標題: [others] 創意既野,有時係咪真係咁廉價呢 [打印本頁]

作者: cyl198911    時間: 3-12-2020 11:14     標題: 創意既野,有時係咪真係咁廉價呢

唔知大家有冇aap-01呢?
小弟我冇,但對於動畫造型既套件好有興趣,早前有人畫左個3D print既圖,打左套吉姆槍仔既套件
剛巧我識個設計者,佢都賣左唔少套,最近根鬚又推出高達系列,竟然又有依個吉姆套件比支AAP-01,咁岩我又識呀師傅
就咁睇,相似度去到9成,當然上色呀後期加工有分別啦
雖然唔敢講一定係抄襲,但的確比到我呢種感覺

有時我諗,個人設計既,冇辦法好似大公司咁乜都羅專利
但係WG界就係咁大個餅,有時唔多唔少都有D風聲,有D錢,賺左其實真係好影衰自己
唔係知情人,都唔係幫邊邊,只係比人抄襲既野我都試過,有感而發

作者: Dave    時間: 3-12-2020 11:26

引用:
原帖由 cyl198911 於 3-12-2020 11:14 發表
唔知大家有冇aap-01呢?
小弟我冇,但對於動畫造型既套件好有興趣,早前有人畫左個3D print既圖,打左套吉姆槍仔既套件
剛巧我識個設計者,佢都賣左唔少套,最近根鬚又推出高達系列,竟然又有依個吉姆套件比支AAP-01,咁岩 ...
如果香港地,可以申請「外觀專利」,唔係好貴,一件PARTS 千幾蚊,如果你係多件零件,也有「多件套裝」的表格,都係三幾千蚊埋單。
申請唔算難,批就大概3 個月,批左之後,如果對方的物件在外觀上「看起來和你很相似」已經可以告佢禁止販賣。
起碼在香港地呢區入面保障番自己。( 但如對方賣去海外就無計了 )

BTW 呢個情況又有點特殊,因為「首發者」既設計其實都係「抄」吉姆支水槍,並唔算是原創外觀設計者,
SO GUN 其實可以申辯話佢都係睇吉姆而製作,也可說得通。所以...不易呀。

至於談良心...也要看利益有多少,價錢夠高,良心可以賣的。
有些人為一百幾十都出賣兄弟,這些叫賤人,
有些人為一百幾十萬出賣兄弟,又似乎合理一些。
如果一千幾百萬...即賣。

作者: 阿堅    時間: 3-12-2020 11:41

呢D野無得咁講,你件野又唔係完全原創既。
你話成個外觀都係自創就話啫,但咪又係抄人地高達,咁兩件野都係抄同一支高達槍既都一定差唔多啦。
就算人地真係抄,唔通走去告人咩,你話佢有比license 同日本買件野黎做就話姐。
3D print 又唔係咩複雜野,成本又唔係高就算無廠自己係屋企都做到,錢都賺咗啦
作者: kornhill401    時間: 3-12-2020 12:46

樓主,我明白你的心情.現實既然無法改變,只有以另一心態面對.
最近我以下面六祖慧能的禪悟,面對種種不快的事項.
...菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃...
作者: cyl198911    時間: 3-12-2020 12:58

引用:
原帖由 Dave 於 3-12-2020 11:26 發表

如果香港地,可以申請「外觀專利」,唔係好貴,一件PARTS 千幾蚊,如果你係多件零件,也有「多件套裝」的表格,都係三幾千蚊埋單。
申請唔算難,批就大概3 個月,批左之後,如果對方的物件在外觀上「看起來和你 ...
所有野都有價,買唔到只係唔夠錢
作者: cyl198911    時間: 3-12-2020 12:58

引用:
原帖由 阿堅 於 3-12-2020 11:41 發表
呢D野無得咁講,你件野又唔係完全原創既。
你話成個外觀都係自創就話啫,但咪又係抄人地高達,咁兩件野都係抄同一支高達槍既都一定差唔多啦。
就算人地真係抄,唔通走去告人咩,你話佢有比license 同日本買件 ...
所以我咪話唔係幫邊一邊羅,剪不斷理還亂
不過咁講,如果有人將支星戰既cosplay道具改左做支airsoft,之後有人抄左去賣,唔通你又話支槍你冇license所以我可以抄你咩
大家都知設計果個唔係改槍果個,又冇license,但始終你都要歸功於改槍果個,因為人地改出黎既
引用:
原帖由 kornhill401 於 3-12-2020 12:46 發表
樓主,我明白你的心情.現實既然無法改變,只有以另一心態面對.
最近我以下面六祖慧能的禪悟,面對種種不快的事項.
...菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃...
等等,我唔係佢,我又唔係果啲感情台,"我朋友佢..."

作者: ayaka    時間: 3-12-2020 14:01

以我所知宜家市面有3支吉姆AAP KIT, 一支瘦身紅狼賣緊既, 一支肥身蘇根既, 一支日本賣緊後SIGHT位有RAIL既
唔清楚重有無其他版本, 但唔計日本個支, 肥瘦2支完全唔似, 所以法律上難以追究, 何況無做註冊
作者: cyl198911    時間: 3-12-2020 14:10

引用:
原帖由 ayaka 於 3-12-2020 14:01 發表
以我所知宜家市面有3支吉姆AAP KIT, 一支瘦身紅狼賣緊既, 一支肥身蘇根既, 一支日本賣緊後SIGHT位有RAIL既
唔清楚重有無其他版本, 但唔計日本個支, 肥瘦2支完全唔似, 所以法律上難以追究, 何況無做註冊
講緊紅狼果支

作者: leozilla    時間: 3-12-2020 14:14

AAP01吉姆套件
我剩係知有台灣youtuber自己也有做,
還會放3D檔出來俾大家下載(首要影片讚好破百,但到而家仲未夠)。
作者: leozilla    時間: 3-12-2020 14:19

引用:
原帖由 cyl198911 於 3-12-2020 14:10 發表

講緊紅狼果支
還以為講緊台灣鋁件個支。
作者: ayaka    時間: 3-12-2020 14:21

引用:
原帖由 cyl198911 於 3-12-2020 14:10 發表

講緊紅狼果支
紅狼同蘇根唔似囉
蘇根肥身包埋RECEIVER
作者: dogjumpjump    時間: 3-12-2020 15:23

講真, 本來吉姆果D cos play槍都有D興趣, 但原來係3D print就無買,

頂唔順D, 3D紋..
作者: RCOOH    時間: 3-12-2020 18:04

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 3-12-2020 15:23 發表
講真, 本來吉姆果D cos play槍都有D興趣, 但原來係3D print就無買,

頂唔順D, 3D紋..
量產機係粗d
作者: cyl198911    時間: 3-12-2020 19:06

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 3-12-2020 15:23 發表

頂唔順D, 3D紋..
有種野叫PLA拋光液,可以上網查查
作者: LCH925    時間: 3-12-2020 20:15

朋友做設計
有日我同佢食飯飲酒,期間詩意大發,即席議定
日後子嗣邊個決定做歷史研究、文字工作,又或者讀設計同藝術
就即刻將佢塞返入春袋到射返上牆

係香港做文化同創意產業野根本就係賤過狗
作者: Opica    時間: 4-12-2020 12:00

引用:
原帖由 leozilla 於 3-12-2020 14:19 發表

還以為講緊台灣鋁件個支。
台灣呢間準備出元組782支光槍款。話出左先食到頭水就可以唔洗比人唱。

作者: stefano_cnc    時間: 4-12-2020 13:28

哩行邊個唔係做緊老番
作者: jn_jona    時間: 4-12-2020 14:58

引用:
原帖由 stefano_cnc 於 4-12-2020 13:28 發表
哩行邊個唔係做緊老番
如果我冇記錯
_根出左枝手槍shotgun彈發射器
_ps跟住又出左

只能夠講呢行一係鬥快出頭水/各有各做
作者: cyl198911    時間: 4-12-2020 18:11

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-12-2020 14:58 發表

如果我冇記錯
_ps跟住又出左

都係既,所以只能有講有感而發,個人冇立場囉
作者: jn_jona    時間: 4-12-2020 18:28

引用:
原帖由 cyl198911 於 4-12-2020 18:11 發表

都係既,所以只能有講有感而發,個人冇立場囉
好既design/idea自然有人抄
不斷keep住創新 做好品質 自然有人欣賞

希望事主唔好太灰心
作者: bonny    時間: 4-12-2020 20:45

我自己就是大意無睇,以為只出一款,叫朋友去靚靚買了一件,$700
回家一看,點解同根鬚吾同,感覺單薄又細件,質量粗,3D PRINT後,出貨都應磨下執下水口,火帽羅絲位太近邊皮,一樓就爆埋。
7舊油,真太不值
作者: Dave    時間: 4-12-2020 22:25

skip

作者: 等放工    時間: 5-12-2020 20:51

氣槍野只有抄多抄少, 唔係抄真鐵就有抄其他廠, 呢D先不論
3D print野除非比人偷左個檔直接用, 或者抄足一D全新原創design, 否則其實同代工好接近
吉姆槍個case就直頭個個都係偷雞二創, 你出得人地都出得
作者: 等放工    時間: 5-12-2020 20:55

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-12-2020 14:58 發表

如果我冇記錯
_ps跟住又出左

呢兩件野差好多... 一個似Derringer手持打pps/tanaka彈
一個上魚骨打自家彈, 中間穿個大窿
已經完全係兩回事...
作者: cyl198911    時間: 5-12-2020 22:45

引用:
原帖由 bonny 於 4-12-2020 20:45 發表
我自己就是大意無睇,以為只出一款,叫朋友去靚靚買了一件,$700
回家一看,點解同根鬚吾同,感覺單薄又細件,質量粗,3D PRINT後,出貨都應磨下執下水口,火帽羅絲位太近邊皮,一樓就爆埋。
7舊油,真太不值
我有搵佢print過個豬咀蓋,自己又有學下3d print,佢好明確係趕時間set機冇set好
作者: jn_jona    時間: 6-12-2020 20:00

引用:
原帖由 等放工 於 5-12-2020 20:55 發表

呢兩件野差好多... 一個似Derringer手持打pps/tanaka彈
一個上魚骨打自家彈, 中間穿個大窿
已經完全係兩回事...
原來係咁
作者: avegetables    時間: 6-12-2020 21:40

同人作品想要畫地盤做獨市 好大的官威wo
幾個大廠拎左真槍授權都無走去告其他細廠仔
如果甘都要吵 d牌韓仔通常比較早出新槍slide 其他廠就唔做得?
作者: Spitfire    時間: 6-12-2020 22:13

人地showguns出左聲明, 樓主會點回應
作者: cyl198911    時間: 7-12-2020 04:40

引用:
原帖由 Spitfire 於 6-12-2020 22:13 發表
人地showguns出左聲明, 樓主會點回應
我做乜要回應?
作者: dogjumpjump    時間: 7-12-2020 09:25

引用:
原帖由 cyl198911 於 3-12-2020 19:06 發表

有種野叫PLA拋光液,可以上網查查
呢D嘢我當然知, Acetone溶ABS 3D件, 我三年前都玩過啦,

而家仲有拋光機tim,  所謂拋光液+機 係用霧化PLA溶液令3D件表面細紋溶化, 但D直角位會無晒. 成件嘢又會變得太過光滑, 圓晒, 你可去淘X 望下人地做好D件...

所以佢地D 3D件無做呢件事, 人手打磨又太過浪費時間.

作者: wewavfc1911    時間: 7-12-2020 10:12

樓主可以睇下台灣評論,皮爾套kit 差到震
學某話:佢只是不學無術二世袓,佢條鐵咩
作者: cyl198911    時間: 7-12-2020 16:34

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-12-2020 09:25 發表

呢D嘢我當然知, Acetone溶ABS 3D件, 我三年前都玩過啦,

而家仲有拋光機tim,  所謂拋光液+機 係用霧化PLA溶液令3D件表面細紋溶化, 但D直角位會無晒. 成件嘢又會變得太過光滑, 圓晒, 你可去淘X 望 ...
係呀,不過用砂紙去執分分鐘多功夫過拋光槍件
作者: cyl198911    時間: 7-12-2020 16:35

引用:
原帖由 wewavfc1911 於 7-12-2020 10:12 發表
樓主可以睇下台灣評論,皮爾套kit 差到震
學某話:佢只是不學無術二世袓,佢條鐵咩
我講緊個餅已經有人食緊既情況下好唔好去食一份,你同我講佢個餅唔好食....?
作者: ayaka    時間: 7-12-2020 17:21

你出產品做左隻雞仔款, 一係註冊外觀, 一係做專利(發明/實用新型, 如有創新性)
自己無做保障, 人地一樣出得雞仔除非抄都十足, 出齊12生肖亦都得
想做獨市就付出多D, 但有時有專利既遇著D大公司唔夠錢玩都係要縮
個世界就係咁運作, 創作者總會遇到呢種事, 祝事主早日釋懷
作者: cyl198911    時間: 7-12-2020 20:15

引用:
原帖由 ayaka 於 7-12-2020 17:21 發表
你出產品做左隻雞仔款, 一係註冊外觀, 一係做專利(發明/實用新型, 如有創新性)
自己無做保障, 人地一樣出得雞仔除非抄都十足, 出齊12生肖亦都得
想做獨市就付出多D, 但有時有專利既遇著D大公司唔夠錢玩都係要縮
個 ...
佢好似想同根鬚鬥快出支陸戰豆豆,如果係就真係有戲睇
作者: leozilla    時間: 7-12-2020 22:54

台灣youtuber放了他制作的吉姆套件3D檔給大家下載,就咁睇比香港的好很多。
作者: ballballmoon    時間: 8-12-2020 16:25

作者: 天翔翼    時間: 8-12-2020 17:31

講真呢個GM槍,如果日昇or笨代一個版權大炮打落黎都係一鑊熟
又唔得有同兩間公司買版權
作者: jn_jona    時間: 8-12-2020 17:49

引用:
原帖由 ballballmoon 於 8-12-2020 16:25 發表
AW 彈鼓跟WE 彈鼓..算唔算
你意思aw抄we?

AW同we係同一間野黎
作者: cyl198911    時間: 8-12-2020 21:59

引用:
原帖由 leozilla 於 7-12-2020 22:54 發表
台灣youtuber放了他制作的吉姆套件3D檔給大家下載,就咁睇比香港的好很多。
https://www.thingiverse.com/thing:4673020
有3D打印機既師兄可以一試
作者: kornhill401    時間: 8-12-2020 22:18

引用:
原帖由 cyl198911 於 8-12-2020 21:59 發表

https://www.thingiverse.com/thing:4673020
有3D打印機既師兄可以一試
原來係呢支!又幾Q bor.
作者: alvin155    時間: 9-12-2020 22:31     標題: 回覆 12# 的帖子

我朋友同我整嘅3D print已經係用液體材料,成品係冇紋㗎,仲好滑同可以夠硬上車床執
作者: cyl198911    時間: 9-12-2020 22:52

del plz
作者: cyl198911    時間: 9-12-2020 22:53

引用:
原帖由 alvin155 於 9-12-2020 22:31 發表
我朋友
果種係水機,另一種野黎,好難印大parts,另外,水好貴
作者: dogjumpjump    時間: 10-12-2020 10:58

引用:
原帖由 alvin155 於 9-12-2020 22:31 發表
我朋友同我整X3D print已經係用液體材料,成品係冇紋㗎,仲好滑同可以夠硬上車床執
你有呢個朋友真係好好, 我印呢D 光固化件, 都唔敢自己買機印, 多數都比淘佬搞惦, 因為有好多成本及環境健康因素要考慮

光固化3D成品係好過FDM, 其實係有紋, 不過要好近好近咁去聞先睇到, 正常距離睇真係唔覺,
SLA 打印要求都比FDM 高好多, 如要有良好質素, 部機成本都幾貴,

正如上面CHING 講, 要印氣槍槍身呢D大件嘢, 部機價錢真係唔講得笑, 光固化膠水成本比PLA貴,  同埋大件作品失敗率都會提升,
例如變形, 跌件...

就算而家出咗D少臭味環保膠水..(未知質素得唔得, 不過我相信要環保料, 一定有取捨)
完成後, 還要藥水洗機, 都幾臭... 洗件要入洗件機, 人手洗真係...同自己健康作對, 再專用旋轉UV燈機照到佢夠硬去加工, 呢D機要加大碼又係成本.

咁支槍就唔會呢個價錢

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0