標題: 五個 W ! [打印本頁]

作者: MS    時間: 29-2-2008 18:48     標題: 五個 W !

在軍隊(當然係英軍喇)有五個W一日講到黑,好似唔講唔得!知不知這五個W是..................
作者: MS    時間: 29-2-2008 19:24

第一個W是"What"???
作者: 七梨護風    時間: 29-2-2008 20:40

where?
作者: 七梨護風    時間: 29-2-2008 20:42

by google, the other w's is:

why, who, when
作者: MS    時間: 29-2-2008 21:20     標題: 回覆 #4 七梨護風 的帖子

最後一個W?估中有獎,老規序,郵費自付???

作者: louise    時間: 29-2-2008 23:08

WAIT?
作者: Paul    時間: 29-2-2008 23:55

win?

whose?
作者: MS    時間: 29-2-2008 23:57     標題: 回覆 #6 louise 的帖子

對不起,不對!
作者: MS    時間: 29-2-2008 23:58     標題: 回覆 #7 Paul 的帖子

對不起,不對!
作者: FaiFaiHK    時間: 1-3-2008 00:18

which?
作者: FaiFaiHK    時間: 1-3-2008 00:22

why...
但係軍人會問why嫁咩...
作者: MS    時間: 1-3-2008 01:22     標題: 回覆 #10 FaiFaiHK 的帖子

不對!
作者: Paul    時間: 1-3-2008 01:28

want? water?
作者: MS    時間: 1-3-2008 01:29     標題: 回覆 #11 FaiFaiHK 的帖子

不一定佢地問你,你落命令都跟住五個W喇?連五個W都忘記!吩咐下屬就講漏,同意否???

作者: Paul    時間: 1-3-2008 01:37

we?
作者: B20_hk    時間: 1-3-2008 01:40

Wii
作者: Paul    時間: 1-3-2008 01:41

will?
作者: Kuznetsov    時間: 1-3-2008 02:03

Warning????
作者: MS    時間: 1-3-2008 03:31     標題: 回覆 #18 Kuznetsov 的帖子

應該係 How 有錯書錯!
作者: MS    時間: 1-3-2008 03:35

五個 W 是 What, Where, Why, When, How.
作者: SB_Douglas    時間: 1-3-2008 16:48

引用:
原帖由 mswong 於 1-3-2008 03:35 發表
五個 W 是 What, Where, Why, When, How.
MS 我想問問綠色有尺推上推落那本Army Code book通常在什麼 What, Where, Why, When, How 放什麼 code sheet
作者: MS    時間: 1-3-2008 19:27     標題: 回覆 #21 SB_Douglas 的帖子

嘩,咁深我點識?有些答案是....................要上堂,(course)我十七歲果年買左本日本字典,字典還在書架,但到現在我一樣唔識日文..................買架飛機就識揸飛機,買本英文字典就識英文...............似乎簡單左小小?你揸住問卷無答卷............真唔識,對不起?

作者: MS    時間: 1-3-2008 19:41

當年自制一個表
作者: MS    時間: 1-3-2008 19:50     標題: 回覆 #23 mswong 的帖子

lee個表是自制,所以我知道點用.............遲些介紹給你
作者: SB_Douglas    時間: 1-3-2008 23:32

引用:
原帖由 mswong 於 1-3-2008 19:27 發表
嘩,咁深我點識?有些答案是....................要上堂,(course)我十七歲果年買左本日本字典,字典還在書架,但到現在我一樣唔識日文..................買架飛機就識揸飛機,買本英文字典就識英文........... ...
玩英軍真的比玩美軍難;1要錢,2要時間,3機偶,4還要找德道高人作詳解.x!!
可幸我們有MS,waiting for you!

作者: MS    時間: 2-3-2008 01:11     標題: 回覆 #25 SB_Douglas 的帖子

大佬你將我放在神枱.............我不是萬能,軍隊的 couse 就算二十二年兵,唔洗做日日上 course 都上唔晒,我在94年後着民裝多過軍裝!香港人成日講與時並進,我d 野out 晒,唔包教到你,再者太機密或現在仲用僅者我都唔方便講,因我現在同班老友仲好大接觸...............瓜田李下,講多錯多,總知各位大佬見諒???

剛剛收到本年刊又是一句有為有不為,(講得實講,唔講得要我自殺咩)否則分分鈡俾人炳???

作者: B20_hk    時間: 2-3-2008 01:22

引用:
原帖由 mswong 於 2-3-2008 01:11 發表
大佬你將我放在神枱.............我不是萬能,軍隊的 couse 就算二十二年兵,唔洗做日日上 course 都上唔晒,我在94年後着民裝多過軍裝!香港人成日講與時並進,我d 野out 晒,唔包教到你,再者太機密或現 ...
守密 - 果然Pro
作者: MS    時間: 2-3-2008 01:31     標題: 回覆 #27 B20_hk 的帖子

我唔識啫其實我算口疏!應該扮失憶就好d!
作者: B20_hk    時間: 2-3-2008 01:38

引用:
原帖由 mswong 於 2-3-2008 01:31 發表
我唔識啫其實我算口疏!應該扮失憶就好d!
簽了官方保密令
幾多年有效???
作者: 阿芝    時間: 2-3-2008 10:10     標題: 回覆 #23 mswong 的帖子

這個表看起來看有趣呢 期待MS大佬既解說
作者: 4jai    時間: 2-3-2008 11:15

WHAT
WHEN
WHICH
WHY
WHERE
加一個HOW
係5W1H

呢個唔係學生寫作手法咩....軍事都有用架

作者: qm00    時間: 2-3-2008 18:04

The 5W method is a basic communication skills for the Army.
BTW, Wong sir, I think the Army also taught you the 'KISS' method ma?
作者: SB_Douglas    時間: 2-3-2008 18:44

引用:
原帖由 mswong 於 2-3-2008 01:11 發表
大佬你將我放在神枱.............我不是萬能,軍隊的 couse 就算二十二年兵,唔洗做日日上 course 都上唔晒,我在94年後着民裝多過軍裝!香港人成日講與時並進,我d 野out 晒,唔包教到你,再者太機密或現在仲用僅者我都唔方便講,因我現在同班老友仲好大接觸...............瓜田李下,講多錯多,總知各位大佬見諒???

剛剛收到本年刊又是一句有為有不為,(講得實講,唔講得要我自殺咩)否則分分鈡俾人炳???
要找個有份量和有氣概的,唯獨是你!
我明白你的身份,不回覆大家都心照不詢.
再者高機密,英國都留有幾手.
我相信所知的也是很片面.
以我所知舊制度 Infuntry signallers 有分
Basic Radio Users (BRU)
Regular Radio Users (RRU)
Regimental Signaller (RS)
Regimental Singals JNCO
Regimental Signals SNCO
Regimental Signals Officers/Warrant Officer
Clansman repair
不知道一般Seaction IC Seaction 2IC 會不會用 Army Code book with thier communication.
新的Bowman System好像還可上綱,有錯大大力插.
作者: MS    時間: 2-3-2008 20:41     標題: 回覆 #33 SB_Douglas 的帖子

閣下漏了一份"見血封喉"文件英文好的朋友請看看以下...................

MS在此已行僅鋼綫,一有差錯跌到粉身碎骨.............有些大公司要求所有職員簽一份離職五年內不得做類似之工作.否則承受法律責任,我的女兒見份份工都被要求簽...............朋友你有沒有簽過該等文件............................唔知?返屋企睇真d,否則死左都唔知セ事???

作者: MS    時間: 2-3-2008 21:17

任何人想同軍隊"玩野"你同我都未夠班!一句講晒...........在軍中之所行,所見,所知,全屬保密或高度保密?
例如某人話在某部隊做了幾多年等等,其實已經......................衰左?告你是應份,唔告是夠運???

作者: B20_hk    時間: 2-3-2008 22:54

引用:
原帖由 mswong 於 2-3-2008 21:17 發表
任何人想同軍隊"玩野"你同我都未夠班!一句講晒...........在軍中之所行,所見,所知,全屬保密或高度保密?
例如某人話在某部隊做了幾多年等等,其實已經......................衰左?告你是應份,唔告是夠運???
MS...你漏露了你的幾密
我幫你保密

咁Harrods太子爺同某皇妃結婚前
會否又是"見血封喉"???

作者: B20_hk    時間: 2-3-2008 23:00     標題: 回覆 #34 mswong 的帖子

有...我公司要每個Staff簽
兩年Renew一次
是對股票市場上的資料

P.S. 但我部門從來不會,永遠不會接續那些資料
作者: mike-mike    時間: 3-3-2008 14:51

ms兄, 小弟唔係軍人, 亦未讀過任何軍事課程, 包括童軍都冇!!
但5W1H, 係做任何野的基本6個條件...中學時英文堂都學過...
WHO WHEN WHAT WHERE WHY , HOW
軍版呢個咁特別冇咗WHO??
作者: MS    時間: 3-3-2008 18:42     標題: 回覆 #38 mike-mike 的帖子

你說得全對,MS之文貼所有資料在大腦多年無用..............日久錯漏難免?再者有時有小小變化!(執生)例如guard duty 要加 warning!否則開火無警告,俾人告槍殺..........就大件事了,多謝補鑊???
要記念品否?請給收件地址,謝謝!

作者: SB_Douglas    時間: 3-3-2008 21:00

引用:
原帖由 mswong 於 2-3-2008 20:41 發表
閣下漏了一份"見血封喉"文件英文好的朋友請看看以下...................

MS在此已行僅鋼綫,一有差錯跌到粉身碎骨.......... ...
Yes, SIR
作者: MS    時間: 3-3-2008 22:14     標題: 回覆 #40 SB_Douglas 的帖子

大佬:你叫我亞sir!攪到我心驚胆跳,錯漏百出,MS有此吹水並無" Lesson plan" 課前準備,我隨口up千祈唔好當秘笈,有錯請幫手補鑊為要???
作者: SB_Douglas    時間: 4-3-2008 22:00

引用:
原帖由 mswong 於 3-3-2008 22:14 發表
大佬:你叫我亞sir!攪到我心驚胆跳,錯漏百出,MS有此吹水並無" Lesson plan" 課前準備,我隨口up千祈唔好當秘笈,有錯請幫手補鑊為要???
Waiting for 吹水
作者: B20_hk    時間: 5-3-2008 00:18

引用:
原帖由 mswong 於 3-3-2008 22:14 發表
小弟想問有幾多"水雷炮"去了英國發展
據了解,第一水去和後來去嗰班,不論待遇和人工也有分別
作者: jwlchan    時間: 5-3-2008 06:42

引用:
原帖由 B20_hk 於 4-3-2008 16:18 發表

小弟想問有幾多"水雷炮"去了英國發展
據了解,第一水去和後來去嗰班,不論待遇和人工也有分別
第一水去和後來去嗰班? 以小弟所知, 並無水雷炮一班去, 我在1993年中到, 仍是軍人身份, 數月後discharged and join TA. 待遇和人工與本地人一樣, 打工多年也不覺有別本地人.....不知大佬所言何物?
作者: B20_hk    時間: 5-3-2008 07:10

引用:
原帖由 jwlchan 於 5-3-2008 06:42 發表

第一水去和後來去嗰班? 以小弟所知, 並無水雷炮一班去, 我在1993年中到, 仍是軍人身份, 數月後discharged and join TA. 待遇和人工與本地人一樣, 打工多年也不覺有別本地人.....不知大佬所言何物?
據知後期去嗰班,不是用英軍身份。
是合約保安著迷彩守軍營。
咁,最高級的水雷炮是何官階?
作者: mike-mike    時間: 5-3-2008 16:43

引用:
原帖由 mswong 於 3-3-2008 18:42 發表
你說得全對,MS之文貼所有資料在大腦多年無用..............日久錯漏難免?再者有時有小小變化!(執生)例如guard duty 要加 warning!否則開火無警告,俾人告槍殺..........就大件事了,多謝補鑊???
要記念品否?請給 ...
紀念品??
我都係將我知的講出黎姐, 無功不受祿, 多謝你的好意不過唔駛啦
作者: jwlchan    時間: 5-3-2008 18:21

引用:
原帖由 B20_hk 於 4-3-2008 23:10 發表

據知後期去嗰班,不是用英軍身份。
是合約保安著迷彩守軍營。
咁,最高級的水雷炮是何官階?
OK...now I understand what you mean.....You must be talking about some young 水雷炮 come to the UK and join in the Military Provost Guard Service (MPGS). They are a part of the British Army, mainly are Ex Serviceman using their past military skills re-enlist to the Armed Forces again but only carry out guard duties.

You can see more details at: http://www.army.mod.uk/mpgs/index.htm.

This is not only for Ex HKMSC but for all arms ex serviceman in the UK. I do not really know much about this because I feel that after more then 22 years in the Army including the TA I would like to further my career in other area. However, there are few young men from the EX HKMSC do working in there and as far as I understand they are really happy with their new career.

They are same pay as the local and including Married Housing.

The highest rank they achieved at the moment is Staff Sergeant but I am sure that they would obtain much higher rank on the later day.

作者: B20_hk    時間: 7-3-2008 01:14

引用:
原帖由 jwlchan 於 5-3-2008 18:21 發表

OK...now I understand what you mean.....You must be talking about some young 水雷炮 come to the UK and join in the Military Provost Guard Service (MPGS). They are a part of the British Army,  ...
Thank You, jwlchan.

I understood...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0