標題: 老槍舖「現代」結業了 [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 7-10-2020 11:24     標題: 老槍舖「現代」結業了

剛剛在 FB 見到,經營了31年的模型店/老槍舖「現代」即將要結業了。

https://www.facebook.com/mmc.com ... 75/4655848557789246

圖片附件: 9984.jpg (7-10-2020 11:24, 80.62 KB) / 該附件被下載次數 109

作者: rho837    時間: 7-10-2020 11:32

OH!
作者: bennytsang16    時間: 7-10-2020 11:51

「現代」以前在槍街,小弟個個星期都會入去望下;但自從三年前搬去新蒲崗之後就好少去,而且好似著重於賣航拍機。
作者: bennytsang16    時間: 7-10-2020 12:00

IPSC 槍的配件、用品都好齊全,之前成日見到附近槍會的射手入去買野。
不知是否近一年的疫情和「限聚令」,槍會同比賽都停擺而影響生意?
作者: 762HK417    時間: 7-10-2020 12:11

So said
作者: gtoray    時間: 7-10-2020 12:58

可惜~
作者: ayaka    時間: 7-10-2020 13:19

可惜,不過新浦崗真係唔方便,唔會特地去…
作者: kornhill401    時間: 7-10-2020 14:22

當年槍街3大玩具槍店舖之一,終於...
呢間係我人生中,第一次去槍街,第一間使我大開眼界的玩具槍店舖.
如果有時間,值得要見佢最後一面.
作者: kornhill401    時間: 7-10-2020 15:14

引用:
原帖由 ayaka 於 7-10-2020 13:19 發表
可惜,不過新浦崗真係唔方便,唔會特地去…
我都話係.講真,我都係在'老虎 '訂左貨才去新浦崗,當年順便去埋'E何B '
E加咁睇,新浦崗好似係玩具槍店舖,搬遷的終點站.
作者: dogjumpjump    時間: 7-10-2020 16:39

去得新浦崗都係死路一條..

槍街不停被潮物, 大陸人錶行蠶食
作者: bennytsang16    時間: 7-10-2020 17:00

近呢一年已經無「自由行」,槍街的錶行無明顯增加到,但甜品店就好似愈來愈多。
本來少左「自由行」,租金不再飆升,可以俾槍店有個喘息空間。點知今年又來個新冠病毒,疫情影響收入同消費意欲,少左人買槍。
引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-10-2020 16:39 發表
去得新浦崗都係死路一條..

槍街不停被潮物, 大陸人錶行蠶食

作者: bennytsang16    時間: 7-10-2020 17:01

我第一枝 GBB 就是在「現代」買的 WA M1911A1 。
作者: 天翔翼    時間: 7-10-2020 20:02

新蒲崗,正常人無原因唔會點去既地方,果度做零售屎緊,可惜
作者: bennytsang16    時間: 7-10-2020 22:19

Alpha Airsoft (專賣 IPSC 槍配件) 都是在新蒲崗,在「現代」隔離果座工廈。新蒲崗有槍會,在果度開舖應該有穩定客路,可能係疫情限聚,槍會同比賽都暫停,影響生意。
引用:
原帖由 天翔翼 於 7-10-2020 20:02 發表
新蒲崗,正常人無原因唔會點去既地方,果度做零售屎緊,可惜

作者: T-800    時間: 8-10-2020 02:32

當年睇住佢札根旺角、當年差館對面“太平洋”結業後幾乎一度成為旺角一帶的業界“龍頭”,想不到“晚年期”在新蒲崗渡過....
如果數見證香港"玩具"射擊界光輝歷史的代表店,軍醫心目中有兩間最夠份量:

1.氣鎗玩意開始專業化時期的“太平洋”但想不到香港氣鎗/wargame玩意剛剛進入到“全盛期”就結業了....(在此之前,旺角尚未成為玩具鎗集中地,更未有“鎗街”,多數為文具舖玩具鎗、或零零星星在灣仔、銅鑼灣、北角、官塘區的幾間小店舖“兼賣”一些,而亦是鎗友各自各在家中自己“瘋狂”亂改鎗的時代,全無規則可言....)

2.全盛時期的“現代”

人生,不免唏噓....

Happy shooting!

作者: bennytsang16    時間: 8-10-2020 12:35

連電影《G4特工》(1997年)都有在「現代」取景。
「現代」在這二十年來,一直到2017年搬遷,店內裝潢都沒有太大改變。

圖片附件: a001.jpg (8-10-2020 12:35, 78.57 KB) / 該附件被下載次數 114

圖片附件: a002.jpg (8-10-2020 12:35, 86.5 KB) / 該附件被下載次數 99

圖片附件: a003.jpg (8-10-2020 12:35, 73.3 KB) / 該附件被下載次數 95

圖片附件: a004.jpg (8-10-2020 12:35, 93.75 KB) / 該附件被下載次數 93

圖片附件: a005.jpg (8-10-2020 12:35, 65.97 KB) / 該附件被下載次數 105

作者: kornhill401    時間: 8-10-2020 12:48

想當年,第一次在槍街見過萬元一支的M24玩具槍,同一支接近2萬元的Blaser R93 Tactical玩具槍.
就係呢間'IN代 '店舖度發售.果陣時,'馬老二 '長槍都係賣9XX元.
作者: hdu    時間: 8-10-2020 13:19

港島懷緬過去

西環
唔記得名,開頭係街鋪後尾入咗創業商場
之後就係三軍華明商場。

彎仔
松鋒(槍和模型,75皇后大道東)
唔記得名(槍和模型,大概128皇后大道東)
唔記得名(槍和玩具,玩具137皇后大道東,大王東街側邊)
興記二代(修頓,1摩理臣山道)
唔記得名,188有一間槍鋪
唔記得名 集成中心(槍和遙控模型)
War4 後期236 灣仔道

炮台山
天橋底側邊有一間好似係現代前身
War4 早期國都商場
太古康怡
唔記得名(槍和玩具)
柴灣新翠商場
志生(槍鋪)

老人癡呆前的記憶
作者: T-800    時間: 8-10-2020 13:43

引用:
原帖由 hdu 於 8-10-2020 13:19 發表
港島懷緬過去

西環
之後就係三軍華明商場。

彎仔
唔記得名(槍和玩具,玩具137皇 ...
北角橋底側的小舖是“現代”的前身...
灣仔區近修頓、交加里附近轉角位仲有一間(已忘了店名),對店員“肥仔“最有印象,當年軍醫在附近做月曆美術設計師,午飯時間過去睇鎗同佢吹水一番...

作者: T-800    時間: 8-10-2020 13:46

引用:
港島懷緬過去

西環
之後就係三軍華明商場。

彎仔
直至有差館對面“太平洋”出現後,旺角的“鎗街文化”才開始逐漸萌芽....
後來灣仔橋底又多間小舖“南太平洋”
這時是MGC-93R/CZ75最盛行的時代,幾乎人手一支
當年在香港仍未有“電鎗”

作者: T-800    時間: 8-10-2020 14:35

引用:
港島懷緬過去

西環
之後就係三軍華明商場。

彎仔
集成中心果間: 軍醫支“馬撈臣”4506就係幫襯佢買,當時覺得pop一聲噴射式出彈匣的感覺好型

作者: hdu    時間: 8-10-2020 14:48     標題: 回覆 19# 的帖子

多謝師兄勾起回憶,交差里附近呢間好似係叫M1,老闆叫阿早,玩越戰。
作者: bennytsang16    時間: 8-10-2020 14:56     標題: 回覆 18# 的帖子

官塘仁愛圍「偉利」模型店,廿幾年前都有槍賣。
作者: queen    時間: 8-10-2020 16:17

引用:
原帖由 T-800 於 8-10-2020 14:35 發表

集成中心果間: 軍醫支“馬撈臣”4506就係幫襯佢買,當時覺得pop一聲噴射式出彈匣的感覺好型

集成中心果間 = S3
作者: yth    時間: 8-10-2020 16:35

- 集成向灣仔道(城市模型),有二手櫃,當年就係e 道放晒D存貨..MGC金身Lawman,CMC金身牛仔cap......之後改玩 左RC buggy.
- 英皇地庫牛仔,又係有二手櫃,落灣仔必去.
作者: yth    時間: 8-10-2020 16:40

交加里M1...反而去買大陸模型多
作者: Kwind    時間: 8-10-2020 17:30

其實好多鋪唔係成日去.....真係間中去下0個D....執左OR搬左去第二度都唔知...久而久之越黎越少人幫襯
作者: T-800    時間: 8-10-2020 17:40

仲有銅鑼灣近禮頓道(利舞台後面天橋底)也有一間,又係唔記得什麼店名....

作者: T-800    時間: 8-10-2020 17:44

引用:
原帖由 bennytsang16 於 8-10-2020 14:56 發表
官塘仁愛圍「偉利」模型店,廿幾年前都有槍賣。
偉利算生存得很久了,軍醫在官塘讀中學時已經有,但鎗比較少,佢附近最難忘一大陣牛雜味....

作者: T-800    時間: 8-10-2020 18:11

N年前賣“鎗”多數為零零散散分佈港九的模型店、玩具店、文具舖,甚少有賣鎗為主的專門店...直至有太子“太平洋阿楊”、跟住有“人鎗集”的時代,旺角區才正式開始成為玩“鎗”集中地,當時油旺區差不多各大小商場裡面總有一兩間專賣“鎗“、改“鎗”的小舖....(就連軍醫本人也湊熱鬧在土瓜灣某商場擺流動檔賣過一段短時間....),軍醫稱呢段時期為“前鎗街時代”...
所以話太子既“太平洋”可以話係“鎗街文化”的一個轉捩點
後來才真正發展出現在既“鎗街”
“太平洋”時期,軍醫最有印象既其中一位師兄叫
“超人”,想不到十幾年前去打街場又再撞番佢同埋“MAGNUM”...唔知佢哋現在仲有無上本網站?

作者: jacko    時間: 8-10-2020 18:36

M1啊祖唔知去咗邊,佢拍檔啊Joe就喺譚臣道樓上鋪開左間”新M1”, 不過唔知仲喺唔喺度
作者: leozilla    時間: 8-10-2020 18:41

上個月去開IMF,紅磡廣場有間舖頭接近30年都仲有槍賣。
作者: 0050100    時間: 8-10-2020 18:42     標題: 回覆 28# 的帖子

果間應該係興記
作者: T-800    時間: 8-10-2020 18:46

引用:
原帖由 leozilla 於 8-10-2020 18:41 發表
軍醫而家就係果間店附近,佢地D鎗價錢超貴.. ..

作者: T-800    時間: 8-10-2020 18:47

引用:
原帖由 0050100 於 8-10-2020 18:42 發表
果間應該係興記
好似係..THX!
作者: dogjumpjump    時間: 8-10-2020 20:49

引用:
原帖由 T-800 於 8-10-2020 02:32 發表
當年睇住佢札根旺角、當年差館對面“太平洋”結業後幾乎一度成為旺角一帶的業界“龍頭”,想不到“晚年期”在新蒲崗渡過....
如果數見證香港"玩具"射擊界光輝歷史的代表店,軍醫心目中有兩間最夠份量:

1.氣鎗玩意 ...
其實疫情時間,  hobby生意係好咗,  多咗人砌模型, 玩火車呢D唔洗出街活動,  就係氣槍條命唔好, 無得出去打, 係屋企點自high... 比人鬧地.

作者: bennytsang16    時間: 8-10-2020 22:07

仁愛圍重建,「偉利」改名做「智高模型」,首先搬去輔仁街閣樓舖,再之後搬去官塘道工廈樓上,現在仍然有經營。
店內仍然有幾枝擺了十幾廿年都賣不出的 GBB 賣 (馬記 G17、1911A1、Maruzen Series 70…… 擺了二十年都有)。
引用:
原帖由 T-800 於 8-10-2020 17:44 發表

偉利算生存得很久了,軍醫在官塘讀中學時已經有,但鎗比較少,佢附近最難忘一大陣牛雜味....

作者: bennytsang16    時間: 8-10-2020 22:10

是不是地下果間? 果間似係做批發的「行」,賣好多瑞士軍刀、電筒; 氣槍就似乎比較冷門的 CO2 槍,不算太吸引。
引用:
原帖由 leozilla 於 8-10-2020 18:41 發表

作者: Nelson.kkk    時間: 8-10-2020 23:09

引用:
原帖由 T-800 於 8-10-2020 02:32 發表

1.氣鎗玩意 ...
格離有間叫王滿記嘅精品店都有氣槍賣,同埋行落一條街有間叫伊太利賣軍品
作者: Nelson.kkk    時間: 8-10-2020 23:39

我印象中第一次去現代,間舖位置大約係而家CA果個位
作者: T-800    時間: 9-10-2020 01:41

Delete...

作者: T-800    時間: 9-10-2020 01:42

引用:
原帖由 Nelson.kkk 於 8-10-2020 23:09 發表

格離有間叫王滿記既精品店都有氣槍賣,同埋行落一條街有間叫伊太利賣軍品
係,大粒墨事頭婆我亦幫襯過(如daisy 4.5mm手動1894長槍、crossmon Airgun Oil等 ...)但賣D野太雜了!不是賣鎗為主的...
始終以差館“太平洋”為旺角“鎗街文化”的一個歷史轉捩點...(最深印象是當年佢他鎮店果支氣動拖喉二戰德佬"晒衫竹":MG34!)
伊太利只賣英軍、欧美軍服、鞋襪、軍章等出名...所以不算!但很有歷史,應該比太平洋更早....

Happy shooting

作者: T-800    時間: 9-10-2020 02:04

引用:
原帖由 bennytsang16 於 8-10-2020 22:10 發表
是不是地下果間? 果間似係做批發的「行」,賣好多瑞士軍刀、電筒; 氣槍就似乎比較冷門的 CO2 槍,不算太吸引。

正是,但在某一個時期,佢地亦有一D外面賣不到的冷門鎗品賣:例如daisy經典黑盒比賽级4.5mm power line steel BB(準確度好過晒而家果D...)
得四盒存貨,被軍醫一口氣全部買晒!

作者: yth    時間: 9-10-2020 09:22

依太利=Italy ...門口賣學生外套,女士用品。
太平洋後期係舊舖附近上左1/F....
黃滿記早幾年舊位開番一陣,照舊事頭婆係度...把聲一聽就認得佢。
作者: yth    時間: 9-10-2020 09:29

紅磡廣場個間,係經過就一定會去巡吓個飾櫃...。
30年前我係佢度用$1480買左支Reck M92 blank gun.
之後一直無開過荷包比佢.
作者: ranger101    時間: 9-10-2020 11:20

呢行如果唔好揾錢,自然轉移d本錢做別行
作者: kornhill401    時間: 9-10-2020 12:17

引用:
原帖由 Nelson.kkk 於 8-10-2020 23:39 發表
我印象中第一次去現代,間舖位置大約係而家CA果個位
正是! 之後佢搬左去'明搶 '附近.跟住再搬入仁安.
作者: queen    時間: 10-10-2020 09:31

引用:
原帖由 T-800 於 9-10-2020 01:42 發表

係,大粒墨事頭婆我亦幫襯過(如daisy 4.5mm手動1894長槍、crossmon Airgun Oil等 ...)但賣D野太雜了!不是賣鎗為主的...
始終以差館“太平洋”為旺角“鎗街文化”的一個歷史轉捩點...(最深印象是當年佢他鎮店果支氣 ...
我又唔覺太平洋同黃滿記係槍街文化開端……
呢個係我89年到90年代初行MK o既行程(呢度只講有槍賣)……
先去勝利道宇宙,佢好多WA槍賣,之後行去太平道垃圾站對面有間開左好短時間,記憶中枝枝槍都3~4k起跳o既高級槍舖,跟住去窩打老道環球,再去廣華街超新星(之後變咗現代),跟住上好景(當時連埋Dr有三四間槍铺,再上信和(信和都有三四間),之後去洗衣街百里達,再去聯合(模型島),再去太子道伊太利,尾站先到太平洋同黃滿記……

真正令廣華街成型關鍵,係90年代初仁安開左間「軍用店」同超新星變成現代開始……而要講更有槍街feel的,應該係荃豐……

作者: 槍械老人    時間: 10-10-2020 20:34

講開軍用店,結業時我買了幾個透明膠架放槍,現在還在
作者: T-800    時間: 11-10-2020 01:06

引用:
原帖由 queen 於 10-10-2020 09:31 發表

我又唔覺太平洋同黃滿記係槍街文化開端……
呢個係我89年到90年代初行MK o既行程(呢度只講有槍賣)……
先去勝利道宇宙,佢好多WA槍賣,之後行去太平道垃圾站對面有間開左好短時間,記憶中枝枝槍都3~4k起跳o既高級 ...
勝利道宇宙真經典!我支手拉馬老二全膠AK就係同佢買,自己返去小執穿底中,當時來計在唔洗自己“車件”又唔花時間的情況下算好力了
並不是話太平洋係鎗街文化的開端,只係一個轉捩點....正如皇后兄所講之前好多商場裡面散舖賣鎗,但始比較散,同比較小撮人玩,好像比較冷清....太平洋之後,整個行業好似一時之間熱鬧起來,亦一時之間多咗不同年紀人仕玩鎗/講鎗..同埋D鎗價、貨款比較“相對地”統一番少少,再之前好似千里達、環球、宇宙果D,同一技鎗各有各賣,D價錢可以相差好遠(就好似而家仍在營業的红磡廣場一樣,D價錢可以離晒譜...)這是軍醫個人感覺
至於黃滿記未算入流,而伊太利根本唔係賣鎗,所以不算(鎗店同軍用店係兩件事....)

happy shooting!

作者: 莫財    時間: 11-10-2020 03:10

引用:
原帖由 T-800 於 11-10-2020 01:06 發表

勝利道宇宙真經典!我支手拉馬老二全膠AK就係同佢買 ...
全膠手拉AK會唔會係LS果枝AKM或者AK74,記憶中馬記手槍以外手拉雞得MPL,MP5,G3同M16,
宇宙我也經常去.但主要都係睇遙控車,太平道門面成間酒吧既舖頭好似叫SHOOTER定TARGET(可能唔係呢兩個名,但仲之係得英文),最有趣係超新星,老闆是一位上海口音女士,但平日打理主要係年青人,店員好主動游說客人改槍,連手槍也能加個PUMP ACTION!
見到呢個帖好似番咗三十幾年前中學時代!
作者: T-800    時間: 11-10-2020 05:37

引用:
原帖由 莫財 於 11-10-2020 03:10 發表

全膠手拉AK會唔會係LS果枝AKM或者AK74,記憶中馬記手槍以外手拉雞得MPL,MP5,G3同M16,
宇宙我也經常去.但主要都係睇遙控車,太平道門面成間酒吧既舖頭好似叫SHOOTER定TARGET(可能唔係呢兩個名,但仲之係得英文),最有 ...
都有可能,人老唔記得咯!總之似馬老二既全膠AK,因為同期馬老二手拉M16A1, MP5,G3,全部有買,(MPL當時唔鐘意個樣所以無買...),記错AK係馬記亦唔奇...支野好似啡色匣....
支G3同M16A1當年來講確實一绝,用料一流!
兩支都係軍醫最愛(尤其G3),
但講起G3,有段不愉快經歷...係軍醫玩鎗以來從未發生過既事(包括真鎗、玩具...)
僅此一次而已...

作者: olw0978    時間: 11-10-2020 08:27

引用:
原帖由 槍械老人 於 10-10-2020 20:34 發表
講開軍用店,結業時我買了幾個透明膠架放槍,現在還在
當年佢門口重放左個有彈孔及血潰的頭盔,每次經過我都有疑問。。。唔係化,呢啲用黎看門口?
作者: 0050100    時間: 11-10-2020 09:14

引用:
原帖由 T-800 於 11-10-2020 05:37 發表

都有可能,人老唔記得咯!總之似馬老二既全膠AK,因為同期馬老二手拉M16A1, MP5,G3,全部有買,(MPL當時唔鐘意個樣所以無買...),記错AK係馬記亦唔奇...支野好似啡色匣....
支G3同M16A1當年來講確實一绝,用 ...
LS M16, ss9000有殼,5000,ss1,kg9.....好多都係改條彈弓就叫改左,多數自high.
直至JAC Sterling出現才正式的互射互毆,追求改件聚腳尋腳吹水樂此不疲.當年祭壇,朝聖地都是興記,太平洋.
作者: T-800    時間: 11-10-2020 12:20

引用:
原帖由 0050100 於 11-10-2020 09:14 發表

LS M16, ss9000有殼,5000,ss1,kg9.....好多都係改條彈弓就叫改左,多數自high.
直至JAC Sterling出現才正式的互射互毆,追求改件聚腳尋腳吹水樂此不疲.當年祭壇,朝聖地都是興記,太平洋.
拖喉kG9好正!馬撈臣老虎狗亦正!又夠重(當時來計)

Happy shooting
作者: hdu    時間: 12-10-2020 10:51     標題: 回覆 48# 的帖子

行旺角呢兩間最大印象。
好景「博士」係回憶。當年佢D吹蛇唔行彈夾用 ”快接”對於中學生真係福音,當年JAC夾一隻兩三百,真係好難負擔。
令外信和嗰間好似叫”創鋒”。最記得當年佢哋賣過6mm管比93R同埋應該係第一間賣台灣氣槍,門口帖咗張抄 bushmaster gen 2
作者: Ang123456    時間: 14-10-2020 10:16

記得以前在信和買過一條6mm jam密管,換完之後每粒BB都係遍某一角度出彈,同目標相差甚遠。之後連管帶槍拿去舖問,老板定伙記話D彈不夠重,要用重彈,如是者換了straight彈,記得好似係.3定.43,最後我才知道被人水了。當年604 已叫精密管,更不理解若要做到6mm管而又準的管,製造商是需要相當的技術,而不是求其拿條管來鑽個6mm窿就叫精密兼可用。交了學費後,之後只買km管,小時仍未懂pdi為何物。
現在百花齊放,台灣管也是不錯的,但要6mm或601,小弟仍會選日本。
作者: queen    時間: 14-10-2020 11:03

引用:
原帖由 Ang123456 於 14-10-2020 10:16 發表
記得以前在信和買過一條6mm jam密管,換完之後每粒BB都係遍某一角度出彈,同目標相差甚遠。之後連管帶槍拿去舖問,老板定伙記話D彈不夠重,要用重彈,如是者換了straight彈,記得好似係.3定.43,最後我才知道被人水了 ...
我記得呀 當年圖文並茂講正6mm管密氣D會勁左準左……
作者: kornhill401    時間: 15-10-2020 13:25

引用:
原帖由 hdu 於 12-10-2020 10:51 發表
行旺角呢兩間最大印象。
好景「博士」係回憶。當年佢D吹蛇唔行彈夾用 ”快接”對於中學生真係福音,當年JAC夾一隻兩三百,真係好難負擔。
令外信和嗰間好似叫”創鋒”。最記得當年佢哋賣過6mm管比93R同 ...
講起「博士」,諗番當年第一次我到槍街(KWS)
使我印象深刻的店鋪是'IN代 ';'明搶 '和「博士」.
當時見到「博士」間鋪個款,心諗..佢點做生意ga?..
人地果兩間鋪又大過佢,裝修靚過佢,全部都係新玩具槍.
佢店舖細細間,又無新玩具槍,又無豪裝,up up dup dup 咁樣.
後尾才知,佢係賣二手玩具槍和修理玩具槍為主.
作者: bennytsang16    時間: 15-10-2020 17:21

「創鋒」是不是曾經賣軍事模型果間?
引用:
行旺角呢兩間最大印象。
令外信和嗰間好似叫”創鋒”。最記得當年佢哋賣過6mm管比93R同 ...

作者: Ang123456    時間: 15-10-2020 22:07     標題: 回覆 59# 的帖子

博士,當年AEG黃金年代,拿粒不知什麼頂齒話自家出品,收200。換條中間較密的彈弓,底中力套餐,收700。同你改完后遣失了全新原裝馬記夾,可以話你拿槍來時係無跟夾,小爆佢後,佢在堆零件堆中找了個又殘又舊既夾俾你,仲要係益你咁。
明碼實價,願者上釣。
作者: Nelson.kkk    時間: 15-10-2020 23:00

引用:
行旺角呢兩間最大印象。
信和果間應該係叫奇鋒,係對防煙門隔離,試槍去後樓梯度試∼
而創鋒應該喺好景大約中間位置,當時仲有間係扶手電梯口叫top gun D co2 好很癲
作者: T-800    時間: 16-10-2020 01:53

引用:
原帖由 Ang123456 於 15-10-2020 22:07 發表
博士,當年AEG黃金年代,拿粒不知什麼頂齒話自家出品,收200。換條中間較密的彈弓,底中力套餐,收700。同你改完后遣失了全新原裝馬記夾,可以話你拿槍來時係無跟夾,小爆佢後,佢在堆零件堆中找了個又殘又舊既夾俾你 ...
博士精神:乜都識整,但用一陣又再玩完;

作者: T-800    時間: 16-10-2020 01:59

引用:
原帖由 Nelson.kkk 於 15-10-2020 23:00 發表

而創鋒應該喺好景大約中間位置,當時仲有間係扶手電梯口叫top gun D co2 好很癲
果個年代冇乜邊間改鎗吾癫既,以前試鎗绝對吾用汽水罐,最低限度用一分厚夾板,睇
作者: T-800    時間: 16-10-2020 02:00

引用:
原帖由 Nelson.kkk 於 15-10-2020 23:00 發表

果個年代冇乜邊間改鎗吾癫既,以前試鎗绝對吾用汽水罐,最低限度用一分厚夾板,睇下一鎗爽穿幾多件....有時用二分厚夾板試...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0