?
手機號碼6字頭,個樣好似有D東南亞血統果個?
作者: sodium97    時間: 11-8-2020 04:23

引用:
原帖由 reniless 於 6-8-2020 15:06 發表
---
大陸缺錢就快爆週街都係地灘 ...
我以前都有係二手區買下野賣下野。無玩差唔多十年,最近想放早舊玩具清位,發現宜家生態真係變,好鬼鍾意文字問問題,唔講電話,問都唔緊要,仲要問內文有講內容。
作者: pandaon    時間: 11-8-2020 11:00     標題: 回覆 18# 的帖子

小弟之前都遇到位師兄買嘢,一開口壓價超過50%,仲話唔會用咁多錢買用嚟打昆蟲都厭弱雞的槍。心諗你唔LIKE支槍咁無謂勉強喇,點知佢話加反啲賣俾佢啦⋯⋯我真係睬佢都有味,你串串貢又要壓價,我不如賣俾惜槍人啦。

作者: Aki    時間: 11-8-2020 15:22

引用:
原帖由 sodium97 於 11-8-2020 04:23 發表

我以前都有係二手區買下野賣下野。無玩差唔多十年,最近想放早舊玩具清位,發現宜家生態真係變,好鬼鍾意文字問問題,唔講電話,問都唔緊要,仲要問內文有講內容。
文字問題有得留底隨時睇得返我覺得好過直接通話講晒。
但唔睇內文就⋯
作者: kornhill401    時間: 11-8-2020 15:24

引用:
原帖由 cyl198911 於 11-8-2020 00:20 發表

手機號碼6字頭,個樣好似有D東南亞血統果個?
不是C兄所說果位,佢手機係9字頭;1字尾.
作者: gunlock34    時間: 11-8-2020 21:06

又其事多左呢個T2 apps搞到成個二手區都冇人出post 其實forum甚全氣槍可以熄微都關o尼d事

好想返去以前可以上網約打game又冇投訴ge年代
作者: MK~    時間: 12-8-2020 10:39

引用:
原帖由 gunlock34 於 11-8-2020 21:06 發表
又其事多左呢個T2 apps搞到成個二手區都冇人出post 其實forum甚全氣槍可以熄微都關o尼d事

好想返去以前可以上網約打game又冇投訴ge年代
好想返去以前打outdoor電槍game唔會變要打單發既年代
作者: 0050100    時間: 12-8-2020 10:54

引用:
原帖由 MK~ 於 12-8-2020 10:39 發表

好想返去以前打outdoor電槍game唔會變要打單發既年代
自願死 加意粉掃射,揾到班玩得起的朋友真係會樂而忘返
作者: kornhill401    時間: 13-8-2020 13:15

話時話,我最近見有C兄放支二手玩具槍,原價多年前是1萬2千元.
佢現在放叫價2萬元.因同我心中的價錢(原價加2-3千元)差好遠.
自從睇左呢個post後,小弟都唔敢PM槍主,同佢傾傾.
作者: jacobchan3    時間: 13-8-2020 13:19

引用:
原帖由 kornhill401 於 2020/8/13 01:15 PM 發表
話時話,我最近見有C兄放支二手玩具槍,原價多年前是1萬2千元.
佢現在放叫價2萬元.因同我心中的價錢(原價加2-3千元)差好遠.
千金難買心頭好 鬼叫mxxx 停產左

作者: 2slow    時間: 13-8-2020 14:59

引用:
原帖由 kornhill401 於 13-8-2020 13:15 發表
咩槍咁值錢??? FPR的嗎?
作者: cyl198911    時間: 13-8-2020 16:39

引用:
原帖由 kornhill401 於 13-8-2020 13:15 發表
又關我事,重點係玩爛野羅返去賣,你係咪搞錯咩呀
作者: kornhill401    時間: 13-8-2020 16:53     標題: 回34#

我指的"槍主 ',並不是指樓主C兄你.
而係指原價1萬2千,現叫價2萬元一支'二手 '槍的槍主.
對此引起樓主的誤會,深表抱歉!

作者: waiting    時間: 13-8-2020 17:06

引用:
SG 枝 M107?
作者: Ang123456    時間: 13-8-2020 20:16

剛遇到件極品
約了MTR交收,買家話駕車來,我心想甘近我少少兼又有位停車,所以改了少少位置交收。
點知買家話在我屋企樓下交收80元,我賣的才100元,兼註明就時間地點優先。
其實交收地點不是在我屋企樓下,我都係拿個中間點和有停車位,點知買家算爆,好心這位架車乞兒,這麼要慳就不要玩玩具了。

作者: 阿堅    時間: 13-8-2020 22:05

引用:
原帖由 waiting 於 13-8-2020 17:06 發表

SG 枝 M107?
見到有人放真係有想買既衝動,但兩萬蚊真係有D貴,我都買唔落手。萬五六可以考慮下。
再加上sg可能真係會再出,呢啲多個功能既野都係一手一腳自己開始會好D
一陣上手原來玩得殘既,要執返好可能好煩。
(呢句野唔係話宜家個買家,唔好返黎尋仇 )

幾年前試過買過支二手tanaka 700退殻,上手玩得比較暴力,搞到要訂嗰份bolt

作者: Bed-Man    時間: 13-8-2020 22:25     標題: 回覆 35# 的帖子

各師兄好。其實都唔係好想回應因為唔想大家誤會本人在此推售。但想向大家澄清一點,售賣產品是一枝原裝Socom Gear M107 CO2 8mm 氣動。各位可能知道原產品只包一匣及五彈。現我加多五發用過新版彈及十發全新新版彈加一新匣,共廿發彈及兩匣。總價值應不只原裝包裝價。其實槍跟配件現在都非常難找。當然,其中的差價乃估算市場價值。願意購買絕版旱有物品者應不介意吧。在此多謝大家的留言。如小弟有任何與版規有違反之舉動,請多多包涵。
作者: Kwind    時間: 13-8-2020 23:08

引用:
原帖由 Ang123456 於 13-8-2020 20:16 發表
剛遇到件極品
約了MTR交收,買家話駕車來,我心想甘近我少少兼又有位停車,所以改了少少位置交收。
點知買家話在我屋企樓下交收80元,我賣的才100元,兼註明就時間地點優先。
其實交收地點不是在我屋企樓下,我都 ...
100 叫80好好了

我撞過好多60叫40添...之後直接無視
作者: Aki    時間: 14-8-2020 01:39

前兩日放完枝gbbr, 佢返到去係咁問我點拆,又影住粒野話拆果陣爆左出黎問係咩黎
最後又問唔係原廠果d件我買左幾錢。一句唔記得車埋去轉個頭見到佢放返晒d散件出黎
比樓主幸運佢拆晒d件無人認到係我枝槍
作者: 48191    時間: 14-8-2020 04:45

T2先多PK。
睇番朋友同買家啲信息。
話自己學生可唔可以減三舊,話自己乜乜物物又問可唔可以減幾條。
收仲搞笑,賣家Confirm完甩底,又或者打電話話自己轉個彎到,但個彎轉咗幾個鐘連影都冇埋大有人在。
引用:
原帖由 ner 於 6-8-2020 22:49 發表

作者: 48191    時間: 14-8-2020 04:49

唔係話T2唔好。
但我玩幾年以嚟都剩係收過兩次二手咁大把,都係經CGF,我亦都冇壓過價。駛開心錢,啱價就買,雙方開心。話時話,呢度放嘢嘅師兄算有品。
作者: heiyou167    時間: 14-8-2020 06:05

係T2有時真係見到人生百態,但可幸自己見到的,大部份都係好買家
作者: Ang123456    時間: 14-8-2020 11:14

T2 D人講價好似老馮,好心D人講價給些禮貌,好似那件極品,駕車去mtr和同區相差不足10分鐘步行的交收地點,老馮減20兼無禮貌,呢D乞兒就可以不理!
作者: kornhill401    時間: 14-8-2020 12:11     標題: 回38#

絕對讚同'堅哥 '的所有論點. 所以我都係..等SG出第二水算了.
作者: 里安    時間: 14-8-2020 15:25

T2啲人好多奇奇怪怪,好彩早輪啲fd見我放野直接whatsapp我,慳水慳力
作者: hendry9881    時間: 14-8-2020 15:35

T2 5千蚊條RS骨劈到2000都夠膽死
作者: geoprotex    時間: 17-8-2020 16:48

遇到呢d買家我會直接變身G&P打手,極力推介佢買copy玩具
引用:
原帖由 hendry9881 於 14-8-2020 15:35 發表
T2 5千蚊條RS骨劈到2000都夠膽死

作者: kaze_hui    時間: 21-8-2020 16:25

兩邊都有不良人
寫到明,不換不散不議..
都會照問

約好交收又可以突然取消唔要
搞到我又要再pack 箱
不知所謂
作者: kornhill401    時間: 22-8-2020 12:49

引用:
原帖由 kaze_hui 於 21-8-2020 16:25 發表
兩邊都有不良人
寫到明,不換不散不議..
都會照問

約好交收又可以突然取消唔要
搞到我又要再pack 箱
不知所謂
佢有通知你,取消唔要都好過 俾人'放飛機 '而浪費時間和交通費.
想起當年俾賣家'放飛機 ',電話搵佢3次,
每次都話仲有15分鐘到.第4次,直頭唔聽電話.
果件物品,我完全'無 '同佢講過價.估唔到咁ge人都有?
作者: jacobchan3    時間: 22-8-2020 13:00

話時話講起m107 gbb
有冇師兄知道點解出第二水果陣又話可以訂
點知無la la冇曬消息?
作者: kaze_hui    時間: 23-8-2020 09:37     標題: 回覆 51# 的帖子

我件嘢入咗倉的
特登搬出嚟交收
一句買新槍又話唔要
又要入番倉

另外,而家啲人係未有閲讀困難?
寫到明不換不㪚不議都要問
作者: dogjumpjump    時間: 23-8-2020 12:07

引用:
原帖由 jacobchan3 於 22-8-2020 13:00 發表
話時話講起m107 gbb
有冇師兄知道點解出第二水果陣又話可以訂
點知無la la冇曬消息?
上次落訂, 店話佢地都係唔出, 訂都退埋... 唉... 可能太少人訂, 圍唔到皮
再講, 呢支嘢打之前, 如果唔大改磨晒D 菱角同埋拋光,  bolt 彈殼 chamber 三件齊齊亙撞會好傷,
二手比人地打到殘仲要二萬, 返到來可能有排搞 ... 否則打兩幾就卡彈.. 搞到要學shooter套戲手拉一打一..

如果兩皮買難受, 如果蝕到打唔到就廢槍一支最慘...
所以我不如等一手, 衰都衰係自己手上好過 有就有無就無

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0