標題: [DIY] 台灣軍火酷論壇被駭,已經宣布正式關站 [打印本頁]

作者: sunytwtp    時間: 29-7-2020 16:51     標題: 台灣軍火酷論壇被駭,已經宣布正式關站

差不多有20年歷史的論壇,
不敵新興駭客攻擊,由於沒有購買備用空間,
已經確定無法恢復。

目前CGF是僅存華人圈內較專業的玩具槍網頁了,
所有槍械維修知識與討論,全都石沉大海,,,。

大家要好好珍惜CGF,,,,,。
作者: reniless    時間: 29-7-2020 17:04

如果CGF被破壞。。。
我的第一名。。。

圖片附件: IMG_20200729_170638.jpg (29-7-2020 17:11, 46.34 KB) / 該附件被下載次數 116

圖片附件: IMG_20200729_170703.jpg (29-7-2020 17:11, 83.62 KB) / 該附件被下載次數 135

圖片附件: IMG_20200729_170723.jpg (29-7-2020 17:11, 107.79 KB) / 該附件被下載次數 136

作者: gtoray    時間: 29-7-2020 18:31

咁大鑊
作者: 天翔翼    時間: 29-7-2020 19:29

得罪邊個比人炸到咁,渣都冇得剩
作者: 七點六二    時間: 29-7-2020 20:25

得罪啲咩人搞到咁大鑊?而家討論區真係買少見少...
作者: 051039    時間: 29-7-2020 20:52

引用:
原帖由 reniless 於 29-7-2020 17:04 發表
如果CGF被破壞。。。
我的第一名。。。
決定左啲咩
作者: Dave    時間: 29-7-2020 21:38

引用:
原帖由 sunytwtp 於 29-7-2020 16:51 發表
差不多有20年歷史的論壇,
不敵新興駭客攻擊,由於沒有購買備用空間,
已經確定無法恢復。

目前CGF是僅存華人圈內較專業的玩具槍網頁了,
所有槍械維修知識與討論,全都石沉大海,,,。

大家要好好珍惜CGF ...
RIP ...
作者: 暈又暈    時間: 29-7-2020 22:02

會是不認識bb又帶偏見的正義鄉民嗎?
作者: kornhill401    時間: 29-7-2020 22:12

唔怪之得呢幾日,都上唔到呢個網站啦. 好有失落感.
當初第一日上唔到呢個網站時,只見畫面顯示'拒絕連線 '.

作者: watergap69    時間: 29-7-2020 22:41

富佢嗰駭客貴吖
小小興趣言論空間都攪我地
無病呀
作者: M1616    時間: 29-7-2020 23:11

應會有新論壇上場嘩? 何況氣槍製造台灣都係一哥
作者: dogjumpjump    時間: 29-7-2020 23:39

引用:
原帖由 M1616 於 29-7-2020 23:11 發表
應會有新論壇上場嘩? 何況氣槍製造台灣都係一哥
就算唔死, 入面都已經好少新POST..  唔明台灣槍友係邊度講槍.?
作者: Spitfire    時間: 29-7-2020 23:41

新論壇機會大, 話哂有咁多家本地產業會起你到賣廣告
但舊文章冇哂就真係冇哂
作者: Kwind    時間: 29-7-2020 23:52

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 29-7-2020 23:39 發表

就算唔死, 入面都已經好少新POST..  唔明台灣槍友係邊度講槍.?
呢個我都想知
作者: kornhill401    時間: 30-7-2020 00:51

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 29-7-2020 23:39 發表

我覺得自從APS的870被抄家後,佢個論壇立即少好多post,
再加上果邊最近對玩具槍立了新法,更加打擊玩玩具槍的槍友.
作者: cyl198911    時間: 30-7-2020 01:49

以前果邊有個台灣師兄考證2戰槍marking,係華文圈幾乎係唯一既考證文
可惜咁就冇左
作者: jn_jona    時間: 30-7-2020 02:19

好多技術文開箱文咁就無晒
好可惜
作者: 2slow    時間: 30-7-2020 09:12

咁大獲
唔知係咪中ransomware
作者: queen    時間: 30-7-2020 09:34

近年討論都上去FB page、whatsapp gp、Telegram傾啦……
作者: 七點六二    時間: 30-7-2020 11:31

引用:
原帖由 queen 於 30-7-2020 09:34 發表
近年討論都上去FB page、whatsapp gp、Telegram傾啦……
所以討論區現正在減縮中...
作者: geese-f-howard    時間: 30-7-2020 14:19

搵資料始終討論區較方便,fb好小較深入嘅研究同討論

作者: Aki    時間: 30-7-2020 14:52

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 30-7-2020 14:19 發表
搵資料始終討論區較方便,fb好小較深入既研究同討論
無搜索功能真係唔掂

作者: jeffreywo    時間: 30-7-2020 15:27

應該出個cgf app,方便好多
作者: TheOrigina1    時間: 30-7-2020 16:13

之前上個邊都成個死城一樣
最活躍係二手交易
btw can't u use waybackmachine?
作者: sunytwtp    時間: 30-7-2020 17:02

因為軍火酷站長自己是開店來的,
能投入到網頁的經費與心力有限,他也要做生意,
站長也有些年紀了,可能要再投入,有難度。

年紀較少的朋友們可能喜歡fb,
不過,真正能當資料庫的,還是屬於有分類的老式論壇。

畢竟fb設立的目的其實就與論壇相悖。

很多氣槍維修資料都很珍貴,且這些資料也各有年代版本之分。

現在假設有一位玩家買了井勝m4,
如何辨別年份?
如何維修?
如何優化?
wa是真牙規,可是當初有縮小比例,導致auto seer與改件不通用時怎麼辦?

全都沒辦法看了。

而玩這把槍的人,當年早已處理所有問題,
應該也不會再上來分享與討論。

會導致資訊「斷層」,實屬可惜。
作者: hendry9881    時間: 30-7-2020 17:04

惨,我支井勝仲未識整架
作者: sunytwtp    時間: 30-7-2020 17:06

新法目前已確立,gbb不受管轄,m870 mkII仍合法,
看起來雖然沒事了,
可是這次動作確實嚇跑部分玩家。

說到m870,台灣目前的代理商據傳背景很硬,
因此870玩家算是受庇蔭。

由於警星當時國賠訴訟也鬧得很大(但是申訴沒成功),
估計警方暫時是不太願意再找870麻煩。
引用:
原帖由 kornhill401 於 30-7-2020 00:51 發表

我覺得自從APS的870被抄家後,佢個論壇立即少好多post,
再加上果邊最近對玩具槍立了新法,更加打擊玩玩具槍的槍友.

作者: sunytwtp    時間: 30-7-2020 17:07

我人生第一次完整拆裝井勝m4,
就是來cgf的置頂精華區看井勝m4的詳細分解圖。

這次也讓我了解到如何正確拆裝m4,奠定維修基礎。
引用:
原帖由 hendry9881 於 30-7-2020 17:04 發表
惨,我支井勝仲未識整架

作者: geese-f-howard    時間: 30-7-2020 17:11

三個論壇死淨一個,相對CGF我喺軍火酷嘅post較多,而家乜都冇晒,好懷念果邊個手槍貼圖區,仲有Wargameyau個1911貼圖區,當年係呢兩個區毒返我落坑
作者: Dave    時間: 30-7-2020 17:14

引用:
原帖由 sunytwtp 於 30-7-2020 17:02 發表
因為軍火酷站長自己是開店來的,
能投入到網頁的經費與心力有限,他也要做生意,
站長也有些年紀了,可能要再投入,有難度。

年紀較少的朋友們可能喜歡fb,
不過,真正能當資料庫的,還是屬於有分類的老式論壇 ...
數個原因,一是後生一輩真是很多東西玩,未必願花太多心機時間學一種「手藝」,
玩具槍可能只是千百種玩意的其中一種,
要看完數篇千字文才能有「基礎」維修知識,不如問問哪裡整槍好。
而且FB 的回應也快,寫完後一天半日已經一堆回應,速食得很。

然而在下從來不會在FB 寫分享文,主要原因是FB 沒有整理功能,
寫完後,隔幾天已經石沈大海,也很難再找出來,
FORUM 雖然老舊,但真心要查找資料卻是最好的地方。
然而速食文化,文章類都窄窄地了,看你幾千字不如看條廿分鐘YOUTUBE 更舒服。
對這種文化轉型,在下倒是沒甚麼好壞感想,時代更替而已。

作者: gtoray    時間: 30-7-2020 17:38

社交網站,app的興起對傳統網頁衝擊很大
不過依然有它的存在價值
CGF 會一直維持,直到它完全沒有存在的價值吧
作者: cyl198911    時間: 31-7-2020 04:09

引用:
原帖由 gtoray 於 30-7-2020 17:38 發表
社交網站,app的興起對傳統網頁衝擊很大
不過依然有它的存在價值
CGF 會一直維持,直到它完全沒有存在的價值吧
咁順手整下CGF個口語會食字得嘛
作者: ayaka    時間: 31-7-2020 16:01

台灣趴趴高開左個新論壇
作者: Ang123456    時間: 1-8-2020 23:56     標題: 回覆 33# 的帖子

請問可否PM web site? 因為找不到, thanks!
作者: ayaka    時間: 2-8-2020 01:56     標題: 回覆 34# 的帖子

papago FB有link
作者: gtoray    時間: 2-8-2020 05:32

引用:
原帖由 cyl198911 於 31-7-2020 04:09 發表

咁順手整下CGF個口語會食字得嘛
好耐之前試過喇
因為涉及字庫字碼問題要連埋成個data base用program 轉
風險極大,上次建立左個mirror site試,係失敗左
作者: 0050100    時間: 2-8-2020 09:13     標題: 回覆 25# 的帖子

你舉例果啲問題好多時都發生一開口就有幾件高手跳出來叫你「善用搜尋器」,
久而久之好似只有新鮮事才好討論.
已前非常喜歡wargame友貼圖區因可互動下,而CGF果區只有貼不能評,而依家啲貼圖重好似隨便放.....
唉!希望呢台守得住啦!
作者: jacko    時間: 2-8-2020 10:59

引用:
原帖由 0050100 於 2-8-2020 09:13 發表
你舉例果啲問題好多時都發生一開口就有幾件高手跳出來叫你「善用搜尋器」,
久而久之好似只有新鮮事才好討論.
已前非常喜歡wargame友貼圖區因可互動下,而CGF果區只有貼不能評,而依家啲貼圖重好似隨便 ...
以前Wargameyau年代的確有呢個情況,但我眼見CGF好少咁,我唔係好明”CGF果區只有貼不能評”係指邊區?
作者: 0050100    時間: 2-8-2020 11:12     標題: 回覆 38# 的帖子

貼圖大行動。
貼左不能吹,好似自言自語咁.

作者: gtoray    時間: 2-8-2020 13:18

引用:
原帖由 0050100 於 2-8-2020 11:12 發表
貼圖大行動。
貼左不能吹,好似自言自語咁.
其實依家都無人會響果個帖貼圖啦
只係當時因應要求而特設
點解不能吹係因為當時吹水風氣太強,分分鐘呢頭貼完果頭已經洗走左
仲唔係講緊d圖
所以如果想自己既圖比大家發表意見就要獨立開帖,貼圖帖就留低腳毛咁解
作者: 0050100    時間: 2-8-2020 14:48

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2020 13:18 發表

其實依家都無人會響果個帖貼圖啦
只係當時因應要求而特設
點解不能吹係因為當時吹水風氣太強,分分鐘呢頭貼完果頭已經洗走左
仲唔係講緊d圖
所以如果想自己既圖比大家發表意見就要獨立開帖,貼圖帖就留低腳毛 ...
理解的.在我個人而言有時只把玩具改一改外觀找個地方給大家簡評而不想太大做文章,fb與app就是有這優勢.
作者: wargame    時間: 9-8-2020 19:26     標題: 軍火酷

這個網排上唔到,是否俾人封咗,還是摺咗?
作者: mouselkm    時間: 9-8-2020 19:26

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D1
作者: Gary0307    時間: 9-8-2020 23:56

https://arms-cool-net.blogspot.com/?m=1
作者: kornhill401    時間: 10-8-2020 15:18

引用:
原帖由 queen 於 30-7-2020 09:34 發表
queen爺所說的,我全部都無.
作者: gtoray    時間: 10-8-2020 23:24

相同年代既時候,我試過phpbb 同discuz
最終唔喜歡還唔喜歡,大陸既discuz係好好多
作者: zeta    時間: 11-8-2020 10:03

引用:
原帖由 gtoray 於 10-8-2020 23:24 發表
相同年代既時候,我試過phpbb 同discuz
最終唔喜歡還唔喜歡,大陸既discuz係好好多
新版Ge phpbb/vBulletin功能上已經好唔錯
其實discuz除左係中文之外冇乜特別優勢
作者: 路人丁    時間: 16-8-2020 19:07

開返新的了
作者: kornhill401    時間: 16-8-2020 23:23

引用:
原帖由 路人丁 於 16-8-2020 19:07 發表
開返新的了
謝謝C兄給予第一手消息. 不過要慢慢習慣下新版面先.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0